Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας της χώρας''
  • [02] "Συμφωνία σε ένα σχέδιο"

  • [01] ''Δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας της χώρας''

    "Δεν υπάρχει κανένα θέμα χρεοκοπίας της χώρας" διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον ελληνικό λαό και ταυτόχρονα τα μέλη του πολιτικού συμβουλίου του Κινήματος, το οποίο συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη.

    Δεν χρειάζεται φόβος, έχουμε διέξοδο και εναλλακτικές λύσεις τόνισε, επίσης, ο πρωθυπουργός και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι παρά τις δυσκολίες και τη μυθολογία, η χώρα θα τα καταφέρει.

    Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σχετικά με τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή την Ευρωζώνη και αποκάλεσε άσχετους όσους υποστηρίζουν κάτι τέτοιο.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η κυβέρνηση πρέπει να δουλέψουν σκληρά όλοι μαζί, πριν από όλα για να διασωθεί η οικονομία και να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία και την καταδίκη της σε βαθιά ύφεση και παρακμή.

    Έχουμε όραμα για τον τόπο, τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι οι θυσίες του λαού θα πιάσουν τόπο.

    Αναφέρθηκε στην κατάσταση που βρέθηκε η Ελλάδα όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ, μια Ελλάδα "διαλυμένη, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, με τον κίνδυνο να μην μπορέσει να δανειστεί ή να δανείζεται με τοκογλυφικά επιτόκια".

    Ο πρωθυπουργός απέδωσε τη διάλυση του κράτους στην οικονομική και κομματική λεηλασία των προηγούμενων ετών και τόνισε ότι η ΝΔ διαχειρίστηκε επί πέντε χρόνια τα κρατικά ταμεία και τη δημόσια διοίκηση με ανευθυνότητα, εγκληματική αμέλεια και ελαφρότητα. Και το τίμημα που πληρώνουμε σήμερα, πρόσθεσε, είναι τεράστιο.

    Ζήτησε από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να δώσουν εκείνα το παράδειγμα κατανοώντας όλοι ότι αυτό που προέχει τώρα είναι να προστατευθεί η ίδια η υπόσταση της χώρας με τη σωτηρία της οικονομίας της.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένει μια πατριωτική δύναμη και κοιτάει πριν από όλα το συμφέρον της χώρας. Και γι' αυτό, πρόσθεσε, ο ίδιος δεν φοβάται αυτό που πολύ ονομάζουν πολιτικό κόστος.

    Ο πρωθυπουργός απάντησε προς όσους αναρωτιούνται αν το ΠΑΣΟΚ κινείται στα όρια της ιδεολογίας του, τονίζοντας ότι σε αυτό ακριβώς το μέτωπο δίνει η κυβέρνηση το μεγάλο αγώνα σήμερα.

    Αυτό τον αγώνα, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, δεν μπορούμε να τον δώσουμε μόνοι μας και πρέπει να πείσουμε εταίρους και διεθνείς συνομιλητές μας, ότι εάν δεν μπουν κανόνες στις αγορές και περιορισμοί στους κερδοσκόπους που τζογάρουν κυριολεκτικά σε βάρος ολόκληρων κοινωνιών, το θύμα αύριο δεν θα είναι μόνο η Ελλάδα, αλλά κάθε χώρα που θα βρεθεί σε οικονομική δυσκολία, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη.

    Η Ελλάδα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, ζητεί από τους εταίρους της να δημιουργηθεί από τώρα ο μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μπορεί να παρέμβει στις αγορές και να στηρίξει τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο έργο της κυβέρνησης στους υπόλοιπους τομείς, τονίζοντας ότι μέσα σε πέντε μήνες "έχουμε ανοίξει όλα τα μέτωπα" και μίλησε για μια "πραγματική ανατροπή με την οποία κλείνει ο κύκλος της αδικίας στη χώρα".

    Ο κ. Παπανδρέου μίλησε και για τα εργασιακά θέματα, τονίζοντας ότι οι όποιες παρεμβάσεις που γίνονται αφορούν την προστασία των εργαζομένων και την καθιέρωση κινήτρων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Μίλησε, επίσης, για "ριζική ανατροπή των πάντων στο χώρο της υγείας" και δημιουργία νέων εκπαιδευτικών δομών, όπως και για την εκ βάθρων αλλαγή του διοικητικού συστήματος της χώρας με το σχέδιο "Καλλικράτης".

    Ο πρωθυπουργός ζήτησε από όλα τα στελέχη και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ να εργαστούν σκληρά και συντεταγμένα και να βάλουν απέναντί τους τα συμφέροντα που ζουν από τη διαφθορά και την κακοδιαχείριση και τα οποία προέβλεψε ότι θα πολεμήσουν κάθε αλλαγή που τα πλήττει.

    Σήμερα, έχουμε μπροστά μας μεγάλες μάχες οι οποίες είναι και μάχες ιδεολογικές και η Ελλάδα αυτή την ώρα μας θέλει πολύ περισσότερο παρόντες από ποτέ. Δεν μπορούμε να χάσουμε ούτε στιγμή πρόσθεσε, και κατέληξε λέγοντας "είμαστε σε διαρκή μάχη".

    Τη συνεισφορά και των συνδικάτων στην προσπάθεια, που καταβάλλεται, για να βγει η χώρα από την κρίση και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της, ζήτησε, μιλώντας στο 34ο συνέδριο της ΓΣΕΕ, στη Χαλκιδική, ο πρωθυπουργός, στέλνοντας παράλληλα σκληρό μήνυμα στους «κερδοσκόπους» των αγορών, αλλά και σε όσους φοροδιαφεύγουν. Τόνισε ότι η Ελλάδα δίνει δύσκολη μάχη εντός και εκτός της χώρας, αλλά δεσμεύτηκε ότι «οι κόποι» των εργαζομένων και των πολιτών «θα πιάσουν τόπο».

    «Θα πιάσουν τόπο και θα αλλάξουμε τη χώρα. Τώρα, ας ανταποκριθούμε στην πρόκληση για να βγούμε από τη σημερινή κρίση, αλλά με τις μεγάλες τομές που κάνουμε, θα έχουμε αλλάξει οριστικά τη ροή της χώρας μας και θα έχουμε δημιουργήσει μια κοινωνία δικαίου, ώστε σε τρία χρόνια να έχουμε γυρίσει οριστικά σελίδα, έχοντας βάλει στέρεες βάσεις για την Ελλάδα της δικαιοσύνης και της ευημερίας. Μια Ελλάδα που θα μας κάνει όλους περήφανους», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στα μέτρα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η διάσωση της οικονομίας και η ανάκτηση της αξιοπιστίας είναι απαραίτητη συνθήκη για να δημιουργήσουμε την Ελλάδα, που μας αξίζει», ώστε σε συνδυασμό με τις αναπτυξιακές και θεσμικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, η χώρα να μπει σε τροχιά «πράσινης» ανάπτυξης και παραγωγικότητας.

    Πρόσθεσε πως «με τις αποφάσεις μας, όσο επίπονες όσο σκληρές κι αν είναι, θέλουμε να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο να πληρώνουμε για δεκαετίες τοκογλυφικούς τόκους, καταδικάζοντας τη χώρα σε βαθιά και διαρκη ύφεση. Να πέσει η Ελλάδα σε μόνιμη ανυποληψία να μείνει απομονωμένη από κάθε διεθνή στήριξη. Κάνουμε αυτήν την τεράστια προσπάθεια να αναστρέψουμε αυτήν την πορεία, να σώσουμε την οικονομία μας, να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας, να ελέγχουμε εμείς οι ίδιοι τις τύχες μας. Είναι μια μάχη δύσκολη».

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη ότι η χώρα πληρώνει «βαρύ τίμημα για εγκληματικές επιλογές προηγούμενων ετών, που την έφεραν σε αδιέξοδο» και «ένα βήμα πριν από την αδυναμία δανεισμού», χαρακτηρίζοντας «ιστορικές και αυταπόδεικτες» τις ευθύνες της ΝΔ.

    Μίλησε, επίσης, για την ανάγκη αλλαγής του πολιτικού συστήματος «που τα τελευταία χρόνια» συμβιβάστηκε και «έμεινε άπραγο» απέναντι σε φαινόμενα «ανομίας», «ατιμωρησίας» και «διαφθοράς», τα οποία υπονόμευσαν «τους δημοκρατικούς θεσμούς, τα κοινωνικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, ιδιαίτερα των ασθενέστερων οικονομικά» και προκάλεσαν «σπατάλη, διασπάθιση χρημάτων, μόνιμο "καπέλο", "φακελάκι" για κάθε υπηρεσία, ή προμήθεια σε βάρος του δημόσιου προϋπολογισμού και σε βάρος της τσέπης του πολίτη».

    «Σήμερα, αυτή η εποχή τελειώνει και τελειώνει οριστικά. Η αντίδραση μας, σε ό,τι μας οδήγησε εδώ, είναι και θα είναι άμεση και αποφασιστική. Δουλεύουμε νυχθημερόν. Σπάμε κατεστημένα, αντιμετωπίζουμε παθογένειες δεκαετιών στη διακυβέρνηση της χώρας, στο πολιτικό σύστημα, στο οικονομικό μοντέλο, στη δικαιοσύνη, στον χώρο της υγείας - όπου υπάρχει μεγάλη διαφθορά - στον χώρο της εργασίας, του συνδικαλισμού της επιχειρηματικότητας, παντού. Κάνουμε νέα βήματα. Στο σημείο, που βρισκόμαστε τώρα, η αλλαγή σελίδας δεν είναι επιλογή, είναι ανάγκη», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι με το φορολογικό νομοσχέδιο, που κατατίθεται την Τρίτη, «κλείνει ο κύκλος της αδικίας», «τελειώνουν οριστικά οι αδιανόητες φοροαπαλλαγές και τα εξοργιστικα προνόμια των λίγων» και φορολογούνται «από τη μεγάλη ακίνητη περιουσία μέχρι τα μερίσματα από τις μετοχές και από τις "οφ σόρ" επιχειρήσεις μέχρι και την εκκλησιαστική περιουσία» και «μειώνονται οι συντελεστές για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και αλλαγών, εάν παρατηρηθούν «λάθη» προς το συμφέρον του πολίτη.

    «Όσοι νομίζουν ότι θα συνεχίσουν να μη δηλώνουν τα εισοδήματά τους, να ξέρουν ότι τα πράγματα πλέον άλλαξαν. Δεν γίνεται να πληρώνουν τη φοροδιαφυγή, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι», τόνισε και πρόσθεσε: «Το κράτος αλλάζει, ώστε αντί, να υποκύπτει στην εξαγορά, τη διαφθορά και την ανομία, να σταματήσει επιτέλους την ατιμωρησία. Είναι ένα μήνυμα που θέλω να περάσω εδώ. Να τελειώσει επιτέλους η ατιμωρησία στη χώρα μας, όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο».

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την κατάσταση «εμπόλεμη», όπου η χώρα δίνει μάχη «εντός και εκτός με τα συμφέροντα», αλλά ταυτόχρονα και μια μάχη «με τον κακό μας εαυτό, την αφυδάτωση της συλλογικής μας συνείδησης».

    «Σε αυτόν τον πόλεμο δεν υπάρχει περιθώριο κάποιοι να μείνουν στα μετόπισθεν. Αν παλέψουμε συντεταγμένα αυτόν τον πόλεμο, θα τον κερδίσουμε. Κανείς δεν πιστεύει ότι αυτή η χώρα δεν έχει τεράστεις δυνατότητες, αρκεί να τις διαχειριστούμε σωστά και δίκαια. Ο καθένας μπορεί να τις αξιοποιήσει από τη θέση που υπηρετεί».

    Ο πρωθυπουργός, έβαλε επίσης και κατά των «κερδοσκόπων» των διεθνών αγορών, τονίζοντας ότι «είναι άδικο εκείνοι, που σώσαμε με χρήματα των λαών μας, σήμερα να γυρίζουν και να μας ζητούν και λογαριασμό ότι υπάρχουν και ελλείματα, επειδή τους σώσαμε».

    Χαιρέτισε, τέλος, τη συμμετοχή των Ευρωπαίων συνδικαλιστών και ιδιαίτερα τον γενικό γραμματέα της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, Γκάι Ράιντερ, και τον γενικό γραμματέα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαικών Συνδικάτων, Τομ Τζένγκινς, ζητώντας τη συμβολή τους στον αγώνα, που δίνεται σε πλανητικό επίπεδο και μέσω της σοσιαλιστικής διεθνούς, να υπάρξουν ρυθμίσεις και κανόνες στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    [02] "Συμφωνία σε ένα σχέδιο"

    Ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών & Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν κάλεσε σήμερα τους ηγέτες της ΕΕ να συμφωνήσουν, κατά τη σύνοδο κορυφής την προσεχή εβδομάδα, σε ένα σαφές πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, το οποίο θα βρίσκεται σε αναμονή.

    Ο Όλι Ρεν υπογράμμισε τη σημασία επίτευξης συμφωνίας αφού ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να ζητήσει βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κίνηση που θα μπορούσε να φέρει σε δύσκολη θέση την ΕΕ.

    "Είναι ουσιώδες, όταν έχουμε να κάνουμε με μια χώρα της ζώνης του ευρώ να υπάρχει μια ευρωπαϊκή ηγεσία και μια ευρωπαϊκή ευθύνη", δήλωσε ο κ. Ρεν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

    Ο ευρωπαίος επίτροπος τόνισε στους δημοσιογράφους ότι είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα στην περίπτωση που η χώρα ζητήσει οικονομική βοήθεια για να εξυπηρετήσει τα χρέη της.

    "Είναι σημαντικό να καταλήξει η ΕΕ την προσεχή εβδομάδα σε ένα πιο συγκεκριμένο συμπέρασμα, σ' ένα συγκεκριμένο πολιτικό συμπέρασμα όσον αφορά το ευρωπαϊκό πλαίσιο για μια συντονισμένη και υπό όρους ενέργεια, εάν αυτό χρεαστεί και κριθεί αναγκαίο", τόνισε.

    Ο Ρεν πρόσθεσε ότι τα προβλήματα της Ελλάδας δείχνουν μια ξεκάθαρη ανάγκη για ενισχυμένο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής στις 16 χώρες της ζώνης του ευρώ.

    Μπαρόζο: Δημιουργία χρηματοδοτικού μηχανισμού

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο απηύθηνε σήμερα έκκληση προς τα κράτη μέλη της ΕΕ να έρθουν την ερχόμενη Πέμπτη σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός χρηματοδοτικού μηχανισμού, ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, θα πρόκειται για ένα σύστημα συντονισμένων διμερών δανείων, το οποίο θα είναι συμβατό προς την κοινοτική νομοθεσία και τις νομοθεσίες των κρατών μελών.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ακόμη, ότι η δημιουργία αυτού του μηχανισμού δε σημαίνει ότι θα ενεργοποιείται αυτόματα και ότι η διαχείρισή του θα γίνεται από την ευρωζώνη. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής δε θέλησε να προβεί σε εικασίες, όπως είπε, ως προς ενδεχόμενη συμμετοχή του ΔΝΤ και κατέληξε λέγοντας ότι "η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί" και ότι θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα.

    Στηρίζουν τη λύση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

    Εν τω μεταξύ, Ολλανδία και Γερμανία δήλωσαν σήμερα ότι είναι ανοικτές στην ιδέα μίας πιθανής βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ελλάδα.

    Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ούλριχ Βίλχεμ δήλωσε ότι "η Γερμανία είναι ανοικτή στην ιδέα παροχής βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ελλάδα, εάν την έχει ανάγκη".

    "Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια και το Βερολίνο εκκινεί από την αρχή ότι οι προσπάθειές της για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της θα επιτύχουν", πρόσθεσε.

    "Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμπλέκεται ήδη" στην ελληνική κρίση, στην οποία διαδραματίζει ρόλο συμβούλου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μίχαελ Όφερ.

    Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διατύπωνε την εκτίμηση ότι μια προσφυγή στο ΔΝΤ για χρηματοπιστωτική βοήθεια θα αποτελούσε επιβεβαίωση μιας αποτυχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    "Ο κ. Σόιμπλε θα ήθελε να δει την ευρωπαϊκή κοινότητα να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κατάσταση με τις δικές της δυνάμεις" τουλάχιστον στο μέλλον, αν αυτό δεν μπορεί να γίνει με την Ελλάδα, δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

    Ακόμη, ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γιάγκερ δήλωσε επίσης ότι Ολλανδία υποστηρίζει την ιδέα μιας χρηματοπιστωτικής βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ελλάδα, όμως εκτιμά ότι δεν θα είναι αρκετή.

    "Υποστηρίζουμε την οδό του ΔΝΤ", δήλωσε ο Γιαν Κις ντε Γιάγκερ χθες, Πέμπτη, το βράδυ, στη διάρκεια κοινοβουλευτικής συζήτησης σχετικά με μια ενδεχόμενη βοήθεια προς την Ελλάδα, το περιεχόμενο της οποίας δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    "Απλώς ο ρόλος του ΔΝΤ δεν θα αρκέσει", πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι "οι χρηματοπιστωτικές ανάγκες της Ελλάδας ανέρχονται για φέτος σε περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ".

    Αν η βοήθεια του ΔΝΤ δεν είναι επαρκής, "μια παράλληλη λύση πρέπει να προκύψει από την (ευρωπαϊκή) περιοχή", σύμφωνα με τον υπουργό, για τον οποίο "θα υπάρχει πάντα δυνατότητα προσφυγής στις ευρωπαϊκές χώρες".

    Ο Γιαν Κις ντε Γιάγκερ υπενθύμισε στους βουλευτές ότι η διατήρηση της σταθερότητας των ευρωπαϊκών χρηματαγορών αποτελεί κοινή ευθύνη και υποστήριξε πως "η αστάθεια σε μια χώρα της ζώνης του ευρώ έχει συνέπειες για την Ολλανδία".

    "Η Ελλάδα είναι η ίδια υπεύθυνη γι' αυτό που συνέβη και πρέπει να σηκώσει τα μανίκια", δήλωσε ο υπουργός, "όμως πρέπει να εμποδίσουμε να επεκταθεί προς την Ολλανδία η ελληνική πυρκαγιά".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 19 March 2010 - 19:30:17 UTC