Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο οι μεταρρυθμίσεις

  • [01] Στο επίκεντρο οι μεταρρυθμίσεις

    Οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις βρίσκονται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, με επίκεντρο το σχέδιο "Καλλικράτης", γύρω από το οποίο θα κινηθεί όλη η αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αρχές Μαΐου και να ψηφιστεί στα τέλη του ίδιου μήνα, ώστε οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνουν βάσει του νέου χάρτη. Στα μέσα Απριλίου ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση για τους άξονες της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ενώ ολοκληρώνεται στη Βουλή η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου.

    Επίσης, αναμένεται να συγκροτηθεί διυπουργική επιτροπή, η οποία θα συζητήσει με τους κοινωνικούς εταίρους το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

    Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν προωθηθεί όλα τα βασικά νομοσχέδια στη Βουλή, έως τις 15 Μαΐου.

    Εξάλλου, αμέσως μετά το Πάσχα αναμένεται να συγκροτηθεί διυπουργική επιτροπή, η οποία θα συζητήσει με τους κοινωνικούς εταίρους το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

    Σε πρώτη φάση, στο επίκεντρο βρίσκεται ο κλάδος των Μεταφορών (βαρέα φορτηγά και ταξί) και ακολουθούν τα φαρμακεία.

    Όλες οι μεγάλες αλλαγές θα γίνουν το 2010, δήλωσε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός, ο οποίος επεσήμανε ότι μεταξύ των ζητημάτων στα οποία πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος, είναι οι λειτουργικές αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης.

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time, εμφανίστηκε αισιόδοξος αναφορικά με την οικονομική κρίση στη χώρα, τονίζοντας ότι "τα χειρότερα έχουν περάσει". Ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει ότι η κορύφωση της κρίσης "βρίσκεται πίσω μας πλέον", αλλά παράλληλα υπογραμμίζει ότι "έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε".

    "Έχουμε πάρει σκληρά και δύσκολα μέτρα, πράγμα που ο κόσμος το νοιώθει. Αν κάνουμε αυτό που είναι απαραίτητο θα βγούμε από την κρίση δυνατότεροι, με πιο βιώσιμη οικονομία", αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Στην Αθήνα εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ

    Την παροχή τεχνικής βοήθειας σε θέματα προϋπολογισμού και φορολογίας θα συζητήσουν στο Υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό τα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι η διαφάνεια και η αξιοπιστία των δημοσιονομικών στοιχείων, η βελτίωση της παρακολούθησης εκτέλεσης του προϋπολογισμού σε μηνιαία βάση, η υιοθέτηση τριετών προϋπολογισμών ανά υπουργείο, η ενδυνάμωση του ρόλου του Κοινοβουλίου στην παρακολούθηση και τον έλεγχο του προϋπολογισμού και ο εκσυχρονισμός και η λογιστική παρακολούθηση on line του προϋπολογισμού μέσω ανάπτυξης ολοκληρωμένου πληροφοριακού στυστήματος (ΟΠΣ).

    Οσον αφορά τα θέματα φορολογίας, θα συζητηθούν τα συστήματα διεξαγωγής φορολογικών ελέγχων, ο τρόπος κατάρτισης και το περιεχόμενο των στρατηγικών προγραμμάτων, τα συστήματα προσανατολισμού των φορολογικών αρχών σε χώρους με υψηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής, η διαχείριση ληξιπρόθεσμων οφειλών, κλπ.

    Τέλος, θα συζητηθεί το θέμα του διοικητικού κόστους ανά φορολογική αρχή και παραγόμενο έργο.

    Πέραν της επίσκεψης του κλιμακίου του ΔΝΤ, στις αρχές Μαΐου αναμένεται να βρεθεί στην Αθήνα η τριμερής επιτροπή επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ΔΝΤ), στο πλαίσιο της σύνταξης της έκθεσης προόδου για την ελληνική οικονομία, η οποία θα ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 16 Μαΐου. Στην έκθεση αυτή, εκτός από τις αναφορές στις δημοσιονομικές εξελίξεις και στον τομέα της ανάπτυξης, αναμένεται ότι θα αφιερωθεί μεγάλο μέρος και στο τι έχει κάνει ή προτίθεται να κάνει η Ελλάδα στο σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών. Στον τομέα αυτόν περιλαμβάνονται οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η επιτάχυνση στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Όπως επισημαίνεται από το οικονομικό επιτελείο, η κυβέρνηση θα προχωρήσει το προσεχές διάστημα και έως τον Ιούνιο σε συγκεκριμένες κινήσεις, με στόχο, συν τοις άλλοις, τη διαμόρφωση θετικού κλίματος για την ελληνική οικονομία στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων.

    Όσον αφορά τις δημοσιονομικές εξελίξεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσανατολίζεται, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, να ανακοινώσει τον Μάιο ότι η Ελλάδα θα βιώσει το 2010 ύφεση της τάξης του 2,5%. Μία πρόβλεψη, πολύ πιο δυσοίωνη από την αναθεωρημένη εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών και της Τραπέζης της Ελλάδος (αρνητικός ρυθμός ΑΕΠ 1,5% με 2%), που, εάν επαληθευτεί, θα δυσχεράνει επιπλέον την προσπάθεια αύξησης των εσόδων και πιθανόν να απαιτήσει πρόσθετα μέτρα στο σκέλος περιστολής των δημοσίων δαπανών, ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα να περιορισθεί εφέτος κατά 4 μονάδες του ΑΕΠ.

    Γ. Παπακωνσταντίνου: Δεν ζητάμε αλλαγή στη συμφωνία με Ε.Ε.

    "Ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε ενέργεια εκ μέρους της χώρας μας για την αλλαγή των όρων της πρόσφατης συμφωνίας του ευρωπαϊκού συμβουλίου για τον μηχανισμό στήριξης" απάντησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με υποτιθέμενες ενέργειες εκ μέρους της Ελλάδας για αλλαγές στην πρόσφατη συμφωνία του ευρωπαϊκού συμβουλίου για τον μηχανισμό στήριξης.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε την συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου "σημαντική τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα" και επανέλαβε ότι η χώρα μας δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός εκτελείται κανονικά και ότι η δημοσιονομική πορεία της χώρας μας εξαρτάται από την υλοποίηση του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 6 April 2010 - 20:30:17 UTC