Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκτακτη σύνοδο του Eurogroup ζητούν Σαρκοζί και Θαπατέρο
  • [02] Νέες κινητοποιήσεις

  • [01] Εκτακτη σύνοδο του Eurogroup ζητούν Σαρκοζί και Θαπατέρο

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, σχεδιάζει να συγκαλέσει την εβδομάδα αυτή μια σύνοδο κορυφής των χωρών της ζώνης του ευρώ για να προσπαθήσουν να βρουν μια λύση στο θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπός του Ντίρκ ντε Μπάκερ.

    "Αυτή είναι μια ενδεχόμενη λύση, την οποία σκέφτεται", δήλωσε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι ο κ. Βαν Ρόμπεϊ είχε μιλήσει για αυτό το ενδεχόμενο την Δευτέρα το βράδυ στις Βρυξέλλες σε κεκλεισμένων των θυρών σύνοδο με τους υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ένωσης.

    Λίγο νωρίτερα, ο γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Χοσέ Λουίς Θαπατέρο είχαν ζητήσει μια τέτοια συνάντηση των ηγετών του Eurogroup "ακριβώς πριν" από την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή.

    Ο Θαπατέρο εξήγησε ότι η ιδέα ήταν από την μία πλευρά να συζητήσουν για την "οικονομική διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ" και από την άλλη για να βοηθήσουν "την Ελλάδα να προχωρήσει".

    Μια τέτοια διάσκεψη θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη το πρωί, λίγο πριν τη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

    Αλλά θα χρειαστεί γιαυτό η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ να δώσει τη συγκατάθεσή της.

    Η Γερμανία θέτει σκληρούς όρους

    Η Γερμανία έδειξε σήμερα για πρώτη φορά ότι μπορεί να αποδεχθεί μια ευρωπαϊκή δημοσιονομική βοήθεια για την Ελλάδα ως τελευταίο καταφύγιο, αλλά αξίωσε από τους εταίρους της στην ευρωζώνη να διαπραγματευτούν σκληρότερους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας.

    Ανώτερος αξιωματούχος της Γερμανίας παρουσίασε λεπτομερώς τους όρους του Βερολίνου για οποιονδήποτε μηχανισμό βοήθειας προς την Ελλάδα ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ που αρχίζει την Πέμπτη:

  • Η Ελλάδα θα πρέπει να μην μπορεί να έχει πρόσβαση στις πιστωτικές αγορές,

  • Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα πρέπει να συμβάλει σε οποιαδήποτε διάσωση,

  • Τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν για τη διαπραγμάτευση "επιπρόσθετων εργαλείων" για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, πέραν των σημερινών κανόνων, οι οποίοι δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την αύξηση των χρεών και των ελλειμμάτων της Αθήνας, τα οποία προκάλεσαν κλυδωνισμούς στην ευρωζώνη.

    "Ο όρος για δράση, ως τελευταίο καταφύγιο, είναι να έχει εξαντληθεί το θέμα της χρηματοδότησης της Ελλάδας από τις αγορές κεφαλαίων", σημείωσε ο αξιωματούχος.

    "Επιπροσθέτως, θα είναι απαραίτητο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να έχει ουσιαστική συμβολή", προσέθεσε, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα υπάρξει απόφαση για πραγματική βοήθεια στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

    Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι η Γαλλία και η Γερμανία, συνιδρυτές της ενιαίας ευρωπαϊκής νομισματικής μονάδας, εργάζονται πάνω σε μια κοινή θέση για την Ελλάδα κατά τη σύνοδο κορυφής, στην οποία περιλαμβάνεται ένας πιθανός ρόλος για το ΔΝΤ. Το Παρίσι απέρριπτε κατηγορηματικά μέχρι σήμερα έναν ρόλο του ΔΝΤ μέσα στην οικογένεια του ευρώ.

    "Το μήνυμα από το Βερολίνο είναι πραγματικά απολύτως σαφές, είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει όχι μόνον τη σταθεροποίηση, αλλά και να δοκιμάσει τις αγορές έξω και αν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσει το ΔΝΤ", δήλωσε ο Τζούλιαν Κάλοου, επικεφαλής ευρωπαϊκών οικονομικών στην Barclays Capital του Λονδίνου.

    "Το συμπέρασμα είναι ότι η Γερμανία θα υποστηρίξει την Ελλάδα μόνον αν δεν αποδώσει ο δίαυλος του ΔΝΤ", προσέθεσε.

    Την ίδια στιγμή και οι ηγέτες του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού που συναντήθηκαν στο Βερολίνο εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στην σκληρή στάση της Μέρκελ προς την Ελλάδα.

    Ο Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να βλέπει την καγκελάριο να εμμένει στη θέση της και "να μην επιτρέπει στον εαυτό της να δεχθεί οποιεσδήποτε παραχωρήσεις".

    Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε δήλωσε ότι ένα σταθερό ευρώ είναι προς το εθνικό συμφέρον της Γερμανίας και προσέθεσε ότι δεν πρέπει να ζημιωθεί η εικόνα της ευρωπαϊκής ενιαίας νομισματικής μονάδας.

    Τέλος ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Γιόζεφ Πρελ προειδοποίησε σε συνέντευξή του σε εφημερίδα ότι αν δεν βοηθηθεί η Ελλάδα θα μπορούσε να υπάρξει ένα "αποτέλεσμα ντόμινο" στις γειτονικές χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, όπου η χώρα του διατηρεί μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

    Αντιπαραθέσεις για την ευρωβοήθεια

    Η Γαλλία και η Γερμανία διεξάγουν συνομιλίες για την εξεύρεση κοινής θέσης σχετικά με την κρίση χρέους της Ελλάδας για την σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυτή την εβδομάδα,ανέφεραν σήμερα ευρωπαίοι διπλωμάτες.

    Οπως είπαν,δεν έχει υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες,αλλά έκαναν λόγο για το ενδεχόμενο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να διαδραματίσει ρόλο στη βοήθεια προς την Ελλάδα και την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη.

    "Οι Γάλλοι και οι Γερμανοί βρίσκονται σε επαφή προκειμένου να υπάρξει μία γαλλογερμανική κοινή θέση για το εργαλείο(βοήθειας στην Ελλάδα)και τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Δεν έχουν ακόμη αυτή την κοινή θέση", είπε ένας διπλωμάτης.

    Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές στα θέματα που συζητούνται από την Γαλλία και την Γερμανία και ευρύτερα στις 27 χώρες-μέλη, περιλαμβάνονται πιθανά επιτόκια δανεισμού και η διάρκεια των δανείων που προορίζονται για την Ελλάδα καθώς και ο τρόπος ενεργοποίησης των δανείων.

    Αυτό που έχει ουσιαστική σημασία για την Ελλάδα είναι να εφαρμόσει τα μέτρα που ανακοίνωσε για τη μείωση του δημόσιου χρέους της, δήλωσε σήμερα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Έρκι Λίκανεν.

    "Το σημαντικότερο είναι η Ελλάδα να εφαρμόσει τα μέτρα για τα οποία δεσμεύτηκε", σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

    Χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ έκρινε "πειστικά" τα μέτρα που ανακοίνωσε η Ελλάδα για τη μείωση του ελλείμματός της.

    "Δεν έχω κανέναν λόγο να προσθέσω κάτι σε αυτήν τη θέση", σημείωσε ο Λίκανεν.

    "Η βασική ιδέα της ΕΕ και της νομισματικής ένωσης είναι ότι κάθε κράτος είναι υπεύθυνο για τις δημοσιονομικές πολιτικές του και καθένα τις διαχειρίζεται μόνο του. Τα κράτη δεν μπορούν να αλληλοχρηματοδοτούνται", προσέθεσε.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε σήμερα ότι η χορήγηση ενός πιθανού "πακέτου" βοήθειας της ευρωζώνης προς την Ελλάδα δεν θα συνιστούσε "σχέδιο διάσωσης" της χώρας.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα Financial Times ο Μπαρόζο είπε επίσης ότι είναι αισιόδοξος ότι θα κερδίσει τη γερμανική υποστήριξη για την επίτευξη συμφωνίας. "Ξέρω την καγκελάριο Μέρκελ. Είναι δεσμευμένη (στην ευρωπαϊκή υπόθεση) και δεν αμφιβάλλω ότι, εάν χρειαζόταν, θα ήταν υπέρ της παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα", τόνισε.

    Σε μια προσπάθεια να επιτύχει ομοφωνία ενόψει της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 25 και 26 Μαρτίου, ο Μπαρόζο επανέλαβε ότι "δεν υπάρχει σταθερότητα χωρίς αλληλεγγύη, ούτε αλληλεγγύη χωρίς σταθερότητα". Επισήμανε εξάλλου ότι το "πακέτο βοήθειας", που θα μπορούσε να έχει τη μορφή διμερούς δανεισμού, δεν θα αποτελεί "επιχείρηση διάσωσης" μιας άλλης χώρας-μέλους.

    "Δεν πρόκειται για επιχείρηση διάσωσης", είπε. "Το ελέγξαμε από νομικής πλευράς (...) Όμως το όχι στο σχέδιο διάσωσης δεν σημαίνει και όχι στην παροχή βοήθειας", πρόσθεσε.

    Μολονότι ορισμένες χώρες-μέλη ζητούν επίμονα το θέμα της Ελλάδας να αντιμετωπιστεί εντός της ευρωζώνης, ο Μπαρόζο είπε επίσης ότι δεν θα ήταν αντίθετος σε μια παρέμβαση εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Την ανάγκη να αποσαφηνιστεί ο μηχανισμός ενδεχόμενης βοήθειας προς την Ελλάδα, προκειμένου να αρθεί το κλίμα αβεβαιότητας και αστάθειας, επισήμανε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν.

    «Για να άρουμε το κλίμα αβεβαιότητας και αστάθειας στις αγορές, καλό θα ήταν να είμαστε έτοιμοι, όχι μόνο μέσω πολιτικών δηλώσεων, αλλά μέσω ενός συγκεκριμένου μηχανισμού, ο οποίος θα υλοποιηθεί και θα ενεργοποιηθεί μόνον αν χρειαστεί», ανέφερε ο Αμ. Αλταφάζ και πρόσθεσε πως η διαλεύκανση της κατάστασης είναι προς όφελος, όχι μόνον της Ελλάδας και της μελλοντικής ικανότητάς της να αποπληρώσει το χρέος της, αλλά και προς όφελος της σταθερότητας στην ευρωζώνη.

    «Το να συντηρεί κανείς το κλίμα αβεβαιότητας, δεν είναι ποτέ θετικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Εξάλλου, ερωτηθείς για το κατά πόσον θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Αλταφάζ απάντησε ότι θα ήταν θετικό αν οι συζητήσεις κατέληγαν σε συμφωνία, ενδεχομένως σε άλλο επίπεδο, ούτως ώστε αργότερα το Ευρωπαϊκό Ευμβούλιο να επικύρωνε τη συμφωνία. Τόνισε, ωστόσο, ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή απόφαση σε επίπεδο ηγετών.

    Τέλος, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, συναντήθηκε σήμερα για δεύτερη μέρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπει, με αντικείμενο το κατά πόσον θα συμπεριληφθεί το θέμα της Ελλάδας στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής της 25ης και 26ης Μαρτίου.

    Αντίθετα, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε σήμερα πως το Βερολίνο θεωρεί ότι η θέσπιση ενός μηχανισμού βοήθειας προς την Ελλάδα θα υπονομεύσει τις προσπάθειες εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας.

    "Ως Ευρωπαίοι, είναι προφανές [...] ότι υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη", δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι "είμαστε πολύ επιφυλακτικοί" στην εσπευσμένη δημιουργία ενός "πιθανού" μηχανισμού στήριξης της Αθήνας.

    "Φοβάμαι ότι μάλλον αποδυναμώνουμε τις προσπάθειες του πρωθυπουργού της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου εάν παρουσιάσουμε τα χρήματα "στη βιτρίνα", έτσι ώστε η αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων να μην καθίσταται πλέον τόσο προφανής", εξήγησε ο υπουργός.

    Ο κ. Βεστερβέλε επανέλαβε τη θέση του Βερολίνου ότι δεν απαιτείται άμεσα η παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

    "Όλοι μιλούν για το φαινόμενο του ντόμινο, σε περίπτωση που δεν υιοθετήσουμε άμεσα ένα μηχανισμό οικονομικής βοήθειας. Αλλά το φαινόμενο του ντόμινο είναι πιθανότερο, εάν υιοθετήσουμε έναν τέτοιο μηχανισμό", συνέχισε ο υπουργός, αφήνοντας σαφές υπονοούμενο για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές δυσκολίες και οι οποίες ενδεχομένως να ζητήσουν βοήθεια από την Ε.Ε.

    "Δεν βοηθούμε κανέναν στην Ευρώπη, εάν αποδυναμώσουμε μία χώρα τόσο δυνατή όσο η Γερμανία", θεσπίζοντας προγράμματα οικονομικής βοήθειας χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

    Στο μεταξύ, τη θέση του υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων επανέλαβε από τις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΛΑΟΣ Νικόλαου Σαλαβράκου.

    Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αφού επισήμανε ότι υποστηρίζει εδώ και δύο χρόνια την έκδοση των ευρωομολόγων τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που παρουσιάζει δημοσιονομικά προβλήματα και επισήμανε ότι είναι πιθανό στο μέλλον να εμφανιστούν κι άλλες χώρες με παρόμοια προβλήματα οι οποίες θα πρέπει να βοηθηθούν.

    Τέλος σημείωσε ότι στην παρούσα φάση δεν μπορεί να αποκαλύψει ποιό είναι το οικονομικό μέσο που θα χρησιμοποιηθεί σε ενδεχόμενη περίπτωση αρωγής της ΕΕ προς την Ελλάδα.

    "Η Ευρώπη έχει τα μέσα να βοηθήσει την Αθήνα"

    Ο επόμενος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Πορτογάλος Βίτορ Κονστάνσιο, δήλωσε σήμερα ότι δεν τάσσεται "υπέρ" της προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ότι οι Ευρωπαίοι έχουν "τα μέσα" για να βοηθήσουν την Αθήνα.

    "Δεν είμαι υπέρ μιας προσφυγής της Ελλάδας σε πρόγραμμα του ΔΝΤ, όπως νομίζω ότι είπε και ο πρόεδρος (της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ) Τρισέ", δήλωσε ο Κονστάνσιο μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    "Η προσφυγή στο ΔΝΤ ενός μέλους της ζώνης του ευρώ θα μπορούσε να ερμηνευθεί σε διεθνές επίπεδο ως ένδειξη αδυναμίας των θεσμών μας", εξήγησε.

    "Και το γεγονός είναι πως δεν βλέπω την ανάγκη", πρόσθεσε. "Έχουμε τα μέσα για να δράσουμε οι ίδιοι. Γιατί να εμπλέξουμε άλλους θεσμούς; Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε τις απαντήσεις", επέμεινε, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα "δεν έχει ανάγκη διάσωσης", αλλα μπορεί απλώς να χρειάζεται μια "βραχυπρόθεσμη χρηματοπιστωτική στήριξη".

    "Αν είναι απαραίτητη μια βραχυπρόθεσμη χρηματοπιστωτική στήριξη, η Ευρώπη έχει κατά τη γνώμη μου τα εργαλεία", δήλωσε.

    Το ΔΝΤ "κάνει δύο πράγματα", συνέχισε ο Κονστάνσιο. "Κατ' αρχάς, προσδιορίζει μια σημαντική (δημοσιονομική) προσαρμογή για τη χώρα. Αυτό έχει γίνει από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς", και στη συνέχεια το ΔΝΤ "δανείζει χρήματα", όμως "αυτό δεν θα είναι αρκετό για τις ανάγκες της Ελλάδας", εξήγησε.

    "Ο ρόλος του ΔΝΤ είναι να λειτουργεί ως καταλύτης, να επιβάλλει προγράμματα σε χώρες, να παρέχει χρήματα και μετά να περιμένει η χώρα αυτή να ξαναβρεί πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Και αυτό είναι κάτι που η Ευρώπη μπορεί να το κάνει", πρόσθεσε.

    Ο Κονστάνσιο, ο οποίος είναι σήμερα πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας, επελέγη στα μέσα Φεβρουαρίου από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ για να διαδεχθεί από τον Ιούνιο τον Λουκά Παπαδήμο στην αντιπροεδρία της ΕΚΤ. Η ΕΚΤ έχει διατυπώσει θετική γνώμη για το διορισμό του. Η απόφαση πρόκειται να επικυρωθεί οριστικά σήμερα το απόγευμα από το Ευρωκοινοβούλιο και μετά από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

    Γ.Παπακωνσταντίνου: "Δεν ψάχνουμε για από μηχανής Θεό"

    Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει χρήματα από κανέναν. Δεν ψάχνουμε για από μηχανής Θεό, ξέρουμε ότι καλύτερη εγγύηση είναι η πιστή τήρηση του Προγράμματος Σταθερότητας & Ανάπτυξης (ΠΣΑ) που εμπεδώνει την εμπιστοσύνη στους πολίτες, στους εταίρους μας, την ΕΕ, καθώς και στις διεθνείς αγορές, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας στο συνέδριο της εφημερίδας "International Herald Tribune" που διεξάγεται στην Αθήνα.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν κατηγορηματικός στο ζήτημα του δανεισμού της χώρας μας: η Ελλάδα έχει απόλυτη δυνατότητα να συνεχίσει να ικανοποιεί τις δανειακές της ανάγκες και να δανείζεται από διεθνείς αγορές. Όσο παραμένει σταθερή η χώρα μας στο στόχο που έχει θέσει με το ΠΣΑ και την εντολή που έχει λάβει ως κυβέρνηση να αλλάξει τα πράγματα τόσο θα πέφτουν τα σπρεντ, ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ερωτηθείς για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η Ελλάδα, σε καμιά περίπτωση δεν πάει ως επαίτης. Το πρόβλημα της οικονομίας μας είναι πρόβλημα της χώρας μας και θα το αντιμετωπίσουμε μόνοι μας είπε.

    Αυτό που συζητείται και θα πρέπει να εφαρμοστεί είναι ότι, για χώρες οι οποίες κάνουν αυτά που πρέπει να κάνουν, πρέπει να υπάρχει ένας πολιτικός μηχανισμός που να στηρίζει τις προσπάθειες των χωρών αυτών.

    Είναι εξαιρετικά θετικό ότι όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ αναγνωρίζουν τις προσπάθειές μας. Με βάση όλα αυτά αναμένουμε κι ένα θετικό αποτέλεσμα από τη σύνοδο της ΕΕ, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο υπουργός Οικονομικών ήταν επίσης απόλυτα κατηγορηματικός στο ότι ο στόχος του ΠΣΑ για μείωση του ελλείμματος στην επόμενη τριετία από 12,7% σε κάτω από 3% θα επιτευχθεί. Θα είναι μια πρωτοφανής μείωση, που δεν έχει δει ποτέ άλλη χώρα είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Αναφερόμενος σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης χειρότερους από αυτούς που προβλέπει η κυβέρνηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι όλες αυτές οι εκτιμήσεις έχουν ενσωματωθεί στις υποθέσεις ενός πιο απαισιόδοξου σεναρίου. (Η Τράπεζα της Ελλάδος. στην Εκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που κατέθεσε χθες ο διοικητής της Γ. Προβόπουλος στην Βουλή. προβλέπει μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας κατά 2%, ενώ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θ΄αυξηθεί στο 3%).

    Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των εσόδων και τη μείωση των δαπανών, επαναλαμβάνοντας στοιχεία από την πορεία τους το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2008. Τα έσοδα ήταν αυξημένα σε ποσοστό 13% και οι δαπάνες μειωμένες κατά 10%, ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    [02] Νέες κινητοποιήσεις

    Νέο συλλαλητήριο διοργανώνει αυτή την ώρα η ΑΔΕΔΥ, στα Προπύλαια, με αφορμή την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

    «Οι εργαζόμενοι με τη μαζική συμμετοχή τους στους αγώνες στέλνουν ισχυρό μήνυμα αντίστασης στα αντικοινωνικά, άδικα και αδιέξοδα μέτρα της κυβέρνησης και απαιτούν την άμεση ανάκλησή τους» αναφέρει ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ -με το οποίο καλεί τους στο Δημόσιο να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο.

    «Το κεντρικό μήνυμα του αγώνα "να μην πληρώσουμε εμείς την κρίση αλλά οι έχοντες και κατέχοντες" ακούστηκε και θα ακούγεται όλο και πιο έντονα στους δρόμους» τονίζει η Ομοσπονδία και αναφέρει ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια πολιτική με νέα πρόσθετα φορολογικά βάρη στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους ενώ ετοιμάζεται για νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα, με περικοπές στις συντάξεις, αυξήσεις στα όρια ηλικίας και αλλαγή του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης».

    Τρίωρη στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 15:00 πραγματοποίησε σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, ενώ το μεσημέρι οι εργαζόμενοι σε Προαστιακό, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ και οι απολυμένοι της πρώην "Ολυμπιακής" πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών.

    Αποχή από τα καθήκοντά τους έχουν εξαγγείλει από σήμερα έως και την Παρασκευή οι δικηγόροι και οι δικαστικοί επιμελητές. Συνεχίζουν τις δίωρες στάσεις εργασίες οι δικαστικοί υπάλληλοι.

    Την ίδια ώρα, συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας οι νοσοκομειακοί γιατροί, ζητώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημερίων χωρίς περικοπές. Σήμερα είχαν συνάντηση με την υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

    Τη συνέχιση του διαλόγου με την κυβέρνηση για τους μισθούς και το ασφαλιστικό θα εισηγηθεί στο ΔΣ της ΓΕΝΟΠ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Ν Φωτόπουλος, όπως δήλωσε χθες ο ίδιος μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδο και τον Υφυπουργό Γ. Κουτρουμάνη.

    "Από τη στιγμή που πληρώνουν όλοι οι Έλληνες εργαζόμενοι, ποτέ δεν θα κάναμε απεργία για να γλυτώσουμε εμείς. Παροδικά μέτρα ναι, να τα δεχτούμε, να συμβάλουμε και εμείς. Μέτρα όμως μόνιμου χαρακτήρα και αδικίες, όχι. Δεν μπορούμε να τα δεχτούμε", ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ και πρόσθεσε:

    "Με βάση το δίκιο μας αλλά και σεβόμενοι τους Έλληνες καταναλωτές, που δεν φταίνε σε τίποτα και δεν πρέπει να ταλαιπωρηθούν, θα εισηγηθώ αύριο στο διοικητικό συμβούλιο τη συνέχιση του διαλόγου. Το διοικητικό συμβούλιο που είναι το κυρίαρχο όργανο θα αποφασίσει".

    Σε υποχρεωτική άδεια οι εργαζόμενοι της χαρτοβιομηχανίας Diana

    Σε υποχρεωτική άδεια τέθηκαν οι 130 εργαζόμενοι της χαρτοβιομηχανίας Diana, που εδρεύει στην Ξάνθη. Πάντως, οι υπεύθυνοι της μονάδας τους διαβεβαίωσαν ότι το εργοστάσιο θα επαναλειτουργήσει έπειτα από τις γιορτές του Πάσχα, στις 6 Απριλίου.

    Μάλιστα, η διοίκηση της εταιρίας ενημέρωσε τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Άγγελο Μπεμπεκίδη, πως έδωσε υποχρεωτική άδεια στους εργαζόμενους διότι προέκυψε έλλειψη πρώτων υλών. Από την πλευρά του, ο κ. Μπεμπεκίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε πως ήδη έχει γίνει προσφυγή στην Επιθεώρηση Εργασίας, διότι «είναι παράνομο να ανακοινώνεις σ' έναν εργαζόμενο πότε θα πάρει την άδειά του και πολύ περισσότερο μάλιστα όταν του τη δώσεις υποχρεωτικά».

    Το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, έχει προσφύγει και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, ζητώντας να πληροφορηθεί αν η επιχείρηση έχει επιχορηγηθεί από τον αναπτυξιακό νόμο. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο είναι ακριβές, «η εταιρία έχει αυτομάτως αναλάβει την υποχρέωση να μην προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού», επεσήμανε ο κ. Μπεμπεκίδης.

    Από την πλευρά της, η διοίκηση της εταιρίας, εξέδωσε για το συγκεκριμένο θέμα ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Εξυπηρετούμε κανονικά τις ανάγκες της πελατείας μας σε έτοιμα προϊόντα diana και ακατέργαστο χαρτί, έχουμε δε αποθέματα 2,5 μηνών. Ως εκ τούτου κρίναμε σκόπιμο να δοθούν κανονικές άδειες στο προσωπικό της παραγωγής επ' ευκαιρία και των εορτών του Πάσχα.

    »Η παραγωγή θα ξαναρχίσει την Τρίτη του Πάσχα 6 Απριλίου 2010, οπότε υπολογίζεται ότι θα έχουμε επαρκείς ποσότητες πρώτων υλών στις αποθήκες μας για να συνεχίσουμε τη λειτουργία μας. Προς ενημέρωσή σας υπάρχει διεθνής κρίση στις πρώτες ύλες χαρτοποιίας, που πλήττει όλο τον πλανήτη, με συνέπεια υπερβολικές αυξήσεις των τιμών. Ελπίζουμε ότι η κρίση δεν θα πλήξει τη Χαρτοποιία Θράκης γιατί έχουμε λάβει μέτρα από το 1998 για τη συνέχιση της λειτουργίας μας με πρώτες ύλες από διάφορες πηγές».

    Το εργοστάσιο της Ξάνθης είναι η μοναδική παραγωγική μονάδα της Diana στην Ελλάδα, η οποία απασχολεί άλλα 70 άτομα στην Αθήνα. Ο όμιλος Ζερίτη, στον οποίο ανήκει η χαρτοβιομηχανία, έχει ακόμη παρουσία σε Αίγυπτο, Βουλγαρία και Ουγγαρία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 23 March 2010 - 17:30:23 UTC