Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπαράθεση για τον φόρο στα καύσιμα
  • [02] Περικοπές στις αποδοχές των βουλευτών
  • [03] Στο 10,6% η ανεργία το Νοέμβριο
  • [04] Σε επέμβαση υποβλήθηκε ο Μπίλ Κλίντον
  • [05] "Διαβάστηκε" το γονιδίωμα ανθρώπου που έζησε πριν 4.000 χρόνια
  • [06] "Δεν θα θιγούν δικαιώματα"
  • [07] Συζητούν για συνεργασία
  • [08] "Οχι" στη συμφωνία

  • [01] Αντιπαράθεση για τον φόρο στα καύσιμα

    Υψηλοί τόνοι αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και σύσσωμη την αντιπολίτευση επικράτησαν κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών - με το οποίο αυξήθηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα - τόσο επί της ουσίας του μέτρου, όσο και επί της διαδικασίας του κατεπείγοντος, με το οποίο εισήχθη προς ψήφιση.

    Το νομοσχέδιο τίθεται σε ονομαστική ψηφοφορία - μετά από αίτημα της ΝΔ - η οποία θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη στις 8 το βράδυ, με ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων.

    Ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα, ώστε να ξεπεράσει την συγκυρία, κατά την οποία η χώρα μας διέρχεται βαθιά κρίση και δέχεται τεράστια κερδοσκοπική επίθεση, χωρίς να αναγκαστεί να λάβει μέτρα τα οποία ουσιαστικά απεμπολούν την ανεξαρτησία της χώρα μας.

    Απαντώντας δε στο επιχείρημα όλων των πτερύγων της Βουλής για τον μη επείγοντα χαρακτήρα του νομοθετήματος και άρα ευτελισμού των θεσμών όταν η κυβέρνηση το εισάγει έτσι, ρώτησε (προς τα έδρανα των βουλευτών της ΝΔ) αν θεωρούν πως οι περιστάσεις επιτρέπουν ομφαλοσκόπηση, στην οποία επιδίδονταν οι ησυχαστές.

    «Για πεντέμισυ χρόνια η χώρα κινούνταν με τον αραμπά. Βρισκόμαστε στο μέσον μιας κρίσης κι είμαστε σε σημείο που δεν έχουμε περιθώριο για άλλες ήττες», είπε.

    Εκ μέρους της ΝΔ, ο εισηγητής Γ. Βρούτσης χαρακτήρισε το μέτρο αντιαναπτυξιακό και τόνισε ότι θα επιφέρει συνέπειες σε όλο το φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων της χώρας και θα επηρεαστεί η ανάπτυξη.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ αύξησε κατά 120 ευρώ μέσα σε τέσσερις μήνες τον ειδικό φόρο στα καύσιμα, καταλογίζει, ανακριβώς, στην ΝΔ ότι άσκησε την ίδια πολιτική, όταν επί των ημερών της κυβέρνησής της έγινε αύξηση 100 ευρώ σε τέσσερα χρόνια.

    Ακόμη είπε ότι η κυβέρνηση ευθύνεται για την κερδοσκοπία 36 εκατ. ευρώ που προκλήθηκε με αποθεματοποίηση καυσίμων, εξαιτίας της πρώιμης ανακοίνωσης του μέτρου.

    Ακόμη καταλόγισε έπαρση κι η αλαζονεία στην κυβέρνηση τονίζοντας πως η ΝΔ στηρίζει τις ορθές επιλογές, όχι, όμως, τα μέτρα που βυθίζουν την οικονομία.

    Απαντώντας ο Φ. Σαχινίδης τόνισε ότι "δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση", όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης του ζήτησε να δεσμευτεί ότι δεν θα πάει σε εβδομάδα τεσσάρων ημερών και δεν θα αυξήσει το ΦΠΑ, ενώ πρόσθεσε:

    «Είναι τόσο μεγάλο το διάστημα των τεσσάρων μηνών που χάσατε τις εκλογές για να είστε τόσο λαλίστατοι; Δεν βλέπω να αναλαμβάνετε καμία την ευθύνη. Είχατε πάρει τα μέτρα που βοηθούσαν να πάει η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά; Κι αν είναι έτσι γιατί το ΠΑΣΟΚ κληρονόμησε ό,τι χειρότερο έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μεταπολεμικά;».

    Αναφορικά με την επιχειρηματολογία για συναίνεση, ο υφυπουργός είπε πως θυμίζει την παροιμία «να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω μέλι», ενώ σχετικά με τις προτάσεις της ΝΔ για την Οικονομία, διερωτήθηκε:

    «Αφού έχετε μέτρα ποιος σας εμπόδιζε να τα εφαρμόσετε και να ενεργοποιήσετε το ΕΣΠΑ;».

    Ρώτησε επίσης προς την πτέρυγα της ΝΔ αν ίσχυαν τα όσα σήμερα ισχυρίζεται για τις συνέπειες της ρύθμισης τότε που, ως κυβέρνηση, έκανε αυξήσεις.

    «Μιλάτε για αισχροκέρδεια εσείς, που όχι μόνο είχατε προαναγγείλει αυξήσεις στα καύσιμα, αλλά ψηφίσατε και νόμο;», ρώτησε.

    «Φωνάζει κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης», ανταπάντησε ο Μ. Κεφαλογιάννης, καθιστώντας αποκλειστικά υπεύθυνη την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την «χαμένη οκταετία του '80, που δημιούργησε το χρέος, του οποίου τους τόκους πληρώνουν όλες οι κυβέρνησης της χώρας».

    «Δεν δικαιούστε να ομιλείτε. Είστε αυτοί που βάλατε ταφόπλακα στην Οικονομία», είπε.

    Ενώ ο κ. Κεφαλογιάννης δήλωσε ότι χαίρεται από την διαβεβαίωση του κ. Σαχινίδη, πρόσθεσε ότι δεν είναι εύκολο να γίνει πιστευτός, εξαιτίας της ανακολουθίας των προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών πράξεων της κυβέρνησης.

    Παρεμβαίνοντας στην συζήτηση ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας τόνισε πως όντως οι έκτακτες καταστάσεις, απαιτούν έκτακτες λύσεις, όχι όμως και έκτακτα λάθη. Αναφορικά με την διαδικασία του κατεπείγοντος είπε ότι πέντε κυβερνήσεις πριν, φέρανε μόλις δύο νομοσχέδια με αυτή την διαδικασία και ήταν πραγματικά επείγουσα. Επίσης είπε ότι πρωτοφανώς ανακοινώνει μια κυβέρνηση μια ρύθμιση και την καταθέτει οκτώ ημέρες μετά στη Βουλή.

    Ο κ. Σιούφας καταλόγισε ακόμη στην κυβέρνηση ότι δεν κινητοποιήθηκε κανένας ελεγκτικός μηχανισμός για να διαπιστώσει πως κινήθηκε η αγορά μετά την επιλογή των αυξήσεων.

    Τέλος απηύθυνε παραίνεση για τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών και των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, λέγοντας πως οι διαιρέσεις και οι συγχωνεύσεις υπουργείων και υπηρεσιών πρέπει να γίνονται με προσοχή.

    Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, είπε ότι η κυβέρνηση νομιμοποιεί τη ληστεία και την αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων. «Το σχέδιο νόμου εντάσσεται στη γενική αντιλαϊκή θύελλα που η κυβέρνηση προετοιμάζει για τον ελληνικό λαό», πρόσθεσε, σε αντιδιαστολή με το ότι διατηρεί το καθεστώς να μην πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο στα καύσιμα οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι αεροπορικές εταιρείες.

    Χαρακτήρισε «υποκριτική» την στάση της ΝΔ αφού άσκησε την ίδια πολιτική και ότι τώρα διαφωνώντας με το μέτρο, «συγκαλύπτει» την γενικότερη συναίνεση που προσφέρει στο ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Καραθανασόπουλος ζήτησε να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και να αντιταχθούμε στις επιλογές της ΕΕ.

    Κατά την παρέμβασή του στην συζήτηση ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης αφού είπε ότι το κόμμα του θα σκεφτεί αν θα παραμείνει στην αίθουσα σε τέτοιες διαδικασίες, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει ως κατεπείγον ένα νομοθέτημα άγριων φορολογικών μέτρων για να μην υποστεί τη βάσανο του ελέγχου.

    Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για έλλειψη φαντασίας, αφού δεν βρίσκει άλλους τρόπους να αυξήσει τα έσοδα, χωρίς να επιβάλλει φορολογία και υπέδειξε «να πάει στα κληροδοτήματα να βρει πακτωλό χρημάτων που θα μας βγάλουν από την κρίση».

    Αναφερόμενος στις επαφές του πρωθυπουργού στο εξωτερικό, ο κ. Καρατζαφέρης εκτίμησε ότι ο Γ.Παπανδρέου εκείνο που πέτυχε είναι τα μεγάλα αφεντικά να μας λένε ότι θα εγγυηθούν το ομόλογο, αν «πάρουμε έξι φρεγάτες και 30 Γιουροφάιτερ» κι ενώ μας αφήνουν αβοήθητους στις κερδοσκοπικές επιθέσεις.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε πως παρ' ότι της υποδεικνύονται τα σωστά μέτρα, η κυβέρνηση δεν τα λαμβάνει και πρόσθεσε ότι «όσο κι αν φωνάζουμε εμείς «έμπαινε», αν δεν βάλετε εσείς το γκολ δεν γίνεται».

    Διερωτήθηκε τέλος γιατί θέλουμε ακριβό ευρώ και όχι φθηνό ώστε να ξαναγεμίσουν τα ράφια στην Αμερική ελληνικά προϊόντα.

    «Έχουμε πρωθυπουργό που βρίσκεται σε επαφή με όλους τους ηγέτες για να βρει λύσεις, σε αντίθεση με τον πρώην πρωθυπουργό, που, όπως έγραφε ο Τύπος, ήταν κλεισμένος στα ξενοδοχεία», απάντησε ο κ. Σαχινίδης.

    Ο ειδικός αγορητής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης είπε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε πρώτα να περικόψει τις σπατάλες και όχι τα επιδόματα, διερωτώμενος γιατί πετάνε τα λίαρ τζετ που κοστίζουν 6.000 ευρώ την ώρα, γιατί δεν ζητούμε τις γερμανικές αποζημιώσεις, τα κεφάλαια που δανείσαμε και δημεύτηκαν από ξένες χώρες (Λιβύη, Αιθιοπία), γιατί δίνουμε «ένα σωρό συντάξεις» ΙΚΑ, σε Αλβανούς, Πακιστανούς κ.α.

    Εκ μέρους τους ΣΥΡΙΖΑ η Ευ. Αμμανατίδου τόνισε ότι δεν αμβλύνεται η κρίση με μέτρα που πλήττουν περισσότερο τον κόσμο, που μαστίζεται από την ανεργία και την οικονομική κρίση, ούτε υποβοηθείται η πράσινη ανάπτυξη με μέτρα σαν εκείνα με τα τέλη.

    «Είναι απαράδεκτος ο τρόπος που χειρίζεστε τα οικονομικά μέτρα, αντίθετα από εκείνα που λέγατε προεκλογικά» τόνισε και ανέφερε ότι αυτά δεν τα κάνει μια κυβέρνηση που θέλει να λέγεται σοσιαλιστική, ενώ ζήτησε να δώσει η κυβέρνηση στοιχεία εκείνων που αισχροκερδούν.

    [02] Περικοπές στις αποδοχές των βουλευτών

    Μισθολογικές μειώσεις σε βουλευτές και υπαλλήλους, καθώς και περικοπές δαπανών, συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος με στόχο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, τη συμβολή και του Κοινοβουλίου στην πανεθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Πετσάλνικος, μειώνονται:

    -Για τον πρόεδρο της Βουλής: κατά 10% τα έξοδα παράστασής του.

    -Για τους βουλευτές: κατά 5% η μηνιαία βουλευτική τους αποζημίωση, κατά 10% τα επιδόματα για οργάνωση γραφείου και έξοδα κίνησης και κατά 15% η αποζημίωση για συμμετοχή τους στις Επιτροπές της Βουλής.

    Σύμφωνα με τον κ. Πετσάλνικο, από τα μέτρα αυτά η μείωση των μηνιαίων αποδοχών των βουλευτών υπολογίζεται περί τα 1.030 για τον πρόεδρο της Βουλής, και περί τα 800 ευρώ για τους βουλευτές και θα εξοικονομηθούν 3.360.000 ευρώ για το 2010.

    Για τους υπαλλήλους της Βουλής μειώνονται:

    -Κατά 10% τα επιδόματα υπερωριακής εργασίας και κίνησης.

    -Κατά 10% το επίδομα έκτακτης αποζημίωσης μέχρι του ποσού 1.000 ευρώ και κατά 15% όταν το υπερβαίνει.

    Παράλληλα:

    -Αναστέλλεται, όπως και για όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου, η χορήγηση αύξησης σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια, καθώς και η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των επιδομάτων που τυχόν προβλεπόταν.

    - Χορηγείται μόνον η εισοδηματική ωρίμανση για όσους τη δικαιούνται.

    - Δεν θίγονται, όπως και στο δημόσιο τομέα, τα επιδόματα όπως οικογενειακών παροχών, μεταπτυχιακών σπουδών και άλλα για όσους τα δικαιούνται.

    -Θα ισχύσουν για τη Βουλή τα φορολογικά μέτρα που ανακοινώθηκε ότι θα ισχύσουν για όλο το δημόσιο τομέα.

    Από τα μέτρα αυτά θα εξοικονομηθούν περί τα 6.000.000 ευρώ για το 2010 και η συμβολή των υπαλλήλων υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί κατ' άτομο από 155 ευρώ - 350 ευρώ μηνιαίως.

    Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε ο κ. Πετσάλνικος αποφασίστηκε η περαιτέρω περικοπή των πιστώσεων του προϋπολογισμού της Βουλής κατά 3.000.000 ευρώ για το 2010.

    Από τον περασμένο Νοέμβριο, με την κατάρτιση του προϋπολογισμού της Βουλής για το 2010 είχε γίνει περικοπή κονδυλίων ύψους 4.000.000 ευρώ. Παράλληλα, πριν από τη λήξη του οικονομικού έτους για το 2009 η Βουλή επέστρεψε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ποσό ύψους 3.500.000 ευρώ.

    Όπως διευκρίνισε ο κ. Πετσάλνικος, από τις μισθολογικές μειώσεις και την περαιτέρω περικοπή των δαπανών του προϋπολογισμού της Βουλής, εξοικονομούνται συνολικά από το κοινοβούλιο 12.300.000 ευρώ. Συνυπολογίζοντας δε, και τις προηγούμενες περικοπές, η συμβολή της Βουλής για την εξυγίανση των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας θα φθάσει στα 20.000.000 ευρώ.

    «Είναι κοινή διαπίστωση ότι η χώρα μας βιώνει μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει, αλλά και των επιθέσεων που δέχεται από τους κερδοσκόπους των διεθνών χωρών. Η προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση αφορά όλους», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.

    [03] Στο 10,6% η ανεργία το Νοέμβριο

    Στο 10,6% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα το Νοέμβριο 2009, έναντι 7,8% το Νοέμβριο 2008.

    Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, οι άνεργοι το Νοέμβριο πέρυσι ανήλθαν σε 531.953 άτομα και αυξήθηκαν κατά 146.965 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2008 ( αύξηση 27,6%) και κατά 40.814 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2009 (αύξηση 8,3%).

    Το σύνολο των απασχολουμένων το Νοέμβριο πέρυσι εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.464.230 άτομα και παρουσίασε μείωση κατά 89.681 άτομα (2%) σε σχέση με το Νοέμβριο του 2008 και κατά 40.870 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2009 (0,9%).

    Η ανεργία στις γυναίκες ανήλθε το Νοέμβριο πέρυσι σε 13,3%, 11,6% το Νοέμβριο 2008 και στους άνδρες σε 8,8%, έναντι 5,2% το Νοέμβριο 2008.

    Ηλικιακά τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στα άτομα 15-24 ετών (27,8%) και στα άτομα 25-34 ετών (13,5%).

    Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας η υψηλότερη ανεργία καταγράφηκε το Νοέμβριο πέρυσι στις περιφέρειες νοτίου Αιγαίου (17,8%) , δυτικής Μακεδονίας (14,3%) και ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (14,2%).

    Στον αντίποδα, η χαμηλότερη ανεργία καταγράφηκε στο βόρειο Αιγαίο (5,9%), στην Πελοπόννησο (7,6%) και στη δυτική Ελλάδα (7,9%).

    [04] Σε επέμβαση υποβλήθηκε ο Μπίλ Κλίντον

    Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον υπεβλήθη επιτυχώς σε επέμβαση για να επαναλειτουργήσει σωστά μία καρδιακή αρτηρία, καθώς αισθάνθηκε δυσφορία στο στήθος, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.

    Ο 63χρονος Μπιλ Κλίντον, που το 2004 είχε υποβληθεί σε τετραπλό μπάι-πας, υπεβλήθη αυτή τη φορά σε δύο στεντ, αλλά -όπως διαβεβαίωσε ο καρδιολόγος του, Άλαν Σβαρτζ - "δεν υπήρξε ένδειξη καρδιακής κρίσης" και η επέμβαση ολοκληρώθηκε "χωρίς κανένα πρόβλημα".

    "Σήμερα ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον εισήχθη στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, καθώς αισθάνθηκε δυσφορία στο στήθος", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μπιλ Κλίντον. "Μετά από επίσκεψη στον καρδιολόγο του, υπεβλήθη σε επέμβαση για την τοποθέτηση δύο στεντ σε μία από τις καρδιακές αρτηρίες. Ο πρόεδρος Κλίντον είναι σε καλή διάθεση και να συνεχίσει να εργάζεται στο ίδρυμά του και για την προσπάθεια παροχής αρωγής στην Αϊτή", πρόσθεσε ο εκπρόσωπός του.

    [05] "Διαβάστηκε" το γονιδίωμα ανθρώπου που έζησε πριν 4.000 χρόνια

    Η ανάλυση του DNA μερικών ανθρώπινων τριχών, οι οποίες ανήκαν σε έναν άνδρα που έζησε πριν περίπου 4.000 χρόνια στη Γροιλανδία και διατηρήθηκαν ανέπαφες στο παγωμένο υπέδαφός της, επέτρεψε να "διαβαστεί" το αρχαιότερο γονιδίωμα σύγχρονου ανθρώπου. Το επίτευγμα δείχνει τις δυνατότητες "χρονομηχανής" που ανοίγει η βιολογία για την μελέτη των αρχαίων πολιτισμών.

    Η ανάγνωση του γονιδιώματος (σε ποσοστό περίπου 80%), προσέφερε μια σειρά από πληροφορίες για τον άνδρα, όπως ότι είχε μπροστινά δόντια σαν φτυάρια, σκούρο δέρμα, καστανά μάτια και σκούρα μαλλιά, τα οποία όμως του έπεφταν και κινδύνευε από φαλάκρα. Φαίνεται πως ήταν ευάλωτος στις μολύνσεις του αυτιού και πως πέθανε νέος.

    Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι πρόγονοί του είχαν μεταναστεύσει στη Γροιλανδία από τη βορειοανατολική Σιβηρία -αφού προηγουμένως είχαν φτάσει στην Αλάσκα μέσω του Βερίγγειου πορθμού- πριν περίπου 5.500 χρόνια. Άγνωστο παραμένει με ποιο τρόπο διέσχισαν την ταραγμένη θάλασσα μεταξύ Αλάσκας και Γροιλανδίας, σε μια πραγματική, αν και παραγνωρισμένη, "Οδύσσεια".

    Η ανακάλυψη και μελέτη έγινε από τεράστια πολυεθνική ομάδα επιστημόνων υπό τον καθηγητή Μόρτεν Ρασμούσεν και τον Έσκε Βίλερσλεβ του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό. Οι τρίχες είχαν ανακαλυφθεί το 1986 στο μόνιμα παγωμένο υπέδαφος της δυτικής ακτής της Γροιλανδίας, βόρεια του Αρκτικού κύκλου.

    Ο "Ινούκ", όπως ονομάστηκε από τους ερευνητές ("άνθρωπος" στη γροιλανδική γλώσσα), ανήκε σε μια φυλή κυνηγών της Λίθινης Εποχής (τους αινιγματικούς Σακάκ), την πρώτη που εγκαταστάθηκε στη Γροιλανδία. Οι άνθρωποι εκείνοι ζούσαν σε ένα τελείως αφιλόξενο περιβάλλον, κυνηγώντας κυρίως φώκιες και θαλασσοπούλια. Παραμένει άγνωστο πως εξαφανίστηκαν (γύρω στο 800 π.Χ.), πιθανώς λόγω κλιματικής αλλαγής ή ανταγωνισμού με άλλες φυλές. Η ανακάλυψη ανατρέπει τη θεωρία ότι η Γροιλανδία αποικήθηκε πρώτα από Ινουίτ ή από γηγενείς Αμερικανούς.

    Οι ερευνητές δήλωσαν βέβαιοι ότι τα επόμενα χρόνια πολύ περισσότερα δείγματα γενετικού υλικού από διάφορες περιοχές του κόσμου (ακόμα και από θερμότερες, όπου είναι πιο εύκολο τα δείγματα DNA να "μολυνθούν" από μύκητες και βακτήρια) θα αναλυθούν και θα προσφέρουν νέα στοιχεία. Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν "διαβάσει", σε γενικές γραμμές, από ακόμα αρχαιότερο DNA τα γονιδιώματα άλλων ειδών, όπως του μαμούθ (18.000 ετών) και του Νεάντερταλ (40.000 ετών).

    Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://www.nature.com/nature/journal/v463/n7282/abs/nature08835.html

    Κείμενο: Π.Δρακόπουλος

    [06] "Δεν θα θιγούν δικαιώματα"

    "Καμία αλλαγή δεν πρόκειται να γίνει στο καθεστώς συνταξιοδότησης - όριο ηλικίας, τρόπος υπολογισμού - για όσους έχουν θεμελιωμένα και ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα έως το 2013", διευκρινίζει σε σχετική ανακοίνωση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Ο υπουργός κ. Ανδρέας Λοβέρδος και ο υφυπουργός κ. Γιώργος Κουτρουμάνης θεωρούν επιζήμια για τους ίδιους τους εργαζομένους, αλλά και για τα οικονομικά των Ταμείων, τη σύγχυση, που εξακολουθούν κάποιοι να δημιουργούν.

    "Επειδή, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις μας, εξακολουθούν ορισμένοι να κινδυνολογούν και να εξωθούν εργαζομένους στην πρόωρη συνταξιοδότηση, επαναλαμβάνουμε ότι καμία αλλαγή δεν πρόκειται να γίνει στο καθεστώς συνταξιοδότησης - όριο ηλικίας, τρόπος υπολογισμού - για όσους έχουν θεμελιωμένα και ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα έως το 2013". "Οι εργαζόμενοι αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα και μετά τη ψήφιση του νέου νόμου να ασκήσουν το δικαίωμά τους με το καθεστώς που ισχύει σήμερα", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    Για «κρυφές» δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση μέσα από το σταθεροποιητικό πρόγραμμα απέναντι στις Βρυξέλλες για το ασφαλιστικό, κάνει λόγο η ΑΔΕΔΥ, το προεδρείο της οποίας συναντήθηκε χθες με τους υπουργούς Γ. Παπακωνσταντίνου και Αν.Λοβέρδο.

    "Η αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος από κοινωνικό σε κεφαλαιοποιητικό και ατομικό, η αύξηση των ορίων ηλικίας, η άμεση και μάλιστα εντός μηνός, ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης για την υλοποίηση της απόφασης του ΔΕΚ που οδηγεί στην εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών γυναικών και την ανατροπή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στο Δημόσιο, η άρνηση επιχορήγησης στον ΟΠΑΔ, στο ΤΠΔΥ αλλά και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, αποτελούν ουσιαστικά τα κρυφά σημεία του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης", αναφέρει, από την πλευρά της, η ΑΔΕΔΥ και προσθέτει:

    "Ιδιαίτερα για το θέμα υλοποίησης της απόφασης του ΔΕΚ η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πρέπει να έχει ολοκληρώσει την ψήφιση της σχετικής ρύθμισης ως τις 28 Μαρτίου 2010, επαναλαμβάνοντας απλά ότι η σχετική ρύθμιση θα αρχίσει να ισχύει από το 2013 και μετά.

    Με βάση τα παραπάνω υπήρξε αρνητική τοποθέτηση της κυβέρνησης σε όλα τα αιτήματα που τέθηκαν από την ΑΔΕΔΥ.

    Οι εξελίξεις αυτές έρχονται στη συνέχεια της πολιτικής λιτότητας και μείωσης του εισοδήματος των εργαζομένων από 10% έως 20%. Θα έχουν ως αποτέλεσμα την παραπέρα αφαίρεση βασικών ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο.

    Η μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 24 Φλεβάρη και η παραπέρα συνέχιση του αγώνα πρέπει να γίνου υπόθεση του κάθε εργαζόμενου για να μην περάσουν τα κυβερνητικά μέτρα και να γίνουν αποδεκτές οι θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος".

    [07] Συζητούν για συνεργασία

    "Συζητήσεις για πιθανή μελλοντική συνεργασία μεταξύ των βασικών μετόχων των εταιριών Olympic Air και Αεροπορίας Αιγαίου ΑΕ έχουν λάβει χώρα χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμη κάτι συγκεκριμένο που να μπορεί να ανακοινωθεί" επισημαίνει σε ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών η Marfin Investment Group, σχολιάζοντας δημοσιεύματα στον Τύπο.

    Σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Κέρδος" αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι είναι «έντονη η φημολογία ότι οι δύο πλευρές συζητούν (ή και συμφώνησαν) για συγχώνευση» και «η πληροφορία για ποσοστά 75%-25% στην κοινή εταιρεία, χωρίς άλλες λεπτομέρειες».

    [08] "Οχι" στη συμφωνία

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπλοκάρισε με καθαρή πλειοψηφία μια αμφιλεγόμενη συμφωνία που επιτρέπει να διαβιβάζονται στις ΗΠΑ τραπεζικά δεδομένα πολιτών της ΕΕ στο πλαίσιο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    Με 378 ψήφους έναντι 196, το Ευρωκοινοβούλιο άσκησε για πρώτη φορά το δικαίωμα βέτο στις διεθνείς συμφωνίες που του δίνει η νέα συνθήκη της Λισαβόνας για τη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμών, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Δεκεμβρίου.

    Η συμφωνία, η οποία υπογράφηκε το Νοέμβριο από τους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ, θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να συνεχίσουν "να παρακολουθούν τα ίχνη" της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας χρησιμοποιώντας τραπεζικά δεδομένα που συγκεντρώνονται από τη Swift, μια εταιρεία με έδρα το Βέλγιο, το δίκτυο της οποίας χρησιμοποιούν 8.000 χρηματοπιστωτικοί θεσμοί.

    Όμως οι ευρωβουλευτές ακολούθησαν τη σύσταση που διατύπωσε την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τις ελευθερίες των πολιτών, η οποία είχε εκφράσει ανησυχίες για την προστασία των ευρωπαϊκών προσωπικών δεδομένων και είχε ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής νέων διαπραγματεύσεων με τη συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου για να επιτευχθεί μια μακροπρόθεσμη συμφωνία για το θέμα αυτό.

    Οι Αμερικανοί, αλλά και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ασκούσαν εδώ και μερικές ημέρες έντονες πιέσεις για να ανατρέψουν το κλίμα και να διασώσουν τη συμφωνία, που θεωρούν πως έχει κρίσιμη σημασία για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    "Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απογοητευμένες" με αυτή την ψήφο, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. "Διακόπτει ένα σημαντικό αντιτρομοκρατικό πρόγραμμα" το οποίο "συνέβαλε με τρόπο σημαντικό στις κοινές προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 12 February 2010 - 7:30:24 UTC