Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απεργίες και στάσεις εργασίας σήμερα
  • [02] Δεν τίθεται σε αργία ο Ν. Ζαγοριανός
  • [03] Εξεταστική Επιτροπή για Βατοπαίδι
  • [04] Δημοσκόπηση της ΑΛΚΟ

  • [01] Απεργίες και στάσεις εργασίας σήμερα

    Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους εργαζόμενοι που αντιδρούν στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης αλλά και στη φορολογική μεταρρύθμιση. Εικοσιτετράωρη απεργία εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ για τις 22 Απριλίου.

    Εως και σήμερα απέχουν από τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι, οι οποίοι αντιδρούν στη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.

    Χειρόφρενο στα ταξί μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής βάζουν οι ιδιοκτήτες, αντιδρώντας στη αύξηση 50% στο τεκμαρτό εισόδημά τους και στις αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο.

    Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας πραγματοποιεί 3ωρη στάση (11:00-14:00) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή (ώρα 12 το μεσημέρι).

    Στάση εργασίας πραγματοποιούν, από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία του ΟΑΣΑ, τον ΗΣΑΠ, τον ΗΛΠΑΠ και το Τραμ, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι για να συμμετάσχουν στη γενική συνέλευση του Σωματείου τους.

    Τέλος, τρίωρη στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης, αποφάσισε η ΟΛΜΕ, αντιδρώντας στις ρυθμίσεις που προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

    Η Ομοσπονδία κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να λάβουν μέρος σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας το μεσημέρι. Διαδοχικές συναντήσεις της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ με την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.

    [02] Δεν τίθεται σε αργία ο Ν. Ζαγοριανός

    «Κανέναν δεν μπορώ να υποχρεώσω σε αυτοσεβασμό, όπως και κανέναν δεν μπορώ να υποχρεώσω να διεκδικεί τον σεβασμό της κοινωνίας. Έκαστος εφ' ώ ετάχθη». Τη δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης, με αφορμή ερώτηση δημοσιογράφων αναφορικά με την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, να μην τεθεί σε προσωρινή αργία ο Πρωτοδίκης και 4ος ειδικός ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός.

    Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου (68 μέλη) συνήλθε για να εξετάσει το αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με το οποίο ζητούσε να τεθεί σε προσωρινή αργία ο 4ος ειδικός ανακριτής που χειρίστηκε την υπόθεση της Siemens Νικ. Ζαγοριανός.

    Η Ολομέλεια του ΑΠ αποφάσισε κατά πλειοψηφία (48-20) ότι δεν συντρέχουν λόγοι για να τεθεί σε αργία ο Ζαγοριανός.

    "Υβριστική" χαρακτήρισε ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, τη δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη. Σύμφωνα με γραπτή δήλωσή του επιτίμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, και πρώην πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, "δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη Ελλάδα η χυδαία, υβριστική επίθεση του υπουργού της Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδη εναντίον της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, διότι μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, έλαβε απόφαση που δεν τον ευρίσκει σύμφωνο".

    Από τη μεριά του, ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Πειραιά, κ. Αναστάσιος Νεράντζης έκανε λόγο "για ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και συνταγματική εκτροπή".

    [03] Εξεταστική Επιτροπή για Βατοπαίδι

    Αναφορές για τον πρώην διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου του Κ. Καραμανλή, Γιάννη Αγγέλου, αλλά και τον πρώην υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρο Ρουσόπουλο, περιέχει η απολογία του πρώην νομικού συμβούλου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Χριστόδουλου Μπότσιου. Η διαβούλευση που προκάλεσε η ανάγνωσή της από τους επιφορτισμένους προς αυτό, εκπροσώπους των κομμάτων, στο πλαίσιο της αρμόδιας Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, οδηγήθηκε σε διαξιφισμούς, όταν η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ντίνα Γιαννακοπούλου, ζήτησε την κλήση του Γιάννη Αγγέλου επί τη βάσει της απολογίας του κου Μπότσιου - προκαλώντας τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    «Ένοχος, ένοχον ου ποιεί» ανέφερε ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας στην επιτροπή, Νικόλαος Δένδιας, καθώς ενάντια στον κ. Μπότσιο εκκρεμεί δικαστική δίωξη για ιδιαίτερα μεγάλη βλάβη του Δημοσίου - σπεύδοντας να υπενθυμίσει την απόφαση που έχει λάβει η Επιτροπή, να καταρτιστεί συνολικά η ατζέντα των πολιτικών προσώπων που θα κληθούν και όχι με αφορμή την κατάθεση του ενός, ή του άλλου μάρτυρα. Στο πλαίσιο αυτό έλαβαν χώρα αντεγκλήσεις ανάμεσα στον κ. Δένδια, συνεπικουρούμενο από την Ελίζα Βόζεμπεργκ και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Τσιρώνη, Ντίνα Γιαννακοπούλου και Χρύσα Αράπογλου, οι οποίοι διαπίστωσαν την «τεράστια ένταση που προκαλείται στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όποτε ακούγεται το όνομα του Γιάννη Αγγέλου».

    Τελικά, αποφασίστηκε να καταρτιστεί αύριο η λίστα των υπό κλήση πολιτικών προσώπων.

    Ο κος Μπότσιος, κατηγορείται για γνωμοδοτήσεις που εξέδωσε για λογαριασμό του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ε. Μπασιάκου, με τις οποίες «υποβιβαζόταν» το «χθαμαλό δάσος» της Ουρανούπολης σε δασική έκταση κατάλληλη για αγροτική εκμετάλλευση, προκειμένου να συμπεριληφθεί στις επίμαχες ανταλλαγές που ακολούθησαν την παράδοση της περιοχής της Βισθωνίδας στη Μονή Βατοπαιδίου. Παράλληλα, το κατηγορητήριο κάνει λόγο και για συνειδητή συμπερίληψη στις γνωμοδοτήσεις του, της νομικής προϊστορίας της σταδιακής αναγνώρισης της μη κυριότητας του Δημοσίου επί της λίμνης, με στόχο να διευκολυνθούν οι ανταλλαγές, που προκάλεσαν τεράστια οικονομική ζημία στο Δημόσιο.

    Στην απολογία του ενώπιον της τακτικής ανακρίτριας, ο κ. Μπότσιος ανέφερε πως ο κ. Μπασιάκος του είχε αναφέρει πως η ανταλλαγή των παραλιμνίων εκτάσεων της Βισθωνίδας με δημόσιες γαίες σε άλλες περιοχές, «είχε αποφασιστεί σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο, χωρίς να μου αναφέρει συγκεκριμένα από ποια πρόσωπα, για να φύγει η Μονή Βατοπαιδίου από την περιοχή της Βιστονίδας, γιατί υπήρχαν προβλήματα με τους κατοίκους της περιοχής».

    Ο νομικός σύμβουλος του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, σημείωσε ιδιαίτερα πως ο κ. Μπασιάκος, ως νομικός, «κατά την διάρκεια της θητείας του, απέφευγε να υποβάλλει ερωτήματα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προκειμένου να αποφύγει να αναλάβει την ευθύνη της αποδοχής, ή της απόρριψης των γνωμοδοτήσεων - και γιβ αυτό, σε όλη του την υπουργική θητεία, υπέβαλε μονάχα τρία ερωτήματα», από τα οποία, το πρώτο αφορούσε τις ανταλλαγές.

    Ο κ. Μπότσιος, ανέφερε επίσης στην απολογία του ότι δεχόταν, «συνεχείς πιέσεις από τους μοναχούς της Μονής Βατοπαιδίου για την επίσπευση της υπόθεσης», με τον υπουργό «να επείγεται, προφανώς γιατί ήθελε να υλοποιήσει τάχιστα την προειλημμένη πολιτική απόφαση της κυβέρνησης για ανταλλαγή. Μου εδόθη η εντύπωση ότι και ο υπουργός δεχόταν άνωθεν πιέσεις (β¦) προφανώς από τα πολιτικά πρόσωπα που ήταν ιεραρχικά πάνω από τον υπουργό, ή που έχουν μεγαλύτερη εξουσία από τον υπουργό και ας μην είναι ιεραρχικά ανώτεροί του».

    «Για την ταχύτητα διεκπεραίωσης θεμάτων που αφορούσαν τη Μονή, με πίεζαν ο υπουργός Γεωργίας κ. Μπασιάκος και οι μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιος, οι οποίοι συχνά άφηναν να εννοηθεί ότι για την επιτάχυνση της διαδικασίας, αν χρειαζόταν, μπορούσαν να βάλουν τον Ρουσόπουλο και τον Αγγέλου να τηλεφωνήσουν στον κ. Μπασιάκο για να μου δώσει σχετική εντολή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπότσιος στην απολογία του.

    [04] Δημοσκόπηση της ΑΛΚΟ

    Αν και η πλειονότητα των ερωτηθέντων, σε ποσοστό 46%, πιστεύει ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία την οικονομική κρίση, ο Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ εξακολουθούν να έχουν την ευρεία αποδοχή των πολιτών, σύμφωνα με πανελλαδική τηλεφωνική δημοσκόπηση της "ΑΛΚΟ" για το περιοδικό «ΦΑΝΤΟΜΑΣ», η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως τις 13 Απριλίου, σε δείγμα 1.000 ατόμων.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν ένας στους δύο πολίτες (49,9%) δηλώνουν ικανοποιημένοι από τον τρόπο που κάνει τη δουλειά του ο Γ. Παπανδρέου ως πρωθυπουργός, ενώ το 42% εμπιστεύεται περισσότερο μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με αρχηγό τον Γ. Παπανδρέου για να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση.

    Σε άλλη ερώτηση αν «είστε ικανοποιημένος ή όχι από την απόδοση της κυβέρνησης», το 58,5% των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά ("όχι"), έναντι 34,7% που απάντησαν θετικά ("ναι"). Αντίστοιχα για τη Ν.Δ., το 67,8% των πολιτών δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την παρουσία και τη δράση του κόμματος ως αξιωματικής αντιπολίτευσης, έναντι 23,7% που δήλωσαν "ικανοποιημένοι".

    Σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο της Ν.Δ., Αντ. Σαμαρά, φαίνεται πως εδραιώνει τη θέση στο κόμμα του, καθώς το 68,4% των νεοδημοκρατών δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη δράση του ως αρχηγού της Ν.Δ.

    Οι υπουργοί Ανδρέας Λοβέρδος (52%), Ευάγγελος Βενιζέλος (49%), Γιώργος Παπακωνσταντίνου (49%), Μιχάλης Χρυσοχοϊδης (43%) και Άννα Διαμαντοπούλου (42%) κρίνονται θετικά για το έργο και την παρουσία τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 April 2010 - 10:30:27 UTC