Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πατριωτικό καθήκον η σωτηρία της Ελλάδας"
  • [02] Η ατζέντα της ημέρας

  • [01] "Πατριωτικό καθήκον η σωτηρία της Ελλάδας"

    Το σχέδιο "Καλλικράτης" για την αυτοδιοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, θα παρουσιάσει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης στο Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει στη 1 το μεσημέρι, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

    Το βράδυ, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα μιλήσει στο συνέδριο του Εκόνομιστ.

    "Πάμε να αναγεννήσουμε την πατρίδα. Ή τώρα ή ποτέ". Με αυτή τη φράση - πρόσκληση έκλεισε την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, αλλά ο ίδιος εξέφρασε αισιοδοξία ότι, με συστράτευση και κοινό αγώνα, η χώρα θα τα καταφέρει. Κάλεσε, δε, σε συμμετοχή στον αγώνα αυτό όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι προσωπικά είναι αποφασισμένος να κάνει ό,τι χρειάζεται, στο χρόνο που χρειάζεται και επιβάλλουν οι συνθήκες για την ανάκαμψη της χώρας και να αισθανθούν περήφανοι και πάλι οι Έλληνες.

    Είμαι αισιόδοξος είπε ο πρωθυπουργός, ότι η Ελλάδα έχει κυβέρνηση με βούληση να μην κάνει ούτε ένα βήμα πίσω. Και ζήτησε να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με τα σπρέντ (spreads) και να ασχοληθούμε με τις αλλαγές και τις ανατροπές που πρέπει να γίνουν. Ο μηχανισμός στήριξης στον οποίο προσέφυγε η χώρα θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο και την απαραίτητη ηρεμία για να προχωρήσουν αυτές οι αλλαγές επισήμανε ο πρωθυπουργός βεβαιώνοντας ότι το πολιτικό κόστος δεν μας φοβίζει, διότι, πέρα από το πολιτικό κόστος υπάρχει και η προσφορά προς την πατρίδα. Σημείωσε επίσης ότι το πολιτικό κόστος το έχει κάποιος όταν δεν αναμετράται με τις προκλήσεις, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση.

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για μια νέα συλλογικότητα που είναι απαραίτητη στην ελληνική κοινωνία, η οποία πρέπει να αρνηθεί τον εύκολο ατομικισμό για να κερδηθεί η μάχη από την οποία, όπως πρόσθεσε, κανένα πολιτικό στέλεχος δεν έχει το δικαίωμα να απέχει.

    Είναι η ώρα της αλήθειας, η στιγμή που πρέπει να πάρουμε αποφάσεις και αρκετά κοροϊδέψαμε αλλήλους, τόνισε ο πρωθυπουργός, αποδίδοντας την κατάντια "στις πολιτικές των τελευταίων ετών".

    Αναφερόμενος στις συζητήσεις που γίνονται αυτό το διάστημα με την "τρόικα" τόνισε ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί όλες τις λεπτομέρειες ενός προγράμματος για την επόμενη τριετία, κάτι το οποίο θα έκανε ούτως ή άλλως στο πλαίσιο του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Και πρόσθεσε ότι απόφαση της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει τους αδύναμους στην κοινωνία: Είναι δέσμευση και υποχρέωση δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Επίσης, έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει μια νέα συμμαχία των υγιών παραγωγικών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας.

    Αναφερόμενος στη στάση της αντιπολίτευσης, είπε ότι άκουσε μια συγγνώμη που ισοδυναμεί με ομολογία αμαρτιών. Και αυτή η συγγνώμη πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, αφορούσε το παρελθόν αλλά όχι το παρόν και το μέλλον. Αλλά συγγνώμη, όπως πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σημαίνει ότι είμαι έτοιμος να αλλάξω, και αυτό ούτε το άκουσα ούτε το είδα.

    Για τη σημερινή πραγματικότητα ο κ. Παπανδρέου είπε ότι περνάμε τις δυσκολότερες στιγμές των τελευταίων δεκαετιών και έκανε λόγο για πρωτόγνωρες για την Ελλάδα προκλήσεις, οι οποίες δεν αφορούν μόνο τη χώρα μας αλλά και την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.

    Έχουμε αναλάβει συνέχισε, ιστορικές ευθύνες και οι πολιτικές μας αποφάσεις θα είναι καθοριστικές. Και αναμένονται από τη διεθνή κοινότητα, η μεταχείριση της οποίας προς την Ελλάδα ήταν, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, ένα σκωτσέζικο ντους. Έκανε μάλιστα λόγο για "ανεύθυνους λαϊκιστές" ακόμα και "εγκάθετους" που δημιουργούν διεθνώς κλίμα εναντίον της χώρας. Και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στα ταξίδια και τις επισκέψεις που πραγματοποίησε ένοιωσε τη "μοναξιά της εξουσίας".

    Αναφερόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος τόνισε ότι στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και δίνει τη μάχη από κοινού με την κυβέρνηση. "Πάμε στη μάχη με το κεφάλι ψηλά", τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι αποδεικνύουμε ότι είμαστε φορείς αλλαγής. Τώρα, πρόσθεσε, είναι η ώρα της αλλαγής και η στιγμή της αλήθειας, ενώ χαρακτήρισε τιτάνιο και πρωτοποριακό το έργο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

    Πρόσθεσε επίσης, ότι οι δύσκολες αποφάσεις είναι οι γέφυρες για το καλύτερο και όχι η υποταγή στις θελήσεις των ισχυρών.

    Ο κ. Παπανδρέου περιέγραψε με μελανά χρώματα την καθημερινή ζωή τα προηγούμενα χρόνια και τόνισε, ότι ο Έλληνας δεν αισθανόταν πολίτης αυτής της χώρας, αλλά υπήκοος κάποιας φεουδαρχίας, γι' αυτό και επέλεξε την απειθαρχία ως αντίσταση.

    Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ήθελε από την κυβέρνηση να κρύψει κάτω από το χαλί τις αμαρτίες της και πρόσθεσε ότι αν αυτό το κάναμε θα ήταν μια ωρολογιακή βόμβα η οποία θα είχε ήδη εκραγεί, διότι υπάρχει ο ασφυκτικός έλεγχος από την "τρόικα". Αναρωτήθηκε μάλιστα, τι θα γινόταν αν και σήμερα η Ελλάδα διέθετε μια αναξιόπιστη κυβέρνηση.

    Αναγνώρισε ότι κάποιοι στην Ευρώπη ακόμη δυσπιστούν για τις προθέσεις της χώρας, αλλά αυτό που έχει σημασία, είναι ότι υπάρχει πλέον η συλλογική ευρωπαϊκή βούληση είπε ο κ. Παπανδρέου. Απαντώντας, σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση, για το μηχανισμό στήριξης αγνοούν την πραγματικότητα γιατί, όπως είπε, εάν δεν υπήρχε ο μηχανισμός "δεν θα είχαμε πού την κεφαλήν κλίνη".

    Παραλάβαμε την Ελλάδα στα πρόθυρα της κατάρρευσης και θα την παραδώσουμε δυνατή, αξιόπιστη, περήφανη και βιώσιμη τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Σχολιάζοντας, το σύνθημα "έξω από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", ο ίδιος είπε ότι θα μπορούσε να προσυπογράψει και αυτό αλλά και το "έξω η Ευρωπαϊκή Επιτροπή". Γιατί, όπως είπε, "δεν θέλουμε επιτήρηση". Ωστόσο πρόσθεσε, υπάρχει μια θεμελιακή διαφορά μεταξύ της κυβέρνησης και όσων συνθηματολογούν, διότι δεν πρόκειται (το ΔΝΤ και η ΕΕ) να φύγουν με τη βία αλλά μόνο όταν μπει η χώρα σε τάξη. Και στο σημείο αυτό εισέπραξε τα πιο θερμά χειροκροτήματα από τους βουλευτές του Κινήματος, τους οποίους κάλεσε να αντισταθούν όλοι μαζί αλλά να αντισταθούν στις παλιές πρακτικές και την ανομία, αναδεικνύοντας παράλληλα ό,τι καλύτερο έχει ο Ελληνισμός.

    Η συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ συνεχίστηκε με τοποθετήσεις των βουλευτών.

    Δευτερολογία πρωθυπουργού

    Την αγωνία του για το μέγεθος των προβλημάτων που πρέπει να επιλυθούν σε μικρό χρονικό διάστημα, εξέφρασε με τη δευτερολογία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ,ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αν και, όπως είπε, στη νέα φάση, μετά την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, δεν αλλάζει και πολύ η ουσία των προβλημάτων.

    Είμαστε εμείς που θέλουμε να αλλάξουμε τη χώρα, τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στο φόβο που προκαλεί το πέρασμα του ΔΝΤ από άλλες χώρες, δήλωσε ότι το θέμα δεν είναι αυτό, αλλά τί θα κάνουμε εμείς για να βγούμε από αυτό τον φαύλο κύκλο και πρόσθεσε ότι η μόνη εγγύηση γι΄αυτό είναι να κάνουμε εμείς τις αλλαγές.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης ήταν απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά η Ελλάδα βρέθηκε στο κέντρο της κρίσης, λόγω των δικών της αμαρτιών.

    Απαντώντας σε επισημάνσεις βουλευτών του Κινήματος για το αν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε μερικές από αυτές:

    - Σωτηρία της Ελλάδας. Είναι πατριωτικό μας καθήκον και σε αυτό δεν κάνουμε πίσω.

    - Μπροστά στη βαρβαρότητα εμείς επιλέγουμε την ανθρωπιά.

    - Βιώσιμη ανάπτυξη.

    - Δείκτης ασφαλείας για τους αδύναμους και γι΄αυτό θα κάνουμε ό,τι μπορούμε.

    - Δεν θα πληρώνει ο μικρός και θα απαλάσσεται ο ισχυρός.

    - Να παλέψουμε ενάντια στην κηδεμονία, το οποίο και κάνουμε αλλά δεν το έκαναν όσοι οργάνωσαν τις διαδηλώσεις στον Πειραιά.

    - Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες και να υπάρξει τιμωρία και οι Εξεταστικές Επιτροπές πρέπει να αποδώσουν ευθύνες.

    - Οχι φοροαπαλλαγές για τους ισχυρούς και φόροι για τον καταναλωτή.

    - Αλλαγή του πόθεν έσχες.

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο μοντέλο διακυβέρνησης, θέμα το οποίο εθίγη από ορισμένους βουλευτές, συμφωνώντας ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές, καθώς, όπως ανέφερε, υπάρχει μεν ο πρωθυπουργός αλλά από κάτω τα υπουργεία είναι φέουδα.

    Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να αλλάξει το πολιτικό σύστημα και να γίνει καλύτερο και δικαιότερο και ότι δεν αρκεί να απαλλάξουμε μόνο την Ελλάδα αλλά και να την κάνουμε καλύτερη.

    Ομιλία Γ.Παπκωνσταντίνου

    Ζούμε στιγμές εθνικής επιβίωσης, είναι η ώρα των αποφάσεων, τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι όταν χρωστάς δεν είσαι ελεύθερος.

    Σήμερα είπε οι αριθμοί δείχνουν μια εικόνα κατάρρευσης της χώρας, αναφέροντας ότι το έλλειμμα μπορεί να φθάσει το 14%, ενώ, όπως πρόσθεσε, υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας, που θα χρειαστεί πολύ καιρό για να εξαλειφθεί.

    Ανέφερε ότι οι πολίτες έχουν μεγάλες προσδοκίες από την κυβέρνηση, τις οποίες η ίδια δημιούργησε και ρωτούν τι προτίθεται να κάνει από δω και πέρα, καθώς η εντολή που έδωσαν είναι το ΠΑΣΟΚ να τα αλλάξει όλα.

    Χαρακτήρισε πολύ ιδιαίτερη τη σημερινή συγκυρία και πρόσθεσε, ότι η κυβέρνηση θα χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να απλώσει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά ο χρόνος αυτός δεν υπάρχει καθώς η πίεση των διεθνών αγορών που ποντάρουν κατά της Ελλάδας είναι μεγάλη.

    Αναφερόμενος στο μηχανισμό στήριξης, τόνισε ότι είναι μεγάλο κεκτημένο και χαρακτήρισε ανεύθυνες τις επικριτικές φωνές, που δεν αντιλαμβάνονται πού θα βρισκόμασταν σήμερα χωρίς το μηχανισμό.

    Σχετικά με τη διαπραγμάτευση που γίνεται αυτό το διάστημα με την "τρόϊκα", είπε ότι "θα οδηγήσει σε ένα εξαιρετικά δύσκολο τριετές πρόγραμμα".

    Και πρόσθεσε ότι σε αυτό το διάστημα θα γίνει η πιο δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει ποτέ στη χώρα.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι θα ζητηθεί από την Ελλάδα να προχωρήσει σε μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών από την εφαρμογή των οποίων, θα εξαρτηθεί και η συνέχιση της χρηματοδότησης.

    Η διαπραγμάτευση αυτή, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, θα ολοκληρωθεί πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα.

    Ο υπουργός χαρακτήρισε κρίσιμη ημέρα την 19η Μαίου, καθώς, όπως είπε, μέχρι τότε πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το κείμενο, να έχει συμφωνηθεί, να έχει υπογραφεί και να έχει αρχίσει η εκταμίευση του δανείου.

    Ο ίδιος είπε ότι δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι όλα θα γίνουν στην ώρα τους.

    Αναφέρθηκε επίσης στην αμφισβήτηση που υπάρχει για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να ελέγξει το δημόσιο χρέος και αν η κυβέρνηση θα έχει την πολιτική βούληση να ακολουθήσει μέχρι το τέλος την πορεία, που άρχισε και να εφαρμόσει το σταθεροποιητικό πρόγραμμα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για υπαναχώρηση, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου και θα εφαρμοστεί απολύτως ό,τι προβλέπει το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης.

    Δεν είναι εύκολη η πορεία, καθώς θα χρειαστεί η κυβέρνηση να συγκρουστεί με πολύ κόσμο και να μην χαϊδέψει αυτιά, ειπε.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου κατέληξε τονίζοντας ότι εάν κάνουμε εκείνα που υποσχεθήκαμε και για τα οποία μας εμπιστεύθηκε ο ελληνικός λαός μέσα σε τρία χρόνια θα μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι.

    Οι εξελίξεις στην οικονομία

    Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε ΒΒ+ (junk status) από ΒΒΒ+ προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's (S&P), διατηρώντας το outlook αρνητικό. Την ίδια στιγμή, το κόστος δανεισμού σημείωνε νέο ρεκόρ, με το spread να ξεπερνά τις 700 μονάδες βάσης.

    "Η υποβάθμιση αυτή προκύπτει από την αναβαθμισμένη μας εκτίμηση για τις πολιτικοοικονομικές και δημοσιονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της χώρας στις προσπάθειες της να τιθασεύσει το δημόσιο χρέος", τόνισε ο Marko Mrsnik, αναλυτής του οίκου.

    Λίγο νωρίτερα ο διεθνής οίκος προχώρησε και στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας από Α+ σε Α-.

    Η υποβάθμιση δεν αντανακλά τα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, ούτε την πρόοδο στα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη, ενώ το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μετά και με την επέκταση του προγράμματος των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ για ακόμη ένα εξάμηνο, παραμένει σταθερό και με την απαιτούμενη ρευστότητα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί παράλληλα να έχει τη δυνατότητα άντλησης όλης της απαιτούμενης ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    "Αποκλείεται η Ελλάδα, ή άλλο κράτος μέλος της ευρωζώνης, να κάνει στάση πληρωμών", υπογράμμισε από το Σικάγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

    "Αυτό, το έχω ξαναπεί, κατ' εμέ αποκλείεται η στάση πληρωμών από ένα κράτος-μέλος της ευρωζώνης", διακήρυξε ο κ. Τρισέ, που απαντούσε στο ερώτημα, "ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για το ευρώ, εάν η Ελλάδα, ή άλλο μέλος της ευρωζώνης, κάνει στάση πληρωμών".

    Παράλληλα, ο κ. Τρισέ αρνήθηκε επίμονα να αναφερθεί σε οποιαδήποτε λεπτομέρεια, αναφορικά με τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την ΕΕ, την Επιτροπή των Βρυξελλών και το ΔΝΤ, για έναν "μηχανισμό στήριξης" προς την ελληνική οικονομία.

    ΤτΕ: Επιτάχυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής

    Βαθύτερη ύφεση για φέτος προβλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος στην Ετήσια Έκθεση του ιδρύματος συστήνοντας στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεγαλύτερη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

    Ο κ. Προβόπουλος χαρακτηρίζοντας την σημερινή κρίση πρωτοφανή για τα μεταπολεμικά δεδομένα της χώρας υποστηρίζει ότι δεν μπορεί ν΄ αντιμετωπιστεί με λογικές άλλων εποχών. Προβλέπει ότι η υποχώρηση του ΑΕΠ για φέτος θα ξεπεράσει το 2%, ενώ το Δημόσιο Χρέος είναι πιθανόν το 2009 να ξεπεράσει το 120% του ΑΕΠ και το έλλειμμα το 13,6%.

    Υπό τις συνθήκες αυτές εκτιμά ότι φέτος η απασχόληση θα υποχωρήσει περαιτέρω και η ανεργία θα προσεγγίσει το 11%. Αναγνωρίζει ότι οι δυσμενείς εξελίξεις στα δημοσιονομικά και ο κλονισμός της εμπιστοσύνης των αγορών επιβάρυναν εν τέλει και το τραπεζικό σύστημα. Με δεδομένες τις συνθήκες αυτές κρίνει ότι το αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού χρηματοδοτικής στήριξης είναι ιδιαίτερα θετική εξέλιξη.

    Οι αλλαγές που απαιτούνται είναι εξαιρετικά επείγουσες, ενώ ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση θα είναι μακρύς και δύσβατος εκτιμά η ΤτΕ.

    Συνακόλουθα θεωρεί ότι "θα χρειαστούν περισσότερες και μεγαλύτερης διάρκειας προσπάθειας απ΄ όλους."

    "Δεν μπορούμε να πλέον να πορευτούμε με συνταγές του παρελθόντος" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Προβόπουλος.

    Για ν΄ αντιστρέψουμε τις δυσμενείς τάσεις θα πρέπει να εκπλήξουμε θετικά τις αγορές εκτιμά ο διοικητής της ΤτΕ. Η συμπεριφορά των αγορών οφείλεται κατά βάση στο μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Σ' αυτό όμως προστίθενται οι ανησυχίες ως προς την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, δύο παραμέτρους από τις οποίες θα εξαρτηθεί η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους στο μέλλον. Με άλλα λόγια, οι αγορές εξακολουθούν να εστιάζουν την προσοχή τους στην δυναμική του χρέους, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Προβόπουλος.

    Στο πλαίσιο αυτό ο διοικητής της ΤτΕ συστήνει, η δημοσιονομική εξυγίανση στο σκέλος των δαπανών να προχωρήσει ακόμη περισσότερο από ό,τι μέχρι στιγμής προγραμματίζεται, ώστε να επιτευχθεί εφέτος μείωση του ελλείμματος μεγαλύτερη και του 5% του ΑΕΠ, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι το έλλειμμα του 2009 αναθεωρήθηκε σε 13,6% και μπορεί να αναθεωρηθεί περαιτέρω. Η προσαρμογή αυτή είναι εφικτή αν επιδιωχθούν, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ταχύτερο βηματισμό, ο περιορισμός της σπατάλης και η συγχώνευση ή και κατάργηση φορέων του δημόσιου τομέα, που δεν προσφέρουν πραγματικό έργο. Η ΤτΕ προκρίνει την μείωση των δαπανών ως "εργαλείο" για την δημοσιονομική προσαρμογή, δεδομένου ότι ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση των φορολογικών συντελεστών θα είχε δυσμενέστατες συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα. Θα πετύχαινε δηλαδή αποτελέσματα αντίθετα από τα επιθυμητά: συρρίκνωση αντί αύξησης των εσόδων.

    Ο διοικητής της ΤτΕ θεωρεί ότι η προτεινόμενη επιτάχυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής ήδη από εφέτος, θα βοηθήσει να μειωθεί περαιτέρω το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, με αλυσιδωτές ευνοϊκές επιδράσεις στο κόστος δανεισμού των τραπεζών και κατ' επέκταση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

    [02] Η ατζέντα της ημέρας

    Πρόγραμμα πρωθυπουργού:

    -Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα το ν/σ Καλλικράτης (13:00:00)

    -Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Mirko Cvetkovic (17:00:00 )

    - Ομιλία στο Συνέδριο Εκόνομιστ (20:00:00 )

    Πρόγραμμα Προέδρου της Δημοκρατίας:

    -Συνάντηση με το Προεδρείο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (14:00:00 )

    -Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού κ. Λάζαρο Εφραίμογλου (15:00:00 )

    Επίσκεψη Σαμαρά στη Ρόδο-Προσυνέδριο της ΝΔ για τον Τουρισμό

    Εξεταστική για Βατοπέδι- Κατάθεση Εφραίμ (10:00:00 )

    Συνέντευξη Τύπου υπουργού Πολιτισμού Π. Γερουλάνου (11:00:00 )

    Συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εργασίας, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (11:00:00 )

    Συνέντευξη Τύπου Εθνικής Τράπεζας παρουσία διευθύνοντος συμβούλου Απόστολου Ταμβακάκη (12:00:00)

    Συνεδρίαση της εξεταστικής για Siemens με εξέταση μαρτύρων (15:00:00)

    Συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα με τον Τούρκο υφυπουργό εξωτερικών κ. Φ. Σινιρλιόγλου

    Δήμος Αθηναίων-αποξήλωση αυθαίρετων κεραιών κινητής τηλεφωνίας:

    - Μία κεραία επί της οδού Υμηττού 144 & Νεοπτολέμου στις 08:00 (2ο Διαμέρισμα)

    -Μία κεραία επί της οδού Μουσών 7 στις 11:00 (2ο Διαμέρισμα)

    - Μία κεραία επί της οδού Λαέρτου 4 στις 13:00 (2ο Διαμέρισμα)

    Συνέντευξη Τύπου Α. Βγενόπουλου

    Ο δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης θα κάνει απολογισμό της τριετίας (19:00:00 )

    Διάλεξη του Νταλιέλ Κον Μπεντίτ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του "Τι να κάνουμε" (19:00:00)

    Επετειακό λεύκωμα για τα 50 χρόνια του φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (19:00:00 Αθήνα "Ιανός" - Σταδίου 24 )

    Εγκαίνια της έκθεσης "Θανάσης Λάλας - Ο κόσμος μου - Ζωγραφική - Γλυπτική 2005-2010", από την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου" (20:00:00 )

    Θεσσαλονίκη

    Συνέντευξη Τύπου ΚΘΒΕ- Φεστιβάλ "ΧΩΡΟΣ ΔΡΑΣΗΣ" (12:00:00)

    Συνέντευξη Τύπου- Βαφοπούλειο- Μουσική Άνοιξη 2010 (11:00:00)

    Αθλητική ατζέντα

    Πλέι οφ της Σούπερ Λίγκα

    16:45 ΑΕΚ-ΠΑΟΚ ΣΚΑΪ

    19:00 Αρης-Ολυμπιακός NOVA

    Μπάσκετ-Α1 Ανδρών (26η ημέρα)

    16:00 Άρης-Μαρούσι

    17:00 Πανιώνιος-Καβάλα

    17:00 ΓΣ Ολύμπια Λάρισας-ΠΑΟΚ

    17:00 ΑΕΚ-Ηλυσιακός

    17:00 Περιστέρι-Τρίκαλα

    19:00 Κολοσσός-Παναθηναικός

    19:00 Πανελλήνιος-Ολυμπιακός


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 28 April 2010 - 4:30:19 UTC