Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Παπούλιας: "Να πληρώσουν οι υπεύθυνοι"
  • [02] Στα 110 δισ. το πακέτο στήριξης
  • [03] Πέντε συμφωνίες με το Κατάρ
  • [04] Βρετανία: Μικραίνει η ψαλίδα
  • [05] Εξαγγέλλουν απεργίες τα συνδικάτα
  • [06] "Να αναζητηθούν ευθύνες"

  • [01] Κ.Παπούλιας: "Να πληρώσουν οι υπεύθυνοι"

    «Πήραμε δύσκολες αποφάσεις αλλά αναγκαίες για την πατρίδα. Ευτυχώς η ΕΕ ανταποκρίθηκε και μας δίνει μια ανάσα κι ένα χρονικό διάστημα ηρεμίας για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος, ενώ παράλληλα η κυβέρνησή μας θα προστατέψει τις κοινωνικά αδύναμες ομάδες με ένα δίχτυ ασφαλείας, αλλά και θα δώσει έμφαση στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας», είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Από τη μεριά του ο κ. Παπούλιας είπε ότι ο λαός θα ανταποκριθεί, υπογραμμίζοντας όμως ότι πρέπει να πεισθεί πως θα υπάρξει δικαιοσύνη, θα παταχθεί η φοροδιαφυγή, και κάλεσε να παταχθούν όλοι αυτοί που πλούτισαν σε βάρος του ελληνικού λαού.

    Ανταπαντώντας ο κ. Παπανδρέου, του είπε ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι μια κοινωνία ευνομίας καθώς η ανομία είναι το διαλυτικό μιας δημοκρατικής κοινωνίας.

    Στη συνέχεια του διαλόγου τους ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η όλη κατάσταση είναι και ευκαιρία μιας νέας αρχής και πρόσθεσε ότι με την ευρύτερη συναίνεση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων πρέπει να κάνουμε τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και την οικονομία που έπρεπε να έχουν γίνει πολλά χρόνια και τώρα είναι η ευκαιρία.

    Από τη μεριά του ο κ. Παπούλιας είπε ότι υπάρχουν δυνατότητες για μια άλλη Ελλάδα, δικαιοσύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης για τους φτωχότερους πολίτες που πλήττονται.

    Ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση, αφού ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «για τις δύσκολες, αλλά αναγκαίες για την πατρίδα αποφάσεις» δήλωσε:

    «Είναι ευκαιρία από την άλλη να φτιάξουμε μια καλύτερη Ελλάδα και να κάνουμε μια νέα αρχή για μια Ελλάδα πιο δίκαιη με διαφάνεια, πιο ανθρώπινη, με ανάπτυξη και ανταγωνιστική, μια Ελλάδα για την οποία όλοι μας θα μπορούμε να είμαστε περήφανοι, είπε ο πρωθυπουργός καταλήγοντας ότι είναι στο χέρι όλων μας να κάνουμε αυτή την κρίση, ευκαιρία».

  • ** Το βράδυ, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στο Συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

    Ναυαγεί η σύσκεψη πολιτικών αρχηγών

    Ο πρωθυπουργός σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή με τον κ. Παπούλια, ζήτησε από τον Πρόεδρο «μετά τη συνάντησή τους, να συγκαλέσει συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με την κατάληξη των συζητήσεων για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας».

    Ωστόσο ΝΔ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι δεν έχει νόημα η σύσκεψη.

    Όπως έγινε γνωστό, σήμερα το πρωί ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, επικοινώνησε με τον διευθυντή του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Μπίτσιο.

    Ο Κ. Αρβανιτόπουλος εξήγησε ότι ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, πριν ανακοινωθεί το πακέτο των μέτρων για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά ο πρωθυπουργός αρνήθηκε.

    Στη δε συνέχεια, ανέφερε ο κ.Αρβανιτόπουλος δύο απο τους πολιτικούς αρχηγούς η κα Αλέκα Παπαρήγα και ο κ. Αλέξης Τσίπρας, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν.

    Κατόπιν τούτου η σύγκληση του Συμβουλίου των αρχηγών δεν έχει νόημα, κατέληξε ο κ.Αρβανιτόπουλος.

    Από την πλευρά της, η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετέχει σε αυτή τη συνάντηση, αν πραγματοποιηθεί, σημειώνοντας πως εάν η σύσκεψη γινόταν πριν πριν την ανακοίνωση των μέτρων, αν και «δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει δεκτή καμία πρότασή μας» το ΚΚΕ θα συμμετείχε καθώς «μέσα στο σύστημα που ζούμε είμαστε υποχρεωμένοι, ιδιαίτερα απέναντι στον ελληνικό λαό να τον εκπροσωπούμε παντού».

    «Σήμερα όμως αρνούμαστε να γίνουμε κορνίζα και κάδρο στον κ. Παπανδρέου, ο οποίος ενδιαφέρεται να γίνει μία τέτοια σύσκεψη, ίσως όχι για λαϊκή κατανάλωση, αλλά κυρίως για να δώσει ένα μήνυμα στους συμμάχους του και εκβιαστές ταυτόχρονα, ότι παρά τις διαφωνίες στην Ελλάδα γίνεται διάλογος και ότι όλοι είμαστε διατεθειμένοι να βάλουμε πλάτη στα μέτρα» δήλωσε η κα Παπαρήγα και σημείωσε: «Εμείς δεν πρόκειται να συνηγορήσουμε σε έναν ευτελισμό μιας μορφής διαβούλευσης, η οποία μέχρι τώρα βεβαίως δεν έχει δώσει τίποτα, αλλά που εν πάση περιπτώσει αν κρατιόνταν και τα τυπικά προσχήματα θα μπορούσαμε να πάμε».

    Την έντονη δυσαρέσκεια του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση του πρωθυπουργού "να συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών κατόπιν εορτής", εξέφρασε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο επικεφαλής του συνδυασμού Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο.

    «Είναι επικίνδυνη η προσπάθεια να χειριστεί η κυβέρνηση το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και συνολικά την πολιτική ηγεσία για επικοινωνιακούς σκοπούς. Η πολιτική ηγεσία δεν μπορεί να αποτελέσει το ντεκόρ για μια συναίνεση, με την οποία δεν συμφωνεί η ίδια η ελληνική κοινωνία, η οποία θεωρεί τα μέτρα άδικα και καταστροφικά και ζητά δικαιοσύνη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

    «Δεν μπορώ να αντιληφθώ πως είναι δυνατόν να προσκαλεί ο ανώτατος άρχων τους πολιτικούς αρχηγούς και να εφευρίσκονται προφάσεις για άρνηση της προσκλήσεως» δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και σημείωσε πώς είναι απαραίτητη η παρουσία όλων των πολιτικών αρχηγών, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές απόψεις. «Εγώ απευθύνω μια πρόσκληση, έστω και την υστάτη στιγμή να αντιληφθούν ότι αυτά είναι επικίνδυνα παιχνίδια με τη Δημοκρατία» τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Ωστόσο, το μεσημέρι ανακοινώθηκε ότι «μετά τη διαπιστωθείσα άρνηση των πολιτικών αρχηγών να μετάσχουν στο Συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ζήτησε να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Προεδρικό Μέγαρο».

    Κόκκινη γραμμή η σωτηρία της χώρας

    Έχουμε να φέρουμε σε πέρας έναν μεγάλο άθλο, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στην χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες θα τα καταφέρουμε.

    Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, από τις δυσκολίες ο ελληνισμός βγήκε πάντα πιο δυνατός και νικητής και εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στις δυνάμεις του ελληνισμού, προσθέτοντας ότι αν εργαστούμε όλοι μαζί θα πετύχουμε.

    Ο πρωθυπουργός περιγράφοντας με δραματικούς τόνους την κατάσταση της οικονομίας και της χώρας, τόνισε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση δεν υπόσχονται εύκολα και ανώδυνα πράγματα. Τόνισε επίσης ότι οι κατευθύνσεις του κυβερνητικού έργου θα είναι τρεις: Πρώτον, θα γίνει το κάθε τι για να προστατευτούν οι πιο αδύναμοι της κοινωνίας. Δεύτερον, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να εμπεδωθεί η αίσθηση του δικαίου που έχει χαθεί. Αισθανόμαστε, είπε ο πρωθυπουργός, την οργή του πολίτη, ο οποίος καλείται να πληρώσει τις αμαρτίες άλλων. Τρίτον, η σημερινή κρίση να γίνει πραγματικά μια ευκαιρία να αλλάξουμε.

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο πακέτο των μέτρων, τόνισε ότι πολλά απ' αυτά θα τα ελάμβανε ούτως ή άλλως η κυβέρνηση, αλλά και πολλά απ' αυτά έχουν έκτακτο χαρακτήρα, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν η κυβέρνηση είχε ελευθερία επιλογών, την οποία της στέρησε το υψηλό έλλειμμα και το μεγάλο χρέος και επίσης αν είχε στη διάθεσή της χρόνο και ομαλές συνθήκες αντί για κρίση.

    Ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε ότι η λήψη αυτών των μέτρων μπορεί να επιφέρει πολιτικό κόστος για τον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ και για μία ακόμη φορά τόνισε ότι το πολιτικό κόστος δεν τον ενδιαφέρει και ότι προτάσσει το συμφέρον της πατρίδας έναντι του πολιτικού κόστους. Δεν με ενδιαφέρουν οι θητείες, είπε χαρακτηριστικά, αλλά με ενδιαφέρει να κάνω το σωστό. Και υποσχέθηκε ότι στο τέλος της θητείας του η Ελλάδα δεν θα είναι χρεοκοπημένη, αλλά αναγεννημένη.

    Οι θυσίες που καλούνται οι Έλληνες πολίτες να κάνουν, ανέφερε, είναι μεγάλες, αλλά η εναλλακτική λύση σ' αυτές τις αποφάσεις θα ήταν η καταστροφή και ακόμη μεγαλύτερος πόνος. Είμαστε αποφασισμένοι, πρόσθεσε, να μην κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω, είμαστε εδώ για να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις και αυτό κάνουμε.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έβαλε ως ύψιστο καθήκον το συμφέρον της χώρας, θεωρώντας την αποφυγή της χρεοκοπίας ως την εθνική κόκκινη γραμμή. Ο αγώνας που ξεκινήσαμε από την αρχή ήταν σκληρός και αδυσώπητος, τόνισε, ενώ δεν θέλησε να ασχοληθεί με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης της ΝΔ, παρά μόνο για να επισημάνει τις μεγάλες δυσκολίες που προέκυψαν από το υψηλό έλλειμμα και το πολύ μεγάλο χρέος. Οι προσπάθειες, τόνισε, ήταν από την αρχή δύσκολες και τα πρώτα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ήταν σκληρά και επώδυνα, αλλά αναγκαία. Και απέδωσε σε αυτό το γεγονός ότι σήμερα "είμαστε σε θέση να καταβάλλουμε μισθούς και συντάξεις" . Ανέφερε επίσης ότι από τα μέτρα αυτά ήδη άρχισαν να έρχονται τα πρώτα θετικά μηνύματα.

    Τηλεφωνική συνομιλία Παπανδρέου-Ομπάμα

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε στον έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου την ικανοποίησή του για το "φιλόδοξο" πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζονται στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, Ομπάμα και Παπανδρέου σε τηλεφωνική τους επικοινωνία συμφώνησαν για τη σημασία που έχει η άμεση εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

    Επίσης ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ικανοποιημένος για την "σημαντική στήριξη" προς την Ελλάδα στην οποία συμφώνησαν το ΔΝΤ και τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

    [02] Στα 110 δισ. το πακέτο στήριξης

    Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και τα διαρθρωτικά μέτρα για το κράτος και την οικονομία, για την περίοδο 2010- 2014. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

    Τα μέτρα, τα οποία ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, περαιτέρω αυξήσεις στη φορολογία, νέες μειώσεις σε μισθούς, επιδόματα και δώρα, καθώς και δραστικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας.

    Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απόλυτα θωρακισμένο δήλωσε σήμερα ο κ. Παπακωνσταντίνου εκφράζοντας την ικανοποίηση του για απόφαση της ΕΚΤ να αναστείλει την εφαρμογή του ελάχιστου ορίου πιστοληπτικής αξιολόγησης των ελληνικών ομολόγων, καθώς και για το ταμείο στήριξης της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών ύψους 10 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε χθες.

    Παράλληλα ο κ Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι το Απρίλιο παρατηρείται θεαματική αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ τονίζοντας ότι ο κόσμος ζητά αποδείξεις.

    Θα πρέπει εξάλλου να σημειωθεί ότι η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα ισχύει από σήμερα, ενώ η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ από την πρώτη Ιουλίου.

    Η υλοποίηση του προγράμματος θα παρακολουθείται σε τριμηνιαία βάση, ενώ η πρόοδος στην υλοποίηση των πολιτικών και στην επίτευξη των στόχων του θα αποτελεί το κριτήριο για την ομαλή συνέχιση του προγράμματος χρηματοδότησης.

    Ειδικότερα, το νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, προκειμένου το έλλειμμα να βρεθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ από το 2014, καλύπτει τρεις ενότητες:

  • Δημοσιονομική προσαρμογή, με άμεσα διορθωτικά και διαρθρωτικά μέτρα για τη βιώσιμη εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, τη διαχείρισή τους, την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

  • Ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη, με άμεσα μέτρα για την απελευθέρωση των αγορών και τη συγκράτηση του κόστους και των τιμών και διαρθρωτικά μέτρα, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της μεγέθυνσης της οικονομίας.

  • Χρηματοπιστωτικό σύστημα, για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, της ρευστότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας και με την εγκαθίδρυση μηχανισμών εποπτείας και ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Αναλυτικά, στο 1ο σκέλος περιλαμβάνονται από την πλευρά των εσόδων:

    - Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 21% στο 23%, από το 10% σε 11% και από το 5% στο 5,5% (με όφελος 1,8 δις. ευρώ την περίοδο 2010- 2011).

    - Αύξηση των ειδικών φόρων σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά κατά περίπου 10% (με όφελος 1,05 δις. ευρώ για το 2010- 2011).

    - Φορολόγηση των αυθαίρετων και τέλος διατήρησης ημιυπαίθριων χώρων (έσοδα 1,3 δις. ευρώ το 2011)

    - Αύξηση στους φόρους πολυτελείας κατά περίπου 10% (έσοδα 100 εκατ. ευρώ το 2011)

    - Λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων (έσοδα 50 εκατ. ευρώ το 2011)

    - Φόροι στα τεχνικά και τυχερά παιχνίδια (έσοδα 200 εκατ. ευρώ το 2011)

    - Άδειες για τεχνικά και τυχερά παιχνίδια (έσοδα 500 εκατ. ευρώ το 2011)

    - Έκτακτη εισφορά στις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις (έσοδα 600 εκατ. ευρώ το 2011)

    - Διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΦΠΑ

    - Πράσινα τέλη (έσοδα 300 εκατ. ευρώ το 2011)

    - Αύξηση αντικειμενικών αξιών (έσοδα 400 εκατ. ευρώ το 2011)

    - Φορολόγηση αποδοχών σε είδος (αυτοκίνητα), με προσδοκώμενα έσοδα 150 εκατ. ευρώ το 2011.

    Και από την πλευρά των δαπανών:

    - Μείωση του κόστους μισθοδοσίας του Δημοσίου. Ο 13ος και ο 14ος μισθός θα καταργηθούν και θα χορηγούνται μόνο σε μικτές αποδοχές δημοσίων υπαλλήλων που δεν ξεπερνούν τις 3000 ευρώ τον μήνα. Διαμορφώνονται οριζόντια συνολικά στα 1.000 ευρώ (250 ευρώ δώρο Πάσχα, 250 ευρώ επίδομα άδειας και 500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων)

    - Περαιτέρω μείωση κατά 8% των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων και κατά 3% των αποδοχών των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ, οι οποίοι δεν έχουν επιδόματα

    - Μείωση των δαπανών για συντάξεις. Καταργούνται ο 13ος και 14ος μισθός (το μέτρο αφορά και τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα) και θα χορηγούνται μόνο στις συντάξεις που δεν ξεπερνούν τις 2500 ευρώ τον μήνα. Διαμορφώνονται σε 800 ευρώ συνολικά (200 ευρώ δώρο Πάσχα, 200 ευρώ επίδομα άδειας και 400 ευρώ δώρο Χριστουγέννων)

    - Μείωση των υψηλών συντάξεων, μέσω της εισφοράς υπέρ ΛΑΦΚΑ

    - Περαιτέρω μείωση των καταναλωτικών δαπανών

    - Αναστολή της χορήγησης της δεύτερης δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης

    - Μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 1,5 δις. ευρώ για την περίοδο 2010- 2011

    - Ξεκαθάρισμα της μισθολογικής δαπάνης μέσα από την ενιαία αρχή πληρωμών

    - Μη χορήγηση αύξηση σε μισθούς και συντάξεις για την τριετή περίοδο του προγράμματος

    - Εξοικονόμηση δαπανών ΟΤΑ από την εφαρμογή του "Καλλικράτη"

    Στο 2ο σκέλος του προγράμματος για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, περιλαμβάνονται μέτρα και πολιτικές για την αγορά και τις σχέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα:

    - Αναμόρφωση του πλαισίου της εργασιακής νομοθεσίας ως προς τις αποζημιώσεις (ουσιαστικά μείωση των αποζημιώσεων), το όριο απολύσεων (αύξηση ορίου από το 2% για επιχειρήσεις που απασχολούν από 200 άτομα και άνω), την εισαγωγή νέου ύψους κατώτατων αποδοχών για νέους και μακροχρόνια ανέργους και προϋποθέσεις που ευνοούν και προστατεύουν μορφές εργασίας μερικής απασχόλησης. Για τις λεπτομέρειες, ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέπεμψε στο άμεσο μέλλον και σε κοινές ανακοινώσεις με τον υπουργό Εργασίας.

    - Ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, με την εισαγωγή ετήσιων ορίων για το χρόνο εργασίας και τη μείωση του κόστους της υπερωριακής απασχόλησης.

    - Ουσιαστική αντιμετώπιση της ανασφάλιστης και της "μαύρης εργασίας".

    - Αναμόρφωση του πλαισίου κοινωνικής προστασίας ώστε να υπάρξει ένα αποτελεσματικό δίκτυ ασφάλειας για τις πιο ευπαθείς ομάδες.

    Ειδικά ο νέος ασφαλιστικός νόμος θα προβλέπει:

    - Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στον δημόσιο τομέα στα 65 χρόνια έως το τέλος του 2013 με έναρξη το 2011

    - Ενίσχυση της ανταποδοτικότητας μεταξύ εισφορών και συντάξεων

    - Οι συντάξεις θα καθορίζονται με βάση τις αποδοχές στο σύνολο του εργασιακού βίου

    - Αυτόματο μηχανισμό προσαρμογής των συντάξεων στο προσδόκιμο ζωής

    - Αύξηση της ελάχιστης περιόδου εισφορών από τα 37 στα 40 έτη έως το 2015

    - Περιορισμό της πρόωρης συνταξιοδότησης και αύξηση του ελαχίστου ορίου στα 60 έτη

    - Αναθεώρηση του πλαισίου χορηγήσεων συντάξεων αναπηρίας

    - Περικοπές στη λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων

    - Ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη για άτομα άνω των 65 ετών με βάση εισοδηματικά κριτήρια

    - Μείωση των ασφαλιστικών ταμείων σε 3

    Το 3ο σκέλος αφορά στη διασφάλιση της σταθερότητας, της ρευστότητας, της κεφαλαιακής επάρκειας, αλλά και της ρύθμισης και εποπτείας του χρηματοπιστωτικού και ειδικά του τραπεζικού συστήματος και προβλέπει:

    - Τη δημιουργία ενός Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

    - Την ενίσχυση της εποπτείας των τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδας

    Σημειώνεται, ότι στο νέο "πακέτο μέτρων", που δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, συμπεριλαμβάνονται τα μέτρα που αναφέρονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, καθώς και αυτά που έχουν ήδη συμφωνηθεί με το ΔΝΤ.

    Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα (σήμερα 13,6% του ΑΕΠ) κάτω από το 3% του ΑΕΠ από το 2014, θα χρειασθεί δημοσιονομική προσαρμογή κατά 2,5 μονάδες του ΑΕΠ ή 5,8 δις ευρώ εφέτος, κατά 4 και πλέον μονάδες του ΑΕΠ ή περίπου 10 δις ευρώ το 2011, κατά τουλάχιστον 2 μονάδες του ΑΕΠ ή περίπου 5 δις ευρώ το 2012 και κατά περίπου 2 μονάδες του ΑΕΠ ή περίπου 4,8 δις ευρώ το 2013. Όσον αφορά το δημόσιο χρέος (σήμερα 115% του ΑΕΠ), αυτό θα αρχίσει να μειώνεται από το 2014.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι με βάση τις προβλέψεις του προγράμματος, η χώρα θα βρεθεί σε μεγάλη ύφεση εφέτος και το 2011 (-4% και -2,6% αντίστοιχα) και θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2012 (+1,1% το 2012, +2,1% το 2013 και +2,1% το 2014). Προβλέπεται πληθωρισμός 1,9% εφέτος, -0,4% το 2011, 1,2% το 2012, 0,7% το 2013 και 0,9% το 2014. Στόχος είναι να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα σε 8,1% του ΑΕΠ εφέτος, σε 7,6% το 2011, σε 6,5% το 2012, σε 4,9% το 2013 και σε 2,6% του ΑΕΠ το 2014. Το δημόσιο χρέος προβλέπεται να διαμορφωθεί εφέτος σε 133,3% του ΑΕΠ, σε 145,1% το 2011, σε 148,6% το 2012, σε 149,1% το 2013 και σε 144,3% του ΑΕΠ το 2014.

    Ο υπουργός είπε ότι "καλούμαστε σήμερα να κάνουμε μια βασική επιλογή: Ή να καταρρεύσει ή να σωθεί η χώρα, ή να συνεχίσει να χρηματοδοτείται ή να βρεθεί σε απόλυτο αδιέξοδο".

    Πρόσθεσε ότι "με τις δύσκολες αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση και που είναι επίπονες για τους πολίτες, η χώρα θα μπορέσει να διασφαλίσει τον απρόσκοπτο δανεισμό και την επιβίωσή της, ενώ τίθενται οι βάσεις για τις μεγάλες αλλαγές".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε αισιόδοξος ότι θα εξομαλυνθεί ο δανεισμός της χώρας και "στόχος είναι η επιστροφή στις αγορές, αλλά χωρίς ληστρικά επιτόκια".

    Ερωτηθείς για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, είπε ότι "προοπτικά στο χρόνο, το όριο ηλικίας για σύνταξη θα συνδεθεί με το προσδόκιμο όριο ζωής".

    Τέλος, για τι θα γίνει με αυτούς, οι οποίοι σύμφωνα με την κυβέρνηση δημιούργησαν τη σημερινή κατάσταση στην οικονομία, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι "θα τιμωρήσουμε αυτούς που ευθύνονται σε όλα τα επίπεδα".

    Ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός στήριξης

    Την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας αποφάσισαν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ. Το συνολικό ύψος αυτού του μηχανισμού, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ανέρχεται σε 110 δισ. ευρώ, για τρία χρόνια, εκ των οποίων τα 80 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις 15 χώρες μέλη του ευρώ και τα 30 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο Ζ. Γιουνκέρ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκριναν ότι η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές δεν ήταν πλέον επαρκής, και ως εκ τούτου η ευρωζώνη αποφάσισε να ενεργοποιήσει το μηχανισμό στήριξης, καθώς επίσης όλα τα νομικά και τεχνικά εργαλεία που είναι απαραίτητα για την ενεργοποίησή του σε όλες τις χώρες του ευρώ.

    Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ τόνισε, επίσης, ότι στις 7 Μαίου θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής των χωρών του ευρώ. Ο Πρόεδρος του Eurogroup επισήμανε, ωστόσο, ότι δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της απόφασης, ότι η συνολική απόφαση για την Ελλάδα υιοθετήθηκε και ότι μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ θα είναι το ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης.

    Ερωτηθείς, εξάλλου, ο πρόεδρος του Eurgroup αν "από σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται υπό κηδεμονία", απάντησε αρνητικά τονίζοντας ότι οι πάντες οφείλουν να σέβονται την αξιοπρέπεια των χωρών και των πολιτών τους και ότι αυτό ισχύει πρωτίστως για την ΕΕ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και ο Επίτροπος Όλι Ρεν και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

    Εξάλλου, ερωτηθείς αν η ΕΕ καθυστερώντας να υιοθετήσει τις αναγκαίες αποφάσεις για την Ελλάδα, επιδείνωσε την κατάσταση της χώρας, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ απάντησε χαρακτηριστικά ότι και αυτός κάποιες στιγμές έχασε την υπομονή του, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η ΕΕ, αλλά και η δημοκρατία έχουν τους δικούς τους ρυθμούς οι οποίοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστές οι δημοκρατικές διαδικασίες στην κάθε χώρα.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ τόνισε ότι η ΕΚΤ κρίνει "φιλόδοξο" το πρόγραμμα οικονομικής και χρηματοπιστωτικής προσαρμογής της Ελλάδας, που συμφωνήθηκε ανάμεσα στις ελληνικές Αρχές, την ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ. Σημείωσε, ακόμη ότι το πρόγραμμα αυτό προβλέπει τις κατάλληλες συνολικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή.

    Συνεχίζοντας, ο επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει το οικονομικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, στη βάση της συμφωνίας που επετεύχθη ανάμεσα στην ΕΕ, το ΔΝΤ και τις ελληνικές Αρχές. Παράλληλα, ο Ο. Ρεν επισήμανε ότι τα μέτρα που προβλέπει το πρόγραμμα προσαρμογής είναι δύσκολα, ωστόσο σημείωσε ότι το μέγεθος της διεθνούς οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα δεν έχει προηγούμενο. Ανέφερε, ακόμη, ότι από την πλευρά της Ελλάδας είναι απαραίτητη η επίμονη πολυετής προσπάθεια, προκειμένου η χώρα να ανακτήσει την αξιοπιστία της και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της.

    Συνεχίζοντας, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι ο έλεγχος της εφαρμογής των μέτρων από τις ελληνικές αρχές θα γίνεται ανά τρίμηνο και ότι η πρώτη αξιολόγηση θα γίνει τον Ιούνιο. Επισήμανε, επίσης, ότι τόσο το 2010, όσο το 2011 η ελληνική οικονομία θα βρίσκεται σε ύφεση και ότι θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο το 2012. Υπογράμμισε ότι για την υλοποίηση του μηχανισμού υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και ότι τα δάνεια θα εκταμιεύονται υπό τον όρο ότι οι προϋποθέσεις θα πληρούνται. Ανέφερε, επίσης, ότι το επιτόκιο των δανείων θα είναι 5% για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

    Εξάλλου, ο Όλι Ρεν ανέφερε ότι από το συνολικό ποσό της στήριξης των 110 δισ. ευρώ, τα 10 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα.

    Τέλος, ο επίτροπος Ο.Ρεν ξεκαθάρισε ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτήν άλλων χωρών του ευρώ. Σημείωσε, ωστόσο, ότι όλες οι χώρες του ευρώ θα πρέπει να καταβάλουν πρόσθετες προσπάθειες για να βελτιώσουν τα δημόσια οικονομικά τους. Στο ίδιο μήκος κύματος τάχθηκε και ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, λέγοντας ότι η αυστηρή και μόνιμη εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης από τις χώρες του ευρώ είναι ουσιαστικό στοιχείο της ενιαίας νομισματικής πολιτικής.

    ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

    Την ικανοποίησή του για την «σημαντική απόφαση της ευρωζώνης για την ενεργοποίηση του μηχανισμού» εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι ένα πειστικό πρόγραμμα τριετίας που θα οδηγήσει στη δημοσιονομική προσαρμογή, στην εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας, στην προώθηση των δημοσιονομικών αλλαγών που απαιτούνται, καθώς και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

    Ερωτηθείς ο υπουργός αν υπάρχει ενδεχόμενο να μην είναι η Ελλάδα σε θέση να εξυπηρετήσει έγκαιρα τις δανειακές της ανάγκες, ο υπουργός Οικονομικών υπήρξε κατηγορηματικός, απαντώντας αρνητικά.

    Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών, ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι «σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν βρίσκεται υπό κηδεμονία», επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι χώρα μέλος του ευρώ και αναλαμβάνει τις ευθύνες της.

    Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις κοινωνικές αντιδράσεις που ενδεχομένως φέρουν τα αυστηρά μέτρα λιτότητας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου απάντησε λέγοντας ότι είναι φυσικό να υπάρξουν διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις, γιατί ο λαός είναι οργισμένος, τόνισε ωστόσο, ότι οι δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν ότι υπάρχει ένα αίσθημα ανάγκης για αλλαγή και πως η ελληνική κοινή γνώμη κατανοεί ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες. Σε τελική ανάλυση, ανέφερε ο Γ. Παπακωνσταντίνου η προσπάθεια που γίνεται είναι για τη συνολική βελτίωση της οικονομίας της χώρας.

    Ο Ολι Ρεν υπολογίζει στην υποστήριξη των γερμανών σοσιαλιστών

    Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Ολι Ρεν δήλωσε σήμερα ότι "υπολογίζει στην υποστήριξη" του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, καθώς οι γερμανοί βουλευτές καλούνται να υιοθετήσουν εντός της εβδομάδος την αποδέσμευση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

    "Η Μπούντεσταγκ (γερμανική κάτω βουλή) έχει τώρα ρόλο-κλειδί" στην εφαρμογή του σχεδίου βοήθειας των χωρών της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ελλάδα, που βρίσκεται σε εξαιρετικά επικίνδυνη οικονομική κατάσταση, δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην έδρα του SPD στο Βερολίνο.

    Ο Ολι Ρεν, ο οποίος έφθασε στο Βερολίνο για να εκθέσει στην ηγεσία του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος "το θέμα της σταθερότητας του ευρώ σε σχέση με την Ελλάδα", δήλωσε ότι "υπολογίζει στην υποστήριξη του πολύ σημαντικού αυτού κόμματος στη γερμανική βουλή".

    Μετά τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την περασμένη εβδομάδα, ο Ολι Ρεν ολοκληρώνει τον κατάλογο των προσωπικοτήτων που έρχονται στη Γερμανία για να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της βοήθειας προς την Ελλάδα, τη στιγμή που η γερμανική κοινή γνώμη εμφανίζεται αρνητικά διακείμενη.

    Ο Ολι Ρεν κάλεσε τους γερμανούς βουλευτές "να μην θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη εξαιτίας προβλημάτων σε μια χώρα της ευρωζώνης" και δήλωσε ότι "δεν έχει καμία αμφιβολία ως προς την αποφασιστικότητα των Ελλήνων" να ανατάξουν τα δημοσιονομικά τους πράγματα, γεγονός που αποτελεί όρο για την ενεργοποίηση του σχεδίου βοήθειας.

    Η συμβολή της Γερμανίας, στο πακέτο της οικονομικής βοήθειας ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανέρχεται σε τα 22,4 δισεκατομμύρια.

    Σήμερα, το υπουργικό συμβούλιο της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ ενέκρινε το μερίδιο της Γερμανίας, με προοπτική να περάσει το νόμο από το κοινοβούλιο πριν από τη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της εβδομάδας.

    Ο νόμος που θα επιτρέψει την αποδέσμευση αυτού του ποσού πρέπει να ψηφισθεί από την γερμανική άνω και κάτω βουλή. Ο κυβερνητικός συνασπισμός των συντηρητικών της Αγγελα Μέρκελ και των φιλελευθέρων έχει την πλειοψηφία και στα δύο σώματα.

    ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ για τα οικονομικά μέτρα

    Η ελληνική κυβέρνηση έχει χαράξει ένα φιλόδοξο πακέτο πολιτικής για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, τονίζει ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε την Κυριακή, στην οποία σημειώνει επίσης ότι η δημοσιονομική πολιτική και τα αναπτυξιακά μέτρα είναι οι δύο κύριοι πυλώνες του κυβερνητικού προγράμματος.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέφρασε ικανοποίηση για το πρόγραμμα λιτότητας που ανακοινώθηκε από τις ελληνικές αρχές, ζητώντας τους όμως να "είναι έτοιμες να λάβουν κάθε πρόσθετο μέτρο που θα μπορούσε να αποδειχθεί κατάλληλο για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος".

    Εξάλλου, σε κοινή τους δήλωση, ο Ντομινίκ Στρος-Καν και ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν τονίζουν μεταξύ άλλων πως για να πετύχει το οικονομικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση απαιτείται «εθνική δέσμευση η οποία θα υπερβαίνει τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των πολιτικών κομμάτων», τονίζουν μεταξύ άλλων σε κοινή δήλωσή τους ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου .

    ΕΚΤ: Δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ανεξαρτήτως πιστοληπτικής αξιολόγησης

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα δέχεται τους ελληνικούς ομολογιακούς τίτλους ως εχέγγυα για τη δανειοδότηση της Ελλάδας, ανεξάρτητα από την πιστοληπτική αξιολόγησή τους, ένα άνευ προηγουμένου μέτρο που έχει ως στόχο να ανακουφίσει την Ελλάδα και τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ.

    Η ΕΚΤ αίρει "μέχρι νεωτέρας" κάθε όρο σχετικό με την πιστοληπτική αξιολόγηση των τίτλων που εκδίδει η ελληνική κυβέρνηση ως εχέγγυο για την παροχή δανείων, αναφέρεται σε ανακοίνωση.

    Το μέτρο αυτό, άνευ προηγουμένου στην ιστορία της ΕΚΤ, επιτρέπει στις τράπεζες που διαθέτουν ελληνικά ομόλογα να συνεχίσουν να λαμβάνουν πιστώσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας.

    [03] Πέντε συμφωνίες με το Κατάρ

    Πέντε συμφωνίες, μεταξύ των οποίων και στρατηγική επενδυτική συνεργασία για τη δημιουργία ενεργειακού κέντρου στον Αστακό, υπέγραψαν η Ελλάδα και το Κατάρ, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών Γ. Α. Παπανδρέου και Σείχη Χαμάντ Μπιν Τζάσεμ Μπιν Τζαμπρ Αλ Θάνι.

    Ο πρωθυπουργός του Κατάρ εξέφρασε την ειλικρινή και ισχυρή βούληση της χώρας του να προχωρήσει και σε νέες επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι είναι αποφασισμένες να παρακάμψουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια για την ταχύτατη υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων.

    "Το μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας που αφορά το ενεργειακό κέντρο του Αστακού, θέτει το πλαίσιο μιας πολύ σημαντικής επένδυσης στον ενεργειακό τομέα, σε μια εποχή που η Ελλάδα περνά οικονομικές δυσκολίες, αλλά αξίζει τέτοιες επενδύσεις από το εξωτερικό",τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση με τον ομόλογό του, του Κατάρ.

    "Η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας αφορά τόσο το φυσικό αέριο - δεδομένου ότι το Κατάρ συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο - όσο και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας", πρόσθεσε.

    Παρουσιάζοντας τη δυναμική των σχέσεων των δύο χωρών, εξέφρασε την "απόλυτη ικανοποίησή" του, καθώς μικρό διάστημα έχουν γίνει τόσα πολλά και τόνισε ότι έγινε "ουσιαστική συζήτηση" για την πραγματοποίηση και νέων επενδύσεων, εκ μέρους του Κατάρ.

    "Η πρόσφατα κυρωθείσα συμφωνία για οικονομική και τεχνική συνεργασία, καθώς και το τρίτο αραβοελληνικό φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο, με σημαντική εκπροσώπηση, όπως ελπίζω και από το Κατάρ,θα ενισχύσουν και την επιχειρηματική μας συνεργασία", είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι "δίνεται μια οικονομική και εμπορική ώθηση, η οποία είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προς όφελος και των δύο λαών".

    Ο πρωθυπουργός του Κατάρ ξεκίνησε τη δήλωσή του, με θερμά λόγια και ευχές προκειμένου η Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους της σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές, λέγοντας ότι "οι χώρες που περνούν από τέτοιες φάσεις βγαίνουν ισχυρότερες".

    "Αυτό χρειάζεται βούληση και αποφασιστικότητα", είπε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και από τα δύο στοιχεία διαθέτουν ο πρωθυπουργός, τον οποίο, όπως είπε, γνωρίζει από παλιά καθώς και ο ελληνικός λαός.

    "Είμαι σίγουρος ότι θα περάσετε στην ακτή ασφαλείας, πολύ σύντομα", τόνισε ο σεϊχης.

    Ο πρωθυπουργός του Κατάρ εξέφρασε την ειλικρινή βούληση της χώρας του για επενδύσεις και για να συνεργαστεί με τη φίλη Ελλάδα προς όφελος και των δύο λαών.

    Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη προκειμένου να προχωρήσουν τα επενδυτικά σχέδια, "να απομακρυνθούμε από τη γραφειοκρατία".

    Για το λόγο αυτό, οι δύο πλευρές αποφάσισαν άμεσα τη δημιουργία "ολιγομελούς οικονομικής επιτροπής, η οποία θα εξετάζει πολύ γρήγορα τα οικονομικά σχέδια".

    "Εκφράζω τη βούληση για επενδύσεις, αλλά χρειάζεται παρακολούθηση και αποφασιστικότητα από τις δύο πλευρές, ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις και να πραγματοποιηθούν", είπε.

    Τις δύο πλευρές απασχόλησαν και πολιτικά θέματα, με έμφαση την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ένα θέμα που μας απασχολεί όλους, όπως είπε ο κ.Παπανδρέου, ο οποίος μάλιστα αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο του Κατάρ, εντός του Αραβικού Συνδέσμου, ενώ ο πρωθυπουργός του Κατάρ είπε ότι "η Ελλάδα έχει πολύ σημαντικές και ταυτόσημες θέσεις με τις αραβικές χώρες .

    Τα πέντε μνημόνια και συμφωνίες που υπογράφηκαν είναι:

    - Μνημόνιο Κατανόησης για την Ενέργεια,από την υπουργό Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη και τον υπουργό Ενέργειας του Κατάρ,

    - Μνημόνιο Στρατηγικής Συνεργασίας για τον Αστακό,από τον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη και τον Υπουργό Ενέργειας του Κατάρ,

    - Τροποποιητική Συμφωνία διμερούς αεροπορικής συνεργασίας από τον υφυπουργό Μεταφορών Νίκο Σηφουνάκη,

    - Μνημόνιο Κατανόησης τουριστικής συνεργασίας από την υφυπουργό Πολιτισμού Α. Γκερέκου και

    - Συμφωνία ανταλλαγής ειδήσεων μεταξύ του ΑΠΕ-ΜΠΕ και του Πρακτορείου Ειδήσεων του Κατάρ, την οποία εκ μέρους του ΑΠΕ υπέγραψε ο Διευθυντής Σύνταξης Νικόλας Βουλέλης.

    Παρόντες στην τελετή της υπογραφής ήταν η Υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

    Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την επιθυμία να επεκτείνουν τους τομείς συνεργασίας, στο μορφωτικό και πολιτιστικό τομέα ώστε οι δύο λαοί να έλθουν ακόμη πιό κοντά.

    "Επαναβεβαιώσαμε την ισχυρή βούληση για ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων σε ένα ευρύτατο φάσμα συνεργασίας", είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι η υπογραφή των πέντε μνημονίων και συμφωνιών αποτελεί "απτή απόδειξη της βούλησης αυτής".

    [04] Βρετανία: Μικραίνει η ψαλίδα

    Μειώθηκε στο μισό το προβάδισμα του Ντέιβιντ Κάμερον σύμφωνα με τις σημερινές δημοσκοπήσεις στη Βρετανία, οι οποίες εξακολουθούν να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία κυβέρνηση μειοψηφίας ή για έναν κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς με τα μέχρι στιγμής ποσοστά κανένα κόμμα δεν εξασφαλίζει απόλυτη ή σχετική πλειοψηφία.

    Ενώ οι δημοσκοπήσεις του Σαββατοκύριακου έδειχναν το κόμμα των Συντηρητικών να προηγείται με 10 ποσοστιαίες μονάδες, οι σημερινές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το προβάδισμα των Τόρις έχει περιοριστεί και πάλι στις 5 ποσοστιαίες μονάδες, καταδεικνύοντας ότι η μάχη παραμένει αμφίρροπη, παρά το γεγονός ότι ο ηγέτης τους Ντέιβιντ Κάμερον επιμένει ότι διατηρεί τη δυναμική του.

    Βάσει του βρετανικού εκλογικού συστήματος, όπου οι έδρες κατανέμονται αποκλειστικά βάσει των εκλογικών περιφερειών και όχι αναλογικά με το συνολικό εκλογικό ποσοστό του κόμματος, οι Εργατικοί μπορεί να είναι το τρίτο κόμμα στη νέα βουλή, αλλά να παραμείνουν το κόμμα με τις περισσότερες έδρες.

    Εάν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν από το εκλογικό αποτέλεσμα της Πέμπτης, η Βρετανία θα οδηγηθεί σε ένα κοινοβούλιο όπου κανένα κόμμα δεν θα έχει σχετική ή απόλυτη πλειοψηφία -κάτι που έχει να συμβεί από το 1974.

    Σε αυτή την περίπτωση, το ένα ενδεχόμενο είναι μία κυβέρνηση συνεργασίας, κάτι που όμως θα απαιτούσε μία συμφωνία μεταξύ Εργατικών και Φιλελεύθερων Δημοκρατών, τη στιγμή που ο Κλεγκ έχει δηλώσει ότι δεν θα ήταν διατεθειμένος να συνεργαστεί με τον Γκόρντον Μπράουν στο τιμόνι των Εργατικών.

    Σύμφωνα με ένα άλλο σενάριο, ο αρχηγός του Συντηρητικού κόμματος Ντέϊβιντ Κάμερον θα μπορούσε να ηγηθεί μίας κυβέρνησης μειοψηφίας, να προκαλέσει την αντιπολίτευση να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό και προκηρύξει εκ νέου εκλογές.

    Αλλωστε, ο Κάμερον, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ντέϊλι Τέλεγκραφ», έκανε γνωστό ότι, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας και εφόσον το κόμμα του είναι πρώτο σε έδρες και σε ψήφους, δεν προτίθεται να συνεργαστεί με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, αλλά θα προσπαθήσει να κυβερνήσει με κυβέρνηση μειοψηφίας. Πιστεύει, δε, ότι θα έχει την υποστήριξη των ενωτικών βουλευτών της Βόρειας Ιρλανδίας με τους οποίους οι Συντηρητικοί συνδέονται ιδεολογικά και ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θα θελήσουν να τον ανατρέψουν και να προκαλέσουν νέες εκλογές, λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η χώρα.

    Οι πέντε νέες δημοσκοπήσεις τις οποίες δημοσιοποίησε σήμερα ο τηλεοπτικός σταθμός «Σκάϊ», έχουν ως εξής:

    MORI, Εργατικό κόμμα 30%, Συντηρητικό κόμμα 36%, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 23%, POPULUS Εργατικό κόμμα 27%, Συντηρητικό 36%, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 28%, COMPRESS Εργατικό κόμμα 28%, Συντηρητικό 38%, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 29%, YOUGOV Εργατικό κόμμα 28%, Συντηρητικό 34%, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 29%, ICM (εφημερίδας Γκάρντιαν), Εργατικό κόμμα 28%, Συντηρητικό 33%, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 28%. Ο μέσος όρος των πέντε αυτών δημοσκοπήσεων δίνει τα ακόλουθα ποσοστά: Εργατικό κόμμα 28%, Συντηρητικό 35%, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 27%.

    Οι Γκόρντον Μπράουν, Ντέϊβιντ Κάμερον και Νικ Κλέγκ, θα έχουν ένα νέο τηλεοπτικό ντιμπέϊτ μεταξύ τους, αυτή τη φορά στη «Συνέλευση του Λαού» και θα απαντούν σε ερωτήσεις του κοινού. Το ντιμπέϊτ διοργανώνει ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον.

    Τις εξελίξεις στη Βρετανία παρακολουθούν με ενδιαφέρον και οι Βρυξέλλες, καθώς το μέλλον των σχέσεων της ΕΕ με τη Βρετανία είναι στενά συνδεδεμένο με το εκλογικό αποτέλεσμα.

    "Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το λιγότερο άσχημο σενάριο θα ήταν φυσικά ένας συνασπισμός (των Εργατικών) με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, διότι είναι οι λιγότερο ευρωσκεπτικιστές από όλους", υπογραμμίζει ευρωπαίος διπλωμάτης. Στις Βρυξέλλες εξάλλου, θυμούνται ακόμη ότι ο Νικ Κλεγκ πέρασε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως σύμβουλος του βρετανού επιτρόπου Λεόν Μπριτάν, ενώ έχει διατελέσει και ευρωβουλευτής από το 1999 έως το 2004.

    Όποια όμως και να είναι η έκβαση, δεν αναμένεται καμία άμεση σύγκρουση με τις Βρυξέλλες, καθώς από τότε που ο Τόνι Μπλερ διαθέχθηκε τον Τζον Μέιτζορ στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ το 1997, "η Ευρωπαϊκή Ένωση εξελίχθηκε σε πολλούς τομείς προς μία κατεύθυνση που ταιριάζει στους συντηρητικούς", όπως εκτιμά ο Τσαρλς Τέιλορ, πρόεδρος του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Αναδιάρθωση, σε πρόσφατη μελέτη του, φέροντας μεταξύ άλλων ως παράδειγμα το γεγονός ότι κανείς δεν πιέζει τη Βρετανία να μπει στην ευρωζώνη.

    Και σίγουρα, οι Ευρωπαίοι έχουν κάθε λόγο να χαίρονται με την άρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον να ενδώσει στις σκληρές πιέσεις του κόμματός του που ζητά αναδρομικά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη της Λισαβόνας και την πλήρη αναθεώρηση των σχέσεων της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [05] Εξαγγέλλουν απεργίες τα συνδικάτα

    Απεργιακές κινητοποιήσεις προαναγγέλουν τα συνδικάτα, μετά την ανακοίνωση των νέων κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Πανελλαδική απεργία έχει εξαγγείλει για την Τετάρτη 5 Μαίου η ΓΣΕΕ, με κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως στις 11 το πρωί, ενώ η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ σε έκτακτη συνεδρίασή της χθες «και αφού έλαβε υπ' όψη της τη δυναμική που διαμορφώνεται στις Ομοσπονδίες και τους Πρωτοβάθμιους Συλλόγους Εργαζομένων στο Δημόσιο» αποφάσισε την κήρυξη 48ωρης πανελλαδικής απεργίας την Τρίτη και την Τετάρτη, 4 και 5 Μαΐου.

    Οι Ομοσπονδίες δασκάλων (ΔΟΕ) και καθηγητών (ΟΛΜΕ) έχουν ήδη κηρύξει 48ωρη απεργία για τις 4 και 5 Μαΐου και προσανατολίζονται σε απεργία κατά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου.

    Με σημερινή της ανακοίνωση η ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συμμετέχουν μαζικά αύριο Τρίτη 4 Μάη 2010 στην απεργιακή συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια μαζί με τις Ομοσπονδίες των Εκπαιδευτικών.

    «Οι εργαζόμενοι συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας με τη γενική απεργία της 5ης Μάη για να μην καταργηθούν ιστορικές κατακτήσεις μας, να μη μας επιστρέψουν στις μέρες του '60» αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

    Σήμερα πραγματοποιούν 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Καραϊσκάκη, και στη συνέχεια πραγματοποίησαν με τα απορριματοφόρα των δήμων πορεία μέχρι τη Βουλή.

    Η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα συνεδριάσει το απόγευμα προκειμένουν να αποφασίσει τη συνέχιση της απεργίας, στο πλαίσιο και της 48ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ.

    «Δεμένα» στα λιμάνια όλη της χώρας θα παραμείνουν την Τετάρτη, 5 Μαΐου, όλα τα υπό ελληνική σημαία πλοία -αναμεσά τους και τα ακτοπλοϊκά- εξαιτίας της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, που κήρυξε σήμερα η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), η οποία συμμετέχει στην απεργία της ΓΣΕΕ.

    Η απεργία των Ελλήνων ναυτικών, που θα ξεκινήσει στις 24.00 της Τρίτης, 4 Μαΐου, και θα λήξει στις 24.00 της Τετάρτης, 5, αποφασίσθηκε από τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ με ψήφους 8 υπέρ και 7 κατά.

    Πάντως, σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε σήμερα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Σάββας Τσιμπόγλου, έκανε γνωστό ότι οι Ελληνες μηχανικοί θα συνεχίσουν τις απεργαικές τους κινητοποιήσεις, χωρίς, ωστόσο, να προσδιορίσει χρονικά το πότε θα γίνουν αυτές.

    Την παραγματοποίηση 24ωρης απεργίας την ίδια μέρα (5 Μαΐου) αποφάσισε και το ΠΑΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους στις απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνει σε όλη τη χώρα. Η κεντρική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα πραγματοποιηθεί στην Ομόνοια στις 11 το πρωί.

    Εξάλλου, νέα προβλήματα θα αντιμετωπίσει αύριο και μεθαύριο το επιβατικό κοινό, που χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του τα τρένα του ΟΣΕ και τον Προαστιακό, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι για την Τετάρτη, στο πλαίσιο της απεργίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και επηρεάζουν και ορισμένα δρομολόγια που είναι προγραμματισμένα για αύριο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για αύριο καταργούνται μεταξύ:

    - Αθήνας - Αλεξανδρούπολης - Αθήνας τα δρομολόγια IC 74 και IC 75.

    - Αθήνας - Θεσσαλονίκης - Αθήνας τα 504, 505, 604 και 605.

    - Αθήνας - Οινόης - Αθήνας τα 1558, 2530 και 2533.

    - Θεσσαλονίκης - Έδεσσας/Κοζάνης/Φλώρινας - Θεσσαλονίκης τα 753 και 757.

    - Πειραιά - Κιάτου - Πειραιά (Προαστιακός Αθήνας) 4336.

    - Αεροδρομίου- Λιοσίων - Αεροδρομίου τα 4241, 4242, 4243, 4244, 4245 και 4246.

    - Λάρισας - Βόλου - Λάρισας τα δρομολόγια 1586 και 1587.

    - Κορίνθου - Άργους - Ναυπλίου - Τρίπολης τα 1437, 1438, 1441, 1422.

    Επίσης καταργούνται τα δρομολόγια 444 και 445 (Θεσσαλονίκη - Κωνσταντινούπολη - Θεσσαλονίκη), το δρομολόγιο 463 (Βουκουρέστι - Θεσσαλονίκη) δεν θα εκτελεστεί στην ελληνική διαδρομή του, ενώ το δρομολόγιο 337 (Βελιγράδι - Θεσσαλονίκη) στην ελληνική διαδρομή του (Ειδομένη - Θεσσαλονίκη) θα πραγματοποιηθεί από λεωφορεία.

    Την Τετάρτη, 5 Μαίου, ημέρα της απεργίας καταργούνται όλα τα επιβατικά και εμπορικά δρομολόγια, πλην του 604 που θα αναχωρήσει από Αθήνα μετά τη λήξη της απεργίας, καθώς και του 605 που θα εκτελέσει μόνο τη διαδρομή Θεσσαλονίκη - Αθήνα και θα αναχωρήσει από Θεσσαλονίκη επίσης μετά τη λήξη της απεργίας. Επίσης, καταργούνται τα διεθνή δρομολόγια 360, 361, 362, 363, 444 και 445, καθώς και τα υπόλοιπα διεθνή δρομολόγια στην ελληνική διαδρομή τους. Την ημέρα αυτή θα κυκλοφορήσουν μόνο οι αμαξοστοιχίες των λεγόμενων Κοινωνικών αναγκών.

    Κλειστές οι εμπορικές επιχειρήσεις

    Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ) μαζί με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) συμμετέχουν στην κινητοποίηση της ΓΣΕΕ μεθαύριο Τετάρτη, με κλείσιμο των καταστημάτων και επιχειρήσεων.

    Επώδυνες συνέπειες στην αγορά και την απασχόληση προβλέπουν οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων και ζητούν τη λήψη μέτρων για ανάπτυξη και επενδύσεις, κυρίως από τις μικρές επιχειρήσεις, όπως επίσης τη διαμόρφωση πλαισίου ασφαλείας για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους.

    "Τα μεγάλα προβλήματα θα αρχίσουν από το Σεπτέμβριο, μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου. Στις αρχές του 2011 θα δούμε πράγματα που δεν μπορούμε να τα φανταστούμε", εκτίμησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος. Ο ίδιος ανέφερε ότι το 30 % το πληθυσμού απειλείται με πτώχευση ενώ σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που επικαλέστηκε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, 65.000 επιχειρήσεις βρίσκονται στα όριά τους και τα "κόκκινα" επιχειρηματικά δάνεια αυξήθηκαν από 11,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2009, στα 17.5 δισ. τώρα.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, "τα μέτρα που μας επέβαλαν θα οδηγήσουν την οικονομία και τις δυνατότητές της σε παρατεταμένη ύφεση, σε λουκέτα, ανεργία και περιθωριοποίηση των ασθενέστερων οικονομικά τμημάτων του πληθυσμού. Αν δεν υπάρξει έξαρση λουκέτων, σχολίασε ο ίδιος, θα πάρουμε το Νόμπελ οικονομίας".

    Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει πάγωμα ή μείωση των τιμών με προϋπόθεση όμως, όπως είπε, μείωση ενοικίων και δημοτικών τελών, πάγωμα των λογαριασμών των ΔΕΚΟ και πάταξη του παρεμπορίου που υπολογίζεται σε 20 δις. ευρώ. Οι μειωμένες τιμές, όπως είπε ο ίδιος, δεν πρέπει να προκύψουν με απολύσεις, μείωση μισθών ή σε βάρος της ποιότητας.

    Ο κ.Ασημακόπουλος τόνισε πάντως ότι οι τιμές διαμορφώνονται από το εισαγωγικό εμπόριο που είναι ολιγοπωλιακό, με τριγωνικές συναλλαγές και το λεγόμενο transfer pricing ώστε "τα προϊόντα να έρχονται παραφουσκωμένα στην Ελλάδα και οι επιχειρήσεις που τα φέρνουν να εμφανίζουν ελάχιστα κέρδη".

    Και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας κ. Π. Καρέλλας τόνισε ότι οι τιμές κατά 70 - 80 % καθορίζονται από τους αποκλειστικούς διανομείς και εισαγωγείς.

    Άδικα τα μέτρα, λένε τα ευρωπαϊκά συνδικάτα

    Οι έλληνες μισθωτοί "δεν θα πρέπει να πληρώσουν ένα άδικο τίμημα για τη διάσωση της Ελλάδας", υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (CES) σήμερα, την επομένη της ανακοίνωσης του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ με αντίτιμο μια "θεραπεία" λιτότητας.

    Τα μέτρα που αποφασίστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση "θα πλήξουν βαρειά τους έλληνες εργαζόμενους και πολίτες", σημειώνει η CES, η οποία συσπειρώνει 82 συνδικαλιστικές οργανώσεις σε 36 ευρωπαϊκές χώρες.

    "Οι περικοπές μισθών και συντάξεων αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μέρος των βαριών περικοπών των δημοσίων δαπανών και θα επιδεινώσουν την οικονομική κατάσταση της χώρας, η οποία έχει ήδη καταστεί πολύ εύθραυστη", υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας της CES Τζον Μονκς, σύμφωνα με τον οποίο "δεν θα πρέπει οι εργαζόμενοι να πληρώσουν ένα άδικο τίμημα για τη διάσωση της Ελλάδας".

    Αντιπροσωπεία της CES και έλληνες, βέλγοι και ισπανοί συνδικαλιστές θα συναντήσουν αύριο στις Βρυξέλλες τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ για να του γνωστοποιήσουν τις "ανησυχίες τους σε σχέση με την ελληνική κατάσταση και (με την κατάσταση) ευρύτερα στην Ευρώπη". Η συνάντηση αυτή θα γίνει την παραμονή της γενικής απεργίας στην Ελλάδα.

    [06] "Να αναζητηθούν ευθύνες"

    Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια θα συναντηθεί αύριο στις (13:00) ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, μετά από αίτημα του ιδίου.

    «Μετά τη διαπιστωθείσα άρνηση των πολιτικών αρχηγών να μετάσχουν στο Συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης ζήτησε να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια» αναφέρει ανακοίνωση του ΛΑΟΣ.

    Στο μεταξύ, ο κ. Καρατζαφέρης τάχθηκε υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, λέγοντας πως από τη στιγμή που φτάσαμε στη δίνη του ΔΝΤ, πρέπει να ψάξουμε τις ευθύνες και κάποιοι πρέπει να πάνε στη φυλακή.

    «Κάποιοι επιτέλους πρέπει να πάνε φυλακή, όσο ψηλά κι αν ευρίσκοντο. Αυτοί πρέπει να πάνε πρώτα, γιατί αυτοί είναι υπεύθυνοι για το χρέος», είπε.

    Αναφερόμενος στα οικονομικά μέτρα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εκτίμησε ότι είναι ατελέσφορα και τόνισε ότι χρειάζονταν άλλες, ουσιαστικότερες και βαθύτερες, ενέργειες, πράξεις, σκέψεις και ιδέες, πριν καταλήξουμε σε αυτά.

    Ο κ. Καρατζαφέρης σημείωσε ότι για να δεχτεί η κοινωνία τα μέτρο χρειάζονται δύο πράγματα: πρώτον να αναζητηθούν ευθύνες στον πολιτικό κόσμο «που έφεραν τη χώρα σε αυτήν την κατάσταση» και, δεύτερον, να γίνει «μια γενναία μείωση» των αποδοχών των βουλευτών.

    «Σήμερα ακούω κάποιες μειώσεις που είναι τόσο δαιδαλώδεις που ο ελληνικός λαός δεν αντιλαμβάνεται τελικά τι θα κοστίσει στον βουλευτή» ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και τόνισε:

    «Είπα κατά τη διάρκεια του προϋπολογισμού και επιμένω: 50% μείωση των μισθών και επιστροφή όλων των αυτοκινήτων, όπως εξάλλου εγώ έκανα από την πρώτη στιγμή, για να δώσουμε στο λαό το κίνητρο ότι και οι βουλευτές υποφέρουν και δέχονται κι αυτοί την αλλοίωση του επιπέδου ζωής τους».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 3 May 2010 - 14:30:38 UTC