Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Κρίσιμες αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον"
  • [02] Συλλήψεις για τα επεισόδια
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • [01] "Κρίσιμες αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον"

    Την άμεση σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για να συζητηθεί το θέμα της οικονομικής κρίσης, ζήτησε ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, με τον οποίο συναντήθηκε εκτάκτως την Παρασκευή.

    Ο Α. Σαμαράς επεσήμανε πως είναι ώρες ευθύνης για όλους και ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε αποφάσεις, που θα κρίνουν το παρόν και το μέλλον της.

    "Περνάμε κρίσιμες στιγμές, που απαιτούν κρίσιμες αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον και για την κοινωνική συνοχή. Θα ήθελα να σας εκθέσω ορισμένες σκέψεις μου", σημείωσε ο Α. Σαμαράς απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Παπούλια.

    Ο Πρόεδρος τόνισε, από πλευράς του, πως πράγματι η κατάσταση είναι δύσκολη και κρίσιμη και σημείωσε πως όλοι πρέπει να δώσουμε τη μάχη.

    "Να αναγνωρίσουμε όλοι μας τα λάθη μας, μηδενός εξαιρουμένου, ούτε και εμού, γιατί κι εγώ ήμουν μέλος πολλών κυβερνήσεων", τόνισε ο Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει ευαισθησία στους αδύναμους που καλούνται τώρα να πληρώσουν.

    Ο Κ. Παπούλιας δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος από το παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου ο εκεί πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από κοινού έκατσαν στο ίδιο τραπέζι για να βρεθεί λύση στο θέμα της οικονομικής κρίσης.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας την Πέμπτη από το βήμα του συνεδρίου του Economist επέρριψε την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για την κρίση δανεισμού που διέρχεται η χώρα μας, στους χειρισμούς της κυβέρνησης από τις εκλογές και μετά.

    Κάνοντας αναδρομή στα γεγονότα από τον περασμένο Οκτώβριο ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι "οι διεθνείς αγορές έχασαν την εμπιστοσύνη τους προς την Ελληνική κυβέρνηση και την ικανότητά της να διαχειριστεί την κατάσταση". Επιχειρηματολόγησε δε ότι κι άλλες χώρες, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα και μεγάλο δημόσιο χρέος αλλά μόνο η Ελλάδα μετατράπηκε σε αδύναμο κρίκο λόγω των εσφαλμένων επιλογών της κυβέρνησης.

    Ο κ. Σαμαράς όμως επέρριψε ευθύνες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν διαθέτει έναν μηχανισμό παρέμβασης και στήριξης των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώ στράφηκε και εναντίον των Διεθνών Οίκων Αξιολόγησης που "μπορούν με μια ανακοίνωσή τους, με μια υποβάθμιση, να πλήξουν τις προσπάθειες μιας χώρας να σταθεροποιήσει τα οικονομικά της"

    Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι για να αντέξει η Οικονομία το σοκ, χρειάζεται απαραιτήτως τα μέτρα τόνωσης και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που μένει πλήρως αναξιοποίητη: "είναι πραγματικά αδιανόητο να γονατίζει μια χώρα από τους τόκους για την εξυπηρέτηση του χρέους της και την ίδια στιγμή να διαθέτει τεράστια, ίση προς το χρέος, περιουσία και να την κρατά ανενεργή".

    Τέλος είπε ότι δεν πρέπει να συγχέονται οι μεταρρυθμίσεις με τον λαϊκισμό και αναφέρθηκε στην πρόταση για μείωση του αριθμού των βουλευτών: "Σήμερα που το σύστημα καταρρέει πολλοί προτείνουν να μειωθεί η δύναμη της Βουλής σε 200 βουλευτές. Εγώ δεν δημαγωγώ. Ιδιαίτερα σε μιαν εποχή που και 50 βουλευτές να πρότεινες να έχει η Βουλή, θα σου έλεγε η Κοινωνία "μπράβο". Άλλωστε πολλά χρόνια πίσω, σε μιαν εποχή που δεν "μεσουρανούσα", είχα από τότε προτείνει Βουλή 200 βουλευτών".

    Συναντήσεις για τον "Καλλικράτη"

    Συναντήσεις με την εκτελεστική επιτροπή της ΚΕΔΚΕ και με το προεδρείο της ΕΝΑΕ είχε την Παρασκευή στη Ρηγίλλης ο πρόεδρος της Ν.Δ Αντώνης Σαμαράς, με αντικείμενο το σχέδιο για τη νέα αυτοδιοικητική δομή της χώρας με το κωδικό όνομα "Καλλικράτης".

    Ο αρμόδιος τομεάρχης Εσωτερικών της Ν.Δ κ. Χ. Ζώης δήλωσε ότι οι φόβοι και οι επιφυλάξεις της Ν.Δ όχι μόνο δεν αποδυναμώθηκαν αλλά ενισχύονται. Είπε ότι έλειψε η διαβούλευση και η συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες. «Θα δώσουμε τη μάχη για να υπάρξει πραγματική και όχι ψευδεπίγραφη διοικητική μεταρρύθμιση», τόνισε.

    Για χρήσιμη συνάντηση, που έγινε με πρωτοβουλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μίλησε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης και ανέφερε ότι ενημέρωσε τον κ. Σαμαρά για τη απόφαση της ΚΕΔΚΕ που έχει δύο μέρη: «Το πρώτο μέρος ότι αν αυτό το σχέδιο νόμου παραμείνει ως έχει δεν γίνεται αποδεκτό από την Τ.Α. και δεύτερον του παραδώσαμε τις παρατηρήσεις που ομόφωνα αποφασίσαμε σήμερα στο θεσμικό, το οικονομικό και το χωροταξικό κομμάτι το οποίο θα συμπληρωθεί τη Δευτέρα με το έκτακτο συνέδριο προκειμένου να κάνουμε μία τελευταία προσπάθεια ουσιαστικής βελτίωσης αυτού του σχεδίου νόμου», συνέχισε ο κ. Κακλαμάνης αναφέροντας ότι ζήτησε τη βοήθεια της Ν.Δ σε αυτή την κατεύθυνση.

    Επίσης είπε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση όπως την οραματίστηκε η ΚΕΔΚΕ εδώ και πολλά χρόνια απευθυνόταν κυρίως στο πως θα παρασχεθούν καλύτερες υπηρεσίες στις τοπικές κοινωνίες.

    Ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος δήλωσε ότι το νομοσχέδιο "Καλλικράτης" έτσι όπως κατατέθηκε απογοήτευσε πλήρως. «Εμείς από την πλευρά μας αν δεν υπάρξουν προσπάθειες για ουσιαστικές αλλαγές θα πούμε ένα μεγάλο όχι. Περιμέναμε να δώσει ο Καλλικράτης σάρκα και οστά στη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση και αυτή τη στιγμή είδαμε τα οστά διότι η σάρκα δεν υπήρξε», τόνισε και για τις αρμοδιότητες, για τους πόρους και για το ζήτημα των στελεχών. «Ζητείται Καλλικράτης για να καταθέσει πρόταση οικοδομήματος για την Αυτοδιοίκηση», πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση αν πρόκειται για πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και οι πολίτες πέρα από τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης είπε ότι είναι υπόθεση της περιφερειακής ανάπτυξης, της περιφερειακής Δημοκρατίας και κυρίως των πολιτών.

    [02] Συλλήψεις για τα επεισόδια

    Δεκα εννέα άτομα είχαν προσαχθεί χθες το μεσημέρι από τα οποία δέκα συνελήφθησαν και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα, κατά τη διάρκεια επεισοδίων που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας στις συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά.

    Ανάμεσα στα περιστατικά που σημειώθηκαν ήταν και ο προπηλακισμός του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη στις 14.20 μετά το μεσημέρι στην οδό Κοραή από ομάδα διαδηλωτών,που τον περικύκλωσαν και τον εξύβρισαν.

    Οι δράστες απωθήθηκαν από αστυνομική δύναμη που έφθασε στο σημείο, ενώ ο κ. Κακλαμάνης ζήτησε να μεταφερθεί προληπτικά σε νοσοκομείο, λόγω του στρες που του δημιούργησε η επίθεση.

    Επεισόδια σημειώθηκαν στις 13.45 στα Χαυτεία, όπου ομάδα νεαρών πετούσαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, αλλά και μπροστά στη Βουλή όπου πέταξαν δύο μολότοφ.

    Και στις δύο περιπτώσεις οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και απώθησαν τους διαδηλωτές.

    Νωρίτερα στη 1.35 άγνωστοι πυρπόλησαν ένα βαν κινητού συνεργείου της ΕΡΤ, στην οδό Κοραή.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου. 09:30:00

  • Ανακοίνωση νέων οικονομικών μέτρων από τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου

  • Επίσκεψη πρωθυπουργού του Αμπου Ντάμπι

  • 1ο Συνέδριο Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «2010 Κίνηση Ακινήτων». Sani Beach Hotel & Spa, Κασσάνδρα Χαλκιδικής

    Αθλητική ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Β΄ Εθνική (32η ημέρα): 17:00:00

    Εθνικός Αστέρας-Δόξα Δράμας

    Κέρκυρα-Παναιτωλικός

    Αιγάλεω-ΟΦΗ

    Εθνικός-Ηλιούπολη

    Ρόδος-Πιερικός

    Πανσερραϊκός-Ολυμπιακός Βόλου

  • Ποδόσφαιρο-Γ΄ εθνική (1ος όμιλος, 32η ημέρα): 17:00:00

    Παναργειακός-Παναχαϊκή

    Κεραυνός Κερατέας-Πλατανιάς Χανίων

    Σαρωνικός-Ασπρόπυργος

    Χαϊδάρι-ΠΑΟ Ρουφ

    Καλλιθέα-Αγία Παρασκευή

    Αίας Σαλαμίνας-Ολυμπιακός Χερσονήσου

    Παναιγιάλειος-Ατσαλένιος

    Βύζας-Κόρινθος

  • Ποδόσφαιρο-Γ΄ εθνική (2ος όμιλος, 32η ημέρα): 17:00:00

    Αναγέννηση Γιαννιτσών-Βισαλτιακός

    Οδυσσέας Αναγέννησης-ΠΑΟ Νέων Επιβατών

    Εορδαϊκός-Πυρσός Γρεβενών

    Φωκικός-Κοζάνη

    Νίκη Βόλου-Βέροια

    Δόξα Κρανούλας-Αναγέννηση Επανωμής

    Μακεδονικός-Εθνικός Φιλιππιάδας

    Καστοριά-Τρίκαλα -δεν θα διεξαχθεί-

  • Ποδόσφαιρο-Σούπερ Λίγκα (πλέι οφ, 2η ημέρα)

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΕΚ 19:00 ΝΕΤ

    ΠΑΟΚ - ΑΡΗΣ 21:15 NOVA

  • Χάντμπολ-Α1 γυναικών (Πλέι οφ, τελικοί, 1οι αγώνες)

    ΤΕΛΙΚΟΣ: ΑΣΕ Ορμή-Νέα Ιωνία 17:30

    ΘΕΣΕΙΣ 3-4: Αναγέννηση Αρτας-Αρίων Πτολ.16:00

  • Υδατοσφαίριση-Ευρωπαϊκό ανδρών (Β΄ προκριματικός όμιλος, 3η ημέρα): Ελλάδα-Γαλλία 20:00:00

  • Υδατοσφαίριση-Ευρωπαϊκό γυναικών (Β΄ προκριματικός όμιλος, 3η ημέρα): Ελλάδα-Τσεχία 13:15:00

  • Χάντμπολ-Α1 ανδρών (Τελική φάση, 1η ημέρα)

    ΘΕΣΕΙΣ 1-4

    15:00 ΑΣΕ Δούκα-Φίλιππος Βερ.

    17:00 ΠΑΟΚ-ΑΕΚ --ΕΤ1--

    ΘΕΣΕΙΣ 5-8

    17:00 Πανελλήνιος-Ζαφειράκης Νάουσας

    18:00 Βριλήσσια-Διομήδης Αργους

    ΘΕΣΕΙΣ 9-12

    16:00 Κύδων Χανίων-ΓΑΣ Κιλκίς

    18:00 Αερωπός Εδεσσας-Θερμαϊκός

  • Μπάσκετ-EuroChallenge (Φάιναλ Φορ): ΤΕΛΙΚΟΣ & ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ

    14:00 Σκαβολίνι-Ροάν (μικρός τελικός)

    17:00 Κράσνιε Κρίλια-Γκότινγκεν (τελικός)


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 2 May 2010 - 4:30:21 UTC