Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Μηδενική ανοχή στη διαφθορά"
  • [02] Στο Υπουργικό το ν/σ για το ασφαλιστικό
  • [03] Ηλεκτρική διασύνδεση νησιών
  • [04] ΕΕΤ: Προγράμματα αναδιάρθρωσης δανεισμού
  • [05] ΤτΕ : Μείωση του ελλείμματος
  • [06] "Τολμηρές τομές"
  • [07] Ευφορία στις Βρυξέλλες
  • [08] "Οικουμενική συνεννόηση"
  • [09] "Η κοινωνία δεν συναινεί"

  • [01] "Μηδενική ανοχή στη διαφθορά"

    Ηχηρή ήταν η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στα όσα συμβαίνουν στη χώρα, παρέμβαση η οποία εκδηλώθηκε στη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών, υπό την Προεδρία του.

    Ο Πρόεδρος τόνισε αρχικώς, καλωσορίζοντας τους τρεις αρχηγούς, ότι είναι αναγκαίο να αναζητήσουμε σημεία σύγκλισης στη διαχείριση μιας κρίσης χωρίς προηγούμενο.

    "Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία δίνει, έστω και καθυστερημένα, μία ισχυρή απάντηση στους κερδοσκόπους που επιτίθενται στο ευρώ. Το ελληνικό πρόβλημα είναι σύμπτωμα μίας ασθένειας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και του ελλείμματος πολιτικής ολοκλήρωσης της ευρωζώνης", πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Παπούλιας επεσήμανε ότι "αυτό δεν σημαίνει ότι η κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας δεν έχει τις δικές της εγγενείς αιτίες. Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, είναι βαθιά πολιτική. Γιατί χρεοκόπησε το πελατειακό σύστημα και ένα μοντέλο αδιαφανούς άσκησης εξουσίας. Εδώ που φτάσαμε, οι δανειστές επέβαλαν τους όρους".

    "Πολλοί αμφιβάλλουν ότι θα τα καταφέρουμε. Πρέπει να τους διαψεύσουμε. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να δημιουργήσουμε τους κατάλληλους πολιτικούς όρους. Και ένας από τους πιο σημαντικούς είναι το να κερδίσουμε τον πόλεμο εναντίον της φοροδιαφυγής. Για να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και γιατί η σύλληψή της αποτελεί μέρος της λύσης του οικονομικού προβλήματος. Σας καλώ να συζητήσουμε τη μετατροπή της φοροδιαφυγής σε ιδιώνυμο αδίκημα και τρόπους επιτάχυνσης της απονομής Δικαιοσύνης", πρότεινε ο Κάρολος Παπούλιας.

    Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι "ο πολιτικός κόσμος αποδοκιμάζεται και ξέρουμε γιατί. Η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων και η υπαγωγή τους στους κανόνες του δημόσιου λογιστικού, η αλλαγή επί του ουσιαστικότερου του ``πόθεν έσχες`` των βουλευτών και του εκλογικού νόμου, προς την κατεύθυνση της εξαφάνισης του μαύρου πολιτικού χρήματος, πρέπει να τεθούν ως προτεραιότητα".

    "Μηδενική ανοχή απέναντι σε οποιαδήποτε εξαίρεση πολιτικού από τους κανόνες που ισχύουν για τους πολίτες, είτε πρόκειται για τα μικρά είτε για τα μεγάλα", ζήτησε ο Κάρολος Παπούλιας.

    Ο Πρόεδρος επεσήμανε πως "η αυστηροποίηση αλλά κυρίως η εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, ώστε να τιμωρούνται γρήγορα και αυστηρά οι επίορκοι, αποτελεί προϋπόθεση για την κάθαρση στην κρατική μηχανή".

    Ο Κάρολος Παπούλιας αναφέρθηκε και στο θάνατο των τριών ανθρώπων της Μαρφίν, λέγοντας πως "είναι αξεπέραστη η οδύνη για τον φρικτό θάνατο τριών νέων ανθρώπων που έπεσαν θύματα αποκρουστικής βίας" και σημείωσε ότι "οι διαδηλώσεις δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται για την τέλεση παράνομων πράξεων. Η ελευθερία της διαμαρτυρίας καθενός σταματά εκεί που αρχίζει το δικαίωμα της ζωής, της ελευθερίας και της εργασίας του άλλου. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος τώρα".

    Γ. Παπανδρέου: "Χρειάζονται αλλαγές"

    "Ζήτησα τη σημερινή συνάντηση για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος και ευχαριστώ τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ισχυρή παρουσία του και τη συμβολή του στις συζητήσεις μας", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου, μετά το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο και στο οποίο συμμετείχαν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες, ώστε να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη και δίκαιη οικονομία, αλλά χρειάζονται αλλαγές, είπε ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα του χθες, να βάλουμε τέλος στην Ελλάδα της αδικίας και της ατιμωρησίας, της αδιαφάνειας και της αναξιοκρατίας, να βάλουμε τέλος στην Ελλάδα, όπου ένα πολιτικό σύστημα υπηρετεί ειδικά και συγκεκριμένα συμφέροντα και όχι το συλλογικό συμφέρον του λαού και της πατρίδας.

    Πρώτα όμως έπρεπε να σώσουμε την Ελλάδα, πριν μπορέσουμε να την αλλάξουμε, τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι δικαιωθήκαμε στον αγώνα μας γιατί με τις θυσίες του ελληνικού λαού από τη μια μεριά, αλλά και τον αγώνα που κάναμε στην Ευρώπη και παγκοσμίως, διασφαλίσαμε ένα μηχανισμό στήριξης και προστασίας της Ελλάδας και της οικονομίας της.

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου είπε ότι και πάλι δικαιωθήκαμε με τις αποφάσεις που πήραμε και την Παρασκευή και χθες, καθώς λέγαμε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά έχει σχέση με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ανάγκη ρυθμίσεων και αλλαγών σε αυτό.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτός ο μηχανισμός μας δίνει το χρόνο να κάνουμε σοβαρές και μεγάλες αλλαγές και πρόσθεσε ότι εμείς έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο συζητήσαμε σήμερα στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και το οποίο, όμως, απαιτεί να είναι παρόντα όλα τα κόμματα και όλοι οι πολίτες.

    Είναι κρίμα που η κα Παπαρήγα και ο κ. Τσίπρας δήλωσαν σήμερα απόντες, εμείς θα δώσουμε τη μάχη και θα την κερδίσουμε για μια Ελλάδα διαφορετική που αξίζει στον Ελληνισμό, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    [02] Στο Υπουργικό το ν/σ για το ασφαλιστικό

    Το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό αναμένεται να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει αυτή την ώρα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Αμέσως μετά την έγκρισή του θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

    Παλεύουμε να σώσουμε τη χώρα, αδιαφορώντας για το προσωπικό ή συλλογικό κόστος. Κριτήριο μας είναι η σωτήρια της πατρίδας και όχι ο χρόνος παραμονής μας στην εξουσία, υπογραμμίζει ο κ. Λοβέρδος.

    Συνέχεια των διαρθρωτικών αλλαγών με ανατροπές στα κλειστά επαγγέλματα, στη λειτουργία του κράτους, στο φορολογικό, στην αγορά εργασίας και στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, προαναγγέλει σε συνέντευξή του, στο Βήμα της Κυριακής, ο υπουργός Οικονομικών.

    Το ΔΝΤ ενέκρινε το δάνειο

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε το δάνειο, ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την Ελλάδα, στο πλαίσιο του ευρύτερου "πακέτου" βοηθείας, συνολικού ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Για το 2010 ο συνολικός δανεισμός από το ΔΝΤ θα ανέλθει σε 10 δισεκατομμύρια και θα συνδυασθεί με 30 δισ. από ευρωπαϊκές χώρες.

    Τα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν από το ΔΝΤ μαζί με τα ευρωπαϊκά δάνεια, θα αποτελέσουν το πρώτο συνολικό κονδύλι, ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα δοθεί στην Ελλάδα.

    Στο μεταξύ, υπογράφηκε η δανειακή σύμβαση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα 80 δισ. Ευρώ του μηχανισμού στήριξης.

    Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η εκταμίευση του πρώτου μέρους των δανείων αυτών από την ΕΕ και το ΔΝΤ έτσι ώστε η χώρα να μην έχει κανένα απολύτως πρόβλημα για τις δανειακές της ανάγκες και την εξυπηρέτηση του χρέους της αυτό το μήνα και βεβαίως και τους υπόλοιπους, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    [03] Ηλεκτρική διασύνδεση νησιών

    Την κατασκευή ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, με υποβρύχιο καλώδιο, ανήγγειλε η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, μιλώντας στο 4ο Εθνικό Συνέδριο για την εφαρμογή των ΑΠΕ.

    Όπως είπε, το υπουργείο βρίσκεται σε συνεννόηση με το Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) προκειμένου να ενταχθούν άμεσα στη νέα Μελέτη Ανάπτυξης Συστήματος Μεταφοράς οι διασυνδέσεις των περισσότερων νησιών και της Κρήτης. Το έργο αποτελεί τμήμα του λεγόμενου Mediterranean ring (Μεσογειακός δακτύλιος), που θα βοηθήσει ουσιαστικά στην ενσωμάτωση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη. Παράλληλα, προχωρά η διασύνδεση του Πολυποτάμου - Νέας Μάκρης και Κυκλάδων.

    "Η διασύνδεση των νησιών αποτελεί εθνική προτεραιότητα με πολλαπλά οφέλη", τόνισε η υπουργός ΠΕΚΑ. "Σήμερα, πρόσθεσε, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στηρίζεται στη λειτουργία ακριβών και ρυπογόνων τοπικών πετρελαϊκών σταθμών, επιβαρύνοντας την εθνική οικονομία, ενώ το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό παραμένει ουσιαστικά ανεκμετάλλευτο. Σήμερα, η διασύνδεση των νησιών εμφανίζεται -περισσότερο από ποτέ- ως τεχνικά εφικτή".

    Η κα Μπιρμπίλη αναφέρθηκε ακόμη στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές, τονίζοντας ότι με τις νέες ρυθμίσεις επιχειρείται η μείωση του μέσου χρόνου αδειοδότησης σε 10- 12 μήνες από 4-5 χρόνια που ήταν μέχρι σήμερα.

    Τέλος, αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της κοινωνικής αποδοχής των επενδύσεων σε ΑΠΕ, επισημαίνοντας ότι "Δεν φτάνει να είμαστε πολίτες κατά του λιθάνθρακα, πρέπει να είμαστε και πολίτες υπέρ των ΑΠΕ".

    "Δεν μας τιμά, τόνισε η υπουργός, σε θεωρητικό επίπεδο να είμαστε υπέρ των ΑΠΕ και της πράσινης ανάπτυξης, και στην πράξη μέρος της διαδικασίας αδειοδότησης ενός έργου να είναι και η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι κάτοικοι στην Κοζάνη και στην Πτολεμαΐδα μισό αιώνα τώρα βάζουν υποθήκη την υγεία τους για να παρέχουν φθηνή ηλεκτρική ενέργεια σε όλη την Ελλάδα. Στην ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τον φθηνό, εγχώριο, αλλά και με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, λιγνίτη, στηρίχθηκε η ανάπτυξη της Ελλάδας. Αν πριν από 40 χρόνια, είχαμε ανάγκη από φθηνή ηλεκτρική ενέργεια αδιαφορώντας για το περιβάλλον, αυτή η εποχή πέρασε. Σήμερα πρέπει να κάνουμε εκ νέου τις ενεργειακές μας επιλογές στις οποίες και ο λιγνίτης θα αποτελέσει τμήμα. Ήρθε η ώρα όλες οι περιοχές της Ελλάδας να συνεισφέρουν και να αποκομίσουν οφέλη από αυτό που μας προίκισε η φύση: από την καθαρή αιολική, ηλιακή ενέργεια, καθώς και τη γεωθερμία. Είναι σημαντικό, οι τοπικές κοινωνίες να συμμετέχουν σε αυτά τα έργα. Ο νέος νόμος δίνει κάποιες κατευθύνσεις, για να βοηθήσει στην αποδοχή των ΑΠΕ από τις τοπικές κοινωνίες και να ενισχύσει τη συμμετοχή των πολιτών στα άμεσα οφέλη των ΑΠΕ. Στις περιοχές που εγκαθίστανται έργα ΑΠΕ, το ειδικό τέλος πλέον μοιράζεται πρωτίστως στον καταναλωτή και μετά στους δήμους και στο πράσινο ταμείο".

    [04] ΕΕΤ: Προγράμματα αναδιάρθρωσης δανεισμού

    Την απόφαση τους να στηρίξουν τους δημόσιους υπαλλήλους, τα εισοδήματα των οποίων πλήττονται σημαντικά από τα πρόσφατα ανακοινωθέντα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και οικονομικής σταθεροποίησης, ανακοίνωσαν σήμερα οι τράπεζες στην χώρα μας, μέσω της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, οι τράπεζες-μέλη της ΕΕΤ αποφάσισαν να συνδράμουν τους δημόσιους υπαλλήλους-πελάτες τους, που αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων. Γι' αυτό, διαμορφώνουν προγράμματα αναδιάρθρωσης δανείων που έχουν χορηγήσει σε δημοσίους υπαλλήλους, με αντικειμενικό στόχο την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής και την ουσιαστική μείωση της μηνιαίας δόσης.

    Η κάθε τράπεζα ξεχωριστά θα διαμορφώσει αμέσως τη δική της πολιτική και θα προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις.

    [05] ΤτΕ : Μείωση του ελλείμματος

    Μείωση κατά 28,4% εμφανίζει το έλλειμμα του Προϋπολογισμού το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου σε ταμειακή βάση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού υποχώρησε στα 7,7 δισ. ευρώ έναντι 10,7 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο τετράμηνο του 2009.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας η βελτίωση του ελλείμματος αντανακλά τόσο την άνοδο των εσόδων κατά 5%, κυρίως όμως την μείωση των δαπανών κατά 10,5%. Πιο αναλυτικά τα έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 15 δισ. ευρώ από 14,3 δισ. ευρώ πέρυσι, ενώ οι δαπάνες του υποχώρησαν στα 19,6 δισ. ευρώ από 21,9 δισ. ευρώ πέρυσι.

    [06] "Τολμηρές τομές"

    Σειρά μέτρων - τα οποία χαρακτήρισε τολμηρές τομές - προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική και πολιτική κρίση, πρότεινε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Μεταξύ των μέτρων που πρότεινε είναι, η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200, μέτρα για την διαφάνεια στη διαχείριση των δημοσίων πόρων, γενίκευση του πόθεν έσχες για τους δημόσιους λειτουργούς, καθιέρωση ασυμβίβαστου κομματικού στελέχους και επικεφαλής δημοσίου οργανισμού, έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων.

    Ο Αντώνης Σαμαράς πρότεινε ακόμη να υπαρξει αναθεωρητική Βουλή ώστε να προωθηθούν οι απαραίτητες τομές.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε την ανάγκη για εθνική συνεννόηση και ζήτησε την άμεση απόσυρση του μεταναστατευτικού νόμου και του "Καλλικράτη", αν και δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός δεν δέχθηκε την πρότασή του για την απόσυρση των δύο νομοθετημάτων.

    Ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε ακόμη για την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την άρση των αδικιών που περιλαμβάνει το σχέδιο στήριξης, κυρίως με την αποκατάσταση των χαμηλοσυνταξιούχων και των ανέργων.

    Πρότεινε να δοθούν ενισχύσεις και τα χρήματα να βρεθούν από ισόποσες περικοπές άλλων δαπανών.

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τα μέτρα που έχει προτείνει για να βγει η οικονομία από το φαύλο κύκλο της ύφεσης, με έμφαση στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Είναι ανάγκη, είπε, να γίνει μια σταυροφορία για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ρύθμιση του επενδυτικού περιβάλλοντος.

    Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι δεν πρέπει στις σημερινές συνθήκες να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τα εθνικά θέματα.

    Σημείωσε ότι τίποτε δεν αναιρεί τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη σημερινή κατάσταση, ωστόσο, προτάσσει την ανάγκη συνεννόησης όλων των πολιτικών αρχηγών, συμπεριλαμβανομένων και των αρχηγών των κομμάτων της αριστεράς με τους οποίους, όπως είπε, θα έχει διμερείς συναντήσεις.

    [07] Ευφορία στις Βρυξέλλες

    Ο Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, η οποία ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χαιρέτισε την "πολύ θετική συμφωνία", η οποία επιτεύχθηκε τη νύκτα για την υποστήριξη, εάν χρειασθεί, του ευρώ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτή θα σημάνει και το "τέλος της μάχης" κατά των κερδοσκόπων.

    "Ηδη οι ασιατικές αγορές ανταποκρίνονται με πολύ θετικό τρόπο, άρα ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε την ενίσχυση του ευρώ", δήλωσε ο Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος στις Βρυξέλλες, όπου συμμετέχει σε σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    "Πρόκειται για μια πολύ θετική συμφωνία" και απάντηση "σε όλους όσοι προσπαθούν να υπονομεύσουν την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης" μέσω κερδοσκοπικών κινήσεων κατά του ευρώ. Ελπίζω ότι αυτό θα σημάνει και το τέλος της μάχης" κατά των κερδοσκόπων, είπε ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών.

    Η ευρωζώνη ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών έπειτα από την απόφαση για τη δημιουργία μηχανισμού οικονομικής στήριξης των χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές δυσχέρειες, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Πιερ Λελούς εξέφρασε τη λύπη του για τη μη συμμετοχή της Βρετανίας στον μηχανισμό οικονομικής υποστήριξης που αποφασίσθηκε χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, και απηύθυνε έκκληση για την υιοθέτηση ευρωπαϊκών μηχανισμών οικονομικής σύγκλισης.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Αλιστερ Ντάρλινγκ κατέστησε χθες σαφές ότι η χώρα του δεν θα παράσχει εγγυήσεις για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης τονίζοντας ότι αυτός "αφορά τις χώρες της ευρωζώνης".

    Οι Βρετανοί δεν θέλησαν να συμμετάσχουν στον μηχανισμό υποστήριξης, σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια, και λυπάμαι γι' αυτό. Οι τύχες μας είναι συνδεδεμένες, δεν υπάρχει χωριστή λύση, όταν υπάρχει συνολική επίθεση", δήλωσε ο Πιερ Λελούς στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter απευθυνόμενος στους Βρετανούς.

    "Σήμερα είμαστε στη διαδικασία ανακάλυψης μιας επαναστατικής οικονομικής σύγκλισης στην Ευρώπη. Τουλάχιστον το ελπίζω", είπε ο Πιερ Λελούς απευθύνοντας έκκληση για την επεξεργασία "κανόνων, οι οποίοι προοδευτικά θα βοηθήσουν τις κυβερνήσεις να παραμένουν εντός των πλαισίων και να συνεργασθούν".

    Αναφερόμενος στη συμφωνία θέσπισης του μηχανισμού οικονομικής υποστήριξης είπε ότι "αυτά τα χρήματα βρίσκονται στο τραπέζι υπό τον όρο ότι κάθε ένας θα τεθεί υπό ένα σύστημα συλλογικής πειθαρχίας και μηχανισμούς επιτήρησης", είπε προτείνοντας τη λήψη μέτρων, όπως η "θεσμοθέτηση του συμβουλίου της ευρωζώνης σε επίπεδο αρχηγών κρατών" και ο σχηματισμός "ομάδας σοφών, η οποία θα μπορεί να εξετάζει τους εθνικούς προϋπολογισμούς και να γνωμοδοτεί".

    Το σχέδιο υποστήριξης στις χώρες του ευρώ που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, με ένα ποσό περίπου 750 δισεκατομμύρια ευρώ, προκάλεσε ευφορία στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα όπου με το άνοιγμά τους σημειώθηκαν αυξήσεις από 4% έως 11% σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας.

    Στις 13:00,ώρα Ελλάδας το Παρίσι κατέγραφε θετικό πρόσημο 8,24%, η Λισαβόνα 9,77%, το Μιλάνο 9,57%,το Αμστερνταμ 5,78%, το Λονδίνο 5,06% και η Αθήνα 10,80. Η μεγαλύτερη αύξηση ήταν στη Μαδρίτη με 11,79%.

    Στην Φρανκφούρτη η αύξηση ήταν στο 4,50% και στη Ζυρίχη 4,08%.

    Εντυπωσιακή άνοδος σημειώνεται στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ κατά το άνοιγμά του.Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει άνοδο 332,61 μονάδων η 3,2% στις 10.713,06 μονάδες .

    Ο δείκτης Standard &Poor's 500 σημειώνει άνοδο 36,31 μονάδες η 3,27% στις 1.147,19 μονάδες και ο Νasdaq άνοδο 98,43 μονάδες η 4,34% στις 2.364,07 μονάδες.

    Νωρίτερα,τα ασιατικά χρηματιστήρια είχαν πρώτα χαιρετίσει το ευρωπαϊκό σχέδιο με το Τόκιο να καταγράφει άνοδο 1,60%,το Σίδνεϊ 2,35%,την Ταπέϊ 1,29% και το Χονγκ Κονγκ 2,54%.

    Το ευρώ ξεπέρασε το 1,30 δολάρια το πρωί,στα 1,3014 δολάρια έναντι 1,2759 το βράδυ της Παρασκευής.

    [08] "Οικουμενική συνεννόηση"

    "Ήταν μια συνάντηση που έγινε σε καλό κλίμα", δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και πρόσθεσε ότι σ' αυτήν συζητήθηκαν "πέρα από τα οικονομικά και μια άλλη σειρά θεμάτων και έχω την αίσθηση πως αν όλα αυτά που συζητήθηκαν πραγματοποιηθούν θα μπορούσε η κρίση να γίνει ευκαιρία για τη χώρα".

    Ερωτηθείς "τι απαντούν οι πολιτικοί σ' αυτό που λέει όλος ο κόσμος, δηλαδη κάποιοι να πάνε φυλακή"ο Γ. Καρατζαφέρης είπε ότι έγινε συζήτηση για όλα τα θέματα.

    Στο ερώτημα αν ζήτησε τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, είπε ότι "υπήρξε οικουμενική συνεννόηση".

    Διημερίδα με θέμα την πορεία της ελληνικής οικονομίας, υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξής, οργανώνει ο ΛΑΟΣ σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κόμμα Ελευθέρων Δημοκρατών (EFD). Θα μιλήσει ο πρόεδρος του κόμματος Γ. Καρατζαφέρης.

    [09] "Η κοινωνία δεν συναινεί"

    Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε σε σημερινή συνέντευξη τύπου ότι η σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, χωρίς την παρουσία των κομμάτων της αριστεράς, δεν μπορεί να υποκαταστήσει το λεγόμενο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και πρόσθεσε ότι θα ήταν κορυφαίο λάθος αν κάποιοι επιχειρήσουν αυτή τη λαθροχειρία.

    Ο Αλ.Τσίπρας ζήτησε επίσης να μην γινονται αναφορές σε οικουμενική συνεννόηση την στιγμή, που, όπως είπε, η κοινωνία αντιδρά και δεν συναινεί σε αυτή την πολιτική.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αφού επανέλαβε ότι η σημερινή συνάντηση ήταν μια "σύσκεψη παρωδία", σημείωσε ότι ήταν μια συνάντηση της εγχώριας τρόϊκα, που είναι έτοιμη να θυσιάσει και την κοινωνική συνοχή, αλλά και κατακτήσεις δεκαετιών.

    Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, δημιουργείται μια νέα κοινωνική και πολιτική πραγματικότηκα με τη συμμετοχή του λαϊκού παράγοντα, που στέλνει το μήνυμα για μια νέα πορεία.

    Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εδώ και πολύ καιρό δεν ακούει τις προτάσεις που έχει παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ και για το πολιτικό σύστημα αλλά και για την διαφάνεια, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η χώρα να απεμπλακεί το συντομότερο από τον μηχανισμό της ΕΕ του ΔΝΤ και της ΕΚΤ και να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα ακριβώς αντίθετο, που να αναδιανέμει τον πλούτο υπέρ των πολλών.

    Επίσης πρόσθεσε ότι στην προηγούμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σειρά προτάσεων και για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, ενώ ,αντίθετα, είπε, σήμερα στην συνάντηση των τριών αρχηγών οι εκπρόσωποι της κρίσης του συστήματος μαζεύτηκαν για να δώσουν λύση.

    Όμως, πρόσθεσε, δεν μπορούν να δώσουν λύση αυτοί που ευθύνονται για το πρόβλημα.

    Η λύση, είπε ο Κ. Τσίπρας, βρίσκεται στην δημιουργία του μετώπου, η ανατροπή των συσχετισμών σε προοδευτική κατεύθυνση και σε αυτό το μέτωπο δηλώνουμε παρών.

    Απαντώντας στην κριτική που του ασκήθηκε για μη συμμετοχή στην συνάντηση των τριών αρχηγών, ο κ.Τσίπρας είπε ότι η έκβαση της συνάντησης των τριών αρχηγών καταδεικνύει την πλήρη ορθότητα των λόγων που επικαλεστήκαμε για να αρνηθούμε την συμμετοχή και οι ποιο εύλογες ενστάσεις που διατυπώθηκαν διαψεύστηκαν από την ίδια την ζωή.

    Ο κ.Τσιπρας εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η αριστερά δεν πρόκειται να περιθωριοποιηθεί και πρόσθεσε: "Ας μην επιχειρήσουν κάποιοι αυτόν τον ολισθηρό δρόμο να ενοχοποιηθεί η αριστερά φορτώνοντας ευθύνες που δεν έχει".

    Εμείς, είπε ο κ. Τσίπρας, το επόμενο διάστημα θα βρεθούμε στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης του συντάγματος και την κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, ωστόσο, επειδή, όπως είπε, θα υπάρχουν και προβοκάτσιες "καλούμε τους πολίτες σε εγρήγορση το επόμενο διάστημα".

    Για την σχέση του με το ΚΚΕ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι προέχει ο συντονισμός των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων και πρόσθεσε η σταθερή επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ για κοινή δράση παραμένει, αλλά, όπως είπε, δεν θέλει να εκθέσει το ΚΚΕ, αλλά ούτε και να κάνει κινήσεις εντυπωσιασμού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 10 May 2010 - 14:30:41 UTC