Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν ετέθη ζήτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού"
  • [02] Στο 3,9% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο

  • [01] "Δεν ετέθη ζήτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού"

    Με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάρκο Κυπριανού, συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενόψει και της επίσκεψής του στην Κύπρο τη Δευτέρα.

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τους υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Οικονομίας Λούκα Κατσέλη.

    «Δεν ετέθη ζήτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού. Ο μηχανισμός είναι πολύ σημαντικό δίχτυ ασφαλείας. Τις τελευταίες μέρες, όπως ήταν προγραμματισμένο, γίνεται συγκεκριμενοποίηση του μηχανισμού αυτού σε συνέχεια της απόφασης του Συμβουλίου Κορυφής», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, μετά τη σύσκεψη.

    Σε ερώτηση αν απασχολεί την κυβέρνηση το ύψος των σπρεντ, ο υπουργός είπε ότι τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται η Ελλάδα απασχολούν, αλλά το ύψος τους δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, ούτε την προσπάθεια που καταβάλει και τα αποτελέσματα που έχει παράξει η κυβέρνηση.

    «Όσο περνά ο καιρός, αυτά θα εμπεδώνονται στις αγορές και στους διεθνείς εταίρους μας και έτσι θα έχουμε πιο λογικά επιτόκια», τόνισε.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, που κάνουν λόγο για είσοδο της Ελλάδας στην τελική ευθεία χωρίς επιστροφή, είπε ότι «είμαστε στην τελική ευθεία, ώστε να βάλουμε τη χώρα σε σωστή πορεία και να διορθώσουμε λάθη και παραλείψεις ετών».

    Στην αρχή των δηλώσεών του ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πρόοδο του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης και «για τα πολύ θετικά στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού», αναφέροντας ως παράδειγμα ότι το έλλειμμα μειώθηκε κατά 40% στο τρίμηνο σε σχέση με πέρυσι.

    «Τίποτα δεν έχει κερδηθεί, κερδίζουμε την αξιοπιστία μας κάθε μέρα, την επόμενη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο θα συζητηθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ενώ θα ψηφιστεί στη Βουλή και το φορολογικό νομοσχέδιο», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση προχωρά πολύ γρήγορα στην υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης.

    Στο μεταξύ, ελαφρά αποκλιμάκωση εμφάνιζε τις πρώτες ώρες των συναλλαγών το «σπρεντ» (spread) και η απόδοση των ελληνικών ομολόγων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Μπλούμπεργκ» (Bloomberg), η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου κυμαινόταν στο 7,23% από 7,37%, που διαμορφώθηκε χθες το απόγευμα, στο κλείσιμο της Ηλεκτρονικής Δευτερογενούς Αγοράς Τίτλων (ΗΔΑΤ). Το περιθώριο (spread) του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, έναντι των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων, κυμαινόταν στο 4,12%.

    Μικρή ανοδική αντίδραση καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, μετά τη μεγάλη πίεση που δέχθηκαν κατά τις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 13:00 διαμορφώνεται στις 1.932,04 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 0,32%.

    Χθες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ δήλωσε πως "δεν τίθεται θέμα πτώχευσης της Ελλάδας", ενώ χαρακτήρισε λειτουργικό το σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

    Επεσήμανε επίσης, ότι η απόφαση ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση και ότι, σε αυτή την περίπτωση, "θα δούμε πώς θα το ενεργοποιήσουμε".

    [02] Στο 3,9% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο

    Αύξηση 3,9% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή (ΓΔΤΚ) το Μάρτιο 2010 προς τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2009, έναντι αύξησης 2,8% που είχε σημειωθεί το Φεβρουάριο του 2010 προς τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2009, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤ.Α.).

    Εξάλλου, ο γενικός δείκτης το μήνα Μάρτιο 2010, σε σύγκριση με το Φεβρουάριο 2010, παρουσίασε αύξηση 3,1%.

    Η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 3,9% το μήνα Μάρτιο 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2009, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών:

    1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

    - Κατά 15,5% της ομάδας μεταφορές, λόγω αύξησης των τιμών στα τέλη κυκλοφορίας και τα διόδια, τα καύσιμα αυτοκινήτων, τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, η συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, και τις υπηρεσίες μεταφορών.

    - Κατά 7% της ομάδας στέγασης, λόγω αύξησης των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης, των ενοικίων κατοικιών, της ύδρευσης αποχέτευσης, του ηλεκτρισμού και των υπηρεσιών κοινοχρήστων.

    - Κατά 4,9% της ομάδας αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης των τιμών των αλκοολούχων τιμών και μη σερβιριζόμενων ποτών καθώς και των τιμών των τσιγάρων.

    Η ίδια ποσοστιαία αύξηση σημειώθηκε και στην ομάδα άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης των τιμών ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων, και αύξησης των τιμών της παροχής υπηρεσιών κουρείων και κομμωτηρίων.

    Κατά 3,5% της ομάδας επικοινωνίες, λόγω αύξησης των τιμών της κινητής τηλεφωνίας.

    Επίσης, σημαντικές αυξήσεις σημειώθηκαν στην ομάδα εκπαίδευση (3%) και στην ομάδα υγεία (2,7%).

    2. Από τη μείωση του δείκτη

    - Κατά 1,6% της ομάδας διατροφή και αλκοολούχα ποτά

    Σε ό,τι αφορά τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή (Εν.ΔΤΚ) το μήνα Μάρτιο 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2009, παρουσίασε αύξηση 3,9%, έναντι αύξησης 1,5% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2009 προς 2008.

    Τέλος, ο Εν.ΔΤΚ το μήνα Μάρτιο 2010 σε σύγκριση με το Φεβρουάριο 2010 παρουσίασε αύξηση 3,1%, έναντι αύξησης 2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 April 2010 - 10:30:18 UTC