Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν ετέθη θέμα ενεργοποίησης του μηχανισμού"
  • [02] "Τα μέτρα «πνίγουν» την οικονομία"

  • [01] "Δεν ετέθη θέμα ενεργοποίησης του μηχανισμού"

    «Δεν ετέθη ζήτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού. Ο μηχανισμός είναι πολύ σημαντικό δίχτυ ασφαλείας. Τις τελευταίες μέρες, όπως ήταν προγραμματισμένο, γίνεται συγκεκριμενοποίηση του μηχανισμού αυτού σε συνέχεια της απόφασης του Συμβουλίου Κορυφής», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός είχε, επίσης, συνεργασία με την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, καθώς και με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

    Σε ερώτηση αν απασχολεί την κυβέρνηση το ύψος των σπρεντ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται η Ελλάδα απασχολούν, αλλά το ύψος τους δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, ούτε την προσπάθεια που καταβάλει και τα αποτελέσματα που έχει παράξει η κυβέρνηση.

    «Όσο περνά ο καιρός, αυτά θα εμπεδώνονται στις αγορές και στους διεθνείς εταίρους μας και έτσι θα έχουμε πιο λογικά επιτόκια», τόνισε.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, που κάνουν λόγο για είσοδο της Ελλάδας στην τελική ευθεία χωρίς επιστροφή, είπε ότι «είμαστε στην τελική ευθεία, ώστε να βάλουμε τη χώρα σε σωστή πορεία και να διορθώσουμε λάθη και παραλείψεις ετών».

    Στην αρχή των δηλώσεών του ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πρόοδο του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης και «για τα πολύ θετικά στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού», αναφέροντας ως παράδειγμα ότι το έλλειμμα μειώθηκε κατά 40% στο τρίμηνο σε σχέση με πέρυσι.

    «Τίποτα δεν έχει κερδηθεί, κερδίζουμε την αξιοπιστία μας κάθε μέρα, την επόμενη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο θα συζητηθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ενώ θα ψηφιστεί στη Βουλή και το φορολογικό νομοσχέδιο», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση προχωρά πολύ γρήγορα στην υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης.

    Δηλώσεις Λ.Κατσέλη

    Στόχος της κυβέρνησης είναι «να πατήσουμε το γκάζι», ώστε να βάλουμε ένα στέρεο ανάχωμα στην ύφεση, να προωθήσουμε και να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις - που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν προβλήματα - τόσο με τις επενδύσεις, όσο και με τις μεγάλες ρυθμιστικές τομές, δήλωσε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, μετά τη συνεργασία με τον πρωθυπουργό.

    Η κα Κατσέλη δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο θα έλθει προς συζήτηση το νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων και οι βασικές αρχές του αναπτυξιακού νόμου.

    Η υπουργός ανέφερε επίσης ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, την οποία χαρακτήρισε πάρα πολύ ικανοποιητική και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα επιτευχθεί ο στόχος της απορρόφησης του 15% το 2010.

    Η κα Κατσέλη σημείωσε ότι προγράμματα βγαίνουν σχεδόν κάθε εβδομάδα και ότι ολοκληρώνονται οι αξιολογήσεις των προγραμμάτων για τη γυναικεία και νεανική επιχειρηματικότητα και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην πρώτη φάση, ενώ ξεκινά και η δεύτερη φάση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ, τη στήριξη της μεταποίησης και τη ψηφιακή σύγκλιση. Θα υπάρξουν, είπε, ανακοινώσεις για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς επίσης ανέφερε ότι προχωρούν όλα τα προγράμματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

    Αποκλιμάκωση του spread

    Στο μεταξύ, ελαφρά αποκλιμάκωση εμφάνιζε τις πρώτες ώρες των συναλλαγών το «σπρεντ» (spread) και η απόδοση των ελληνικών ομολόγων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Μπλούμπεργκ» (Bloomberg), η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου κυμαινόταν στο 7,23% από 7,37%, που διαμορφώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, στο κλείσιμο της Ηλεκτρονικής Δευτερογενούς Αγοράς Τίτλων (ΗΔΑΤ). Το περιθώριο (spread) του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, έναντι των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων, κυμαινόταν στο 4,12%.

    ΕΕ: "Θα είμαστε έτοιμοι αν ζητηθεί"

    Οι Ευρωπαίοι «θα είναι έτοιμοι να παρέμβουν, αν οι Έλληνες το ζητήσουν» και να θέσουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο χρηματοπιστωτικής βοήθειας με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, το οποίο υιοθέτησαν πρόσφατα, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα "Λε Μοντ" και σε τρεις άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες.

    «Η ελληνική κυβέρνηση είναι θαρραλέα και προχωρεί σε ρήξη με το παρελθόν. Θα είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε αν οι Έλληνες το ζητήσουν», δήλωσε ο Βαν Ρόμπεϊ.

    «Αυτό το σχέδιο αρωγής δεν θα είναι αξιόπιστο παρά μόνον αν γίνει επιχειρησιακό», αναγνωρίζει ο Βαν Ρόμπεϊ, καθώς δύο εβδομάδες μετά την υιοθέτησή του, η ύπαρξη αυτού του σχεδίου δεν έχει αρκέσει για να κατευνάσει τις αγορές.

    «Διεξάγονται συζητήσεις για να προσδιοριστούν οι συγκεκριμένοι τεχνικοί όροι του μηχανισμού. Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup, στα μέσα Απριλίου, θα βρει λύσεις στα προβλήματα που απομένουν, εφόσον υφίστανται ακόμη», διαβεβαίωσε.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτιμά πως η επιβίωση του ευρωπαϊκού οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου θα απαιτήσει τη λήψη «μη δημοφιλών μέτρων» την ώρα που ο «κυρίαρχος λαϊκισμός», όπως αναφέρει η ισπανική "Ελ Παΐς".

    «Το ευρωπαϊκό μοντέλο δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη και η Ευρώπη δεν μπορεί να διαδραματίσει ένα ρόλο στον κόσμο χωρίς περισσότερη οικονομική ευρωστία», δηλώνει ο Βαν Ρόμπεϊ και προσθέτει:

    «Ο μεγάλος κίνδυνος, είναι ο κυρίαρχος λαϊκισμός και, κατά συνέπεια, η ανυπαρξία δέσμευσης στην Ευρώπη. Ο λαϊκισμός καθιστά δύσκολη την υιοθέτηση των μέτρων που είναι απαραίτητα για το μέλλον της Ευρώπης. Όταν βλέπω την οικονομική ατζέντα, τις δημοσιονομικές προκλήσεις ... βλέπω ότι θα είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε μέσα στα επόμενα χρόνια μέτρα που δεν θα είναι δημοφιλή».

    «Στα επόμενα χρόνια δεν θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από μεταρρυθμίσεις που δεν θα είναι δημοφιλείς», συνέχισε ο Βαν Ρόμπεϊ χωρίς να διευκρινίσει ποιές θα είναι οι μεταρρυθμίσεις αυτές.

    Η συνέντευξη του Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ένα αξίωμα που δημιουργήθηκε από τη συνθήκη της Λισαβόνας, δόθηκε στη "Λε Μοντ", την ισπανική "Ελ Παΐς", την γερμανική "Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ" και τη βελγική "Ντε Σταντάαρ".

    Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμέλια Τόρες ανέφερε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και βρίσκεται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Απαντώντας ειδικότερα σε σειρά ερωτήσεων για την ελληνική οικονομία, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ότι το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν πολλές φήμες και σενάρια, ωστόσο αυτό που έχει σημασία, όπως υπογράμμισε, είναι να τηρηθεί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες φέτος και στο πλαίσιο αυτό σημείωσε τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών για μείωση κατά 40% του ελλείμματος στο πρώτο τρίμηνο. Η Α. Τόρες επανέλαβε παράλληλα την ετοιμότητα της Επιτροπής να θέσει σε εφαρμογή, εφόσον ζητηθεί, το μηχανισμό στήριξης που αποφασίστηκε σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το περιεχόμενο των συζητήσεων στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής, η Α. Τόρες αφού σημείωσε ότι η Επιτροπή αυτή συνεδριάζει τακτικά πριν από κάθε σύνοδο του Eurogroup και του ECOFIN περιορίστηκε να πει ότι όπως συμβαίνει το τελευταίο διάστημα συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα της ελληνικής οικονομίας που θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στις άτυπες συνεδριάσεις του Eurogroup και του ECOFIN την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Μαδρίτη.

    Κληθείσα εξάλλου να σχολιάσει αν υπάρχουν ενδεχόμενες επιπτώσεις από την περίπτωση της Ελλάδας για τη σταθερότητα της ευρωζώνης τόνισε ότι το ευρώ είναι ένα σταθερό και ισχυρό νόμισμα και πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

    Η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε τέλος ότι από τις τεχνικές πτυχές του μηχανισμού στήριξης που θα πρέπει να διευκρινιστούν είναι ο προσδιορισμός του επιτοκίου που θα ισχύσει στα διμερή δάνεια εφόσον αυτά κριθούν αναγκαία , επιτόκιο το οποίο, όπως είπε, θα καθοριστεί και θα αποφασιστεί τη δεδομένη στιγμή όταν και αν το ζητήσει η χώρα μας .

    Την διαβεβαίωση ότι το σχέδιο αρωγής προς την Ελλάδα μπορεί να ενεργοποιηθεί σύντομα, αν είναι απαραίτητο έδωσε σήμερα και η γερμανική κυβέρνηση, όμως εκτιμά πως η Ελλάδα είναι σε θέση να τα καταφέρει "με τα δικά της μέσα".

    «Δεν συμβουλεύω κανέναν να αμφιβάλλει για το γεγονός ότι αυτό το δίχτυ ασφαλείας υπάρχει πράγματι και πως μπορεί να ενεργοποιηθεί σύντομα», δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μίχαελ Όφερ, σημειώνοντας πως το σχέδιο αρωγής θα τεθεί σε εφαρμογή μόνον αν η Ελλάδα το ζητήσει και ότι, για να εφαρμοστεί, απαιτείται η ομοφωνία των χωρών της ευρωζώνης.

    Όμως από την πλευρά της Γερμανίας «πιστεύουμε πως η Ελλάδα μπορεί να καταφέρει να επιτύχει τους στόχους της με τα δικά της μέσα», πρόσθεσε, αναφέρομενος σε "ενθαρρυντικές ενδείξεις", όπως η μείωση από την Ελλάδα κατά το πρώτο τρίμηνο του ελλείμματός της και τις δηλώσεις σχόλιά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ που χαρακτήρισε χθες "εκτός συζήτησης" το ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας.

    Την ετοιμότητα της ΕΕ να ενεργοποιήσει "ανά πάσαν στιγμήν" το σχέδιο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας τόνισαν και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι.

    Τρισέ: "Δεν τίθεται θέμα πτώχευσης"

    Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ δήλωσε πως «δεν τίθεται θέμα πτώχευσης της Ελλάδας», ενώ χαρακτήρισε λειτουργικό το σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας και επεσήμανε ότι η απόφαση ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση και ότι, σε αυτή την περίπτωση, «θα δούμε πώς θα το ενεργοποιήσουμε».

    Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, επίσης, σε συνέντευξή του που φιλοξενείται στην ιταλική οικονομική εφημερίδα "Il Sole 24 Ore", δηλώνει πως «δεν ήμουν αντίθετος στην ανάμειξη του ΔΝΤ, αλλά στην αποκλειστική του ανάμειξη» και προσθέτει: «Τίθεμαι υπέρ μιας όσο γίνεται μεγαλύτερης "υπευθυνοποίησης" των κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ, έτσι όπως προβλέπεται από το Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας».

    Σχετικά με το ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης ο κ. Τρισέ εκτιμά ότι «σε αυτή τη φάση, η ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτού δεν θα είναι αναγκαία. Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει το πρόγραμμα εξυγίανσης με τρόπο πολύ αποφασιστικό, έτσι όπως δεσμεύτηκε να κάνει ενώπιον του Eurogroup».

    Τέλος, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν «η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι ουσιαστικά πιθανή», απαντά: «Το θέμα δεν είναι υπό συζήτηση, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος, αλλά και τη δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ».

    [02] "Τα μέτρα «πνίγουν» την οικονομία"

    Σε Συνδιάσκεψη της ΝΔ για αγροτικά θέματα, που πραγματοποιείται στη Λάρισα, θα μιλήσει σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ.Αύριο θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

    Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της προσυνεδριακής συνδιάσκεψης του κόμματός του στην Κοζάνη.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ευθύνεται για την εκτίναξη των spreads και επί των ημερών της έγιναν γκάφες, λάθη και παλινωδίες, έκανε δε λόγο για «λαίλαπα ΠΑΣΟΚ».

    Για δε τη ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς αποσαφήνισε πως δεν θα επιτρέψει την επιστροφή στην εσωστρέφεια και ότι δεν συγχωρείται καμιά παραφωνία.

    Αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, στο ζήτημα που δημιουργήθηκε με την απόφαση της Ντόρας Μπακογιάννη να μην προσέλθει στη Συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ την Κυριακή και υπογράμμισε:

    «Η δημοκρατική λειτουργία των κομματικών οργάνων και μάλιστα της ΚΕ, δεν προσφέρεται ούτε για ανώφελες εσωστρεφείς κουβεντούλες, ούτε ως ευκαιρία «νομής» κομματικής εξουσίας.Εκτός αν κάποιοι εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια».

    «Η εκτίναξη των spreads δεν υποδηλώνει μόνο την επίθεση των κερδοσκόπων. Αποκαλύπτει την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Και μάλιστα σε ελάχιστο χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων της», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

    Και πρόσθεσε:

    «Βέβαια, το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να επιρρίψει τις δικές του ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση. Όμως τα spreads εκτινάχθηκαν επί των ημερών του και με ευθύνη του. Όταν ανέλαβε ήταν 130 μονάδες. Και σήμερα ξεπέρασαν τις 400... Η Ελλάδα δέχθηκε επίθεση κερδοσκόπων επί των ημερών ΠΑΣΟΚ και με απόλυτη ευθύνη του, όχι επί των ημερών της ΝΔ. Η Ελλάδα διασύρεται διεθνώς, επί ΠΑΣΟΚ και εξ αιτίας του, όχι επί των ημερών της ΝΔ. «Βαθιά λαρύγγια», που αναζητούνται μέσα στην Κυβέρνηση και στις παρυφές της, ανέκυψαν επί ΠΑΣΟΚ, όχι επί ΝΔ».

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ έκανε αυτοκριτική για τη διακυβέρνηση της ΝΔ, επειδή δεν κατάφερε να εκμηδενίσει τα ελλείμματα όταν της δόθηκε η ευκαιρία και παρατήρησε:

    «Έγιναν λάθη και υπήρξαν παραλείψεις. Αλλά τέτοιες γκάφες, τέτοια αυτοκαταστροφική μανία, τέτοιες παλινωδίες, τέτοια αβουλία, τέτοιες καθυστερήσεις, ακόμα και στους διορισμούς Γενικών Γραμματέων, δεν έχουν ξαναγίνει. Και τώρα το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει σιωπηλά εκεί που κάποτε κατηγορούσε: Όπως στα μέτρα για τους ημιϋπαίθριους χώρους που λίγους μήνες πριν, ως αντιπολίτευση, τα κατήγγειλε. Κι ύστερα ως κυβέρνηση τα κατάργησε.Και σήμερα τα υιοθετεί».

    Για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι δεν έχει κανένα σχέδιο, το μόνο σχέδιο της ήταν πώς θα χτυπήσει την ΝΔ και προσπαθεί να τα φορτώσει όλα στην κυβέρνηση Καραμανλή.

    «Η Ελλάδα επί των ημερών της ΝΔ χτυπήθηκε από τη διεθνή οικονομική κρίση. Χτυπήθηκε, αλλά δεν γονάτισε. Κι ύστερα χτυπήθηκε από μια άλλη κρίση, από τη λαίλαπα ΠΑΣΟΚ: Που υποσχέθηκε προεκλογικά στους πάντες τα πάντα. Και μόλις ανέλαβε, διόγκωσε τα ελλείμματα με τους ερασιτεχνισμούς, την ανευθυνότητα και την ανικανότητά του», επισήμανε.

    Για τα μέτρα της κυβέρνησης τόνισε ότι περισσότερο «πνίγουν» την οικονομία, παρά μειώνουν τα ελλείμματα και οδηγούν σε θυσίες χωρίς προοπτική και τέλος.

    Σε ό,τι αφορά στη ΝΔ είπε ότι «παρέμεινε όρθια και ενωμένη. Τόλμησε την αυτοκριτική της. Και μίλησε όχι μόνο για τα δικά της σφάλματα. Αλλά και για την κρίση ολόκληρου του μοντέλου της Μεταπολίτευσης. Το οποίο αφήνει οριστικά πίσω».

    Ο Αντώνης Σαμαράς προχώρησε σε σύγκριση της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και σημείωσε:

    «Η νέα ΝΔ απέδειξε ότι έχει και υπευθυνότητα και Πολιτική. Το ΠΑΣΟΚ αποτελεί πλέον το σύμβολο του πιο ανεύθυνου λαϊκισμού, αποτελεί προπύργιο του πιο ξεπερασμένου μικροκομματισμού. Η νέα ΝΔ αποδεικνύει κάθε μέρα ότι έχει το θάρρος να ξεπεράσει και τον ίδιο τον εαυτό της. Το ΠΑΣΟΚ θυμίζει κάθε μέρα το χειρότερο εαυτό του».

    Ως προς την πορεία της ΝΔ υπογράμμισε:

    «Προχωράμε σε αυτές τις Προσυνεδριακές Διασκέψεις για να σας ακούσω και να με ακούσετε. Για το πώς θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Όχι για να επιστρέψουμε στην εσωστρέφεια. Την οποία, εν πάση περιπτώσει, δεν θα την επιτρέψω. Βρισκόμαστε στην καρδιά της πιο μεγάλης κρίσης που γνώρισε ο τόπος, για μια γενιά τουλάχιστον. Αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε τη χώρα όρθια. Και τη στιγμή αυτή - τη στιγμή της υπέρτατης μάχης για τον τόπο - δεν συγχωρείται καμιά παραφωνία. Τελεία και παύλα. Εχουμε, για το καλό του τόπου, πολλή δουλειά μπροστά μας, για να μας κρατάνε πίσω τέτοιες νοοτροπίες και συμπεριφορές. Άλλωστε, η δημοκρατική λειτουργία των κομματικών οργάνων, και μάλιστα της ΚΕ, δεν προσφέρεται ούτε για ανώφελες εσωστρεφείς κουβεντούλες, ούτε ως ευκαιρία «νομής» κομματικής εξουσίας.Εκτός αν κάποιοι εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια. Τα ζητήματα αυτά έχουν λυθεί με τρόπο σαφή και αδιαμφισβήτητο, με την πρόσφατη πανηγυρική ετυμηγορία των 800.000 μελών του κόμματός μας. Και η απόφαση αυτή είναι πανίσχυρη και αδιαπραγμάτευτη. Η δημοκρατική λειτουργία των κομματικών οργάνων και η συγκροτημένη πορεία του κόμματος προς την αναγέννησή του, αποτελούν υπόθεση πολιτικής ευθύνης και συνέπειας, ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει η χώρα μας. Γιατί έχουμε υποχρέωση να ενισχύσουμε στα μάτια του ελληνικού λαού το κύρος και την αξιοπιστία του κόμματός μας, ως παράγοντα πολιτικής σταθερότητας και κυβερνητικής ευθύνης. Εγώ αυτή την εντολή πήρα από σας. Αυτή την εντολή θα εκτελέσω. Δεν μπορούμε, βέβαια, να υποχρεώσουμε κάποιον να ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα, αν δεν το θέλει. Αλλά και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να διασύρει τις δημοκρατικές μας διαδικασίες και να προσβάλλει τα όργανα του κόμματος».

    Σε ό,τι αφορά το επικείμενο συνέδριο της ΝΔ σημείωσε:

    «Οι νεοδημοκράτες συσπειρώθηκαν με πρωτοφανή τρόπο να εκλέξουν το νέο αρχηγό τους. Και τώρα συσπειρώνονται στην πορεία για το 8ο Συνέδριό τους. Που θα καθαρίσει την παράταξη απβ ό,τι την πλήγωσε. Θα απαλλάξει το Κόμμα - όπως το έχω υποσχεθεί - από τα «βαρίδια» του, πριν απαλλάξει τη χώρα από τα «βαρίδια» της. Και θα δώσει Ελπίδα στον τόπο. Δεν παλεύουμε μόνο για να επιστρέψουμε στην εξουσία. Παλεύουμε σήμερα για να κρατήσουμε όρθια την Ελλάδα. Κι αύριο να ξανακτίσουμε την Ελλάδα».

    Ο Α. Σαμαράς είπε πως όταν χρειάστηκε η ΝΔ έβαλε πλάτη για το καλό της πατρίδας, αλλά δήλωσε πως «συνεργοί σε έξωθεσμικές λύσεις που συχνά-πυκνά ακούγονται τον τελευταίο καιρό, δεν θα γίνουμε. Η πορεία του κόμματος προς την αναγέννηση δεν πρόκειται να ανακοπεί».

    Τόνισε ότι επί των ημερών της ΝΔ έγινε η μεγάλη στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μέσα σε 5 χρόνια, από το 2004 ως το 2009, η διείσδυση των Ανανεώσιμων πηγών κάθε μορφής τριπλασιάστηκε.Από τα 544 μεγαβάτ έφτασε τα 1428 μεγαβάτ. Ενώ η εγκαταστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών αυξήθηκε κατά 150 φορές,από 0,3 μεγαβάτ σε 45,7 μεγαβάτ.

    Οσο για την «πράσινη ανάπτυξη» παρατήρησε πως «δεν αρκεί να είναι «Πράσινη», πρέπει να είναι και Ανάπτυξη. Δεν αρκεί να στρέφεται σε ανανεώσιμες πηγές. Πρέπει να πληροί και όρους ανταγωνιστικότητας. Δεν αρκεί να παράγει ενέργεια. Πρέπει να παράγει φθηνή ενέργεια. Αλλιώς δεν δημιουργούμε Ανάπτυξη - Πράσινη ή οποιουδήποτε χρώματος. Δημιουργούμε νέα γενιά προβληματικών και κρατικοδίαιτων επιχειρήσεων. Που δεν μπορεί να τις αντέξει ο δημόσιος Προϋπολογισμός, τόνισε.

    Στη συνέχεια παρουσίασε δέκα αρχές που σηματοδοτούν τη θέση της ΝΔ για την Ενεργειακή Πολιτική και το Περιβάλλον και υπογράμμισε ότι το μήνυμα του κοινωνικού φιλελευθερισμού είναι ανάπτυξη με αειφορία.

    Ειδικά για το θέμα του λιγνίτη,που αφορά την περιοχή της Κοζάνης και της Πτολεμαϊδας,επισήμανε:

    «Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε το λιγνίτη. Μπορούμε όμως να τον κάνουμε φιλικό προς το περιβάλλον.Σήμερα υπάρχουν τεχνολογίες που μειώνουν τις εκπομπές ρύπων, παγιδεύουν το διοξείδιο του άνθρακα, εξουδετερώνουν την αιθάλη.Ακόμα κι αν συνυπολογίσουμε το κόστος αυτών των τεχνολογιών και πάλι το κόστος της ενέργειας από λιγνίτη είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι από άλλες πηγές. Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι αυτό που παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ, να διαλέξουμε ανάμεσα στις ανανεώσιμες πηγές και τους εγχώριους υδρογονάνθρακες. Το πρόβλημα είναι να παράγουμε φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές. Το πρόβλημα είναι να κάνουμε την πιο φθηνή πηγή ενέργειας, από λιγνίτη, φιλική προς το περιβάλλον. Κι εδώ υπάρχουν οι απαραίτητες τεχνολογικές λύσεις. Δεν χρειάζεται «να ανακαλύψουμε τον τροχό»». Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, όπου βρισκόμαστε σήμερα, έχει όλη την υποδομή για να γίνει το κέντρο ενεργειακών εξελίξεων ολόκληρης της χώρας.

    Νωρίτερα το μεσημέρι ο Πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε στη Νομαρχία Κοζάνης με εκπροσώπους των τοπικών αρχών και φορέων και ενημερώθηκε για τα προβλήματα του νομού.

    Απών ο Π. Ψωμιάδης από την ΚΕ της ΝΔ

    Δεν θα πάρει μέρος στη συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ την Κυριακή ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, όπως κοινοποίησε ο ίδιος με επιστολή του προς το διευθυντή του Γραφείου του προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και το Γραμματέα της ΚΕ του κόμματος Λευτέρη Ζαγορίτη.

    Ο Π. Ψωμιάδης επικαλείται ανειλημμένες υποχρεώσεις που έχει ως νομάρχης,το πρωί της Κυριακής και στην επιστολή αναφέρει:

    «Παρακαλώ, όμως, όπως μεταφέρετε στον Πρόεδρο κ. Αντώνη Σαμαρά και τα μέλη της ΚΕ την πλήρη, εκ μέρους μου, αποδοχή των αποφάσεων που θα ληφθούν και θα αφορούν το νέο οργανωτικό μοντέλο του κόμματός μας. Χειροκρότησα τις θέσεις του Αντώνη Σαμαρά, όπως με σαφήνεια διατυπώθηκαν στο προσυνέδριο που φιλοξένησε η Θεσσαλονίκη, καθώς συμφωνούν με την προτροπή που έχω από καιρό απευθύνει, να έρθουμε σε ρήξη με το χτες, να πάρουμε γενναίες αποφάσεις και να φέρουμε τη νέα Νέα Δημοκρατία στη θέση που πραγματικά της αξίζει».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 10 April 2010 - 4:30:17 UTC