Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπό κατάθεση το ν/σ για τις ΑΠΕ
  • [02] Παραμένουν τα μπλόκα
  • [03] "Να εξαιρεθούν"

  • [01] Υπό κατάθεση το ν/σ για τις ΑΠΕ

    Με αλλαγές «μικρές και μεγάλες» -όπως είπε η ίδια- θα καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη. Ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το σχετικό νομοσχέδιο, η κα Μπιρμπίλη τόνισε ότι θα γίνουν δεκτές πολλές από τις προτάσεις, που κατατέθηκαν από αρμόδιους φορείς κατά το στάδιο της διαβούλευσης και δήλωσε ανοιχτή για περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές.

    Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ. Κατά τάχθηκαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, ορισμένοι βουλευτές, ακόμα και από το κυβερνών κόμμα, όπως οι Πάρης Κουκουλόπουλος, Αθανασία Μερεντίτη και Αλέξανδρος Αθανασιάδης διατύπωσαν επιφυλάξεις και προβληματισμούς ζητώντας να υπάρξουν οι αναγκαίες αποσαφηνίσεις κυρίως, ως προς την τιμολογιακή πολιτική, την παροχή κινήτρων για τους επενδυτές, καθώς και για τα δίκτυα μεταφοράς παραγόμενης ενέργειας.

    Η κα Μπιρμπίλη έδωσε, μεταξύ άλλων, έμφαση στην επιτάχυνση των διαδικασιών για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και στο θέμα των αδειοδότησεων μονάδων ηλεκτρικής παραγωγής με τέτοιες πηγές.

    Η υπουργός χαρακτήρισε το άρθρο για τις αδειοδοτήσεις ως «το σημαντικότερο, ίσως, του νομοσχεδίου», καθώς, όπως ανέφερε, επιχειρείται από τη μια να μειωθεί στους 12 μήνες ο χρόνος της διαδικασίας και από την άλλη, να περιοριστεί το μεγάλο εμπόριο αγοραπωλησίας τους στο στάδιο παραγωγής και μάλιστα κάτω από καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας.

    Διευκρίνισε δε, ότι οι μικρές εγκαταστάσεις θα εξαιρούνται από την άδεια παραγωγής, ενώ θα προβλέπονται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όχι μόνο για ιδιωτικά, αλλά και για δημόσια κτήρια.

    «Ο διάβολος κρύβεται πολλές φορές στις λεπτομέριες», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τομεάρχης περιβάλλοντος της ΝΔ, ζητώντας από την υπουργό να προσκομίσει αναλυτικά στοιχεία, τόσο ως προς την τιμολόγηση της ενέργειας, όσο και ως προς τα κίνητρα των επενδυτών «για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα επιβαρυνθεί ο καταναλωτής».

    Επίσης, κάλεσε την υπουργό να διευκρινίσει αν προτίθεται να καταργήσει τα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου, τα οποία όπως είπε πρέπει να είναι γενναία, ώστε να ενεργοποιηθεί η αγορά και να μην υπάρχει αδικαιολόγητη αύξηση στις ανανεώσιμες πηγές.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος, μίλησε για ν/σ, που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, και τόνισε ότι «η χώρα μας, που είναι η πιο πλούσια σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη, πρέπει να δημιουργήσει μεγαλύτερες διευκολύνσεις στους επενδυτές».

    Στο θέμα της τιμολόγησης έδωσε έμφαση ο πρώην υπουργός Μεταφορών, βουλευτής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας ότι «οι επενδυτές πρέπει να γνωρίζουν το ενδεχόμενο να υπάρξει σημαντική αύξηση στις τιμές».

    Άφησε δε, αιχμές ως προς την αντιμετώπιση από την υπουργό, της προεργασίας, που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ για τις πηγές, σημειώνοντας ότι περίμενε από αυτήν «μεγαλύτερη λεβεντιά».

    «Θεσμικά δεν παρέλαβα κανένα, ούτε ένα φάκελο, από τις προηγούμενες ηγεσίες των υπουργείων Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ», αντέτεινε η κα Μπιρμπίλη.

    [02] Παραμένουν τα μπλόκα

    Σε αδιέξοδο κατέληξε και η τρίτη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με εκπροσώπους από τα μπλόκα της Θεσσαλίας. Η υπουργός κ. Κ. Μπατζελή για άλλη μία φορά ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για εθνικές ενισχύσεις και δεσμεύτηκε να επιταχύνει τις διαδικασίες για την εξόφληση των κοινοτικών ενισχύσεων.

    Εκπρόσωπος των αγροτών από το μπλόκο της Λάρισας ανέφερε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με κλιμάκωση τους, καθώς η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί τα οικονομικά τους αιτήματα.

    Σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι εκπρόσωποι των αγροτών, η κα Μπατζελή δέχτηκε δύο προτάσεις τους. Η μία αφορά τη σύνταξη μητρώου αγροτών και η άλλη τη σύνταξη μητρώου εμπόρων στο οποίο η ένταξη θα είναι εθελοντική.

    Τη μεγαλύτερη ένταση στη συνάντηση προκάλεσε η καθυστέρηση στην εξόφληση των κοινοτικών ενισχύσεων, για την οποία η κ. Μπατζελή είπε ότι δεν θα διακινδυνεύσει την επιβολή μεγάλων προστίμων από την ΕΕ, για λίγες ημέρες.

    Τα μπλόκα

    Οι αγρότες της Θεσσαλίας κρατούν αποκλεισμένους τους οδικούς κόμβους της Νίκαιας και των Μικροθηβών, ενώ η διέλευση των οχημάτων γίνεται κανονικά από τον Τύρναβο και την Ελασσόνα.

    Την απόφαση να παραμείνουν τα τρακτέρ στον κόμβο του Στρυμονικού, χωρίς όμως να κλείνουν την εθνική οδό Σερρών - Θεσσαλονίκης, πήραν σήμερα και έπειτα από ευρεία σύσκεψη, οι αγρότες των συλλόγων της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων (ΟΑΣ) και Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων (ΟΔΑΣ), που μετέχουν στο μπλόκο.

    Εξάλλου, έκλεισε ξανά σήμερα το πρωί η οδική διέλευση από το μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα Σερρών και για τα ΙΧ επιβατηγά οχήματα και τα λεωφορεία. Οι αγρότες είχαν ανοίξει το μπλόκο στις δύο τα ξημερώματα, επιτρέποντας τη διέλευση μόνον των επιβατηγών αυτοκινήτων. Σε ό,τι αφορά, άλλωστε στα φορτηγά, δεν επιτρέπουν τη διέλευσή τους από το απόγευμα της Κυριακής.

    Κλειστό παραμένει, επίσης, για τρίτη συνεχή εβδομάδα, το τμήμα Σερρών - Καβάλας της Εγνατίας οδού, στο ύψος του κόμβου των Κερδυλλίων.

    Οι αγρότες του νομού Γρεβενών μετά από συνέλευση που πραγματοποίησε η συντονιστική τους επιτροπή, αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και απέκλεισαν στις 3.30 μ.μ. και για μια ώρα τον κόμβο της Εγνατίας Οδού με την παλιά εθνική οδό Γρεβενών - Κοζάνης. Σε νέα συνέλευση που θα πραγματοποιήσουν αύριο το μεσημέρι θα αποφασίσουν για την περαιτέρω στάσή τους.

    Ομαλά λειτουργούν τα τελωνεία του Ορμενίου και των Κήπων στο νομό του Έβρου, καθώς τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν δεξιά και αριστερά του δρόμου, χωρίς να εμποδίζουν την κίνηση των οχημάτων. Οι αγρότες έχουν αποσυρθεί από το τελωνείο των Κήπων, ενώ στο τελωνείο του Ορμενίου, γίνονται σταδιακοί αποκλεισμοί.

    Στο μπλόκο του Κάστρου Βοιωτίας οι αγρότες έχουν σκληρύνει την στάση τους έχοντας κόψει όλους τους παράδρομους προκαλώντας έτσι πολύωρη ταλαιπωρία στους οδηγούς που αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν επαρχιακούς και αγροτικούς δρόμους για να συνεχίσουν το ταξίδι τους για Αθήνα.

    Οι αγρότες από το μπλόκο της Αλαμάνας έχουν μετακινήσει από χθες τα τρακτέρ στον κόμβο των Θερμοπυλών και λίγο πριν τη μία το μεσημέρι έκλεισαν και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, καθώς και τον δρόμο Λαμίας - Άμφισσας, «κόβοντας» την Ελλάδα στα δύο για περισσότερο από μία ώρα.

    Και χθες είχαν κλείσει τον δρόμο στο ίδιο σημείο, ενώ έχουν αποφασίσει, κάθε μέρα να επεκτείνουν τον αποκλεισμό σε εκείνο το σημείο, επιμηκύνοντας συνεχώς τη χρονική διάρκεια της παραμονής τους. Προαναγγέλλουν, μάλιστα, για αύριο μεγαλύτερο αποκλεισμό.

    Παράλληλα, στην περιοχή του Δομοκού οι αγρότες, που δεν έχουν μεταφερθεί στον κόμβο της Αλαμάνας, με άλλα τρακτέρ προετοιμάζουν ένα ακόμη μπλόκο στη θέση του «Δρούγου», λίγο μετά τον Δομοκό, στο 41ο χλμ της παλαιάς εθνικής οδού Λαμίας -Λάρισας. Αν πραγματοποιήσουν την απειλή τους, σήμερα ή αύριο θα κοπεί η κυκλοφορία από Λαμία προς Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα και αντίστροφα.

    Στην παλαιά εθνική οδό Λαμίας - Λιβαδειάς στο μπλόκο της Ελάτειας, στα όρια της Φθιώτιδας με την Βοιωτία, οι αγρότες έχουν σκληρύνει τη στάση τους κόβοντας και μικρούς παραδρόμους στην περιοχή, που διευκόλυναν τη διέλευση των μικρών Ι.Χ.

    Στην Πελοπόννησο, αγρότες έκλεισαν λίγο πριν από τη 1 το μεσημέρι την εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου στο ύψος της γέφυρας του ποταμού Μεγανίτη, στο Αίγιο. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό και παρακαμπτηρίους δρόμους.

    Αντίθετα, άνοιξε η εθνική οδός Πατρών - Πύργου, που ήταν αποκλεισμένη στο ύψος του κόμβου της Βιομηχανικής Περιοχής Πατρών.

    Στο «χορό» των κινητοποιήσεων και οι κτηνοτρόφοι

    Στο «χορό» των κινητοποιήσεων μπήκαν και οι κτηνοτρόφοι, που διεκδικούν τόσο οικονομικές ενισχύσεις, όσο και -κυρίως- την επίλυση θεσμικών τους αιτημάτων.

    Χθες, μετά το μεσημέρι, Βορειοελλαδίτες κτηνοτρόφοι έριξαν μεγάλες ποσότητες γάλακτος, στο οδόστρωμα, μπροστά από τη διασταύρωση «Πράσινα Φανάρια», κοντά στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

    Την προσεχή Πέμπτη, κτηνοτρόφοι από τη Δράμα πρόκειται να κατευθυνθούν στο τελωνείο της Εξοχής, όπου προτίθενται να ρίξουν στους δρόμους μεγάλες ποσότητες γάλακτος.

    Αντίστοιχη κίνηση θα ακολουθήσει την Παρασκευή από κτηνοτρόφους της Ξάνθης, οι οποίοι θα αποκλείσουν κατά πάσα πιθανότητα το κτίριο της νομαρχίας.

    Το Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου, θα συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη η ολομέλεια των προέδρων των κτηνοτροφικών συλλόγων της χώρας, προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, αναφορικά με την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

    Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Δημήτρη Καμπούρη, οι κτηνοτρόφοι προτίθενται να πραγματοποιήσουν στην Αθήνα πανελλαδικό συλλαλητήριο, είτε στα τέλη του Φεβρουαρίου, είτε το αργότερο στις αρχές του επόμενου μήνα.

    Στο μεταξύ, συλλαλητήριο αγροτών και κτηνοτρόφων στο άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, προανήγγειλε για τις 6 Φεβρουαρίου η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), ενόψει και της διεθνούς αγροτικής έκθεσης AGROTICA (3-7/2). Με ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΥ καλεί τους αγρότες σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο, που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι, με αιτήματα -μεταξύ άλλων- την κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, την κατάργηση του φόρου στο πετρέλαιο και την άμεση καταβολή της συνδεδεμένης και αποσυνδεμένης επιδότησης, με ταυτόχρονη κατάργηση του διαχωρισμού σε αγρότες κατά κύριο και μη επάγγελμα.

    «Για τρίτη συνεχή χρονιά οι τιμές σε όλα τα προϊόντα είναι εξευτελιστικές, με συνέπεια μεγάλη μείωση στο εισόδημα μας. Τα χρέη είναι υπέρογκα, ενώ το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο. Από τις ενισχύσεις του ΟΣΔΕ πήραμε μόνο 60%, ενώ μεγάλος αριθμός αγροτών δεν παίρνει την επιστροφή φόρου από το πετρέλαιο», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    Αλλα αιτήματα είναι η προστασία της ντόπιας παραγωγής από ανεξέλεγκτες εισαγωγές ομοειδών προϊόντων, το τριετές πάγωμα των χρεών προς την ΑΤΕ και η δεκαετής ρύθμιση των χρεών χωρίς πανωτόκια και η τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει όλες τις ζημιές που οφείλονται σε καιρικά φαινόμενα, με αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών.

    [03] "Να εξαιρεθούν"

    Την αντίθεσή του για φορολογικά μέτρα και συνεισφορά στην εθνική προσπάθεια για έξοδο από την οικονομική κρίση στα περίπου 2 εκατ. ελλήνων που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Αλτερ.

    «Είναι παράλογο κι άδικο ακόμα και να το συζητάμε», είπε και αναφερόμενος στην χθεσινή κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, συμφώνησε μεν ότι «όλος ο Ελληνικός λαός πρέπει να συνδράμει στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας και εξόδου από την κρίση, πλην όμως δεν μπορούμε να πούμε σ΄ όλους ότι αυξάνουμε τη φορολογία κατά 10%».

    Εκτίμησε ότι πρέπει να υπάρξει κλιμάκωση, λέγοντας ότι στα κατώτατα όρια, δηλαδή στα περίπου 2 εκατ. των πολιτών που ζουν κάτω απ΄ το όριο της φτώχειας, δεν μπορούμε να επιβάλλουμε κανενός είδους φόρο.

    «Αλλά από εκει και πάνω θα πρέπει να υπάρξει σταδιακή κλιμάκωση. Το όποιο μέτρο με γενικό φορολογικό χαρακτήρα σαφώς αδικεί τους οικονομικά ασθενέστερους», είπε ο κ.Καρατζαφέρης.

    Αναφερόμενος στην εισοδηματική πολιτική πρότεινε την «αρχή του 7πλασίου», δηλαδή, όπως εξήγησε, κανένας μισθός στο δημόσιο να μην υπερβαίνει το 7πλάσιο του βασικού.

    Δήλωσε τρομαγμένος από την πρόταση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για εκποίηση της περιουσίας στο ΙΚΑ και πρότεινε την δημιουργία ενός ενιαίου ασφαλιστικού φορέα και την δημιουργία μιας τράπεζας στην οποία θα περιέλθουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των Ταμείων προς αξιοποίηση. Η τράπεζα αυτή - όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του Λα.Ο.Σ.- θα αξιοποιεί την περιουσία των Ταμείων και τα όποια κέρδη της θα αποτελούν πόρο για το ενιαίο ασφαλιστικό ταμείο.

    Σε ό,τι αφορά τα όρια συνταξιοδότησης, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ανέφερε ότι αυτά θα αυξηθούν συνολικά σ΄ όλη την Ευρώπη και μοιραία θα ακολουθήσει και η Ελλάδα.

    Χαρακτήρισε κοινωνικά άδικη την αύξηση του φόρου στα καύσιμα και υποστήριξε ότι αν και ο πρωθυπουργός γνωρίζει και το πρόβλημα του ελλείμματος και τις αιτίες που το δημιούργησαν, δεν έχει το «αποτελεσματικό αντίδοτο» για την καταπολέμηση του.

    Για το πάγωμα των μισθών είπε πως εάν δεν ακολουθηθεί από υποχρεωτικές μετατάξεις υπαλλήλων έτσι ώστε να υπάρξει ορθολογικότερη κατανομή και να δούμε που υπάρχουν πραγματικά κενά, θα δημιουργήσει μόνο στρεβλώσεις και δυσλειτουργίες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 3 February 2010 - 17:30:20 UTC