Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η χώρα χρειάζεται νέο πρότυπο ανάπτυξης"
  • [02] "Να ληφθούν μέτρα για την απασχόληση"
  • [03] Πλαφόν στα αποθέματα φαρμάκων
  • [04] Υποβάθμιση πέντε ελληνικών τραπεζών
  • [05] Μεταθέσεις εκπαιδευτικών
  • [06] Υψηλά επίπεδα διοξινών σε τρόφιμα
  • [07] Η ατζέντα της ημέρας
  • [08] "Σήμερον κρεμάται επί ξύλου..."
  • [09] Συζήτηση για το φορολογικό
  • [10] "Συνεχίζουμε τον αγώνα"
  • [11] "Βαθύτερα στην κρίση"
  • [12] "Αλλαγή πολιτικής"
  • [13] Απειλεί με νέες επιθέσεις

  • [01] "Η χώρα χρειάζεται νέο πρότυπο ανάπτυξης"

    Τα γραφεία του ΟΑΕΔ Περιστερίου επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, και ενημερώθηκε για τα προγράμματα που αφορούν στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

    Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με εργαζομένους στον ΟΑΕΔ και με ανέργους και τόνισε πως «σε μία εποχή οικονομικής κρίσης, είναι ακόμα μεγαλύτερης σημασίας ζήτημα να σταθούμε δίπλα στον πολίτη».

    «Κάνουμε μεγάλο βήμα στο χώρο της ανεργίας επιδοτώντας την εργασία, επιδοτώντας τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά και νέα προγράμματα για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα σε νέους τομείς, όπως της πράσινης ανάπτυξης, στηρίζοντας έτσι την κοινωνική συνοχή και ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, που χρειάζεται η χώρα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και κατέληξε:

    «Είναι τα πρώτα δείγματα της νέας φάσης της πολιτικής μας, που βοηθάνε τον πολίτη σε μια δύσκολη εποχή για τη χώρα μας. Δεσμευόμαστε να είμαστε κοντά στο νέο, κοντά στον άνεργο, κοντά στη γυναίκα που ζητάει δουλειά, κοντά σε εκείνον που απειλείται από την ανεργία. Αυτό είναι το δείγμα αυτής της κυβέρνησης».

    Από τη μεριά του, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι επιδοτούμε 120.000 θέσεις εργασίας οι οποίες ανοίγουν την επόμενη εβδομάδα για ανέργους, για γυναίκες που θέλουν να κάνουν τη δική τους επιχείρηση, για ανθρώπους λίγο πριν τη σύνταξη που δεν έχουν τα ένσημα που θα τους επέτρεπαν να βγουν στη σύνταξη, για ανθρώπους στο χώρο του τουρισμού και εδώ θα επιδοτείται η ανεργία αλλά η εργασία.

    Τα τέσσερα πρώτα προγράμματά του για το 2010 ανακοίνωσε ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. Τα προγράμματα αποτελούν την πρώτη φάση ενεργητικών πολιτικών προώθησης της απασχόλησης και αφορούν 119.000 ανέργους συνολικού προϋπολογισμού 816 εκατ. ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.

    Η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει αμέσως μετά το Πάσχα και η ακριβής ημερομηνία έναρξης θα ανακοινωθεί με νεώτερο δελτίο τύπου του Οργανισμού.

  • ** Μετά την Κυριακή του Θωμά αναμένεται να παρουσιαστεί το σχέδιο νόμου «Καλλικράτης», που προβλέπει τη νέα «αρχιτεκτονική» των δήμων στην Ελλάδα, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη, που είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Γ.Ραγκούσης με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

    Σύσκεψη για τους απολυμένους της πρώην "Ο.Α."

    Στην τμηματική καταβολή των αποζημιώσεων, ύψους περίπου 255 εκατ. ευρώ, που αφορά τους εργαζόμενους της πρώην Ολυμπιακής, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αν. Λοβέρδος, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Δ. Ρέππας και οι υφυπουργοί Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης και Οικονομικών Φ. Σαχινίδης.

    Όπως σημείωσε κυβερνητικό στέλεχος, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην υλοποίηση των προβλέψεων του νόμου, που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση για το θέμα αυτό, προσθέτοντας -χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις- ότι τροποποίηση του νόμου δεν μπορεί να γίνει, αλλά αυτός δεν μπορεί να υλοποιηθεί και στο σύνολό του.

    Σύμφωνα με άλλο κυβερνητικό στέλεχος, από τους 4.500 εργαζόμενους, το 50% οδηγούνται στη σύνταξη. Οι υπόλοιποι προσανατολίζονται προς το δημόσιο. Πρόσθεσε, δε, ότι τα θέματα, που εξετάζονται, αφορούν τις αποζημιώσεις, τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ, τα οποία κάποιοι λάμβάνουν, και τα συνταξιοδοτικά.

    Η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι απαραίτητη μία άλλη προσέγγιση στο όλο θέμα και εκτιμά πως πρέπει, πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια, να εξετάσει την ταξινόμηση, ανά κλάδο και ειδικότητα, των διαφόρων κατηγοριών των εργαζομένων της πρώην Ολυμπιακής.

    [02] "Να ληφθούν μέτρα για την απασχόληση"

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός αφού πεντέμισι μήνες δεν έκανε τίποτα για την προώθηση της απασχόλησης, για να προστατέψει τις θέσεις εργασίας και να πολεμήσει την ανεργία, σήμερα για λόγους καθαρά τηλεοπτικής κατανάλωσης εφάρμοσε το νέο επικοινωνιακό σχέδιο να επισκεφτεί τον ΟΑΕΔ».

    Υποστήριξε, επίσης, ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την καταπολέμηση της ανεργίας δεν είναι ουσιαστικές και δεν θα έχουν πρακτικό αντίκρισμα και άμεσο αποτέλεσμα.

    «Αν θέλει η κυβέρνηση να εφαρμόσει αποτελεσματικά μέτρα για την προώθηση της απασχόλησης και για να χτυπήσει την ανεργία υπάρχει η πρόταση Σαμαρά για να δοθούν αναπτυξιακές ανάσες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έτσι να προστατέψουμε αποτελεσματικά τις θέσεις εργασίας και να δώσουμε ώθηση στην απασχόληση», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

    [03] Πλαφόν στα αποθέματα φαρμάκων

    Αυστηρή εγκύκλιο προς όλα τα δημόσια νοσοκομεία απέστειλε η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, με στόχο να περιορίσει την φαρμακευτική δαπάνη. Η εγκύκλιος που έχει αποδέκτη τις διοικήσεις όλων των νοσοκομείων της χώρας, θεσπίζει αυστηρά όρια στα αποθέματα των φαρμάκων που βρίσκονται στα νοσοκομεία, αλλά πέρα από το πλαφόν αυτό, πλαφόν μπαίνει και στα φάρμακα που αποθηκεύονται στα φαρμακεία των νοσοκομείων.

    Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι διοικητές είναι υποχρεωμένοι να κάνουν μηνιαίους ελέγχους όσον αφορά την εφαρμογή αυτών που προβλέπει η εγκύκλιος και στη συνέχεια με γραπτές αναφορές να ενημερώνουν το Υπουργείο Υγείας. Από την πλευρά τους ορίζεται ότι οι κλινικές των νοσοκομείων θα είναι υποχρεωμένες ανά τρίμηνο να συντάσσουν ειδική έκθεση για την κατανάλωση φαρμάκων και το κόστος τους. Η εγκύκλιος έχει ως στόχο, εκτιμά το υπουργείο Υγείας, να εξορθολογήσει τις δαπάνες και σε συνδυασμό με την ανατιμολόγηση των φαρμάκων και την εφαρμογή της λίστας, να επιτευχθεί συνολικά νοικοκύρεμα στις δαπάνες των φαρμάκων.

    [04] Υποβάθμιση πέντε ελληνικών τραπεζών

    Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει πέντε ελληνικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Εθνική Τράπεζα, λόγω της "αποδυναμωμένης" χρηματοπιστωτικής τους κατάστασης.

    Εκτός από την Εθνική--την αξιολόγηση της οποίας υποβιβάζει κατά μία βαθμίδα από "Α1" σε "Α2"--ο Moody's υποβαθμίζει επίσης την Alpha Bank, την Eurobank Ergasias, την Τράπεζα Πειραιώς, όπως και την Εμπορική Τράπεζα, που είναι η ελληνική θυγατρική της Credit Agricole.

    Ο διεθνής οίκος προειδοποίησε ότι εξακολουθούν να ασκούνται "πιέσεις" στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λόγω της σοβαρής χρηματοπιστωτικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.

    [05] Μεταθέσεις εκπαιδευτικών

    Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας, οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το έτος 2010 σε Πειραματικά σχολεία, Μουσικά, Καλλιτεχνικά και σχολεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης.

    Οι μετατιθέμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν και να αναλάβουν υπηρεσία στη νέα τους θέση με τη λήξη του διδακτικού έτους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι εκπαιδευτικοί των οποίων η απόσπαση λήγει στις 31-8-2010, συνεχιζόμενης, όμως, της εν λόγω απόσπασης έως τη λήξη της.

    Από τα παραπάνω εξαιρούνται όσοι από τους μετατιθέμενους εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο στη διαδικασία των εξετάσεων. Αυτοί οφείλουν να παρουσιαστούν εντός εύλογου χρόνου μετά την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους και οπωσδήποτε εντός του μηνός Ιουλίου 2010.

    Οι διευθυντές, υποδιευθυντές σχολικών μονάδων και οι επικεφαλής Διευθύνσεων και προϊστάμενοι Γραφείων Εκπαίδευσης αναλαμβάνουν υπηρεσία μετά τη λήξη της θητείας τους.

    [06] Υψηλά επίπεδα διοξινών σε τρόφιμα

    Στο 8% των δειγμάτων τροφίμων και ζωοτροφών που συγκεντρώθηκαν στην Ευρώπη από το 1999 έως το 2008 βρέθηκαν υψηλά επίπεδα καρκινογόνων διοξινών, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

    Τα προϊόντα από ήπαρ ζώων και ψαριών παρουσίασαν τα υψηλότερα επίπεδα διοξινών στην κατηγορία των τροφίμων, ενώ στις ζωοτροφές τα ιχθυέλαια ήταν αυτά που είχαν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση διοξινών.

    "Η μακρόχρονη έκθεση σε υψηλά επίπεδα διοξινών έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί μια σειρά επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου", αναφέρει η EFSA.

    "Η επιμονή τους και το γεγονός ότι αυτές συσσωρεύονται στην τροφική αλυσίδα, ιδιαίτερα στα ζωικά λίπη, συνεχίζει να προκαλεί ορισμένες ανησυχίες για την ασφάλεια", προσθέτει η αναφορά.

    Για τη δημιουργία της έκθεσης χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα από 7.000 δείγματα που συγκεντρώθηκαν σε 21 ευρωπαϊκές χώρες.

    Το υψηλό ποσοστό των παράνομων επίπεδων διοξινών στα δείγματα προέκυψε εν μέρει από την "επικεντρωμένη δειγματοληψία κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων συμβάντων ρύπανσης", ανέφερε ακόμη η ευρωπαϊκή αρχή.

    Σύμφωνα με την EFSA, οι συνεχείς τυχαίες δοκιμές σε έναν επαρκή αριθμό δειγμάτων" είναι αναγκαία για να καταστεί δυνατή η ακριβέστερη εκτίμηση των επίπεδων των διοξινών στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές.

    [07] Η ατζέντα της ημέρας

  • Επίσκεψη της υπουργού Υγείας Μ.Ξενογιαννακοπούλου στο Κέντρο Βρεφών « Η Μητέρα» (10:00)

  • Κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ με τη βουλευτή της Αβ Θεσσαλονίκης Σοφία Καλαντίδου θα περιοδεύσει στην κεντρική αγορά της πόλης. Δηλώσεις θα γίνουν στις 11:30π.μ. στη συμβολή των οδών Κομνηνών και Βασιλέως Ηρακλείου.

  • Επίσκεψη υφυπουργού Γ. Μαγκριώτη στη Θεσσαλονίκη (13:00)

    Αθλητική ατζέντα

    Βόλεϊ-Α1 ανδρών-Πλέι οφ (Α΄ φάση, 3ος αγώνας): Ηρακλής-Αρης

    Μπάσκετ-EuroCup Γυναικών (Τελικός, Α΄ Αγώνας): Ναντέζντα-Αθηναϊκός

    [08] "Σήμερον κρεμάται επί ξύλου..."

    "Σήμερον κρεμάται επί ξύλου ο εν ύδασι την γην κρεμάσας", ψάλλει ο ιερέας την ώρα που περιφέρει τον εσταυρωμένο Ιησού στο ναό για την αναπαράσταση της σταύρωσης.

    Είναι η στιγμή, όπου σε όλες τις εκκλησίες της χώρας θα σβήσουν τα φώτα. Η πομπή της σταύρωσης, υπό το αμυδρό φως των κεριών, θα κινηθεί με αργό και σταθερό ρυθμό προς το κέντρο των ναών, διαπερνώντας το πλήθος των πιστών. Το Θείο δράμα σχεδόν κορυφώνεταιβ¦ Αυτός που στήριξε τη γη πάνω στο νερό χλευάζεται: "στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται, ο των Αγγέλων Βασιλεύς ψευδή πορφύρα περιβάλλεται, ο περιβάλλων τον ουρανόν εν νεφέλαις ράπισμα κατεδέξατο - ο εν Ιορδάνη ελευθερώσας τον Αδάμ. Λόγχη εκεντήθη ο Υιός της Παρθένου".

    Η ελπίδα, ωστόσο, για το χαρμόσυνο γεγονός προκαλεί ανακούφιση στο πλήθος: Προσκυνούμεν Σου τα Πάθη, Χριστέ, δείξον ημίν και την ένδοξόν Σου Ανάσταση".

    Σήμερα το βράδυ επίσης στην ακολουθία του Νυμφίου διαβάζονται τα 12 ευαγγέλια που περιγράφουν το γενεαλογικό δένδρο του Ιησού, προβλέπουν τον ερχομό του, καταγράφουν τα άγια Πάθη και τη λαμπρή Ανάσταση.

    Τα έθιμα της Μεγάλης Πέμπτης

    Παραδόσεις αιώνων αναβιώνουν από άκρη σε άκρη της Ελλάδας. Από τη Μακεδονία και τη Θράκη μέχρι την Κρήτη και από τη Ζάκυνθο ως τα νησιά του Αιγαίου, η Μεγάλη Εβδομάδα αποτελεί μια περίοδο κατάνυξης με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ανά περιοχή.

    Τη Μεγάλη Πέμπτη το πρωί, παραδοσιακά βάφουμε τα αυγά μας και ουσιαστικά ξεκινάνε τα περισσότερα πασχαλινά έθιμα της χώρας μας.

    Από το πρωί οι γυναίκες καταγίνονται με το ζύμωμα. Ζυμώνουν τις κουλούρες της Λαμπρής με διάφορα μυρωδικά και τις στολίζουν με ξηρούς καρπούς και με στολίδια από ζυμάρι. Τα ονόματά τους ποικίλουν ανάλογα με το σχήμα που τους δίνουν. Λέγονται κουτσούνες, κουζουνάκια, κοφίνια, καλαθάκια, δοξάρια, αυγούλες, λαζαράκια.

    Βασική ασχολία της ημέρας είναι και το βάψιμο των Αυγών, που συμβολίζει το θείο πάθος και την ανανέωση της ζωής. Για αυτό και η Μεγάλη Πέμπτη λέγεται επίσης και Κόκκινη Πέμπτη ή " ΚοκκινοΠέμπτη"

    Το βάψιμο των αυγών γίνεται με ορισμένη εθιμοτυπία. Σε πολλά μέρη, είναι συγκεκριμένος ο αριθμός αυγών που θα βάψουν και οι τρόποι και τα μέσα βαφής που θα χρησιμοποιήσουν.

    Η παράδοση αναφέρει ότι η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή πήγε στη Ρώμη και διαμαρτυρήθηκε στον Αύγουστο για το έγκλημα του Πιλάτου, αναφέροντας παράλληλα τα σχετικά με την Ανάσταση του Χριστού. Επειδή όμως ο Αύγουστος δυσπιστούσε, εκείνη του είπε για να πιστέψει στην Ανάσταση, ότι θα κοκκίνιζε μόνο του το αυγό που κρατούσε στα χέρια της. Όπως και έγινε.

    Για μερικούς βάφονται κόκκινα σε ανάμνηση του χυμένου αίματος του Χριστού. Για άλλους το κόκκινο χρώμα είναι έκφραση χαράς για το ευτυχισμένο γεγονός της Ανάστασης του Κυρίου και συνάμα μέσο αποτρεπτικό κάθε κακού.

    Την ίδια σημασία έχει και η ανάρτηση κόκκινων υφασμάτων από τα παράθυρα την Μεγάλη Πέμπτη.

    [09] Συζήτηση για το φορολογικό

    Αρκετές αλλαγές στο πνεύμα των προτάσεων των βουλευτών, αλλά και των φορέων, που εξέφρασαν τις θέσεις τους κατά την επεξεργασία του φορολογικού νομοσχεδίου, δήλωσε ότι θα κάνει αποδεκτές ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αλλά θα τις γνωστοποιήσει στη Βουλή την Πέμπτη, μετά το Πάσχα.

    Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες στη ψήφιση του νομοσχεδίου από την αρμόδια επιτροπή και να το φέρει την εβδομάδα μετά το Πάσχα για ψήφιση στην Ολομέλεια. Ετσι η διαδικασία επεξεργασίας θα συνεχιστεί την Πέμπτη, 8 Απριλίου, και θα εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 13 Απριλίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί και ψηφιστεί στις 15 Απριλίου, σε πέντε συνεδριάσεις.

    Μιλώντας στην πρώτη ενότητα άρθρων για τη νέα φορολογική κλίμακα, τις εκπτώσεις από το εισόδημα και τα τεκμήρια, ο υπουργός φάνηκε διατεθειμένος να προχωρήσει σε αλλαγές και επέκταση των τεκμηρίων και σε ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων, με στοιχεία προσδιορισμού και την ηλικία τους, αλλά και το ύψος του εισοδήματός τους. Ζητήθηκε σχεδόν από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, ενώ και το ΚΚΕ είπε ότι θα ήταν λογικό, για συντάξεις 5.000-6.000 ευρώ από προγράμματα εθελουσίων εξόδων.

    Θα γίνει, επίσης, δεκτό το αίτημα πολλών βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος (Ανδρέα Μακρυπίδη, Χρ. Πρωτόπαπα, Δημήτρη Κουσελά, Ιωάννη Κουτσούκου και του Πάρη Κουκουλόπουλου) για αυστηροποίηση των τεκμηρίων για είδη που προφανώς είναι πολυτελή και δηλώνουν πλουτισμό (πολυτελή αυτοκίνητα, πισίνες, αεροπλάνα κ.λπ) και αντίστοιχη ελάφρυνση για περιπτώσεις που λόγω αντικειμενικών συνθηκών θα μπορούσαν να «γεννήσουν» αδικίες.

    Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Θ. Καράογλου, όπως επίσης και η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των διπλωματικών υπαλλήλων, όπως επίσης και των επιδομάτων επικίνδυνης εργασίας των ανδρών των ενόπλων δυνάμεων (ιπταμένων της πολεμικής αεροπορίας, πυροτεχνουργών, δυτών και ναρκαλιευτών).

    «Είμαστε μια χώρα με συγκεκριμένα προβλήματα, που δυστυχώς δεν έπαψαν να υπάρχουν. Το 60% των Ελλήνων διπλωματών κάνουν αίτηση επιστροφής στο κέντρο, γιατί είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους. Μπορούμε όντως να εξορθολογικοποιήσουμε τα έξοδα στο εξωτερικό, αλλά είναι λάθος να επιμείνουμε στην κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης μ' αυτόν τον τρόπο», ανέφερε η κα Μπακογιάννη.

    Σημειώνεται, επίσης, πως ερώτηση για τη φορολόγηση του επιδόματος των 100 ευρώ, που χορηγείται σε μέλη της ΕΛΑΣ που έχουν τραυματιστεί εν ώρα υπηρεσίας, κατέθεσαν για λογαριασμό της ΝΔ, οι τομεάρχες Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη, κύριοι Σταϊκούρας και Δένδιας.

    Ενάντια στην κατάργηση των φοροαπαλλαγών των ναυτικών, τάχθηκαν τα κόμματα της Αριστεράς, με τον Άγγελο Τζέκη (ΚΚΕ) να υπενθυμίζει πως «την ίδια ώρα διατηρούνται τα προνόμια των εφοπλιστών», ενώ ο Ηλίας Πολατίδης (ΛΑΟΣ), αντιτιθέμενος στη ρύθμιση, υπενθύμισε πως «έχουν αφελληνιστεί τα πληρώματα». Αλλαγή της διάταξης, ζήτησε ωστόσο και ο βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπαμανώλης.

    Αντιρρήσεις εκφράστηκαν από τους Γ. Πρωτόπαππα και Γ. Κουσελά (ΠΑΣΟΚ) και για τη φορολόγηση με 90%, των μπόνους των εργαζομένων στις Τράπεζες. Οι βουλευτές, υπενθύμισαν πως «εκτός από τα γκόλντεν μπόυς, μπόνους λίγων χιλιάδων ευρώ λαμβάνονται από νέους εργαζόμενους ως κίνητρο αποδοτικότητας και είναι άδικο να φορολογούνται τόσο βαριά».

    Θέμα εισαγωγής ταμειακών μηχανών για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που πωλούν προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές, έθεσαν αρκετοί βουλευτές, (Κουτσούκος, Χρυσανθακόπουλος, κ.ά.) ζητώντας να υπάρξει τουλάχιστον μία διάκριση ανάμεσα σ' αυτούς και τους εμπόρους, με την εισαγωγή της εξαίρεσης για όσους πωλούν προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές του δικού τους νομού.

    «Ανήθικη» χαρακτήρισαν τη φορολόγηση της είσπραξης «ηθικής βλάβης» κατόπιν δικαστικής απόφασης, οι βουλευτές Β. Τόγιας (ΠΑΣΟΚ) και Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ). «Η αποζημίωση αυτή είναι ιερή και θα πρέπει να εξαιρείται της φορολογητέας ύλης. Δεν μπορεί να μετατρέπεται σε υλικό όφελος για το Δημόσιο», σχολίασε ο πρώτος.

    Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αποδέχθηκε την ανάγκη αναθεώρησης ορισμένων διατάξεων, με τρόπο, ωστόσο, που να μην θίγει τη φιλοσοφία της κατάργησης των φοροαπαλλαγών και της αυτοτελούς φορολόγησης.

    Έτσι, απαντώντας συνολικά στις παρατηρήσεις των εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων, αλλά και των βουλευτών, ο κ. Παπακωνσταντίνου απεδέχθη να εξετάσει την εισαγωγή κριτηρίων ηλικίας και εισοδήματος στα τεκμήρια διαβίωσης των συνταξιούχων, την αντιμετώπιση των διδάκτρων των ιδιωτικών σχολείων, ως τεκμήρια, τη μεταφορά της ζημίας από τη μία φορολογική περίοδο στην άλλη για τους μηχανικούς, διαδικασίες για συνοπτικότερη έκδοση αποδείξεων από τους γιατρούς και τους δικηγόρους, την αυστηροποίηση των κριτηρίων για τα σκάφη αναψυχής, τη φορολογική ελάφρυνση των διαζευγμένων, που πληρώνουν διατροφή, τις προτάσεις που κατατέθηκαν για τους ιδιώτες αγρότες παραγωγούς, την εισαγωγή κλίμακας στα μπόνους των τραπεζών. Υπό εξέταση είναι και η παρακράτηση φόρου 8% σε κάθε συναλλαγή, που υπερβαίνει τα 300 ευρώ στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, ρύθμιση που συνάντησε τις αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου.

    «Βασικό για μας είναι να υπάρχουν ενιαίοι κανόνες για όλους και να μην χρησιμοποιείται το φορολογικό νομοσχέδιο για να δώσει προνόμια, ή πράγματα που η ίδια η πολιτεία δεν θέλησε να κάνει με πιο ευθύ τρόπο». ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Έχουμε σήμερα φοροαπαλλαγές και αυτοτελείς φορολογήσεις, άλλες για πολύ σωστούς λόγους και άλλες για συντεχνιακές διεκδικήσεις. Η λογική μας εδώ είναι πως, είτε για τους ιπτάμενους, είτε για τους διπλωμάτες, θα πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος αύξησης των αμοιβών και όχι μέσω αυτοτελούς φορολόγησης».

    «Κι εγώ έλαβα από πιλότο F-16 μια συγκινητική επιστολή. Θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα, όχι όμως με επαναφορά της αυτοτελούς φορολόγησης, αλλά στο πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου, ώστε με διορθωτικές κινήσεις να καλύψουμε ένα μέρος των απωλειών. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως πτητικό επίδομα λαμβάνουν ακόμα και εκείνοι που υπηρετούν στο έδαφος», συμπλήρωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    [10] "Συνεχίζουμε τον αγώνα"

    Με την υπόσχεση "συνεχίζουμε ακούραστοι και απτόητοι τον αγώνα" έκλεισε την ομιλία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του Ηλία Αργυριάδη, Νίκου Καλούμενου και Δημήτρη Μπάτση στο Άλσος Γουδί (απέναντι από την πρώην σχολή χωροφυλακής). Στο μνημείο, που είναι μια μαρμάρινη πλάκα με χαραγμένη την επιγραφή "τιμή και δόξα" επάνω από το πρόσωπο του Ν. Μπελογιάννη με το γαρύφαλλο και τα ονόματα των άλλων αγωνιστών μελών του ΚΚΕ οι οποίοι "εκτελέστηκαν από την αστική τάξη με κυβέρνηση Πλαστήρα στις 30/3/52" (όπως σημείωσε η κ. Παπαρήγα), αναγράφεται και τμήμα της απολογίας του αγωνιστή στο διαρκές στρατοδικείο.

    Η κ. Παπαρήγα στην ομιλία της τόνισε μεταξύ άλλων ότι είμαστε εδώ σήμερα, 58 χρόνια μετά την εκτέλεση για να διαδηλώσουμε ότι δεν ξεχνάμε το χρέος να κάνουμε ότι μπορούμε για "να ξημερώσουν και στη χώρα μας καλύτερες μέρες" (σ.σ. από την απολογία Μπελογιάννη).

    Η γγ του ΚΚΕ χαρακτήρισε υπαίτια της δολοφονίας την αστική τάξη ("το παλάτι, οι ΗΠΑ και η κυβέρνηση Πλαστήρα η οποία δεν απένειμε χάρη όπως απαιτούσε η παγκόσμια κινητοποίηση", όπως είπε) και αναφέρθηκε ιστορικά στις πρακτικές των αστικών πολιτικών κομμάτων.

    Σήμερα, υπογράμμισε, απαγορεύεται η ελεύθερη δράση κομμουνιστικών κομμάτων σε ευρωπαϊκές χώρες, χαρακτηρίζονται παράνομες απεργίες, απολύονται απεργοί εργάτες, θεωρείται ο χιτλερικός στρατός απελευθερωτικός στις βαλτικές χώρες - μέλη της ΕΕ και άλλα. Δήλωσε ότι το ΚΚΕ δεν απορρίπτει το ρόλο του νόμου και του δικαίου, απλά θεωρεί "νόμο το δίκαιο του εργάτη" απορρίπτοντας την πολιτική που επιβάλλει το εργατικό λαϊκό σιωπητήριο, τη συναίνεση και υποταγή στις αντιλαϊκές αποφάσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

    "Και σήμερα έχουμε διακηρύξει ότι νόμος για μας είναι το δίκαιο του παραγωγού όλου του κοινωνικού πλούτου που το καρπώνονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι με τη βοήθεια των πολιτικοστρατιωτικών οργανισμών τους και των αστικών κομμάτων και κυβερνήσεων" ανέφερε η κ. Παπαρήγα. Αυτό το σύνθημα, πρόσθεσε, είναι εξαιρετικά επίκαιρο και σήμερα που δυναμώνει η επίθεση κατά των λαϊκών δικαιωμάτων στη φάση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, ενώ είναι βέβαιο ότι νέο κύμα θύελλας επέρχεται κατά της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων και της φτωχής αγροτιάς. Εμείς, πρόσθεσε, το λέμε καθαρά δεν κάνουμε πίσω ούτε πόντο.

    Αναφερόμενη στη δράση και στη ζωή του Μπελογιάννη τόνισε ότι ως κόμμα τη μελετούμε και τα συμπεράσματά μας είναι ότι η συνεχής κατάκτηση της γνώσης για να γίνει καλύτερη η δράση αποτελεί προϋπόθεση για την ενδυνάμωση της ιδεολογικής σταθερότητας η οποία με τη σειρά της αποτελεί προϋπόθεση για να υπάρχει και πολιτική σταθερότητα αλλά και αισιοδοξία που εμπνέει θέληση και ικανότητα αντεπίθεσης κατά του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.

    «Αν δεν είναι ωμός εμπαιγμός η πρόταση της κυβέρνησης προς τις άνεργες γυναίκες να γίνουν επιχειρηματίες, την ίδια ώρα που τα μικρομάγαζα κλείνουν και οι αυτοαπασχολούμενοι εκτοπίζονται από τη μονοπωλιακή δράση, τότε τι είναι;» αναφέρει το ΚΚΕ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για την ανεργία.

    [11] "Βαθύτερα στην κρίση"

    «Οι Κινέζοι λένε ότι αν θες να βοηθήσεις κάποιον δεν του δίνεις ένα ψάρι αλλά τον μαθαίνεις να ψαρεύει. Δεν είναι πολιτική η πρακτική των επιδομάτων. Πολιτική είναι να εξασφαλισθεί δουλειά για όλους τους Έλληνες» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αιβαλιώτης σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ αναφέρθηκε και στον πρόσφατο δανεισμό της χώρας λέγοντας: «Η όλη διαδικασία του τελευταίου διμήνου, όλα τα ταξίδια και όλες οι "επενδύσεις" της κυβέρνησης και του Ελληνικού λαού στη Σύνοδο Κορυφής κονιορτοποιήθηκαν στην πρώτη έξοδο για εξασφάλιση κεφαλαίων. Τώρα προχωρούν σε έκδοση ομολόγου και σε δολάρια. Σε λίγο θα βγούμε σε αναζήτηση και κινεζικών γουάν⦻.

    Τέλος, ο κ. Αϊβαλιώτης αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο δήλωσε: «Ο κ. Παπακωνσταντίνου, παρά την φιλότιμη προσπάθεια που καταβάλλει και παρά την οξύνοιά του, δυστυχώς κινείται σε λανθασμένες ατραπούς. Και τα προηγούμενα μέτρα και το φορολογικό νομοσχέδιο δεν μας βγάζουν απβ την κρίση αλλά μας μπάζουν ακόμα βαθύτερα. Ο πρωθυπουργός καλείται να αναζητήσει και αλλού εναλλακτικές λύσεις».

    [12] "Αλλαγή πολιτικής"

    Για "υποκριτικό" ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για τους ανέργους, έκανε λόγο ο Δημήτρης Στρατούλης μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Τα κυβερνητικά αντεργατικά μέτρα μείωσης των μισθών, αύξησης του ΦΠΑ και παγώματος των προσλήψεων και των δημόσιων επενδύσεων, οδηγούν τους εργαζόμενους σε ακόμα μεγαλύτερη ανεργία και φτώχεια» τονίζει ο κ. Στρατούλης και σημειώνει ότι «αυτό που χρειάζονται σήμερα οι άνεργοι δεν είναι "κροκοδείλια" κυβερνητικά δάκρυα αλλά μια άλλη αναπτυξιακή πολιτική που θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας καθώς και μέτρα παρεμπόδισης των απολύσεων και ουσιαστικής οικονομικής και κοινωνικής στήριξής τους».

    Εξάλλου, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ, χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο ως «άλλο ένα σκληρό πακέτο λεηλασίας λαϊκών εισοδημάτων και περεταίρω οικονομικής ύφεσης».

    «Μετά από κάθε τέτοιου είδους αντικοινωνικά κυβερνητικά πακέτα, αντί να μειώνονται τα spread του δανεισμού του δημοσίου, ξεκινάει μια νέα κούρσα ανόδου τους σε ένα ατέλειωτο φαύλο κύκλο», είπε και σημείωσε πως «όσο η κυβέρνηση ακολουθεί τις κεφαλαιαγορές και τα διευθυντήρια με μέτρα εργασιακής και φορολογικής λεηλασίας, τόσο η οικονομία μαζί με την κοινωνία θα βουλιάζουν στο τέλμα και θα βυθίζονται στην ύφεση και την έκρηξη των προβλημάτων».

    «Αυτή την ώρα ή θα ανατραπεί από τα αριστερά το κυρίαρχο συναινετικό παραδομένο πολιτικό σκηνικό, ή η χώρα θα υποθηκεύσει οριστικά το μέλλον της για δεκαετίες», ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης.

    Η δήλωση του κ. Στρος Καν, που αναφέρει ότι το ΔΝΤ θα βάλει τους όρους αν ζητηθεί βοήθεια, δηλαδή θα ορίσει εκείνο τα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, δείχνει ακριβώς ότι η παγίδευση της οικονομίας στις επιταγές των αγορών είναι απόλυτη, δήλωσε, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

    [13] Απειλεί με νέες επιθέσεις

    Ο επικεφαλής των τσετσένων ανταρτών Ντόκου Ουμάροφ ανέλαβε την ευθύνη της διπλής βομβιστικής επίθεσης στο μετρό της Μόσχας που προκάλεσε το θάνατο 39 επιβατών και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε σήμερα στην ανεπίσημη ιστοσελίδα ισλαμιστών ανταρτών.

    Ο κ. Ουμάροφ, που χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως "Εμίρη του Εμιράτου του Καυκάσου", αναφέρει στο βίντεο ότι προσωπικά ο ίδιος διέταξε τις επιθέσεις αυτοκτονίας. Και απειλεί ότι οι επιθέσεις στη Ρωσία θα συνεχιστούν.

    "'Όπως όλοι γνωρίζετε, στις 29 Μαρτίου στη Μόσχα δύο ειδικές επιχειρήσεις μας έγιναν με στόχο την καταστροφή των απίστων αλλά και για σταλούν συγχαρητήρια στην FSB", αναφέρει ο κ. Ουμάροφ στο διάρκειας 4,5 λεπτών βίντεο.

    Σημειώνεται ότι ένας από τους δύο σταθμούς του μετρό όπου έγινε η έκρηξη απέχει μόλις λίγα μέτρα από την έδρα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB πρώην KGB) .

    "Και οι δύο επιχειρήσεις μας έγιναν υπό την διοίκησή μου και δεν θα είναι οι τελευταίες", τονίζει ο κ. Ουμάροφ στο βίντεο, που όπως είπε γυρίστηκε στις 29 Μαρτίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 1 April 2010 - 5:30:39 UTC