Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμες διαβουλεύσεις για την οικονομία
  • [02] "Το δίλημμα της Ευρώπης"
  • [03] Σημαντική ήττα

  • [01] Κρίσιμες διαβουλεύσεις για την οικονομία

    Εβδομάδα κρίσιμων διαβουλεύσεων για την ελληνική οικονομία, ενόψει της συνόδου κορυφής της Πέμπτης, ενώ η ΕΕ εμφανίζεται διχασμένη για το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας. Οι ηγέτες της ευρωζώνης θα προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τη γερμανική επιφυλακτικότητα για την έγκριση ενός μηχανισμού βοηθείας.

    Την Παρασκευή, ο Μπαρόζο ζήτησε από τα κράτη-μέλη της ΕΕ τη δημιουργία ενός μηχανισμού για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ο οποίος θα απότελούνταν από ένα σύστημα συντονισμένων διμερών δανείων, στο πλαίσιο της ευρωζώνης.

    Η Γερμανίδα καγελάριος Ανγκελα Μέρκελ αμφισβήτησε ακόμη και το ενδεχόμενο να απασχολήσει τη Σύνοδο το θέμα.

    "Πιστεύω ότι προς το παρόν η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από χρήματα και η ελληνική κυβέρνηση το επιβεβαίωσε. Γι' αυτό το λόγο θα συμβούλευα να μην δημιουργήσουμε αναταραχές στις αγορές δημιουργώντας ψευδείς προσδοκίες από τη σύνοδο της Πέμπτης", δήλωσε η Μέρκελ χθες Κυριακή.

    Υπέρ της παροχής βοήθειας στην Ελλάδα τάχθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι και δήλωσε ότι εάν η ΕΕ δεν μπορεί να βοηθήσει μια χώρα της Ευρωζώνης, δεν έχει λόγο ύπαρξης.

    Πιέσεις στο Βερολίνο να εγκρίνει ένα μηχανισμό βοηθείας για την Ελλάδα, ασκεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σήμερα.

    "Είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να διασφαλίσει τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης. Είμαι λοιπόν σίγουρος ότι η Γερμανία θα συνεισφέρει εποικοδομητικά στην επίλυση της παρούσας κρίσης", δήλωσε ο Μπαρόζο στην οικονομική εφημερίδα.

    "Έχουμε ανάγκη με την ευκαιρία αυτής της συνόδου κορυφής από μια απόφαση για το πώς θα διαχειρισθούμε το ζήτημα της Ελλάδας. Διαφορετικά η μεγάλη αβεβαιότητα κινδυνεύει να παραταθεί επί μακρόν", προσθέτει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπογράμμίζει: "Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, διακινδυνεύοντας τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ και τροφοδοτώντας την κερδοσκοπία στις αγορές εναντίον της Ελλάδας και του κοινού νομίσματος".

    Εις επίρρωσιν των δηλώσεών του, το ευρώ υποχώρησε σήμερα έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την αβέβαιη προοπτική της υποστήριξης προς την Ελλάδα.

    "Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για την εσωτερική πολιτική της Γερμανίας", πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη συνέντευξη του στην εφημερίδα.

    Αλλά η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει τώρα "να λύσει με επείγουσα διαδικασία" το ελληνικό πρόβλημα και αυτό "ανεξάρτητα από την πολιτική ατζέντα των κρατών-μελών" πρόσθεσε ο ίδιος, υπαινισσόμενος τις περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 9 Μαΐου στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το αποτέλεσμα των οποίων είναι εξαιρετικά κρίσιμο για το μέλλον του κυβερνώντος γερμανικού συνασπισμού.

    Η ισπανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόσθεσε σήμερα τη δική της φωνή στη φωνή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να ζητήσει την έγκριση σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα αυτήν την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, αυξάνοντας την πίεση επί της απρόθυμης Γερμανίας.

    "Η ισπανική προεδρία θα εργασθεί γι' αυτό", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος προσερχόμενος σε συνάντηση των ευρωπαίων ομολόγων του στις Βρυξέλλες. "Είναι μια σημαντική στιγμή για το μέλλον της ΕΕ, του ευρώ. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να δώσουμε αυτή την εμπιστοσύνη, αυτή την αλληλεγγύη που θεωρώ ότι αξίζει η Ελλάδα, χάρις στα μέτρα που η κυβέρνηση του Παπανδρέου έχει λάβει", δήλωσε ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών.

    Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Παπανδρέου

    Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωζωνή καθώς και τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίζει η Ελλάδα, συζητήθηκαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες ο πρωθυπουργός με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι, η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει χρηματοδοτική βοήθεια από τους εταίρους της, περιέγραψε τις πολιτικές που εφαρμόζει, και ανέλυσε τις ελληνικές θέσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διασφαλίσει και να ενισχύσει την σταθερότητα της Ευρωζώνης.

    Η κυρία Μέρκελ, επιβεβαίωσε την υποστήριξή της στην πολιτική που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, τη βούλησή της για συνεργασία με την Ελλάδα, και την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προστατεύσει την σταθερότητα στην Ευρωζώνη, σύμφωνα και με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 11ης Φεβρουαρίου.

    [02] "Το δίλημμα της Ευρώπης"

    «Η Ευρώπη έχει ένα δίλλημα. Ή θα δείξει αξιοπιστία βοηθώντας την Ελλάδα ή θα υποταχθεί στις ορέξεις της κ. Μέρκελ. Θέλω να ελπίζω ότι θα αντιληφθεί πως το δεύτερο οδηγεί σε μια συρρίκνωση της Ευρώπης ενώ το πρώτο στη διατήρησή της σε ένα "status" που επιθυμεί», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης αναφερόμενος στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ συναντήθηκε το πρωί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο και συζήτησε μαζί του τα νέα φορολογικά μέτρα, με επίκεντρο τη φορολόγηση των εσόδων από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας.

    «Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει αποδείξει μέσα στους αιώνες ότι πάντα ήταν πρώτη σε προσφορά προς το έθνος» δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης μετά τη συνάντηση και ζήτησε να επικρατήσει ο διάλογος.

    «Αντιλαμβάνομαι τις ανάγκες της Πολιτείας, όμως δεν πρέπει να επιτρέψουμε κατά καμία έννοια να δημιουργηθούν αυθαίρετες καταστάσεις τύπου 1987. Πρέπει να επικρατήσει ο διάλογος» σημείωσε και πρόσθεσε:

    «Πιστεύω ότι και τώρα απ΄ το διάλογο θα προκύψουν θετικά αποτελέσματα. Διαφωνώ με το αποφασίζω και διατάσσω. Είμαι υπέρ του διαλόγου και νομίζω ότι και η Πολιτεία έχει να κερδίσει».

    Ο κ. Ιερώνυμος από την πλευρά του, αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του από τη συζήτηση με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, επανέλαβε τη θέση του ότι είναι άδικη η επιβολή της φορολογίας και πρόσθεσε «Η Εκκλησία πάντοτε προσφέρει, πρόσφερε στο παρελθόν, θα προσφέρει και τώρα, θα δώσει και στην προκειμένη περίπτωση. Δεν αρνούμεθα την φορολόγηση. Θα δώσουμε ό,τι μπορούμε, αλλά μ΄ εναν τρόπο δίκαιο. Όχι με αυθαιρεσίες και αυθαίρετο τρόπο. Επομένως περιμένουμε το διάλογο. Η αρμόδια επιτροπή της Εκκλησίας, είναι έτοιμη να συζητήσει και να καταλήξει σε συμπεράσματα. Θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά μ΄ έναν τρόπο δίκαιο».

    [03] Σημαντική ήττα

    Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν συζήτησε σήμερα στο μέγαρο των Ηλυσίων με τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί τον ανασχηματισμό της γαλλικής κυβέρνησης, την επομένη της συντριπτικής ήττας της δεξιάς στις περιφερειακές εκλογές.

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε χθες ότι αναλαμβάνει το μέρος της ευθύνης που του αντιστοιχεί, μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών κατά τον οποίο επισφραγίσθηκε η νίκη της αριστεράς το σύνολο σχεδόν των περιφερειών της Γαλλίας, κατά τη διάρκεια μιας ψηφοφορίας που είναι η τελευταία πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2012.

    Ο σύμβουλος του Γάλλου προέδρου Κλοντ Γκεάν έχει ήδη διευκρινίσει ότι ο Φρανσουά Φιγιόν δεν πρόκειται να υποβάλει την παραίτησή του και ότι οι αλλαγές στη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος θα είναι περιορισμένες.

    Το δεξί χέρι του Σαρκοζί στο Μέγαρο των Ηλυσίων δήλωσε χθες το βράδυ ότι ο Πρόεδρος είναι αποφασισμένος "να ακούσει το μήνυμα" των γάλλων ψηφοφόρων και ότι θα συζητήσει με τον πρωθυπουργό "έναν τεχνικό ανασχηματισμό" της κυβέρνησης.

    Οι σοσιαλιστές και οι οικολόγοι, εκλογικοί τους σύμμαχοι, εξασφάλισαν το 54,12% των ψήφων στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών, ενώ η δεξιά περιορίσθηκε στο 35,53%. Το Εθνικό Μέτωπο του Ζαν-Μαρί Λε Πεν συγκέντρωσε το 9% των ψήφων, επικυρώνοντας την επιστροφή του στη γαλλική πολιτική σκηνή.

    Η κεντροδεξιά διατήρησε την πρωτοκαθεδρία στην ανατολική περιφέρεια της Αλσατίας και στη νήσο Ρεουνιόν στον Ινδικό Ωκεανό, αλλά όλες οι υπόλοιπες 24 περιφέρειες περνούν στον έλεγχο της κεντροαριστεράς. Πρόκειται για μία από τις χειρότερες ήττες για την κεντροδεξιά εδώ και δεκαετίες.

    Το ποσοστό της ανεργίας, που έχει ξεπεράσει το 10% και η αδύναμη πορεία της οικονομικής ανάπτυξης, είναι παράγοντες που επέδρασαν αρνητικά για τους υποψηφίους της κεντροδεξιάς στις περιφερειακές εκλογές, ενώ η δημοτικότητα του Σαρκοζί επλήγη και από μία σειρά αμφισβητούμενων πολιτικών - από το θέμα της εθνικής ταυτότητας μέχρι τις κατηγορίες για νεποτισμό.

    Ο Νικολά Σαρκοζί έχει ήδη υποσχεθεί ότι θα παγώσει τις μεταρρυθμίσεις τον επόμενο χρόνο. Η μεγάλη ήττα στις περιφερειακές εκλογές, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2012, μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την έγκριση περικοπών σε μεγάλα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη χρονιά. Ο Σαρκοζί προγραμματίζει μεγάλες αλλαγές στο σύστημα συνταξιοδότησης, μεταξύ των οποίων και η αύξηση του ορίου ηλικίας, ενώ χρειάζεται επίσης να λάβει μέτρα για να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα, που αναμένεται να φθάσει στο 8,2% επί του ΑΕΠ, το 2010.

    Ο πρωθυπουργός Φιγιόν δήλωσε ότι η απασχόληση και η ανάπτυξη είναι θέματα "απόλυτης προτεραιότητας" για την κυβέρνηση και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχει εξαγγείλει ο Σαρκοζί από το 2007, όταν ανέβηκε στην εξουσία.

    "Δεν κυβερνάς μια μεγάλη χώρα, όπως η Γαλλία, με βάση τα αποτελέσματα στις περιφερειακές εκλογές, αλλά επιμένοντας στον προσανατολισμό που ορίστηκε από τις εθνικές εκλογές", πρόσθεσε ο Φιγιόν.

    Το πανίσχυρο συνδικάτο CGT έχει ήδη κηρύξει την Τρίτη ως ημέρα διαμαρτυριών για τους μισθούς και τις συντάξεις. Παράλληλα, υπάρχουν κι άλλες ομάδες, όπως οι αγρότες, που μπορεί να εκμεταλλευθούν την ήττα της κυβερνητικής παράταξης στις περιφερειακές εκλογές για να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση.

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών αποδεικνύει ότι ο Σαρκοζί πρέπει να αλλάξει τακτική.

    "Ο γαλλικός λαός μίλησε: Πρέπει να τον ακούσουν. Το να ακούσεις αυτό που λέει ο γαλλικός λαός σημαίνει προφανείς αλλαγές στις πολιτικές", δήλωσε η επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μαρτίν Ομπρί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 March 2010 - 11:30:18 UTC