Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν θα ανεχθώ την εσωστρέφεια"
  • [02] Συνέντευξη Λοβέρδου στον "Τύπο της Κυριακής"
  • [03] Εβδομάδα κινητοποιήσεων από αύριο
  • [04] Δημοσκόπηση για τα μέτρα
  • [05] Έρευνες για τη συμπλοκή

  • [01] "Δεν θα ανεχθώ την εσωστρέφεια"

    Μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του, ότι δεν θα ανεχθεί την εσωστρέφεια, έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο έκτακτο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ.

    "Η κόκκινη γραμμή που θέτω είναι η γραμμή της ενότητας και στη νεολαία και στο κόμμα, εκείνο που δεν θα επιτρέψω και δεν θα ανεχθώ, είναι να επιστρέψουμε στην εσωστρέφεια και στη νεολαία και στο κόμμα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι το μήνυμα από τη βάση είναι ενότητα και δημοκρατία, αλλά όχι εσωστρέφεια.

    Ο κ. Σαμαράς έκανε αυτοκριτική για την προηγούμενη πενταετία της ΝΔ, αλλά επανέλαβε την επίθεσή του στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

    "Δίνουμε μια δύσκολη μάχη, ανεβαίνουμε έναν ανηφορικό δρόμο για να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες και τα λάθη του παρελθόντος και να ξαναμπούμε σε τροχιά νίκης, όχι μόνο για να διαχειριστούμε ένα σύστημα που κατέρρευσε, αλλά για να αλλάξουμε την Ελλάδα", τόνισε.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι το κόμμα του συνέρχεται από μια πρόσφατη βαριά ήττα και πρόσθεσε, ότι "σε μια εποχή που η Ελλάδα δοκιμάζεται από μια πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση είδαμε τα λάθη μας, κάναμε την αυτοκριτική μας, θα κάνουμε την αυτοκάθαρσή μας. Οσοι με τη συμπεριφορά τους προσέβαλαν τον ελληνικό λαό και το φιλότιμό του δεν έχουν θέση στο κόμμα μας".

    Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί σήμερα να ρίξει τις ευθύνες των δικών του λαθών στη ΝΔ, ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι "έχουμε βέβαια και εμείς ευθύνες, αλλά το σύστημα που διένειμε δανεικά δεν το φτιάξαμε εμείς, την υπερχρέωση της Ελλάδας δεν την προκαλέσαμε εμείς, το ΠΑΣΟΚ την προκάλεσε".

    Συνέχισε, λέγοντας ότι η ΝΔ ευθύνεται, γιατί δεν άλλαξε το σύστημα όταν της δόθηκε η ευκαιρία, υποστήριξε, όμως, ότι τα spreads εκτινάχθηκαν επί ΠΑΣΟΚ από την "απίστευτη ολιγωρία του" και ότι ο δημόσιος δανεισμός με επιτόκιο πάνω από 6% οφείλεται στην "απίστευτη ανευθυνότητα του ΠΑΣΟΚ να παρομοιάζει την Ελλάδα με Τιτανικό".

    Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για "έλλειμμα κοινής λογικής και ρήγμα κοινωνικής συνοχής". Υπενθύμισε, ότι είχε εγκαίρως ζητήσει από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την τόνωση της οικονομίας και να μην αφήσει την ύφεση να "καταπιεί" τη χώρα.

    Σημείωσε, ακόμη, ότι καθημερινά διαπιστώνεται κρίση αδιαφάνειας που προκαλεί νέα κρίση σκανδάλων και κρίση λιτότητας. Είναι μια λογική παρακμής που οδηγεί στην καχυποψία, κανείς να μην εμπιστεύεται κανέναν και όλοι να κατηγορούν όλους, πρόσθεσε.

    Ειδική αναφορά έκανε στην "προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να περάσει στη Βουλή διάταξη για την αδιαφανή ανάθεση σε ξένες εταιρίες ευαίσθητων ή απόρρητων εθνικών υποθέσεων απευθείας από τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα όριζε και την αμοιβή των εταιριών αυτών".

    Η προσθήκη αποσύρθηκε υπό το βάρος της καταγγελίας μας και θα επανέλθει ως τροπολογία, ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

    Το σημαντικότερο λάθος της ΝΔ, είπε ο πρόεδρός της, είναι ότι δεν άλλαξε το καθεστώς ΠΑΣΟΚ που σήμερα προσπαθεί και πάλι να διασώσει το σύστημά του, ένα σύστημα που αντί να δώσει ανάσα στην αγορά, να τονώσει την οικονομία, να μειώσει το έλλειμμα, οδηγεί σε βαθιά ύφεση.

    Απευθυνόμενος στο κοινό των νεολαίων, είπε ότι "ένα τεράστιο δυναμικό από ανθρώπους με όρεξη και πείρα πήγαινε χαμένο μέχρι τώρα και ότι αυτό θα σταματήσει τώρα, καθώς το κόμμα με τη νέα του οργανωτική δομή θα απορροφά στελέχη της νεολαίας και θα ανανεώσει το δυναμισμό του και το δυναμικό του σε όλη την Ελλάδα".

    Ο κ. Σαμαράς είπε ότι τα μεγάλα μαθήματα που έδωσε η ΟΝΝΕΔ είναι η αγωνιστικότητα, ο πατριωτισμός και η ενότητα. Επανέλαβε το σύνθημά του για "νέα μεταπολίτευση" και σημείωσε ότι "στις 29 Νοεμβρίου κάναμε το πρώτο μεγάλο βήμα, στις 18 Απριλίου με την εκλογή του προέδρου της ΟΝΝΕΔ από τη βάση κάνουμε το δεύτερο βήμα, και στο 8ο συνέδριο της ΝΔ τον Ιούνιο, θα κάνουμε το τρίτο βήμα και θα νικήσουμε".

    [02] Συνέντευξη Λοβέρδου στον "Τύπο της Κυριακής"

    Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τύπος της Κυριακής", αναφέρει ότι ορισμένες διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου "θα εφαρμοστούν αμέσως, όπως π.χ. η απαγόρευση της εθελουσίας, η σταδιακή αύξηση του μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης, η ενιαία διαχειριστική αρχή των αποθεματικών όλων των ταμείων, δίχως να θιγεί η περιουσία ενός εκάστου".

    Ο υπουργός διευκρινίζει ωστόσο ότι το νέο ασφαλιστικό σύστημα, "που θεμελιώνεται πάνω στη βασική -προνοιακή- σύνταξη και στην αρχή της ανταποδοτικότητας της σύνταξης με τις εισφορές και το χρόνο εργασίας θα τεθεί σε εφαρμογή στην ολοκληρωμένη του μορφή το 2018".

    Οσοι θεμελιώνουν και θα θεμελιώσουν τα δικαιώματά τους έως και το 2013 δεν θα θιγούν, ακόμη και αν συνταξιοδοτηθούν στη συνέχεια, προσθέτει ο υπουργός.

    Ο κ. Λοβέρδος επαναλαμβάνει ότι η περικοπή του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα δεν έχει τεθεί ως θέμα από την κυβέρνηση ούτε από τον επίτροπο Ολι Ρεν, σημειώνοντας ότι με συνεχείς του δηλώσεις προσπαθεί να σταματήσει τη συγκεκριμένη φήμη, που "αν γινόταν πραγματικότητα θα χτυπούσε τους εργασιακά ανασφαλείς, θα στέγνωνε την αγορά και θα τσάκιζε τα ασφαλιστικά ταμεία".

    Ο υπουργός αναμένει ότι αύριο στις Βρυξέλλες θα υπάρξουν "σημαντικές αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο από πλευράς ΕΕ".

    Εξάλλου, γνωστοποίησε ότι το Φεβρουάριο τα έσοδα του ΙΚΑ από εισφορές αυξήθηκαν κατά 2,4% σε σχέση με το 2009, ενώ μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη κατά 6% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2009.

    Αναφερόμενος στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, τονίζει: "Για όλους εμάς που είμαστε στην κυβέρνηση, η τύχη είναι κοινή. Ή θα πετύχουμε όλοι μαζί σώζοντας τη χώρα, ή η Ελλάδα θα καταρρεύσει και εμείς θα εξαφανιστούμε".

    [03] Εβδομάδα κινητοποιήσεων από αύριο

    Δεν αποκλείονται προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αυτή την εβδομάδα, καθώς οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, στο πλαίσιο των αντιδράσεων για το Ασφαλιστικό και τις μειώσεις μισθών, προγραμματίζουν από αύριο κινητοποιήσεις.

    Οι κινητοποιήσεις θα επικεντρωθούν σε εγκαταστάσεις της επιχείρησης τόσο στην Αθήνα όσο και στα κέντρα παραγωγής, στη Μεγαλόπολη και την Πτολεμαΐδα.

    Η ΓΕΝΟΠ έχει αποφασίσει "δυναμικές κινητοποιήσεις και ενέργειες" για αύριο Δευτέρα σε όλη τη χώρα, καθώς και 48ωρη απεργία την Τρίτη και την Τετάρτη. Την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ για να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες.

    Η ΓΕΝΟΠ διαμαρτύρεται για τις μειώσεις μισθών που ισχύουν σε όλες τις ΔΕΚΟ, τη μείωση κατά 10 % της κρατικής επιχορήγησης προς το ασφαλιστικό ταμείο της ΔΕΗ, την οποία η ΓΕΝΟΠ χαρακτηρίζει παράνομη, και την αναστολή των προσλήψεων 2.000 εργαζομένων που βρίσκονταν στο τελικό στάδιο.

    Συλλαλητήριο διοργανώνει, την Τρίτη 16 Μάρτη η ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδίες Εργαζομένων και το Συντονιστικό των Πρωτοβάθμιων Σωματείων στα Προπύλαια στις 6 μ. μ.

    Εικοσιτετράωρο κλείσιμο των πρατηρίων καυσίμων την Πέμπτη 18 Μαρτίου, έχει αποφασίσει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών, ενώ στις 21 Μαρτίου η γενική συνέλευση του κλάδου θα αποφασίσει τη μορφή περαιτέρω κινητοποιήσεων. Η ΟΒΕ αντιδρά επίσης στην εγκατάσταση ταμειακών μηχανών χωρίς ταυτόχρονη εγκατάσταση ολοκληρωμένων συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών όγκου καυσίμων.

    [04] Δημοσκόπηση για τα μέτρα

    Αναγκαστική επιλογή θεωρεί η πλειοψηφία των πολιτών τα οικονομικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, κρίνοντάς τα, ωστόσο, άδικα και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Marc που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Εθνος της Κυριακής".

    Ειδικότερα, ποσοστό 60,2% των ερωτηθέντων θεωρεί τα μέτρα αναγκαστική επιλογή, έναντι 35% που εκτιμά ότι υπήρχαν περιθώρια για πιο ήπια μέτρα, 50,1% πιστεύει πως τα μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση και 41,9% σε λάθος κατεύθυνση, ενώ ποσοστό 65,7% τα θεωρεί "μάλλον άδικα" και 30,1% "μάλλον δίκαια".

    Ποσοστό 52,6% πιστεύει ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν θα πιάσουν τόπο, έναντι 41,1% που εκτιμά το αντίθετο.

    Μετά την εξαγγελία των μέτρων, ποσοστό 28,9% των ερωτηθέντων αισθάνεται οργή, 19,3% απογοήτευση, 18,9% ανησυχία για το μέλλον, 8,7% ανοχή, 8,1% κατανόηση και 16,1% ελπίδα για μια νέα αρχή.

    Στην ερώτηση "με ποιον θυμώνετε περισσότερο όταν σκέφτεστε την κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα και οι Ελληνες πολίτες", ποσοστό 70% απαντά "με τις κυβερνήσεις Καραμανλή", 52,5% "με τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ", 22% "με τους Ελληνες φοροφυγάδες", 9,4% "με τη σημερινή κυβέρνηση Παπανδρέου", 8,6% "με τη στάση της ΕΕ" και 4,8% "με τον τρόπο που μας αντιμετωπίζουν οι δανειστές μας".

    Τέλος, όσον αφορά την πρόθεση ψήφου αν γίνονταν σήμερα βουλευτικές εκλογές, προηγείται το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 34,5% και ακολουθούν η ΝΔ με 23,2%, το ΚΚΕ με 8,5%, ο ΛΑΟΣ με 6,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 4,1% και οι Οικολόγοι-Πράσινοι με 1,8%.

    [05] Έρευνες για τη συμπλοκή

    Συνεχίζονται μεθοδικά οι έρευνες της αστυνομίας σχετικά με την υπόθεση της ένοπλης συμπλοκής στη Δάφνη, όπου έπεσε νεκρός ο 35χρονος βιολόγος Λάμπρος Φούντας.

    Οπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, στα προσωπικά του αντικείμενα, εκτός των άλλων, βρέθηκε και ένα σχεδιάγραμμα, με ιδιόχειρες σημειώσεις που αποκρυπτογραφήθηκε χθες από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Το σχεδιάγραμμα περιλαμβάνει όλες τις κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας στην Αθήνα, με σημειώσεις που αφορούν την ακτίνα που καλύπτουν αυτές, καθώς και τα σημεία τα οποία δεν μπορούν να καταγράψουν.

    Οπως λένε οι αξιωματικοί, το σκαρίφημα αυτό αποτελεί μια ακόμα απόδειξη της μεθοδικότητας του 35χρονου βιολόγου, καθώς και των προφυλάξεων που ελάμβανε. Οι αστυνομικοί θεωρούν ότι ήταν σημαντικό μέλος μιας από τις τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν τα τελευταία χρόνια, και γίνεται προσπάθεια για την ανεύρευση γιάφκας. Στη φάση αυτή ερευνώνται κάποια κλειδιά που βρέθηκαν στο σπίτι του 35χρονου και δεν ταιριάζουν σε κανέναν από τους χώρους τους οποίους χρησιμοποιούσε.

    Ταυτόχρονα, έχουν τεθεί υπό επιτήρηση άτομα του στενού περιβάλλοντός του στην Αθήνα και στην επαρχία.

    Εξάλλου, αναμένονται από αύριο τα αποτελέσματα για το DNA από κηλίδες αίματος, που είχαν βρεθεί στον τόπο της συμπλοκής, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ανήκουν στο νεκρό 35χρονο ή στο συνεργό του, ο οποίος διαφεύγει.

    Ταυτόχρονα, θα γίνει σύγκριση με υλικό DNA που έχει ληφθεί από σημεία διάφορων τρομοκρατικών ενεργειών, για να διαπιστωθεί αν ταυτίζεται με του Λάμπρου Φούντα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 14 March 2010 - 13:30:22 UTC