Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προτεραιότητα η πιστή εφαρμογή του ΠΣΑ
  • [02] Αντιδρούν για το πλαφόν στα καύσιμα
  • [03] Ανοίγουν για το Πάσχα τα Τέμπη
  • [04] Τραγωδία στα Πατήσια
  • [05] "Προσωρινή απόφαση"
  • [06] Φονικές εκρήξεις

  • [01] Προτεραιότητα η πιστή εφαρμογή του ΠΣΑ

    Η απαρέγκλιτη εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι ο στόχος της κυβέρνησης, καθώς η πορεία υλοποίησής του θα κριθεί, από τις Βρυξέλλες, στα μέσα Μαΐου.

    Στις άμεσες προτεραιότητες φέρονται να είναι το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, η εφαρμογή της εισοδηματικής πολιτικής και οι απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές για την αποτελμάτωση της οικονομίας.

    Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην κοινοπρακτική έκδοση νέου επταετούς ομολόγου, με στόχο την άντληση τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ.

    Το βιβλίο προσφορών για τη συγκεκριμένη έκδοση άνοιξε σήμερα και σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΧ), κύριοι ανάδοχοι για το νέο επταετές ομόλογο αναφοράς, λήξεως 20 Απριλίου 2017, είναι οι τράπεζες ALPHA, Εμπορική, ING, BANK OF AMERICA-ML και SG. Λοιποί ανάδοχοι της έκδοσης θα είναι οι υπόλοιποι βασικοί διαπραγματευτές στη δευτερογενή αγορά των ελληνικών ομολόγων.

    Η κυβέρνηση αποτιμά θετικά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει τα χαλαρά κριτήρια χορήγησης ρευστότητας προς τις τράπεζες.

    Ως μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα, αλλά και την ΕΕ χαρακτήρισε τη συμφωνία των Βρυξελλών ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" επισημαίνει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμμετέχει μειοψηφικά στο μηχανισμό στήριξης και σε καμία περίπτωση η συμμετοχή αυτή δεν συνεπάγεται νέα μέτρα.

    Τονίζει επίσης, ότι η απόφαση για εμπλοκή του ΔΝΤ φέρνει πιο κοντά τη δημιουργία κοινών ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης των κρατών- μελών. Εξ άλλου, ερωτηθείς για τις επικρίσεις ότι η οικονομική πολιτική είναι η πιο νεοφιλελεύθερη από τη μεταπολίτευση, απαντά ότι "οι αποφάσεις που πάρθηκαν δεν ήταν αποτέλεσμα ιδεολογίας, αλλά ανάγκης".

    Εξάλλου, σε κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου ξεκινά το απόγευμα η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου. Νωρίτερα, θα συνέλθουν σε κοινή συνεδρίαση οι Κοινοβουλευτικοί Τομείς Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομικών και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου οι Βουλευτές - μέλη των δύο Τομέων να ενημερωθούν από τον Υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, για το νομοσχέδιο.

    -

    [02] Αντιδρούν για το πλαφόν στα καύσιμα

    Οι νέες ανώτατες τιμές των καυσίμων που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ισχύουν από σήμερα σε οκτώ νομούς της χώρας, ενώ οι πρατηριούχοι, αντιδρώντας στο μέτρο απειλούν με κινητοποιήσεις. Ηδη οι συνάδελφοί τους της Κρήτης ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν 48ωρη απεργία τη Μεγάλη Τετάρτη και τη Μεγάλη Πέμπτη.

    Οι νέες ανώτατες τιμές είναι 1 - 2 λεπτά υψηλότερες σε σχέση με εκείνες που ισχύουν τώρα, λόγω μεταβολής των διεθνών τιμών στο μεσοδιάστημα.

    Όπως είναι γνωστό, το πλαφόν στις τιμές των καυσίμων επιβλήθηκε σε οκτώ νομούς (Δωδεκάνησα, Ηράκλειο, Θεσπρωτία, Λασίθι, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Φωκίδα, Χανιά) και θα ισχύσει μέχρι τις 11 Απριλίου.

    Το υπουργείο καλεί τις νομαρχίες να κάνουν ελέγχους για την εφαρμογή του πλαφόν και να επιβάλουν κυρώσεις σε περίπτωση παράβασης. Ο νόμος προβλέπει ποινικές κυρώσεις και πρόστιμα από 5.000 έως 1.500.000 ευρώ.

    Οι ανώτατες τιμές που θα ισχύσουν από σήμερα Δευτέρα ανά νομό και είδος καυσίμου έχουν ως εξής:

    Νομός - Αμόλυβδη- Σούπερ Αμόλυβδη - Σούπερ - Ντίζελ

    Δωδεκανήσου: 1,519 - 1,710 - 1,552 - 1,240

    Ηρακλείου: 1,522 - 1,736 - 1,579 - 1,281

    Θεσπρωτίας: 1,494 (απλή αμόλυβδη) - 1,271 (ντίζελ)

    Λασιθίου: 1,545 - 1,733 - 1,602 - 1,275

    Πρέβεζας: 1,479 (απλή αμόλυβδη) - 1,679 (σούπερ αμόλυβδη)

    Ρεθύμνης: 1,563 - 1,783 - 1,600 - 1,294

    Φωκίδας: 1,492 (απλή αμόλυβδη)

    Χανίων: 1,539 - 1,745 - 1,596 - 1,289

    [03] Ανοίγουν για το Πάσχα τα Τέμπη

    Ανοίγουν για τις μέρες του Πάσχα τα Τέμπη. Όπως ανακοινώθηκε από την κατασκευάστρια κοινοπραξία, ο δρόμος θα δοθεί προσωρινά στην κυκλοφορία για την εξυπηρέτηση των εκδρομέων, από τη Μ. Πέμπτη έως και τη Δευτέρα, 12 Απριλίου, και από την Τρίτη, 13 Απριλίου, θα αρχίσουν εκ νέου οι υπολειπόμενες εργασίες, οπότε θα διακοπεί και πάλι η κυκλοφορία για διάστημα τριών έως τεσσάρων περίπου εβδομάδων.

    Την ικανοοποίησή του για την πρόοδο των εργασιών που επιτεύχθηκαν στο συγκεκριμένο σημείο, εξέφρασε ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας, καθώς όπως είπε, πρόκειται για ένα σύνθετο έργο στο οποίο, σύμφωνα με την αρχική μελέτη έπρεπε να γίνουν παρεμβάσεις σε δώδεκα σημεία. Από αυτά στα εννέα έχει ήδη ολοκληρωθεί το έργο, ενώ στα υπόλοιπα τρία, τα οποία δεν παρουσιάζουν μεγάλη επικινδυνότητα χρειάζονται υλικά τα οποία ο ανάδοχος του έργου θα παραλάβει σε δέκα με δεκαπέντε μέρες.

    Ο υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε επίσης ότι για το διάστημα από τη Μ. Πέμπτη έως και την Κυριακή του Θωμά δεν θα λειτουργήσουν οι σταθμοί των διοδίων.

    Η απόφαση για προσωρινό άνοιγμα των Τεμπών, λόγω του Πάσχα, αποφασίστηκε από κοινού από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ελληνικό δημόσιο, κατασκευάστρια κοινοπραξία, Ελβετούς κ.α.), καθώς όπως διαπιστώθηκε έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία όλες οι εργασίες ξεσκαρώματος και σταθεροποίησης βράχων, ενώ οι εργασίες αποκατάστασης των συνεπειών της βροχόπτωσης αναμένεται να ολοκληρωθούν έως την 1η Απριλίου. Σύμφωνα τις σχετικές μελέτες, ο κίνδυνος είναι ήδη κατά πολύ μικρότερος των προβλεπομένων ορίων, σύμφωνα με τις ελβετικές προδιαγραφές.

    Κλειστή η εθνική Τρίπολης-Αρχαίας Ολυμπίας στο 67ο χλμ

    Σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στο 67ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Τρίπολης - Αρχαίας Ολυμπίας και συγκεκριμένα ένα περίπου χιλιόμετρο μετά τα Λαγκάδια Γορτυνίας, αφού αργά χθες βράδυ αποκολλήθηκαν τεράστια τμήματα βράχων και έπεσαν στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς και να καθίσταται πλέον αδύνατη η κυκλοφορία των οχημάτων.

    "Νέο φαινόμενο Τεμπών" χαρακτήρισε το σημείο ο δήμαρχος Λαγκαδίων Στάθης Κούλης, πριν από λίγο με δηλώσεις του στο δημοτικό ραδιόφωνο Τρίπολης.

    Η αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων από το σταυροδρόμι Τροπαίων και στην άλλη πλευρά από την Καρκαλού Δημητσάνας και συνεργεία της Διεύθυνσης Ελέγχου Κατασκευής έργων (ΔΕΚΕ) και της Διεύθυνσης Ελέγχου Συντήρησης Έργων (ΔΕΣΕ) Πελοποννήσου κατευθύνονται στο σημείο, προκειμένου να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.

    Λόγω της επικινδυνότητας των βράχων και του οδοστρώματος και για την ασφάλεια των οδηγών, δεν μπορεί ο δρόμος να δοθεί στην κυκλοφορία, ενώ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον διευθυντή της ΔΕΣΕ, προκειμένου να εξεταστεί το φαινόμενο.

    Εντός της ημέρας ξεκινούν οι εργασίες για την αποκατάσταση του οδοστρώματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ανέφερε ο δήμαρχος της περιοχής.

    Να σημειώσουμε ότι για όσο διάστημα παραμένει ο δρόμος κλειστός, η κυκλοφορία των οχημάτων από Τρίπολη προς Αρχαία Ολυμπία και Πύργο θα διεξάγεται μέσω Δάφνης Καλαβρύτων ή από την Κορίνθου Πατρών ή τέλος μέσω Κυπαρισσίας.

    -

    [04] Τραγωδία στα Πατήσια

    Ενας 15χρονος Αφγανός σκοτώθηκε, ενώ η μητέρα του και η 10χρονη αδελφή του τραυματίστηκαν από την έκρηξη βόμβας, που σημειώθηκε, χθε το βράδυ, έξω από το κτίρο της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων, στη διασταύρωση Πολίτη Φωτίου 10 και Ιακωβάτων στα Κάτω Πατήσια.

    Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία η οικογένεια των μεταναστών πήγαινε κάθε βράδυ στην περιοχή ψάχνοντας τους κάδους απορρημάτων για να βρεί τρόφιμα ή κάτι άλλο.

    Από τις πρώτες προφορικές αναφορές της μητέρας του άτυχου 15χρονου, η οποία όμως βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση σοκ, το τραγικό συμβάν έγινε όταν η 10χρονη κόρη της που έχει τραυματιστεί, βρήκε δίπλα σε κάδο απορριμμάτων ένα ταξιδιωτικό σάκο και άνοιξε να δει τι περιείχε. Ο γιος της που πλησίασε είδε ένα ρολόι, το οποίο όπως είπε, ήταν χαλασμένο γι' αυτό θεώρησε ότι ήταν άχρηστο και πήρε τον σάκο να τον πετάξει. Τότε σημειώθηκε η έκρηξη.

    Συνεργεία της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας συνεχίζουν την έρευνα στο χώρο της έκρηξης.

    Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής από την αστυνομία, έχει βρεθεί από τον εκρηκτικό μηχανισμό ένας μεταλλικός κυλινδρικός σωλήνας, μέσα στον οποίο ήταν η εκρηκτική ύλη, καθώς και άλλα υπολείμματα εξαρτημάτων για την πυροδότηση.

    Μέχρι τώρα δεν έχουν βρεθεί υπολείμματα από ρολόϊ, παρά μόνο ένα εξωτερικό περίβλημα μπαταρίας και ένα ηλεκτρικό σπείρωμα λαμπτήρα, μέσω του οποίου έγινε η πυροδότηση της εκρηκτικής ύλης μέσα στο σωλήνα.

    Οι αστυνομικοί πάντως, εκτιμούν ότι πρόκειται για ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό, μεσαίας ισχύος. Η κατασκευή του είναι παρόμοια με του εκρηκτικού μηχανισμού που είχε εκραγεί στις 22 Ιουλίου 2009 στο προξενείο της Χιλής στη Θεσσαλονίκη, ενέργεια για την οποία είχε αναλάβει την ευθύνη η οργάνωση "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς". Ωστόσο, οι αστυνομικοί δεν μπορούν να πουν με τα υπάρχοντα στοιχεία, ποιά οργάνωση μπορεί να κρύβεται πίσω από τη χθεσινή φονική έκρηξη.

    Στο μεταξύ, σμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, από τις αρμόδιες υπηρεσίες εξετάζεται η ενδεχόμενη σχέση ενός απειλητικού τηλεφωνήματος που έγινε πολλές ώρες πριν από την έκρηξη, αν και από τα λεγόμενα του άγνωστου που τηλεφώνησε, θεωρείται πιθανόν να ήταν λάθος.

    Συγκεκριμένα, ο άγνωστος τηλεφώνησε στις 8.46 χθες το πρωί, στον τηλεοπτικό σταθμό "ΑΛΤΕΡ" (ALTER) και σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε η αστυνομία, είπε ότι είχε τοποθετηθεί βόμβα στην "ΕΒΕΕ" στα Πατήσια και επρόκειτο να εκραγεί σε 6 λεπτά. Η αστυνομία αναζήτησε υπηρεσία με αυτά τα αρχικά, αλλά δεν υπήρχε, ενώ και η έκρηξη δεν έγινε στο χρονικό διάστημα που είχε δώσει ο άγνωστος. Αντίθετα, η έκρηξη σημειώθηκε το βράδυ έξω από το κτίριο της ΕΕΔΕ (Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων) με τα τραγικά αποτελέσματα.

    Το ερώτημα που καλείται να απαντήσει η αστυνομική έρευνα είναι αν η βόμβα είχε σχέση με το τηλεφώνημα, αλλά απλώς δόθηκε λάθος ο στόχος, γιατί δεν υπήρξε νέα προειδοποίηση, αφού δεν εξερράγη. Σε διαφορετική περίπτωση εκτιμάται ότι ίσως να τοποθετήθηκε λίγα λεπτά πριν από την ανεύρεσή του από την οικογένεια των μεταναστών και οι δράστες δεν είχαν προλάβει να ειδοποιήσουν.

    Παράλληλα, ερευνώνται όλες οι άλλες εκδοχές.

    Δηλώσεις για την έκρηξη

    Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, που μετέβη στο σημείο της έκρηξης δήλωσε:

    "Η τρομοκρατία έδειξε το πιό απεχθές πρόσωπο. Ενας νέος άνθρωπος έχασε τη ζωή του από την παγίδα θανάτου που έστησαν οι τρομοκράτες. Οι δολοφόνοι μας θεωρούν όλους εχθρούς είτε πρόκειται για αστυνομικούς είτε για μετανάστες είτε για οποιονδήποτε πολίτη. Οι τρομοκράτες είναι απέναντι σε ολόκληρη την κοινωνία αλλά και η κοινωνία είναι απέναντί τους και είναι χρέος μας να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Κάθε φορά που πραγματοποιούν τέτοιες ενέργειες κάνουν λάθη και έρχονται όλο και πιό κοντά μας. Αυτές οι ενέργειές τους τους ξεγυμνώνουν και θα τους αποκαλύψουμε".

    «Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει με αποτροπιασμό την βομβιστική επίθεση στα Πατήσια και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες συνανθρώπους μας.Η πολλοστή βομβιστική επίθεση τους τελευταίους μήνες, φέρνει με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο το τεράστιο έλλειμμα δημόσιας ασφάλειας σήμερα στη χώρα μας. Οι τοποθετήσεις ισχυρών εκρηκτικών μηχανισμών, τα συχνότατα επεισόδια με πάσης φύσεως ταραχοποιούς και η μεγάλη έξαρση της εγκληματικότητας, πιστοποιούν το πρόβλημα», δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας Νικόλαος Δένδιας.

    Aπό το Γραφείο Τύπου του ΛΑΟΣ εξεδόθη η ακόλουθη ανακοίνωση:

    «Ο κ. Χρυσοχοΐδης κάποτε είχε δηλώσει ότι η Αθήνα ξεπέρασε την Καμπούλ σε βόμβες. Δυστυχώς η κουβέντα του αυτή επιβεβαιώνεται καθημερινά. Η Κυβέρνηση δείχνει ανήμπορη να αντιμετωπίσει την κατάσταση, φοβούμενη το πολιτικό κόστος από τους αριστεριστές».

    «Την απερίφραστη καταδίκη απέναντι σε όποιους ευθύνονται για τη χθεσινή βομβιστική έκρηξη στα Κ. Πατήσια» καταδικάζει με ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός και προσθέτει:

    «O τρόπος, η μορφή και τα τραγικά θύματα της χθεσινής έκρηξης πρέπει να αποτελέσουν ένα σοκ, μια αιτία βαθιού προβληματισμού για την ελληνική κοινωνία.

    Η καταδίκη της τυφλής βίας και η ανάγκη για μια ψύχραιμη και δημοκρατική συγκρότηση της κοινωνίας μας είναι ζητήματα που τίθενται στην ημερήσια διάταξη».

    -

    [05] "Προσωρινή απόφαση"

    Συνέντευξη Τύπου με θέμα «Τα αντιλαϊκά αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ» παραχώρησε το μεσημέρι η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Χθες, σε ομιλία της στο Πειραιά, η κα Παπαρήγα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να δημιουργήσει το κλίμα θριαμβολογίας, ενώ στην ΕΕ πάρθηκε μια απόφαση που μπορεί να πει κανείς ότι έχει ένα προσωρινό και κοντόφθαλμο χαρακτήρα, όμως ακόμα κι αν λειτουργήσει θα είναι μόνο ως ένα βαθμό αποτελεσματική, γιατί το ιμπεριαλιστικό σύστημα, ο καπιταλισμός μάλλον στο στάδιο του ιμπεριαλισμού, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει δραστικά, με αποτελεσματικά φάρμακα τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις του.

    Η κα Παπαρήγα είπε ότι με βάση την απόφαση της ΕΕ εκαναν ένα πολιτικό μηχανισμό ο οποίος λέει το εξής πράγμα: Αν μια χώρα στη ζώνη του ευρώ βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, παραβιάζοντας βεβαίως κανόνες του παιχνιδιού και δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, είναι δε στις παραμονές τις χρεωκοπίας, τότε θα ξανασυνεδριάσει η ΕΕ και θα αποφασιστεί αν αυτή η χώρα έχει πραγματική ανάγκη, αν βρίσκεται σε κίνδυνο χρεωκοπίας και τότε θα αποφασίσουν τους όρους της στήριξης, της χρηματοδότησης, του δανεισμού και ενδεχομένως να αποφασίσουν και αν θα βγει από τη ζώνη του ευρώ.

    Και για να παρθεί αυτή η απόφαση, είπε η κα Παπαρήγα, πρέπει να σημειωθεί ομοφωνία. Δηλαδή και μεταξύ τους τα καπιταλιστικά κράτη δεν μπορούν να ομονοήσουν και δεν μπορούν να έχουν ως καπιταλιστικά κράτη, ως αστικές τάξεις των κρατών - μελών, πλήρη αλληλεγγύη μεταξύ τους.

    Αυτός, όμως, ο πολιτικός μηχανισμός, τόνισε η γραμματέας του ΚΚΕ, δεν είναι εντελώς ουτοπικός γατί έχει μια σαφή κατεύθυνση: Ο πολιτικός εκβιασμός να συμμορφώνονται τα αστικά κράτη, οι αστικές κυβερνήσεις, με τους κανόνες της ευρωενωσιακής αγοράς, με τους παγκόσμιους καπιταλιστικούς κανόνες, τουλάχιστον σε ένα ζήτημα: Στο να μετατρέπεται σε όλο πιο φθηνή δύναμη, η εργατική δύναμη, το εμπόρευμα, δηλαδή, όπως είναι η εργατική δύναμη στον καπιταλισμό, να είναι όσο πιο φθηνό, να ληστεύονται και να καταπιέζονται οι λαοί όλο και πιο πολύ.

    [06] Φονικές εκρήξεις

    Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί χωρίς δισταγμό στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος έδωσε εντολή να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας στα μέσα μεταφοράς σε ολόκληρη τη χώρα μετά τις επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 36 ανθρώπους στο μετρό της Μόσχας, ενώ άλλοι 32 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

    "Ο αγώνας κατά του τρόμου και της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί. Θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις εναντίον των τρομοκρατών ως το τέλος και χωρίς συμβιβασμό", τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

    "Πρέπει να επαγρυπνούμε. Είναι φανερό ότι τέτοιες ενέργειες είναι καλά σχεδιασμένες, καθώς στόχος τους είναι να προκαλέσουν πολλά θύματα και να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη χώρα", πρόσθεσε ο Μεντβέντεφ, σύμφωνα τον οποίο το πρόβλημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί σε πανεθνική κλίμακα και όχι σαν μια επίθεση που σημειώθηκε σε ένα μεταφορικό μέσο ή σε μια περιοχή.

    Στη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στη ρωσική πρωτεύουσα εδώ και έξι χρόνια, καμικάζι πυροδότησαν εκρηκτικά σε δύο συρμούς του μετρό της Μόσχας κατά τη διάρκεια της ώρας αιχμής. Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε μόλις πριν τις 08.00 τοπική ώρα στο δεύτερο βαγόνι του συρμού που είχε σταματήσει στον σταθμό Λουμπιάνκα, κοντά στην έδρα των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας FSB. Σαράντα λεπτά αργότερα σημειώθηκε η δεύτερη έκρηξη στο δεύτερο βαγόνι του συρμού που στάθμευε στον σταθμό Παρκ Κουλτούρι.

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της επιτροπής της ρωσικής εισαγγελείας που ανέλαβε την έρευνα Βλαντίμιρ Μαρκίν ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν τα υπολείμματα των σωμάτων των δύο γυναικών που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις αυτοκτονίας.

    "Στο Παρκ Κουλτούρι, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, επρόκειτο για γυναίκα καμικάζι. Όπως αποκαλύπτει η εξέταση των υπολειμμάτων του σώματος, τα εκρηκτικά ήταν τοποθετημένα στο ύψος της ζώνης. Η κατάσταση είναι η ίδια και στη Λουμπιάνκα", δήλωσε.

    "Προς το παρόν δεν έχουμε λάβει καμία δήλωση για ανάληψη ευθύνης", διαβεβαίωσε εξάλλου ο κ. Μαρκίν, προσθέτοντας ότι η αστυνομία της Μόσχας "βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας". Σύμφωνα με τη δήλωση του ίδιου, "24 άτομα σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν στην έκρηξη στο σταθμό Λουμπιάνκα. Στο σταθμό Παρκ Κουλτούρι 12 σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν".

    Ωστόσο, ο αρχηγός των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών Αλεξάντρ Μπορτνίκοφ αποδίδει τις επιθέσεις σε τρομοκρατικές οργανώσεις του Βορείου Καυκάσου

    "Σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα, οι επιθέσεις διαπράχθηκαν από τρομοκρατικές οργανώσεις που συνδέονται με την περιοχή του Βορείου Καυκάσου", δήλωσε ο Αλεξάντρ Μπορτνίκοφ, σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων.

    Οι υποψίες επικεντρώνονται στον ηγέτη της τσετσενικής ανταρτικής οργάνωσης Εμιράτο του Καυκάσου Ντοκού Ουμάροφ, ο οποίος απείλησε στις 15 Φεβρουαρίου να μεταφέρει τον πόλεμο στις ρωσικές πόλεις.

    "Το αίμα δεν θα περιορισθεί πια στις πόλεις και τα χωριά μας. Ο πόλεμος έρχεται στις πόλεις τους", είχε προειδοποιήσει σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην ισλαμισιτκή ιστοσελίδα www.kavkazcenter.com.

    Σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, έχει εκδοθεί ένταλμα έρευνας για δύο γυναίκες οι οποίες συνόδευσαν τις καμικάζι μέχρι το μετρό.

    "Μετά την εξέταση των ταινιών από τις κάμερες ασφαλείας, έχουμε συγκεντρώσει στοιχεία για δύο γυναίκες που συνόδευσαν τις καμικάζι μέχρι την είσοδο του μετρό. Οι γυναίκες αυτές αναζητούνται", δήλωσε η συγκεκριμένη πηγή.

    Διεθνής καταδίκη

    Στις Βρυξέλλες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν καταδίκασε τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας στο μετρό της Μόσχας.

    "Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοιες επιθέσεις εναντίον αθώων πολιτών", τόνισε ο Ράσμουσεν εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

    Τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας καταδίκασε και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ, ο οποίος εξέφρασε την πλήρη προσήλωση του Ευρωκοινοβουλίου στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί καταδίκασε τις "ειδεχθείς" αυτές ενέργειες και διαβεβαίωσε τη Ρωσία για την αλληλεγγύη της Γαλλίας σ΄αυτήν την τραγική δοκιμασία.

    Τις επιθέσεις καταδίκασε και ο Πολωνός Πρόεδρος Λεχ Κατσίνσκι.

    "Τα τραγικά αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη συνεργασίας στο πλαίσιο ενός ευρέος αντιτρομοκρατικού συνασπισμού, προς όφελος της διεθνούς κοινότητας", τόνισε ο Λεχ Κατσίνσκι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 29 March 2010 - 11:30:40 UTC