Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Κόκκινη γραμμή η επιβίωση της χώρας"
  • [02] Η ατζέντα της ημέρας

  • [01] "Κόκκινη γραμμή η επιβίωση της χώρας"

    Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις με κορυφαίους υπουργούς, συσκέψεις στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η πορεία της διαβούλευσης με την τρόικα και τα νέα οικονομικά μέτρα.

    Από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ανακοινώθηκε ότι ο Γιώργος Α. Παπανδρέου είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, η οποία έλαβε χώρα πριν τη συνάντηση του Κ. Παπούλια με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά.

    Στην ανακοίνωσε αναφέρονται τα εξής:

    "Ο Πρωθυπουργός, σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν προ ολίγων ημερών, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις και του ανακοίνωσε την πρόθεσή του να τον επισκεφθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Ο Πρωθυπουργός, ζήτησε επίσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά τη συνάντησή τους, να συγκαλέσει συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με την κατάληξη των συζητήσεων για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας".

    Αντιπαράθεση στη Βουλή Για τον μηχανισμό στήριξης

    Σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, προκάλεσαν χθες στη Βουλή η απόφαση για προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης (και στο ΔΝΤ) και τα μέτρα που ήδη έχουν ανακοινωθεί.

    Η συζήτηση, στο πλαίσιο της "Ώρας του Πρωθυπουργού" με αντικείμενο την κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενόψει των νέων μέτρων που θα ανακοινωθούν, πυροδότησε το διάλογο, με τον πρωθυπουργό να υπογραμμίζει ότι στα θέματα προστασίας του πολίτη και των δικαιωμάτων στην υγεία, θα επενδύσουμε, παρά τις δυσκολίες, γιατί είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

    Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση ζητεί τη στήριξη όλων για να φύγουμε μία ώρα αρχίτερα από την επιτήρηση και την κηδεμονία, που επιβλήθηκε λόγω των εγκληματικών πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης.

    Ο Αλ Τσίπρας από την πλευρά του κάλεσε τον πρωθυπουργό «να μην αποδεχθεί την καταστροφή της χώρας με την προσφυγή στο ΔΝΤ και είτε να προχωρήσει σε δημοψήφισμα είτε σε νέα λαϊκή εντολή, γιατί δεν ήταν αυτή που πήρε η σημερινή κυβέρνηση».

    Ο πρωθυπουργός τόνισε στην πρωτολογία του ότι «το ΕΣΥ είναι παιδί του ΠΑΣΟΚ και θλίβεται για την κατάσταση στην οποία το έφερε η πελατειακή πολιτική της διαφθοράς και της αδιαφάνειας της προηγούμενης κυβέρνησης».

    Παρ' όλα αυτά, προσέθεσε, δεν φταίει για τη σημερινή εικόνα το ΔΝΤ. Η επίκλησή του, είπε, συνιστά εύκολο άλλοθι για να μην αλλάξει τίποτε και είναι απλώς επαναστατική ρητορική.

    Στόχος της σημερινής κυβέρνησης, είπε ο πρωθυπουργός είναι μια πραγματική επανάσταση στο χώρο της υγείας και της πρόνοιας: «Θα μπορούσαμε να είχαμε καλύτερα νοσοκομεία, δεν μας φταίει το ΔΝΤ για τις προκλητικές σπατάλες, τη διαφθορά και τις ρουσφετολογικές προσλήψεις».

    Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι στις προτεραιότητες είναι «να αναστήσουμε το κράτος πρόνοιας, το βάρος να δοθεί στις βασικές ανάγκες του πολίτη και να χτυπηθεί αλύπητα, υπό τις παρούσες συνθήκες, η σπατάλη, η διαφθορά και η κερδοσκοπία".

    Αναφέρθηκε επιγραμματικά στα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί ή λαμβάνονται,με τις αυξήσεις των κλινών ΜΕΘ, την αποπληρωμή των χρεών των νοσοκομείων, τη θεσμοθέτηση μέτρων για την αποτροπή σπατάλης στο χώρο του φαρμάκου, στους ελέγχους για τις προμήθειες και επανέλαβε τη δέσμευση για άμεση πρόσληψη 3000 νοσηλευτών και 915 γιατρών.

    Στο ίδιο πλαίσιο ενέταξε ο πρωθυπουργός και την προσπάθεια που καταβάλλεται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο: «Για μας το ΕΣΥ είναι προτεραιότητα και καμία επιτήρηση και κανένα ΔΝΤ δεν θα το αλλάξει».

    Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτησή του, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έξι μήνες τώρα παίρνει διαζύγιο από την ιστορία και την εντολή της» κι ότι αντίθετα από αυτά που λέει, πράττει, «μειώνοντας τις κρατικές ενισχύσεις, περικόπτοντας λειτουργικές δαπάνες και μειώνοντας μισθούς. Και λέτε ότι αυτά δεν είναι επιλογές του ΔΝΤ;».

    - Εχετε καταλάβει, τι πάτε να κάνετε, με αυτά τα μέτρα καταστροφής που η χώρα έχει να ζήσει από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο; Μήνες σας λέμε να αλλάξετε πορεία και να στρίψτε το τιμόνι για να μη πέσουμε στο παγόβουνο. Και τώρα που πέσαμε στο παγόβουνο, λέτε να πέσουμε όλοι στη θάλασσα, είπε ο κ. Τσίπρας.

    Και συνέχισε διερωτώμενος αν οι δύο μισθοί μπορούν να κοπούν από τους νοσηλευτές ή τους δασκάλους και τους συνταξιούχους και αν εκείνοι θα χρειαστεί να κόψουν το φαί ή το νοίκι...

    Ταυτόχρονα τόνισε ότι δεν νοείται να λέει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ότι δεν βάζουμε εμείς κόκκινες γραμμές: «Αν τα έλεγε επί Ανδρέα Παπανδρέου θα τον κρατούσε; Η διαπραγμάτευση προϋποθέτει και διεκδικήσεις. Πού είπατε εσείς «όχι»; Ή ζητήστε δημοψήφισμα ή άλλη λαϊκή εντολή".

    Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ακόμη ότι οι σημερινοί σύμμαχοι της κυβέρνησης - στους οποίους ονομάτισε τους κ.κ. Καρατζαφέρη, Μητσοτάκη και τον ΣΕΒ - «που ζητούσαν αίμα, μη νομίσετε ότι θα συνεχίσουν πολύ να σας σέβονται.΄Όταν θα κάνετε τη βρώμικη δουλειά, θα τους είστε άχρηστος και θα σας πετάξουν έξω».

    Ανταπαντώντας ο πρωθυπουργός υπενθύμισε στον κ. Τσίπρα ότι «το παγόβουνο ήταν πριν την 4η Οκτωβρίου», αποδίδοντας στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μικροκομματική σκοπιμότητα στο σχολιασμό ότι το ΠΑΣΟΚ ευθύνεται για την κατάσταση επιτήρησης.

    Ταυτόχρονα υπενθύμισε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε τη συνθήκη του Μάαστριχτ, που προβλέπει την θέση σε επιτήρηση αν το έλλειμμα υπερβεί το 3%, ενώ για μία ακόμη φορά επέρριψε ευθύνες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί δεν επισήμανε τους κινδύνους, αν και γνώριζε την κατάσταση νωρίτερα.

    «Εμείς στρίψαμε το τιμόνι και έχουμε βάλει κόκκινη γραμμή να φύγουμε το ταχύτερο δυνατό από την κηδεμονία και την επιτήρηση που μας έβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Γι' αυτό ζητάμε τη συνεργασία όλων των δυνάμεων. Κάνουμε ό,τι μπορούμε με πολλά «όχι» για να προστατεύσουμε τον αδύναμο. Όχι όμως στο δρόμο με πέτρες, αλλά σκληρές διαπραγματεύσεις», τόνισε.

    ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ-ΤΣΙΠΡΑ

    Στο πλαίσιο της συζήτησης των αρχηγών, παρενέβη μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Α. Τσίπρα ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, για όσα τον κατηγόρησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

    - Αυτό το «θέλουμε να πιούμε το αίμα του λαού» είναι σκληρή και επιπόλαια έκφραση. Βαμπίρ στην αίθουσα αυτή δεν υπάρχουν, υπάρχουν, όμως, στις συνιστώσες εκείνες που φέρνουν σε επαφή τους τρομοκράτες με το οργανωμένο έγκλημα. Περιμένω τη δική σας πρόταση κι αν είναι καλύτερη, θα την στηρίξουμε. Αλλά επιτέλους σοβαρότητα», είπε ο κ. Καρατζαφέρης ζητώντας από τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει τη λογική του χάους.

    Απαντώντας ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ ως εκ νέου «αυτόκλητο υποστηρικτή του πρωθυπουργού» , που αλλάζει συνεχώς γραμμές και κανείς δεν μπορεί να τον πιάσει πουθενά. Είπε ότι ο κ. Καρατζαφέρης ετίθετο αρχικά με το ΔΝΤ και μετά άλλαξε: «Το χάος δεν είναι στους αγώνες των εργαζομένων", κατέληξε.

    Πολιτικό casus belli η συνδεση των εθνικών με τα οικονομικά θέματα

    Δεν πρόκειται να μεταβεί στη Θράκη, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της επικείμενης επίσκεψής του στην Αθήνα, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη.

    Ταυτόχρονα, ο Γ. Α. Παπανδρέου προειδοποίησε ότι για την κυβέρνηση «θα είναι πολιτικό casus belli για όποιον επιχειρήσει να συνδέσει τα εθνικά με τα οικονομικά θέματα», υπογραμμίζοντας ότι το μόνο που τα συνδέει είναι η κόκκινη γραμμή, που έχει τεθεί και αυτή είναι το συμφέρον της χώρας.

    Ακόμα, ο κ.Παπανδρέου χαρακτήρισε «αναγκαία για την επιβίωση του έθνους», τα μέτρα που θα συμφωνηθούν με την «Τρόικα», κάνοντας λόγο «για πατριωτική ευθύνη, το κόστος της οποίας αναλαμβάνουμε πλήρως».

    Από την πλευρά του, ο κ. Καρατζαφέρης κάλεσε τη κυβέρνηση να είναι πολύ προσεκτική, καθώς, όπως είπε, η Τουρκία με την καθημερινή και συστηματική της επιθετικότητα, έχει συμβάλει «στο να φτάσει η οικονομία της χώρας στο ναδίρ».

    «Τα μέτρα είναι αναγκαία για την προστασία, την επιβίωση, το μέλλον μας, για να σταθούμε γερά στα πόδια μας. Είναι πατριωτική ευθύνη, το κόστος της οποίας αναλαμβάνουμε πλήρως. Απαιτούνται αλλαγές τώρα, άμεσα, γιατί προέχει η επιβίωση του έθνους. Βρισκόμαστε σε επιτήρηση για την οικονομία μας, όμως, ξεκαθαρίζω ότι δεν είμαστε σε επιτήρηση για κανένα άλλο θέμα. Αυτό είναι το πολιτικό μας κάζους μπέλι, αν κάποιος το τολμούσε κάτι τέτοιο», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

    Και πρόσθεσε:

    «Θα δείχναμε φόβο αν καθόμασταν με σταυρωμένα χέρια και δεν παίρναμε πρωτοβουλίες, δεν εφαρμόζαμε πολιτική εξωστρέφειας για να ενδυναμώσουμε την παρουσία μας στο εξωτερικό. Η κινητικότητα μας και η αποτελεσματική υπεράσπιση των εθνικών μας δίκαιων είναι απαραίτητη και αποτελεί ισχυρό διαπραγματευτικό εργαλείο για την Ελλάδα του σήμερα και του αύριο».

    Αναφερόμενος ειδικότερα στην επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν και την ενεργοποίηση του ελληνοτουρκικού Συμβουλίου, σημείωσε ότι είναι στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των προσπαθειών για εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    «Οι προετοιμασίες γίνονται με σοβαρή, συστηματική προσπάθεια και η ατζέντα διευθετείται δια της διπλωματικής οδού. Σε κάθε περίπτωση κάθε ενέργεια και επαφή μου είτε με τον κ. Ερντογάν, είτε με οποιοδήποτε άλλο ηγέτη, είναι στο πλαίσιο ενίσχυσης της χώρας και της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων της»,υπογράμμισε ο κ Παπανδρέου.

    Συμπλήρωσε δε ότι «ηγέτες ξένων χωρών είναι ευπρόσδεκτοι να μεταβούν σε κάθε γωνιά της Ελλάδος, με την σύμφωνη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης".

    Ο Γ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι θα μπορούσε να αναβληθεί για τρεις μήνες η επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού, καθώς, όπως είπε, δεν είναι και η καλύτερη περίοδος για την Ελλάδα, που είναι καίρια τραυματισμένη

    Ακόμα ανέφερε ότι αν η Ελλάδα βρίσκεται στο ναδίρ της οικονομίας της, σε αυτό συνέβαλε και η συνεχής προκλητικότητα και επιθετικότητα του «κακού γείτονα της», της Τουρκίας.

    Όπως υπογράμμισε ο Γ. Καρατζαφέρης, με την συμπεριφορά της η Άγκυρα δεν δείχνει διάθεση για ανάπτυξη ενός ειρηνικού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να συμβάλει σε αυτό, καθώς μόνο από μια άσκηση που ματαιώσαμε εξοικονόμησε η χώρα 4 εκατ. ευρώ.

    Κλείνοντας, τόνισε ότι ο κ. Ερτογάν εφαρμόζει πολιτική Οθωμανισμού, που μόνο απαιτήσεις έχει, για αυτό πρέπει η Ελλάδα να δείχνει την απαραίτητη προσοχή.

    Ανταπαντώντας ο Γ. Α. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι θα ήταν λάθος να δώσουμε το σήμα ότι φοβόμαστε την όποια επίσκεψη από τον οποιοδήποτε ηγέτη και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να δείχνουμε φόβο, ιδιαίτερα σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή της χώρας μας».

    «Η αυτοπεποίθηση της Ελλάδας είναι καίριο ζήτημα. Η κυβέρνηση θωρακίζει την ψυχολογία του έλληνα σε πραγματικές απειλές, είτε σχετίζονται με κερδοσκόπους, είτε με τα εθνικά μας θέματα», συμπλήρωσε.

    Τέλος, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα για το περιεχόμενο των συνομιλιών, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα ενημερώνει τόσο τη Βουλή όσο και τα κόμματα για την πορεία τους.

    [02] Η ατζέντα της ημέρας

  • 1ο Συνέδριο Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «2010 Κίνηση Ακινήτων». Sani Beach Hotel & Spa, Κασσάνδρα Χαλκιδικής

  • Εργατική Πρωτομαγιά - Απεργιακές συγκεντρώσεις

    Αθήνα, ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, πλατεία Κλαυθμώνος 11:00:00

    ΠΑΜΕ, Σύνταγμα 11:00:00

    Θεσσαλονίκη, πλατεία Αριστοτέλους 10:30:00

    Αθλητική ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Β΄ Εθνική (32η ημέρα): Αναγέννηση Καρδίτσας-Διαγόρας 15:00:00

  • Στίβος-Απόφαση της EAA για την πόλη ανάθεσης του ευρωπαϊκού 2014

  • Μπάσκετ-Α1 Ανδρών (Πλέι Οφ, Α΄ Φάση, 1οι Αγώνες)

    17:00 Μαρούσι-Κολοσσός Ρόδου

    17:00 Πανελλήνιος-ΠΑΟΚ

    18:45 Ολυμπιακός-Άρης

    19:00 Παναθηναϊκός-Πανιώνιος

  • Βόλεϊ-Α1 Γυναικών (τελικοί, 3ος αγώνας), Γηπ. Ρέντη :

    Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός

  • Υδατοσφαίριση-Ευρωπαϊκό ανδρών (Β΄ προκριματικός όμιλος, 2η ημέρα), Βόλος , κολ. Νέας Ιωνίας

    20:00:00 Ελλάδα-Σλοβενία

  • Υδατοσφαίριση-Ευρωπαϊκό γυναικών (Β΄ προκριματικός όμιλος, 2η ημέρα), Ντόρντρεχτ, Ολλανδία

    20:15:00 Ολλανδία-Ελλάδα

  • Μπάσκετ-EuroChallenge-Φάιναλ Φορ-Ημιτελικοί, Γκότινγκεν, Γερμανία

    18:30 Κράσνιε Κρίλια Σαμάρα-Σκαβολίνι

    21:30 Γκότινγκεν-Ροάν


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 1 May 2010 - 4:30:21 UTC