Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ο πρωθυπουργός να μην ψάχνει για άλλοθι"
  • [02] Με βάση την αντικειμενική αξία η ρύθμιση για ημιυπαίθριους
  • [03] Κρίθηκαν προφυλακιστέοι

  • [01] "Ο πρωθυπουργός να μην ψάχνει για άλλοθι"

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι "ο κ. Παπανδρέου ξεχνάει ότι δική του ιδέα ήταν το 'πιστόλι του ΔΝΤ' που 'έσκασε' στα χέρια του". Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός ξεχνάει ότι τόσο στο ΔΝΤ όσο και στην ΕΚΤ προΐστανται σοσιαλιστές και επεσήμανε πως η ΝΔ από την αρχή ήταν και παραμένει αντίθετη με το ΔΝΤ. "Ο πρωθυπουργός να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην ψάχνει για άλλοθι", κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Αύριο διεξάγεται το δεύτερο προσυνέδριο της ΝΔ στο Ναύπλιο, το οποίο θα ξεκινήσει με ομιλία του προέδρου του κόμματος. Ο εκπρόσωπος Πάνος Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι το προσυνέδριο αυτό είναι αφιερωμένο σε τρια θέματα: την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση.

    Εξάλλου, με δήλωσή του ο κ. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε τη θέση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας κατά της προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και επέμεινε ότι η χώρα με νέο μείγμα πολιτικής πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνη της.

    «Η Κυβέρνηση φαίνεται να οδηγεί τη χώρα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ως Νέα Δημοκρατία θεωρούμε επιβεβλημένο να επαναλάβουμε, για μία ακόμη φορά, τη διακηρυγμένη πεποίθησή μας ότι πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του Ελληνικού λαού και να προχωρήσουμε με νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής, προκειμένου να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας. Και, κυρίως, χωρίς τους νέους δυσβάστακτους όρους, που σίγουρα θα θέσει το ΔΝΤ και θα έχουν καταλυτικές επιπτώσεις στην Ελληνική κοινωνία», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ.

    [02] Με βάση την αντικειμενική αξία η ρύθμιση για ημιυπαίθριους

    «H αντικειμενική αξία θα μπορούσε να είναι, τελικά, η βάση στην οποία στηρίζεται η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους χώρους», ενημέρωσε την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, ανακοινώνοντας ότι την τελευταία εβδομάδα το υπουργείο διαπιστώνει την αντιπροσωπευτικότητα και διαφορά ανάμεσα στην τιμή ζώνης και στην αντικειμενική αξία. «Νομίζουμε ότι έτσι θα φαίνεται πολύ περισσότερο η διαφοροποίηση, που υπάρχει στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ιδιαίτερα στην εκτός σχεδίου δόμηση και νομίζω ότι αυτό θα ήταν καλύτερο στοιχείο για τη νομοθετική ρύθμιση», ανέφερε η υπουργός.

    Κατά την πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής επί του σχεδίου νόμου -με τις διατάξεις του νομοσχεδίου θεσπίζεται η "ταυτότητα κτηρίου", ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τους ημιυπαίθριους χώρους, τις μητροπολιτικές αναπλάσεις κ.λπ - η κ. Μπιρμπίλη διευκρίνισε ότι η αντικειμενική αξία ουσιαστικά εμπεριέχει την παλαιότητα του κτηρίου και είναι μια πολύ πιο αντιπροσωπευτική βάση, ιδιαίτερα στις εκτός σχεδίου περιοχές, όπου η διαφορά στην τιμή ζώνης μπορεί να είναι πολύ χαμηλή και οι υπεραξίες να είναι εντελώς διαφορετικές.

    Σχετικά με την αναδρομικότητα του νόμου, η υπουργός είπε ότι ταυτίζεται απόλυτα με την άποψη των βουλευτών (μεταξύ αυτών και του Ελ. Αυγενάκη από τη ΝΔ), που έθεσαν το θέμα, δεδομένου -όπως είπε- ότι εκεί πρέπει να εμφανίζεται η συνέπεια του κράτους. «Δεν μπορούμε να πούμε σε καμία περίπτωση ότι από την ισχύ αυτού του νόμου ξεκινάμε. Θέλω να δω ποια θα είναι η αρχή εκκίνησης», ανέφερε. Εξήγησε δε, ότι «παίδεψε» ιδιαίτερα τις υπηρεσίες του υπουργείου, ότι με τις διαφορετικές ημερομηνίες και σε έναν βαθμό και την αναστολή της προηγούμενης ρύθμισης, δημιουργήθηκαν πολλές μεταβατικές καταστάσεις για ανθρώπους που είχαν μπει σε αυτή τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη η κατάσταση.

    «Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν μπορεί να είναι καμία ημερομηνία μετά την έναρξη της αναστολής για την προηγούμενη ρύθμιση, του κ. Σουφλιά», τόνισε η υπουργός και ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα προτείνει ημερομηνία έναρξης του νόμου στην Επιτροπή.

    Επίσης, η υπουργός τόνισε ότι συμμερίζεται απόλυτα την ανάγκη -και αυτό θα αποτελούσε την «κόκκινη γραμμή»- να προσμετρηθούν οι ημιυπαίθριοι στον συντελεστή δόμησης. «Από την άλλη θα ήταν η ύστατη λύση που θα μπορούσε να καταφύγει η πολιτεία, καθώς οι ημιϋπαίθριοι είναι ένα ωραίο αρχιτεκτονικό στοιχείο». Παρά ταύτα, διευκρίνισε, είναι ένα θέμα που προβληματίζει και προανήγγειλε ότι σύντομα θα φέρει πρόταση.

    Ο εισηγητής της ΝΔ, Ελ. Αυγενάκης, έκανε λόγο για «επικοινωνιακό κακέκτυπο μια λησιτελούς ρύθμισης του υπουργείου». Τόνισε, πάντως, ότι συζητείται αυτή τη στιγμή ένας νόμος απέναντι στον οποίο η ΝΔ διάκειται θετικά, διότι το θέμα των αυθαιρεσιών πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ζήτησε, όμως, από την υπουργό να πει πρώτα τι έκανε μέσα σε αυτό το εξάμηνο, που ίσχυε η αναστολή του νόμου Σουφλιά, και τι συμπλήρωσε, διότι «η εικόνα είναι ένα τσουρουφλισμένο σχέδιο νόμου από αυτή τη ρύθμιση που έχει δύο - τρεις σημαντικές αλλαγές». Διευκρίνησε ότι αν η υπουργός προτείνει την οριστική λύση του θέματος κι όχι την πρόχειρη, που φέρνει, και βελτιώσει περαιτέρω τις ρυθμίσεις, η ΝΔ θα ψηφίσει. Σε άλλη περίπτωση, δήλωσε ότι καταψηφίζει επί της αρχής.

    Έθεσε τα ερωτήματα για το νομικό καθεστώς των ημιυπαίθριων, που θα δηλωθούν, αν θα έχουν τη διατήρηση μετά τα 40 χρόνια, γιατί επιλέχθηκε αυτός ο χρόνος των 40 ετών, τι θα γίνει, αφού το υπουργείο δεν μιλά για νομιμοποίηση, πώς θα εξασφαλιστεί η εφαρμογή του μέτρου, ποια είναι η γνώμη του υπουργού Οικονομικών, διότι υπάρχει η πληροφόρηση ότι διαφωνεί με τη διοχέτευση των ποσών στο Πράσινο Ταμείο, υπό ποιο καθεστώς θα λειτουργεί το Πράσινο Ταμείο, τι θα γίνει με την μεταφορά του συντελεστή δόμησης. Για την ανάπλαση του Φαληρικού όρμου, ζήτησε να πληροφορηθεί γιατί δεν περιλαμβάνεται το Ελληνικό.

    Τη σφοδρή αντίδραση του ΚΚΕ για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε (σσ. «παράλειψη διαβούλευσης και ελλιπής επεξεργασία του σχεδίου νόμου») και για την ουσία του νομοσχεδίου κατέγραψε στην εισήγησή της η ειδική αγορήτρια Βέρα Νικολαϊδου, η οποία επικέντρωσε στο χαρακτηριστικό της άδικης εισπρακτικής μεταχείρισης των λαϊκών στρωμάτων. Μίλησε, μάλιστα, για «χαράτσια» με τη μορφή εφάπαξ τέλους, που επιβάλλονται προκαταβολικά στους μικροϊδιοκτήτες, των οποίων τα ακίνητα είναι ήδη υποθηκευμένα στις τράπεζες. Πρόσθεσε, δε, ότι «το νομοσχέδιο δεν κάνει κανέναν κόπο να αναφέρει τι φταίει που έφτασε εδώ η κατάσταση. Φταίει η ασύδοτη κερδοσκοπία των εργολάβων, που αποσπούσαν μεγάλα κέρδη, η οποία ενισχύθηκε με την αποδυνάμωση του δημόσιου ελέγχου, τις ελλείψεις προσωπικού, τις παρεμβάσεις που διαιωνίζουν το πρόβλημα. Το δημιούργησε η αγορά και τώρα καλείται να το λύσει». Η κ. Νικολαϊδου καταλόγισε στην υπουργό βιασύνη, που «αποδεικνύει» ότι τα χρήματα θα πάνε στις «μαύρες τρύπες» της Οικονομίας και για «καθαρά φοροεισπρακτικό νομοσχέδιο».

    Ο ειδικός αγορητής του ΛΑΟΣ, Π. Μαρκάκης, δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει το νομοσχέδιο και ζητεί την απόσυρσή του επισημαίνοντας ότι κινείται στη λογική της ρύθμισης Σουφλιά και πάντως δεν έχει καμία σχέση με την παρέμβαση Τρίτση με την οποία θέλει να συγκριθεί. «Κινείστε με μιζέρια», είπε προς την υπουργό, «χάνετε την ευκαιρία να λύσετε το θέμα των αυθαιρέτων μια και καλή» και «κάνετε μια τρύπα στο νερό». Επιπλέον, ανέφερε ότι η ρύθμιση δεν καλύπτει καν τα μισά από κείνα που προέβλεπε η ρύθμιση Σουφλιά, ενώ «θέλετε να αποδείξετε ότι της ΝΔ ήταν πρόστιμο, ενώ το δικό σας είναι πράσινο τέλος, που πάει με τα χρώματα του ΠΑΣΟΚ». Κατέθεσε, τέλος, προς την υπουργό πρόταση να καταργήσει τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό αιτιολογώντας πως «αρχιτεκτονική με νομοθετήματα δεν γίνεται».

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο εξαιτίας του εισπρακτικού χαρακτήρα του», δήλωσε η ειδική αγορήτρια Λίτσα Αμμανατίδου, η οποία όμως είπε «ναι» στη ρύθμιση για τον Φαληρικό Όρμο με την προϋπόθεση ότι θα δεσμευτεί η υπουργός για την υπογειοποίηση της Λ. Ποσειδώνος και την κατασκευή αντιπλημμυρικών. «Καταγγείλατε τη ρύθμιση Σουφλιά, δεν μας πείθετε ότι δεν κάνετε το ίδιο», είπε η κ. Αμμανατίδου σχετικά με τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους, επισημαίνοντας ότι ο εργολάβος κέρδισε, ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει επιπλέον. Έκανε ακόμη λόγο για ένα ολόκληρο γραφειοκρατικό σύστημα, που συνοδεύει τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, και διερωτήθηκε πως θα λειτουργήσει αυτό το πλέγμα; Ως «κομβικό σημείο» του νομοθετήματος χαρακτήρισε τον ελεγκτικό μηχανισμό.

    Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Φαρμάκη - Γκέκη, μίλησε για νομοσχέδιο που θέτει την κόκκινη γραμμή στην πολεοδομική αυθαιρεσία, ενώ επανέλαβε την δέσμευση της υπουργού για την κατάθεση των γενικότερων πολεοδομικών αναθεωρήσεων.

    «Να επεκταθεί η εξαίρεση της εφαρμογής του νόμου στα διατηρητέα κτήρια, στα ιστορικά κέντρα των πόλεων ή τους παραδοσιακούς οικισμούς», ζήτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κ. Καρτάλης, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και με την πρότασή του συμφώνησαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης (ΝΔ) και Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ).

    «Είναι άχαρο να ζητάμε από τον πολίτη να πληρώσει γιατί "έκλεισε" 10 τ.μ., όταν ανεχόμαστε πολεοδομικά όργια», είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, ζητώντας από την υπουργό να ανοίξει το θέμα της καταγραφής των πολεοδομικών παραβάσεων στα νησιά. «Στείλτε μια ξένη εταιρεία να ψάξει τι γίνεται στη Μύκονο και μετά εσείς να εφαρμόσετε το νόμο», είπε.

    «Ρύθμιση υπαγορευμένη από εισπρακτικό άγχος, που επιβραβεύει τους παρανομούντες και ισοσκελίζει την παρανομία με συναλλαγή», χαρακτήρισε τη διάταξη για τους ημιυπαίθριους ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

    «Συμφωνώ με την εξαίρεση των παραδοσιακών οικισμών και διατηρητέων κτηρίων», απάντησε η υπουργός. Αναφερόμενη στο θέμα των νησιών, είπε ότι υπάρχει ιδιαίτερη αντιμετώπιση στο νομοσχέδιο με ρύθμιση, που προσαυξάνει το πρόστιμο στην εκτός σχεδίου δόμηση ακριβώς για να καλύψει τις μεγάλες υπερβάσεις στα νησιά. Σε κάθε περίπτωση, όμως, προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για τη δόμηση στα νησιά, «η οποία θα είναι πολύ αυστηρή».

    [03] Κρίθηκαν προφυλακιστέοι

    Προφυλακιστέοι κρίθηκαν και οι δύο τελευταίοι από τους έξι κατηγορουμένους για την υπόθεση του "Επαναστατικού Αγώνα" μετά τις απολογίες τους ενώπιον της 19ης τακτικής ανακρίτριας.

    Σήμερα, ενώπιον της ανακρίτριας, προσήχθησαν οι Ευάγγελος Σταθόπουλος και Χριστόφορος Κορτέσης, οι οποίοι, με τη σύμφωνη γνώμη της ανακτρίτριας και του αρμόδιου εισαγγελέα, κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι.

    Σύμφωνα με τη συνήγορό του κ. Βαγιανού, ο Ευάγγελος Σταθόπουλος αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι επί σειρά ετών αντιμετώπιζε σοβαρότατα προβλήματα υγείας, μετά από τροχαίο, και ήταν ακινητοποιημένος, ενώ, όπως τονίζει, από το 2000 έως και το 2007 ήταν υπόδικος για άλλη υπόθεση και είχε τον περιοριστικό όρο της εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

    Οπως είπε η κ. Βαγιανού, από τα προαναφερόμενα στοιχεία αποδεικνύεται ότι ο εντολέας της δεν θα μπορούσε να έχει συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Ο Ευάγγελος Σταθόπουλος, σύμφωνα με τη συνήγορό του, αποδίδει την εμπλοκή του στην υπόθεση στις πολιτικές του πεποιθήσεις, αναφέρει ότι δεν καταδικάζει κανενός είδους αγώνα, ενώ τονίζει ότι η δράση του ήταν πάντα στο φως.

    Ο Χριστόφορος Κορτέσης, όπως δήλωσαν οι συνήγοροί του, Γιάννης Ραχιώτης και Βούλα Γιαννακοπούλου, ζήτησε από την ανακρίτρια να του εξειδικεύσει το κατηγορητήριο, καθώς, όπως ανέφερε στην αίτησή του, οι κατηγορίες σε βάρος τους είναι πανομοιότυπες και το κατηγορητήριο περιέχει απλώς απαρίθμηση των πράξεων για τις οποίες έχει αναλάβει την ευθύνη ο "Επαναστατικός Αγώνας".

    Αναφέρει μάλιστα στην αίτησή του ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός αυτό και οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει σε βάρος του κανένα στοιχείο που να μπορεί να τον συνδέσει με πράξεις της τρομοκρατικής οργάνωσης.

    Η ανακρίτρια απέρριψε την αίτηση και όπως ανακοίνωσε ο κ. Ραχιώτης, θα προσφύγει για το θέμα αυτό στο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο.

    Χθες προφυλακιστέος κρίθηκε και ο Κωνσταντίνος Γουρνάς, ο οποίος οδηγήθηκε ενώπιον της 19ης τακτικής ανακρίτριας, κατηγορούμενος για την υπόθεση του "Επαναστατικού Αγώνα".

    Ειδικότερα, ενώπιον της ανακρίτριας προσήχθησαν, προκειμένου να απολογηθούν, οι άλλοι τρεις από τους έξι κατηγορούμενους για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση.

    Ο Κωνσταντίνος Γουρνάς αρνήθηκε να απολογηθεί, αναφέροντας ότι δεν αναγνωρίζει τη διαδικασία. Οι άλλοι δύο συγκατηγορούμενοί του, Χριστόφορος Κορτέσης και Ευάγγελος Σταθόπουλος, ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν σήμερα.

    Την Τετάρτη κρίθηκαν προφυλακιστέοι μετά την απολογία τους, οι Νίκος Μαζιώτης, Παναγιώτα Ρούπα και Σαράντος Νικητόπουλος. Και οι έξι κατηγορούμενοι βαρύνονται με τέσσερις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και τέσσερις σε βαθμό πλημμελήματος.

    Στο κατηγορητήριο που έχει εκδοθεί σε βάρος τους αναφέρεται ότι την τρομοκρατική οργάνωση διηύθυναν από κοινού οι Μαζιώτης και Ρούπα, καθώς και άγνωστα μέχρι στιγμής στην ανάκριση πρόσωπα.

    Ποινική δίωξη

    Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών οδηγήθηκαν οι τέσσερις συλληφθέντες, στην Καλλιθέα, που σύμφωνα με την αστυνομία είχαν εμπλοκή σε εγκληματική οργάνωση.

    Οι τρεις νεαροί και η μητέρα τού ενός παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, καθώς τα στοιχεία δεν κρίθηκαν επαρκή για να διωχθούν με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο και να παραπεμφθούν στον ειδικό εφέτη ανακριτή, που χειρίζεται την υπόθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

    Έτσι, σε βάρος των τεσσάρων ασκήθηκε ποινική δίωξη για την κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος της κατοχής εκρηκτικών, καθώς και για πλημμεληματικές πράξεις.

    Η δικογραφία ανατέθηκε στην 31η τακτική ανακρίτρια.

    Χτες, την αποφυλάκιση ενός εκ των τριών πρώτων προφυλακισθέντων για την υπόθεση της Οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» αποφάσισε με βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών.

    Το Συμβούλιο συνεδρίασε προκειμένου να κρίνει το θέμα της παράτασης ή μη της προσωρινής κράτησης πέραν του πρώτου εξαμήνου για κατηγορούμενους της υπόθεσης.

    Οι εφέτες αποφάσισαν την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης του νεαρού κατηγορούμενου με περιοριστικούς όρους, ενώ διατάζουν και την αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών του ίδιου του κατηγορούμενου και συγγενικών του προσώπων που είχαν δεσμευτεί όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο συνελήφθη και προφυλακίστηκε ο νεαρός.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 April 2010 - 14:30:22 UTC