Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλλαγές στη φορολογία
  • [02] "Τομές στο Ασφαλιστικό"
  • [03] "Παλλαϊκός ξεσηκωμός"
  • [04] "Φορολογική ασπίδα"
  • [05] "Οχι σε φοβικά σύνδρομα"
  • [06] Ματαίωση πτήσεων

  • [01] Αλλαγές στη φορολογία

    Καθορίζεται για όλους τους φορολογούμενους το χρηματικό ποσό των 12.000 ευρώ ως αφορολόγητο όριο και η νέα κλίμακα διαμορφώνεται ως εξής:

    Για ύψος εισοδήματος από 0 έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής καθορίζεται σε 0%, από 12.001 ευρώ έως 16.000 ευρώ ο συντελεστής καθορίζεται στο 18% και από 16.001 έως 22.000 ευρώ στο 24%.

    Στη συνέχεια ο συντελεστής φορολόγησης θα είναι 26% για εισοδήματα από 22.001 - 26.000 ευρώ, στο 32% για εισοδήματα από 26.001 ευρώ- 32.000 ευρώ και 36% για εισοδήματα από 32.001 - 40.000 ευρώ.

    Τέλος, για τα εισοδήματα από 40.001 - 60.000 ευρώ ο συντελεστής καθορίζεται στο 38% και άνω των 60.000 στο 40%.

    Εξάλλου σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου καταργούνται όλες οι περιπτώσεις αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων και όλες οι απαλλαγές από τη φορολογία εισοδήματος ή τη φορολόγηση εισοδημάτων με ειδικούς συντελεστές. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που αφορούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες αλλά σε συνδυασμό με το εισοδηματικό κριτήριο.

    Εξάλλου επιβάλλεται ετήσιος φόρος κατοχής μεγάλης ακίνητης περιουσίας που είναι ίσος με 0,1% για περιουσία από 400.001 ευρώ - 500.000 ευρώ και αυξάνεται κλιμακωτά ώστε να φθάσει το 1% για περιουσία άνω των 800.000 ευρώ.

    Η ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας θα φορολογηθεί όπως και των άλλων νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου κοινωφελούς σκοπού.

    Διευκρινίσεις για τις αποδείξεις

    Δύο εναλλακτικές επιλογές θα έχουν οι φορολογούμενοι για να υποβάλλουν τις αποδείξεις, με βάση τις οποίες θα διατηρούν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, οι φορολογούμενοι μπορούν να τις υποβάλλουν είτε ηλεκτρονικά σε ειδική φόρμα είτε με κλειστό φάκελο στην αρμόδια Εφορία. Ο υπουργός είπε επίσης ότι το σύστημα αυτό θα είναι μεταβατικό έως ότου υπάρξει τουλάχιστον η on line σύνδεση των εμπορικών καταστημάτων και των εταιριών παροχής υπηρεσιών με τις φορολογικές αρχές του υπουργείου Οικονομικών. Παράλληλα ανέφερε ότι για τα εισοδήματα έως 6.000 ευρώ δεν θα είναι υποχρεωτική η υποβολή αποδείξεων για να εξασφαλίζεται το αφορολόγητο. Διευκρίνισε ότι στον κατάλογο των αποδείξεων που θα λαμβάνονται υπόψη από την Εφορία δεν θα περιλαμβάνονται αυτές για δαπάνες κινητής τηλεφωνίας, ενώ αντίθετα θα λογίζονται οι αποδείξεις πληρωμής κοινοχρήστων.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η διαβούλευση για το φορολογικό νομοσχέδιο συνεχίζεται και το σχετικό σχέδιο νόμου θα υποβληθεί στη Βουλή τις επόμενες 2- 3 εβδομάδες. Στο πλαίσιο αυτό, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προκύψουν αλλαγές από τη διαβούλευση, αλλά αυτές θα είναι αποκλειστικά και μόνο στις βασικές αρχές που παρουσίασε σήμερα. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Παπακωνσταντίνου αποσαφήνισε ότι δεν θα επιβληθεί ΦΠΑ στις ιατρικές υπηρεσίες, καθώς το μέτρο αυτό είναι αντικοινοτικό (αντίθετα συζητείται ακόμη η επιβολή ΦΠΑ στις υπηρεσίες δικηγόρων), ενώ το καθεστώς έκπτωσης δαπανών για τα στεγαστικά δάνεια θα είναι σχετικά ίδιο με το ισχύον. Τα τεκμήρια (αυτοκίνητα, πισίνες, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, κ.λπ.) θα υπολογίζονται από την Εφορία αθροιστικά. Όσον αφορά την αναπροσαρμογή της κλίμακας για το φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας στην περίπτωση αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών, ο υπουργός είπε ότι "δεν δεσμευόμαστε ότι η αναπροσαρμογή αυτή θα είναι αντίστοιχη (ισόποση) της αύξησης των αντικειμενικών αξιών".

    Το δημοσιονομικό όφελος από τις αλλαγές στη φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων και ακίνητης περιουσίας θα είναι σε βάθος χρόνου, δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Αντίθετα, το συνολικό όφελος για το 2010 από την αύξηση του ΕΦΚ κατανάλωσης στα καύσιμα είναι περίπου 1 δισ. ευρώ και από την εισοδηματική πολιτική (μη χορήγηση αυξήσεων, περικοπή επιδομάτων, κ.λπ.) περίπου 800 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο της εισοδηματικής πολιτικής (το σχετικό σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα), ο υπουργός διευκρίνισε ότι η περικοπή των επιδομάτων κατά 10% θα είναι οριζόντια (χωρίς κλιμάκωση ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος), ενώ δεν περικόπτονται τα αναπηρικά επιδόματα. Όσον αφορά τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, ο υπουργός είπε ότι οι μικτές συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ, στις οποίες δεν θα δοθεί αύξηση, είναι της τάξης του 5% του συνόλου των συνταξιούχων του Δημοσίου και το δημοσιονομικό όφελος από τη μη χορήγηση αυξήσεων σε αυτές είναι περίπου 15 εκατ. ευρώ.

    [02] "Τομές στο Ασφαλιστικό"

    Σοβαρές αλλαγές - όχι μερεμέτια όπως είπε χαρακτηριστικά- τομές για να αντέξει το σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων στις επόμενες δεκαετίες εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής του Κοινωνικού Διαλόγου για το ασφαλιστικό.

    Σε δηλώσεις αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για τέσσερις μεγάλες αλλαγές. Πιο αναλυτικά:

    Α. Δίνεται τέλος στο καθεστώς των εθελουσίων εξόδων και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με στόχο να αυξηθεί κατά δύο έτη ο μέσος όρος της ηλικίας συνταξιοδότησης και να ξαναγυρίσει μέχρι το 2015 στα 63 χρόνια όπου και βρισκόταν πριν από λίγα έτη.

    Β. Διαχωρισμός της βασικής σύνταξης, προνοιακού χαρακτήρα που διασφαλίζει το κράτος από το σύνολο των συντάξιμων αποδοχών που αποκτούν πλέον ανταποδοτικά χαρακτηριστικά και θα καθορίζονται από το χρόνο που δούλεψε ο κάθε ασφαλισμένος και από το σύνολο των εισφορών που κατέβαλε στα αντίστοιχα ταμεία.

    Γ. Θεσμοθετείται οριστική διάκριση μεταξύ του τομέα σύνταξης και του τομέα περίθαλψης στα ασφαλιστικά ταμεία.

    Δ. Δημιουργείται φορέας που θα διαχειρίζεται με ενιαίους τρόπους (όχι συντηρητικούς αλλά ούτε και ρισκαδόρικους όπως σημείωσε ο κ. Λοβέρδος) τα αποθεματικά αλλά και τα διαθέσιμα στο κεφάλαιο αλληλεγγύης γενεών ενδεχομένως και την ακίνητη περιουσία των ταμείων. Κατά τον κ. Λοβέρδο αυτά τα στοιχεία παραμένουν ως ιδιοκτησία των ταμείων αλλά η διαχείρισή τους ανατίθεται πλέον σε αυτό τον νέο φορέα.

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έκανε λόγο για ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης που αντιμετωπίζει όλα τα θέματα (ΒΑΕ, αναπηρικές, διαδοχική, κλπ) .

    Με τη σημερινή συνεδρίαση, υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος, τελείωσε η εργασία της Επιτροπής Ειδικών.

    Στα μέσα Μαρτίου αυτή οφείλει να παραδώσει στην κυβέρνηση το πόρισμά της ενώ παράλληλα η κυβέρνηση θα ετοιμάζει, με γενικό τρόπο για να είναι εφικτό να ενσωματωθούν οι αλλαγές, το σχέδιο νόμου που θα θεσμοθετεί τις δομικές αλλαγές στο σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων που αποκτά εντελώς καινούργια χαρακτηριστικά αυτά που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε.

    Στην εισήγησή του προς την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ο κ. Λοβέρδος περιέλαβε στοιχεία όπως τα εξής:

    - Απαιτείται ριζική και ολοκληρωτική αναδιάρθρωση του συστήματος τόσο ως προς τις δομές όσο και προς τους τρόπους χρηματοδότησής του αφού απειλείται με κατάρρευση και η κυβέρνηση οφείλει να το διασώσει παίρνοντας αποφάσεις με χαρακτήρα εξυγιαντικό, ορθολογικό, αναλογικό και κοινωνικώς δίκαιο.

    -Το σύστημα που θα θεμελιωθεί με τις νέες δομικές αλλαγές θα είναι δημόσιο, καθολικό, βιώσιμο, εξορθολογισμένο, διαφανές και κοινωνικώς δίκαιο. Τα υψηλά εισοδήματα και οι εργασιακά ασφαλής θα κληθούν να συμβάλουν στην εύρυθμη λειτουργία του.

    -Η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει εντολές για εντατικούς ελέγχους μεικτών συνεργείων με στόχο τη μείωση της σπατάλης, της εισφοροδιαφυγής, της εισφοροκλοπής και της αδήλωτης εργασίας.

    -Αν όμως δεν εμπεδωθούν οι δομικές αλλαγές τα σημερινά χαρακτηριστικά του συστήματος θέτουν σε κίνδυνο την καταβολή των συντάξεων από το 2015 ενώ ήδη από το 2009 δημιουργούν αξεπέραστα προβλήματα στην οικονομία.

    -Οι προτάσεις που καταθέτει το υπουργείο Εργασίας αφορούν τον ιδιωτικό τομέα και τις ΔΕΚΟ, ενώ σε άλλη συζήτηση θα κριθούν οι αλλαγές που αφορούν το δημόσιο και οι αλλαγές δεν περιλαμβάνουν ασφαλισμένους που καλύπτονται από το υπουργείο ¶μυνας και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

    -Στους φορείς που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας ο πραγματικός μέσος όρος συνταξιοδότησης το 2008 είναι στα 61,4 χρόνια και βρίσκεται οριακά πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο ο οποίος είναι στα 61,1 χρόνια.

    -Απαγορεύεται με νομοθετική παρέμβαση κάθε εθελουσία έξοδος ή πρόωρη συνταξιοδότηση στο μέλλον.

    -Θεσμοθετείται νέο καθεστώς για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα που θα προβλέπει διαδικασίες επικαιροποίησης.

    -Η αναλογικότητα και η ανταποδοτική σχέση που δημιουργείται με τη νέα δομή των συντάξεων (άθροισμα βασικής και ανταποδοτικής σύνταξης) αποτελεί ισχυρό κίνητρο παραμονής στην εργασία. Ο κάθε εργαζόμενος θα έχει την ευκαιρία και τη δυνατότητα να αυξήσει και να διαμορφώσει έτσι ένα καλύτερο επίπεδο σύνταξης.

    -Τα διαθέσιμα των ταμείων ανέρχονται σήμερα σε 29,55 δισ. ευρώ. Το ταμείο Αλληλεγγύης πιστώθηκε από την κυβέρνηση με 580 εκατ. ευρώ για το 2009 ενώ για το 2010 η σχετική πίστωση προβλέπεται να ανέλθει στα 630 εκατ. ευρώ.

    -Καθιερώνεται πάγιο σύστημα ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ταμεία αντικαθιστώντας έτσι τις διαδοχικές ρυθμίσεις και κατά τον κ. Λοβέρδο δημιουργώντας συνθήκες απόλυτης διαφάνειας και αποκλεισμού των πελατειακών παρεμβάσεων.

    -Η ενοποίηση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Με κατεύθυνση τη συγκρότηση τριών ομάδων ως προς τη σύνταξη (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες) θα προωθηθεί σε βάθος δεκαετίας και μετά την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών.

    -Οι υπηρεσίες υγείας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης θα ενταχθούν σταδιακά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

    -Η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο σε εφαρμογή της απόφασης του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων θα αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά από το 2013.

    [03] "Παλλαϊκός ξεσηκωμός"

    «Πρέπει να γίνει σεισμός από τον εργατικό και παλλαϊκό ξεσηκωμό» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και καλεί στην αυριανή απεργία και στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ.

    «Η κυβέρνηση επιχειρεί να ανατινάξει συθέμελα ό,τι έχει απομείνει στο οικοδόμημα της κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων, κυριολεκτικά να σφαγιάσει όλες τις κατακτήσεις των προηγούμενων δεκαετιών και να καταδικάσει τους εργαζόμενους στην ανασφάλεια και στην αναζήτηση εργασίας ως τα βαθιά γεράματα» αναφέρει στην ίδια ανακοίνωση το ΚΚΕ.

    «Αυτά τα μέτρα ήταν προαποφασισμένα εδώ και καιρό, δεν πρέπει να περάσουν» υπογράμμίζει το ΚΚΕ και καλεί τους εργαζόμενους «να μην πιστέψουν καμία από τις δικαιολογίες της κυβέρνησης, να μην φοβηθούν καμία από τις απειλές».

    «Το κοινό αίτημα όλων των εργαζόμενων, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, των αυτοαπασχολούμενων, πρέπει να είναι καμία θυσία για την πλουτοκρατία. Να καταργηθούν τώρα όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, να μειωθούν τα όρια συνταξιοδότησης, 5 χρόνια νωρίτερα για τις εργαζόμενες γυναίκες. Να δοθούν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, σύγχρονες ιατροφαρμακευτικές παροχές σε ένα αποκλειστικά δωρεάν, δημόσιο σύστημα υγείας» καταλήγει η ανακοίνωση.

    [04] "Φορολογική ασπίδα"

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων στη χώρα μας κατέθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης κάνοντας λόγο για κυβερνητικές αστοχίες που οδήγησαν σε φυγή προς το εξωτερικό τραπεζικών καταθέσεων.

    Όπως υποστηρίζει ο κ. Καρατζαφέρης. πολλές χώρες, ανάμεσα τους Ιταλία και Τουρκία, έχουν εφαρμόσει τον τελευταίο χρόνο τη μέθοδο «φορολογικής ασπίδας» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης στο εσωτερικό τους Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, στην μεν Ιταλία την αύξηση εσόδων κατά 4,75 δισεκ ευρώ με τον επαναπατρισμό κεφαλαίων ύψους 95 δισεκ ευρώ ενώ στη Τουρκία εισροή στα κρατικά ταμεία 1 δισεκ ευρώ από περίπου 32 δισεκ ευρώ.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ προτείνει να υιοθετήσει η κυβέρνηση ανάλογη πολιτική προκειμένου να εισρεύσουν στην εγχώρια αγορά τα κεφάλαια του εξωτερικού και να επωφεληθεί η ελληνική οικονομία και το κράτος.

    "Δημοψήφισμα για την ιθαγένεια"

    Την πρόταση του για την διενέργεια δημοψηφίσματος επανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης κατά τη προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, που έγινε με πρωτοβουλία του κόμματός του, για το θέμα της απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας από αλλοδαπούς και τη μεταναστευτική πολιτική.

    Ο κ. Καρατζαφέρης εξέφρασε την έντονη αντίθεση του στην απόφαση της κυβέρνησης, αντιπρότεινε αντί για νομιμοποίηση να τους δοθεί κάρτα μακροχρόνιας παραμονής, μίλησε για «φυτίλι που ανάβει την ώρα που η χώρα χρειάζεται εθνική ομοψυχία» και κάλεσε τη ΝΔ και προσωπικά τον Αντώνη Σαμαρά να αποδεχτεί τη πρότασή του, ώστε να αποτρέψουν μαζί την περίπτωση να γίνει νόμος του κράτους σε λίγες ημέρες.

    «Για την πρωτοφανή οικονομική κρίση που περνάει η χώρα χρειάζεται να υπάρχει ομοψυχία. Γιατί βιάζεστε για ένα θέμα που κινδυνεύει η δημοκρατία. Ελάτε μετά από 3 μήνες να το συζητήσουμε. Γιατί δεν το κάνουμε αυτό; Τι θα αλλάξει; Ποιο είναι το κώλυμα; Γιατί βάζουμε φυτίλι ανάμεσα μας τώρα που χρειαζόμαστε ομοψυχία. Τι θέλετε να κερδίσετε;» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Στη συνέχεια, ο κ. Καρατζαφέρης, αμφισβήτησε τα στοιχεία της κυβέρνησης ότι στη χώρα μας οι νόμιμοι μετανάστες είναι 534.000, υποστηρίζοντας ότι σύμφωνα με δικά του στοιχεία, οι λαθρομετανάστες ξεπερνούν το 1,5 εκ.

    «Εσείς μιλάτε για μισό εκατομμύριο νόμιμους. Τους άλλους, που είναι ένα εκατομμύριο τι θα τους κάνετε; Πρέπει να βρούμε τους υπόλοιπους πόσοι και ποιοι είναι γιατί κανείς δεν το γνωρίζει. Σε 10 χρόνια θα έχουμε 3 εκ. μετανάστες. Το πράγμα δυσκολεύει δεν είναι απλό. Αν νομίζετε ότι η ελληνική κοινωνία θα τους δεχτεί, θα διαφωνήσω σφόδρα» πρόσθεσε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επέκρινε το ν/σ και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου λαθρομεταναστών και τελευταία δέχεται κύματα από αυτούς. Για αυτό, όπως είπε, πρέπει να είμαστε αυστηρότεροι, για να τους αποτρέψουμε και όχι να γινόμαστε ηπιότεροι. Επίσης υποστήριξε ότι υπάρχει διαφήμιση στο Iντερνετ, που τους καλεί να έρθουν στην Ελλάδα και με 5.000 ευρώ σε 5 χρόνια θα πολιτογραφηθούν Έλληνες.

    Ο κ. Καρατζαφέρης συνέκρινε την αύξηση της εγκληματικότητας με την αύξηση των λαθρομεταναστών και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να τους δεχτεί γιατί δεν είναι έτοιμη. Μπορεί όμως, είπε, να το κάνει αφού διαπιστωθεί πόσους πράγματι η χώρα μας αντέχει.

    Ακόμα, χαρακτήρισε ύβρη να συγκρίνονται οι Έλληνες ομογενείς οι οποίοι, όπως είπε, δεν μπορούν να έχουν δικαίωμα ψήφου, με τους λαθρομετανάστες. Υποστήριξε ότι 750.000 μετανάστες με δύο χρόνια εργασίας θα πάρουν σύνταξη την ίδια ώρα που το ασφαλιστικό είναι στον αέρα, ενώ 7 δισ. είναι ο τζίρος που κάνουν οι μετανάστες που πουλάνε προϊόντα στους δρόμους και ότι φεύγουν 12 δισ. στο χρόνο στο εξωτερικό.

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αντιπρότεινε αντί να νομιμοποιήσουμε τους μετανάστες να τους δίνουμε κάρτα υγείας αλλά και κάρτα μακροχρόνιας παραμονής.

    «Υπάρχει τρόπος να τους κάνουμε νόμιμους χωρίς να επιβαρυνθούμε. Κάντε λοιπόν δημοψήφισμα, διαφορετικά εσείς τραυματίζετε καίρια την διαβούλευση και την εθνική ομοψυχία», κατέληξε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Αντιπαράθεση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη

    Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη σημειώθηκε στη Βουλή, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας από αλλοδαπούς.

    Οι αιτιάσεις του κ. Καρατζαφέρη ότι το 60% των κακουργηματικών πράξεων στην χώρα μας γίνεται από μετανάστες καθώς και ότι υπάρχει ο κίνδυνος με το νέο νόμο για τους μετανάστες να πολιτικογραφηθούν Έλληνες 500.000 μουσουλμάνοι, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη που τον κατηγόρησε ότι ψεύδεται σκόπιμα.

    Ο κ. Καρατζαφέρης επανέλαβε την πρότασή του για δημοψήφισμα, καλώντας και την Αριστερά αυτή τη φορά να την υποστηρίξει. Κάλεσε την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τι προτίθεται να κάνει με το ένα εκατομμύριο των υπόλοιπων μεταναστών που δεν θα νομιμοποιηθούν, ενώ την επέκρινε γιατί υποστηρίζει την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, όταν η τελευταία δεν σέβεται την υπογραφή της.

    Απευθυνόμενος δε, προσωπικά στον κ. Χρυσοχοίδη και χαρακτηρίζοντας τον «υπουργό Προστασίας αριστερού πολίτη» και «αγαπημένο των Αμερικανών», ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ άφησε αιχμές για το γεγονός ότι οι Αμερικανοί δεν δίνουν ακόμα βίζα σε Έλληνες πολίτες, συνδέοντας το με το νέο νόμο για το μεταναστευτικό.

    «Θα πηγαίνουμε στη Νέα Υόρκη και θα είμαστε τριτοκοσμικοί. Παράρτημα της Αλ Κάϊντα θα είμαστε, όταν 500.000 μουσουλμάνους τους κάνουμε Έλληνες. Σε μια πολυκατοικία δεν έχουν δικαίωμα οι ενοικιαστές και ψηφίζουν οι ιδιοκτήτες. Εσείς τους βάζετε συνιδιοκτήτες. Δεν ξέρω πόσους ακόμα μετανάστες θα νομιμοποιήσετε. Με το νόμο που φέρνετε, 500.000 μουσουλμάνοι και 200.000 μετανάστες, μπορεί να προκύψει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μουσουλμάνος εκ Τουρκίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης που ζήτησε και πήρε το λόγο κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ ότι υπερέβη τα εσκεμμένα στο κοινοβούλιο.

    «Την πατρίδα μου υπηρετώ και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Αν οι Αμερικανοί θεωρούν ότι έχουμε 500.000 μουσουλμάνους προφανώς το ακούνε από εσάς, γιατί εμείς λέμε ότι έχουμε 60.000», τόνισε ο κ. Χρυσοχοίδης.

    Στο σημείο αυτό ο κ. Χρυσοχοίδης και αφού τόνισε ότι η χώρα μας παλεύει για μια ευρωτουρκική συμφωνία σε ότι αφορά τη λαθραία μετανάστευση, σημείωσε: «Μουσουλμάνο πρόεδρο έχουν οι ΗΠΑ, ως προς τι αυτά που λέτε ότι δεν δίνουν βίζα».

    Η αποστροφή αυτή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη προκάλεσε την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου, που παρότρυνε: «να είναι πιο προσεκτικές οι αναφορές μας για να μην κάνουμε λάθος σε σχέση με την πίστη και τα δόγματα στα οποία ανήκουν αρχηγοί άλλων χωρών. Ο Ομπάμα είχε ο ίδιος θυμίσει πιο δόγμα πρεσβεύει», πρόσθεσε ο κ. Πετσάλνικος.

    Παίρνοντας εκ νέου το λόγο ο κ. Καρατζαφέρης σημείωσε: «Η επιπολαιότητα δεν συγχωρείται σε υπουργό».

    [05] "Οχι σε φοβικά σύνδρομα"

    Σφοδρή επίθεση κατά του Αντώνη Σαμαρά και του Γιώργου Καρατζαφέρη, αποδίδοντάς τους «προσπάθεια φοβικού ρατσιστικού σύνδρομου» εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, ενώ ταυτόχρονα κατηγόρησε την κυβέρνηση για υπαναχώρηση.

    Ο κ. Τσίπρας επέκρινε τον κ. Καρατζαφέρη για τα όσα περίεργα, όπως τα χαρακτήρισε, ανέφερε για ασθένειες που μεταφέρουν στην ελληνική κοινωνία οι μετανάστες, αλλά και τον κ. Σαμαρά για τα όσα ανέλυσε με περίεργο τρόπο, όπως σημείωσε, περί πολυπολιτισμικότητας.

    Ταυτόχρονα κάλεσε τους δύο πολιτικούς αρχηγούς της ΝΔ και του ΛΑΟΣ να καταδικάσουν τα επεισόδια που δημιούργησε ακροδεξιά ομάδα προσπαθώντας να διαλύσουν εκδήλωση που γινόταν στην Παλαιά Βουλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επειδή είχαν διαφορετικές απόψεις.

    «Αναφέρομαι στους κ. Σαμαρά και κ. Καρατζαφέρη γιατί κάθε φορά που υπάρχουν επεισόδια καταγγέλλουν το ΣΥΡΙΖΑ ότι τα δημιουργεί. Θα ήθελα να καταδικάσουν αυτές τις πράξεις βίας γιατί είναι ρατσιστικές και γιατί τα βασικά δικαιώματα των ανθρώπων δεν μπορούν να είναι υπό την αίρεση δημοψηφίσματος», συμπλήρωσε.

    Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας τους κατηγόρησε ότι αγνοούν ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας της Ελλάδος και επενδύουν στο χρηματιστήριο του φόβου.

    «Η ανάλυση της επιχειρηματολογίας και της πρότασης τους περιορίζεται στις αιτίες της μετανάστευσης και προσχωρούν σε ρατσιστικά πρότυπα», τόνισε και πρόσθεσε: «Μιλάνε για επιχειρήσεις σκούπα λες και είναι σκουπίδια οι άνθρωποι. Είναι υποκριτικό να χαιρόμαστε που είναι ομογενείς και κατακτούν αξιώματα και να αρνούμαστε την ίδια ώρα σε άλλους συμπολίτες μας ναν έχουν την ίδια εξέλιξη».

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη και πολιτική, τόνισε ότι η θέση της αριστεράς είναι άρση των αιτιών που δημιουργούν και γιγαντώνουν τα μεταναστευτικά ρεύματα και ότι ο αγώνας ενάντια στο ρατσισμό βασίζεται σε αξίες οικουμενικές και είναι η βάση δημοκρατίας.

    «Όλες οι προηγούμενες νομοθετικές απόπειρες ήταν στρεβλές, αποσπασματικές, αντιμετώπισαν το φαινόμενο φοβικά και εισπρακτικά, αφήνοντας σε καθεστώς ημιπαρανομίας τους μετανάστες», συνέχισε ο κ. Τσίπρας ενώ έκανε λόγο για έντεχνους μύθους που καλλιεργήθηκαν για τον κακοποιό μετανάστη.

    Επέκρινε ακόμα «τα κηρύγματα μίσους από μέρος ιεραρχών», ενώ επιτέθηκε προσωπικά στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης ¶νθιμο που έπιασε στασίδι, όπως είπε χαρακτηριστικά, στα ΜΜΕ.

    Τέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποκύπτοντας στις πιέσεις της ΝΔ προκειμένου να έχει συναίνεση στην οικονομία, υποχώρησε σημαντικά στο θέμα της ιθαγένειας, παραχωρώντας την πολιτική ηγεμονία στον κ. Σαμαρά.

    «Μην χάσετε την ιστορική ευκαιρία να ανοίξετε νέους δρόμους. Είναι αναγκαία τομή για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής η πρόσβαση των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα στην ιθαγένεια. Αν εσείς δεν θελήστε να δώσετε αυτή τη μάχη με όρους ηγεμονίας των ιδεών θα την δώσουμε εμείς», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

    Η δευτερολογία του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

    Έντονα επικριτικός κατά του πρωθυπουργού εμφανίστηκε στη δευτερολογία του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι "είναι κακός σύμβουλος να διαβάζει τις δημοσκοπήσεις για την οικονομία όπως τον βολεύουν".

    Όπως υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, η άποψη των μισών, σχεδόν, Ελλήνων πολιτών χαρακτηρίζουν τα μέτρα δυσάρεστα και αναποτελεσματικά και ότι στο επόμενο στάδιο θα ξεπεράσουν το στάδιο της αμηχανίας και θα αντιδράσουν.

    «Θα αντιδράσουν όπως κάνουν και άλλοι λαοί. Όπως στη Πορτογαλία, του Σώκρατες, όπου απορρίφθηκε το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Θα σας αναγκάσουν να πάρετε πίσω τα σκληρά μέτρα που παίρνετε. Παίρνετε διαζύγιο με τα κοινωνικά στρώματα που σας στήριξαν»,υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

    Τέλος μίλησε για διαχρονικές βαρύτατες ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας των δύο μεγάλων κομμάτων, γιατί η ελληνική κοινωνία τείνει να έχει ρατσιστικά φοβικά σύνδρομα.

    Κλείνοντας επιτέθηκε και στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ για τους ψευδέστατους, όπως είπε, ισχυρισμούς του, ότι η αύξηση της εγκληματικότητας οφείλεται στους μετανάστες.

    Συνάντηση Τσίπρα-Ραγκούση

    Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση είχε στο υπουργείο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με θέμα συζήτησης το μεταναστευτικό.

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Τσίπρας, σε σύντομη δήλωσή του, ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ "θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί στη Βουλή ορισμένες αξίες" και "θα συγκρουστεί με το συντηρητικό μέτωπο, καθώς και με ένα κομμάτι της Εκκλησίας".

    -

    [06] Ματαίωση πτήσεων

    Κινητοποιήσεις ξεκινούν από αύριο τα συνδικάτα, με πρώτη την ΑΔΕΔΥ που έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία. Γενική 24ωρη απεργία έχει προγραμματίσει η ΓΣΕΕ για τις 24 Φεβρουαρίου.

    Στην απεργία αυτή θα συμμετάσχουν και οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας, καθώς και οι ηλεκτρονικοί της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι κλείνει ο ελληνικός εναέριος χώρος για 24 ώρες, πλην εξαιρετικών περιπτώσεων.

    Λόγω της απεργίας η Aegean Airlines και η Olympic Air ανακοίνωσαν ότι αναγκάζονται να ματαιώσουν, όλες τις πτήσεις των δικτύων τους και θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να προωθήσουν τους επιβάτες τους σε πτήσεις τις επόμενες ημέρες.

    Επίσης, λόγω της απεργίας που ξεκινά την 10η Φεβρουαρίου στις 00:00, η AEGEAN αναγκάζεται να αλλάξει την ώρα αναχώρησης στις κάτωθι πτήσεις της 9ης Φεβρουαρίου.

    - A3 137 Θεσσαλονίκη-Αθήνα, Αναχώρηση στις 22:45 αντί 23:20

    - A3 136 Αθήνα-Θεσσαλονίκη Αναχώρηση στις 22:45 αντί 23.30

    - A3 606/607 Αθήνα-Λονδίνο-Αθήνα, Αναχώρηση από Αθήνα στις 14:45 αντί 17:20 και αναχώρηση από Λονδίνο στις 19:45 αντί 22:20 (τοπική ώρα).

    Από την πλευρά της η Olympic Air ανακοίνωσε ότι η πτήση ΟΑ 266 Λονδίνο-Αθήνα, που επρόκειτο να αναχωρήσει από τη Βρετανική πρωτεύουσα αύριο, 9 Φεβρουαρίου, στις 22:15, ακυρώνεται, καθώς αναμενόταν στην Αθήνα γύρω στις 4 τα ξημερώματα.

    Επίσης, η πτήση ΟΑ 147 Αθήνα Βρυξέλλες, που επρόκειτο να αναχωρήσει σήμερα στις 16:30 θα αναχωρήσει τελικά μισή ώρα νωρίτερα, δηλαδή στις 14:00, ενώ από Βρυξέλλες, η αναχώρηση θα γίνει στις 19:10, αντί στις 19:45.

    Αλλαγές στα δρομολόγια του ΟΣΕ και του Προαστιακού

    Σοβαρά προβλήματα στην ομαλή διεξαγωγή των δρομολογίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα προκληθούν, εξαιτίας των 3 τρίωρων στάσεων εργασίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για το πάγωμα των μισθών, τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και τη συνεχιζόμενη, όπως αναφέρει η ΠΟΣ, απαξίωση του ΟΣΕ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σήμερα καταργούνται τα εξής δρομολόγια:

    - IC 75 από Θεσσαλονίκη έως Αθήνα και IC 74 στο τμήμα Θεσσαλονίκη μέχρι Δίκαια.

    - Το 604 στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

    - Το 2530 στον άξονα Αθήνα-Χαλκίδα.

    - Το 757 για Έδεσσα/Κοζάνη/Φλώρινα-Θεσσαλονίκη

    Για αύριο 10/2/2010 καταργούνται τα επιβατικά και εμπορικά δρομολόγια πλην των διεθνών, τα οποία θα κυκλοφορήσουν κανονικά, καθώς επίσης και τα δρομολόγια:

    - 1597/1598, 1596/1599, 2596/2599, 2597/2598, στον άξονα Θεσσαλονίκης-Λάρισας.

    - 738, 739/740, 751/752, 753 Θεσσαλονίκη - Έδεσσα /Φλώρινα.

    - 1580/1581, 2572/2573 Λάρισας - Βόλου

    - 1530, 1540, 1541, 1543, 1545, 1552, 1554, 1557, 1559 Αθήνας - Χαλκίδας

    - 20, 23 Καλαμάτας - Πάτρας

    - 1383, 3385, 3384, 3388 Πύργου - Κατάκολου

    - 1386 , 3387 Κατάκολου - Ολυμπίας

    - 1332, 1333 Διακοπτού - Καλάβρυτων

    - 7487/7488, 7489/7490, 7491/7492, 7493/7494, 8481/8482, 8483/8484, 8485/8486, 8487/8488 Καλαμάτας - Μεσσήνης και

    - 1522 και 1523 Αθήνας - Λαμίας

    Στον Προαστιακό και στο δίκτυο Πειραιάς-Κιάτο θα εκτελεστούν 6 δρομολόγια στις 9:44, στις 10:44, στις 11:44, στις 17:44, στις 18:44 και στις 19:44. Στον άξονα Κιάτο-Πειραιάς θα γίνουν επίσης έξι δρομολόγια, στις 9:36, 10:36, στις 11:36, στις 17:36, στις 17:36 και στις 19:36. Μειωμένα θα είναι τα δρομολόγια του Προαστιακού και στον ¶ξονα Αεροδρόμιο-Λιόσια-Αεροδρόμιο.

    Τέλος, την Πέμπτη, 11/2/2010:

    - Το δρομολόγιο 74 θα αναχωρήσει από τη Θεσσαλονίκη για Δίκαια στις 02:01.

    - Το δρομολόγιο 75 θα αναχωρήσει από Θεσσαλονίκη για Αθήνα στη 01.41, ενώ καταργούνται τα δρομολόγια 730 (Έδεσσα - Θεσσαλονίκη) και 1531 (Χαλκίδα - Αθήνα) .

    Κατά τη διάρκεια των στάσεων εργασίας δεν θα εξασφαλίζεται Υπηρεσία Κυκλοφορίας και για τις αμαξοστοιχίες του Μετρό στο τμήμα Δ. Πλακεντίας-Αεροδρομίου.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 February 2010 - 17:30:32 UTC