Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για τη σταθερότητα του ευρώ
  • [02] Νίκη χωρίς αυτοδυναμία

  • [01] Για τη σταθερότητα του ευρώ

    Η χρεοκοπία της Ελλάδας θα μπορούσε να παραλύσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να προκαλέσει παγκόσμια οικονομική ύφεση, δήλωσε σήμερα ο ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, συγκρίνοντας τις συνέπειες από μια χρεοκοπία της Ελλάδας με αυτές από την κατάρρευση της τράπεζας Lehman Brothers.

    "Αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις στις ΗΠΑ δεν γνώριζαν τον Σεπτέμβριο του 2008 πού θα οδηγούσε η χρεοκοπία της τράπεζας επενδύσεων Lehman Brothers", σχολιάζει ο Ρεν σε συνέντευξή του στη φινλανδική εβδομαδιαία έκδοση Suomen Kuvalehti.

    "Το αποτέλεσμα ήταν η παράλυση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος σε σημείο να προκληθεί η μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομική ύφεση από τη δεκαετία του 1930 (...). Οι συνέπειες από μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν ισοδύναμες, αν όχι χειρότερες", επισημαίνει ο Ρεν στη συνέντευξη αυτή, που δημοσιεύτηκε σήμερα πριν από τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες κατά την οποία οι 16 χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ θα επικυρώσουν το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

    Ο ευρωπαίος Επίτροπος σημειώνει επίσης ότι η υποστήριξη προς την Ελλάδα "δεν είναι ένα δώρο, αλλά ένα δάνειο με τόκο" και υπογραμμίζει ότι το πακέτο της βοήθειας θα εξασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη και θα εμποδίσει μια βουτιά της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία αναρρώνει αργά από την κρίση που προκλήθηκε από τη χρεοκοπία της Lehman στις ΗΠΑ.

    "Οι ευρωπαϊκές οικονομίες είναι τόσο στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους που καμία χώρα δεν θα γλίτωνε από τις συνέπειες" της χρεοκοπίας της Ελλάδας, καταλήγει ο Ρεν, σημειώνοντας ότι γι'αυτό τον λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εισηγήθηκαν στις χώρες μέλη της ευρωζώνης να ψηφίσουν το πακέτο βοήθειας.

    Χθες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ σε συνέντευξη Τύπου τόνισε "για μένα δεν τίθεται θέμα" και πρόσθεσε ότι "η ελληνική κρίση και οι δημοσιονομικές δυσκολίες της Πορτογαλίας δεν μπορούν να συγκριθούν".

    "Η Πορτογαλία δεν είναι Ελλάδα, η Ισπανία δεν είναι Ελλάδα", σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's έχει υποβαθμίσει τα μακροπρόθεσμα δάνεια της Πορτογαλίας, όπως και της γειτονικής της Ισπανίας, εντείνοντας τους φόβους για διάχυση της ελληνικής κρίσης στις χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου.

    Στο μεταξύ, αμετάβλητο στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα.

    Η οικονομική ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ θα είναι μέτρια το 2010, ενώ η αβεβαιότητα που υπάρχει εξακολουθεί να είναι "αυξημένη", ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τόνισε ότι "το επίπεδο των βασικών επιτοκίων "εξακολουθεί να είναι το κατάλληλο".

    Τηλεδιάσκεψη της G7 για την Ελλάδα

    Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομίας, Τίμοθι Γκάιτνερ θα συζητήσει τις προσπάθειες στήριξης της Ελλάδας με τους ομολόγους του της Ομάδας των 7 πλέον αναπτυγμένων βιομηχανικά κρατών, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας στην Ουάσινγκτον.

    Η είδηση αυτή ενίσχυσε το Ευρώ έναντι του δολαρίου και του γεν, αφού είχε προηγηθεί σημαντική υποχώρηση της ισοτιμίες του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι των άλλων νομισμάτων.

    Οι υπουργοί Οικονομίας του G7 (ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ιαπωνία) θα έχουν τηλεδιάσκεψη για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με το ΔΝΤ και την ΕΕ για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα.

    Στο Τόκιο, ο υπουργός Οικονομίας της Ιαπωνίας, Ναότο Καν εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα επέλθει σταθεροποίηση ως προς τις ισοτιμίες των νομισμάτων, αλλά επανέλαβε ότι οι χώρες του G7 θεωρούν ανεπιθύμητες τις μεγάλες διακυμάνσεις στις ισοτιμίες των νομισμάτων.

    Την Κυριακή συνέρχεται το ΔΝΤ για να αποφασίσει τις ενέργειες που θα γίνουν για την εκταμίευση του ποσού που θα χορηγήσει στην Ελλάδα, που ανέρχεται σε 30 δισεκατομμύρια Ευρώ.

    Η Γερμανία υιοθέτησε το νόμο για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα

    Η Γερμανία υιοθέτησε σήμερα το νόμο για την παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους 22,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια προς την Ελλάδα, αφού τόσο η άνω βουλή του κοινοβουλίου (Μπούντεσρατ), όσο και η κάτω βουλή (Μπούντεσταγκ) τον υπερψήφισαν.

    Oι βουλευτές του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης,του Σοσιαλδημοκρατικού (SPD), απείχαν από την ψηφοφορία, ενώ υπέρ του σχεδίου βοήθειας ψήφισαν ο κεντροδεξιός συνασπισμός της καγκελαρίου Αγγελας Μέρκελ, οι Πράσινοι και κατά το Κόμμα της Αριστεράς.

    Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στους βουλευτές ζήτησε να ψηφίσουν υπέρ της βοήθειας προς την Ελλάδα, τονίζοντας πως διακυβεύεται το μέλλον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. "Πρέπει να υπερασπιστούμε το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και ταυτόχρονα να υπερασπιστούμε την ευρωπαϊκή ιδέα στο σύνολό της", επισήμανε ο Σόιμπλε.

    Παράλληλα, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι γερμανικά τραπεζικά και ασφαλιστικά ιδρύματα έχουν δεσμευτεί να συμβάλουν με 8 δισεκατομμύρια ευρώ στο πακέτο της βοήθειας προς την Ελλάδα.

    Η εθελοντική συνεισφορά έχει τη μορφή υφισταμένων δανείων προς ελληνικές τράπεζες τα οποία τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποσχέθηκαν να διατηρήσουν ως το τέλος του 2012.

    Επιπλέον τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συμφώνησαν να υποστηρίξουν το κοινό δάνειο της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προς την Ελλάδα αγοράζοντας ομόλογα από την κρατική τράπεζα KfW, η οποία προσφέρει το μερίδιο της Γερμανίας στις πιστώσεις προς την Ελλάδα.

    Νομοσχέδιο για τη βοήθεια προς την Ελλάδα, το οποίο επιτρέπει την αποδέσμευση ενός πρώτου μέρους, ύψους 5,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, της συνολικής βοήθειας την οποία θα χορηγήσει η Ιταλία στην Αθήνα, ενέκρινε, σήμερα επίσης, το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο.

    Η Ιταλία έχει δεσμευτεί να χορηγήσει στην Ελλάδα βοήθεια συνολικού ύψους 14,8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε διάστημα τριών ετών.

    Της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου προηγήθηκε μακρά συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι και του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος θα συμμετάσχει απόψε στην έκτακτη σύνοδο κορυφής των 16 της ζώνης ευρώ, στις Βρυξέλλες.

    Το νομοσχέδιο, το οποίο δεν αποτέλεσε αντικείμενο πολεμικής στην Ιταλία, θα ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο σε διάστημα 60 ημερών.

    Ευρωσκεπτικιστές κατέθεσαν αγωγή

    Γερμανοί ευρωσκεπτικιστές κατέθεσαν σήμερα αγωγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την καταβολή από τη Γερμανία της χρηματοπιστωτικής βοήθειας στην Ελλάδα, για την οποία δόθηκε σήμερα το πράσινο φως από τη γερμανική κάτω βουλή.

    Η αγωγή κατατέθηκε έπειτα από την ψηφοφορία στην Μπούντεσταγκ (κάτω βουλή) και πριν από την ψηφοφορία στην Μπούντεσρατ (άνω βουλή), αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι πέντε ευρωσκεπτικιστές που προσέφυγαν, ένας νομικός, ένας πρώην επικεφαλής επιχείρησης και τρεις οικονομολόγοι.

    Ο πρώτος στόχος της αγωγής αυτής είναι οι δικαστές της Καρλσρούης, όπου βρίσκεται η έδρα του Συνταγματικού Δικαστηρίου, να μπλοκάρουν την καταβολή των πιστώσεων στην Ελλάδα και στη συνέχεια να αποφανθούν για την ουσία της υπόθεσης.

    Σύμφωνα με τους ενάγοντες, η χορήγηση της χρηματοπιστωτικής αυτής βοήθειας στην Αθήνα είναι αντίθετη προς τις αρχές της Συνθήκης της Λισαβόνας και το γερμανικό Σύνταγμα.

    Σύμφωνα με νομικές πηγές στην Καρλσρούη, το Συνταγματικό Δικαστήριο πιθανότατα θα αρνηθεί να εξετάει την υπόθεση και θα την παραπέμψει στις ευρωπαϊκές δικαστικές αρχές, οι οποίες είναι αρμόδιες για την ευρωζώνη και τις αποφάσεις της ΕΕ.

    -

    [02] Νίκη χωρίς αυτοδυναμία

    Το Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας εξασφαλίζουν τον μεγαλύτερο αριθμό των εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων, χωρίς ωστόσο να καταλαμβάνουν τις 326 έδρες που απαιτούνται για να αποκτήσουν αυτοδυναμία.

    Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων στις 650 περιφέρειες, οι Τόρις καταλαμβάνουν ποσοστό 36,1% έναντι 29,2% των Εργατικών, ή αλλιώς 290 έναντι 246 εδρών. Το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών αποσπά ποσοστό 22,9% (51 έδρες) και οι υπόλοιποι σχηματισμοί 27 έδρες.

    Ο ηγέτης του Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον θα ανακοινώσει σήμερα στις 16.30 (ώρα Ελλάδας) τις προτάσεις του για το σχηματισμό της επόμενης βρετανικής κυβέρνησης. "Ο Ντέιβιντ Κάμερον θα κάνει μια δήλωση στις 14.30 (τοπική ώρα), με την οποία θα περιγράψει πώς θα επιδιώξει να σχηματίσει μια κυβέρνηση που να είναι ισχυρή και σταθερή με ευρεία υποστήριξη, προς το εθνικό συμφέρον", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συντηρητικού Κόμματος.

    Ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν δήλωσε νωρίτερα ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει ότι η χώρα θα έχει μία ισχυρή, σταθερή και ηθική κυβέρνηση.

    Ο Μπράουν είπε ότι έχει ζητήσει από τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου - τον ανώτατο, δηλαδή, δημόσιο λειτουργό- να παράσχει στήριξη σε όλα τα κόμματα που μπορεί να συμμετάσχουν στις συνομιλίες για την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού.

    Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ εκφράζει την άποψη ότι το κόμμα που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους και τις περισσότερες έδρες πρέπει να επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση, για λόγους εθνικού συμφέροντος.

    "Σήμερα φαίνεται ότι το Συντηρητικό Κόμμα διαθέτει τις περισσότερες ψήφους και τις περισσότερες έδρες, αν και όχι την απόλυτη πλειοψηφία, και για τον λόγο αυτόν πιστεύω ότι εναπόκειται στο Συντηρητικό Κόμμα να αποδείξει ότι είναι ικανό να επιδιώξει να αναλάβει τη διακυβέρνηση για το εθνικό συμφέρον", δήλωσε ο Νικ Κλεγκ στους δημοσιογράφους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 7 May 2010 - 14:30:25 UTC