Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έντονες διαβουλεύσεις
  • [02] "Θα υπερασπισθώ τα ελληνικά συμφέροντα"
  • [03] Ημερήσια ατζέντα: 25/3/2010
  • [04] Στη Βουλή το Φορολογικό
  • [05] "Καμιά θυσία"
  • [06] "Σοβαρή εφεδρεία"
  • [07] "Λανθασμένοι χειρισμοί"
  • [08] Στον δρόμο για τον τελικό

  • [01] Έντονες διαβουλεύσεις

    Έντονες διαβουλεύσεις διεξάγονται στην Ευρώπη για το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

    Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τόνισε χθες από τη βελγική πρωτεύουσα ότι η Ελλάδα θέλει μια ευρωπαϊκή λύση για το δανεισμό. Υπογράμμισε πως εάν κάποιοι επιμείνουν να μη δημιουργηθεί ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, τότε θα θέσει ο ίδιος το θέμα στη σύνοδο κορυφής, σε συνεργασία με την Ισπανική Προεδρία.

    Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικολά Γκρούεφσκι.

    Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ είναι αποφασισμένοι να επιτύχουν μια συμφωνία για την βοήθεια προς την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή, ανακοίνωσε το μέγαρο των Ηλυσίων μετά το γεύμα των δυο ανδρών.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του, ο κ. βαν Ρόμπεϊ προτίθεται να συγκαλέσει μια σύνοδο κορυφής αυτήν την εβδομάδα με τις δεκαέξι χώρες της ζώνης του ευρώ για να προσπαθήσουν να βρουν μια λύση στο θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα, όπως το ζήτησαν την Τρίτη η Γαλλία και η Ισπανία, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Προς συμβιβαστική λύση

    Μετά από αρκετές εβδομάδες διαφορών, οι χώρες της ζώνης του ευρώ φαίνεται να κινούνται προς μια συμβιβαστική λύση σχετικά με τη βοήθεια προς την Ελλάδα, που θα συνδυάζει μια παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μια ευρωπαϊκή βοήθεια.

    Η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη βοήθεια προς την Ελλάδα θα ήταν επιζήμια για το ευρώ, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

    "Αν υπάρξει προσφυγή στο ΔΝΤ, η εικόνα του ευρώ θα γινόταν αυτή ενός νομίσματος που δεν μπορεί να επιβιώσει παρά χάρη στη βοήθεια ενός διεθνούς οργανισμού στον οποίο οι Ευρωπαίοι δεν έχουν πλειοψηφία και όπου οι Αμερικανοί και οι Ασιάτες (αντιπρόσωποι) έχουν ολοένα και περισσότερη επιρροή", εκτιμά ο Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, μέλος της διοίκησης της ΕΚΤ, στο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit που κυκλοφορεί σήμερα, Πέμπτη.

    "Έχουμε μία πιο φιλόδοξη ιδέα για τη σταθερότητα των τιμών από ότι πολλοί οικονομολόγοι του ΔΝΤ", υποστήριξε ο κ. Σμάγκι, ενώ πρόσθεσε ότι το ιδανικό θα ήταν ένα σύστημα χρονικά περιορισμένων διμερών δανείων, το οποίο θα συμβάδιζε με την ευρωπαϊκή συνθήκη.

    Από τη μεριά του, ο Ζοζέ Μπαρόζο υπογράμμισε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο την ανάγκη να συζητηθεί το θέμα της ελληνικής οικονομίας στη Σύνοδο Κορυφής.

    Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την ευρωζώνη να δημιουργήσει ένα συντονισμένο μηχανισμό δράσης, ο οποίος θα βοηθούσε την Ελλάδα, αν χρειαστεί. Ο Ζ. Μπαρόζο επανέλαβε ότι ο μηχανισμός αυτός δεν θα ενεργοποιηθεί αυτόματα, αλλά θα λειτουργούσε ως «δίχτυ ασφαλείας», μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχει άλλη λύση για την Ελλάδα.

    « Είναι θέμα υπευθυνότητας και αλληλεγγύης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

    Λαμβάνοντας το λόγο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζοζέφ Ντολ, κάλεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιδείξει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η οποία αποτελεί το Α και το Ω του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. «Δεν θα στερήσουμε την αλληλεγγύη από τους Έλληνες φίλους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο Πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Μάρτιν Σιουλτς συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής ότι θα πρέπει να φτιαχτεί ένα «δίχτυ ασφαλείας» για την Ελλάδα. Ο Μ. Σιούλτς τόνισε ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να επαναφέρει τη σταθερότητα στην ευρωζώνη είναι σωστές και δεν συμπεριλαμβάνουν εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Σοσιαλιστών, το πρόβλημα της Ελλάδας πρέπει να αντιμετωπιστεί στο εσωτερικό της ευρωζώνης.

    Υπέρ της ευρωπαϊκής λύσης τάχθηκε και ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Βερχόφστατ, τονίζοντας ότι«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει τώρα να πάρει μια ξεκάθαρη θέση».

    Τέλος, ιδιαίτερα επικριτική για τη στάση της Γερμανίας εμφανίστηκε η Ρεμπέκα Χαρμς από τους Οικολόγους (Πράσινους). «Ως Γερμανίδα ντρέπομαι για την κυβέρνησή μου», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ρ. Χαρμς, κατηγορώντας την Γερμανίδα Καγκελάριο ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να επιστρέψει στο Βερολίνο ως νικήτρια.

    Όσον αφορά τον επίτροπο των Οικονομικών της Ένωσης, ο Όλι Ρεν τάσσεται υπέρ ενός μηχανισμού βοήθειας προς την Ελλάδα που σαφώς θα "διευθύνεται από την Ευρώπη", αν και δεν αποκλείει την ιδέα μιας παρέμβασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Ολι Ρεν.

    Πιθανή σύσκεψη της Ευρω-ομάδας

    Μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί μία σύγκληση του Eurogroup, ανέφερε γερμανός αξιωματούχος από το Βερολίνο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, αναφερόμενος στην πρόταση που διατύπωσαν την Τρίτη ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο να πραγματοποιηθεί μία τέτοια σύσκεψη πριν από τη σημερινή σύνοδο κορυφής.

    Ο Θαπατέρο εξήγησε ότι η ιδέα ήταν από την μία πλευρά να συζητήσουν για την "οικονομική διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ" και από την άλλη για να βοηθήσουν "την Ελλάδα να προχωρήσει".

    Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ σχεδιάζει να συγκαλέσει μια σύνοδο κορυφής των χωρών της ζώνης του ευρώ για να προσπαθήσουν να βρουν μια λύση στο θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα.

    Οι όροι της Γερμανίας

    Στο μεταξύ, το Βερολίνο θέτει όρους, προκειμένου να αποδεχθεί μια ευρωπαϊκή δημοσιονομική βοήθεια για την Ελλάδα ως τελευταίο καταφύγιο, αλλά αξίωσε από τους εταίρους της στην ευρωζώνη να διαπραγματευτούν σκληρότερους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας.

    Ανώτερος αξιωματούχος της Γερμανίας παρουσίασε λεπτομερώς τους όρους για οποιονδήποτε μηχανισμό βοήθειας προς την Ελλάδα.

  • Η Ελλάδα θα πρέπει να μην μπορεί να έχει πρόσβαση στις πιστωτικές αγορές,

  • Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα πρέπει να συμβάλει σε οποιαδήποτε διάσωση,

  • Τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν για τη διαπραγμάτευση "επιπρόσθετων εργαλείων" για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, πέραν των σημερινών κανόνων, οι οποίοι δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την αύξηση των χρεών και των ελλειμμάτων της Αθήνας, τα οποία προκάλεσαν κλυδωνισμούς στην ευρωζώνη.

    Επίσκεψη Παπανδρέου στον ΟΚΑΝΑ

    "Σε μία εποχή οικονομικής στενότητας η πολιτεία θα πρέπει να δείξει κοινωνική αλληλεγγύη. Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι ένα μεγάλο κοινωνικό ζήτημα. Θα παρακολουθώ το συντονισμό των υπουργείων για να υπάρξει μείωση στη λίστα αναμονής", δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, στο Πρόγραμμα Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ, στο κέντρο της Αθήνας.

    Στην επίσκεψη μαζί του ήταν η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η υφυπουργός Φώφη Γεννηματά και η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Μένη Μαλλιώρη.

    [02] "Θα υπερασπισθώ τα ελληνικά συμφέροντα"

    Την πρόθεσή του να υπερασπιστεί στη σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τα εθνικά συμφέροντα "σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διέρχεται η ελληνική οικονομία" υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε οπαδούς του κόμματος στις Βρυξέλλες.

    "Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι δύσκολη και δεν επιθυμώ να καλύψω τα λάθη του παρελθόντος ανέφερε ο Α. Σαμαράς", τονίζοντας παράλληλα ότι η σημερινή επιδείνωση οφείλεται στην απίστευτη αναποφασιστικότητα και στη μεταχρονολογημένη λήψη των αποφάσεων της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε ότι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση είναι αντιαναπτυξιακά και κοινωνικά άδικα και υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέψει την υιοθέτηση άλλων μέτρων που θα τραυματίσουν την ψυχολογία της αγοράς και θα δημιουργήσουν πρόσθετα κοινωνικά προβλήματα.

    Ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε επίσης απευθυνόμενος προς τους Έλληνες μετανάστες στο Βέλγιο ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε προωθήσει νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, το οποίο ωστόσο δεν προωθείται από τη σημερινή κυβέρνηση η οποία σε αντιδιαστολή προωθεί μεταρρυθμίσεις για την ψήφο των μεταναστών στην Ελλάδα στην τοπική αυτοδιοίκηση.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατέληξε λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει.

    Ο κ. Σαμαράς έχει προσκληθεί από την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να είναι ο κεντρικός ομιλητής στη σημερινή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για να εκθέσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αλλά και να διατυπώσει προτάσεις εξόδου της χώρας μας από την κρίση, μέσα στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.

    «Ο πρόεδρος της ΝΔ πάει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας. Πάει για να «βάλει πλάτη» στην Ελλάδα, να στηρίξει την Ελληνική οικονομία, για να μπορέσουμε άμεσα, με τον πλέον σταθερό και ασφαλή τρόπο, να βγούμε από την κρίση» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    [03] Ημερήσια ατζέντα: 25/3/2010

    11:00:00 - Αθήνα - Ελλάδα - Στρατιωτική παρέλαση ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας

  • 18:00:00 - Θεσσαλονίκη - Ελλάδα - Επίσημος εορτασμός Εθνεγερσίας-ΑΠΘ. Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

  • Βρυξέλλες - Βέλγιο - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

    Συνάντηση Παπανδρέου-Γκρούεφσκι στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

  • 25-28/3: Fashion Week, Αθήνα, Ελλάδα.

    Αθλητική ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Κύπελλο Ελλάδας (ημιτελικά, β` αγώνας): Καβάλα-Άρης

    17:00:00 Καβάλα

  • Μπάσκετ-Ευρωλίγκα ανδρών (ημιτελικά, β` αγώνας): Ολυμπιακός-Πρόκομ Τρεφλ

    [04] Στη Βουλή το Φορολογικό

    Το φορολογικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή, από το υπουργείο Οικονομικών και σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων θα συζητηθεί στις αρμόδιες επιτροπές Οικονομικών και Εμπορίου της Σώματος τη Μεγάλη Δευτέρα και τη Μεγάλη Τρίτη, ενώ, αν χρειαστεί, θα συνεχιστεί η επεξεργασία του και τη Μεγάλη Τετάρτη.

    Η συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει την Πέμπτη, 8 Απριλίου, και θα ολοκληρωθεί σε πέντε συνεδριάσεις.

    Το τελικό κείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου περιλαμβάνει αλλαγές στα τεκμήρια ακινήτων, στην φορολογία των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης και ηθικής βλάβης στην έκπτωση των τόκων των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας αλλά και διευκρινίσεις σχετικά με την επέκταση του ΦΠΑ σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους, ιδιωτικά θεραπευτήρια.

    Πρόκειται για το νομοσχέδιο με το οποίο προβλέπονται φορολογικές ελαφρύνσεις σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα έως 40.000 ευρώ και εκτός των άλλων προβλέπει την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, την αντικατάσταση του ΕΤΑΚ από το ΦΜΑΠ, ενώ προβλέπει αυστηρές κυρώσεις για υποθέσεις φοροδιαφυγής.

    Ειδικότερα για υποθέσεις φοροδιαφυγής που σχετίζονται και με τη μη έκδοση αποδείξεων προβλέπονται λουκέτα στα καταστήματα έως έξι μήνες αλλά και ποινές φυλάκισης έως τρεις μήνες.

    Πιο συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τα νέα τεκμήρια των ακινήτων προβλέπονται τα ακόλουθα:

    Για ιδιωτικοκατοικούμενη ή μισθωμένη κύρια κατοικία το τεκμήριο ορίζεται κλιμακωτά ως εξής:

    -Για τα 80 πρώτα τ.μ. κύριων χώρων της κατοικίας το τεκμήριο είναι 60 ευρώ το τ.μ. Για τα επόμενα από 81 μέχρι 200 τ.μ. το τεκμήριο είναι 80 ευρώ το τ.μ.

    -Για τα επόμενα από 201 μέχρι 300 τ.μ. το τεκμήριο είναι 150 ευρώ το τ.μ. ενώ στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου το τεκμήριο αυτό είναι 120 ευρώ το τ.μ.

    -Για τα επιπλέον των 300 τ.μ. το τεκμήριο είναι 200 το τ.μ. έναντι 150 ευρώ το τ.μ. που προβλέπονταν στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου.

    Σε ό,τι αφορά τους βοηθητικούς χώρους της κύριας κατοικίας προβλέπεται τεκμήριο 30 ευρώ ανά τ.μ. Τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 40% όταν πρόκειται για κατοικίες σε περιοχές με τιμή ζώνης από 2.800 ευρώ έως 4.999 ευρώ το τ.μ. και κατά 70% όταν πρόκειται για κατοικίες σε περιοχές με τιμή ζώνης πάνω από 5.000 ευρώ το τ.μ.

    Τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 20% όταν πρόκειται για μονοκατοικίες ενώ για δευτερεύουσες κατοικίες το τεκμήριο μειώνεται στο μισό.

    Σε ό,τι αφορά τα αυτοκίνητα το τεκμήριο έχει ως εξής:

    -Για αυτοκίνητα έως 1200 κ. ορίζεται σε 3.000 ευρώ.

    -Για αυτοκίνητα μεγαλύτερων των 1200 κ. προστίθενται 300 ευρώ ανά 100 κ.ε. μέχρι τα 2000 κυβικά και 400 ευρώ ανά 100 κυβικά για πάνω από 2000 κ.ε.

    Τα τεκμήρια αυτά μειώνονται ανάλογα με την παλαιότητα του αυτοκινήτου κατά 20% για χρονικό διάστημα κυκλοφορίας του αυτοκινήτου από 5 μέχρι και 10 χρόνια και κατά 40% για πάνω από 10 χρόνια.

    Σε ό,τι αφορά τα τεκμήρια των διδάκτρων που καταβάλλονται στα ιδιωτικά σχολεία εξαιρούνται τα νυχτερινά γυμνάσια και λύκεια και προβλέπεται ποσό 2000 ευρώ ανά μαθητή για το νηπιαγωγείο, 4000 ευρώ για το δημοτικό και 6.000 ευρώ για το γυμνάσιο και λύκειο.

    Για το βοηθητικό προσωπικό προβλέπεται τεκμήριο 8000 ευρώ ανά απασχολούμενο (οικιακοί βοηθοί, οδηγοί αυτοκινήτων, δάσκαλοι, και λοιπό προσωπικό).

    Για τα σκάφη αναψυχής όταν πρόκειται για μηχανοκίνητα ανοιχτού τύπου ταχύπλοα και μη ολικού μήκους μέχρι 5 μέτρα προβλέπεται τεκμήριο 3000 ευρώ. Και για πάνω από 5 μέτρα, 4.000 ευρώ.

    Για ιστιοφόρα ή μηχανοκίνητα ή μεικτά σκάφη με χώρο ενδιαίτησης μήκους μέχρι 7 μέτρα το τεκμήριο είναι 7.500 ευρώ και για 7 μέτρα μήκος και άνω προστίθενται 1500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέτρο μήκους.

    Για εξωτερικές πισίνες έως 60 τ.μ. το τεκμήριο είναι 100 ευρώ το τ.μ. και για πάνω από 60 τ.μ. το τεκμήριο είναι 150 ευρώ το τ.μ.

    Στις εσωτερικές πισίνες τα ποσά αυτά διπλασιάζονται.

    Σε ό,τι αφορά την φορολογία των αποζημιώσεων οι τελικές αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών προβλέπουν την καθιέρωση κλίμακας φορολόγησης με αφορολόγητο όριο τα 60.000 ευρώ αλλά και φορολόγηση με την ίδια κλίμακα και των αποζημιώσεων λόγω ηθικής βλάβης που μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητες.

    Η νέα φορολογική κλίμακα προβλέπει ότι θα επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 10% για αποζημιώσεις από 60 έως 100.000 ευρώ, συντελεστής 20% για το τμήμα της αποζημίωσης από 100.000 μέχρι 150.000 ευρώ ενώ για το κλιμάκιο άνω των 150.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται σε 30%.

    Σε ό,τι αφορά την έκπτωση των τόκων των στεγαστικών δανείων προβλέπεται ότι θα ισχύει από 1/1/2010 έκπτωση 20% από το φόρο των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ.

    Στον συντελεστή ΦΠΑ 10% εντάσσονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες από ιδιωτικά θεραπευτήρια αλλά και συγγραφείς, καλλιτέχνες και ερμηνευτές έργων τέχνης. Αυτό προβλέπεται στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

    Επίσης στον υψηλό συντελεστή 21% εντάσσονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες από δικηγόρους, συμβολαιογράφους, άμισθους υποθηκοφύλακες και δικαστικούς επιμελητές.

    Παράλληλα ο συντελεστής επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες αυξάνεται από 7 και 4% σε 11%. Ο νέος συντελεστής ισχύει για τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων και παροχή αγροτικών υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν από 1/1/2009 δηλαδή θα εφαρμοστεί και για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν φέτος.

    Όσον αφορά την επιβολή ΦΠΑ στα προϊόντα των πολιτών λαϊκών αγορών διευκρινίζεται ότι οι αγρότες που πωλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές υπάγονται υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από την ημερομηνία που θα τεθεί σε ισχύ η υποχρέωσή τους για τήρηση βιβλίου εσόδων-εξόδων και έκδοση αποδείξεων.

    Γ. Παπανδρέου: Τεράστια μεταρρύθμιση"

    Τεράστια μεταρρύθμιση και επαναστατική αλλαγή, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου το φορολογικό νομοσχέδιο και τόνισε ότι αποτελεί τυπική περίπτωση της δέσμευσης της κυβέρνησης ότι δεν θα κάνει μερεμέτια και αλλάζει τη φιλοσοφία του φορολογικού συστήματος.

    Μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο αποφάσισε την τελική μορφή του νομοσχεδίου, ο πρωθυπουργός είπε ότι "φέρνει ξεκάθαρα τη σφραγίδα της δικής μας προοδευτικής αντίληψης, αλλά και του αισθήματος κοινωνικής δικαιοσύνης, που τόσο ανάγκη έχουν οι πολίτες στις σημερινές δύσκολες ημέρες".

    Δηλώσεις Γ. Πεταλωτή

    «Δεν κάνουμε εξαίρεση για κανέναν, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κλάδοι του δημοσίου που έχουν πραγματικά ιδιαίτερες ανάγκες, στα πλαίσια, όμως, της έκτακτης ανάγκης που βιώνουμε ως χώρα και ως οικονομία, εξαιτίας κυρίως των πολιτικών που άσκησε η ΝΔ δεν μπορεί να εξαιρεθεί κανείς». Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς σχετικά με το φορολογικό νομοσχέδιο.

    Επισήμανε δε ότι σε αυτά τα πλαίσια αποφασίστηκε και στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο να μην γίνουν δεκτές εξαιρέσεις και πρόσθεσε ότι από εκεί και πέρα η κυβέρνηση κρίνει τις ανάγκες κάθε κλάδου ξεχωριστά.

    [05] "Καμιά θυσία"

    "Το πατριωτικό λαϊκό καθήκον σήμερα για το λαό είναι να μη δεχτεί να θυσιαστούν οι τελευταίες κατακτήσεις του, να τον καταδικάσουν στη φτώχεια η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντα και τις επιλογές της πλουτοκρατίας. Ο λαός δημιούργησε την επανάσταση του 1821 όταν απέρριψε τη μοιρολατρία και εμπιστεύτηκε τη δύναμή του", αναφέρει σε ανακοίνωσή του για την 25η Μαρτίου το ΚΚΕ.

    "Η Ελλάδα μπορεί να στηριχθεί στα πόδια της, έχει όλες τις δυνατότητες να αναπτυχθεί προς όφελος του λαού της. Έχει έμπειρη και ικανή εργατική τάξη και τις αναγκαίες πλουτοπαραγωγικές πηγές. Για να γίνει αυτό όμως πρέπει να αποδεσμευτεί από τις λυκοσυμμαχίες της ελληνικής πλουτοκρατίας, ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, και να μετατραπούν οι μεγάλες επιχειρήσεις σε λαϊκή κοινωνική περιουσία. Αυτή η λύση, αυτός ο δρόμος ανάπτυξης είναι ώριμος και όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίος για το λαό. Μπορεί να τον ανοίξει με μια ισχυρή αντιμονοπωλιακή συμμαχία", τονίζει το ΚΚΕ και καταλήγει:

    "Το μήνυμα της επανάστασης του 1821, όπως και όλων των άλλων αγωνιστικών ανατάσεων ήταν και παραμένει επίκαιρο: Οι θυσίες του αγώνα είναι μικρότερες από τα δεινά στα οποία οδηγεί ο δρόμος της υποταγής στις επιλογές των αντιδραστικών κυρίαρχων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων".

    Στις Βρυξέλλες αύριο η Αλ. Παπαρήγα

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα βρεθεί στις Βρυξέλλες την Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010 για το Διεθνές Σεμινάριο Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων, που διοργανώνει το ΚΚΕ, με θέμα: «Ο ρόλος των Κομμουνιστών στην πάλη για την Ισοτιμία και την χειραφέτηση των Γυναικών».

    Η Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει ως βασική εισηγήτρια στο σεμινάριο.

    [06] "Σοβαρή εφεδρεία"

    Συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη είχε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, στο πλαίσιο των επαφών του με τους πρώην πρωθυπουργούς.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. Σημίτη στη Βουλή και διήρκεσε περίπου 35 λεπτά.

    Ο κ. Καρατζαφέρης σε δηλώσεις του, είπε ότι ο κ. Σημίτης έχει ξεκάθαρες σκέψεις και ιδέες και είπε, ότι αποτελεί μια εφεδρεία η οποία μπορεί να προσκληθεί για να πει την άποψή του.

    Έμεινα ικανοποιημένος από τη συνάντηση είπε ο κ. Καρατζαφέρης, εκτιμώντας ότι ο κ. Σημίτης μπορεί να συμβάλλει με τις γνώσεις του στην επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα. «Ο κ. Σημίτης ήταν και παραμένει μια σοβαρή υπόσταση για την Ελλάδα», είπε.

    Σε ερώτηση αν θα επιδιώξει να δει και τον Κώστα Καραμανλή, ο κ. Καρατζαφέρης είπε, ότι θα ήταν άτοπο να έχει δει τους δυο πρώην πρωθυπουργούς και να μην ζητήσει να δει και τον κ. Καραμανλή.

    Από την πλευρά του ο κ. Σημίτης δεν έκανε δηλώσεις.

    [07] "Λανθασμένοι χειρισμοί"

    Για "λανθασμένους χειρισμούς που δεν μας γεμίζουν με αισιοδοξία" κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής και πρόσθεσε ότι «οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι αύριο δεν κρίνεται μόνο το μέλλον της Ελλάδας, κρίνεται το μέλλον της Ευρώπης, της ευρωζώνης».

    «Οποιαδήποτε απόφαση θα παραδίδει στην πυρά τις κατακτήσεις του ελληνικού λαού και τη χώρα μας θα τη βάζει σε πολύ μεγάλες δυσκολίες, στην ανάγκη να καταφύγει στο ΔΝΤ, δεν θα είναι μια επιλογή που θα πλήξει μόνο τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα. Θα είναι μια επιλογή που θα βάλει μια βόμβα στους θεμέλιους λίθους του ευρωπαϊκού οικοδομήματος» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε χθες με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

    «Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για την κοινωνία, για το λαό είναι σημαντικό να υπάρξει μια προσπάθεια ειλικρινούς διαλόγου. Όχι μόνο για το φορολογικό, αλλά για να αντιμετωπιστούν με αίσθηση ευθύνης αλλά και σεβασμού στις διαφορετικές απόψεις, οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στην εκκλησία και τη πολιτεία, ώστε να μπει σε ένα ορθολογικό πλαίσιο αυτή η σχέση, με διακριτούς κατά τη δική μας εκτίμηση ρόλους» δήλωσε ο κ. Τσίπρας, μετά τη συνάντηση, την οποία χαρακτήρισε "χρήσιμη εμπειρία" καθώς ο Αρχιεπίσκοπος είναι "άνθρωπος με νηφαλιότητα και πνευματικότητα"

    «Η συγκυρία αυτής της συνάντησης ήταν μια δύσκολη συγκυρία ... γιατί η κοινωνία βρίσκεται σε κρίση ... και ζητάει περισσότερο από κάθε άλλη φορά δικαιοσύνη και ιδίως φορολογική δικαιοσύνη» τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ΄.

    Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι πρέπει «να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος προκειμένου να καταγραφεί η εκκλησιαστική περιουσία και να καταγραφεί και η συμβολή του κράτους και η συμβολή της εκκλησίας σε αυτή τη δύσκολη για την κοινωνία περίοδο».

    Το Σάββατο 27/3 συνεδριάζει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού με θέμα: Οι θέσεις της Κ.Π.Ε. για το Έκτακτο Συνέδριο και η τακτική του ΣΥΝ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2010.

    [08] Στον δρόμο για τον τελικό

    Πολύ κοντά στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας βρίσκεται ο Παναθηναϊκός, που επικράτησε χθες 3-1 του ΠΑΣ Γιάννινα στο ΟΑΚΑ. Το σκορ άνοιξε με αυτογκόλ του Ηλία Κώτσιου στο 14΄ και στη συνέχεια ο Σωτήρης Νίνης στο 45΄ και ο Τζιμπρίλ Σισέ στο 85΄ διαμόρφωσαν το 3-0. Στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης, μείωσε ο Κούσας με κεφαλιά.

    Αν και το σκορ παραπέμπει σε "περίπατο" του Παναθηναϊκού, οι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο.

    Σήμερα, ο Άρης που νίκησε 3-1 την Καβάλα, στον πρώτο αγώνα του «Βικελίδης», ελπίζει να πάρει το «εισιτήριο» για τον τελικό στον δεύτερο αγώνα.

    Η ημερομηνία της αναμέτρησης ΠΑΣ Γιάννινα-Παναθηναϊκός δεν έχει οριστεί ακόμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 25 March 2010 - 5:30:29 UTC