Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χαμηλότοκα δάνεια σε επιχειρήσεις
  • [02] Δύο σεισμοί μεταξύ Εύβοιας-Σκοπέλου
  • [03] Αθήνα:Περιορίζεται το ωράριο μουσικής
  • [04] Τουρκία: 57 οι νεκροί από τον σεισμό
  • [05] Το χειρόγραφο της "Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας" του Αϊνστάιν
  • [06] "Στήριξη των εργαζομένων"
  • [07] Βρέθηκε η σορός
  • [08] Συζητούν για ευρωταμείο

  • [01] Χαμηλότοκα δάνεια σε επιχειρήσεις

    Χαμηλότοκα δάνεια συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ με την εγγύηση του Δημοσίου μέσω του ΤΕΜΠΜΕ σε 100.000 επιχειρήσεις για την εξόφληση φορολογικών - ασφαλιστικών υποχρεώσεων και οφειλών σε προμηθευτές εξήγγειλε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη. Στόχος, όπως επεσήμανε, είναι να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας, να τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά αλλά και να υπάρξουν ταμειακά οφέλη για το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Οι λεπτομέρειες για τους όρους και προϋποθέσεις εφαρμογής των προγραμμάτων θα καθοριστούν από το ΤΕΜΠΜΕ στις 15 Μαρτίου, ωστόσο οι βασικές κατευθύνσεις όπως τις παρουσίασε σήμερα η κα Κατσέλη προβλέπουν τα εξής:

    -Στα προγράμματα εντάσσονται επιχειρήσεις όλων μορφών (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΑΕ κλπ.) και των κλάδων της οικονομίας, με προϋπόθεση να απασχολούν έως 50 άτομα και ο τζίρος τους να μην υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ

    -Τα δάνεια για το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς τα δάνεια κλιμακώνονται από 5.000 έως 100.000 ευρώ. Για επιχειρήσεις που απασχολούν έως 5 άτομα το όριο είναι 40.000 ευρώ, από 5 - 20 άτομα 70.000 ευρώ και από 20 ως 50 άτομα 100.000 ευρώ. Για την κάλυψη υποχρεώσεων προς προμηθευτές τα όρια είναι 5.000 - 300.000 ευρώ. Το επιτόκιο θα κυμαίνεται μεταξύ 5 και 6 % (Euribor εξαμήνου συν περιθώριο 4 ή 5 %).

    -Τα δάνεια θα αντιστοιχούν μέχρι και στο 100 % των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ και ΟΑΕΕ) και τους προμηθευτές, έναντι τιμολογίων. Η εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ θα καλύπτει το 80 % του δανείου και οι τράπεζες θα μπορούν να ζητούν εξασφαλίσεις από τους επιχειρηματίες έως και για το 10 %.

    -Το πρόγραμμα για Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία θα "τρέξει" ως τις 31 Δεκεμβρίου 2010 ενώ το δεύτερο πρόγραμμα, για την εξόφληση υποχρεώσεων προς προμηθευτές, ως τις 31 Δεκεμβρίου 2011.

    "Μέτρα όπως αυτά μπορούν να διώξουν τα μαύρα σύννεφα πάνω από την οικονομία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές", σχολίασε ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλος. Ο ίδιος τόνισε ότι το 2007 το 17,5 % των επιχειρήσεων δεν ανταποκρινόταν στις υποχρεώσεις καταβολής των εισφορών στον ΟΑΕΕ, το 2009 το ποσοστό ανέβηκε στο 33 % (μία στις τρεις) και εφέτος προβλέπεται να φθάσει στο 38 %.

    Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης είπε ότι τα προγράμματα αυτά, όπως και ο νόμος 3816 για τη ρύθμιση επιχειρηματικών οφειλών αποτελούν πολύ σημαντικά εργαλεία για την αγορά. Και ο γεν. γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Χ. Γκόρτσος ανέφερε ότι το τραπεζικό σύστημα στήριζε και εξακολουθεί να στηρίζει τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ, μέσω των οποίων έχουν διοχετευθεί μέχρι σήμερα στην αγορά περισσότερα από 5 δις. Ευρώ.

    Για ΦΠΑ και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα

    "Χαιρετίζουμε τις κινήσεις και πρωτοβουλίες των επιχειρηματικών οργανώσεων, να προωθήσουν ενέργειες ώστε να απορροφήσουν ολόκληρο ή το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του ΦΠΑ. Είναι σημαντικό να στηριχθεί το πραγματικό εισόδημα και να μην περάσουν οι αυξήσεις στις τιμές. Παράλληλα, κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα, ενεργοποιώντας ελεγκτικούς μηχανισμούς και καταναλωτικές οργανώσεις και εντάσσοντας νέα προϊόντα και υπηρεσίες στο Παρατηρητήριο τιμών".

    Αυτά δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη απαντώντας σε ερώτηση για την επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ, τονίζοντας ότι το αν θα απορροφηθεί ή όχι είναι το μεγάλο ζητούμενο.

    Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλος τόνισε ότι η αύξηση του ΦΠΑ δεν είναι δυνατόν να περάσει στις τιμές αυτήν την περίοδο. "Είναι τόσο μεγάλη η πτώση του τζίρου, είπε, που όχι μόνο δεν επιτρέπει αυξήσεις τιμών, έστω και αν είναι δικαιολογημένες αλλά οδηγούμαστε σε μειώσεις τιμών".

    Για τις πληροφορίες που κυκλοφορούν αναφορικά με το ενδεχόμενο μείωσης του 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα, η κα Κατσέλη τόνισε ότι δεν είναι ο ρόλος της κυβέρνησης να μπαίνει ανάμεσα στις διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων. "Κανένα Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΕΣΕΒΕΕ δεν πρόκειται να υπογράψει τέτοιου είδους πράξεις, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Ασημακόπουλος. Δεν θα δώσουμε εμείς τη χαριστική βολή στην αγορά. Όποιος άλλος θέλει, μπορεί να το κάνει".

    [02] Δύο σεισμοί μεταξύ Εύβοιας-Σκοπέλου

    Δύο σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Εύβοιας και Σκοπέλου. Η πρώτη, που σημειώθηκε στις 04:00, ήταν μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και η δεύτερη, που σημειώθηκε στις 04:55 ήταν μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

    Από τις δύο δονήσεις, που έγιναν αισθητές και στην Αττική, δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές.

    [03] Αθήνα:Περιορίζεται το ωράριο μουσικής

    Με στόχο την αρμονική συμβίωση των καταστηματαρχών με τους κατοίκους της πόλης εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας η περικοπή κατά δύο ώρες της μουσικής στα καταστήματα υγειονομικού ελέγχου. Η άδεια μουσικής θα ισχύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010 και θα δίνεται μόνο σε όσα καταστήματα διαθέτουν κλειστούς και όχι ανοικτούς χώρους.

    Συγκεκριμένα τα μουσικά όργανα τη χειμερινή περίοδο θα μπορούν να ακούγονται:

    Κυριακή μέχρι Πέμπτη έως τις 11.00 μ.μ.

    την Παρασκευή και το Σάββατο μέχρι τη 1.00 π.μ. και

    στις αργίες και τις παραμονές αργιών μέχρι τη 1.00 π.μ.

    Η διάρκεια λειτουργίας μουσικής οργάνων κατά τη θερινή περίοδο καθορίζεται ως εξής:

    Κυριακή - Πέμπτη μέχρι τις 12.00 π.μ.

    Παρασκευή και Σάββατο μέχρι τις 2.00 π.μ.

    και τις αργίες και παραμονές αργιών μέχρι τις 2.00 π.μ.

    Στους καταστηματάρχες που δεν υπακούουν στους κανόνες λειτουργίας θα επιβάλλονται κυρώσεις.

    Συγκεκριμένα, θα ανακαλείται η παράταση ωραρίου μουσικής στο συγκεκριμένο κατάστημα και θα αφαιρείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του. Επίσης προβλέπεται και η οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος όταν έχει σφραγιστεί για λόγους ηχορύπανσης και παραβιάζει τις σφραγίδες.

    Τέλος θα ανακαλείται η άδεια λειτουργίας μουσικών οργάνων όταν κοινοποιείται στη Διεύθυνση Αδειών Καταστημάτων μήνυση από τη Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή και Υγειονομικού Ελέγχου τροποποίηση των όρων της άδειας λειτουργίας μουσικών οργάνων και η υπηρεσία εισηγείται στη Δημαρχιακή Επιτροπή την ανάκληση της άδειας λειτουργίας μουσικών οργάνων.

    [04] Τουρκία: 57 οι νεκροί από τον σεισμό

    Τους 57 έφθασαν οι νεκροί από τον φονικό σεισμό που έπληξε τα ξημερώματα την ανατολική Τουρκία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζεμίλ Τσισέκ, ο οποίος βρίσκεται στον τόπο της καταστροφής μαζί με τρεις υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης.

    Πέντε χωριά που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο επλήγησαν από τον σεισμό, που σημειώθηκε κοντά στο Καρακοτσάν, της επαρχίας Ελαζίγκ, που βρίσκεται στο ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας.

    Περισσότεροι από είκοσι μετασεισμοί καταγράφηκαν στην περιοχή, ο ισχυρότερος από τους οποίους είχε μέγεθος 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

    [05] Το χειρόγραφο της "Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας" του Αϊνστάιν

    Το κοινό έχει την ευκαιρία να δει για πρώτη φορά στην ολότητά του το πρωτότυπο χειρόγραφο ενός κειμένου-ορόσημου για την επιστήμη, της "Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας" του Άλμπερτ Αϊνστάιν, σε έκθεση που διοργανώνει η Ακαδημία Επιστημών του Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ, με αφορμή την 50ή επέτειο από την ίδρυσή της.

    Η θεωρία του Αϊνστάιν, που περιέχεται στο ιστορικό 46σελιδο κείμενο, βοηθά στην κατανόηση των μυστηρίων του σύμπαντος, από το αρχικό "Μπινγκ Μπανγκ" ως τις μαύρες τρύπες στο διάστημα. Ο διάσημος φυσικός εξηγεί γιατί το σύμπαν επεκτείνεται και γιατί η βαρύτητα "καμπυλώνει" τον χωρόχρονο. Μεταξύ άλλων, μάθαμε ότι η ροή του χρόνου επηρεάζεται από τη βαρύτητα, με συνέπεια τα ρολόγια να τρέχουν πιο γρήγορα όσο πιο μακριά βρίσκονται από μια μεγάλη πηγή βαρύτητας (π.χ. τη Γη), ενώ οι δείκτες κινούνται πιο αργά όσο βρίσκονται πιο κοντά σε αυτήν.

    Το κείμενο, που γράφηκε στο σπίτι του Αϊνστάιν στο Βερολίνο και δωρίστηκε στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο το 1925, κατά την εγκαινίαση του τελευταίου, τυπώθηκε για πρώτη φορά το 1916. "Άλλαξε την κατανόησή μας για τον χώρο, τον χρόνο, τη βαρύτητα, στην πραγματικότητα για όλο το σύμπαν", δήλωσε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Χάνοκ Γκουτφρόιντ, πρόεδρος της ακαδημαϊκής επιτροπής για τα Αρχεία Αϊνστάιν του Εβραϊκού Πανεπιστημίου, που διαθέτουν την πλήρη συλλογή των γραπτών του διάσημου επιστήμονα.

    Το -γεμάτο μαθηματικές εξισώσεις και σχόλια, υπογραμμίσεις, διαγραφές και ξαναγραμμένες φράσεις- χειρόγραφο εκτίθεται σαν να είναι έργο τέχνης, σε μια ειδική θήκη από πεύκο, στη μέση ενός κατά τα άλλα γυμνού δωματίου με πολύ αχνό φωτισμό και υπό προσεκτικά ελεγχόμενες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας για λόγους προστασίας του κειμένου, θυμίζοντας έναν πραγματικό βωμό της επιστήμης.

    Μερικές σελίδες του χειρογράφου είχαν εκτεθεί στο παρελθόν, αλλά ποτέ ολόκληρο το ανεκτίμητης αξίας κείμενο, το οποίο θα εκτεθεί αυτή την φορά επί τρεις εβδομάδες. Το χειρόγραφο, που φυλαγόταν στα υπόγεια της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Ισραήλ, μεταφέρθηκε με θωρακισμένο όχημα στην Ακαδημία Επιστημών για να εκτεθεί μέχρι τις 25 Μαρτίου στην έκθεση, η οποία, μεταξύ άλλων, φροντίζει να αναδείξει "τη σχέση ανάμεσα στον Άλμπερτ Αϊνστάιν και το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο και τον εβραϊκό λαό", όπως δήλωσε ο Γκουτφρόιντ.

    Ο Αϊνστάιν γεννήθηκε το 1879 στην τότε Γερμανική Αυτοκρατορία και κέρδισε το Νόμπελ Φυσικής το 1921. Διέφυγε από τη ναζιστική Γερμανία στο μεσοπόλεμο. Αν και είχε συμβάλει στη δημιουργία του Εβραϊκού Πανεπιστημίου, αρνήθηκε να γίνει πρόεδρός του το 1952, όταν του υποβλήθηκε σχετικό αίτημα, όμως κληροδότησε με τη διαθήκη του όλα τα γραπτά του στο πανεπιστήμιο, πριν τον θάνατό του στις ΗΠΑ το 1976.

    [06] "Στήριξη των εργαζομένων"

    Για "αφηρημένες φιλοφρονήσεις και συμφωνία για την επόμενη δόση μέτρων", κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις επαφές του πρωθυπουργού με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

    "Η αλληλεγγύη στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. δεν αρκεί να είναι αλληλεγγύη μεταξύ κρατών και κυβερνήσεων. Η αλληλεγγύη πρέπει να στηρίζεται σε μέτρα εξόδου από την κρίση υπέρ των εργαζομένων και των λαϊκών τάξεων, την προστασία των κοινωνικών μας κατακτήσεων. Δεν μπορεί να είναι ένας οργανισμός που θα επιτηρεί αποτελεσματικότερα τα εκάστοτε μέτρα λιτότητας που αποκτούν οι αγορές. Ούτε να αποβλέπει στον καθησυχασμό των μεγάλων δανειστών, που είναι οι μεγάλες τράπεζες χωρών όπως η Γαλλία και η Γερμανία, ότι θα αποπληρωθούν τα χρέη έστω και αν υποφέρουν οι λαοί", τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

    "Τελευταίο, αλλά όχι μικρής σημασίας, είναι να επισημανθούν οι συμφωνίες, που παρά το έκρυθμο της κρίσης, βρήκαν το χρόνο να υπογραφούν στο Βερολίνο μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας: περιβάλλον, ενέργεια, έρευνα είναι οι τομείς που θα έχει το πάνω χέρι, ως επενδύτρια, η Γερμανία. Η συμφωνία για τους μετανάστες σημαίνει ότι οι μετανάστες στην Ελλάδα, ως φαίνεται, θα πληρώσουν την κρίση όχι μόνο ως εργάτες αλλά και ως πολίτες που θα διώκονται απηνώς με βάση τη γερμανική τεχνογνωσία".

    Συνέντευξη Αλέκου Αλαβάνου

    Πέρα από την οικονομική διάσταση υπάρχει κι ένα μεγάλο έλλειμμα δημοκρατίας στην επιβολή των μέτρων, τονίζει ο πρώην πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    «Η κυβέρνηση δεν έχει καμιά νομιμοποίηση να πάρει αυτά τα μέτρα και θα έπρεπε να κάνει δημοψήφισμα» υπογράμμισε. Κατά τον κ. Αλαβάνο, «το δικομματικό πολιτικό σκηνικό που υπάρχει δεν μπορεί πια να απαντήσει στα προβλήματα. Λέξη κλειδί για μένα είναι η λέξη Μέτωπο και η λέξη δημοψήφισμα. Σήμερα πρέπει να υπάρξει μια συμπαράταξη δυνάμεων από όλους τους πολιτικούς χώρους, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και άλλους για να δοθεί μια άλλη διέξοδος. Το πεδίο δράσης για την Αριστερά δεν είναι να ασχολείται με τις διενέξεις και τα σκοτεινά γραφεία αλλά να απαντήσει με μια μεγάλη ενότητα που θα ξεπεράσει ακόμα κι αυτή την ίδια την Αριστερά.»

    Τέλος ο κ. Αλαβάνος αναφέρει ότι «το μοντέλο της Ελλάδας είναι μεταδοτικό, είναι σαν ένα είδος γρίπης των χοίρων και το μοντέλο αυτό πρέπει να σταματήσει εδώ στην Ελλάδα.»

    Δείτε το video με τη συνέντευξη του κ. Αλέκου Αλαβάνου στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ

    [07] Βρέθηκε η σορός

    Η σορός άνδρα, που βρέθηκε χθες βράδυ σε κοιμητήριο της Λευκωσίας, είναι αυτή του τέως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ανακοίνωσε επίσημα ο εκπρόσωπος Τύπου της Κυπριακής Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός.

    Ο κ. Κατσουνωτός δήλωσε ότι νωρίς το πρωί ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις DNA από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι η σορός ανήκει στον τέως πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο κύριος Κατσουνωτός αρνήθηκε να αναφέρει οτιδήποτε για τις έρευνες της αστυνομίας, κατά πόσο στρέφονται στις κεντρικές φυλακές ή εάν έγιναν συλλήψεις.

    Αρκέστηκε να πει ότι η αστυνομία είχε πληροφορίες και ενήργησε μεθοδικά και με διακριτικότητα, για να φτάσει στα χτεσινά αποτελέσματα.

    Η σορός είχε κλαπεί στις 11 Δεκεμβρίου 2009 από το κοιμητήριο Δευτεράς, μια ημέρα πριν από το ετήσιο μνημόσυνο του.

    [08] Συζητούν για ευρωταμείο

    Ο Αμαντέου Αλφατάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, επιβεβαίωσε από τις Βρυξέλλες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με το Eurogroup και με τις χώρες του ευρώ, επεξεργάζεται πρόταση για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, ως μηχανισμού στήριξης των χωρών της ζώνης του ευρώ σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

    Ο Αμ. Αλφατάζ σημείωσε ότι παράλληλα, η Επιτροπή ετοιμάζει πρόταση για την ενίσχυση του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών στη ζώνη του ευρώ, αλλά και την επιτήρηση των χωρών της ευρωζώνης, «ούτως ώστε περιπτώσεις, όπως αυτή της Ελλάδας, να μην ξανασυμβούν». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, οι σχετικές προτάσεις θα υποβληθούν κατά τη διάρκεια της Ισπανικής Προεδρίας.

    Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις, που αφορούσαν τη λειτουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, τονίζοντας ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες, καθώς η Επιτροπή βρίσκεται στο πρωταρχικό στάδιο διαβούλευσης με τις χώρες του ευρώ και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο Αμ. Αλφατάζ αρκέστηκε να πει, ότι ο χαρακτήρας του εν λόγω μηχανισμού θα είναι προληπτικός και παρεμβατικός, όταν χρειάζεται.

    Τέλος, ξεκαθάρισε ότι η πρόταση της Επιτροπής για τη σύσταση ενός ΕΝΤ είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και ως εκ τούτου ο σκοπός δεν είναι να αντιμετωπιστεί η ελληνική κρίση, αλλά να βελτιωθεί η οικονομική διακυβέρνηση στη ζώνη του ευρώ. «Όπως έχει πει ο Επίτροπος Ρεν, από την ελληνική κρίση διδαχθήκαμε ότι είναι μεγάλη ανάγκη να βελτιωθεί η οικονομική διακυβέρνηση στη ζώνη του ευρώ», ανέφερε ο Αμ. Αλφατάζ.

    Δηλώσεις Μέρκελ

    Η επιβολή όρων διαφάνειας και περιορισμών στην αγορά των «ασφαλίστρων επί επισφαλών ομολόγων», τα λεγόμενα CDS (Credit Default Swaps), μόνον σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν αρκεί για την πάταξη της κερδοσκοπίας ενάντια στο Ευρώ, πρέπει να υπάρξει συμβολή και συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της προς ξένους ανταποκριτές, επιβεβαιώνοντας την ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας με τον γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον επικεφαλής της «ευρωομάδας» πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποίο και θα συναντηθεί σήμερα.

    «Βλέπουμε στο παράδειγμα της Ελλάδας το πως εκδηλώθηκε μία κερδοσκοπική επίθεση ενάντια στο ευρώ», είπε η κ. Μέρκελ χωρίς να ανοίξει περισσότερο τα χαρτιά της σχετικά με τη μορφή που θα πάρει και τον χρόνο που θα εκδηλωθεί αυτή η «Πρωτοβουλία». «Δεν μπορούμε να τα απαγορεύσουμε (σ.σ. τα CDS) αλλά πρέπει να επιβάλλουμε κανόνες, όρους διαφάνειας στη λειτουργία αυτής της αγοράς και τους αναγκαίους περιορισμούς», πρόσθεσε η κ. Μέρκελ υποδεικνύοντας την κατεύθυνση που κινείται η «Πρωτοβουλία».

    Η γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε την αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλει και των μέτρων που παίρνει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης, και όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IWF) είπε πως «δεν επιθυμεί να σχολιάζει σενάρια, δεδομένου ότι δεν έχει τεθεί θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας». Η Αγγελα Μέρκελ όταν ρωτήθηκε τι θα μπορούσε να γίνει προκειμένου να μειωθεί το απαγορευτικό ύψος του επιτοκίου με το οποίο υποχρεούται να δανείζεται η Ελλάδα, επέμεινε στη θέση ότι «η εμπιστοσύνη των αγορών θα ανακτηθεί βαθμηδόν με την συνεπή εφαρμογή των μέτρων που πήρε η ελληνική κυβέρνηση».

    Η κ. Μέρκελ ρωτήθηκε επίσης κατά πόσο δεν θα αποτελούσε βοήθεια προς την Ελλάδα να διευκολυνθεί να μειώσει τους εξοπλισμούς, με την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντί να πιέζεται για αγορές μαχητικών Eurofighter ή φρεγατών και απάντησε ότι όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν την εγγύηση της Συμμαχίας και ότι «για το θέμα της Τουρκίας» ο Έλληνας Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει καταστήσει σαφές πως επιδιώκει την επίτευξη συνθηκών καλής γειτονίας.

    Η κ. Μέρκελ τάχθηκε τέλος υπέρ της «ιδέας» να ιδρυθεί ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο «κατ΄ αναλογία» με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IWF) προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίζονται στο μέλλον «δύσκολες καταστάσεις», όπως αυτή της Ελλάδας, στο χώρο της ευρωζώνης, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι αυτό μπορεί μόνον να γίνει υπό τον όρο ότι προηγουμένως θα τροποποιηθεί η Συνθήκη της Λισαβόνας και όχι «από την πίσω πόρτα».

    «Η προοπτική της ίδρυσης ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου δεν είναι εξ αντικειμένου άμεση και χρειάζεται ακόμα πολύ ζύμωση», είπε η κ. Μέρκελ αποσαφηνίζοντας έτσι πως δεν πρόκειται για «μέτρο» άμεσης απόδοσης με στόχο την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα.

    Η «ιδέα» της ίδρυσης ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου έχει διατυπωθεί σε πολλές παραλλαγές κατ΄ επανάληψη στο γερμανικό τύπο, αλλά η «επίσημη» προβολή της έγινε το Σαββατοκύριακο με συνέντευξη του γερμανού υπουργού Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη εκφραστεί επί του προκειμένου θετικά, αλλά το θέμα πάντως εγκυμονεί ευρύτερης σημασίας αντιπαραθέσεις, δεδομένου ότι η «ιδέα» αυτή απορρίπτεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

    Ο επικεφαλής των οικονομολόγων της ΕΚΤ, Γίργκεν Σταρκ αντέδρασε, με τη δήλωση ότι «(η ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου) θα έδινε λάθος μηνύματα και λάθος κίνητρα και, σε τελευταία ανάλυση θα επιβάρυνε εκείνες τις χώρες που έχουν υγιείς οικονομίες».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 March 2010 - 7:30:27 UTC