Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Σύντομα η ενεργοποίηση του μηχανισμού"
  • [02] "Επέλεξαν την προσφυγή στο ΔΝΤ"
  • [03] Βρέθηκε καμένο αυτοκίνητο του "Ε.Α."
  • [04] "Κοινωνικολαϊκό μέτωπο"

  • [01] "Σύντομα η ενεργοποίηση του μηχανισμού"

    Συνεργασία με τους κ.κ. Θ.Πάγκαλο και Φ.Σαχινίδη θα έχει ο πρωθυπουργός το μεσημέρι, για θέματα συγχωνεύσεων και καταργήσεων Οργανισμών και Φορέων. Αύριο, θα συνεδριάσει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις της τριμερούς αντιπροσωπείας του ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, με κυβερνητικά στελέχη. Σήμερα, θα συναντηθούν με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

    Την βεβαιότητα της ελληνικής κυβέρνησης ότι οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του μηχανισμού χρηματοδότησης της Ελλάδας θα ολοκληρωθούν πολύ σύντομα, στις αρχές Μαΐου, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην έδρα του ΔΝΤ, μετά τη συνάντησή του με τον γενικό διευθυντή του οργανισμού, Ντομινίκ Στρος-Καν, του οποίου την ανακοίνωση καλωσόρισε.

    Την ικανοποίησή του για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την πρόταση του ΔΝΤ και της Ευρώπης να στηρίξουν την προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ο γενικός διευθυντής του ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν γνωρίζει καλά την Ελλάδα, ενώ χαρακτήρισε "πολύ θετική" και την υποστηρικτική δήλωση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι πρόκειται για ένα τριετές πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας που βασίζεται σε αυστηρότερους όρους οι οποίοι θα υλοποιηθούν και στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι ήδη στο πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφηκε περιορισμός του δημόσιου ελλείμματος κατά 40%, ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και προχωρά στην αποκρατικοποίηση και τη συγχώνευση δημόσιων οργανισμών, όπως και σε ριζικές μεταρρυθμίσεις σε άλλους σημαντικούς τομείς όπως είναι το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

    Ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε τις αγορές να λάβουν υπόψη τους τις σημαντικές τομές στις οποίες προχώρησε ήδη η ελληνική κυβέρνηση αλλά και αυτές τις οποίες επεξεργάζεται και προτίθεται να εφαρμόσει στο άμεσο μέλλον. "Κατανοώ ότι οι αγορές συνεχίζουν να θέλουν να πεισθούν, αλλά όλα όσα κάνουμε αποτελούν μια πολύ ισχυρή τοποθέτηση" σημείωσε.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, λέγοντας ότι η χώρα είναι και θα παραμείνει μέλος του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος και σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε την ευρωπαϊκή στήριξη με 30 δισεκατομμύρια ευρώ που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο ενός τριετούς προγράμματος.

    Ο Έλληνας υπ. Οικονομικών απέρριψε επίσης το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους λέγοντας ότι ποτέ δεν συζητήθηκε κάτι τέτοιο, και δεν αποτελεί μέρος των υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεων.

    Όλα τα αποφασιστικά μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση αποσκοπούν στη διασφάλιση της εμπιστοσύνης των αγορών, δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εκτίμησε ότι μετά την ύφεση του τρέχοντος έτους, και πιθανώς του 2011, η ελληνική οικονομία, η οποία θα έχει καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική, θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

    Ο υπ. Οικονομικών τόνισε ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι διαφορετική από άλλες χώρες που προσέφυγαν στο ΔΝΤ, καθώς τώρα πρόκειται για κοινό μηχανισμό μέσω του οποίου διασφαλίζεται και η ακεραιότητα του ευρώ. Αφού υπογράμμισε ιδιαίτερα την ευρωπαϊκή συμβολή, καθώς τα δυο τρίτα του δανείου θα δοθούν από την Ευρώπη, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι αυτή που παίρνει τα αναγκαία μέτρα "και κανείς άλλος δεν θα το κάνει για μας".

    Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται, ανέφερε τη μείωση των δαπανών του δημοσίου κατά 10%, ενώ σημείωσε ότι οι μισθοί δεν είναι η μόνη πτυχή της ανταγωνιστικότητας και ανέφερε το παράδειγμα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων που επίσης θα συμβάλλει στην καλύτερη και πιο αποτελεσματική λειτουργία της οικονομίας.

    Την πεποίθηση ότι η Γερμανία υποστηρίζει πλήρως τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας, εξέφρασε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κληθείς να αποτιμήσει τη στάση του Βερολίνου.

    Ο υπ. Οικονομικών τόνισε ότι η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ θα προχωρήσει παράλληλα με αυτή που θα προέρχεται από την ΕΕ, αναφέρθηκε στην "κατάσταση που κληρονομήσαμε" από την προηγούμενη κυβέρνηση, και υπογράμμισε τη σημασία που έχει για τις αγορές το γεγονός ότι "καθάρισαν" τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας.

    Όσοι στοιχηματίζουν στην πτώχευση της Ελλάδας θα χάσουν τα χρήματά τους, τόνισε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και τόνισε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας δεν παρατηρείται μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας και για αυτό χρειάζεται ευρύτερος χειρισμός σε πανευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου, αφού εκτίμησε ότι όλα τα βήματα θα γίνουν έγκαιρα, τόνισε ότι η αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του ελληνικού δημοσίου, η αξία της οποίας, όπως ανέφερε, ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, θα αποφέρει σημαντικά έσοδα στον προϋπολογισμό.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου, είχε επίσης συναντήσεις με τους ομολόγους του της Βραζιλίας, των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας, στο πλαίσιο των επαφών του με σημαντικά μέλη του ΔΝΤ.

    ΔΝΤ - ΕΕ

    "Είμαι εντυπωσιασμένος από την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να προβούν στις ενέργειες που είναι απαραίτητες για να επαναφέρουν την οικονομία τους στον σωστό δρόμο. Από τη στιγμή που λάβαμε το αίτημα για οικονομική ενίσχυση, την Παρασκευή, οι συζητήσεις μας με την ελληνική κυβέρνηση επιταχύνθηκαν. Το ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι εταίροι, και όλοι όσοι εμπλέκονται στην προσπάθεια χρηματοδότησης, αναγνωρίζουν την ανάγκη για ταχύτητα. Είμαι πεπεισμένος ότι θα ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις έγκαιρα για να καλύψουμε τις ανάγκες της Ελλάδας. Γνωρίζουμε όλοι τη σοβαρότητα της κατάστασης και τις γενναίες προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός", δήλωσε ο Ντομινίκ Στρος-Καν.

    Πεπεισμένος ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα "παρά το γεγονός ότι τα προβλήματά μας απέχουν πολύ από το να έχουν τελειώσει" θα κατορθώσουν να ξεπεράσουν τη σημερινή κρίση και ότι η σταθερότητα της ζώνης του ευρώ θα διαφυλαχθεί, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν βαν Ρομπέι.

    "Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση, η οποία δεν είχε προβλεφθεί όταν ορίσθηκαν οι κανόνες της νομισματικής ένωσης. Αλλά, βήμα βήμα, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ελλάδα θα ξεπεράσουν την κατάσταση", ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον φοιτητών του πανεπιστημίου του Κόμπε, στην Ιαπωνία, όπου βρίσκεται για τριήμερη επίσκεψη στο πλαίσιο των εργασιών της συνόδου κορυφής ΕΕ-Ιαπωνίας.

    Η υποστήριξη της Ελλάδας για το ξεπέρασμα των δημοσιονομικών της προβλημάτων είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, αλλά η ευρωζώνη πρέπει να τηρήσει αυστηρότερη στάση προς τα μέλη της, εάν θέλει να προλάβει μελλοντικές κρίσεις, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ. Η απόφαση για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα είναι ένα "κοκτέιλ επιείκειας και μεγάλης αυστηρότητας", τόνισε η υπουργός Οικονομικών της Γαλίας.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσει σε νέα σκληρά μέτρα λιτότητας πριν λάβει οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εάν δεν το κάνει, θα τεθεί σε κίνδυνο αυτή η υποστήριξη. Τόνισε ότι "ένα σκληρό πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών" τα επόμενα χρόνια είναι "αναπόφευκτο και αναγκαίος όρος", εάν η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να εγκρίνουν τη βοήθεια που έχει ζητήσει η Ελλάδα. Ο Γερμανός υπουργός έκανε πάντως σαφές ότι η Γερμανία πρέπει να είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα, ώστε να διασφαλισθεί η σταθερότητα του ενιαίου νομίσματος.

    Σήμερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Αγγελα Μέρκελ δήλωσε πως ο κυβερνητικός συνασπισμός της καγκελαρίου Μέρκελ θα στηρίξει τη βοήθεια προς την Ελλάδα γιατί τίθεται σε κίνδυνο το μέλλον του ευρώ, αλλά η Ελλάδα οφείλει να αποδείξει ότι διαχειρίζεται το δημοσιονομικό της έλλειμμα.

    "Είπαμε ότι θα βοηθήσουμε αν τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα του ευρώ, τώρα βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση", τόνισε ο Φόλκερ Κάουντερ, σε δήλωσή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD. "Ωστόσο, πρώτα πρέπει να ελέγξουμε προσεκτικά ότι η Ελλάδα προχωρεί στις περικοπές του ελλείμματός της", πρόσθεσε.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα συναντηθεί με τους ηγέτες του κυβερνώντος κοινοβουλευτικού συνασπισμού σήμερα για να συζητήσουν για το πακέτο βοήθειας των χωρών της ευρωζώνης και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

    Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) της αντιπολίτευσης έχουν προειδοποιήσει ότι θα καθυστερήσουν τις προσπάθειες για την επιτάχυνση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την έγκριση οιασδήποτε βοήθειας. Ανώτατο στέλεχος του κόμματος επισήμανε σήμερα ότι είναι σημαντικό οποιαδήποτε βοήθεια πρέπει να εξεταστεί καταλλήλως.

    Η Πέτρα Μέρκελ του SPD, η επικεφαλής της νομισματικής επιτροπής της κάτω βουλής (Μπούντεσταγκ) του γερμανικού κοινοβουλίου είπε ότι είναι σημαντικό να διεξαχθεί δημόσια συζήτηση με διαφάνεια για τη βοήθεια στην Ελλάδα.

    Όταν ρωτήθηκε αν το κόμμα της θα μπλοκάρει τη βοήθεια, είπε: "Δεν θα την απορρίψουμε. Θα εξετάσουμε ακριβώς τί είναι δυνατό και ποιές εναλλακτικές υπάρχουν. Πιστεύω πάντα ότι πρέπει να σκεπτόμαστε πως πρέπει να βοηθήσουμε", τόνισε.

    Ανησυχίες "για κάποιες από τις ακαμψίες που έχει επιδείξει η Γερμανία" εξέφρασε σήμερα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι και δήλωσε ότι ίσως να πρέπει να πραγματοποιηθεί ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής για να ξεπεραστεί,.

    "Δεν μπορούμε ν΄αποφύγουμε την επίδειξη αλληλεγγύης στην Ελλάδα, έστω κι αν κάποιος αμφιβάλλει ότι πρέπει να επικρατήσει η αλληλεγγύη αυτήν τη στιγμή, γιατί δεν είναι μόνον μια ηθική υποχρέωση, αλλά είναι και προς το συμφέρον μας", τόνισε. "Πιστεύω ότι εάν ο κίνδυνος της Ελλάδας επεκταθεί σε άλλες χώρες -η Πορτογαλία έχει αναφερθεί- αυτό θα σημαίνει ότι πρέπει να διασώσουμε την κοινή επιχείρησή μας", πρόσθεσε ο ιταλός υπουργός.

    Ο Φρατίνι δέχθηκε το επιχείρημα της Γερμανίας ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στη μείωση του ελλείμματος που έχει υποσχεθεί στους εταίρους της της ευρωζώνης, αλλά επέμεινε ότι "η Ευρώπη πρέπει να κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός" για να βοηθήσει σ΄αυτό.

    Νευρικότητα στην αγορά ομολόγων

    Σε νέα υψηλά ιστορικά ρεκόρ διαμορφώνονται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων καθώς η αγορά αμφισβητεί πλέον την λειτουργικότητα του μηχανισμού βοήθειας. Αναλυτές εκφράζουν επιφυλάξεις κατά πόσο το πακέτο των 45 δισ. ευρώ που έχει αποφασιστεί για φέτος είναι επαρκές και εγείρουν ερωτηματικά για το πόσα κεφάλαια θα χρειαστεί η Ελλάδα το 2011.

    Συνακόλουθα επαναφέρουν το σενάριο της χρεωκοπίας και της αναδιάρθρωσης του χρέους στην περίπτωση που τα παραπάνω ερωτήματα δεν απαντηθούν πειστικά σε εύλογο χρόνο. Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει εκτιναχθεί στο 9,37% και το περιθώριο (spread) στο 6,34% (634 μ.β). Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου έχει φθάσειι το 12,46% και του 5ετούς στο 10,8%.

    [02] "Επέλεξαν την προσφυγή στο ΔΝΤ"

    Παραδώσαμε στο ΠΑΣΟΚ κρίση ελλείμματος και το ΠΑΣΟΚ σήμερα παραδίδει την Ελλάδα στο ΔΝΤ με μια κρίση δανεισμού. Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ του νεοφιλελεύθερου σοσιαλιστή κ. Παπανδρέου, τόνισε από την Καλαμάτα, στο πλαίσιο συνδιάσκεψης της ΝΔ για την Υγεία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς.

    Το ΠΑΣΟΚ, είπε ο κ. Σαμαράς, λέει ψέματα όταν υποστηρίζει ότι αναγκάστηκε να προσφύγει στο ΔΝΤ. Δεν αναγκάστηκε, το επέλεξε και το κατέστησε αναπόφευκτο και έχει απόλυτη ευθύνη για ότι έγινε και για ότι θα συμβεί από εδώ και μπρος. Εκείνο που οδηγεί μια χώρα σε κρίση δανεισμού είναι, πέρα από το χρέος και το έλλειμμα, δύο παράγοντες: η ανταγωνιστικότητά της και η αξιοπιστία της. Σήμερα, συνέχισε, το πολιτικό μας σύστημα ανακάλυψε ξαφνικά το μεγάλο χρέος και το έλλειμμα. Την συνεχή κατάρρευση της ανταγωνιστικότητας ακόμα δεν την έχει ανακαλύψει.

    Κάνοντας αυτοκριτική ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι η διακυβέρνηση της ΝΔ έκανε σοβαρά σφάλματα. Δεν πολέμησε τον κρατισμό, δεν επανίδρυσε το κράτος, δεν έλεγξε το χρέος και υποτάχθηκε στη λογική του πολιτικού κόστους. Και για όλα αυτά, είπε, οφείλουμε να ζητήσουμε συγνώμη από τους οπαδούς μας και από τον ελληνικό λαό. Αλλά σίγουρα δεν θα απολογηθούμε σε κείνους που όταν τα προσπάθησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ εκείνοι τις εμπόδισαν γιατί κάθε φορά που η ΝΔ έπαιρνε πρωτοβουλία να συμμαζέψει το χάος των δημοσίων οικονομικών έβγαιναν στα κεραμίδια με τον πιο αδίστακτο λαϊκισμό.

    Και τόνισε: Παραδώσαμε στο ΠΑΣΟΚ κρίση ελλείμματος και το ΠΑΣΟΚ σήμερα παραδίδει την Ελλάδα στο ΔΝΤ με μια κρίση δανεισμού. Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ του νεοφιλελεύθερου σοσιαλιστή κ. Παπανδρέου.

    Το πολιτικό μας σύστημα απέτυχε είπε ο κ. Σαμαράς επισημαίνοντας ότι σήμερα, ξυπνάμε από ένα λήθαργο και διαπιστώνουμε ότι το κράτος που παράγει όλο και λιγότερα εισάγει όλο και περισσότερα, δανείζεται όλο και πιο πολλά και μαζεύει από φορολογικά έσοδα όλο και λιγότερα που τα πληρώνουν οι ίδιοι πάντα. Ένα τέτοιο κράτος, σημείωσε, είναι καταδικασμένο να βουλιάξει.

    Ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ και είπε ότι δεν απειλούμαστε μόνο από τα ελλείμματα και το χρέος, απειλούμαστε και από το κλίμα μισαλλοδοξίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση. Έτσι το θράσος του ΠΑΣΟΚ να μιλά σήμερα για τις ευθύνες όλων των άλλων όμως όλοι γνωρίζεται ποιος παρέλαβε τη χώρα με χρέος 29% του ΑΕΠ τη δεκαετία του '80 και την παρέδωσε με χρέος 110% του ΑΕΠ μέσα σε 8 χρόνια και όλοι γνωρίζετε ποιος έφερε στην Ελλάδα τον λαϊκισμό.

    Για την ώρα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, επιμένουμε στο τρίπτυχο: μέτρα τόνωσης της οικονομίας άμεσα, μέτρα διαρθρωτικά με ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας άμεσα, και άμεσα μέτρα αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου για να βγούμε από την κρίση υπερδανεισμού μεσοπρόθεσμα και να απαλλαγούμε από την εποπτεία του ΔΝΤ.

    Όπως εκτίμησε ο κ. Σαμαράς η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα από τα τρία, ενώ η ΝΔ, στα δύσκολα που έρχονται, πρέπει να διατηρήσει όρθια την ελπίδα και να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου ξανά: Η νέα πραγματικότητα, όσο δύσκολη και ανηφορική και αν είναι δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε απαισιοδοξία ούτε σε εθνική κατάθλιψη. Αντίθετα εμείς έχουμε στόχο μια νέα εθνική προσπάθεια. Πως να πετύχουμε την έξοδο από την κρίση, πως να μπούμε στο δρόμο της ανάπτυξης και πως στο μεταξύ να μετριάσουμε τις συνέπειες της κρίσης στην ελληνική κοινωνία.

    Και επεσήμανε πως πρώτο και κορυφαίο μέλημα είναι η ανεργία των νέων Ελλήνων. Να βοηθήσουμε την ελληνική επιχείρηση, να αποτρέψουμε τα λουκέτα, να σώσουμε όσες θέσεις εργασίας μπορούμε συγκρατώντας την άνοδο της ανεργίας.

    Μιλώντας για τη δημόσια υγεία, είπε ότι είναι επένδυση στην ανάπτυξη, στη δικαιοσύνη και στην ευημερία, αρκεί να πιάνουν τόπο τα κεφάλαια που δίνονται. Στην Ελλάδα, όπως σημείωσε, δεν πιάνουν τόπο, πρώτον γιατί το σύστημα εθνικής υγείας είναι γεμάτο μαύρες τρύπες και δεύτερον γιατί είναι τόσο περίπλοκο και κατακερματισμένο ώστε κάθε προσπάθεια να ελεγχθεί είναι μάταιη αν δεν αλλάξει τη δομή του. Τόνισε μάλιστα ότι κάθε ουσιαστική μεταρρύθμιση ξεκινά με την ενοποίηση των φορέων δημόσιας υγείας, ενιαία χρηματοδότηση, ενιαία εποπτεία και αναδιοργάνωση όλου του συστήματος από πάνω προς τα κάτω.

    Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε ότι κάθε επαφή του με την οργανωμένη βάση του κόμματος του δίνει δύναμη και έμπνευση. Σας υπόσχομαι, είπε, ανατροπές που θα ξαφνιάσουν. Ανατροπές που θα απαλλάξουν το κόμμα από τα βάρη και τα βαρίδια του παρελθόντος και θα του επιτρέψουν να ξανανοίξει τα φτερά του σε καθαρούς ουρανούς ελπίδας, αισιοδοξίας και νίκης. Ξέρω τι ζητάτε, ξέρω τι απαιτεί η κοινωνία και θα το κάνω.

    Απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή

    Υπενθυμίζουμε στον κ. Σαμαρά, ο οποίος και σήμερα μίλησε σαν να μην υπήρξε υπουργός του κ. Καραμανλή, ότι οι κυβερνήσεις τους δεν έκαναν "σφάλματα", αλλά πραγματικά εγκλήματα εις βάρος της χώρας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου της ΝΔ στην Καλαμάτα. Όταν το ελληνικό κράτος από το 1830 μέχρι το 2004 είχε δανειστεί 180 δις ευρώ και μέσα σε μια πενταετία δανείζεται άλλα 120 δις, αυτό είναι έγκλημα εις βάρος όλων των Ελλήνων και των μελλοντικών γενεών είπε ο κ. Πεταλωτής και σημείωσε: Τα στοιχεία της Eurostat είναι αμείλικτα και αποδεικνύουν το μέγεθος του εγκλήματος που συντελέσαν. Εγκλήματα που οδήγησαν την ελληνική οικονομία στην παρούσα κατάσταση. «Αυτή την αλήθεια δεν μπορεί να την αποφύγει ο κ. Σαμαράς που παριστάνει τον έκπληκτο» κατέληξε ο κ. Πεταλωτής.

    [03] Βρέθηκε καμένο αυτοκίνητο του "Ε.Α."

    Το κλεμμένο αυτοκίνητο που αναζητούσε η αστυνομία στο πλαίσιο της έρευνας και πριν αρχίσουν οι συλλήψεις για τον "Επαναστατικό Αγώνα", βρέθηκε καμένο χθες τα ξημερώματα, στη διασταύρωση των οδών Θύσσου και Ιωάννη Φωκά στη Λαμπρινή.

    Πρόκειται για ένα "Ρενό Σενίκ" μπλε χρώματος, το οποίο σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, είχε χρησιμοποιηθεί και από τον συλληφθέντα Νίκο Μαζιώτη. Κατά τις ίδιες πηγές, το αυτοκίνητο εγκαταλείφθηκε στο παραπάνω σημείο, πιθανότατα από τις 9 Απριλίου, δηλαδή μια μέρα πριν γίνουν οι έξι συλλήψεις από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

    Χθες, στις 5:20 το πρωί, κάποιοι επιχείρησαν να κάψουν το αυτοκίνητο, πιθανότατα για να εξαφανίσουν στοιχεία. Η φωτιά σβήστηκε από περιοίκους και την Πυροσβεστική Υπηρεσία αλλά, σύμφωνα με την αστυνομία, υπέστη σοβαρές ζημιές η καμπίνα του οχήματος.

    Το αυτοκίνητο είχε κλαπεί στις 31 Αυγούστου του 2007 από τη Θεσσαλονίκη και έφερε κλεμμένες πινακίδες με αριθμό ΙΖΥ-4236.

    Το καμένο όχημα παρελήφθη από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και μεταφέρθηκε στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας.

    Στο εσωτερικό του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

    -Μία (1) βαριοπούλα, η οποία έφερε σημάδια καύσης σε όλο το σώμα αυτής, στο δάπεδο της θέσης του συνοδηγού.

    -Ένα (1) πλαστικό διάφανο μπουκάλι με μαύρο πώμα, χωρητικότητας 500 ml, στο οποίο αναγράφεται ανάγλυφα η ένδειξη POWERADE και περιείχε εύφλεκτο υγρό κίτρινου χρώματος.

    -Ένα (1) βιβλίο - εγχειρίδιο αυτοκινήτου, το οποίο έφερε ενδείξεις μεταξύ άλλων «SCENIC SCENIC»

    -Πέντε (5) ρολά με υπολείμματα μονωτικής ταινίας διαφορετικών χρωμάτων.

    -Ένα (1) ψαλίδι με κόκκινες πλαστικές χειρολαβές, οι οποίες έφεραν τις ενδείξεις «WOLF Garten Made in Germany»,

    -Ένα (1) φυσίγγιο στον πυθμένα του οποίου αναγραφόταν οι ενδείξεις «9mm LUGER CBC»,

    -Ένα (1) πλαστικό μπιτόνι στην μία όψη του οποίου έφερε τις ενδείξεις μεταξύ άλλων «AQUA ΑΠΟΣΤΑΓΜΕΝΟ ΝΕΡΟ» ενώ στην άλλη όψη έφερε ίχνη καύσης και περιείχε εύφλεκτο υγρό κίτρινου χρώματος,

    -Ένα (1) ρολό με υπολείμματα μονωτικής ταινίας, χρώματος πράσινου.

    -Τρία (3) υφασμάτινα σκιάδια, χρώματος μαύρου, ένα εκ των οποίων φέρει στο κέντρο αυτού ενσωματωμένη βεντούζα χρώματος μαύρου,

    -Μια (1) πινακίδα κυκλοφορίας με αριθμό «ΙΡΗ-819».

    -Ένα (1) πλαστικό προστατευτικό τιμονιού, χρώματος μαύρου - γκρι

    -Μια (1) ξύλινη σφήνα με μεταλλική χειρολαβή, η οποία φέρει μεταλλικά τμήματα στο επάνω και μισό κάτω μέρος αυτής.

    Η πινακίδα κυκλοφορίας με αριθμό «ΙΡΗ 819» ανήκει σε μοτοσικλέτα και είχε δηλωθεί κλοπή της (πινακίδας) τις 15 Ιουλίου 2009 από το Γαλάτσι.

    [04] "Κοινωνικολαϊκό μέτωπο"

    Πανελλαδική κινητοποίηση για την διάδοση της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ, με την οποία θα εκφράζεται η συνολική αντίθεση στη σημερινή πολιτική αλλά και το πολιτικό σύστημα, ανακοίνωσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα.

    Η γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι η κινητοποίηση αυτή θα κορυφωθεί στις 15 Μαΐου με πανελλαδικό συλλαλητήριο, ενώ υπογράμμισε ότι τώρα ήρθε η στιγμή να πάρει σάρκα και οστά, να διαμορφωθεί διακριτά ένα κοινωνικολαϊκό μέτωπο πολιτικής και μαζικής δράσης από τις ριζοσπαστικές δυνάμεις που είναι υπαρκτές και πρέπει να πολλαπλασιαστούν.

    Η κ. Παπαρήγα επισήμανε την ανάγκη το λαϊκό κίνημα να αντιδράσει για να μπλοκαριστεί η σημερινή πολιτική, διαφορετικά, πρόσθεσε, η ήττα του κινήματος θα είναι βαριά και θα το επηρεάσει για πολλά χρόνια.

    Η κ. Παπαρήγα ανακοίνωσε ότι απέρριψε πρόταση των εκπροσώπων της ΕΚΤ, το ΔΝΤ και της ΕΕ, της Τρόϊκα δηλαδή, για συνάντηση με το ΚΚΕ, γιατί, όπως είπε, δεν έχουμε τίποτε να συζητήσουμε.

    Σε ερώτηση αν μία σύσκεψη αρχηγών των κομμάτων για την οικονομία θα μπορούσε να προσφέρει, η κ. Παπαρήγα απάντησε ότι τίποτα δεν θα προσφέρει και πρόσθεσε ότι μπορούν όμως να καθίσουν στο τραπέζι τα κόμματα που μοιάζουν μεταξύ τους.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σχετικά με σενάρια για κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, η κ. Παπαρήγα είπε ότι η κυρίαρχη τάξη και το πολιτικό προσωπικό της ετοιμάζει σενάρια για να περάσουν τη λαϊκή συναίνεση. Αν φύγουν οι πολιτικοί, πρόσθεσε, είναι και μία παγίδα, γιατί έτσι θα μπουν Μπερλουσκόνηδες και επιχειρηματικά σχήματα. Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί από τη στιγμή που ο λαός δεν έχει βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, είπε η κ. Παπαρήγα.

    Στην ερώτηση αν υποστηρίζει το αίτημα για δημοψήφισμα, η γραμματέας του ΚΚΕ απάντησε ότι πρόκειται για πλήρη αποπροσανατολισμό από τη στιγμή που ήδη είναι σε εξέλιξη ο μηχανισμός και η Ελλάδα βρίσκεται ήδη μέσα σ' αυτό, είπε η γραμματέας του ΚΚΕ. Διαφορετικό θα είναι, είπε, αν είχαμε κάποιους μήνες ή ένα χρόνο μπροστά μας.

    Όσον αφορά την άποψη ότι η κυβέρνηση βρίσκεται υπό κηδεμονία από την ΕΕ και το ΔΝΤ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι κυβερνήσεις υπό κηδεμονία δεν υπάρχουν. Η κηδεμονία ισχύει, πρόσθεσε, για ανήλικα παιδιά, γιατί οι μεγάλοι διαλέγουν τον κηδεμόνα τους, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι ήταν επιλογή της κυβέρνησης αυτή η πολιτική, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά η κυβέρνηση αφού καλλιέργησε το έδαφος του κινδύνου της στάσης πληρωμών και της χρεοκοπίας, προχώρησε το προαποφασισμένο, δηλαδή τη στήριξη στον μηχανισμό που εν μέσω αντιπαραθέσεων έστησε η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, που σημειωτέον έκανε ένα βήμα για να μπει πιο βαθιά στην Ευρώπη ως σωτήρας τάχα των λαών.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να προκληθεί κοινωνική έκρηξη, λόγω της οικονομικής κρίσης, η κ. Παπαρήγα είπε ότι το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία αλλά και ο ΣΕΒ νιώθουν ανατριχίλα στην ιδέα να πάρει ο λαός στα χέρια του την τύχη του. Ωστόσο, πρόσθεσε, δεν θέλουμε μια έκρηξη που αρχίζει και τελειώνει αμέσως, αλλά κάτι που να δώσει συνέχεια και γι' αυτό μιλάμε για μπλόκο στην πολιτική αυτή και για αντίδραση του λαϊκού κινήματος.

    Σε άλλη ερώτηση αν βλέπει αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, η κ. Παπαρήγα είπε ότι υπάρχουν αντιδράσεις και στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και στον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας. Όσον αφορά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, το σενάριο είναι πολυπαιγμένο, γιατί όσοι έχουν διαφωνία αρχών μπορούν να σηκωθούν και να φύγουν και να συναντηθούμε στο κίνημα, αλλά πολλοί φοβούνται ότι θα χάσουν ψήφους οπότε δεν πρόκειται για μία διαφωνία αρχών.

    Ακόμη η κα Παπαρήγα χαρακτήρισε αποπροσανατολιστική οποιαδήποτε συζήτηση για διενέργεια πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι δεν είναι σοβαρό να ζητηθεί κάτι τέτοιο, έξι μήνες μετά τις εκλογές και πρόσθεσε ότι η δυσφορία του λαού μπορεί να εκφραστεί στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 April 2010 - 10:30:24 UTC