Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Σύμπτωση απόψεων"

  • [01] "Σύμπτωση απόψεων"

    Επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και τους αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις των κ.κ. Χριστόφια και Παπανδρέου στις συνομιλίες επαναβεβαιώθηκε η κοινή στρατηγική Αθηνών και Λευκωσίας καθώς και η στήριξη της Ελλάδας στους χειρισμούς, την πολιτική και την τακτική που χαράσσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Επίσης, επιβεβαιώθηκε σύμπτωση απόψεων ως προς το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, ενώ τονίστηκε η κοινή πολιτική που θα ασκήσουν Ελλάδα και Κύπρος, τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εάν χρειαστεί, για την αποτροπή του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα.

    Εξάλλου, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των "εκλογών" στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη, την ερχόμενη Κυριακή, οι δυο ηγέτες τόνισαν ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν από μηδενική βάση.

    "Θα είμαστε δίπλα στον κυπριακό λαό, όχι με λόγια αλλά με πράξεις" δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά γόνιμη την συζήτηση που είχε με την κυπριακή πολιτική ηγεσία.

    "Το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, οι συνομιλίες προχωρούν, διαπιστώνουμε πρόοδο, αλλά δυστυχώς όχι στον βαθμό που θα επιθυμούσαμε να είχε επιτευχθεί", είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι "στην δύσκολη διαπραγμάτευση απαιτείται περισσότερο απ' όλα πολιτική βούληση για την επίτευξη της συμφωνίας".

    "Ο πρόεδρος Χριστόφιας έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, περιμένουμε ανάλογη ανταπόκριση και από την τουρκοκυπριακή ηγεσία και από την Τουρκία, όμως πρέπει να περάσουμε επιτέλους από τα λόγια στην πράξη και στην ουσιαστική στήριξη αυτής της υπόθεσης. Η τουρκοκυπριακή ηγεσία θα επιλέξει σε λίγες μέρες την ηγεσία της. Δεν θα σχολιάσω την νομιμότητα της διαδικασίας. Είναι γνωστές οι θέσεις. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν ώστε να εκπληρωθεί επιτέλους το κοινό, πιστεύω, όραμα για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου, δηλαδή η επανένωση της νήσου", είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι οι εκπρόσωποι της τουρκοκυπριακής κοινότητας "οφείλουν να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με εποικοδομητικό πνεύμα και βούληση για λύση".

    Ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε τις δικές του προσπάθειες για "να συμβάλλω στο κοινό όραμα, για μια Κύπρο επανενωμένη, ευρωπαϊκή χωρίς στρατεύματα κατοχής με σιγουριά, ασφάλεια και βαθιές δημοκρατικές διαδικασίες, προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ευημερία για όλους".

    "Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ενεργά τις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια για μια δίκαιη, βιώσιμη λειτουργική κυπριακή και ευρωπαϊκή λύση χωρίς τεχνικά χρονοδιαγράμματα, επιδιαιτησία στην βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, των αρχών και αξιών της ΕΕ και της πλήρους εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο πλαίσιο ενός ομοσπονδιακού κράτους με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ, μία κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα μια ιθαγένεια, μια λύση που φέρνει το τέλος της τουρκικής κατοχής και του εποικισμού", είπε ο έλληνας πρωθυπουργός τονίζοντας ότι "τον κοινό στόχο θα τον πετύχουμε μαζί".

    Ταυτόχρονα ο κ.Παπανδρέου διαβεβαίωσε τον λαό της Κύπρου ότι η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει θα είναι πάντα αμετακίνητη στο πλευρό της Κύπρου.

    "Είχαμε μια πολύ μακρά και πολύ - πολύ εποικοδομητική συνάντηση, ενώ η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού εδώ, σε μια δύσκολη για την Ελλάδα περίοδο, δείχνει το αδιάλειπτο ενδιαφέρον του για την Κύπρο και το Κυπριακό", τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας στις κοινές δηλώσεις του με τον Γ.Παπανδρέου.

    Ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου για την "στήριξη που μας παρέχει στην πολιτική, την τακτική και τους χειρισμούς για το Κυπριακό",προσθέτοντας ότι το Κυπριακό συζητήθηκε με τον πρωθυπουργό τόσο στην κατ' ιδίαν συνάντησή τους, όσο και στο άτυπο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

    "Διαβεβαίωσα τον κ.Παπανδρέου ότι παραμένουμε συνεπείς στην στρατηγική που ακολουθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά από το 1977 και η οποία στοχεύει στον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της χώρας και του λαού, στο πλαίσιο μιας διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών", είπε ο κ. Χριστόφιας, τονίζοντας ότι "η ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να έχει μία και μόνο κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα και να είναι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    "Είναι πάγιος και διαχρονικός ο στόχος, μέσα από τη λύση να τερματίζεται η κατοχή και ο εποικισμός, να αποκαθίστανται και να διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες ολόκληρου του κυπριακού λαού,ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, η λύση πρέπει να αποκαθιστά την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας", είπε ο κ. Χριστόφιας, υπογραμμίζοντας ότι "στην ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία δεν νοούνται εγγυητές και εγγυήσεις, η ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της ΕΕ".

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι "επιδιώκουμε μια λύση που να διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας, να είναι δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική και να επιτρέπει την αποτελεσματική συμμετοχή των δύο κοινοτήτων στα όργανα της κεντρικής εξουσίας, στην ενωμένη ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία" και πρόσθεσε ότι "η λύση πρέπει να είναι λειτουργική, η μία κοινότητα δεν θα δύναται να επιβάλλει την θέλησή της επί της άλλης κοινότητας".

    "Όπως είναι γνωστό, αυτή η στρατηγική επαναβεβαιώθηκε στο κοινό ανακοινωθέν της 4ημερης συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2009,για μια τέτοια λύση εργαζόμαστε από τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν επανάρχισαν οι διακοινοτικές συνομιλίες", είπε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι "σ' αυτές προσερχόμαστε με καλή θέληση, προσδοκώντας την ίδια στάση εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς, έτσι ώστε να κατορθώσουμε να φθάσουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, η οποία θα τεθεί ενώπιον των δύο κοινοτήτων για έγκριση σε χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα".

    "Ανεξαρτήτως των όποιων προβλημάτων και εμποδίων συναντούμε στις προσπάθειές μας,υπογραμμίζω ότι εμείς θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις, ο διακοινοτικός διάλογος πάντα ήταν το μέσο για να φθάσουμε σε λύση και σε αυτόν θα επιμένουμε", είπε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι "βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί λύση είναι η αλλαγή στάσης της Τουρκίας, η οποία με την κατοχή παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των Κυπρίων".

    "Παρά τις διακηρύξεις της Τουρκίας ότι επιθυμεί λύση στο Κυπριακό, στην πράξη δεν κάνει αυτό που πρέπει και δεν έχει εκπληρώσει καμία υποχρέωση, που έχει αναλάβει έναντι της Κύπρου, εδώ συνεχίζει να μην αναγνωρίζει, ως θα όφειλε, την Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι απαραίτητο η Τουρκία να σεβαστεί επιτέλους τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και να συνεργαστεί για μια λύση, που να στηρίζεται σε αρχές και να υπηρετεί τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα του λαού της Κύπρου",είπε ο κ. Χριστόφιας τονίζοντας ότι "αυτές οι αρχές στηρίζονται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, στις ευρωπαϊκές αξίες και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου 1977-1979".

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι με τον έλληνα πρωθυπουργό συζήτησε επιπλέον ζητήματα που άπτονται της περαιτέρω συνεργασίας και της κοινής δράσης στην Κύπρο και την Ελλάδα, τονίζοντας ότι οι σχέσεις Ελλάδας - Κύπρου είναι αδελφικές και ότι υπάρχει επαφή και συντονισμός για την αξιοποίηση δυνατοτήτων και συμμαχιών στο ευρωπαϊκό και διεθνές σκηνικό.

    Ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι υπάρχει συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου στο επίπεδο της "εμπειρογνωμοσύνης" για ενίσχυση της τεκμηρίωσης των θέσεων που καταθέτουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε την στήριξη της Κύπρου στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας τα οποία ευχήθηκε να ξεπεράσει γρήγορα.

    Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι με την Ελλάδα υπάρχει κοινή στρατηγική, σημείωσε δε ότι ευθύνη χάραξης στρατηγικής για το Kυπριακό, έχει η Kυπριακή ηγεσία και ο εκάστοτε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. H Ελλάδα συμπαρίσταται πλήρως, είπε.

    Ο κ. Χριστόφιας πρόσθεσε ότι «ασφαλώς, εργαζόμαστε από κοινού διαχρονικά, από το 2004, όταν μετά τα δημοψηφίσματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο θέλησαν να θέσουν το θέμα του απευθείας εμπορίου, με τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο».

    «Έγιναν πάρα πολλές συζητήσεις και σε Επιτροπή των Υπουργών Εξωτερικών, και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ίδια, σε συνεργασία πάντοτε των μονίμων αντιπροσώπων, αλλά και των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου. Κατορθώσαμε να αναβάλουμε τη συζήτηση και έγκριση κανονισμού στο Συμβούλιο. Δεν σβήστηκε, δεν έχει διαγραφεί το θέμα, δυστυχώς, από την ατζέντα της Επιτροπής (β¦). Με όλο το σεβασμό, η Επιτροπή δεν έπραξε κάτι, το οποίο θα έπρεπε να είχε πράξει. Εννοώ ότι το Δεκέμβριο, έχει αναρτήσει όλα αυτά τα θέματα στην εσωτερική ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά εμάς, ως ενδιαφερόμενο κράτος, δεν μας ειδοποίησε - ούτε και η Ελλάδα ειδοποιήθηκε. Το Μάρτιο έγινε γνωστό ότι είναι πλέον στην ατζέντα της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κατβ εμάς, και αυτό είναι λάθος. Η Κύπρος είναι μέλος της Ένωσης και δεν είναι αυτή η Επιτροπή που θα πρέπει να το συζητήσει, αλλά εν πάση περιπτώσει, αυτό δεν είναι η ουσία», είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Και πρόσθεσε:

    «Από τη στιγμή που έχουμε γίνει κοινωνοί αυτής της κίνησης, συνεργαζόμαστε στενά μαζί με την Ελλάδα, ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε και στο Κοινοβούλιο, όπως το αντιμετωπίσαμε στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή, το θέμα του απευθείας εμπορίου (β¦). Έγινε κάποια διορθωτική κίνηση από την Ομάδα των Σοσιαλιστών, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας και θεωρούμε ότι σε συνεργασία με τους ευρωβουλευτές μας, με τους ευρωβουλευτές της Ελλάδας, σε συνεργασία με τις ομάδες, με τα κόμματα του Κοινοβουλίου και με την αξιοποίηση των ηγετών των αντίστοιχων κομμάτων, θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτήν την πρόκληση. Κατβ εμέ, είναι πρόκληση εν πάση περιπτώσει, αλλά πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε (β¦). Έχω διαμαρτυρηθεί στον Πρόεδρο της Επιτροπής, γίνονται διαβήματα, ετοιμάζω και σχετικές επιστολές, για να εξηγήσουμε την ουσία του θέματος και ότι δεν πρέπει να συνδέεται το θέμα αυτό, του λεγόμενου «απευθείας εμπορίου», με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την Κύπρο και προς την Ένωση, όπως πηγάζουν αυτές από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας».

    Ο δε Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε πως «επαναβεβαιώσαμε την κοινή μας στρατηγική» και συμφώνησε με τις επισημάνσεις Χριστόφια για το θέμα του λεγόμενου «απευθείας εμπορίου». Θα συνεργαστούμε πολύ στενά, για να αντιμετωπίσουμε αυτή την εξέλιξη, τόνισε.

    Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι έχει οριστεί χρονικά η επίσκεψη του κ. Ερντογάν μέσα στο Μάιο.

    «Πάντα είναι χρήσιμες και οι κινήσεις καλής θέλησης, αλλά ο στόχος μας είναι πιο ουσιαστικός, θα έλεγα, με την έννοια ότι θα έχουμε - και έχουμε συμφωνήσει σε αυτό - την ευκαιρία να κάνουμε μία αποτίμηση των σχέσεών μας, των τελευταίων 10 ετών, από τη στιγμή που πήρε την υποψηφιότητα η Τουρκία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αξιολογήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις σε πάρα πολλούς τομείς. Έχουμε υπογράψει, ψηφίσει και εφαρμόσει συμφωνίες συνεργασίας σε πολλούς τομείς, από την ενέργεια μέχρι και την οικονομική συνεργασία. Και παράλληλα, μετά από αυτά τα 10 χρόνια μιας νέας φάσης της σχέσης μας, στόχος είναι η αποτίμηση αυτή να αποτελέσει και ένα βήμα ώθησης μιας νέας δυναμικής και των δύο χωρών, για να μπορέσουμε επιτέλους να εμπεδώσουμε ένα πνεύμα ασφάλειας, ένα πνεύμα αναγνώρισης ότι οι σχέσεις μας πρέπει να διέπονται από το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, το σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και αυτό αφορά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και βεβαίως και στο Κυπριακό. Και οπωσδήποτε, αφορά και στην πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η βούληση θα αναδειχθεί και σε αυτή τη συνάντηση», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι δεν είναι διατεθειμένος να ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με τους τουρκοκύπριους από την αρχή.

    «Με τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας κ. Ταλάτ, στο 18μηνο αυτό ή και περισσότερο από 18 μήνες, έχουμε δημιουργήσει μια βάση πάνω στην οποία συζητάμε (β¦). Υπάρχουν αποκλίσεις. Ακόμα μένουν ανοιχτά ζητήματα. Έχουμε συζητήσει τα θέματα της οικονομίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με λιγότερες συγκλίσεις πάνω σε αυτά τα θέματα, παρά στο πρώτο θέμα. Αλλά απομένουν πάρα πολλά ζητήματα να συζητήσουμε σε κεφαλαιώδεις πτυχές του Κυπριακού, οι οποίες αντικειμενικά θα βρεθούν στο τραπέζι μετά τις εκλογές. Και θα είναι απαίτησή μας να μπουν στο τραπέζι μετά τις λεγόμενες «εκλογές», γιατί το εμπόδιο «εκλογές» θα φύγει από τη μέση και δεν θα υπάρχουν οι οποιεσδήποτε αιτιάσεις για να μην συζητηθούν αυτά τα κεφαλαιώδη ζητήματα. Συνεπώς, για να τελειώσω από εκεί όπου άρχισα, δεν συζητώ το να ξαναρχίσουμε από την αρχή. Εκείνος που θα το ζητήσει, θα πρέπει να πληρώσει και το τίμημα, τόσο στην Ευρώπη, όσο και διεθνώς».

    Ο Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε επίσης - με αφορμή σχετικό ερώτημα - πως τα θέματα της πολυμερούς ή πολυδιάστατης στρατηγικής της Τουρκίας, «τα συζητούμε καθημερινά και θα τα συζητήσουμε σε βάθος στην τριήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Και ασφαλώς, πάνω σε αυτά τα ζητήματα θα συνεργαστούμε, όπως συνήθως, και με την Ελληνική Κυβέρνηση. Θέλω όμως να τονίσω ότι είναι λάθος να υπογραμμίζεται συνεχώς ότι η Τουρκία κερδίζει έδαφος, ότι η Τουρκία έχει πολύπλευρη και πολυδιάστατη στρατηγική, ως εμείς να καθόμαστε και να παρακαλούμε το Θεό να μας σώσει. Δεν είναι έτσι τα πράγματα».

    Σε ερώτηση αν υπάρχει «σχέδιο ββ», ο κ. Χριστόφιας δήλωσε πως «θα συζητήσουμε όλα αυτά τα ζητήματα στο Εθνικό Συμβούλιο στις 26, 27 και 28 αυτού του μήνα. Μετά και από τις λεγόμενες «εκλογές»».

    Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε εξ άλλου τη στενή συνεργασία Αθηνών - Λευκωσίας σε όλα τα επίπεδα και πρόσθεσε:

    «Οι αποφάσεις της Κυπριακής ηγεσίας είναι για εμάς σεβαστές. Είναι ανεξάρτητο κράτος, το τονίζουμε αυτό. Και αυτή είναι και η στόχευσή μας, να μπορεί ξανά η Κύπρος να έχει την ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την ελευθερία της. Αυτά είναι για εμάς ζητήματα καίριας σημασίας. Είναι τελείως διαφορετική η δική μας σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία, απβ ό,τι είναι σήμερα αυτή της Τουρκίας με την Κύπρο και την Τουρκοκυπριακή κοινότητα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν ανταλλάσσουμε απόψεις, ότι δεν συζητάμε όλες τις πτυχές, στο μέτρο που μπορούμε να βοηθήσουμε. Και είναι κοινός ο αγώνας μας, είναι κοινή η αγωνία μας για την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της νήσου. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη, και εγώ προσωπικά, σε όλες τις προσπάθειες του Προέδρου, Δημήτρη Χριστόφια, στις διαπραγματεύσεις που κάνει».

    Σε ερώτηση με ποιον τρόπο θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των «εκλογών» της ερχόμενης Κυριακής στα κατεχόμενα, την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο Δημήτρης Χριστόφιας απάντησε:

    «Είναι με δική του άδεια, του κ. Ταλάτ, αν θέλετε, αν μπορώ να πω ότι χρειάζομαι άδεια από οποιονδήποτε για να κάνω μια δήλωση, που τάχθηκα υπέρ του για τις λεγόμενες «εκλογές» της ερχόμενης Κυριακής. Τώρα λέει, μα, επειδή ο Χριστόφιας τοποθετείται ανοιχτά, αυτό δεν με εξυπηρετεί. Είναι καλύτερα να λέει μόνο τα όσα έχουμε επιτύχει ως πρόοδο. Λέω και τι πετύχαμε ως πρόοδο, λέω και τι δεν πετύχαμε, όπως τα είπε και ο ίδιος κατά κόρον και του έδωσα τη δυνατότητα να το κάνει αυτό όπως ξέρετε, αλλά από εκεί και πέρα, το ποιος θα εκλεγεί, δεν είναι υπόθεση δική μου, δεν μπορώ να του στείλω εγώ 30.000 ψήφους του κ. Ταλάτ για να εκλεγεί. Αυτά δεν γίνονται. Είναι υπόθεση της Τουρκοκυπριακής κοινότητας - όσο είναι υπόθεση της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, και θέλω να το τονίσω αυτό, γιατί δυστυχώς ψηφίζουν και οι έποικοι. Αυτό είναι επίσης μια πραγματικότητα. Έχω πάρει θέση. Θεωρώ ότι πρέπει να εκλεγεί άνθρωπος, ο οποίος θα συνεχίσει τις συνομιλίες από εκεί όπου μείναμε, στην τελευταία μας συνάντηση. Και όχι ο όποιος θα ζητήσει να ξεκινήσουμε από το μηδέν και από στρεβλωμένες θέσεις για δύο κράτη, για δύο ήδη υπάρχουσες και λειτουργούσες Δημοκρατίες, οι οποίες πρέπει να συνάψουν συμφωνία συμβίωσης, ως Δημοκρατίες».

    Στο ίδιο ερώτημα ο κ. Παπανδρέου απάντησε:

    «Δεν έχω λόγο για τις εξελίξεις ή για μια οποιαδήποτε παρέμβαση - δεν θα ήταν και σωστό - στις λεγόμενες «εκλογές» στα κατεχόμενα. Θέλω να τονίσω, όμως, ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Θέλω επίσης να τονίσω, όχι ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, αλλά ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι σίγουρα η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Διεθνής Κοινότητα θα περιμένουν, όποια και να είναι η ηγεσία της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας, να μην χαθούν τα όποια κεκτημένα της ήδη υπάρχουσας διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Άρα λοιπόν, όχι από μηδενική βάση».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 12 April 2010 - 18:30:16 UTC