Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλλαγές στην εκπαίδευση
  • [02] "Τα δύσκολα δεν πέρασαν"
  • [03] Συμβολική κατάληψη στην ΕΣΗΕΑ
  • [04] «Η ελληνική κρίση "εξουδετερώθηκε"»

  • [01] Αλλαγές στην εκπαίδευση

    Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια της εισήγησής του στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο τόνισε ότι είναι σημαντική η ενιαία παρουσία της κυβέρνησης στο μέτωπο της οικονομίας, υπογράμμισε την αναγκαιότητα καλής ενημέρωσης στα ζητήματα αυτά και της συνεργασίας με τον εκπρόσωπο Τυπου, το γενικό γραμματέα Ενημέρωσης, το Γραφείο Τύπου και τους υπουργούς και υπογράμμισε ότι οι υπουργοί δεν πρέπει να είναι αναλυτές και σχολιαστές και να αφήσουν αυτό το έργο στους δημοσιογράφους.

    Επίσης, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι για θέματα οικονομίας, επενδύσεων και συνεργασιών πρέπει οι υπουργοί να είναι σε άμεση επαφή με το γραφείο του.

    Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι είτε χρησιμοποιήσουμε το μηχανισμό (στήριξης), είτε όχι - και αυτό θα αξιολογηθεί - αυτός είναι ένα δίχτυ ασφαλείας που θα μας επιτρέψει με μεγαλύτερη ηρεμία να κάνουμε τη δουλειά μας.

    Ο πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια στο Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και όσους εμπλέκονται με τις εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας.

    Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού κ. Ερντογάν στην Αθήνα σημείωσε ότι δεν έχουν καθοριστεί ακόμα οι ημερομηνίες, αναφέρθηκε, χωρίς να εισέλθει σε λεπτομέρειες, στο χθεσινό του ταξίδι στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι σε κάποια στιγμή, σε Υπουργικό Συμβούλιο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας θα ενημερώσει για τις πρόσφατες επαφές που είχε στην Τουρκία.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός είπε ότι έχει συμφωνηθεί η επανενεργοποίηση των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, ελπίζοντας να καταλήξουμε στην υπόθεση της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας.

    Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση θα διοργανώσει επενδυτικό συνέδριο και πρόσθεσε ότι για επαφές στο εξωτερικό πρέπει να υπάρχει ενημέρωση και συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ σημείωσε ότι οι υπουργοί πρέπει να έχουν συνεργασία με τον κ. Δρούτσα σε ό,τι αφορά μία σειρά συνεργασίες σε διάφορους τομείς που έχουν συμφωνηθεί με την Τουρκία, με σκοπό την αποτίμηση των μέχρι τώρα συνεργασιών, αλλά και τις προτάσεις για περαιτέρω συνεργασίες.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ριζοσπαστικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους, με χρονοδιαγράμματα σε κάθε τομέα, τα οποία θα τεθούν σε επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο ενώ θα τεθούν και δείκτες αξιολόγησης.

    Τόνισε ότι θα δοθεί έμφαση σε κοινωνικές πολιτικές και υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ του κόμματος, των γραμματέων των τομέων, των υπουργών, των κοινοβουλευτικών τομέων εργασίας και των βουλευτών, ώστε να υπάρχει συνεχής ενημέρωση, διαβούλευση και σχεδιασμός.

    Εξάλλου, έγινε γνωστό ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η δε ακριβής ώρα της θα καθοριστεί αργότερα σήμερα.

    Η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε ότι εισηγήθηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο τη νέα νομοθετική ρύθμιση που αφορά στο νέο σχολείο, "ξεκινώντας από τον πρωταγωνιστή του εκπαιδευτικού συστήματος που είναι ο εκπαιδευτικός".

    Σύμφωνα με την Υπουργό, η πρόταση αφορά "ένα νέο προφίλ εκπαιδευτικού, με πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης, με ενιαίο τρόπο εισόδου, μόνο με ΑΣΕΠ και μεταβατική περίοδο για το δόκιμο εκπαιδευτικό ο οποίος θα αξιολογείται".

    Η κα Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι είναι σημαντική επιλογή η αξιολόγηση, η οποία ξεκινά από το Σεπτέμβριο, αφορά δε το εκπαιδευτικό έργο και σημαίνει προγραμματισμό για κάθε σχολείο και δημόσια λογοδοσία στη σχολική κοινότητα και τους γονείς.

    Ερωτηθείσα, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για τη βάση του 10, η Υπουργός ανακοίνωσε ότι καταργείται από φέτος, είναι άλλωστε, όπως είπε, προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης, η οποία έχει τεκμηριωθεί επί τέσσερα χρόνια σε συνέδρια και στην κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και έχει παιδαγωγικούς και κοινωνικούς λόγους.

    Στο μεταξύ, θετικό ήταν το πρώτο κρίσιμο τεστ δανεισμού από τις αγορές για την ελληνική οικονομία μετά την αποσαφήνιση του μηχανισμού στήριξης. Η έκδοση εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου υπερκαλύφθηκε, καθώς αντλήθηκαν 1,56 δισ. ευρώ έναντι 1,2 δισ. ευρώ, που ήταν το δημοπρατούμενο ποσό.

    Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, πωλήθηκαν έντοκα γραμμάτια ετήσιας διάρκειας 780 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,85% και έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας, αξίας επίσης 780 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,55%.

    Σημειώνεται ότι, στα έντοκα γραμμάτια ετήσιας διάρκειας το επιτόκιο της προηγούμενης δημοπρασίας (του Ιανουαρίου) είχε διαμορφωθεί στο 2,20% και στα έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας στο 1,38%.

    Τα ποσά των προσφορών τόσο στα έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας όσο και στα ετήσια ήταν σημαντικά υψηλότερα από το δημοπρατούμενο ποσό. Ετσι, για τα έντοκα γραμμάτια ετήσιας διάρκειας προσφέρθηκαν 3,925 δισ. ευρώ έναντι 600 εκατ. ευρώ που ήταν το δημοπρατούμενο ποσό (υπερκάλυψη 6,54 φορές, ενώ στα εξάμηνης διάρκειας προσφέρθηκαν προσφορές 4,602 δισ. ευρώ, ενώ το δημοπρατούμενο ποσό ήταν 600 εκατ. ευρώ (υπερκάλυψη 7,67 φορές).

    Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι το υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα να προμηθευτούν τους τίτλους αυτούς και να έχουν αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση, ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους.

    Η προμήθεια των τίτλων μπορεί να γίνει μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρία και με ανώτατο ποσό 15.000 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο.

    [02] "Τα δύσκολα δεν πέρασαν"

    Αύριο θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΝΔ. Η σχετική ανακοίνωση έγινε στη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου παρουσιάστηκε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

    «Είναι θετικό το γεγονός ότι η χώρα μας ζήτησε χρήματα από τις αγορές και τα βρήκε. Βεβαίως, το κόστος του δανεισμού είναι ιδιαίτερα ψηλό, είναι υπερδιπλάσιο του αντιστοίχου κόστους του Ιανουαρίου του 2010», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, βουλευτής Ββ Αθηνών, Πάνος Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε:

    «Αυτό σημαίνει ότι τα δύσκολα δεν πέρασαν. Γι αυτό, απαιτείται συνεχής προσπάθεια, νηφαλιότητα, υπευθυνότητα και συνέπεια. Και για το όνομα του Θεού, όχι άλλο μίγμα κυβερνητικής φλυαρίας και πανηγυρισμών».

    Εγκρίθηκε από την Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ η πρόταση του προέδρου Αντώνη Σαμαρά για τις καταστατικές αλλαγές, για τις αλλαγές στην περιφερειακή οργάνωση και για την αλλαγή στον τρόπο εκλογής του προέδρου της ΟΝΝΕΔ.

    [03] Συμβολική κατάληψη στην ΕΣΗΕΑ

    Συμβολική κατάληψη στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ πραγματοποίησαν μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου.

    Η κατάληψη κράτησε περίπου δύο ώρες.

    Οι καταληψίες ανάρτησαν πανό ζητώντας την αποφυλάκιση των έξι συλληφθέντων.

    Αρχικά υπήρχε η πληροφορία ότι μέλη του ΔΣ, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Ενωσης Πάνος Σόμπολος, ήταν όμηροι των αντιεξουσιαστών.

    Ωστόσο, λίγη ώρα μετά την εκδήλωση της κατάληψης τα μέλη του ΔΣ αποχώρησαν από το κτήριο της Ενωσης.

    [04] «Η ελληνική κρίση "εξουδετερώθηκε"»

    Το ευρωπαϊκό σχέδιο αρωγής προς την Ελλάδα "εξουδετέρωσε" την κρίση και θα εμποδίσει να γίνει η Αθήνα στόχος κερδοσκόπων, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας Έβαλντ Νοβότνι, ο οποίος είναι επίσης μέλος του συμβουλίου των κυβερνητών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Η διάθεση δανείων συνολικού ύψους περίπου 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αποφασίσθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο από τις χώρες της ζώνης του ευρώ, "εξουδετέρωσε σαφώς μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση", δήλωσε ο Νοβότνι έπειτα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ.

    Κατά την άποψη της ΕΚΤ, η απόφαση των ευρωπαϊκών κρατών θα επιτρέψει "να βοηθηθεί η Ελλάδα να βοηθήσει τον εαυτό της", εκτιμά ο τραπεζίτης, κυρίως εμποδίζοντας τις κερδοσκοπικές επιθέσεις.

    "Είμαστε πεπεισμένοι πως ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί", διαβεβαίωσε ο Νοβότνι.

    "Νέος μηχανισμός για την Ευρώπη"

    Η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο αρωγής προς την Ελλάδα είναι ένας "νέος μηχανισμός" για να αντιμετωπίζονται στο μέλλον ενδεχόμενες παρόμοιες κρίσεις.

    "Δημιουργήσαμε κάτι νέο, αυτό δείχνει τι μπορούμε να κάνουμε μαζί", δήλωσε η Λαγκάρντ στη διάρκεια συνάντησης με τον αγγλοσαξονικό Τύπο στο Παρίσι.

    Η συμφωνία αυτή εισάγει ένα "νέο μηχανισμό" για να αντιμετωπίζονται παρόμοιες κρίσεις, εκτιμά η υπουργός, η οποία μίλησε στα αγγλικά. "Έπρεπε να προσαρμοστούμε στην κατάσταση", δήλωσε, εκφράζοντας πάντως την ελπίδα ότι αυτό το εργαλείο "δεν θα χρησιμοποιηθεί πλέον".

    "Όλες οι χώρες της ζώνης του ευρώ υποστηρίζουν αυτό το σχέδιο διάσωσης. Υπάρχει ξεκάθαρα μια νέα αποφασιστικότητα των χωρών μελών της ζώνης του ευρώ να βοηθούν αλλήλους", υπογράμμισε.

    Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ, δεν υπάρχει "καμιά σύγχυση ούτε παρανόηση" μεταξύ των Ευρωπαίων όσον αφορά την εφαρμογή ή τα τεχνικά ζητήματα αυτού του σχεδίου, το οποίο χαρακτήρισε "ιστορικό".

    Το γαλλικό κοινοβούλιο θα εξετάσει το σχέδιο αυτό, ιδιαίτερα τη συμβολή της Γαλλίας στη βοήθεια ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ με τη μορφή διμερών δανείων προς την Αθήνα, την οποία το σχέδιο προβλέπει, ανακοίνωσε η υπουργός, χωρίς να διευκρινίσει πότε θα διεξαχθεί η συζήτηση αυτή ούτε αν θα ακολουθήσει ψηφοφορία.

    Η Κριστίν Λαγκάρντ δεν έκανε γνωστό το ποσό της γαλλικής συμβολής.

    Σύμφωνα με την εκτίμηση που έκανε το Γαλλικό Πρακτορείο βάσει του μεριδίου που είχε η Γαλλία στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την 1η Ιανουαρίου 2009, η συμβολή της θα ανέλθει σε 6 δισεκατομμύρια ευρώ, σε περίπτωση που διατεθούν στην Ελλάδα 30 δισεκατομμύρια ευρώ από τις χώρες της ζώνης του ευρώ.

    Στο μεταξύ, στις λεπτομέρειες του σχεδίου στήριξης της Ελλάδας και τη συμβολή της χώρας του σε αυτό, αναφέρεται ο Βέλγος υπουργός Οικονομίας, Ντιντιέ Ρέϊντερς, σε συνέντευξή του προς τη βελγική εφημερίδα «Λε Σουάρ».

    Ο Βέλγος υπουργός επισημαίνει ότι σε περίπτωση που η Αθήνα το ζητήσει, το Βέλγιο θα δανείσει στην Ελλάδα ποσό ύψους 1 δισ ευρώ (προκύπτει βάσει της συνεισφοράς του Βελγίου στην ΕΚΤ) και προσθέτει ότι η ευρωζώνη θα έχει την κύρια ευθύνη εφαρμογής του μηχανισμού. «Ο ρόλος του ΔΝΤ θα είναι βοηθητικός, γεγονός που προκύπτει από το γεγονός ότι η ευρωζώνη συνεισφέρει με μεγαλύτερα ποσά από το ΔΝΤ», επισημαίνει ο Ντ. Ρέϊντερς.

    Σε ερώτηση σχετική με το ύψος των επιτοκίων δανεισμού, που αναμένεται να κινηθούν στο 5%, και ειδικότερα για το εάν είναι εξαιρετικά υψηλά για την Ελλάδα, ο Βέλγος υπουργός απαντάει: «Το επιτόκιο καθορίστηκε βάσει μιας φόρμουλας που γενικά εφαρμόζεται στα προγράμματα στήριξης του ΔΝΤ. Επίσης, ακολουθήσαμε λογική αντίστοιχη με αυτήν που επικράτησε στις αποφάσεις στήριξης των τραπεζών. Η παρέμβασή μας θα πρέπει να μας στοιχίσει λιγότερο σε σχέση με αυτά που θα αποφέρει. Πρόκειται για έναν μηχανισμό που θα βοηθήσει την Ελλάδα να δανειστεί σε καλύτερες συνθήκες, αλλά δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν οι Βέλγοι, ή Γερμανοί φορολογούμενοι».

    Σχετικά, τέλος, με την προοπτική δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, προκειμένου να αποφεύγονται στο μέλλον αντίστοιχες κρίσεις, ο Ντ. Ρέϊντερς απαντάει ότι δεν θεωρεί αναγκαία τη σύστασή του, αρκεί η ύπαρξη συλλογικού, ευρωπαϊκού μηχανισμού διαχείρισης αντίστοιχων προβλημάτων.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 April 2010 - 14:30:25 UTC