Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκδήλωση για τον Αλέξανδρο Παναγούλη
  • [02] Εκτελούνται πτήσεις

  • [01] Εκδήλωση για τον Αλέξανδρο Παναγούλη

    Μαύρη επέτειος είναι η σημερινή για την Ελλάδα, καθώς συμπληρώνονται 44 χρόνια από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Ο αντιδικτατορικός αγώνας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το πρόσωπο και την πράξη του Αλέξανδρου Παναγούλη, όταν στις 13 Αυγούστου 1968 αποπειράθηκε να δολοφονήσει, με εκρηκτικά, τον δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλο. Στα πέντε χρόνια κράτησής του στο κελί-τάφο, ειδικά κατακευασμένο γι αυτόν, δεν έπαψε να αγωνίζεται με τον θάνατο, μέσα από την κτηνωδία των βασανιστηρίων.

    Σήμερα, στο δημαρχείο της Αθήνας, παρόντος και του δημάρχου, Νικήτα Κακλαμάνη, που χαιρέτισε την εκδήλωση, τιμήθηκε η μνήμη του Αλέξανδρου Παναγούλη από πολιτικούς όλων των κομμάτων, με αφορμή την επανέκδοση των ποιημάτων του, σε τέταρτη έκδοση από το 1976, από τις εκδόσεις Παπαζήση. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Θανάσης Αντωνόπουλος.

    Ο Αλέξανδρος Παναγούλης, «η κορυφαία εμβληματική φυσιογνωμία του αντιδικτατορικού αγώνα, συνδύασε τις αρετές του διανοούμενου και του μαχητή και είχε όραμα για την πατρίδα μας. Αγωνίστηκε με κάθε τρόπο και μέσο και στάθηκε παράδειγμα ανδρείας», είπε μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας, χαιρετίζοντας την έκδοση των ποιημάτων.

    «Ο Δ. Σιούφας, επί προεδρίας του, ενήργησε στη Βουλή και αποφασίστηκε η κατασκευή και τοποθέτηση ανδριάντα του Αλέκου Παναγούλη, στην πλατεία δικαστηρίων, καθ΄υπόδειξη του δήμου Αθηναίων», είπε ο Σταύρος Καράμπελας, εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατικής Νεολαίας και της ΕΔΗΚ.

    «Εδώ και τριαπέντε χρόνια, από τον θάνατο του Αλέκου Παναγούλη, η πολιτεία δεν έκανε καμία κίνηση να τιμήσει τη μνήμη του. Σε αίτημά μας να επανεκδοθούν τα ποιήματα του, κάποιος υπουργός Πολιτισμού μας απάντησε ότι αυτά δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Έχουμε κάνει δωρεά 1.000 αντίτυπα στο υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να σταλούν σε βιβλιοθήκες της μέσης εκπαίδευσης αλλά ακόμαβ¦ Σκοπεύουμε να προτείνουμε στη Βουλή να θεσπίσει διεθνές βραβείο με τ΄όνομά του, για όσους αγωνίζονται με αυταπάρνηση για την δημοκρατία», είπε ο ίδιος.

    «Ημέρα ενότητας, ευθύνης, συνείδησης και μνήμης, σήμερα», είπε στον χαιρετισμό του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς και συνέχισε: «η ιδέα του Στάθη Παναγούλη για την επανέκδοση των κειμένων, που έγραψε από τη φυλακή ο Αλέκος Παναγούλης, ποιημάτων κυρίως αλλά και πεζών μάς προσφέρει αυτά τα κείμενα που είναι κάτι παραπάνω, από λογοτεχνικό είδος. Είναι κάτι παραπάνω από πολιτική υποθήκη. Είναι κάτι παραπάνω από ανατομία μιας εποχής. Είναι κατάθεση ψυχής. Μιας αδούλωτης ψυχής, μέσα σε μια εποχή τυραννίας. Είναι η βίωση της Ελευθερίας μέσα στον μοναδικό χώρο, που μπορούσε να υπάρξει τότε: μέσα στο κελί ενός μελλοθάνατου τυραννοκτόνου».

    «Ο Αλέκος Παναγούλης πρόλαβε να δει τη λύτρωση», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Πρόλαβε να γευτεί τη δικαίωση. Πρόλαβε να μη δει τον ευτελισμό των μηνυμάτων ελευθερίας, που ο ίδιος τόσο πίστεψε. Πρόλαβε να μη δει την αγάπη για τον λαό να μετατρέπεται σε λαϊκισμό και την Δημοκρατία να υποτάσσεται σε προτάγματα κομματικών σκοπιμοτήτων. Έφυγε από τη ζωή στο τραγικό ατύχημα της Πρωτομαγιάς του 1975. Το παράδειγμά του, ο λόγος του από τη φυλακή, είναι παρακαταθήκες γεμάτες ελευθερία και Ελλάδα. Και φάροι ελπίδας. Αληθινά πολύτιμα μηνύματα σε μια σημερινή γενιά Ελλήνων, που έχει ανάγκη και λόγο ελευθερίας και παρακαταθήκες ελληνικού ήθους και ελπίδα. Και μάλιστα όλα αυτά γραμμένα με αίμα. Όπως τα ποιήματά του στη φυλακή».

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, χαιρετίζοντας τη σημερινή εκδήλωση ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η δίκη του Αλέξανδρου Παναγούλη, η άρνησή του να δεχτεί χάρη, και τα φριχτά βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκε, πέρασαν τα ελληνικά σύνορα. Και συνέβαλαν στην ανάπτυξη ενός κύματος αλληλεγγύης στις χώρες της Ευρώπης, που ζητούσε την διεθνή απομόνωση της χούντας».

    Τόνισε, δε, πως «στη μεταπολίτευση αγωνίστηκε για την ολοκλήρωση της μετάβασης στη Δημοκρατία. Και γι αυτό ζητούσε πλήρη κάθαρση και ηθική καταδίκη των πολιτικών, που συνεργάστηκαν με την δικτατορία».

    Αναφερόμενος στα ποιήματα του Αλ. Παναγούλη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «είναι συγκλονιστικά, γεμάτα ένταση, απολύτως συνεπή με την εικόνα και τις πράξεις του, δείχνουν έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει στρατεύσει την λογική και το συναίσθημά του σε μία και μόνο υπόθεση, την υπόθεση της δημοκρατίας και της ελευθερίας» και πως «αν και ο Αλέκος Παναγούλης δεν εντάχθηκε ποτέ στην αριστερά, τόσο στην ιδεολογία, όσο και στην πολιτική του συγκρότηση, υπάρχει ατόφιο το πνεύμα της Εθνικής Αντίστασης».

    Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε, επίσης, στον κύκλο της μεταπολίτευσης, που σήμερα έχει πια κλείσει, και μάλιστα «αποτυχημένος, ως αποτέλεσμα του κοινωνικού και πολιτικού συνασπισμού εξουσίας, που κυβέρνησε τη χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά». Μίλησε και για την κρίση των ημερών, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «το λιγότερo που θα όφειλε να κάνει μια κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της και τη λαϊκή κυριαρχία, θα ήταν πριν βάλει την υπογραφή της στην εκχώρηση δικαιώματος άσκησης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής στους κηδεμόνες του ΔΝΤ, να ζητήσει τη λαϊκή ετυμηγορία, προκαλώντας δημοψήφισμα. Σαράντα τρία χρόνια μετά την κατάλυση της δημοκρατίας από τους συνταγματάρχες και 36 χρόνια από την αποκατάσταση της, βρισκόμαστε ήδη σε έναν νέο κύκλο, σε μια νέα δοκιμασία για τον τόπο».

    Η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, χαιρέτησε την έκδοση χαρακτηρίζοντας τον Αλέκο Παναγούλη «ήρωα και πατριώτη που δολοφονήθηκε». «Δολοφονήθηκε είναι η πολιτική στάση στο γεγονός του θανάτου του», είπε κατηγορηματικά η κ. Κανέλλη. Επαίνεσε τον αδελφό του, Στάθη, για την πρωτοβουλία της έκδοσης των ποιημάτων, αναφέρθηκε στον χαμένο αδελφό, υπολοχαγό Γιώργο Παναγούλη, και κατέληξε «ήρθε ο καιρός ν΄αντέξουμε τη σκιά του Παναγούλη».

    Τέλος, ο Γιάννης Δημαράς, που είχε ασχοληθεί ως δημοσιογράφος με τις δραστηριότητες του Παναγούλη, αναφέρθηκε επίσης στον χαμένο αδελφό Γιώργο, τη μητέρα, Αθηνά, που έχασε τους γιους της. «Η οικογένεια Παναγούλη θυμίζει αρχαία τραγωδία», είπε και θύμισε: «η μεγάλη ποίηση που εκφράστηκε με τη δράση και το ίδιο του το σώμα», απόσπασμα από την κριτική του Πιερ Πάολο Παζολίνι στην ποίηση του Αλέξανδρου Παναγούλη.

    Μηνύματα κομμάτων για την 21η Απριλίου

    ΠΑΣΟΚ

    "Σήμερα βρισκόμαστε, ως χώρα, σε ένα σταυροδρόμι. Είμαστε μπροστά σε αποφάσεις που θα πάνε την Ελλάδα μπροστά. Σήμερα αποφασίζουμε ποια χώρα θέλουμε να έχουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές", τονίζει σε μήνυμά του το ΠΑΣΟΚ για την σημερινή επέτειο της 21ης Απριλίου.

    Στο μηνυμά του το ΠΑΣΟΚ σημειώνει:

    "Συμπληρώνονται σήμερα 43 χρόνια από τη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου 1967. Μέρες σαν τη σημερινή πρέπει να θυμόμαστε το δρόμο που έχουμε διανύσει. Το δρόμο της Δημοκρατίας και το διαρκή αγώνα που οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουμε κάνει για την κατοχύρωση της λαϊκής κυριαρχίας, του κράτους δικαίου και της εμβάθυνσης των δημοκρατικών θεσμών. Το δρόμο της Δημοκρατίας και της προόδου καλούνται να συνεχίσουν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Σήμερα βρισκόμαστε, ως χώρα, σε ένα σταυροδρόμι. Είμαστε μπροστά σε αποφάσεις που θα πάνε την Ελλάδα μπροστά. Σήμερα αποφασίζουμε ποια χώρα θέλουμε να έχουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία το ΠΑΣΟΚ και όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την Ελλάδα της δημοκρατίας, της δημιουργίας και της προόδου".

    ΝΔ

    «Σήμερα ζούμε την αλλαγή εποχής. Η αλλαγή αυτή επιβάλλει μία Νέα Μεταπολίτευση, εμπνευσμένη από τις διαχρονικές αξίες της Δημοκρατίας, αλλά και προσανατολισμένη, με απόλυτη συνέπεια, στις επιτακτικές ανάγκες του σήμερα και του αύριο. Επιβάλλεται να απαλλαγεί η χώρα από τις παθογένειες του παρελθόντος. Να βγει, το ταχύτερο δυνατόν, από την οικονομική κρίση. Να διασφαλίσει μία νέα προοπτική ανάπτυξης, ανάτασης και ελπίδας. Οι στιγμές που ακολουθούν είναι δύσκολες. Έχουμε, όμως, τις δυνάμεις που χρειάζονται και μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αρκεί να το πιστέψουμε όλοι και να κάνει ο καθένας το χρέος του», δήλωσε ο Εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος με αφορμή την επέτειο από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου.

    Ο Π. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ακόμη πως «η θλιβερή επέτειος της αποφράδας ημέρας της 21ης Απριλίου του ΄67, θυμίζει τα δεινά που ακολούθησαν για τη χώρα μας και τονώνει τη βούληση των Ελλήνων για ακόμη περισσότερη Δημοκρατία, ακόμη καλύτερη Δημοκρατία. Τιμούμε τους αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης, τους πρωτεργάτες της Μεταπολίτευσης, όλους όσους πάλεψαν για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

    [02] Εκτελούνται πτήσεις

    Η δραστηριότητα του ηφαίστειο Εϊγιαφιατλαγιοκούλ της Ισλανδίας έχει χάσει περίπου το 80% της έντασής της από το περασμένο Σάββατο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της χώρας.

    "Το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας βρίσκεται κάτω από τα 3.000 μέτρα και είναι πιθανό να φτάσει ακόμα πιο χαμηλά", επισήμανε η η Ινγκβελντούρ Θορνταρντοτίρ, εκπρόσωπος του πυρήνα διαχείρισης της κρίσης της Πολιτικής Προστασίας της χώρας και πρόσθεσε πως ένα αεροσκάφος θα απογειωθεί για να εξετάσει την ζώνη της έκρηξης.

    Οι άνεμοι που οδηγούν το νέφος νοτιοανατολικά και προς την Ευρώπη θα αλλάξουν κατεύθυνση μέσα στην ημέρα πνέοντας νοτιοδυτικά και προς τον Ατλαντικό Ωκεανό, εξήγησε.

    Σαφώς καλύτερη είναι σήμερα η εικόνα στις αεροπορικές μεταφορές, καθώς η κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη σχετικά με την ηφαιστειακή τέφρα, σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, επέτρεψε σε πολλά αεροδρόμια της Ευρώπης να ανοίξουν με αποτέλεσμα να εκτελείται πολύ μεγαλύτερος αριθμός πτήσεων από τον αντίστοιχο χθεσινό.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα εκτελούνται δρομολόγια από και προς τα αεροδρόμια του Λονδίνου και του Παρισιού, στα περισσότερα της Γερμανίας και μόνο τα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Βερολίνου εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα.

    Περίπου το 75% του συνόλου των προγραμματισμένων πτήσεων πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα στην Ευρώπη, ύστερα από σταδιακή άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία, ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή αρχή εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol, ενώ ο πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) ανακοίνωσε ότι είναι ασφαλείς οι πτήσεις στην Ευρώπη.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εurocontrol, σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθούν 21.000 πτήσεις έναντι των 28.000 που θα είχαν προγραμματιστεί κανονικά.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι σχεδόν το σύνολο του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου είναι ανοιχτό κάτω από τα 20.000 πόδια, με εξαίρεση ορισμένες περιοχές όπως η βόρεια Σουηδία και το Ελσίνκι.

    Ο εναέριος χώρος της Σουηδίας θα ανοίξει σταδιακά μέχρι τις 14:00 ώρα Γκρίνουιτς σχεδόν στο σύνολό του, συμπεριλαμβανομένης της Στοκχόλμης και του Γκέτεμποργκ, ανακοίνωσε η αρμόδια σουηδική αρχή.

    Στη Βρετανία έχει αποκατασταθεί η εναέρια κυκλοφορία, καθώς σε μία αναπάντεχη αλλαγή στάσης αργά χθες Τρίτη, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) ανακοίνωσε ότι ο εναέριος χώρος επιτρέπεται να ανοίξει και πάλι σύμφωνα με τις νέες οδηγίες που βασίζονται στην "επαναξιολόγηση" του κινδύνου από το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας.

    Στην Ολλανδία, το υπουργείο Μεταφορών ενέκρινε την επανάληψη των βραδινών πτήσεων εντός της χώρας, ξεκινώντας από χθες το βράδυ.

    Ταυτόχρονα έχουν ανακοινώσει το άνοιγμα του εναέριου χώρου τους, η Πολωνία από σήμερα στις 5.00 ώρα Γκρίνουιτς και η Νορβηγία από τις 6.00 ώρα Γκρίνουιτς.

    Η γαλλική αεροπορική εταιρεία Air France ανακοίνωσε ότι ξεκινά σήμερα κατά 100% όλες τις διεθνείς πτήσεις της μεγάλων αποστάσεων. Σε σχετική ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει ότι οι υπόλοιπες πτήσεις της εντός της Ευρώπης, κυρίως στην βόρεια και βορειοανατολική Ευρώπη προς το παρόν δεν θα πραγματοποιούνται.

    Η υπηρεσία διαχείρισης των αεροδρομίων της Φινλανδίας, Finavia, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο εναέριος χώρος της ευρωπαϊκής αυτής χώρας είναι ανοικτός, τουλάχιστον μέχρι νεώτερης ειδοποίησης, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα αεροδρόμια θα αρχίσουν να λειτουργούν κανονικά έως τις 12:00 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας].

    Τα προβλήματα στον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας συνεχίζονται, καθώς 29 πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Σόφιας ακυρώθηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο. Οι πτήσεις ακυρώθηκαν, εξαιτίας των κινδύνων που ενδέχεται να προκαλέσει η ηφαιστειακή στάχτη από την Ισλανδία στην ομαλή λειτουργία των κινητήρων των αεροσκαφών.

    Ωστόσο, τμήματα του βουλγαρικού εναέριου χώρου παραμένουν ανοιχτά, αναλόγως των καιρικών συνθηκών.

    Ο εναέριος χώρος της Ρουμανίας είναι καθαρός από την ηφαιστειακή στάχτη της Ισλανδίας, από χθες στις 21:00, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος της Ρουμανίας.

    Ο εναέριος χώρος της Δανίας θα ανοίξει από σήμερα Τετάρτη στις 11:00 π.μ. τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας) μέχρι τουλάχιστον την Πέμπτη 02:00 π.μ. τοπική ώρα (03:00 π.μ. ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε η αρχή ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της χώρας.

    Ακυρώσεις πτήσεων στην Ελλάδα

    Ομαλοποιείται σταδιακά και το πρόγραμμα πτήσεων από τα ελληνικά αεροδρόμια, ωστόσο και σήμερα θα υπάρξουν ματαιώσεις πτήσεων με προορισμό αεροδρόμια της Ευρώπης, κύρια λόγω συνωστισμού που πραγματοποιούνται στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

    Η Aegean πραγματοποίησε στη μία το μεσημέρι την πτήση Αθήνα-Λονδίνο. Επίσης σήμερα θα εκτελέσει δύο δρομολόγια προς Παρίσι με επιστροφή, ενώ στις 12 το βράδυ τοπική ώρα θα αναχωρήσει από το Λονδίνο έκτακτη πτήση προς Αθήνα. Επίσης κανονικά εκτελούνται από Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα δρομολόγια προς Μόναχο, Ντίσελντορφ και Στουτγάρδη.

    Ζημιές και ερωτηματικά

    Ο αποκλεισμός του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου εξαιτίας της έκρηξης του ισλανδικού ηφαιστείου προκάλεσε ζημίες ύψους 1,7 δισεκατ. ευρώ στις πληγείσες αεροπορικές εταιρείες, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Αερομεταφορών ΙΑΤΑ.

    Τις χειρότερες μέρες, Σάββατο και Κυριακή, οι αεροπορικές εταιρείες που επηρεάστηκαν από τον αποκλεισμό του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου έχασαν 400 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα, ανέφερε ο Τζιοβάνι Μπισινιάνι, πρόεδρος της ΙΑΤΑ, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στο Βερολίνο.

    Προηγούμενες εκτιμήσεις της ΙΑΤΑ έκαναν λόγο για απώλειες 200 εκατομμυρίων δολαρίων ημερησίως, καθώς ο βορειοευρωπαϊκός εναέριος χώρος παραμένει αποκλεισμένος σχεδόν στο σύνολό του από το τέλος της περασμένης εβδομάδας.

    Στα διαφυγόντα κέρδη των αεροπορικών εταιρειών προστίθενται τα κόστη διαμονής, διατροφής και σε ορισμένες περιπτώσεις μεταφοράς με άλλα μέσα των εγκλωβισμένων επιβατών, πρόσθεσε ο κ. Μπισινιάνι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι συνολικές ζημίες μπορεί να ξεπεράσουν και τα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Ο κ. Μπισινιάνι κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να "αναλάβουν τις ευθύνες τους" και να βοηθήσουν τις αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες έπεσαν θύματα "ανωτέρας βίας, μίας κατάστασης όπου δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα". Ο κ. Μπισινιάνι σχολίασε επίσης ότι είναι "ντροπή για την Ευρώπη, ύστερα από τόσες δεκαετίες συζητήσεων, να μην διαθέτει ακόμη έναν ουσιαστικά Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό".

    Στο μεταξύ, στη Βρετανία, με την εναέρια κυκλοφορία να έχει αποκατασταθεί σήμερα, μετά από έξι μέρες "παράλυσης", το ερώτημα που τίθεται είναι αν το κλείσιμο του εναερίου χώρου ήταν δικαιολογημένο.

    Στο Λονδίνο, η κυβέρνηση δέχτηκε κριτική για την "κακή διαχείριση" της κρίσης από τους αντιπολιτευόμενους Συντηρητικούς, οι οποίοι περιέγραψαν την κατάσταση ως "φιάσκο".

    Ο επικεφαλής της British Airways (BA) Γουίλι Γουόλς δήλωσε ότι τώρα είναι ξεκάθαρο ότι η απαγόρευση πτήσεων δεν ήταν δικαιολογημένη.

    "Δεν νομίζω ότι ήταν απαραίτητη η επιβολή της απαγόρευσης πτήσεων σε ολόκληρο τον εναέριο χώρο της Βρετανίας την περασμένη Πέμπτη. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι θα μπορούσαμε με ασφάλεια να λειτουργήσουμε για μία χρονική περίοδο", είπε ο ίδιος.

    Στο μεταξύ, η Υπηρεσία Εναέριου Ελέγχου (Nats) επέμεινε ότι δεν δέχτηκε πολιτικές πιέσεις για να άρει τους περιορισμούς.

    "Δεν αισθανόμαστε ότι δεχτήκαμε πιέσεις από την κυβέρνηση", δήλωσε ο εκπρόσωπος Άλεξ Μπρίστολ.

    "Η πίεση που δεχτήκαμε ήταν για την καλύτερη κατανόηση των θεμάτων ασφαλείας", πρόσθεσε.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 April 2010 - 16:30:21 UTC