Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα"

  • [01] "Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα"

    Την απόλυτη ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, καθώς όχι μόνο βρήκε κατανόηση σε ότι αφορά τις προτάσεις για την από κοινού αντιμετώπιση των κερδοσκόπων, αλλά εξασφάλισε και την κατάργηση της θεώρησης διαβατηρίου (βίζα) για τους Έλληνες πολίτες που επισκέπτονται τις ΗΠΑ, την οποία όπως είπε ο πρωθυπουργός, αποφάσισε χθες ο κ. Ομπάμα.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την κατάργηση της βίζας "ψήφο εμπιστοσύνης" για την Ελλάδα και σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να συνεργαστεί στενά σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

    "Ενημέρωσα τον πρόεδρο Ομπάμα για την κατάσταση της οικονομίας στη χώρα μας και την αποφασιστικότητα που δείξαμε παίρνοντας δύσκολα μέτρα" τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος υπογράμμισε ότι με τις θεσμικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση όχι μόνο στην οικονομία αλλά και σε άλλους τομείς όπως είναι η Παιδεία, η υγεία και η δημόσια διοίκησης, εισέρχεται η χώρα σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης και καθίσταται ανταγωνιστική και ελκυστική.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι ενημέρωσε τον Αμερικανό πρόεδρο για την πρωτοβουλία του ιδίου και άλλων ευρωπαίων ηγετών όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί και ο πρόεδρος της ευρωζώνης Γιούνκερ που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των κερδοσκόπων και την αποκατάσταση της εικόνας της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.

    Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από την Αμερική να συνδράμει σε μια κοινή κατεύθυνση με τις ευρωπαϊκές χώρες στην επόμενη σύνοδο κορυφής του G 20. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε οτι ο Αμερικανός πρόεδρος τον διαβεβαίωσε ότι θεωρεί την πρωτοβουλία αυτή χρήσιμη και θετική και πως οι ΗΠΑ θα κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση έτσι ώστε να "μπει τάξη στις διεθνείς αγορές".

    Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες και χαρακτήρισε "κάθε φωνή υποστήριξης θετική", πόσο μάλλον όταν αυτή προέρχεται από τη μεγαλύτερη οικονομία και ισχυρότερη πολιτικά χώρα του κόσμου. Μίλησε δε για "αναγνώριση των δύσκολων μέτρων που παίρνουμε " και εκτίμησε ότι πιάνουν τόπο οι κόποι μας.

    Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε επίσης ότι εκτός της οικονομίας συζήτησε με τον κ. Ομπάμα την πρωτοβουλία της Ελλάδας για ένταξη όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2014, εξέλιξη που χαρακτήρισε σταθεροποιητική για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή και την επίλυση συγκεκριμένων διμερών προβλημάτων. Σε ότι αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον Αμερικανό πρόεδρο για την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τους επόμενους μήνες, όπως και για την βούληση της ελληνικής πλευράς να αναζωογονήσει τη διαδικασία ομαλοποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της επίλυσης διαφορών, όπως είναι η περίπτωση της υφαλοκρηπίδας.

    Σε φιλική συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε το κλίμα της συνάντησης "πάρα πολύ καλό". Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, ο κ. Παπανδρέου βρήκε κατανόηση, εκτός από το θέμα της θεώρησης διαβατηρίων (βίζα) καθώς η Ελλάδα εντάχθηκε στο "Visa Waiver Program" το οποίο για την Ελλάδα θα μπει σε εφαρμογή σε 30 ημέρες από σήμερα, και για όλα τα άλλα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι από τη συνομιλία που είχε με τον κ. Ομπάμα και την αποδοχή που βρήκε στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζει, προκύπτει ότι οι κόποι του ελληνικού λαού αποδίδουν, αναγνωρίζονται οι προσπάθειες και υπάρχει στήριξη στην πράξη και όχι στα λόγια.

    Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης με τον κ. Ομπάμα αφορούσε στην οικονομία, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρωτοβουλία Ελλάδας, Γερμανίας και Γαλλίας για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας και υποσχέθηκε ότι ο ίδιος θα φέρει το ζήτημα στη σύνοδο των G20, όπου ανέφερε ότι θα είναι έτοιμος να παρουσιάσει συγκεκριμένα πράγματα. Σύμφωνα, εξάλλου, με ελληνική πηγή οι προτάσεις του κ. Ομπάμα ενδέχεται να είναι καλύτερες και από την ευρωπαϊκή πρόταση.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέλυσε στον Αμερικανό πρόεδρο πως βλέπει ο ίδιος την κατάσταση στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι η τουρκική πλευρά πρέπει να δείξει ισχυρότερη βούληση.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στις ευρωτουρκικές σχέσεις και στα θέματα των Βαλκανίων και στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ στο πλαίσιο της "Ατζέντας 2014", στην οποία η Ελλάδα θα έχει ηγετική παρουσία.

    Όπως ανέφερε στη συζήτησή του με τους δημοσιογράφους ο κ. Παπανδρέου, ο κ. Ομπάμα έδειξε κατανόηση στο ελληνικό πλαίσιο, το οποίο, όπως είπε αποδέχεται.

    Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι υπάρχει στην Τουρκία μια κατάσταση όπου πολλές φορές είναι δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής εξουσίας και ότι ο στρατός ασκεί σημαντική επιρροή, κάτι που αποδεικνύεται και από την παρουσία 30 έως 40.000 στρατού στην Κύπρο.

    Σε σχέση με την ελληνική παρουσία στο Αφγανιστάν, ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε πως από την αμερικανική πλευρά δεν υπήρξε κανένα αίτημα και καμία πίεση για αύξηση της ελληνικής συμμετοχής. Η Ελλάδα, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, έχει πολύ συγκεκριμένη θέση στο θέμα, η οποία είναι απολύτως κατανοητή. Η Ελλάδα, όπως προβλεπόταν, θα αναλάβει τη διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ για ένα συγκεκριμένο διάστημα, στη διάρκεια του οποίου θα εκπαιδεύσει Αφγανούς πιλότους σε τύπους αεροσκαφών τα οποία διαθέτει και η Ελλάδα.

    Ο κ. Ομπάμα στη διάρκεια των συνομιλιών έδειξε πολύ ενδιαφέρον και διάθεση να στρέψει την αμερικανική οικονομία προς την Πράσινη Ανάπτυξη, κάτι που φάνηκε και κατά τη συζήτηση που είχε ο κ. Παπανδρέου με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.

    Στη συνάντηση με τον κ. Ομπάμα εκτός του πρωθυπουργού μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στο Καπιτώλιο. Κατά τη συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η κ. Πελόζι δήλωσε ότι "η Ελλάδα δεν θα αφεθεί μόνη της στην κρίση", ενώ αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες αλλά και στο σημαντικό ρόλο της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

    Μετά τον Λευκό Οίκο, ο κ. Παπανδρέου συναντηθηκε με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τιμοθι Γκάιτνερ, και ακολούθως επισκέφθηκε το Κογκρέσο, όπου είχε συναντήσεις με τον ηγέτη των Δημοκρατικών που έχουν την πλειοψηφία, Χάρι Ριντ, όπως και των Ρεπουμπλικανών που αποτελούν τη μειοψηφία, Μιτς Μακόνελ.

    Στη συνέχεια επέστρεψε στον Λευκό Οίκο για να παραστεί στον εορτασμό της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, παρουσία του Αμερικανού προέδρου, του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, και επιφανών Ελληνοαμερικανών.

    Εκδήλωση στο Λευκό Οίκο για την 25η Μαρτίου

    Ο Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε τους Έλληνες ότι σε κάθε εύκολη ή κάθε δύσκολη στιγμή θα έχουν έναν φίλο και εταίρο, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε στην εκδήλωση, που έγινε στο Λευκό Οίκο, για την επέτειο της Επανάστασης του 1821, η οποία γιορτάσθηκε για πρώτη φορά με παρουσία Έλληνα Πρωθυπουργού, του Γιώργου Παπανδρέου. «Παρών» ήταν, όπως κάθε χρόνο, και ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος.

    Η εκδήλωση έγινε φέτος λίγο νωρίτερα από την καθιερωμένη ημερομηνία, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του Αμερικανού Προέδρου, ο οποίος θα βρίσκεται σε περιοδεία στην Ασία.

    Ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στην εκδήλωση, στην οποία προσήλθε συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Άντα, αναφέρθηκε στις προσπάθειες των ΗΠΑ και του κ. Ομπάμα που δίνουν σάρκα και οστά στο όραμα της εμπέδωσης της Δημοκρατίας, ενώ αναφέρθηκε και στην ελληνική και την αμερικανική επανάσταση.

    Ο κ. Παπανδρέου εκθείασε τον ρόλο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, τον οποίο αποκάλεσε πνευματικό ηγέτη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, της οποίας, όπως είπε, είναι και ο ίδιος μέλος. Και πρόσθεσε ότι ο Αρχιεπίσκοπος κρατά ζωντανή την ελληνορθόδοξη πίστη.

    Προσκάλεσε τον Αμερικανό Πρόεδρο να επισκεφθεί την Αθήνα, ενώ αναφέρθηκε και στη βούλησή του να συνεργαστεί με την Ευρώπη, για την αποτελεσματική ρύθμιση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.

    Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις προσπάθειες της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, για την ανάταξη της οικονομίας και την προώθηση θεσμικών αλλαγών.

    Κλείνοντας τον σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα και οι ΗΠΑ βρίσκονται πάντα η μια δίπλα στην άλλη στο δρόμο της αναζήτησης της Δικαιοσύνης.

    Ο κ. Ομπάμα τόνισε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός κλήθηκε να κυβερνήσει την Ελλάδα σε μια δύσκολη περίοδο, όπως, προηγουμένως, ο πατέρας του και ο παππούς του. Και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος εορτασμού της επετείου της 25ης Μαρτίου από την παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε πολλές φορές στη λέξη "φιλότιμο", την οποία ταύτισε με τον Έλληνα, δίνοντας και την ετυμολογία της, λέγοντας ότι σημαίνει αγάπη για την τιμή, αλλά και πολλά παραπάνω. Σημαίνει και τη συνειδητοποίηση ότι έχουμε υποχρεώσεις απέναντι στον συνάνθρωπο, άρα χρειάζεται συλλογική δράση.

    Αναφέρθηκε και στη συμβολή της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και τον κ. Παπανδρέου προσωπικά, για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, τις προσπάθειες ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις προσπάθειες προσέγγισης με την Τουρκία.

    Τόνισε επίσης, ότι η Ελλάδα συμβάλλει στην εμπέδωση της σταθερότητας και της ειρήνης στον κόσμο, ως σύμμαχος και μέλος του ΝΑΤΟ.

    Αναφερόμενος στην κατάργηση της βίζας, ο κ. Ομπάμα είπε ότι θα ενισχυθούν οι οικονομικοί, πολιτικοί και κοινωνικοί δεσμοί των δύο λαών.

    Ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αναφέρθηκε στην ελληνική επανάσταση, τονίζοντας ότι πέτυχε το ακατόρθωτο, χάρη στην ψυχή, την καρδιά και το μυαλό των επαναστατών. Το παράδειγμά τους, πρόσθεσε, μας παρακινεί να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την εμπέδωση της Δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ειρήνης στον κόσμο. Τόνισε επίσης, ότι η ελληνοαμερικανική κοινότητα στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ομπάμα, για την προώθηση αυτών των αξιών. Αναφέρθηκε εξάλλου στη στήριξη που παρέχει ο Αμερικανός Πρόεδρος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στη δυναμική και τη συνεχή υποστήριξή του, για την επανένωση της Κύπρου και την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα των Σκοπίων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 March 2010 - 19:30:18 UTC