Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπαράθεση για τους ημιυπαίθριους
  • [02] "Ανοιγμα" με τα φορτηγά ΔΧ
  • [03] Προθεσμία 15 ημερών για το C4I
  • [04] Διασταύρωση στοιχείων με...δορυφόρο
  • [05] Αυτοκτονούν τα ζώα; Το ερώτημα διχάζει τους ειδικούς εδώ και αιώνες
  • [06] Απεργιακές κινητοποιήσεις
  • [07] Βαλλιστική για τα όπλα
  • [08] "Πρέπει να τολμήσουμε"
  • [09] "Να μην παραδοθούμε"
  • [10] "Στο έλεος κερδοσκόπων"
  • [11] Σε κανονικούς ρυθμούς

  • [01] Αντιπαράθεση για τους ημιυπαίθριους

    Με την υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη να υπεραμύνεται του νομοθετήματος για τους ημιυπαίθριους ως «τομή» γιατί «δεν αντιμετωπίζει απλά μια σοβαρή εκκρεμότητα, αλλά βάζει τέλος στο φαύλο κύκλο της δημιουργίας πολεοδομικών αυθαιρεσιών» και όλες τις πτέρυγες της Αντιπολίτευσης να το καταγγέλλουν σαν φοροεισπρακτικό, γραφειοκρατικό, ασαφές ως προς το μέλλον (μετά τα 40 χρόνια) και νομοθέτημα που παρατείνει την εκκρεμότητα, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής, το σχετικό νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Ταυτότητα κτηρίων, υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης, μητροπολιτικές αναπλάσεις και άλλες διατάξεις». Καταψήφισαν η ΝΔ, το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

    «Τολμούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την εκκρεμότητα γιατί με τις προτάσεις μας δεν αποδεχόμαστε την αυθαιρεσία και δεν τη νομιμοποιούμε, ορίζουμε μηχανισμό για την κατάργηση του φαινομένου, αποκαθιστούμε βλάβες που προξενήθηκαν στο περιβάλλον και στην ποιότητα της ζωής, σεβόμαστε τους νόμους, καθώς και τους πολίτες που δεν αυθαιρέτησαν», έδωσε το στίγμα του νομοσχεδίου η κυρία Μπιρμπίλη. Ανέφερε επίσης ότι η ύπαρξη προστίμου, «αποτελεί ευτυχώς το μόνο κοινό στοιχείο της προτεινόμενης ρύθμισης με την προηγούμενη». Πρόσθεσε ότι ο βασικός στόχος του νομοσχεδίου και η φιλοσοφία του δεν είναι η νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων και των υπερβάσεων δόμησης, αλλά είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, η αποκατάσταση της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης και, μέσα από αυτήν, η εξυπηρέτηση των αρχών της ισότητας και του κράτους δικαίου.

    «Το εργαλείο της πράσινης διαχείρισης και της πράσινης χρήσης των υπερβάσεων δόμησης είναι η θεμελιώδης διαφορά του νομοσχεδίου που συζητείται σήμερα, σε σχέση με όλες τις προηγούμενες νομοθετικές απόπειρες συμβιβαστικής και ατελούς ρύθμισης των ημιυπαιθρίων χώρων. Η υποχρέωση εξασφάλισης του περιβαλλοντικού ισοζυγίου είναι για το Υπουργείο Περιβάλλοντος αυτονόητη επιλογή και μονοσήμαντη πολιτική» συμπλήρωσε.

    Όπως επανέλαβε, η απόδοση των εσόδων σε δράσεις με περιβαλλοντικό όφελος, πέρα από προϋπόθεση αποτελεί και δέσμευση καθώς οι εισφορές δεν θα κατατίθενται στις ΔΟΥ αλλά απευθείας σε ειδικό κωδικό στο «Ταμείο Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» του ΕΤΕΡΠΣ.

    Το όφελος θα αξιοποιείται με τρόπο μετρήσιμο και ορατό, ανταποδοτικά σε κάθε περιοχή, ανάλογα με τις αυθαιρεσίες που έχουν καταγραφεί σε αυτή. Οι κυριότερες δράσεις είναι η δημιουργία νέων ανοιχτών χώρων στις πόλεις και χώρων πρασίνου. Η υπουργός επισήμανε ακόμη ότι για πρώτη φορά θεσμοθετείται μεταξύ άλλων ένα αποτελεσματικό σύστημα ελέγχων με πολλά οφέλη: την ταυτότητα κτηρίου για - όπως τόνισε - «θέλουμε να προκύπτει καθαρά το μήνυμα: όχι σε επόμενη γενιά αυθαιρέτων».

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Μαρκόπουλος, κατήγγειλε το νομοσχέδιο ως εισπρακτικό και «ολίγον ρουσφετολογικό», ένα νομοθέτημα που αναπαράγει το γραφειοκρατικό μοντέλο της δημόσιας διοίκησης.

    Επισήμανε ότι και αυτό το νομοθέτημα εμπίπτει στη γενική πολιτική της κυβέρνησης να προσπαθεί να διορθώσει τα κακώς κείμενα χωρίς να προηγηθούν αλλαγές στη διοικητική μηχανή που θα υποστήριζαν τις νέες ρυθμίσεις και θα δημιουργούσαν μια καινούργια νοοτροπία. Ως τέτοια ανέφερε το φορολογικό του οποίου δεν προηγήθηκαν αλλαγές στις εφορίες κλπ ώστε να μην υπάρχει απώλεια εσόδων, το Ασφαλιστικό, του οποίου δεν προϋπήρξαν αλλαγές στα Ταμεία και το νομοσχέδιο τώρα για τους ημιυπαίθριους για το οποίο δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν έλεγχοι, αφού δεν έχει τίποτα αλλάξει στις Πολεοδομίες. «Ποια είναι η τύχη των αλλαγών χωρίς να συνοδεύονται από μια ολοκληρωμένη πολιτική;», διερωτήθηκε.

    Καταλόγισε στην υπουργό ότι δεν αναλαμβάνει δέσμευση ότι τα ποσά από τα πρόστιμα όντως θα κατευθυνθούν στο ΕΤΕΡΠΣ και δεν θα τα «πάρει ο υπουργός Οικονομικών», δεν έδωσε μια δικαιολογητική βάση για τα 40 χρόνια και της απέδωσε ευθύνη για την καθυστέρηση υλοποίησης του νόμου Σουφλιά εξαιτίας της οποίας αυξήθηκε τεχνικά το ΑΕΠ.

    Αφού ο κ. Μαρκόπουλος είπε ότι με «οραματισμούς για κηπάκια» δεν γίνεται «πράσινη ανάπτυξη», ζήτησε να πληροφορηθεί που είναι δεσμευμένα τα 5,5 δισ. για την πράσινη ανάπτυξη, όπως διατείνεται η κυβέρνηση.

    Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής, είπε πως η περιβαλλοντική πολιτική της ΝΔ εξαντλήθηκε σε επικλήσεις ευαισθησίας για το περιβάλλον και ουδέποτε μετουσιώθηκε σε συγκεκριμένες πράξεις. Χαρακτήρισε «τέχνασμα για να χαϊδέψει αυτιά» τον νόμο Σουφλιά και αντιπαρέβαλλε με το σημερινό νομοσχέδιο, το οποίο - όπως είπε - φιλοδοξεί να επιλύσει ένα ακανθώδες θέμα με ραγδαίες επιπτώσεις στο περιβάλλον, διασφαλίζει το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, θέτει την κόκκινη γραμμή για να μην βρεθεί προ τετελεσμένων η Πολιτεία κι επιπλέον προβλέπει ρυθμίσεις για την επέκταση των αρχαιολογικών χώρων και για την μητροπολιτική ανάπλαση του Φαληρικού όρμου. «Η κυβέρνηση νομοθετεί με σχεδιασμό» είπε απαντώντας στο επιχείρημα περί μη ολοκληρωμένης πολιτικής και τόνισε πως η κυβέρνηση φέρνει ρύθμιση για την ίδρυση Σώματος Ελεγκτών Μηχανικών που θα θωρακίζει το σύστημα.

    Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Βέρα Νικολαϊδου σημείωσε ότι το νομοσχέδιο επιβεβαιώνει πλήρως ότι η κυβέρνηση είχε προχωρήσει στην αναστολή της ρύθμισης Σουφλιά σε μια κίνηση ελιγμού για την επαναφορά της σε ακόμα χειρότερη κατεύθυνση ώστε ο εισπρακτικός χαρακτήρας του να συνδυάζεται καλύτερα με τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη».

    Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι με την ταυτότητα κτιρίου, μετατίθεται η ευθύνη στην ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ η λογική του «χαρατσιού» με στόχο όχι την τακτοποίηση αλλά τη διατήρηση της ομηρίας πολιτικής και δικαστικής για 40 χρόνια ανοίγει δρόμους πελατειακών σχέσεων.

    Το μόνο που άλλαξε από τον νόμο Σουφλιά είναι το προπαγανδιστικό περιτύλιγμα είπε για το νομοσχέδιο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης, προσθέτοντας ότι έβαλε το «πράσινο κέλυφος» για να λανσάρει και πάλι τον προηγούμενο νόμο. Ανέφερε επίσης ότι εντάσσεται στο πλέγμα των ρυθμίσεων της κυβέρνησης που πλήττουν τον κατασκευαστικό τομέα καθώς συμπληρώνει στους 41 φόρους που συνολικά βαρύνουν τα ακίνητα και στην πολιτική που δημιουργεί 40.000 άνεργους μόνον από τον κατασκευαστικό τομέα.

    Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Π. Λαφαζάνης είπε ότι δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για πράσινη ανάπτυξη με το ΔΝΤ, αφού όπου αυτό έχει μπει το πρώτο πράγμα που λέει είναι «ξεχάστε ότι αφορά την ποιότητα στην αναπτυξιακή διαδικασία, ξεχάστε εργασιακά δικαιώματα και κοινωνικά». «Εδώ δεν θα μείνει τίποτα όρθιο κι εσείς μιλάτε για πράσινη ανάπτυξη;» ρώτησε.

    Για το νομοσχέδιο είπε ότι άλλαξαν τα λόγια στο νόμο Σουφλιά, τον οποίο δεν είχε ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ, και τον έφερε για να τον ψηφίσει τώρα. «Δεν αλλάζει η πραγματικότητα επειδή βαφτίσατε το κρέας, ψάρι» ανέφερε, τονίζοντας ότι πρόκειται για αντισυνταγματικό νομοθέτημα, που δημιουργεί ένα ρευστό και ασαφές τοπίο και εφαρμόζει ένα άγριο φοροεισπρακτικό μέτρο.

    Το νομοσχέδιο δημιουργεί μια νέα ατζέντα στα πολεοδομικά πράγματα στη χώρα, είπε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Θάνος Μωραϊτης και απευθυνόμενος προς τους εισηγητές των κομμάτων (Λ. Αυγενάκης ΝΔ, Β. Νικολαϊδου ΚΚΕ, Π. Μαρκάκης ΛΑΟΣ και Λίτσα Αμμανατίδου ΣΥΡΙΖΑ) οι οποίοι έθεσαν επιμέρους ερωτήματα, επανέλαβε την δέσμευση της υπουργού ότι σύντομα (και τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους) θα έρθουν στη Βουλή μεγάλες μεταρρυθμίσεις, που θα λύνουν τα χρονίζοντα θέματα.

    Επικρίσεις φορέων κατά του σχεδίου νόμου

    Χιλιάδες πολίτες είναι εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να ρυθμίσουν τους ημιυπαίθριους και υπόγειους χώρους των οποίων η χρήση έχει αλλάξει, καθώς βασίστηκαν στην υπογεγραμμένη από το Υπουργικό Συμβούλιο πράξη νομοθετικού περιεχομένου της 29ης Οκτωβρίου του 2009, σύμφωνα με την οποία δεν επιβάλλονται οποιεσδήποτε κυρώσεις για την ανέγερση και διατήρηση αυθαιρέτων μέχρι την 29 Απριλίου του 2010. Αντίθετα, το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ το οποίο συζητείται στη Βουλή προβλέπει δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση μόνον των κτιρίων για τα οποία έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια πριν από τις 2 Ιουλίου του 2009. Αυτά τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών και Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΜΚΟΕ) κ. Δ. Καψιμάλης, ο πρόεδρος του Βιομηχανικού Τμήματος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) κ. Δ. Δημητρίου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) κ. Στ. Παραδιάς και ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών-Αττικής κ. Γ. Ρεβύθης.

    Υπογραμμίζοντας την κοινωνική διάσταση του προβλήματος το οποίο έχει ανακύψει, ο πρόεδρος της ΟΜΚΟΕ κ. Καψιμάλης επεσήμανε ότι "αν ισχύσει η πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, θα βρεθούν αδικημένοι τουλάχιστον 100.000 πολίτες και θα διωχθούν ποινικά διότι δεν θα μπορούν να ρυθμίσουν τα ακίνητά τους". Ο ίδιος στάθηκε στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου (29.10.2009), σύμφωνα με την οποία κατά τη διάρκεια της εξάμηνης αναστολής της ρύθμισης Σουφλιά, και η οποία "αφορά και τη διαδικασία των εκκρεμών αιτήσεων τακτοποίησης σε όποιο στάδιο και αν βρίσκονται, δεν επιβάλλονται πρόστιμα και άλλες κυρώσεις για την ανέγερση και διατήρηση αυθαιρέτων".

    "Βάσει αυτού, χιλιάδες πολίτες, ανυποψίαστοι, έκλεισαν χώρους και άλλαξαν χρήση σε υπόγεια", είπε ο κ. Καψιμάλης, τονίζοντας ότι με την πρόταση του ΥΠΕΚΑ "ακίνητα που χτίζονται με άδεια μετά τις 2 Ιουλίου του 2009 θα μείνουν απούλητα και αυτό συνιστά πρόβλημα για την οικοδομική δραστηριότητα, την ελληνική οικονομία και την απασχόληση των εργατοτεχνιτών στην Ελλάδα".

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Βιομηχανικού Τμήματος του ΕΒΕΑ κ. Δημητρίου προέβη στην εκτίμηση ότι "δεν υπάρχει επιχειρηματικό μέλλον στην οικοδομή στην Ελλάδα, καθώς στην περίπτωση που παραμείνουν οι ρυθμίσεις που έχουν προταθεί από το ΥΠΕΚΑ οι οικοδομικές επιχειρήσεις θα μείνουν η μία μετά την άλλη χωρίς δουλειά".

    Την πεποίθησή του ότι "κανείς δεν πρόκειται να δηλώσει υπόγειο χώρο σε αυτή τη ρύθμιση, αν τα πρόστιμα δεν υπολογιστούν με το συντελεστή παλαιότητας και, κυρίως, με το συντελεστή ορόφου" εξέφρασε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Παραδιάς.

    Πρότεινε, επίσης:

    - την άμεση απόσυρση των άρθρων 1-4 του σχεδίου νόμου και την επαναφορά τους σε νέο μετά από ειλικρινή διάλογο

    - τη διατήρηση της χρήσης - μετά τη ρύθμιση - για 99 χρόνια αντί των 40

    - να μην είναι υποχρεωτική η συνυποβολή τεχνικής έκθεσης μηχανικού

    - να επανέλθει η ρητή απαλλαγή από αναδρομική αναζήτηση φόρου

    - τη ρητή πρόβλεψη ότι οι δηλούμενοι χώροι δεν προσμετρώνται στα τεκμήρια διαβίωσης

    - να καλύπτει η ρύθμιση την αστική πλευρά του θέματος, σχετικά με τις σχέσεις συνιδιοκτητών πολυκατοικιών

    - τη διάθεση του 50% του ειδικού προστίμου για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης των παλαιών κτιρίων κατοικιών, μέσω του προγράμματος "Εξοικονομώ κατ' οίκον" και, τέλος,

    - να εξακολουθήσουν να ισχύουν οι μέχρι σήμερα και κατά περίπτωση κυρώσεις ανέγερσης και διατήρησης μη δηλούμενων χώρων.

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών-Αττικής κ. Γ. Ρεβύθης επεσήμανε την ανάγκη ελάφρυνσης στο φόρο μεταβίβασης, στην περίπτωση χρηματικών ποσών που προέρχονται από το εξωτερικό για αγορά κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης. Προέβη, τέλος, στην εκτίμηση ότι με την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου θα συνεχιστούν οι πιέσεις στην ελληνική κτηματαγορά και θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο η οικοδομική δραστηριότητα.

    [02] "Ανοιγμα" με τα φορτηγά ΔΧ

    Το "άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων", έπιασε στα χέρια της η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, αρχής γενομένης από την απελευθέρωση των οδικών και εμπορευματικών μεταφορών, δηλαδή από τον κλάδο των Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης.

    Όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός κ. Δημήτρης Ρέππας, εντός του Μαϊου αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, σύμφωνα με την πάγια τακτική της κυβέρνησης, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι και όποιος άλλος θέλει να καταθέσουν τις απόψεις, τις παρατηρήσεις και τις ενστάσεις τους και στη συνέχεια θα πάρει το δρόμο για τη βουλή.

    Με το νομοσχέδιο, το οποίο αποτελείται από συνολικά 15 άρθρα, προωθείται ένα εντελώς νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα αντικαταστήσει το υπάρχον, που χρονολογείται από 1976, γεγονός που σημαίνει ότι επί περίπου 35 χρόνια ισχύει το ίδιο καθεστώς στον τομέα των οδικών μεταφορών.

    Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει :

    - Απελευθέρωση των εμπορευματικών μεταφορών, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι όποιος επιθυμεί μπορεί, υπό κάποιες προϋποθέσεις, να διεκδικήσει άδεια Φορτηγού Δημόσιας Χρήσης, ΦΔΧ, καθώς, όπως είπε ο υπουργός για τη χορήγηση της άδειας δεν θα λαμβάνεται υπόψη η σκοπιμότητα, αλλά η νομιμότητα.

    - Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας για καλύτερες υπηρεσίες σε καλύτερες τιμές.

    - Κατάργηση των ορίων του κομίστρου, το οποίο θα καθορίζεται πλέον μεταξύ του μισθωτή και του μεταφορέα.

    - Οργάνωση των μεταφορέων στη μορφή επιχειρήσεων. Κάθε επιχείρηση, οι μετοχές της οποίας θα είναι ονομαστικοποιημένες, θα πρέπει να έχει μετοχικό κεφάλαιο τουλάχιστον 9.000 ευρώ και επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε όχημα που διαθέτει.

    - Κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

    - Στάθμιση της αξίας των υφιστάμενων αδειών.

    - Ενιοποίηση των μεταφορών, δηλαδή καταργείται ο διαχωρισμός διεθνών και εθνικών μεταφορών.

    - Σύσταση εθνικού ηλεκτρονικού μητρώου μεταφορικών εταιριών.

    - Δημιουργία Κωδικού Οδικής Ασφάλειας, το οποίο θα είναι ένα τέλος,(έσοδο για το κράτος) που θα διατίθεται για έργα υποδομών στο μεταφορικό έργο.

    - Υποχρεωτική ασφάλιση των εμπορευμάτων από τον μεταφορέα.

    - Περιβαλλοντικά κριτήρια, καθώς οι κινητήρες θα πρέπει να είναι τουλάχιστον euro 4 και πάνω.

    - Σύσταση Εθνικής Επιτροπής Οδικών Μεταφορών.

    Όπως διευκρίνισε ο κ. Ρέππας με το νέο θεσμικό πλαίσιο παρέχεται η δυνατότητα σε εθνικούς μεταφορείς να αναλαμβάνουν έργο και στο εξωτερικό και αντίστροφα στους διεθνείς μεταφορείς να εργάζονται και σε εθνικό επίπεδο. Οι νεοεισερχόμενοι στο επάγγελμα θα πρέπει να είναι αξιόπιστοι, να έχουν κάποια οικονομική επιφάνεια, να έχουν επαγγελματική κατάρτιση και φυσικά απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ένταξή τους σε κάποια εταιρία. Επίσης οι άδειες που θα τους χορηγηθούν δεν μπορούν να πουληθούν για τουλάχιστον την επόμενη 5ετία.

    Για τους υπάρχοντες μεταφορείς θα υπάρξει μια πενταετής περίοδος προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Στο σημείο αυτό ο κ. Ρέππας τόνισε με έμφαση ότι η Πολιτεία παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη ενταχθεί στο συγκεκριμένο επάγγελμα, αλλά παράλληλα θα στηρίξει και αυτούς που ήδη δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό.

    Σύμφωνα με τον υπουργό ΥΜΔ ο κλάδος των εμπορευματικών μεταφορών είναι από τους πλέον σημαντικούς και νευραλγικούς, καθώς έχει ετήσιο τζίρο περίπου 17,5 δις ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 7% του ΑΕΠ. Στο χώρο αυτό υπάρχουν 33.000 αυτοκίνητα διαφόρων κατηγοριών, απασχολεί πάνω από 110.000 πολίτες και συνδέει την παραγωγή με την κατανάλωση.

    Ο υπουργός εξήρε τη στάση που κράτησαν οι φορείς των επαγγελματιών του συγκεκριμένου κλάδου, στη διάρκεια του διαλόγου με το υπουργείο που κράτησε περίπου δύο μήνες, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν και αντιδράσεις καθώς θίγονται συμφέροντα.

    [03] Προθεσμία 15 ημερών για το C4I

    Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αρνήθηκε να παραλάβει το σύστημα ασφαλείας C4 I της εταιρείας SAIC και έστειλε εξώδικο στην εταιρεία με την οποία της ανακοινώνει την πρόθεσή του να καταγγείλει τη σύμβαση, εάν εντός 15 ημερών η εταιρεία δεν παραδώσει το σύστημα "με το κλειδί στο χέρι" ή αν δεν συμφωνηθεί άλλο χρονοδιάγραμμα παράδοσης του συστήματος.

    Η άρνηση του Υπουργείου έγινε με απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρου Βούγια και στηρίζεται στις αποκλίσεις και στις ελλείψεις που καταγράφει η Επιτροπή ελέγχου και παραλαβής προμηθειών. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο της Επιτροπής, το σύστημα δεν είναι ενιαίο και πλήρως λειτουργικό και έτοιμο για υπηρεσιακή χρήση όπως προέκυψε από γενική δοκιμή οποία έγινε σε πλήρη ανάπτυξη. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε να παρακρατήσει εγγυητικές επιστολές συνολικού ύψους 18.900.000 χιλιάδων ευρώ.

    Στο εξώδικο του υπουργείου τονίζεται ότι η Επιτροπή διαπίστωσε αδυναμία εκπλήρωσης της θεμελιώδους συμβατικής υποχρέωσης που είχε η εταιρεία έναντι του υπουργείου και οι υποχρεώσεις αυτές δεν εκπληρώθηκαν παρά τις οχλήσεις εκ μέρους του υπουργείου και παρότι έχει καταβληθεί το μεγαλύτερο μέρος της αμοιβής προς την εταιρεία. Σύμφωνα με όσα καταγράφονται στο εξώδικο, η εταιρεία έπρεπε να παραδώσει το σύστημα μετά από ελέγχους και δοκιμές στις οποίες θα αποδεικνυόταν η ορθή λειτουργία του αλλά αυτή η λειτουργία δεν καταγράφτηκε στις δοκιμές.

    Τέλος στο εξώδικο τονίζεται ότι το υπουργείο επιφυλάσσεται για να ασκήσει κάθε δικαίωμα που απορρέει από τη σύμβαση εάν αυτή δεν εκτελεστεί σωστά εκ μέρους της εταιρείας.

    [04] Διασταύρωση στοιχείων με...δορυφόρο

    Διασταυρώσεις με τη βοήθεια και δορυφορικών φωτογραφιών προκειμένου να εντοπιστούν φορολογούμενοι που δεν δηλώνουν τις πισίνες που έχουν στις κατοικίες τους πραγματοποιεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών συστημάτων.

    Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών από τις διασταυρώσεις που έγιναν σε δήμο των βορείων προαστίων προέκυψε ότι από τους 500 φορολογούμενους που είχαν στην κατοχή τους πισίνα, μόνο οι 324 την είχαν δηλώσει στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2009.

    Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και σε άλλες περιοχές

    [05] Αυτοκτονούν τα ζώα; Το ερώτημα διχάζει τους ειδικούς εδώ και αιώνες

    Πριν από 40 χρόνια, ο Ρίτσαρντ Ο' Μπάρι είδε την Κάθι, ένα δελφίνι που συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή της δεκαετίας του 1960 Flipper, να θέτει τέρμα στη ζωή της. Τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται. Αφού τον κοίταξε στα μάτια, βυθίστηκε στο βάθος της μεταλλικής δεξαμενής και σταμάτησε να αναπνέει. Εκείνη τη στιγμή, από εκπαιδευτής δελφινιών, ο Ρίτσαρντ Ο' Μπάρι μετατράπηκε σε έναν ένθερμο υποστηρικτή των δικαιωμάτων των ζώων. Ο ρόλος του στον «Ορμο», το βραβευμένο με Οσκαρ ντοκιμαντέρ του Ελληνοαμερικανού Λιούις Ψυχογιού που πραγματεύεται τη μαζική σφαγή των δελφινιών στην Ιαπωνία, τον έκανε διάσημο. Μιλώντας στο αμερικανικό περιοδικό Time, ο Ο' Μπάρι επιμένει στην άποψή του. Υπενθυμίζει ότι τα δελφίνια είναι ζώα με αυτεπίγνωση και υποστηρίζει ότι εάν η ζωή τους γίνει αφόρητη σταματούν να αναπνέουν. Κι αυτό δεν μπορεί παρά να ορισθεί ως αυτοκτονία.

    Η άποψη ότι τα ζώα αυτοκτονούν μπορεί να ακούγεται παράλογη. Το ζήτημα, ωστόσο, έχει απασχολήσει από πολύ παλιά τη φιλοσοφία. Ο Αριστοτέλης ανέφερε ότι ένας επιβήτορας είχε πηδήξει στο κενό όταν κατάλαβε ότι είχε συνευρεθεί ερωτικά με τη μητέρα του.

    Με το θέμα είχαν ασχοληθεί, επίσης, οι πρωτοχριστιανικοί θεολόγοι και οι ακαδημαϊκοί της βικτοριανής εποχής. «Σήμερα, όταν αναφερόμαστε στην αυτοκτονία των ζώων, είναι ένας τρόπος να εκδηλώσουμε τη συμπόνιά μας στην κακομεταχείριση που υφίστανται και την αιχμαλωσία τους», υποστηρίζει ο Ντάνκαν Ουίλσον, καθηγητής της Ιστορίας της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στη Βρετανία και συντάκτης μιας μελέτης για τα αυτοκαταστροφικά ζώα, η οποία δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάρτιο στην βρετανική επιθεώρηση Endeavour.

    Αυτό που ισχυρίζεται ο Βρετανός καθηγητής είναι ότι οι διαφορές ιστορικά στον τρόπο που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το θέμα της αυτοκτονίας των ζώων απεικονίζει τις αξιακές αλλαγές γύρω από αυτά. Οι Λατίνοι, για παράδειγμα, θεωρούσαν την αυτοκτονία των ζώων απολύτως φυσιολογική και ένδειξη ανωτερότητας κάποιων ειδών. Ένα ζώο για το οποίο πίστευαν ότι ήταν αυτοκτονικό και το σέβονταν γι' αυτό το λόγο, ήταν το άλογο. Τον 13ο αιώνα, ο καθολικός θεολόγος και φιλόσοφος Αγιος Θωμάς Ακινάτης υποστήριζε ότι η αυτοκτονία ήταν αμαρτία για τους ανθρώπους και αδιανόητη για τα ζώα. Η θέση του ήταν ότι όλα τα δημιουργήματα του Θεού αγαπούν από τη φύση τους τον εαυτό τους κι εξίσου από τη φύση τους θέλουν να κρατηθούν στη ζωή.

    Από τότε και για πολλούς αιώνες η συζήτηση ατόνησε. Τον 19ο αιώνα, ωστόσο, αφού ο Δαρβίνος διατύπωσε τη θεωρία ότι ο άνθρωπος κατάγεται από τα ζώα και όταν αργότερα η χορτοφαγία και τα "πετς" άρχισαν να γίνονται της μόδας, η διαμάχη ήρθε και πάλι στην επιφάνεια. Ο συνήθης ύποπτος αυτή τη φορά ήταν ο σκύλος. Το 1845, η εφημερίδα Ιllustrated London News δημοσίευσε την ιστορία ενός Νιούφαουντλαντ, το οποίο είχε αποπειραθεί πολλές φορές να πνιγεί.

    Στη μελέτη του Ντάνκαν Ουίλσον η λίστα μεγαλώνει με την προσθήκη μιας αγριόπαπιας, μιας γάτας, πελεκάνων και σκορπιών. Ο Βρετανός καθηγητής, πάντως, δεν υποστηρίζει σε καμία περίπτωση ότι αυτά τα ζώα είχαν τεχνικά την ικανότητα να θέσουν τέρμα στη ζωή τους.

    Καταθέτοντας τη δική του - και πολύ διαφορετική - άποψη για το θέμα, ο Τόμας Τζόινερ, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα στις ΗΠΑ και συγγραφέας του βιβλίου «Μύθοι γύρω από την αυτοκτονία», επισημαίνει έναν κοινό παρονομαστή στις αυτοκτονικές τάσεις των έμβιων όντων. «Στη φύση φαίνεται ότι υπάρχει το ίδιο είδος υπολογισμού», λέει στο Time. «Ο θάνατός μου αξίζει περισσότερο από τη ζωή μου; Οι αυτοκτονίες όλων των ειδών περιλαμβάνουν αυτόν τον υπολογισμό - από τα βακτήρια έως τα έντομα και από τους ανθρώπους που αυτοκτονούν για διάφορους συμβατικούς λόγους έως τους τρομοκράτες καμικάζι».

    Στη συζήτηση αυτή χωρούν πολλές απόψεις. Ο Τζόναθαν Σάφραν Φόερ, συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Eating Animals», στο οποίο περιγράφει με τον πιο ωμό τρόπο τη διαδρομή ενός ζώου από το εκτροφείο στο σφαγείο και από εκεί στο πιάτο μας, προσεγγίζει το ζήτημα από μια διαφορετική οπτική γωνία. «Πρέπει να εξολοθρεύουμε τις μύγες με τη μυγοσκοτώστρα, αρέσει στα φυτά η κλασική μουσική, αυτοκτονούν οι σκύλοι; Όλα αυτά τα ερωτήματα μπορεί να είναι ενδιαφέροντα, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με το πώς αλληλεπιδρούμε με τα ζώα», δηλώνει.

    Ο Αμερικανός συγγραφέας είδε πρόσφατα τον «Ορμο» του Λιούις Ψυχογιού. Πιστεύει ότι οι αναφορές του ντοκιμαντέρ στην αυτοκτονία των ζώων είναι κάπως «ύποπτες». «Δεν χρειάζεται να κάνουμε τα ζώα σαν τους ανθρώπους για να τους συμπεριφερόμαστε καλά», λέει. «Θα ήταν αρκετό εάν συμπεριφερόμασταν στα γουρούνια σαν να είναι γουρούνια και στις αγελάδες σαν να είναι αγελάδες».

    Κείμενο: Π. Δημητρολόπουλος

    [06] Απεργιακές κινητοποιήσεις

    Υπολειτουργεί σήμερα το δημόσιο λόγω της απεργίας της ΑΔΕΔΥ.Στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στους δήμους και στις νομαρχίες, οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί και το προσωπικό των Ταμείων. Κανονικά θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς.

    Επιπλέον, σήμερα απεργούν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, που θα συνεχίσουν με νέα κινητοποίηση στις 4 Μαΐου, ενώ συνεχίζουν την απεργία τους οι δικαστικοί υπάλληλοι.

    Η απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματιστεί για τις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος. Επίσης, πραγματοποιούνται περιοδείες και συγκεντρώσεις στους περισσότερους εργασιακούς χώρους.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, με τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα, απαιτούν να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι, αλλά οι έχοντες και κατέχοντες, να ανακληθούν τα αντιλαϊκά μέτρα, που μειώνουν κατακόρυφα τα εισοδήματά τους και τους φορτώνουν με νέα φορολογικά βάρη, να μην κατατεθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που μειώνει δραματικά τις συντάξεις και αυξάνει τα όρια ηλικίας, να στηριχτούν τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιαίτερα το Τ.Π.Δ.Υ. και ο ΟΠΑΔ και να κατοχυρωθούν οι εργασιακές σχέσεις και η μόνιμη και ενιαία σχέση εργασίας στο δημόσιο.

    Τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας και οι γιατροί ζητούν την πλήρη εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης εργασίας που είχαν υπογράψει με την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

    Επίσης ζητούν να ξεκινήσει η διαβούλευση για τη νέα συλλογική σύμβαση. Όσον αφορά το θέμα των εφημεριών, είπαν ότι οι επισχέσεις εργασίας θα συνεχίζονται όσο τα χρήματα δεν καταβάλλονται, αλλά παραδέχθηκαν ότι στα περισσότερα νοσοκομεία έχουν καταβληθεί οι εφημερίες του Δεκεμβρίου ενώ σε αρκετά και του Ιανουαρίου.

    Στο πλαίσιο της απεργίας της ΑΔΕΔΥ θα απεργήσουν σήμερα όλοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

    Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα θέατρα, καθώς οι ηθοποιοί συμμετέχουν στην απεργία του ΠΑΜΕ.

    Στο μεταξύ, στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, που συνεχίζει για δεύτερη ημέρα τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

    Προβλήματα σημειώνονται στα δρομολόγια των πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά, εξαιτίας της απεργίας, που, παρότι κρίθηκε παράνομη από τα δικαστήρια, πραγματοποιούν τα μέλη των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ - Στέφενσον.

    [07] Βαλλιστική για τα όπλα

    Ολοκληρώθηκε το πρώτο σκέλος της βαλλιστικής έρευνας στα τρια πιστόλια που βρέθηκαν μαζί με τον υπόλοιπο οπλισμό στο διαμέρισμα της οδού Αιγίνης 8, στην Κυψέλη το οποίο είχαν ενοικιάσει οι συλληφθέντες για συμμετοχή στον "Επαναστατικό Αγώνα".

    Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, και τα τρια δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατικές ενέργειες. Πρόκειται για δύο Zastava των 9 χιλιοστών, που όπως προκύπτει από τους αριθμούς και τα άλλα στοιχεία, είναι γιουγκοσλαβικής προέλευσης και ένα Browning διαμετρήματος 22 χιλιοστών, άγνωστης προέλευσης.

    Η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί αν έχουν χρησιμοποιηθεί σε ενέργειες του κοινού ποινικού δικαίου.

    Σύμφωνα, επίσης, με τη βαλλιστική, τα δύο "καλάσνικοφ" και το αυτόματο MP5 χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις εναντίον του λεωφορείου των ΜΑΤ στο Γουδή στις 23 Δεκεμβρίου 2008 και εναντίον της αστυνομικής δύναμης έξω από το υπουργείο Πολιτισμού στα Εξάρχεια λίγες ημέρες αργότερα, στις 5 Ιανουαρίου 2009, όπου τραυματίστηκε σοβαρά ο αστυφύλακας των ΜΑΤ Διαμαντής Μαντζούνης. Επίσης, το αυτόματο MP5 χρησιμοποιήθηκε και στην επίθεση του Β' Αστυνομικού Τμήματος Νέας Ιωνίας στις 30 Απριλίου του 2007.

    "Καίριο χτύπημα"

    «Βάζουμε τάξη στη χώρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος συνεχάρη την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και την ΕΛΑΣ, που «συνέλαβαν αποφασιστικά στο καίριο χτύπημα της τρομοκρατίας και της βίας στην χώρα μας».

    Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μάξιμου με το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την ηγεσία της ΕΛΑΣ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι απ' όλη αυτή την εξέλιξη εξάγονται τρία απλά συμπεράσματα, με πρώτο εκείνο πως όταν υπάρχει μια άλλη αντίληψη και νοοτροπία διακυβέρνησης αξιοποιείται με τον καλύτερο τρόπο ο δημόσιος υπάλληλος.

    «Όταν ξεφεύγουμε από την λογική ότι το κράτος είναι λάφυρο, τον κομματισμό και την πελατειακή αντίληψη και δείξουμε την εμπιστοσύνη, το σεβασμό και την αντικειμενικότητα, στην αξιοποίηση αυτού του δυναμικού, αυτό είναι ένα μήνυμα προς την δημόσια διοίκηση και κάθε δημόσιο υπάλληλο», τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι μπορούμε, όταν είμαστε σωστοί στην διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού, να έχουμε αποτελέσματα.

    Το δεύτερο συμπέρασμα, είπε ο πρωθυπουργός είναι ότι βάζουμε τάξη στην χώρα.

    «Το αίσθημα της ασφάλειας ήταν ζητούμενο: Η αστυνομία είχε απαξιωθεί πριν από λίγους μήνες, πριν από ένα ή δύο χρόνια. Τώρα βάζουμε τάξη και στέλνουμε το μήνυμα, όχι μόνο σε κάθε πολίτη αλλά και διεθνώς. Και είναι πολύ σημαντικό μήνυμα ακόμα και για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου τόνισε ότι το τρίτο μήνυμα είναι πως σεβόμαστε πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και την δημοκρατία και, παρά τις όποιες δυσκολίες, αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα μέσα από τον διάλογο και όχι την βία και την αυθαιρεσία.

    «Αυτό το μήνυμα της δημοκρατίας είναι επίκαιρο όσο ποτέ και για την χώρα μας και διεθνώς. Η διαφάνεια, ο σεβασμός στον πολίτη, η ανάγκη να καταπολεμήσουμε το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά, είναι μήνυμα που, 43 χρόνια μετά την Χούντα, ηχεί ζωντανά και το υπηρετεί με ευλάβεια αυτή η κυβέρνηση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    «Είναι σημαντικό, 43 χρόνια μετά την Χούντα, όταν παλέψαμε για την ανεξαρτησία της χώρας, να παλέψουμε σήμερα για την απελευθέρωση του δυναμισμού του ελληνισμού, των τεραστίων δυνατοτήτων που έχει ο έλληνας και η ελληνίδα. Αυτό κάνουμε. Δίνουμε τον αγώνα, ώστε να φύγουμε από την επιτήρηση, που κακές πρακτικές του πρόσφατου παρελθόντος μας έχουν βάλει. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε και θα τα καταφέρουμε», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συναντήθηκε με τον υπεύθυνο του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ Νίκο Δένδια τον οποίο και ενημέρωσε για τις εξελίξεις στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

    Η συνάντηση, στην οποία ήταν παρών και ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ Λευτέρης Οικονόμου, πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του κ. Δένδια, ο οποίος στη συνέχεια δήλωσε:

    «Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη με ενημέρωσε αναλυτικά για τις εξελίξεις στη μάχη που δίνει η Ελληνική κοινωνία εναντίον του φαινομένου της τρομοκρατίας. Αυτό που θα ήθελα να επαναλάβω και τόνισα και στον Υπουργό είναι ότι η ΝΔ στηρίζει αυτή την προσπάθεια. Κάθε θετική εξέλιξη σε αυτό τον αγώνα είναι μια νίκη της κοινωνίας. Είχα την ευκαιρία, ακόμη, να εκθέσω στον Υπουργό τις σκέψεις μου για το κοινό έγκλημα και την αύξηση της εγκληματικότητας. Ένα τομέα στον οποίο, επίσης, η Ελληνική κοινωνία δίνει μία πολύ μεγάλη μάχη».

    [08] "Πρέπει να τολμήσουμε"

    «Οι ναυτεργάτες για μια ακόμη φορά έδειξαν το δρόμο με την αφοβία και την απειθαρχία τους απέναντι στην αντεργατική απόφαση της δικαιοσύνης. Πρέπει να τολμήσουμε, διαφορετικά θα μας οδηγήσουν σαν πρόβατα σε σφαγείο, στις Βρυξέλες και στην Ουάσιγκτον, στην ευρωζώνη και στο ΔΝΤ» τόνισε η γγ του Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις στο λιμάνι του Πειραιά, όπου τα μέλη των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ - Στέφενσον, περιφρουρούν την απεργία.

    «Ολοι αυτοί οι κύριοι Έλληνες και Ευρωπαίοι θα γελάνε κάτω από τα μουστάκια τους γιατί κατάφεραν να κάνουν το λαό να σκύψει το κεφάλι» σημείωσε η κα Παπαρήγα και κατέληξε:

    «Πιστεύουμε, ο εργαζόμενος λαός θα δείξει το ανάστημά του. Δεν πρόκειται να τον χρησιμοποιήσουν για να περάσουν μια πολιτική που επιφυλάσσει τη χειρότερη βαρβαρότητα που έχουμε γνωρίσει τα τελευταία 35 χρόνια».

    "Ο λαός δεν πρέπει να διαλέξει μεταξύ ληστών, ΕΕ ή ΔΝΤ. Για να αποκρούσει τα βάρβαρα μέτρα πρέπει να αποσύρει τώρα την ψήφο που έδωσε σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ συμμετέχοντας στην πάλη για την ανατροπή της πολιτικής τους", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και προσθέτει:

    "Οι λεκτικοί διαξιφισμοί μεταξύ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και των άλλων κομμάτων της ΕΕ για το ποιος έχει την ευθύνη για την εμπλοκή και του ΔΝΤ στον μηχανισμό της δανειοδότησης και επιτήρησης δεν εκφράζουν καμιά διαφωνία στα νέα βάρβαρα μέτρα αλλά την αγωνία τους με ποιον σύμμαχο θα καταφέρουν να τα επιβάλουν στο λαό".

    [09] "Να μην παραδοθούμε"

    Την αντίθεσή του στο να προσφύγει η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επανέλαβε, με δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Προσερχόμενος χθες στη Βουλή, σημείωσε ότι η χώρα μας μπορεί ακόμη να σώσει την κατάσταση, υπό την προϋπόθεση να υπάρξει μια άλλη κυβερνητική πολιτική.

    Τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση δείχνει να έχει παραδοθεί και χαρακτήρισε αδιανόητο «με ακίνητα 300 δισεκατομμυρίων ευρώ, να μη μπορούμε να βρούμε εναλλακτική λύση».

    Σημείωσε ότι υπάρχει λύση και κάλεσε τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου «να αναλάβει τις ευθύνες του, πριν παραδοθούμε στην αγκαλιά του ΔΝΤ, με ό, τι αυτό συνεπάγεται».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Γιώργος Καρατζαφέρης επανέλαβε ότι δεν πολεμά την κυβέρνηση και είπε ότι θέλει να βοηθήσει την χώρα, σημειώνοντας ότι «στην παρούσα φάση, μια άλλη κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργία του κ. Παπανδρέου θα μπορούσε να είναι πιο αποδοτική».

    Υποστήριξε δε ότι ο πρωθυπουργός είναι εγκλωβισμένος σε μια λογική χωρίς προοπτική και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα μπορούσε ο κ. Πρωθυπουργός να ανοίξει λίγο το "παιχνίδι"».

    [10] "Στο έλεος κερδοσκόπων"

    Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας θα παραβρεθεί σήμερα στην απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και του συντονισμού των πρωτοβάθμιων σωματείων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στην Πλ. Κλαυθμώνος, όπου και θα κάνει δηλώσεις.

    Η κυβέρνηση έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά και έχει παραδώσει τη χώρα στο έλεος των πιο τυφλών δυνάμεων της εγχώριας και κυρίως ευρωπαϊκής και διεθνούς κερδοσκοπίας και τοκογλυφίας, δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ.

    Ο κ. Λαφαζάνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί τη χώρα "σε ένα δρόμο εθνικής οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής, που αν διανυθεί θα ενταφιάσει κυριολεκτικά το μέλλον της Ελλάδας" και ζήτησε να γίνει "επαναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους, πρώτα από όλα του εξωτερικού, με στόχο μια νέα ρύθμισή του που θα διαγράφει μέρος του χρέους, θα μειώνει τα επιτόκια και θα διευρύνει τους χρονικούς ορίζοντες αποπληρωμής".

    "Ο ελληνικός λαός δεν οφείλει τίποτα και σε κανένα. Το υψηλό κρατικό χρέος είναι χρέος που το προκάλεσε μια πολιτική και οικονομική ελίτ αλλά και το εγχώριο και πολυεθνικό κεφάλαιο, από το οποίο επωφελήθηκαν οι ίδιοι, μαζί με τη διεθνή τοκογλυφία και κερδοσκοπία, σε βάρος των αναπτυξιακών, παραγωγικών και κοινωνικών προοπτικών της χώρας.

    Αυτό το κρατικό χρέος, και μάλιστα με τους ληστρικούς όρους ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαιαγορών, δεν μπορεί να αποπληρωθεί χωρίς να εξοντωθεί ο ελληνικός λαός. Σήμερα όσο ποτέ οι μεγάλες ενωτικές λαϊκές κινητοποιήσεις και η καθολική εξέγερση του ελληνικού λαού μπορούν να δώσουν τη λύση", κατέληξε ο κ. Λαφαζάνης.

    [11] Σε κανονικούς ρυθμούς

    Σε κανονικές συνθήκες επιστρέφει η εναέρια κυκλοφορία στην Ευρώπη σήμερα, μετά από μία εβδομάδα αυστηρών περιορισμών λόγω της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία, όπως ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή υπηρεσία εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol.

    "Αναμένεται ότι σχεδόν το 100% της εναέριας κυκλοφορίας θα αποκατασταθεί στην Ευρώπη ", αναφέρεται σε ανακοίνωση της Eurocontrol.

    Σύμφωνα με την Eurocontrol, ολόκληρος σχεδόν ο εναέριος χώρος της Ευρώπης κάτω των 20.000 ποδιών είναι διαθέσιμος, με περιορισμούς σε ορισμένες μόνο περιοχές όπως η Φινλανδία και κάποια τμήματα της βόρειας Σκοτίας.

    Η ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων αγγίζει ένα τμήμα του εναέριου χώρου στο βόρειο τμήμα της Αγγλίας και ένα τμήμα της Ιρλανδίας, τόνισε μια εκπρόσωπος του Eurocontrol, χωρίς όμως να αναφέρει ονομαστικά τα αεροδρόμια των χωρών αυτών.

    Μια άλλη ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων βρίσκεται στον Ατλαντικό. Επεκτείνεται από την Γροιλανδία έως το μέσον της Ισπανίας και πλησιάζει τον Καναδά, ανέφερε η εκπρόσωπος.

    Η απαγόρευση των πτήσεων αφορά πτήσεις που γίνονται σε υψόμετρο 20 χιλιάδες πόδια γιατί η ηφαιστειακή τέφρα στο ύψος αυτό είναι δέκα φορές ανώτερη του φυσιολογικού.

    Οι πιλότοι έχουν ενημερωθεί για την επικίνδυνη ζώνη αυτή και μπορούν να πετούν κάτω από τα 20 χιλιάδες πόδια .

    Όλες οι χώρες μέλη του Eurocontrol έχουν ενημερωθεί για τις προσεχείς απαγορεύσεις πτήσεων (38 χώρες εκ των οποίων οι 27 κράτη μέλη της ΕΕ) και θα ενημερώνονται ανά έξι ώρες για τυχόν αλλαγές, ανέφερε η εκπρόσωπος.

    Επισημαίνεται τέλος ότι εναπόκειται στο κάθε κράτος να αποφασίζει εάν θα κλείσει τα αεροδρόμιά του ή θα επιτρέπει ή όχι κάποιες πτήσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 April 2010 - 6:30:33 UTC