Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλειστά και πάλι, από σήμερα, τα Τέμπη
  • [02] ΟΓΑ: Αιτήσεις κοινωνικού τουρισμού
  • [03] Τραγωδία σε αγώνα αυτοκινήτων
  • [04] 'Εκρηξη βόμβας στο Μπέλφαστ
  • [05] Νέο φως στην εξελικτική ανθρώπινη "αλυσίδα"
  • [06] Οδηγούνται στον εισαγγελέα
  • [07] "Σφαγή των λαϊκών δικαιωμάτων"
  • [08] "Μας δανείζουν ακριβά"
  • [09] "Παρατεταμένο τέλμα"
  • [10] Θρίαμβος της Κεντροδεξιάς

  • [01] Κλειστά και πάλι, από σήμερα, τα Τέμπη

    Η οδική πρόσβαση των Τεμπών κλείνει και πάλι για τα οχήματα όλων των τύπων, από τις 12:00 το μεσημέρι, προκειμένου να εκτελεστούν με ασφάλεια πρόσθετες εργασίες, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν περίπου τέσσερις εβδομάδες.

    Η κίνηση των οχημάτων θα γίνεται μέσω παρακαμπτήριων οδών, από την Ελάσσονα, αλλά και την Αγιά. Οι εκτροπές της κυκλοφορίας προς τις παρακαμπτήριες διαδρομές θα εφαρμοστούν σταδιακά από τις 10 το πρωί. Οι οδηγοί παρακαλούνται να ακολουθήσουν τις υποδείξεις της Τροχαίας.

    [02] ΟΓΑ: Αιτήσεις κοινωνικού τουρισμού

    Από σήμερα και μέχρι τις 14 Μαίου θα μπορούν ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΟΓΑ να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και εκδρομών.

    Διακόσιες χιλιάδες ασφαλισμένοι (ασφαλιστικά ενήμεροι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης) και συνταξιούχοι του ΟΓΑ καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους, μπορούν να επωφεληθούν από τα Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και Εκδρομών της Αγροτικής Εστίας για να κάνουν διακοπές σε όλη την Ελλάδα.

    Η διάρκεια ισχύος των προγραμμάτων του ΟΓΑ/ΛΑΕ είναι μέχρι 31-12-2010.

    Οι δικαιούχοι των προγραμμάτων, στους οποίους έχουν ήδη αποσταλεί ενημερωτικά φυλλάδια, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στα Κ.Ε.Π. όλης της χώρας.

    Από το ίδιο Κ.Ε.Π. ο δικαιούχος θα μπορέσει σε εύλογο χρόνο, να πληροφορηθεί σε ποιο πρόγραμμα θα συμμετάσχει και να παραλάβει τα σχετικά Δελτία συμμετοχής του. (Εκτός από τα Δελτία για το εκδρομικό-επιμορφωτικό ταξίδι στην Κύπρο και τα Δελτία 4ήμερων κρουαζιέρων, τα οποία θα αποσταλούν απευθείας από τον ΟΓΑ).

    Δικαιούχοι των προγραμμάτων:

    " Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ

    " Οι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερήλικων

    " Οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών (ασφαλιστικά ενήμεροι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης)

    " Τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγοι, παιδιά)

    " Χήρες και ορφανά που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου ΟΓΑ.

    Δικαιολογητικά:

    Για τη συμμετοχή στα προγράμματα οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν:

    - Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας,

    - Βιβλιάρια Υγείας ΟΓΑ θεωρημένα - σε ισχύ για το έτος 2010, (ατομικό και των προστατευόμενων μελών της οικογένειας του, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της Αγροτικής Εστίας.

    - Απόκομμα πληρωμής σύνταξης ή Απόκομμα καταβολής εισφορών ασφαλισμένου

    - Τα άτομα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου του ΟΓΑ, θα πρέπει επιπλέον να προσκομίσουν την επιστολή που τους έχει αποστείλει ο ΟΓΑ.

    Παραλαβή Δελτίων:

    " Τα Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού και Εκδρομικού Προγράμματος θα διανεμηθούν μέσω των ΚΕΠ προσκομίζοντας αντίγραφο της αίτησης συμμετοχής και την αστυνομική τους ταυτότητα

    " Τα Δελτία της Κύπρου και των Κρουαζιέρων θα αποσταλούν με συστημένη επιστολή.

    Τα Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και Εκδρομών της Αγροτικής Εστίας για το 2010 στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν οι δικαιούχοι είναι:

    1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ:

    Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού περιλαμβάνει 8ήμερες διακοπές σε επιλεγμένα τουριστικά καταλύματα όλης της χώρας (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια/διαμερίσματα, επιπλωμένες κατοικίες και camping) και απευθύνεται σε 160.000 ασφαλισμένους και συνταξιούχους, καθώς και στα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγοι και παιδιά), που έχουν ασφαλίσει στον ΟΓΑ για περίθαλψη. (χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή του δικαιούχου ή με μικρή συμμετοχή ανάλογα της κατηγορίας του καταλύματος που θα επιλέξει ο δικαιούχους)

    2. ΕΚΔΡΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

    To εκδρομικό πρόγραμμα περιλαμβάνει 3ήμερες εκδρομές, οι οποίες διοργανώνονται από τουριστικά γραφεία συμβεβλημένα με τον ΟΓΑ και απευθύνεται σε 30.000 ασφαλισμένους και συνταξιούχους, καθώς και στα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγοι και παιδιά), που έχουν ασφαλίσει στον ΟΓΑ για περίθαλψη. Επιδοτείται από τον ΟΓΑ με το ποσό των 130 β¬ ανά άτομο. Το ποσό δε της οικονομικής συνεισφοράς του δικαιούχου ορίζεται κατ΄ανώτατο όριο στο ποσό των 20β¬ ανά άτομο και ανά εκδρομή.

    3. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 4ΗΜΕΡΩΝ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΩΝ:

    Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει 4ήμερες κρουαζιέρες, με προορισμό νησιά και λιμάνια του Αιγαίου με όλα τα έξοδα πληρωμένα και με πλήρη διατροφή εντός του πλοίου. Απευθύνεται σε 5.000 συνταξιούχους και ασφαλισμένους του ΟΓΑ, καθώς και στα έμμεσα ασφαλισμένα στον ΟΓΑ μέλη των οικογενειών τους. (χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των δικαιούχων).

    4. ΕΚΔΡΟΜΙΚΟ- ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ:

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 5νθήμερο ταξίδι στην Κύπρο σε επιλεγμένα ξενοδοχεία 4 ή 5 αστέρων, πρωινό και ημιδιατροφή, μεταφορά από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο προς Κύπρο και επιμορφωτικές επισκέψεις και περιηγήσεις στα ομορφότερα αξιοθέατα του νησιού. (χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή των δικαιούχων). Απευθύνεται σε 5.000 αυτοτελώς απασχολούμενους αγρότες, ηλικίας 21-64 ετών, χωρίς δικαίωμα συμμετοχής των προστατευομένων μελών τους.

    [03] Τραγωδία σε αγώνα αυτοκινήτων

    Σε τραγωδία εξελίχθηκε το ατύχημα που συνέβη χθες το μεσημέρι σε πίστα αυτοκινήτων στο ύψος του 30ου χιλιομέτρου της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, στο Πολυδένδρι Αττικής.

    Ενα από τα αυτοκίνητα που έπαιρνε μέρος σε αγώνα ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε πάνω στους θεατές με αποτέλεσμα να τραυματίσει σοβαρά έναν πατέρα και τα δύο ανήλικα παιδιά του.

    Ο πατέρας διακομίσθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Κρατικό Αθηνών, ενώ τα δυο παιδάκια στο νοσοκομείο Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού". Εκεί, το ένα από τα δυο παιδιά υπέκυψε στα τραύματά του λίγη ώρα αργότερα, παρά τις προσπάθειες των γιατρών.

    Για τις συνθήκες του δυστυχήματος γίνεται έρευνα από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αστυνομίας.

    [04] 'Εκρηξη βόμβας στο Μπέλφαστ

    Παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη τα ξημερώματα στο Μπέλφαστ, χωρίς να προκαλέσει θύματα, σε κοντινή απόσταση από στρατώνες που στεγάζουν τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙ5) στη Βόρειο Ιρλανδία, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    «Εκρηκτικός μηχανισμός, που είχε τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο πίσω από τον παλαιό στρατώνα Πάλας στο Χόλιγουντ, εξερράγη σήμερα στις 0.24 (02.34, ώρα Ελλάδος). Κανένα θύμα δεν έχει αναφερθεί», τόνισε η εκπρόσωπος του σώματος.

    Το πρώην στρατόπεδο, που βρίσκεται στην έξοδο του Μπέλφαστ, στεγάζει πλέον τις εγκαταστάσεις της ΜΙ5. Σύμφωνα με τις αρχές ασφαλείας, ο εκρηκτικός μηχανισμός βρισκόταν σε κλεμμένο ταξί, το οποίο οι δράστες οδήγησαν στο πίσω μέρος των στρατώνων. Τότε ο οδηγός του οχήματος πετάχθηκε έξω από το ταξί και φώναξε «είναι βόμβα».

    Η έκρηξη σημειώθηκε την ίδια ημέρα που προβλέπεται να υλοποιηθεί η μεταβίβαση της αστυνομικής και δικαστικής εξουσίας από το Λονδίνο στο Μπέλφαστ, τελευταίο στάδιο της συμφιλίωσης μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών στην περιοχή.

    [05] Νέο φως στην εξελικτική ανθρώπινη "αλυσίδα"

    Η νέα ανακάλυψη απολιθωμάτων, ηλικίας περίπου δύο εκατομμυρίων ετών, στο ασβεστολιθικό σπήλαιο Μαλάπα της Νότιας Αφρικής, κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ, έρχεται να ρίξει νέο φως στην εξελικτική "αλυσίδα" των προγόνων των ανθρώπων.

    Τα απολιθώματα προέρχονται από μια κρίσιμη περίοδο, όταν οι πρόγονοί μας άρχισαν να περπατάνε όρθιοι, να αποκτούν μεγαλύτερο εγκέφαλο, να χρησιμοποιούν εργαλεία και να αναπτύσσουν την ικανότητα της ομιλίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επιστημόνων, η ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική και μπορεί ακόμα και να οδηγήσει στο να "ξαναγραφεί" η ανθρώπινη προϊστορία, συμπληρώνοντας κρίσιμα κενά που υπήρχαν ως τώρα στις επιστημονικές γνώσεις.

    Τα απολιθώματα (ένας σχεδόν πλήρης σκελετός παιδιού και επίσης διάσπαρτα οστά ενηλίκων) προέρχονται από έναν άγνωστο μέχρι σήμερα τύπου ανθρωπίδη (ανθρωποειδούς), δηλαδή του εξελικτικού εκείνου κλάδου των πρωτευόντων (που περιλαμβάνουν και τους πιθήκους), ο οποίος οδήγησε στον σύγχρονο άνθρωπο. Το νέο είδος μπορεί να αποτελεί ένα ενδιάμεσο στάδιο ανάμεσα στους πιθηκοειδείς ανθρωπίδες και στο πρώτο είδος εξελιγμένου ανθρώπου, τον homo habilis.

    Σύμφωνα με τους "Τάιμς του Λονδίνου" και τη βρετανική "Τέλεγκραφ", η επιστημονική κοινότητα αναμένει με πολύ ενδιαφέρον τις λεπτομερείς ανακοινώσεις για την ανακάλυψη (αναμένονται εντός της εβδομάδος), η οποία έγινε από τον καθηγητή Λι Μπέργκερ του πανεπιστημίου Γουιτγουότερσραντ της Ν.Αφρικής. Ο πρόεδρος της χώρας Τζέικομπ Ζούμα ήδη επισκέφτηκε το πανεπιστήμιο για να δει τα απολιθώματα, ενώ μόνο λίγοι άλλοι επιστήμονες είχαν μέχρι τώρα την ευκαιρία να τα δουν.

    Ο επιφανής ανθρωπολόγος Φίλιπ Τομπάιας, ένας από τους πρώτους ερευνητές που το 1964 ανακάλυψαν ότι ο homo habilis αποτελούσε ένα πρωτόγονο κρίκο στην αλυσίδα της ανθρώπινης εξέλιξης, χαρακτήρισε "συναρπαστική" την ανακάλυψη, αν μη τι άλλο, όπως είπε, επειδή είναι πολύ σπάνια η εύρεση ενός τόσο παλαιού σκελετού, καθώς συνήθως οι παλαιοανθρωπολόγοι πρέπει να αρκεστούν σε μερικά δόντια ή σε ένα κομμάτι κρανίου. Η ελλιπής αυτή εικόνα έχει δώσει τροφή στους φονταμενταλιστές εχθρούς της θεωρίας της εξέλιξης να αμφισβητήσουν ότι ο άνθρωπος είναι στενός συγγενής των πιθήκων.

    Οι άνθρωποι και οι χιμπατζήδες διαχωρίστηκαν από ένα κοινό πρόγονο πριν από περίπου έξι εκατομμύρια χρόνια. Οι πρώτοι ανθρωπίδες που περπατούσαν όρθιοι, οι Αυστραλοπίθηκοι, εμφανίστηκαν στην Αφρική πριν από 3,9 εκατ. χρόνια, παρόλα αυτά συνέχισαν να περνάνε τον περισσότερο χρόνο τους πάνω στα δέντρα και κράτησαν για πολλά χρόνια τα πιθηκοειδή χαρακτηριστικά τους. Μόνο πριν από περίπου 2,5 εκατ. χρόνια, στη νότια και ανατολική Αφρική, οι homo habilis άρχισαν να αναπτύσσουν πιο εξελιγμένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, που αργότερα αναπτύχθηκαν περαιτέρω στα επόμενα ανθρώπινα είδη, τον homo erectus και κυρίως στον homo sapiens, ο οποίος κατέκτησε τον πλανήτη.

    Ο homo habilis, που είχε 50% μεγαλύτερο εγκέφαλο από τους πιθηκοειδείς προγόνους του, είναι το πρώτο είδος που θεωρείται ανθρώπινο (δηλαδή ανήκει στο γένος Homo), όμως μέχρι σήμερα ελάχιστα απολιθώματά του έχουν βρεθεί και αυτά είναι διάσπαρτα μέρη οστών μόνο από κρανίο, σαγόνι και άκρα και όχι από τη λεκάνη του ούτε από τα μέλη του σώματός του. Το πότε και γιατί οι πρόγονοί μας υιοθέτησαν την μόνιμα όρθια στάση και το βάδισμα στα δύο πόδια, παραμένει ζήτημα επιστημονικών διαφωνιών.

    Η νέα ανακάλυψη -που πιθανότατα αποτελεί έναν χαμένο κρίκο ανάμεσα στον Αυστραλοπίθηκο και στον Homo habilis- έρχεται να επιβεβαιώσει τον χαρακτηρισμό της Αφρικής ως "λίκνου της ανθρωπότητας", καθώς συνεχώς νέα ευρήματα έρχονται στο φως από την "μαύρη ήπειρο". Το 1994, στην ίδια περιοχή της Νοτίου Αφρικής, που αποτελεί προστατευόμενη περιοχή από την Unesco, είχε ανακαλυφθεί ο επονομαζόμενος "Μικροπόδαρος", ένα σχεδόν πλήρες απολίθωμα Αυστραλοπίθηκου ηλικίας 3,3 εκατ. ετών.

    Κείμενο: Π. Δρακόπουλος

    [06] Οδηγούνται στον εισαγγελέα

    Στον εισαγγελέα παραπέμπονται σήμερα τα έξι άτομα που συνελήφθησαν για συμμετοχή στη δραστηριότητα της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας». Οι έρευνες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς σε Αττική και περιφέρεια.

    Με βάση τα στοιχεία, που προέκυψαν από τις μέχρι στιγμής έρευνες, έχουν συλληφθεί και θα παραπεμφθούν οι εξής: Μαζιώτης Νικόλαος του Αγαμέμνονα ετών 39, Ρούπα Παναγιώτα του Βίκτωρα ετών 41, Σταθόπουλος Ευάγγελος του Κωνσταντίνου ετών 32, Κορτέσης Χριστόφορος του Γεωργίου ετών 31, Νικητόπουλος Σαράντος του Ευσταθίου ετών 32 και Γουρνάς Κωνσταντίνος του Δημητρίου ετών 30.

    Οπως είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες βρέθηκε και κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός ευρημάτων, τα οποία εξετάζονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Ενδεικτικά, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, στην οικία των συλληφθέντων Νικόλαου Μαζιώτη και Παναγιώτας Ρούπα στα Καλύβια Αττικής βρέθηκε και κατασχέθηκε σκληρός δίσκος υπολογιστή με προκηρύξεις για προηγούμενες ενέργειες του «Επαναστατικού Αγώνα» και σχέδιο προκήρυξης για μελλοντική τρομοκρατική ενέργεια, όπως επίσης και χειρόγραφα κείμενα, δύο εκ των οποίων φέρονται να αποτελούν προσχέδια προκηρύξεων της ίδιας οργάνωσης.

    Επιπλέον βρέθηκαν χειρόγραφα σχεδιαγράμματα χώρων για επικείμενες τρομοκρατικές ενέργειες.

    [07] "Σφαγή των λαϊκών δικαιωμάτων"

    Με την Εθνική Επιτροπή για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις θα συναντηθεί σήμερα η κ. Αλέκα Παπαρήγα.

    "Ο λαός πρέπει να έχει ξεκάθαρο ότι αυτό που παζαρεύει η κυβέρνηση με τους οργανισμούς των κερδοσκόπων, την ΕΕ και το ΔΝΤ, προκειμένου να δανειστεί για λογαριασμό της ελληνικής πλουτοκρατίας, είναι το τι θα εισπράξουν και αυτοί από τη νέα άγρια σφαγή των λαϊκών δικαιωμάτων: Τη δραστική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τη δραστική μείωση συντάξεων και μισθών, την απελευθέρωση απολύσεων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων", τονίζει το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, και προσθέτει:

    "Ο λαός έχει καθήκον να μην επιτρέψει να καταδικαστούν αυτός και τα παιδιά του στην καπιταλιστική βαρβαρότητα".

    [08] "Μας δανείζουν ακριβά"

    Σοβαρή αλληλεγγύη απβ τους εταίρους μας. Μας δανείζουν πολύ ακριβότερα απβ ό,τι αυτοί δανείζονται. Η περίπτωσή τους θυμίζει τον ισχυρό δανειολήπτη που δανείζεται από μια Τράπεζα με χαμηλό επιτόκιο και στη συνέχεια το δίνει στον αδύναμο με πολύ υψηλότερο. Εκεί που καταντήσαμε ισχύει η λαϊκή ρήση: απβ το ολότελα καλή και η Παναγιώταιναβ¦, τονίζει το Γραφείο Τύπου του ΛΑΟΣ, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Ε.Ε. για την ενεργοποίηση του «μηχανισμού στήριξης».

    «Ουδέποτε στην Iστορία της η Ελλάδα δεν είχε ανάλογη κατρακύλα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Συσσωρευμένα λάθη, απ' τη μεταπολίτευση ως σήμερα, εκδηλώθηκαν ως τεράστιο πρόβλημα αφού η Ελλάδα βρέθηκε με μια εξαιρετικά αδύναμη σε αποτελεσματικότητα κυβέρνηση. Ο κ. Παπανδρέου ευθύνεται γιατί επιμένει να δίνει τη μάχη με ανεπαρκείς ανθρώπους γύρω του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ.

    Αναφερόμενος ο κ. Αϊβαλιώτης στο ν/σ "Καλλικράτης", τόνισε ότι "δεν γίνεται αντιληπτή η βιασύνη να γίνει τώρα η διοικητική αλλαγή. Εξάλλου, όποιος βιάζεται σκοντάφτει".

    Εξάλλου, μιλώντας για τις συλλήψεις σχετικά με την τρομοκρατία, είπε: "Είναι ευκαιρία να βγουν όλα στην επιφάνεια. Φυσικοί, ηθικοί και παράπλευροι αυτουργοί της τρομοκρατίας.

    Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά ο κ. Χρυσοχοΐδης θα ξεπεράσει αναστολές και σκοπιμότητες. Συγχαρητήρια στα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που κάτω από όχι ιδανικές συνθήκες, προσπαθούν για το καλύτερο".

    [09] "Παρατεταμένο τέλμα"

    Η αποσαφήνιση των όρων του σχεδίου στήριξης που προσφέρει στη χώρα μας το Eurogroup και το ΔΝΤ επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας ότι απουσιάζει η στοιχειώδης πολιτική βούληση για στήριξη της ζώνης του ευρώ, καθώς και η στοιχειώδης κοινοτική αλληλεγγύη για στήριξη της Ελλάδας, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ και προβλέπει "νέα επώδυνα, υφεσιακά μέτρα, που θα βυθίσουν τη χώρα σε ένα βαθύ και παρατεταμένο τέλμα".

    "Η κυβέρνηση δεν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση για να ζητήσει την ενεργοποίηση ενός τέτοιου μηχανισμού, που μας οδηγεί στην αγκαλιά του ΔΝΤ και έχει ως προαπαιτούμενο τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και των εργασιακών σχέσεων. Οι αγώνες των εργαζομένων στην Ελλάδα και την Ευρώπη αποτελούν σήμερα τη ζωντανή ελπίδα για την αναστροφή της πορείας στη χώρα μας, αλλά και στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο", καταλήγει η ανακοίνωση.

    Για "παλινωδίες και γκάφες μας έφεραν στην πόρτα του ΔΝΤ", μίλησε ο κ. Αλέξης Τσίπρας σε ημερίδα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και εξέφρασε τον φόβο "ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας, αν δεν υπάρξει προσπάθεια από όλες τις κοινωνικές δυνάμεις, που συνειδητοποιούν το χρέος τους, να αντισταθούν σε αυτήν την προοπτική".

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, εκτίμησε ότι "η κρίση θα επηρεάσει συνολικά τη ζωή των ανθρώπων, στο επίπεδο της εργασίας, των δικαιωμάτων και της καθημερινής τους ζωής" και υπογράμμισε ότι "το καθήκον της Αριστεράς, είναι να οργανώσει τις κοινωνικές αντιστάσεις απέναντι στην κρίση αυτή και να δουλέψει συστηματικά για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Και οι κοινωνικές αντιστάσεις δεν είναι απλώς και μόνο υπόθεση των δρόμων. Πολλά πράγματα θα κριθούν στον δρόμο και στη μαζικότητα των κινητοποιήσεων απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα".

    "Η Αριστερά οφείλει να πρωτοστατήσει στη δημιουργία ασπίδας προστασίας και κοινωνικής αλληλεγγύης στους συμπολίτες μας που πρώτοι χρίζουν αυτής της βοήθειας και αυτής της ανάγκης. Και είναι απόλυτα προφανές, ότι το αυτοδιοικητικό πεδίο είναι προνομιακό για μια τέτοιου είδους πολιτική από την πλευρά της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλέξης Τσίπρας.

    Τόνισε ότι οι προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές "έχουν ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Εκεί θα κληθούμε να καταθέσουμε το αυτοδιοικητικό μας στίγμα. Ένα στίγμα που έχει ήδη καταξιωθεί, έχοντας ως προτεραιότητα την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, την κοινωνική αλληλεγγύη, την πάλη ενάντια σε κάθε μορφή κοινωνικού αποκλεισμού, την ουσιαστική αναβάθμιση των αυτοδιοικητικών θεσμών".

    [10] Θρίαμβος της Κεντροδεξιάς

    Τo κεντροδεξιό κόμμα "Ενωση Νεαρών Δημοκρατών" (Fidesz) είναι τελικώς ο μεγάλος νικητής του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στην Ουγγαρία με καταμετρημένο το 99% των ψήφων.

    Ο πρόεδρος της χώρας Λάζλο Σόλιομ σε δήλωσή του σε συνέντευξη Τύπου αναφέρει:"Τα αποτελέσματα δείχνουν μια πολύ μεγάλη στροφή στην πολιτική της Ουγγαρίας. Είναι απρόσμενο σε ένα κόμμα που κέρδισε να επιτύχει μια τόσο μεγάλη και καθαρή νίκη".

    Από την πλευρά του ο επόμενος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν ανακοίνωσε τη νίκη του και δήλωσε ότι οι Ουγγροι ψήφισαν "κατά της απελπισίας".

    "Οι Ουγγροι ψήφισαν για το μέλλον της χώρας μας. Σήμερα οι πολίτες καταψήφισαν την απελπισία", είπε και συνέχισε:"Το γνωρίζω καλά πως αντιμετωπίζω την μεγαλύτερη και δυσκολότερη δουλειά στη ζωή μου και καλώ τους συμπολίτες μου να με βοηθήσουν σ αυτήν".

    Το μέχρι τώρα κυβερνών Ουγγρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα υπέστη συντριπτική ήττα, μειώνοντας τη δύναμή του μεταξύ 19 και 20 %, ενώ στην τρίτη θέση φέρεται να βρίσκεται, με ένα 15 έως 17 ο/ο, το ακροδεξιό κόμμα «Γιόμπικ» («Για μια άλλη Ουγγαρία») που θα εκπροσωπείται για πρώτη φορά στην ουγγρική Βουλή.

    Την είσοδό του στη Βουλή, πετυχαίνοντας το εκλογικό μέτρο του 5 %, φαίνεται να εξασφαλίζει και το πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα Πρασίνων με την επωνυμία «Μια νέα πολιτική είναι δυνατή».

    Ωστόσο, λίγο αργότερα μετά την πρώτη δημοσιοποίηση «έξιτ πολς», η Εθνική Επιτροπή Εκλογών απαγόρευσε τη δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων έξω από τα εκλογικά κέντρα, καθώς παρέτεινε το χρόνο λειτουργίας των, λόγω του μεγάλου συνωστισμού ψηφοφόρων που παρατηρήθηκε σε πολλά από αυτά στη Βουδαπέστη, και έπειτα από τον προκαθορισμένο χρόνο κλεισίματος της κάλπης.

    Η Ουγγαρία διαθέτει, από το 1990 που είχε πρωτοτεθεί σε ισχύ, ένα από τα πολυπλοκότερα εκλογικά συστήματα στον κόσμο, έναν συνδυασμό του γαλλικού και του γερμανικού εκλογικού συστήματος.

    Στον πρώτο γύρο των εκλογών εκλέγονται τα 176 (από το σύνολο των 386) μέλη της Βουλής με πλειοψηφικό σύστημα στις εκλογικές τους περιφέρειες, άλλοι 152 βουλευτές εκλέγονται βάση κομματικής λίστας, ενώ οι υπόλοιπες από το σύνολο των 386 εδρών κατανέμονται στη βάση ενός πολύπλοκου συστήματος που δίνει στα κόμματα που εξασφαλίζουν την είσοδο στη ουλή, ψήφους που διαφορετικά θα χάνονταν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 12 April 2010 - 6:30:29 UTC