Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν ζητάμε οικονομική βοήθεια"
  • [02] "Αδικίες και φοροεισπρακτικές λογικές"
  • [03] Στο 10,3 % η ανεργία
  • [04] Διεξαγωγή συνεδρίου της ΓΣΕΕ
  • [05] Συνάντηση υπουργού Υγείας με ΠΟΕΔΗΝ
  • [06] Προσφυγή στον ΑΠ για τον Ν.Ζαγοριανό
  • [07] Φοιτήτρια Πληροφορικής... ετών 74
  • [08] Την Τρίτη στη Βουλή
  • [09] Συνάντηση με τον Πρόεδρο
  • [10] "Να πάμε στο ΔΝΤ"
  • [11] "Να κερδίσουμε συνειδήσεις"
  • [12] Επίσκεψη Χριστόφια
  • [13] Χωρίς βίζα από 5/4

  • [01] "Δεν ζητάμε οικονομική βοήθεια"

    Στο 34ο Τακτικό Πανελλαδικό Συνέδριο της ΓΣΕΕ, που διεξάγεται στη Χαλκιδική, θα μιλήσει το μεσημέρι ο πρωθυπουργός.

    Ομιλία Παπανδρέου στο Υπουργικό

    Η κυβέρνηση δεν ζητά, ούτε πρόκειται να ζητήσει οικονομική βοήθεια, ούτε από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ούτε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα ήταν, όπως είπε, η ύστατη επιλογή, τόνισε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    Χαρακτήρισε θετικό το μήνυμα που βγήκε από τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα περιμένει την επιβεβαίωση της στήριξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με ένα σήμα που θα εκπέμψει η Σύνοδος Κορυφής στη συνεδρίασή της στις 25 και 26 Μαρτίου.

    Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι κατά την παρουσία του στις Βρυξέλλες μετέφερε τις ελληνικές θέσεις και προσπάθησε να δώσει μια θετική εικόνα της Ελλάδας, η οποία δεν κατοικείται από έναν ανεύθυνο λαό αλλά παίρνει αποφάσεις τις οποίες τηρεί.

    Η επιλογή, πρόσθεσε, που κάνει η κυβέρνηση, είναι για την Ελλάδα της ευθύνης και του φιλότιμου και κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη χώρα και το μέλλον της. Και η προσπάθεια αυτή, όπως είπε, αναγνωρίζεται διεθνώς αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός ανέφερε στους συνομιλητές του ότι το διακύβευμα της κρίσης είναι αν υπάρχει βούληση και τόλμη να τεθούν οι αγορές στην υπηρεσία του πολίτη και όχι το αντίθετο.

    Και πρόσθεσε ότι αυτό που θέλει η Ελλάδα δεν είναι οικονομική βοήθεια, αλλά να δανείζεται με κανονικούς όρους, ώστε να μη χάνεται ο κόπος του ελληνικού λαού με τον δανεισμό με υπερβολικά επιτόκια.

    Στις συνεχείς επαφές που είχε το τελευταίο διάστημα, όπως είπε, προσπάθησε ώστε να εμπεδωθεί η εικόνα της χώρας ως μιας χώρας θετικής, απαλλαγμένης από τα βάρη του παρελθόντος.

    Ανέφερε επίσης η κυβέρνηση κάνει βαθειές τομές και ανατροπές, προκειμένου να υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη, αλλά και ανάπτυξη, ώστε η Ελλάδα να μη ξαναφθάσει ποτέ στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι ποτέ άλλοτε στην πρόσφατη ιστορία της χώρας δεν κλήθηκε μία κυβέρνηση να πάρει σημαντικές αποφάσεις και να προχωρήσει σε τόσες και τέτοιες βαθειές τομές σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

    Χαρακτήρισε τιτάνιο το έργο που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και δύσκολο, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι "θα τα καταφέρουμε".

    Ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο

    Ένα δάνειο (με τα επιτόκια με τα οποία δανείζονται οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως έχει ζητήσει η Ελλάδα) θα αρκούσε για να εξασφαλίσει ότι τα spreads θα υποχωρήσουν και οι κερδοσκόποι θα φύγουν και θα μας αφήσουν ήσυχους, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στην ομιλία στην Προσωρινή Επιτροπή Χρηματιστηριακής Οικονομικής & Κοινωνικής Κρίσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου και απάντησε σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε στην αρχή της ομιλίας του ότι μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου "δεν είδαμε ότι η ιστορία δεν τελείωσε" και "πίσω από τα κράτη των κομμουνιστικών καθεστώτων που κατέρρεαν, δημιουργήθηκε ένας νέος άρχοντας, η αγορά" και τελικά οδηγηθήκαμε σε "φούσκες" που πληρώθηκαν από τους πολίτες.

    Εδώ και δύο χρόνια, από την αρχή της κρίσης, δεν καταφέραμε να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές και αν αυτό δεν γίνει θα έχουμε βία, εντάσεις, εθνικισμούς και φονταμενταλισμούς είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε "να μην επιστρέψουμε στα παλιά" και κάλεσε την ΕΕ να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην επόμενη συνάντηση της Ομάδας των Είκοσι (G20), ενώ αναφερόμενος στις συναντήσεις του με ευρωπαίους ηγέτες, είπε ότι από αυτές προέκυψε μια πρωτοβουλία για τα CDS (Συμβόλαια Αντασφάλισης Κινδύνου), και πρόσθεσε ότι στην συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ζήτησε από τον κ. Ομπάμα σθεναρότερη αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας και έλαβε θετική απάντηση "αν και ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες".

    Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η χώρα έχει διαρθρωτικά προβλήματα τα οποία οξύνθηκαν από την κρίση και τις επιθέσεις των κερδοσκόπων, προσθέτοντας ωστόσο ότι "δεν ζητώ αποδιοπομπαίο τράγο".

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η μοίρα μας κρίνεται από εκείνες τις δυνάμεις που είτε στο θέμα των CDS είτε ως αξιολογητές δεν επιτήρησαν σωστά και παρατηρείται το παράδοξο φαινόμενο, ενώ οι φόροι των λαών μας γλίτωσαν τις τράπεζες από την χρεωκοπία, τώρα αυτές να μας χτυπάνε γιατί δημιουργήσαμε ελλείμματα για να τους γλιτώσουμε.

    "Πριν πέντε μήνες πήραμε ισχυρή εντολή για αλλαγή" είπε ο κ. Παπανδρέου επισημαίνοντας πως "ποτέ δεν είχαν ληφθεί τόσο πολλά μέτρα σε τόσο λίγο διάστημα" και προσθέτοντας ότι άμεσος στόχος είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας της χώρας και μεσομακροπρόθεσμος στόχος είναι οι αλλαγές να εισάγουν την Ελλάδα σε πορεία ανάπτυξης.

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για την εφαρμογή από την περασμένη εβδομάδα του "πιο σκληρού προγράμματος λιτότητας" το οποίο εμπεριέχει και το μήνυμα του πολιτικού θάρρους και της δέσμευσης της Ελλάδας για την προστασία του κοινού νομίσματος.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού στηρίζει τα μέτρα προσθέτοντας, ωστόσο, ότι "αν συνεχίσουμε να δανειζόμαστε με υψηλά επιτόκια το χρέος δεν μειώνεται και οι θυσίες θα χαθούν αν συνεχιστεί η κερδοσκοπία".

    Ζητάμε πολιτική στήριξη

    "Δεν είμαστε αήθης χώρα που ζητά να ζήσει από τον πλούτο των άλλων, ζητάμε πολιτική στήριξη ώστε να πετύχουν οι μεταρρυθμίσεις και να μην πληρώσουμε περισσότερο" είπε ο κ. Παπανδρέου τονίζοντας ότι "θα πρέπει να αναγκάσουμε τις αγορές να ανταποκριθούν θετικά, έστω και με πιεστικό τρόπο".

    "Η Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, μπορεί όμως να υπάρξει χιονοστιβάδα. Η Ευρώπη είναι και νομισματική και πολιτική ένωση και χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη" είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη μπορεί να είναι ο πρόδρομος της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και η ΕΕ να είναι ο καταλύτης για λύσεις σε παγκοσμιοποιημένο επίπεδο.

    Σε αυτό το σημείο της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου επικαλέστηκε την προτροπή του προέδρου του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν να μην χαθεί η ευκαιρία για αλλαγή στους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς και πρότεινε την δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

    Απαντώντας στους τρείς γύρους ερωτήσεων που ακολούθησαν την ομιλία του ο έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές στις οποίες προχωρά η ελληνική κυβέρνηση θα οδηγήσουν σε αύξηση της ανταγωνιστικότητας, ενώ σε ότι αφορά την Συνθήκη του Μάαστριχτ επισήμανε ότι μετά την έναρξη της κρίσης είχε αναφέρει στον κ. Μπαρόζο ότι δεν του άρεσε ο όρος "ευελιξία" που χρησιμοποιήθηκε τότε, διότι έδωσε λάθος μηνύματα και αυξήθηκαν τα ελλείμματα.

    Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου είχα προτείνει τότε ότι αντί να είμαστε "ευέλικτοι" να δράσουμε συγκεκριμένα και συντονισμένα υπό την εποπτεία της Κομισιόν.

    Υπογράμμισε επίσης ότι η τιμωρία μιας χώρας με αποπομπή της από την ευρωζώνη δεν είναι η λύση, ενώ επιπλέον η τιμωρία και η αποπομπή σημαίνει και αποτυχία της ΕΕ.

    Ελλάδα και ΔΝΤ

    Ο κ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε της εισόδου της Ελλάδας στην ευρωζώνη καθώς το ευρώ σταθεροποίησε την χώρα νομισματικά και βοήθησε στην ανάπτυξη, ενώ αναφερόμενος στα μέτρα της κυβέρνησης είπε ότι αν η Ελλάδα δεν ήταν στην ευρωζώνη αυτά τα μέτρα θα τα ζητούσε το ΔΝΤ που δεν θα ζητούσε κάτι παραπάνω.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα ουσιαστικά είναι στα πλαίσια επιτήρησης του ΔΝΤ, άσχετα αν δεν το λέμε έτσι, αλλά χωρίς τις διευκολύνσεις του ΔΝΤ, διότι (ως έχει η κατάσταση τώρα) αν χρειαστούμε τα χρήματα δεν θα τα έχουμε.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι εδώ πρέπει να αναδειχθεί ο ρόλος της ΕΕ, (που μπορεί να πει) ότι μπορούμε να υποκαταστήσουμε το ΔΝΤ, αλλιώς η Ελλάδα έχει την επιλογή να καταφύγει σε αυτό.

    "Τα μέτρα δεν μας βγάζουν μόνα τους από την κρίση, θα υπάρξουν επενδύσεις στην Ελλάδα" είπε ο κ. Παπανδρέου επαναλαμβάνοντας ότι ως λάβρος ευρώφιλος ο ίδιος θα προτιμούσε ευρωπαϊκή λύση.

    Απαντώντας σε ερώτηση-πρόταση για κυκλοφορία παράλληλα με το ευρώ "εσωτερικού νομίσματος" στην Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ περίπλοκο ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεωκοπήσει και τόνισε ότι δεν πρέπει να δίνεται η εικόνα πως η Ελλάδα είναι στο χείλος της καταστροφής.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων που ετέθη ως ερώτηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι "θα ήταν άκαιρο να τεθεί τέτοιο θέμα τώρα" καθώς κάτι τέτοιο θα έστελνε και το λάθος μήνυμα πως στην Ελλάδα "δεν είμαστε έτοιμοι για αλλαγές", ενώ από την χώρα εκπέμπεται ένα διαφορετικό μήνυμα που είναι δυνατό από το κουράγιο του ελληνικού λαού.

    Απαντώντας στην ερώτηση αν πρέπει και η ΕΕ μέσω μιας Εξεταστικής Επιτροπής πρέπει να διερευνήσει τι συνέβη στο παρελθόν, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι στην Ελλάδα έχει συσταθεί μια Εξεταστική Επιτροπή και υπογράμμισε ότι "η Ελλάδα δεν χρησιμοποίησε κρυφές τακτικές και μπήκε στην ευρωζώνη με το σπαθί της".

    Ο κ. Παπανδρέου εξήγησε στο ευρωκοινοβούλιο τους δύο διαφορετικούς τρόπους υπολογισμού των στρατιωτικών δαπανών και είπε ότι η Ελλάδα μπήκε στην ευρωζώνη με έλλειμμα 3,1 ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει στους ευρωβουλευτές ότι το 4%-5% του ΑΕΠ της χώρας μας κατευθύνεται στις αμυντικές δαπάνες.

    "Δεν μπορούμε μόνοι μας να πολεμήσουμε τους κερδοσκόπους των διεθνών αγορών. Δεν λέω να ασφυκτιούν οι αγορές, αλλά να ρυθμιστούν" είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα βγεί ισχυρότερη στο τέλος της κρίσης, επισημαίνοντας ότι "με όποιον και να μιλήσεις στην Ελλάδα λέει "ναι" στις αλλαγές" και ολοκλήρωσε την ομιλία του ευχόμενος να διαδραματίσει η Επιτροπή ουσιαστικό ρόλο ώστε η ΕΕ να δεί πως θα αντιμετωπιστεί η κρίση.

    EE: "Φυσιολογικό" και "συνετό" το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ

    Το να εξετάζεται το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για χρηματοπιστωτική αρωγή, πράγμα που δεν απέκλεισε για την Ελλάδα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, είναι "φυσιολογικό, λογικό και συνετό", ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    "Είναι φυσιολογικό ο πρωθυπουργός να μην αποκλείει καμιά επιλογή", δήλωσε ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Ολι Ρεν.

    "Για έναν πολιτικό που είναι υπεύθυνος για τις τύχες της χώρας του, μου φαίνεται φυσιολογικό, λογικό και μάλιστα συνετό", πρόσθεσε ο Αμαντέου Αλταφάζ.

    "Τούτου λεχθέντος, ελπίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (στο οποίο μετέχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27) θα έχει καρποφόρες συνομιλίες" για να βοηθήσει την Ελλάδα αν αυτό είναι απαραίτητο, κατά τη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 25 και 26 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

    Ωστόσο, ο Αμαντέο Αλταφάζ επανέλαβε ότι για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, θα πρέπει πρώτα να ζητήσει βοήθεια η ίδια η χώρα και η σχετική πολιτική απόφαση να ληφθεί από τους 27 ευρωπαίους ηγέτες σε Σύνοδο Κορυφής. Ο ίδιος εκπρόσωπος σημείωσε πάντως ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμη η ημερομηνία συζήτησης του θέματος από Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ καθώς δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από την Ελλάδα.

    Παράλληλα, ο Αμαντέο Αλταφάζ επανέλαβε τη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σύμφωνα με την οποία εφόσον χρειαστεί, υπάρχει ετοιμότητα για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης μετά τη διευκρίνιση των τεχνικών λεπτομερειών οι οποίες συζητήθηκαν από το Eurogroup και το Συμβούλιο ECOFIN.

    O εκπρόσωπος τόνισε ακόμη ότι βασική θέση της Επιτροπής είναι και παραμένει η δήλωση του Συμβουλίου της 11ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την οποία: «τα κράτη μέλη της ευρωζώνης δεσμεύονται να λάβουν αποφασιστική και συντονισμένη δράση για την ελληνική οικονομία, η οποία θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί άμεσα εφόσον χρειαστεί».

    Φερχόφστατ : Απαράδεκτες οι δηλώσεις Μέρκελ

    Απαράδεκτες και ενοχλητικές χαρακτηρίζει ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφστατ τις δηλώσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ περί εξόδου χωρών μελών από την ευρωζώνη.

    Ειδικότερα, σε ομιλία του στο Παρίσι στην ευρωπαϊκή δεξαμενή σκέψης «η Ευρώπη μας», το κείμενο της οποίας έχει διανεμηθεί στις Βρυξέλλες από την ομάδα των Φιλελευθέρων, ο Γκ. Φερχόφστατ επισημαίνει ότι «πάνω από όλα αυτές οι δηλώσεις είναι ακατανόητες καθώς η ευρωπαϊκή λύση θα είναι η πιο γρήγορη και λιγότερη δαπανηρή επιλογή» τονίζοντας ότι αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκδώσει ένα δάνειο για την Ελλάδα αυτό δεν θα κοστίσει ούτε ένα λεπτό του ευρώ για κανέναν.

    «Τα πράγματα είναι τόσο απλά αλλά φαίνεται πως η κυρία Μέρκελ δεν επιθυμεί πλέον ευρωπαϊκές λύσεις», τονίζει ο Γκ. Φερχόφστατ ο οποίος επισημαίνει ακόμη ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να προτείνει ευρωπαϊκές λύσεις καθώς, όπως αναφέρει, αρνείται να εγκαταλείψει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και αρνείται να εγκαταλείψει την Ελλάδα.

    [02] "Αδικίες και φοροεισπρακτικές λογικές"

    Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς. Επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ. όπου συναντήθηκε με τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής νομού Θεσσαλονίκης του κόμματος. «Είναι τεράστια η χαρά μου που βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

    Σήμερα, θα μεταβεί στη Χαλκιδική, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, στην Καλλιθέα. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί τη Νομαρχία Χαλκιδικής, τον Δήμο Πολυγύρου, το τοπικό Επιμελητήριο και τη ΝΟΔΕ της Ν.Δ.

    Στις 6 το απόγευμα θα συναντηθεί στη Θεσσαλονίκη με αγροτοσυνεταιριστές και στις 9.30 το βράδυ θα έχει δείπνο εργασίας με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων.

    Το πρωί του Σαββάτου θα μιλήσει στο προσυνέδριο της Ν.Δ., στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ.

    Για το φορολογικό

    Επίθεση στην κυβέρνηση για τη φορολογική της πολιτική εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    Καταλόγισε στην κυβέρνηση "φορολογική επιδρομή εναντίον της μικρομεσαίας ακίνητης περιουσίας".

    Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση καθιστά για μία ακόμη φορά εύκολα θύματα των φοροεισπρακτικών μηχανισμών εκείνους που έχουν μικρές ιδιοκτησίες στη διάθεσή τους. Το αποτέλεσμα, είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, είναι να μειωθεί ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα της μικρομεσαίας ελληνικής οικογένειας.

    Η ΝΔ εκτιμά ότι με τη φορολογική της πολιτική η κυβέρνηση θα βαθύνει ακόμη περισσότερο την κρίση, γιατί δεν παίρνει μέτρα που να ευνοούν την ανάπτυξη.

    Είπε ακόμη ο κ. Παναγιωτόπουλος ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο διακρίνεται από πολύ μεγάλες αδικίες και φοροεισπρακτικές λογικές σε βάρος των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων.

    Εκτιμά ότι καταργείται το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ αφού συνδέεται με αποδείξεις.

    Επισήμανε ακόμη ότι μειώνεται δραματικά το αφορολόγητο όριο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι η ΝΔ θα δώσει τη μάχη για να βελτιώσει η κυβέρνηση διατάξεις του νομοσχεδίου, ή να αλλάξει κάποιες άλλες που δεν κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.

    Απευθύνθηκε για μία ακόμη φορά στην κυβέρνηση, ζητώντας να υιοθετήσει την δέσμη των αναπτυξιακών μέτρων που έχει προτείνει ο κ. Α. Σαμαράς και επισήμανε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η περαιτέρω ύφεση της ελληνικής οικονομίας, που θα εκτινάξει την ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη.

    [03] Στο 10,3 % η ανεργία

    Στο 10,3% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα το δ' τρίμηνο του 2009 έναντι 7,9% το αντίστοιχο διάστημα του 2008. Σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας το δ' τρίμηνο πέρυσι οι άνεργοι ανήλθαν σε 514.401 άτομα και αυξήθηκαν κατά 121.733 άτομα σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008, ενώ ο αριθμός των απασχολουμένων το δ' τρίμηνο του 2009 εκτιμάται στα 4.476.806 άτομα.

    Από τα επιμέρους στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι το ποσοστό ανεργίας των γυναικών είναι σχεδόν διπλάσιο απ' εκείνο των ανδρών (14% έναντι 7,7%) ηλικιακά το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15 έως 29 ετών (20,4%) ενώ για τις νέες γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο 26,2%.

    Ως προς το επίπεδο της εκπαίδευσης το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (14,4%) στους απόφοιτους ανώτερης τεχνολογικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (12,1%) και σε όσους έχουν απολυτήριο μέσης εκπαίδευσης (11,7%).

    Σε επίπεδο περιφέρειας το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στο νότιο Αιγαίο με 13,2%, στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 12,2% και στη δυτική Μακεδονία με 12%.

    Στον αντίποδα το μικρότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στο βόρειο Αιγαίο με 5,3% και στη δυτική Ελλάδα και στην Πελοπόννησο με 8,7%.

    Το ποσοστό των "νέων ανέργων", δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 25,8% του συνόλου των ανέργων, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν εργασία από 12 μήνες και πάνω ανεξάρτητα αν είναι νέοι ή παλαιοί άνεργοι) αποτελούν το 43,3% του συνόλου.

    Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα είναι ανώτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων και ανέρχεται στο 11,7%.

    Από το σύνολο των ανέργων, το 87% αναζητά εργασία ως μισθωτός με πλήρη απασχόληση, ενώ το ποσοστό μερικής απασχόλησης παραμένει χαμηλό και ανέρχεται στο 6,2% των απασχολουμένων.

    Το ποσοστό των μισθωτών, το οποίο εκτιμάται σε 64,1% εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία ανέρχεται σε 80%.

    Το δ' τρίμηνο 2009 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008 παρατηρήθηκε αύξηση των απασχολουμένων στο πρωτογενή τομέα της οικονομίας κατά 6,6%, ενώ αντίθετα μείωση παρουσιάζεται στον δευτερογενή τομέα (6,8%) και στον τριτογενή τομέα (1,4%).

    Συζήτηση πρότασης νόμου ΚΚΕ

    Στο 12% θα εκτιναχθεί η ανεργία στο τέλος του Μαρτίου, εκτιμά το υπουργείο Εργασίας, με βάση τις προβλέψεις τις Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

    Την ίδια δε στιγμή αυξήθηκε η απασχόληση (ελαστικές μορφές εργασίας, η μερική, εκ περιτροπής) από 5,8% τον Οκτώβριο στο 6% με 6,5% σήμερα.

    Παρουσιάζοντας την αναλυτική εικόνα των στοιχείων, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής - κατά την συζήτηση πρότασης νόμου του ΚΚΕ για τα εργασιακά - ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι η ανεργία το Δεκέμβριο του 2009, κατά την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, άγγιξε το 10,3%.

    Η στατιστική υπηρεσία έπεσε μέσα στις προβλέψεις της - όπως τις είχε δώσει τον Οκτώβριο - για το επόμενο τρίμηνο.

    «Κι αν σεβαστούμε την πρώτη της επιτυχία ότι θα πάμε μέσα στο 2010 από 10,5% έως 12%, το γεγονός ότι είχαμε το Δεκέμβριο είχαμε 10,3%, σημαίνει ότι πρέπει να σεβαστούμε και την επόμενη πρόβλεψή της ότι ενδεχομένως η ανεργία θα είναι ψηλά:Θα είναι στο 12%», τόνισε.

    Ο Α. Λοβέρδος ανέφερε ακόμη ότι αυξήθηκε και η απασχόληση από το 5,8% τον Οκτώβριο σε 6% με 6,5% σήμερα.

    Πρόσθεσε ότι «επειδή εμείς προεκλογικά αθροίζαμε τα ποσοστά αυτά και ως υπουργός θέλω να τα αθροίζω σας λέω ότι το άρθοισμά τους δίνει μια εικόνα δύσκολης πραγματικής κατάστασης».

    Ο Υπουργός Εργασίας ανήγγειλε ακόμη την κατάθεση του νομοσχεδίου με το οποίο ρυθμίζονται κι όλες οι περιπτώσεις των ευέλικτων μορφών απασχόλησης με εγγυήσεις και εξορθολογίζεται το πλαίσιο. Μετά την επεξεργασία του από την ΟΚΕ - την ερχόμενη Τρίτη - δεν μένει τίποτα πια από την κατάθεση του σχεδίου νόμου προ του Πάσχα, ώστε αμέσως να είναι πρώτη προτεραιότητα για ψήφισή του,όπως είπε ο κ. Λοβέρδος.

    Ο κ. Λοβέρδος κατήγγειλε «κάποιους προβοκάτορες, εγκάθετους εχθρούς της χώρας, συστηματίες» που πλευρίζουν δημόσιους υπαλλήλους και τους λένε να παραιτηθούν γιατί η κυβέρνηση θα τους χτυπήσει ώριμα δικαιώματα με ξαφνικό νομοσχέδιο.

    Όπως είπε, αυτό ώθησε αρκετούς εργαζόμενους στο Δημόσιο σε στάση ξένη με τα συμφέροντά τους, να θέλουν να το κάνουν κι άλλοι να το κάνουν σε βάρος των συμφερόντων τους, χάνοντας δικαιώματα που θα μπορούσαν να απολαύσουν αν ολοκλήρωναν την παραμονή στην εργασία τους.

    Τόνισε ότι ως το 2013 δεν θίγεται όχι μόνο αυτός που θεμελιώνει δικαίωμα τότε, αλλά δεν χάνει καν το δικαίωμά του εκείνος που επιλέγει να παραμείνει στην υπηρεσία του.

    «Η ΕΕ θα μας δώσει την τριετία που ζητάμε. Το είπαμε 50 φορές και μάλιστα χθες διαβεβαιώσαμε και πάλι. Και σήμερα το πρωί στα κανάλια κάποιοι έλεγαν το μακρύ τους και το κοντό τους. Είναι ψεύδη σε βάρος των συμφερόντων των εργαζόμενων», ανέφερε ο υπουργός.

    Συμπλήρωσε δε λέγοντας ότι το Ταμείο Πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων κάνει να δώσει το εφάπαξ τρία χρόνια. Τους ωθούν να πάνε σε αυτή την ουρά και να περιμένουν, είπε ο υπουργός, καλώντας αυτούς τους ανθρώπους να αναδιπλωθούν, γιατί δημιουργούν πρόβλημα στους εργαζόμενους, στο δημόσιο στα Ταμεία και τη χώρα.

    Η πρόταση νόμου

    Από την Επιτροπή πάντως απορρίφθηκε η πρόταση νόμου του ΚΚΕ «για τις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στη βάση της αρχής της πλήρους και σταθερής δουλειάς για όλους με δικαιώματα», η οποία προτείνει - μεταξύ άλλων- μονιμοποίηση των συμβασιούχων ορισμένου και αορίστου χρόνου και των συνδεόμενων με συμβάσεις έργου που υποκρύπτουν σχέση εξαρτημένης εργασίας, κατάργηση των προγραμμάτων στέϊτζ και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

    Η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου κατήγγειλε τα σκληρά μέτρα που προωθούνται με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλη την ΕΕ και χαρακτήρισε ψευδεπίγραφα τα επιχειρήματα περί αξιοκρατίας, πάταξης του ρουσφετιού, συγκερασμού των επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων, λέγοντας πως στόχος είναι να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις και να καθηλωθεί το εργατικό λαϊκό κίνημα.

    Ο υπουργός εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι δεν συμφωνεί καθόλου με την προσέγγιση του ΚΚΕ για τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, επικροτώντας σε όλα τα σημεία της την εισήγηση εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ της βουλευτού Όλγας Ρεντάρη επί της πρότασης νόμου, η οποία τόνισε ότι μέριμνά μας είναι η ρύθμιση, αλλά όχι η κατάργηση των ευέλικτων μορφών εργασίας.

    «Πολλές φορές επιβάλλονται από την αγορά και τις επιδιώκουν οι εργαζόμενοι. Στόχος μας είναι να υπάρχει ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας, όχι να φτιάξουμε ένα ασφυκτικό πλαίσιο που δε μπορεί να εφαρμοστεί άλλωστε», είπε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ

    Ο Α. Λοβέρδος χαρακτήρισε «υπερβολή και εκτός κοινωνίας» την πρόταση του ΚΚΕ, επικαλούμενος εκείνα που ισχύουν στις πραγματικές συνθήκες εργασίας: ότι πολλοί εργαζόμενοι επιθυμούν να εργάζονται μερικώς, αλλά και πως επιχειρήσεις όπως εκείνες στο χώρο της εστίασης (που είναι οι περισσότερες στην Ελλάδα) έχουν ανάγκη τους εργαζόμενους μόνο δυο ή τρεις ημέρες, το Σάββατο, ή το βράδυ.

    ΝΔ: Τροπολογία για μοριοδότηση

    Ο εισηγητής της ΝΔ, πρώην υφυπουργός Εργασίας, Γ. Κοντογιάννης τόνισε ότι δεν είναι ρεαλιστικές οι προτάσεις του ΚΚΕ, αναφέροντας ότι την ευαισθησία του ΚΚΕ κανείς δεν αμφισβητεί, αλλά κανείς να μην αμφισβητεί και τη δική μας.

    «Οφείλουμε να προσαρμοστούμε στα πραγματικά δεδομένα για να αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό και να εξασφαλίσουμε έστω το ελάχιστο σε ότι αφορά τα δικαιώματα στην εργασία», είπε.

    Ο κ. Κοντογιάννης ανακοίνωσε ότι η ΝΔ θα καταθέσει τροπολογία με την οποία θα ζητεί την επαναφορά της διάταξης που δίνει 50% μοριοδότηση των εργαζομένων με στέιτζ στο Δημόσιο.

    «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των εργαζόμενων με προγράμματα στέιτζ, γιατί το Δημόσιο έχει ανάγκη την εμπειρία τους. Από τη στιγμή που τα καταργεί η κυβέρνηση τουλάχιστον για όσους έχουν συμπληρώσει ένα εύλογο χρόνο, να ισχύσει η μοριοδότηση του 50%. Η ΝΔ έτοιμη να καταθέσει τροπολογία για να επανέλθει αυτή η διάταξη. Καλώ την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή σας. Δεν είναι εποχή για πειραματισμούς. Η χώρα χρειάζεται να εκμεταλλευτεί κάθε διαθέσιμο πόρο που μπορεί να τη βοηθήσει στη συγκεκριμένη συγκυρία»,τόνισε.

    Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κ. Βελόπουλος ανέφερε ότι η πρόταση νόμου του ΚΚΕ κινείται σε φαντασιακό επίπεδο και αναρωτήθηκε πως μπορεί να υπάρξουν επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας στη χώρα μας, όταν υπάρχει ένα κόμμα που μιλά συνέχεια για το κεφάλαιο και τις πολυεθνικές.

    Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία και πρακτική και δήλωσε πως θα ψήφιζε την πρόταση νόμου του ΚΚΕ μόνο επί της αρχής, με διαφορές στα άρθρα.

    Παίρνοντας τον λόγο, ο πρώην υφυπουργός Γ.Γιακουμάτος αναφέρθηκε στο θέμα των απασχολούμενων με προγράμματα στέιτζ για να πει πως πρέπει να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη.

    «Δεν φταίνε οι άνθρωποι αυτοί, φταίει η πολιτική. Αν ευθύνεται ο Γιακουμάτος που έβαλε τα στεϊτζ να τον πας εισαγγελέα. Δεν θα πάνε όμως στην ανεργία και το πυρ το εξώτερο τα παιδιά μας», είπε.

    Ανέφερε επίσης ότι χθες δικάστηκε υπόθεση συμβασιούχου στέιτζ στο ΙΚΑ και το δικαστήριο είπε: «Να ξαναπάς στη θέση σου. Κακώς σε διώξανε».

    «Σας περιμένουν πολλές γιορτές σιγά - σιγά. Έρχεται και σούβλα», είπε προς τον υπουργό και πρόσθεσε: «Δίνετε το δικαίωμα στο δικαστή να είναι κοινωνικά πιο ευαίσθητος από τον πολιτικό. Να γιατί απαξιώνεται η πολιτική ζωή».

    [04] Διεξαγωγή συνεδρίου της ΓΣΕΕ

    «Να μην επιτρέψουμε η κρίση του συστήματος να μετατραπεί σε κρίση της μισθωτής εργασίας» επεσήμανε κατά την εναρκτήρια ομιλία του, από το βήμα του 34ου τακτικού συνεδρίου της ΓΣΕΕ που διεξάγεται στη Χαλκιδική, παρουσία του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Κουτρουμάνη, εκπροσώπων κομμάτων, τοπικών αρχών και συνδικαλιστών, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

    Ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές οδήγησαν την Ε.Ε. στο «χείλος του γκρεμού» και κατέστησαν την Ελλάδα «πειραματόζωο» της «νεοσυντηριτικής πολιτικής ελίτ, που διοικεί την Ευρώπη». Χαρακτήρισε όσα βιώνει ο ελληνικός λαός, «απότοκα» της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής κρίσης, και της «ασκηθείσας, κυρίως από την απελθούσα κυβέρνηση, δημοσιονομικής πολιτικής», η οποία κατέστησε «ανοχύρωτη» τη χώρα «στις πιέσεις των αγορών και των κερδοσκόπων». Υποστήριξε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι «άδικα», «σκληρά», χωρίς «κοινωνικό ισοδύναμο».

    «Να πληρώσουν για την κρίση, αυτοί που πραγματικά ευθύνονται, οι έχοντες και κατέχοντες, οι μονίμως φοροκλέπτοντες και οι φοροαποφεύγοντες. Η κρατικοδίαιτη και εν πολλοίς επιδοτούμενη επιχειρηματικότητα, η οποία είχε απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού ελλείμματος» τόνισε ο κ. Παναγόπουλος και συνέχισε :

    «Η κυβέρνηση οφείλει να αφουγκραστεί τη φωνή της κοινωνίας και αμέσως να προχωρήσει σε μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης, δηλαδή, σε μέτρα που θα καλούνται οι έχοντες και κατέχοντες να πληρώσουν και σε πολιτικές αναπτυξιακές, που θα αλλάξουν εκ βάθρων το παραγωγικό πρότυπο της χώρας».

    Ο κ. Παναγόπουλος κάλεσε τους συνέδρους να εκφράσουν «γνήσια και ανυστερόβουλα τους εργαζόμενους», υπογράμμισε την «υπεύθυνη και αγωνιστική δράση των συνδικάτων» απέναντι «στην κάθε λογής βία, ετσιθελισμό και κρατική καταστολή» κατά την περίοδο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου και αφιέρωσε το συνέδριο «στους ανθρώπους της εργασίας, του μόχθου και στα κινήματα», με αφορμή τα 100 χρόνια από την εξέγερση του Κιλελέρ.

    Ομιλία γενικού γραμματέα Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ΙΤUC) Γκι Ράιντερ

    Κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη του συνεδρίου της ΓΣΕΕ ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ΙΤUC) Γκι Ράιντερ χαιρέτισε τις εργασίες «εκ μέρους των 175 εκατομμυρίων μελών της συνομοσπονδίας», μεταφέροντας «την υποστήριξη τους στον αγώνα των Ελλήνων και Ελληνίδων εργαζομένων».

    Τόνισε ότι «σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της καταιγίδας» μιας «γενικευμένης κοινωνικής κρίσης», που προκάλεσε «η απληστία και η απερισκεψία» του «κεφαλαίου», υπογραμμίζοντας ότι "πρέπει να πάρει σημαντικές αποφάσεις", μέσα από "δημοκρατικές διαδικασίες, κοινωνικό διάλογο και με συμμετοχή των συνδικάτων» και κατήγγειλε ως «αδιανόητη» και «απαράδεκτη» την «υφαρπαγή της εξουσίας λήψης αποφάσεων και της δημοκρατικής διαδικασίας, από τη Γκόλντμαν Σακς και τους συμμάχους της, στις σκοτεινές τέχνες της κερδοσκοπίας».

    «Η μέθοδος που ακολουθούν δεν είναι η πολιτική δημοκρατία. Πρόκειται για οικονομική επιβολή. Κι όπως συνέβη και στην περίοδο της δικτατορίας στο παρελθόν, οι Έλληνες θα αντισταθούν και θα την ξεπεράσουν» δήλωσε ο γ.γ. της ΙΤUC.

    Ο κ. Ράιντερ αναφέρθηκε στα εκρηκτικά φαινόμενα της ανεργίας, που έφερε η διεθνής κρίση, καλώντας τους εργαζόμενους να προτάξουν «αντίσταση», «αλληλεγγύη» και «εναλλακτικές λύσεις» στο μοντέλο, που οδηγεί στην κρίση.

    «Μέχρι σήμερα έχουν χαθεί 34 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ενώ 11 τρισεκατομμύρια δολάρια φόροι εργαζομένων διοχετεύτηκαν στη διάσωση των χρηματοοικονομικών οργανισμών, η ευθύνη των οποίων είναι προφανής σε όλους» τόνισε ο κ. Ράιντερ και πρόσθεσε :

    «Η εμπειρία που βιώνει η Ελλάδα θα βρίσκεται στη σκέψη των αντιπροσώπων στο συνέδριο (της ΙΤUC) τον Ιούνιο, στο Βανκούβερ. Σας χρειαζόμαστε εκεί για να μοιραστούμε και να διδαχθούμε από τον αγώνα σας και να χτίσουμε μαζί πάνω στα ερείπια αυτής της κρίσης».

    Στην έναρξη του συνεδρίου προβλήθηκε εικοσάλεπτο βίντεο με τη δράση της ΓΣΕΕ την περίοδο 2007-2010 και στο κλείσιμο ιστορικό αφιέρωμα στο Κιλελέρ. Τις εργασίες παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΟΚΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ο πρόεδρος του ΟΜΕΔ Γιώργος Κουκουλές, ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας, εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, τοπικοί αξιωματούχοι, κ.α.

    [05] Συνάντηση υπουργού Υγείας με ΠΟΕΔΗΝ

    Συναντήσεις με την Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΜ) είχε η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

    Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η υπουργός ανέφερε ότι ενημέρωσε την ΠΟΕΔΗΝ και τους εκπροσώπους των νοσηλευτών, ότι "παρά τα δύσκολα περιθώρια μέσα στα οποία κινούμαστε, τα εξαντλούμε αυτά τα περιθώρια προκειμένου να μπορέσουμε να στηρίξουμε την ομαλή και ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων".

    "Σε αυτό το πλαίσιο είπαμε ότι και τα δεδουλευμένα πρόκειται να πληρωθούν και από εκεί και πέρα θα έχουμε πραγματικά τη φροντίδα προκειμένου να εξαντλήσουμε τις πιστώσεις του Προϋπολογισμού, χωρίς καμία μείωση. Γιβ αυτό το λόγο εξαιρέθηκαν οι εφημερίες των γιατρών και οι υπερωρίες και τα νυχτερινά του λοιπού προσωπικού από το 10% που αφορά τα υπόλοιπα κονδύλια του Προϋπολογισμού", είπε η υπουργός.

    Η κ. Ξενογιαννακοπούλου χαρακτήρισε δίκαιο το ζήτημα των βαρέων και ανθυγιεινών για τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση στα νοσοκομεία και τις κινητοποιήσεις των γιατρών, επανέλαβε ότι τα δεδουλευμένα θα πληρωθούν και πρόσθεσε:

    "Ηδη στο Υπουργείο Οικονομικών έχει υπογραφεί η απόφαση που αφορά τα 36 εκατ. για τις εφημερίες του Δεκεμβρίου. Όπως επίσης και μία απόφαση που αφορά δεδουλευμένα προηγούμενων μηνών, τα οποία είχαν εγκριθεί και δεν είχαν πληρωθεί".

    [06] Προσφυγή στον ΑΠ για τον Ν.Ζαγοριανό

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης, με έγγραφό του προς τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Γιώργο Καλαμίδα, ζήτησε να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου (ΑΔΣ) που έκρινε ότι δεν πρέπει να τεθεί σε προσωρινή αργία ο Πρωτοδίκης Νίκος Ζαγοριανός, που χειρίστηκε κατά το ανακριτικό στάδιο την υπόθεση της Siemens.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κ. Καστανίδης, στο έγγραφό του προς τον κ. Καλαμίδα, ζητεί "να ακυρωθεί η προσβαλλόμενη απόφαση και να τεθεί σε προσωρινή αργία ο Πρωτοδίκης Νίκος Ζαγοριανός μέχρι την αμετάκλητη κρίση επί των κατηγοριών που του αποδίδονται, διότι διώκεται για σοβαρές αξιόποινες πράξεις τις οποίες φέρεται ότι τέλεσε ως ανακριτής κατά τη διάρκεια της διενεργούμενης από τον ίδιο κύριας ανάκρισης, γεγονός που κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της".

    [07] Φοιτήτρια Πληροφορικής... ετών 74

    Έως πριν από έξι μήνες η Λασκαρίνα Ζάκου, 74 ετών, ουδεμία επαφή είχε με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Σήμερα, διαβάζει καθημερινά τις εφημερίδες στο Ίντερνετ, φτιάχνει σπετζοφάι, με τη συνταγή που «κατέβασε» από το διαδίκτυο, «ψάχνει» στον κυβερνοχώρο τις θεατρικές παραστάσεις, δείχνει στα εγγόνια της πώς μπαίνουν τα διαλυτικά στο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου. Οι συμφοιτητές της την έχουν ως πρότυπο και δηλώνουν κατάπληκτοι, γιατί, όπως λένε, «τον υπολογιστή τον παίζει στα δάκτυλα».

    Η κ. Ζάκου και άλλοι περίπου 100 ηλικιωμένοι πρόκειται να παραλάβουν την ερχόμενη Παρασκευή τα πτυχία τους στην «επικοινωνία και εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες» μετά τα μαθήματα που παρακολούθησαν στον δήμο Εχεδώρου, στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου για την Τρίτη Ηλικία.

    «Πρόκειται για έναν θεσμό, που εφαρμόζεται στο εξωτερικό, αλλά στην περιοχή μας ξεκίνησε από τον δήμο Εχεδώρου και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τους δήμους Αξιού, Χαλάστρας και Καλλιθέας», λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η εντεταλμένη σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής, Ιωάννα Χριστοφορίδου. Σημειώνει, δε, ότι ο θεσμός «αγκαλιάστηκε» από άνδρες και γυναίκες, ηλικιών άνω των 60 ετών, που είτε μόνοι τους είτε με τον, ή την, σύντροφό τους αποφάσισαν να έρθουν στα μαθήματα και να ξεπεράσουν τις όποιες φοβίες είχαν για τις νέες τεχνολογίες.

    «Τόσον καιρό δεν τολμούσαμε να ασχοληθούμε με αυτό το αντικείμενο. Η οικογένειά μου έχει εργοστάσιο, εγώ όμως δεν γνώριζα τίποτε από υπολογιστές. Τα μαθήματα ήταν μια εξαιρετική εμπειρία. Τώρα ψάχνω και βρίσκω εισιτήρια για να ταξιδέψω, διαβάζω συνταγές, τις εκτυπώνω και τις αρχειοθετώ, στέλνω μηνύματα από το κινητό τηλέφωνο στα εγγόνια μου και τους δείχνω στον υπολογιστή ορισμένα πράγματα που εκείνα δεν γνωρίζουν, όπως το πώς να βάζουν τα διαλυτικά πάνω από το γιώτα», λέει η κ. Ζάκου και προσθέτει: «Τα εγγόνια μου, 14 και 15 ετών, γνωρίζουν πώς να χειρίζονται τους υπολογιστές. Όταν όμως τους δείχνω κάτι καινούριο μου λένε με θαυμασμό «γιαγιά, τα ξέρεις καλά και εσύ!».

    Ο 62χρονος Λάκης Γκουγκουλής, συμφοιτητής της κ. Ζάκου, μιλά για εκείνη με τα καλύτερα λόγια. «Όταν ήρθε στα μαθήματα δεν ήξερε τι είναι το κομπιούτερ. Λίγο αργότερα έπαιζε παιχνίδια, έμπαινε στο Ίντερνετ και χειριζόταν τον υπολογιστή με απίστευτη ευχέρεια. Έμεινα άγαλμα», λέει. Ο ίδιος δηλώνει ότι χρησιμοποιεί το διαδίκτυο καθημερινά για να ενημερώνεται από τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων, αναζητά πληροφορίες για ιατρικά θέματα και κανονίζει το ταξίδι, που θέλει να κάνει στην Ισπανία.

    Ωστόσο, το πεδίο των γνώσεων που αποκόμισαν οι ηλικιωμένοι ήταν πολύ ευρύτερο, καθώς έμαθαν να χρησιμοποιούν με ασφάλεια τις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού τους, να παίρνουν τη σύνταξή τους από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, να κλείνουν τηλεφωνικά ραντεβού στα νοσοκομεία, να χρησιμοποιούν συστήματα πλοήγησης όπως το GPS.

    «Πάνω από όλα ξεπέρασαν τις επιφυλάξεις τους για τις νέες τεχνολογίες», λέει ο δάσκαλός τους, Απόστολος Τσαγκάρης, καθηγητής Εφαρμογών Ρομποτικής στο τμήμα Αυτοματισμού του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και προσθέτει: «Οι περισσότεροι γνώριζαν για την ύπαρξη των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, όμως, δεν ήξεραν για παράδειγμα ότι ο φούρνος μικροκυμάτων δεν έχει ραδιενέργεια, ότι μπορούν να πληρώνουν ηλεκτρονικά τους λογαριασμούς τους, ότι έχουν τη δυνατότητα να τυπώνουν οι ίδιοι τις ηλεκτρονικές τους φωτογραφίες».

    Το εγχείρημα ξεπέρασε τα όποια στεγανά για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Εκείνοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και άφησαν πίσω τους οποιαδήποτε καχυποψία. «Είναι σημαντικό ο καθένας να είναι εξοικειωμένος με την τεχνολογία και τις δυνατότητες που μας δίνει», λέει η κ. Χριστοφορίδου και μεταφέρει την προσωπική της εμπειρία, που αποτέλεσε την αφορμή για να αναπτυχθεί η ιδέα του προγράμματος.

    «Όταν πριν από 33 χρόνια γέννησα, ήρθε μια θεία μου στο σπίτι για να φροντίσει την κατάκοιτη πεθερά μου. Έφερε μαζί της από το χωριό κοτόπουλο, τυρί και γάλα. Όταν γύρισα στο σπίτι με το μωρό, είδα ένα κουτί καμμένα σπίρτα. Με αυτά η θεία μου είχε προσπαθήσει να ανάψει την ηλεκτρική κουζίνα, θεωρώντας ότι λειτουργεί με υγραέριο. Τότε η πεθερά μου μου είπε "μπορεί ποτέ να μην μπορέσω να σηκωθώ για να χρησιμοποιήσω την κουζίνα, δείξε μου, όμως, πώς λειτουργεί για να ξέρω τι δουλειά κάνειβ¦.».

    [08] Την Τρίτη στη Βουλή

    Την ερχόμενη Τρίτη, μετά τη τελική επικύρωσή του από το υπουργικό συμβούλιο, θα κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την «Αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».

    Οι βασικές αρχές του υπό κατάθεση νομοσχεδίου, όπως παρουσιάστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο και στη κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής, από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου είναι οι ακόλουθες:

    -Εισάγει μια ενιαία, πιο προοδευτική φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων. Με περισσότερα φορολογικά κλιμάκια και ουσιαστική αναδιανομή του φορολογικού βάρους μεταξύ χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

    -Μειώνει τη φορολογική επιβάρυνση στα ατομικά εισοδήματα από 40.000 ευρώ και κάτω ενώ προοδευτικά αυξάνεται η επιβάρυνση για τα υψηλότερα εισοδήματα, με ανώτερο συντελεστή που φτάνει το 45% για εισοδήματα μεγαλύτερα από 100.000 ευρώ. Η επιβάρυνση προκύπτει μόνο για λιγότερο από 1 στους 10 φορολογούμενους (κοντά στο 5% του συνόλου).

    -Προβλέπονται κίνητρα για την ανάπτυξη, για τη διατήρηση και την αύξηση των θέσεων εργασίας. Θεσπίζεται τριετές αφορολόγητο για δημιουργία και λειτουργία νέων επιχειρήσεων από άτομα έως 35 ετών.

    -Θεσπίζονται νέα κίνητρα, με στόχο την περιβαλλοντική προστασία, όπως φορολογικά κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των επιχειρήσεων.

    -Δίνονται κίνητρα για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, με ελαφρύνσεις για τη διατήρηση αδόμητης γης που είναι εντός σχεδίου σε πυκνοδομημένες περιοχές και για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

    -Αυξάνονται οι εκπτώσεις στα φορολογητέα κέρδη για επιχειρήσεις που πραγματοποιούν δαπάνες σε τεχνολογική καινοτομία, όπως αυτές θα οριστούν από απόφαση της αρμοδίου Υπουργού.

    -Το μέρος των κερδών που προέρχεται από την πώληση αγαθών που ενσωματώνουν διεθνώς αναγνωρισμένη πατέντα της επιχείρησης απαλλάσσονται φόρων για τρεις εταιρικές χρήσεις.

    -Μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών που μένουν στην επιχείρηση και επανεπενδύονται, ενώ και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία: εισάγονται φοροαπαλλαγές για όσες επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι μειώνεται ο κύκλος εργασιών τους, διατηρούν θέσεις εργασίας και δεν απολύουν.

    -Καταργούνται μια σειρά από ρυθμίσεις με ειδικές παράλογες ή άδικες φοροαπαλλαγές ή ρυθμίσεις για την αυτοτελή φορολόγηση εισοδημάτων. Διατηρούνται ρυθμίσεις που αφορούν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, σε απαλλαγές που σχετίζονται με αντικειμενικές δυσκολίες συγκεκριμένων πολιτών.

    -Εισάγεται από φέτος ο λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων σε μια σειρά από επαγγέλματα που διατηρούσαν ειδική φορολογική μεταχείριση.

    -Εισάγονται τεκμήρια προσδιορισμού του ελάχιστου εισοδήματος, ώστε να περιοριστούν και να ελεγχθούν φαινόμενα, όπως αυτά που διαπιστώνονται με δήθεν άπορους, που κατέχουν και συντηρούν βίλες, κότερα, πισίνες και πολυτελή αυτοκίνητα.

    -Προβλέπεται στον προσδιορισμό του εισοδήματος να περιλαμβάνονται και οι παροχές σε είδος από εταιρείες, όπως, για παράδειγμα, τα πολυτελή αυτοκίνητα.

    -Φορολογούνται τα μερίσματα και τα διανεμόμενα κέρδη, όπως τα εισοδήματα από εργασία. Εφαρμόζεται φόρος μεταβίβασης και συμμετοχές και στα εταιρικά μερίδια που σήμερα είναι αφορολόγητα. Επεκτείνεται το καθεστώς ΦΠΑ σε δραστηριότητες που δεν εξαιρούνται ρητά από την κοινοτική οδηγία για το ΦΠΑ.

    -Καταργείται το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων. Απαλλάσσεται η μικρή ακίνητη περιουσία από το φόρο και εισάγεται ένα προοδευτικό σύστημα φορολόγησης για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ ατομικής περιουσίας. Με το σύστημα που προτείνεται, απαλλάσσονται τα ακίνητα έως 400.000 ευρώ, πληρώνουν τον ίδιο φόρο με σήμερα τα ακίνητα από 400.000 έως 600.000 ευρώ και περισσότερο φόρο οι ακίνητες περιουσίες με αντικειμενική αξία μεγαλύτερη από 600.000 ευρώ.

    -Αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης των ακινήτων που ανήκουν σε εξωχώριες (off-shore) εταιρείες από 3 σε 15% και καταγράφονται τα ακίνητα που ανήκουν σε off-shore και δεν εμφανίζονται πουθενά στο περιουσιολόγιο των φορολογικών αρχών.

    -Τα ακίνητα της Εκκλησίας φορολογούνται όπως και των άλλων νομικών προσώπων κοινωφελούς σκοπού, ενώ επανέρχεται η φορολόγηση των εσόδων της Εκκλησίας, που προέρχονται από την εμπορική αξιοποίηση ακινήτων, με συντελεστή 20% και καθιερώνεται, όπως και για τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, φόρος δωρεών 5% για τα ακίνητα και 10% για τα μετρητά.

    -Ενισχύεται το μέτρο των αποδείξεων, σε συνδυασμό με το λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων, επιβάλλοντας με το νομοσχέδιο αυτό σε όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες την έκδοση αποδείξεων μέσω πιστοποιημένων ταμειακών μηχανών.

    -Στον κανόνα αυτό, υπάγονται χωρίς εξαιρέσεις και τα πρατήρια καυσίμων, τα περίπτερα, τα ταξί, οι πωλητές των λαϊκών αγορών κ.ο.κ. Σε όλους επιβάλλεται η εγκατάσταση ταμειακών μηχανών εντός του έτους.

    -Με το νομοσχέδιο καθιερώνονται επίσης και οι επαγγελματικοί λογαριασμοί. Από 1/1/2011, όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων κάθε κατηγορίας, όπως και όλες οι αμοιβές μισθοδοσίας, πραγματοποιούνται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικών επαγγελματικών λογαριασμών.

    -Από 1/1/2011 καθιερώνονται επίσης και τα ηλεκτρονικά τιμολόγια. Για συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων ή μεταξύ επιχειρήσεων και Δημοσίου, θα γίνονται δεκτά μόνο ηλεκτρονικά τιμολόγια.

    -Επίσης, από 1/1/2011 δεν θα θεωρείται νόμιμη όποια συναλλαγή μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων ή μεταξύ επιχειρήσεων αξίας μεγαλύτερης των 1.500 ευρώ γίνεται με μετρητά. Θα γίνονται δεκτές μόνο όσες γίνονται με χρεωστικές κάρτες, με πιστωτικές κάρτες, με δίγραμμες επιταγές και βεβαίως με ηλεκτρονικά διατραπεζικά εμβάσματα.

    -Θεσπίζονται μέτρα για τον έλεγχο των συναλλαγών με εξωχώριες εταιρείες και της υποκεφαλαιοδότησης. Δεν αναγνωρίζονται πλέον οι αγορές, οι δαπάνες, τα μισθώματα, οι τόκοι που προκύπτουν από συναλλαγές με εξωχώριες εταιρίες ή εταιρίες αντιπροσώπευσης αυτών, οι γνωστές τριγωνικές ή τετραγωνικές συναλλαγές.

    -Ενισχύονται και συμπληρώνονται οι διατάξεις περί ελέγχου πρακτικών ενδοομιλικών συναλλαγών μεταξύ μητρικών και θυγατρικών εταιρειών, εγκατεστημένων σε χώρες με προνομιακά φορολογικά καθεστώτα.

    Με το νομοσχέδιο, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής υποστηρίζεται και από σημαντικές διοικητικές καινοτομίες και αξιοποίηση των τεχνολογιών.

    -Αποφορτίζεται το σύστημα ελέγχου των φορολογικών υπηρεσιών, μέσα από ένα νέο πλαίσιο κριτηρίων αυτοελέγχου και από τη δυνατότητα έκδοσης φορολογικών πιστοποιητικών από ορκωτούς ελεγκτές και πιστοποιημένα φοροτεχνικά γραφεία.

    -Προβλέπονται κίνητρα από τους φορολογούμενους, όπως η υιοθέτηση φορολογικής αμνηστίας για άτομα ή επιχειρήσεις που βοηθούν στην αποκάλυψη διεφθαρμένων δημοσίων λειτουργών.

    -Συντομεύονται οι προθεσμίες και επιταχύνονται οι διαδικασίες επιβολής διοικητικών κυρώσεων, προβλέπεται η δυνατότητα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων να επιβάλλει επιτόπου άμεσα, εντός 10ημέρου, καταβλητέα πρόστιμα στις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, ενώ παράλληλα ενεργοποιείται η διαδικασία κλεισίματος καταστήματος ή γραφείων ελευθέρων επαγγελματιών σε περίπτωση υπότροπου παράβασης μη έκδοσης αποδείξεων και επιβάλλεται ένα αυστηρότερο πλαίσιο ποινικών κυρώσεων για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας.

    -Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες προβλέπεται απώλεια του αφορολόγητου ορίου της κλίμακας στην περίπτωση παράβασης μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης στοιχείου πώλησης ή στοιχείου διακίνησης.

    -Στις περιπτώσεις ανείσπρακτων οφειλών επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις, όπως η κατάσχεση περιουσιών για όσους έχουν την ικανότητα αποπληρωμής και αυτό μετά από ενεργοποίηση της πλούσιας βάσης δεδομένων, που επιτρέπει επιτέλους τη διασταύρωση στοιχείων, για παράδειγμα, μεταξύ εισοδημάτων και ληξιπρόθεσμων οφειλών και ακινήτων.

    -Προβλέπεται η αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, με δημιουργία εξειδικευμένης υπηρεσίας, η οποία θα ελέγχει τους ιδιώτες με τα μεγάλα εισοδήματα και βεβαίως θα συνεργάζεται με αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων υπουργείων.

    "Βήμα για την αναδιανομή εισοδήματος"

    Ο πρωθυπουργός, χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο ως το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την αναδιανομή εισοδήματος, καθώς και ότι μπαίνει τέλος στο ευνοϊκό καθεστώς που υπήρχε για ορισμένους προνομιούχους, όπως και οι προνομιακοί φορολογικοί συντελεστές που ίσχυαν για κάποιες συντεχνίες.

    Ολα τα εισοδήματα, τόνισε, θα φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο και κάνουμε μια επαναστατική τομή για το χτύπημα της φοροδιαφυγής. Ανέφερε επίσης, ότι η ανοχή όσων δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους, έναντι εκείνων που φοροδιαφεύγουν, έχει τελειώσει.

    Για μία "μεγάλη επανάσταση", έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, λέγοντας οτι το φορολογικό νομοσχέδιο αυτό αλλάζει κάθε πτυχή του συστήματος φορολογίας στη χώρα μας καθώς έχει στόχο, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενώ επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα κράτος δικαίου.

    [09] Συνάντηση με τον Πρόεδρο

    Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια θα συναντηθεί το μεσημέρι η κ. Αλέκα Παπαρήγα.

    «Όπως επιβεβαιώνεται χρόνια τώρα ότι το δίλημμα ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ είναι αποπροσανατολιστικό και τεχνητό, το ίδιο ισχύει και για το δίλημμα ΕΕ ή Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», δήλωσε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Η κα Παπαρήγα πρόσθεσε ότι ο λαός θα πρέπει να κάνει μια επιλογή: «Ή θα στηρίζει τα κόμματα της πλουτοκρατίας, ή θα ανασυντάξει το εργατικό - λαϊκό κίνημα, θα παρεμποδίσει τα καινούργια αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται και θα ανοίξει το δρόμο για ριζική αλλαγή. Ούτε ένα ευρώ για την πλουτοκρατία».

    Στο μεταξύ, το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η σχεδιαζόμενη κατάργηση της απαλλαγής απβ το φόρο α΄ κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. και η καθιέρωση αφορολογήτου ορίου χαμηλής αξίας αποδεικνύει ότι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης της κυβέρνησης δεν έχει ούτε όριο, ούτε ημερομηνία λήξης. Άρχουσα τάξη και ΕΕ βάζουν στο στόχαστρο και τα πιο στοιχειώδη λαϊκά δικαιώματα, όπως αυτό της στέγασης και ληστεύουν προκλητικά ό,τι απέμεινε απβ το λαϊκό εισόδημα».

    [10] "Να πάμε στο ΔΝΤ"

    Με τον τέως πρωθυπουργό και επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ Κωνσταντίνο Μητσοτάκη θα συναντηθεί στις 11:30 ο πρόεδρος του Λα.Ο.Σ.

    Η συνάντηση θα γίνει στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη στην οδό Αραβαντινού. Επίσης ο κ.Καρατζαφέρης θα συναντηθεί την ερχόμενη Τετάρτη με τον τέως πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα πρέπει να καταφύγει στο ΔΝΤ, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    «Τώρα πλέον, κάθε ημέρα, κάθε ώρα που περνάει και καθυστερούμε να δώσουμε μια ουσιαστική και υπαρκτή λύση στην οικονομική δυσπραγία της χώρας, είναι ένα χρονικό διάστημα απογοητευτικό και απαγορευτικό. Υπάρχουν χρήματα που μας περιμένουν στο ΔΝΤ. Το θέμα είναι πως θα πετύχουμε καλύτερους όρους και χαμηλότερο επιτόκιο. Και μετά πρέπει να κάνουμε μια κουβέντα εξ αρχής με την ΕΕ για την συμπεριφορά της, όπως αυτή εκφράστηκε, ιδιαιτέρως απβ την κα Μέρκελ», δήλωσε.

    Εξάλλου, ο κ. Γ. Καρατζαφέρης, σκέπτεται το ενδεχόμενο να προτείνει μποϊκοτάζ των γερμανικών προϊόντων από τους Έλληνες καταναλωτές, σύμφωνα με δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση.

    Ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι σκέφτεται πολύ σοβαρά να καταγγείλει τη γερμανική στάση απέναντι στα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδος, λέγοντας ότι «όποιος αγοράζει γερμανικά προϊόντα βλάπτει σοβαρά την Ελλάδα, υπό την έννοια ότι το ελάχιστο εναπομείναν εισόδημα στον Έλληνα φεύγει εκτός Ελλάδας στερώντας την αγορά μας από ρευστό. Πρέπει, επιτέλους, να καταλάβουν ότι θα υπάρξει μια πίεση, μια που δεν καταλαβαίνουν ότι υπάρχει ανάγκη».

    Είπε, επίσης, ότι είχε προτείνει στον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και εκτίμησε ότι «φαίνεται πως έχουμε καθυστερήσει πολύ».

    Υποστήριξε ότι «η Ευρώπη μάς κοροϊδεύει» και πως «η κ. Μέρκελ έπαιξε μαζί μας και μας απέσπασε 1 δισ. χρησιμοποιώντας ως άλλοθι την εσωτερική κατάσταση στη Γερμανία», ενώ είπε ότι εάν βγούμε από την ζώνη του ευρώ, τότε το ευρω θα φτάσει στο μισό του δολαρίου.

    Ανέφερε ακόμη, ότι η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο και όποιος δεν το βλέπει εθελοτυφλεί, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του προσφέρει την βοήθειά του για να αντιμετωπιστεί η κρίση. «Όταν προσφέραμε την βοήθειά μας στον κ. Καραμανλή εισπράξαμε τον χαρακτηρισμό "ακραίοι". Ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε την υπεύθυνη στάση μας κάτι με το οποίο φαίνεται πως συμφωνεί και η κοινή γνώμη», είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Αναφερόμενος στη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, είπε ότι διαφωνεί με τον τρόπο που μεθοδεύεται και υποστήριξε πως πρέπει να γίνει διάλογος «μέχρι να δομήσουμε εξ αρχής τα πράγματα και όταν γίνεται διάλογος να τηρούνται όσα έχουν συμφωνηθεί».

    Ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό, σημειώνοντας ότι ο ενεργός πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται δραματικά σε σχέση με τον ενεργό πληθυσμό των μεταναστών. Υποστήριξε, δε, πως οι πολίτες αλβανικής καταγωγής δεν υπήρχε λόγος να ελληνοποιηθούν, αφού σε μερικά χρόνια θα μπορούν να εξασφαλίσουν την παραμονή τους στην Ελλάδα σαν πολίτες κράτους της ΕΕ.

    «Με το να τους ελληνοποιήσουμε, ουσιαστικά βάζουμε μπελάδες στο κεφάλι μας. Έπειτα, σε μια περίοδο κρίσης η ελληνοποίηση 500.000 περίπου ανθρώπων θα αυξήσει τρομακτικά τις πιέσεις προς το ταμείο ανεργίας», είπε.

    Τέλος, εξέφρασε τη διαφωνία του με το μέτρο για τις ταμειακές μηχανές παντού, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν πολύ πιο απλά και σίγουρα μέτρα για να εξασφαλιστεί η δίκαιη φορολόγηση και η εισροή κεφαλαίων στα ταμεία του κράτους.

    «Θα μπορούσε να θεσπιστεί ένα είδος "πλαφόν", που να εξασφαλίζει το συμφέρον του κράτους και αυτό να ισχύσει και για τα ταξί και για τις λαϊκές αγορές και σε κάθε άλλη αντίστοιχη περίπτωση», είπε.

    [11] "Να κερδίσουμε συνειδήσεις"

    Με σύνθημα "να κάνουμε την κρίση ευκαιρία ανατροπής" άρχισε χθες τις εργασίες του το 6ο συνέδριο νεολαίας του ΣΥΝ που θα ολοκληρωθεί την προσεχή Κυριακή, με την εκλογή νέου Κεντρικού Συμβουλίου και Γραμματέα της νεολαίας.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας χαιρετίζοντας το συνέδριο της νεολαίας τόνισε ότι η πρόσφατη παγκόσμια κρίση ανέδειξε ένα σημαντικό στοιχείο, την κατάρρευση της ιδεολογικής ηγεμονίας του νεοφιλελευθερισμού. "Το παγκόσμιο σύστημα των αγορών λειτουργεί πλέον απροκάλυπτα με μοναδικό εργαλείο την επιθετικότητα και τη λεηλασία των κοινωνικών κατακτήσεων. Πάντοτε έτσι λειτουργούσε αλλά τώρα δεν μπορεί να το κρύψει" τόνισε ο κ. Τσίπρας.

    Μπροστά στην κατάσταση αυτή, είπε, το καθήκον της αριστεράς είναι να διεκδικήσει ξανά την ηγεμονία της. Όχι να κερδίσει μια μονάδα στις δημοσκοπήσεις αλλά να κερδίσει συνειδήσεις. Να εδραιώσει μέσα στους ανθρώπους την πεποίθηση ότι ένας άλλος κόσμος είναι όχι μόνο αναγκαίος αλλά και εφικτός. Μας λένε συχνά, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, γιατί αγωνιζόμαστε, αφού ο κόσμος δεν αλλάζει. Απαντάμε: Κοιτάξτε γύρω σας, ο κόσμος αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς, μόνο που αλλάζει προς το χειρότερο και εμείς δεν μπορούμε να παραμένουμε απαθείς στη μοίρα μας. Ποιός από όλους αυτούς που μας χλευάζανε όταν μιλάγαμε για τα αδιέξοδα αυτού του συστήματος μπορούσε να προβλέψει αυτή τη συστημική κρίση. Στην αρχή μας απαντούσαν ότι δεν φταίει ο καπιταλισμός αλλά τα "γκόλντεν μπόις". Πολύ γρήγορα έπεσαν και οι ίδιοι μέσα στις αντιφάσεις τους αφού δεν μπορούν πια να κρύψουν ότι ο καπιταλισμός δεν είναι ένα σύστημα που κάνει λάθη, αλλά ένα κοινωνικό και οικονομικό σύστημα που είναι λάθος. Ένα λάθος που οδηγεί εκατομμύρια ανθρώπους στην εξαθλίωση αλλά και τον ίδιο τον πλανήτη σε μεγάλες περιπέτειες. Θα μας απαντήσουν βέβαια λέγοντας ότι ο κομμουνισμός απέτυχε στις χώρες του υπαρκτού. Ο κομμουνισμός δεν απέτυχε, πολύ απλά γιατί δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Απέτυχαν οι απόπειρες εφαρμογής του και στις χώρες του υπαρκτού λεγόμενου, πολύ απλά δεν υπήρξε ποτέ.

    Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι γίνεται πλέον ορατό το αδιέξοδο της σημερινής ΕΕ η οποία οικοδομήθηκε αποκλειστικά πάνω στο μονεταρισμό και την περιοριστική δημοσιονομική πολιτική. Αυτό το μοντέλο ανάπτυξης, σημείωσε, δείχνει τα όριά του σε συνθήκες κρίσης. Σήμερα γίνεται πλέον αντιληπτό ότι τα ελλείμματα των χωρών του νότου είναι στην ουσία πλεονάσματα των ισχυρών χωρών της ΕΕ. Είναι επίσης κατανοητό ότι η κάθετη άρνηση για μηχανισμούς στήριξης και αλληλεγγύης απέναντι στις κερδοσκοπικές πιέσεις αποσκοπεί σε ένα και μόνο πράγμα: στο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη μεγαλύτερη λεηλασία εισοδημάτων και κοινωνικών κατακτήσεων που έχουμε δει από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

    Ο κ. Τσίπρας επέκρινε την κυβέρνηση ότι πέντε μήνες τώρα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να γίνουμε τροφή στους καρχαρίες των κερδοσκοπικών αγορών και ταυτόχρονα να εμφανίσει τα σκληρότερα και αναποτελεσματικότερα μέτρα από τη μεταπολίτευση και μετά ως δήθεν αναγκαία. Η κυβέρνηση, είπε, με τις επιλογές της και τα μέτρα που αποφάσισε καταδικάζει την ελληνική οικονομία σε ύφεση και την ελληνική κοινωνία στη φτώχεια, την επισφάλεια και την ανεργία.

    Η μόνη διέξοδος από τη σημερινή κατάσταση, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, είναι η αποφασιστική υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων, η μάχη για το δικαίωμα σε σταθερή και μόνιμη δουλειά, ο αγώνας για το δημόσιο πανεπιστήμιο, η αλληλεγγύη στα στρώματα που δέχονται πρώτα την επίθεση. Η απάντηση πρέπει να δοθεί μαζικά στους δρόμους αλλά και σε κάθε χώρο δουλειάς και μόρφωσης. Ο πλούτος υπάρχει, οι εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν. Να πληρώσουν λοιπόν την κρίση αυτοί που την προκάλεσαν. Ευχήθηκε τέλος καλή επιτυχία στη συνεδριακή δουλειά σημειώνοντας ότι η προσδοκία ολόκληρης της αριστεράς είναι να δει τη νεολαία μας να πρωτοπορεί στη συγκρότηση μιας νέας αριστερής ταυτότητας. Και κυρίως να υπερβαίνει τις αδυναμίες και τις αγκυλώσεις που έχει κληρονομήσει ο χώρος και που σήμερα σε κρίσιμες εποχές αντί να συνθέτουν και να προωθούν την ενότητα, δημιουργούν προβλήματα εσωστρέφειας και αναποτελεσματικότητας τα οποία οφείλουμε να υπερβούμε.

    Ο απερχόμενος γραμματέας Δ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι στις μέρες μας η νεοφιλελεύθερη υπόσχεση έχει καταρρεύσει και έχει διαλυθεί κάθε αυταπάτη ότι ο καπιταλισμός μπορεί να εγγυηθεί την ευημερία μιας κοινωνίας. Η επίθεση του κεφαλαίου στην εργασία γίνεται δεκτή ως μονόδρομος και αυτόν τον μονόδρομο εμείς τον αμφισβητούμε. Οι νέοι, είπε, είναι υπό πολιορκία. Το ΠΑΣΟΚ δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο. πρέπει να πρωταγωνιστήσουμε σε ένα μέτωπο ανατροπής των αντιλαϊκών μέτρων. Ο κ. Τζανακόπουλος έκανε κριτική στη ΓΣΕΕ "για συμβιβαστική στάση" τονίζοντας ότι οι μάχες θα δοθούν από τα σωματεία στα οποία πρέπει να είναι παρούσα η νεολαία. Έκανε επίσης κριτική στο ΚΚΕ σημειώνοντας ότι κάνει μέτωπα με τον εαυτό του και θεωρεί ξεπουλημένα όσα σωματεία δεν ελέγχει. Επισήμανε πόσο αναγκαία είναι η ενότητα σε αυτές τις συνθήκες και τόνισε ότι σήμερα γίνεται συνολική επαναδιαπραγμάτευση δικαιωμάτων και κεκτημένων. Αν δεν ανατραπούν τα μέτρα τώρα, είπε, οι επιπτώσεις στους εργαζόμενους θα είναι πολύ χειρότερες από τις σημερινές.

    Εκ μέρους της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Κλαυδιανός εξέφρασε τις ευχές του για το συνέδριο και σημείωσε ότι πάντα τα κόμματα της Αριστεράς έπαιρναν ιδέες χρήσιμες από τη νεολαία. Σήμερα που οι ιδέες της αριστεράς βρίσκονται πάλι στο προσκήνιο συνειδητοποιούμε όλοι ότι ο σοσιαλισμός και όχι ο καπιταλισμός είναι το μέλλον της ανθρωπότητας.

    Το συνέδριο χαιρέτησαν επίσης εκπρόσωποι της νεολαίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

    [12] Επίσκεψη Χριστόφια

    Συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Γ.Α.Παπανδρέου θα έχει σήμερα Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Στη συνάντηση θα συμμετάσχει και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, πρόκειται για μια πολύ χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς οι συνομιλίες προχωρούν.

    ''Η υποστήριξη της Αθήνας στον Πρόεδρο της Κύπρου είναι δεδομένη, είναι συνεχής, είναι έμπρακτη, ελπίζουμε να δούμε πρόοδο στις συνομιλίες'', δήλωσε ο εκπρόσωπος.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χριστόφιας επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας στη Λευκωσία για διαβούλευση με την κυπριακή πολιτική ηγεσία θα πραγματοποιηθεί σύντομα.

    Το απόγευμα της Παρασκευής ο Κύπριος πρόεδρος θα τελέσει στην Πάτρα τα αποκαλυπτήρια Μνημείου του αγνοουμένου λοχία Χρίστου Γρίβα, στην Πλατεία Αχαιών Πεσόντων.

    Στη συνέχεια, θα έχει συνάντηση με τις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Πατρών, και θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών.

    Το Σάββατο το μεσημέρι ο Κύπριος πρόεδρος θα τελέσει τα εγκαίνια του νέου κτιρίου της πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, στην οδό Ξενοφώντος 2Α.

    Την Κυριακή ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας θα μιλήσει στο πολιτικό μνημόσυνο για τον Ελευθέριο και Σοφοκλή Βενιζέλο, στα Χανιά.

  • Η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδος στη Λευκωσία για διαβούλευση με την κυπριακή πολιτική ηγεσία θα πραγματοποιηθεί σύντομα, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημ. Χριστόφιας και πρόσθεσε ότι αυτή θα γίνει στον "πιο κατάλληλο χρόνο".

    Προϋπόθεση η λύση

    Αποφασισμένος να μη διεκδικήσει δεύτερη θητεία στο προεδρικό αξίωμα , αν μέχρι το 2013 δεν επιτευχθεί λύση στο κυπριακό, δήλωσε ο Δ. Δημήτρης Χριστόφιας.

    « Η παρούσα θητεία θα είναι η πρώτη και η τελευταία», υπογράμμισε ο Κύπριος πρόεδρος, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου για το κυπριακό με τη συμπλήρωση δύο χρόνων στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Για την πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι δεν έχουν εξελιχθεί μέχρι στιγμής όπως επιθυμούσε η ελληνοκυπριακή πλευρά , αφού, επεσήμανε, δεν έχουν επιτευχθεί συγκλίσεις σε όλες τις πτυχές.

    Διέψευσε ωστόσο ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων συζητήθηκαν μόνο τα κεφάλαια Διακυβέρνησης και Διαμοιρασμού Εξουσιών, Οικονομίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας ότι έχουν τεθεί επί τάπητος όλες οι πτυχές του κυπριακού.

    Επίσης τόνισε ότι δεν πρόκειται να κάνει απαράδεκτες υποχωρήσεις για να διασφαλίσει ο κ. Ταλάτ την επανεκλογή του ως ηγέτης των τουρκοκυπρίων. Παράλληλα, σημείωσε ότι ο βασικός αντίπαλος του, Ντερβίς Έρογλου, είναι «πολιτικό παιδί» του Ραούφ Ντενκτάς.

    Απαντώντας στην πρόταση του Τούρκου πρωθυπουργού για πενταμερή διάσκεψη, ο πρόεδρος Χριστόφιας επανέφερε την πρόταση για διεθνή διάσκεψη, με συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Βρετανίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκπροσώπων των δύο κοινοτήτων της Κύπρου.

    Με την πρότασή μας αυτή, είπε, θέτουμε στο επίκεντρο την Κυπριακή Δημοκρατία, ως αναγνωρισμένη διεθνώς οντότητα και στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

    [13] Χωρίς βίζα από 5/4

    Από τη Δευτέρα, 5 Απριλίου 2010, θα συμμετέχει η Ελλάδα στο Πρόγραμμα Κατάργησης της βίζας για τουριστικά ή επαγγελματικά ταξίδια στις ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας, όπως για όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Κατάργησης της Θεώρησης Διαβατηρίων (βίζα) οι Ελληνες, πριν την αναχώρησή τους για την Αμερική, πρέπει να κάνουν τις ακόλουθες ενέργειες:

    -Τουλάχιστον 72 ώρες πριν την αναχώρηση, θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση στη διεύθυνση https://esta.cbp.dhs.gov. Επίσης, θα πρέπει να συμπληρώσουν το έντυπο για την Ηλεκτρονική Εγκριση Ταξιδίου (γνωστή με το αγγλικό ακρωνύμιο ESTA) ώστε να λάβουν την ηλεκτρονική επιβεβαίωση ότι έχει εγκριθεί η ESTA. Ακόμα, θα πρέπει να τυπώσουν την έγκριση ESTA που θα λάβουν, να σημειώσουν τον αριθμό και να προσκομίσουν και τα δύο μαζί στο αεροδρόμιο αναχώρησης.

    -Το Πρόγραμμα Κατάργησης της βίζας ισχύει μόνο για άτομα με έγκυρο ελληνικό διαβατήριο που έχει ενσωματωμένο ηλεκτρονικό τσιπ και έχει εκδοθεί μετά τις 26 Αυγούστου 2006.

    -Η εγκεκριμένη ESTA μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τουριστικά ή επαγγελματικά ταξίδια από τα οποία δεν προκύπτει αμοιβή (σε αντικατάσταση της βίζας Β1/Β2) και για παραμονή στις ΗΠΑ έως 90 ημέρες. Εχει ισχύ δύο ετών.

    -Εάν η αίτηση χορήγησης ESTA δεν εγκριθεί ή αν κάποιος δεν πληροί τις προϋποθέσεις, μπορεί παρά ταύτα να κάνει αίτηση για χορήγηση βίζας στην πρεσβεία. Αν κάποιος έχει ήδη βίζα σε ισχύ, δεν χρειάζεται ESTA.

    -Οπως και στην περίπτωση της βίζας, η έγκριση της ESTA δεν εγγυάται είσοδο στις ΗΠΑ. Η απόφαση εισόδου στις ΗΠΑ πάντοτε λαμβάνεται από τον/την αξιωματούχο της Υπηρεσίας Τελωνείων και Συνοριακής Προστασίας των ΗΠΑ στο σταθμό εισόδου.

    Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της αμερικανικής πρεσβείας (http://athens.usembassy.gov) ή την ιστοσελίδα www.travel.state.gov για τους συνδέσμους στο DHS και στο ESTA.

    Γραμμές εξυπηρέτησης: Γραμμή ΟΤΕ: 901-123-0730,

    Vodafone: 901-694-6313,

    Cosmote: 901-200-6313,

    WIND : 901-160-6313.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 19 March 2010 - 7:30:38 UTC