Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν ετέθη θέμα ενεργοποίησης του μηχανισμού"

  • [01] "Δεν ετέθη θέμα ενεργοποίησης του μηχανισμού"

    Αργά αύριο το απόγευμα αναμένεται στην Κύπρο για μονοήμερη επίσκεψη εργασίας ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Γιώργος Παπανδρέου.

    Τη Δευτέρα και ώρα 09.00 π.μ. ο κ. Παπανδρέου θα έχει κατβ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια στο προεδρικό μέγαρο.

    Στις 10.30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού της Ελλάδας, του Κυπρίου προέδρου, των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Κύπρου, καθώς και μελών της ελληνικής και της κυπριακής αντιπροσωπείας.

    Στις 13.15 μ.μ. θα γίνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ και στις 13.30 ο Κύπριος πρόεδρος θα παραθέσει γεύμα προς τιμή του πρωθυπουργού.

    Το απόγευμα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

    Το κ. Παπανδρέου θα συνοδεύουν ο ΑΝΥΠΕΞ Δ. Δρούτσας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πατελωτής

    «Δεν ετέθη ζήτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού. Ο μηχανισμός είναι πολύ σημαντικό δίχτυ ασφαλείας. Τις τελευταίες μέρες, όπως ήταν προγραμματισμένο, γίνεται συγκεκριμενοποίηση του μηχανισμού αυτού σε συνέχεια της απόφασης του Συμβουλίου Κορυφής», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός είχε, επίσης, συνεργασία με την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, καθώς και με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

    Σε ερώτηση αν απασχολεί την κυβέρνηση το ύψος των σπρεντ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται η Ελλάδα απασχολούν, αλλά το ύψος τους δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, ούτε την προσπάθεια που καταβάλει και τα αποτελέσματα που έχει παράξει η κυβέρνηση.

    «Όσο περνά ο καιρός, αυτά θα εμπεδώνονται στις αγορές και στους διεθνείς εταίρους μας και έτσι θα έχουμε πιο λογικά επιτόκια», τόνισε.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, που κάνουν λόγο για είσοδο της Ελλάδας στην τελική ευθεία χωρίς επιστροφή, είπε ότι «είμαστε στην τελική ευθεία, ώστε να βάλουμε τη χώρα σε σωστή πορεία και να διορθώσουμε λάθη και παραλείψεις ετών».

    Στην αρχή των δηλώσεών του ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πρόοδο του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης και «για τα πολύ θετικά στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού», αναφέροντας ως παράδειγμα ότι το έλλειμμα μειώθηκε κατά 40% στο τρίμηνο σε σχέση με πέρυσι.

    «Τίποτα δεν έχει κερδηθεί, κερδίζουμε την αξιοπιστία μας κάθε μέρα, την επόμενη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο θα συζητηθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ενώ θα ψηφιστεί στη Βουλή και το φορολογικό νομοσχέδιο», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση προχωρά πολύ γρήγορα στην υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης.

    Δηλώσεις Λ.Κατσέλη

    Στόχος της κυβέρνησης είναι «να πατήσουμε το γκάζι», ώστε να βάλουμε ένα στέρεο ανάχωμα στην ύφεση, να προωθήσουμε και να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις - που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν προβλήματα - τόσο με τις επενδύσεις, όσο και με τις μεγάλες ρυθμιστικές τομές, δήλωσε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, μετά τη συνεργασία με τον πρωθυπουργό.

    Η κα Κατσέλη δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο θα έλθει προς συζήτηση το νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων και οι βασικές αρχές του αναπτυξιακού νόμου.

    Η υπουργός ανέφερε επίσης ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, την οποία χαρακτήρισε πάρα πολύ ικανοποιητική και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα επιτευχθεί ο στόχος της απορρόφησης του 15% το 2010.

    Η κα Κατσέλη σημείωσε ότι προγράμματα βγαίνουν σχεδόν κάθε εβδομάδα και ότι ολοκληρώνονται οι αξιολογήσεις των προγραμμάτων για τη γυναικεία και νεανική επιχειρηματικότητα και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην πρώτη φάση, ενώ ξεκινά και η δεύτερη φάση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ, τη στήριξη της μεταποίησης και τη ψηφιακή σύγκλιση. Θα υπάρξουν, είπε, ανακοινώσεις για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς επίσης ανέφερε ότι προχωρούν όλα τα προγράμματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

    Αποκλιμάκωση του spread

    Στο μεταξύ, ελαφρά αποκλιμάκωση εμφάνιζε τις πρώτες ώρες των συναλλαγών το «σπρεντ» (spread) και η απόδοση των ελληνικών ομολόγων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Μπλούμπεργκ» (Bloomberg), η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου κυμαινόταν στο 7,23% από 7,37%, που διαμορφώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, στο κλείσιμο της Ηλεκτρονικής Δευτερογενούς Αγοράς Τίτλων (ΗΔΑΤ). Το περιθώριο (spread) του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, έναντι των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων, κυμαινόταν στο 4,12%.

    ΕΕ: "Θα είμαστε έτοιμοι αν ζητηθεί"

    Οι Ευρωπαίοι «θα είναι έτοιμοι να παρέμβουν, αν οι Έλληνες το ζητήσουν» και να θέσουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο χρηματοπιστωτικής βοήθειας με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, το οποίο υιοθέτησαν πρόσφατα, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα "Λε Μοντ" και σε τρεις άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες.

    «Η ελληνική κυβέρνηση είναι θαρραλέα και προχωρεί σε ρήξη με το παρελθόν. Θα είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε αν οι Έλληνες το ζητήσουν», δήλωσε ο Βαν Ρόμπεϊ.

    «Αυτό το σχέδιο αρωγής δεν θα είναι αξιόπιστο παρά μόνον αν γίνει επιχειρησιακό», αναγνωρίζει ο Βαν Ρόμπεϊ, καθώς δύο εβδομάδες μετά την υιοθέτησή του, η ύπαρξη αυτού του σχεδίου δεν έχει αρκέσει για να κατευνάσει τις αγορές.

    «Διεξάγονται συζητήσεις για να προσδιοριστούν οι συγκεκριμένοι τεχνικοί όροι του μηχανισμού. Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup, στα μέσα Απριλίου, θα βρει λύσεις στα προβλήματα που απομένουν, εφόσον υφίστανται ακόμη», διαβεβαίωσε.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτιμά πως η επιβίωση του ευρωπαϊκού οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου θα απαιτήσει τη λήψη «μη δημοφιλών μέτρων» την ώρα που ο «κυρίαρχος λαϊκισμός», όπως αναφέρει η ισπανική "Ελ Παΐς".

    «Το ευρωπαϊκό μοντέλο δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη και η Ευρώπη δεν μπορεί να διαδραματίσει ένα ρόλο στον κόσμο χωρίς περισσότερη οικονομική ευρωστία», δηλώνει ο Βαν Ρόμπεϊ και προσθέτει:

    «Ο μεγάλος κίνδυνος, είναι ο κυρίαρχος λαϊκισμός και, κατά συνέπεια, η ανυπαρξία δέσμευσης στην Ευρώπη. Ο λαϊκισμός καθιστά δύσκολη την υιοθέτηση των μέτρων που είναι απαραίτητα για το μέλλον της Ευρώπης. Όταν βλέπω την οικονομική ατζέντα, τις δημοσιονομικές προκλήσεις ... βλέπω ότι θα είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε μέσα στα επόμενα χρόνια μέτρα που δεν θα είναι δημοφιλή».

    «Στα επόμενα χρόνια δεν θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από μεταρρυθμίσεις που δεν θα είναι δημοφιλείς», συνέχισε ο Βαν Ρόμπεϊ χωρίς να διευκρινίσει ποιές θα είναι οι μεταρρυθμίσεις αυτές.

    Η συνέντευξη του Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ένα αξίωμα που δημιουργήθηκε από τη συνθήκη της Λισαβόνας, δόθηκε στη "Λε Μοντ", την ισπανική "Ελ Παΐς", την γερμανική "Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ" και τη βελγική "Ντε Σταντάαρ".

    Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμέλια Τόρες ανέφερε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και βρίσκεται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Απαντώντας ειδικότερα σε σειρά ερωτήσεων για την ελληνική οικονομία, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ότι το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν πολλές φήμες και σενάρια, ωστόσο αυτό που έχει σημασία, όπως υπογράμμισε, είναι να τηρηθεί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες φέτος και στο πλαίσιο αυτό σημείωσε τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών για μείωση κατά 40% του ελλείμματος στο πρώτο τρίμηνο. Η Α. Τόρες επανέλαβε παράλληλα την ετοιμότητα της Επιτροπής να θέσει σε εφαρμογή, εφόσον ζητηθεί, το μηχανισμό στήριξης που αποφασίστηκε σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το περιεχόμενο των συζητήσεων στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής, η Α. Τόρες αφού σημείωσε ότι η Επιτροπή αυτή συνεδριάζει τακτικά πριν από κάθε σύνοδο του Eurogroup και του ECOFIN περιορίστηκε να πει ότι όπως συμβαίνει το τελευταίο διάστημα συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα της ελληνικής οικονομίας που θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στις άτυπες συνεδριάσεις του Eurogroup και του ECOFIN την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Μαδρίτη.

    Κληθείσα εξάλλου να σχολιάσει αν υπάρχουν ενδεχόμενες επιπτώσεις από την περίπτωση της Ελλάδας για τη σταθερότητα της ευρωζώνης τόνισε ότι το ευρώ είναι ένα σταθερό και ισχυρό νόμισμα και πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

    Η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε τέλος ότι από τις τεχνικές πτυχές του μηχανισμού στήριξης που θα πρέπει να διευκρινιστούν είναι ο προσδιορισμός του επιτοκίου που θα ισχύσει στα διμερή δάνεια εφόσον αυτά κριθούν αναγκαία , επιτόκιο το οποίο, όπως είπε, θα καθοριστεί και θα αποφασιστεί τη δεδομένη στιγμή όταν και αν το ζητήσει η χώρα μας .

    Την διαβεβαίωση ότι το σχέδιο αρωγής προς την Ελλάδα μπορεί να ενεργοποιηθεί σύντομα, αν είναι απαραίτητο έδωσε σήμερα και η γερμανική κυβέρνηση, όμως εκτιμά πως η Ελλάδα είναι σε θέση να τα καταφέρει "με τα δικά της μέσα".

    «Δεν συμβουλεύω κανέναν να αμφιβάλλει για το γεγονός ότι αυτό το δίχτυ ασφαλείας υπάρχει πράγματι και πως μπορεί να ενεργοποιηθεί σύντομα», δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μίχαελ Όφερ, σημειώνοντας πως το σχέδιο αρωγής θα τεθεί σε εφαρμογή μόνον αν η Ελλάδα το ζητήσει και ότι, για να εφαρμοστεί, απαιτείται η ομοφωνία των χωρών της ευρωζώνης.

    Όμως από την πλευρά της Γερμανίας «πιστεύουμε πως η Ελλάδα μπορεί να καταφέρει να επιτύχει τους στόχους της με τα δικά της μέσα», πρόσθεσε, αναφέρομενος σε "ενθαρρυντικές ενδείξεις", όπως η μείωση από την Ελλάδα κατά το πρώτο τρίμηνο του ελλείμματός της και τις δηλώσεις σχόλιά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ που χαρακτήρισε χθες "εκτός συζήτησης" το ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας.

    Την ετοιμότητα της ΕΕ να ενεργοποιήσει "ανά πάσαν στιγμήν" το σχέδιο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας τόνισαν και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι.

    Τρισέ: "Δεν τίθεται θέμα πτώχευσης"

    Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ δήλωσε πως «δεν τίθεται θέμα πτώχευσης της Ελλάδας», ενώ χαρακτήρισε λειτουργικό το σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας και επεσήμανε ότι η απόφαση ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση και ότι, σε αυτή την περίπτωση, «θα δούμε πώς θα το ενεργοποιήσουμε».

    Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, επίσης, σε συνέντευξή του που φιλοξενείται στην ιταλική οικονομική εφημερίδα "Il Sole 24 Ore", δηλώνει πως «δεν ήμουν αντίθετος στην ανάμειξη του ΔΝΤ, αλλά στην αποκλειστική του ανάμειξη» και προσθέτει: «Τίθεμαι υπέρ μιας όσο γίνεται μεγαλύτερης "υπευθυνοποίησης" των κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ, έτσι όπως προβλέπεται από το Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας».

    Σχετικά με το ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης ο κ. Τρισέ εκτιμά ότι «σε αυτή τη φάση, η ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτού δεν θα είναι αναγκαία. Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει το πρόγραμμα εξυγίανσης με τρόπο πολύ αποφασιστικό, έτσι όπως δεσμεύτηκε να κάνει ενώπιον του Eurogroup».

    Τέλος, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν «η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι ουσιαστικά πιθανή», απαντά: «Το θέμα δεν είναι υπό συζήτηση, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος, αλλά και τη δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 10 April 2010 - 16:30:16 UTC