Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Με γνώμονα το συμφέρον της χώρας»
  • [02] Κριτική και αυτοκριτική
  • [03] «Εκλογές» αύριο στα κατεχόμενα

  • [01] «Με γνώμονα το συμφέρον της χώρας»

    Η Ελλάδα θα αποφασίσει εντός των προσεχών εβδομάδων εάν θα ενεργοποιήσει ή όχι τον μηχανισμό οικονομικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου στο περιοδικό Newsweek.

    "Πρέπει να αποφασίσουμε εάν θα ενεργοποιήσουμε τον μηχανισμό αυτόν τις προσεχείς εβδομάδες...Δεν έχουμε ακόμη λάβει επίσημη απόφαση. Αυτό που λέμε είναι "ας ετοιμασθούμε ώστε να είναι έτοιμος, εάν χρειασθεί να πατήσουμε το κουμπί", δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι το πακέτο βοήθειας δεν αποτελεί πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας και ότι θα δώσει στην Ελλάδα ένα περιθώριο για να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

    "Μας δίνει ένα περιθώριο ελιγμών για να πραγματοποιήσουμε τις αναγκαίες αλλαγές για να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη", είπε.

    Ο έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα έχει δυσκολία να δανεισθεί από τις αγορές τον επόμενο μήνα.

    "Δεν θα χρεοκοπήσουμε. Το πρόβλημα είναι το κόστος του δανεισμού και για πόσο διάστημα μπορούμε να το αντέξουμε. Εκτιμώ ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα ακόμη και τον Μάιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε αποκλείσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουμε τον μηχανισμό", είπε.

    [02] Κριτική και αυτοκριτική

    Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, και στην κυβέρνησή του, αλλά και αυτοκριτική για τα κυβερνητικά πεπραγμένα της δικής του παράταξης, έκανε σήμερα από το Ναύπλιο, όπου πραγματοποιείται το προσυνέδριο της ΝΔ, ο πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς.

    «Η ΝΔ έχει αναγνωρίσει όλες τις αμαρτίες της και ξεφορτώνεται όλα τα βαρίδια του παρελθόντος, αυτή την εντολή έχω και αυτή την εντολή θα την κάνω πραγματικότητα», τόνισε ο κ. Σαμαράς, προκαλώντας τα χειροκροτήματα των συνέδρων. «Μηδενίζουμε το κοντέρ και οικοδομούμε ξανά την αξιοπιστία μας». Σημείωσε, δε, ότι η πρώτη πράξη, σε αυτή την κατεύθυνση, ήταν η εκλογή νέου αρχηγού από 800.000 ανθρώπους», πρόσθεσε.

    Ακολούθως, υπογράμμισε πως «ασκούμε αντιπολίτευση με υπευθυνότητα. Δεν διστάζουμε να συγκρουστούμε με την κυβέρνηση, όταν δείχνει ότι δεν έχει κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης».

    Ο πρόεδρος της ΝΔ επέρριψε την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη, για την οικονομική κατάσταση και για το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ, στον κ. Παπανδρέου.

    «Ο πρωθυπουργός ακόμη δεν έχει καταλάβει τίποτα, ότι η δική του κυβέρνηση παραπατάει, ότι η δική του κυβέρνηση δοκιμάζεται, ότι η δική του κυβέρνηση μάς έφερε ως εδώ, ότι η δική του κυβέρνηση μάς σέρνει στην πλήρη παραδοχή αδυναμίας διαχείρισης του χρέους», είπε και συμπλήρωσε ότι «όσο η κυβέρνηση αποτυγχάνει, τόσο εκείνος προσπαθεί να επιρρίψει τις τεράστιες ευθύνες του σε άλλους».

    Εξακολουθώντας τη σκληρή κριτική είπε ότι «ο πρωθυπουργός είχε το θράσος να δηλώσει ότι για την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ ευθύνονται οι πολιτικές των συντηρητικών κυβερνήσεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ξεχνά ότι οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα υπερτριπλασίασαν τον δανεισμό της χώρας, ξεχνά ότι το ΠΑΣΟΚ εισήγαγε τον λαϊκισμό στη χώρα, ξεχνά ότι ο ίδιος έταζε στους πάντες τα πάντα, ότι ήταν ο ίδιος που απευθύνθηκε πρώτος στο ΔΝΤ για να βάλει το πιστόλι στο τραπέζι, αλλά η μπλόφα του γύρισε εναντίον της Ελλάδας και το πιστόλι εκπυρσοκρότησε στα χέρια του».

    «Είμαστε αντίθετοι με την προσφυγή στο ΔΝΤ», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, υπογρμμίζοντας «τα μέτρα που θα μας επιβάλουν, προκειμένου να μας στηρίξουν, δεν τα αντέχει ούτε η κοινωνία μας, ούτε η οικονομία μας. Φοβικοί δεν είμαστε απέναντι σε τίποτα. Ούτε καν απέναντι στο ΔΝΤ. Είμαστε, όμως, ρεαλιστές και οφείλουμε να εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό την αλήθεια, ότι όπου πήγε το ΔΝΤ ο πρώτος και απαράβατος όρος, που επέβαλε, ήταν η ισοπέδωση μισθών και συντάξεων. Αυτή η συνταγή της λεγόμενης μείωσης του μισθολογικού κόστους φέρνει φαύλο κύκλο ύφεσης, ανεργίας, ελλειμμάτων χωρίς προοπτική, χωρίς διέξοδο και την απορρίπτω. Η αντίθεσή μας στην προοπτική του ΔΝΤ είναι αδιαπραγμάτευτη εθνική στάση για τη ΝΔ».

    Ο κ. Σαμαράς έκανε και αναδρομή στην προηγούμενη 30ετία επιρρίπτοντας στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ την ευθύνη για τη διόγκωση του δημοσίου χρέους. «Ήταν το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '80, που ευθύνεται για την υπερχρέωση της χώρας», είπε και πρόσθεσε ότι «οι κυβερνήσεις, που μεσολάβησαν, ακόμα και οι κυβερνήσεις Σημίτη δεν μείωσαν το δημόσιο χρέος».

    Αναφερόμενος στο δικό του κόμμα, παραδέχθηκε ότι «γνωρίζουμε ποιες είναι οι ευθύνες των δικών μας κυβερνήσεων, κληρονομήσαμε ένα σύστημα, όπου η μια γενιά δανείζεται σε βάρος της επόμενης και δεν το αλλάξαμε. Δεν αλλάξαμε το σύστημα, που κληρονομήσαμε. Δεν κάναμε επανίδρυση του κράτους και η διακυβέρνηση της προηγούμενης πενταετίας προτίμησε απλώς να συνεχίζει να διαχειρίζεται ένα σύστημα, το οποίο είχε εκλεγεί για να αλλάξει. Οφείλουμε να απολογηθούμε στους ψηφοφόρους και κυρίως στη κοινωνία, αλλά δεν θα δώσουμε λόγο σε εκείνους, που δημιούργησαν το πρόβλημα και πολέμησαν κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να το αντιμετωπίσει».

    Επανερχόμενος στην κριτική σε βάρος του πρωθυπουργού, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η ΝΔ παρέδωσε ένα πρόβλημα δημοσιονομικού ελλείμματος παρόμοιο με εκείνο που αντιμετώπιζαν οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης και «η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το μετέτρεψε, μέσα σε λίγους μήνες με τους κακούς χειρισμούς της, σε πρόβλημα δημοσίου χρέους».

    «Το 2009, η ΝΔ δανείστηκε μεσοσταθμικά με επιτόκιο 4,2%. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δανείζεται με επιτόκιο πάνω από 6%. Δεν έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ το πρόβλημα με τους κερδοσκόπους και τα spreads, αλλά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τους χειρισμούς της», είπε και επιπλέον, κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι δεν πήρε έκτακτα μέτρα που θα διόρθωναν το πρόβλημα του ελλείμματος, ότι ανέστειλε τα μέτρα που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση και στη συνέχεια δέχθηκε την επίθεση των κερδοσκόπων με αποτέλεσμα τα spreads να σκαρφαλώσουν στις 200 μονάδες μετά στις 300 και τώρα στις 400.

    «Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να βουλιάξει», τόνισε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υπογράμμισε ότι «η ΝΔ πρέπει να πείσει τον ελληνικό λαό για τέσσερα πράγματα. Πρώτον, ότι γνωρίζουμε και κατανοούμε πολύ καλά, πού βρίσκεται η οικονομία σήμερα. Δεύτερον, πρέπει να πείσουμε ότι έχουμε ξεπεράσει τα προβλήματα και τα σφάλματα του δικού μας παρελθόντος, γιατί δεν αρκεί να είμαστε καλύτεροι από το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε καλύτεροι και από την πρόσφατη διακυβέρνηση της ΝΔ. Τρίτον, να πείσουμε ότι έχουμε σχέδιο για την κρίση, γιατί, όπως αποδείχθηκε, το ΠΑΣΟΚ δεν είχε κανένα απολύτως σχέδιο. Τέταρτον, να πείσουμε ότι διαθέτουμε ένα όραμα γιατί στη μεγάλη κρίση οι κοινωνίες και οι οικονομίες αναζητούν ένα όραμα για να πιστέψουν. Για να υπάρξει επένδυση, κατανάλωση και αποταμίευση, πρέπει ο κόσμος να πιστεύει στο μέλλον του, να δημιουργηθεί θετική ψυχολογία στις αγορές».

    [03] «Εκλογές» αύριο στα κατεχόμενα

    Δύο πολιτικές σε σχέση με τη μορφή λύσης του κυπριακού αναμετρώνται στις αυριανές «προεδρικές εκλογές» στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, στις οποίες βασικοί αντίπαλοι είναι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ο «πρωθυπουργός» του παράνομου κρατιδίου, Ντερβίς Έρογλου.

    Ο Ταλάτ δηλώνει ότι υποστηρίζει τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, αν και κάποιες θέσεις του στις έως τώρα διαπραγματεύσεις με τον Κύπριο Πρόεδρο, Δ. Χριστόφια, δημιουργούν ορισμένα ερωτηματικά. Από την άλλη, ο Έρογλου τάσσεται ανοικτά υπέρ της λύσης της συνομοσπονδίας και είναι ο εκφραστής της σκληρής γραμμής.

    Ο νικητής των «εκλογών» θα είναι και ο εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό.

    Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τις «εκλογές» θα κερδίσει ο Έρογλου και ότι το «εκλογικό σώμα», που αποτελείται από Τουρκοκύπριους και έποικους από την Τουρκία ενδιαφέρεται περισσότερο για τα οικονομικά προβλήματα παρά για το κυπριακό.

    Η «αυλαία» της προεκλογικής εκστρατείας έπεσε χθες βράδυ με συγκεντρώσεις των Ταλάτ και Έρογλου στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας και με τηλεοπτική συζήτηση, στην οποία πήραν μέρος και οι άλλοι πέντε υποψήφιοι.

    Ο Ταλάτ κατηγορεί τον πολιτικό του αντίπαλο ότι δεν έχει όραμα για λύση του κυπριακού. Επίσης, κατηγορεί τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος, Σερντάρ Ντενκτάς, ότι υποστηρίζει τον Έρογλου «για να αποκομίσει οικονομικά οφέλη, όταν βρεθεί στην εξουσία».

    Ο Έρογλου εμφανίστηκε, χθες βράδυ, πολύ αισιόδοξος και χαρακτήρισε τον Ταλάτ ως «αριστερό τρομοκράτη». Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Δ. Χριστόφια, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ του Ταλάτ, ο Έρογλου δήλωσε ότι περιμένει με ανυπομονησία τη μέρα που θα βρεθεί απέναντι του, ως εκπρόσωπος της κυρίαρχης -κατά την έκφρασή του- «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

    Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, χθες βράδυ σημειώθηκαν συμπλοκές μεταξύ οπαδών του Ταλάτ και του Έρογλου, όταν αυτοκινητοπομπή υποστηρικτών του δεύτερου επιχείρησε να περάσει από τον χώρο της συγκέντρωσης του αντιπάλου του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 17 April 2010 - 10:30:20 UTC