Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές Δρούτσα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ
  • [02] "Δε θα μπουν νέοι φόροι για τα ταμεία"
  • [03] Εξεταστική Επιτροπή για τη Ζήμενς
  • [04] Υπαγωγή της ΕΥΠ στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
  • [05] Ρόδι, ο καρπός τον Ολύμπιων θεών
  • [06] Ενισχύουν τα μπλόκα
  • [07] "Οχι σε αντιλαϊκά μέτρα"
  • [08] "Να δείξουμε σύνεση"
  • [09] "Δεν συναινούμε"
  • [10] Αντιδράσεις για τους σαρωτές

  • [01] Επαφές Δρούτσα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    Τις ελληνικές θέσεις στα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα μας, όπως και την επιθυμία της Ελλάδας να συμβάλει με πρωτοβουλίες στην ευρύτερη περιοχή της, κυρίως στα Βαλκάνια αλλά και στη Μέση Ανατολή, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον και τον αναπληρωτή υπουργό, Τζέιμς Στάινμπεργκ, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η αρχική κοινή συνάντηση διήρκεσε 15 λεπτά, και στη συνέχεια οι κ. Δρούτσας και Στάινμπεργκ συζήτησαν για περίπου 50 λεπτά.

    Κατά την έξοδό του από τις συναντήσεις ο κ. Δρούτσας προέβη στην παρακάτω δήλωση: «Συναντήθηκα με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, με την υπουργό κα Κλίντον, και τον αναπληρωτή Υπουργό κ. Στάινμπεργκ. Ήταν μια καλή ευκαιρία να εμβαθύνουμε πάλι τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, να ανταλλάξουμε απόψεις για όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, τις διεθνείς εξελίξεις, να αναδείξουμε κι εμείς το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο σε αυτές τις διεθνείς εξελίξεις, ιδιαίτερα στην άμεση γειτονιά μας. Έχουμε να παίξουμε ρόλο στα Βαλκάνια, έχουμε ρόλο να διαδραματίσουμε και να προσφέρουμε στη περιοχή της Μέσης Ανατολής και στον Αραβικό κόσμο. Αυτή είναι η εικόνα την οποία θέλουμε πάλι να παρουσιάσουμε στη διεθνή κοινότητα. Μια εικόνα της Ελλάδας με παρουσία, με φωνή, με πραγματικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις.

    Ήταν και μια άριστη ευκαιρία να επαναλάβω τις θέσεις της Ελλάδας στα θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος. Στο Κυπριακό διανύουμε πάλι μια φάση σημαντική, στις σχέσεις μας με την Τουρκία είναι γνωστή η προσπάθειά μας για μια νέα προσέγγιση και μια συνεργασία με την Τουρκία, στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ η βούληση και επιθυμία της Ελλάδας για επίλυση είναι γνωστή όπως είναι γνωστή και η ελληνική εθνική κόκκινη γραμμή σε αυτό το θέμα. Σε όλα αυτά τα θέματα είναι σημαντικό να γνωρίζουν και οι ΗΠΑ τις θέσεις μας, να τις επαναλάβουμε, ώστε να γνωρίζουν και τη δική μας τη προσέγγιση, πάντα στο πλαίσιο συνεργασίας των δύο χωρών μας, μιας συνεργασίας ισότιμης μεταξύ δύο συμμάχων και εταίρων".

    Για την κατάργηση της βίζας, ζήτημα που επίσης εθίγη, ο κ. Δρούτσας σημείωσε ότι "από πλευράς της Ελλάδας έχουμε ήδη ολοκληρώσει όλες τις δικές μας προετοιμασίες και τις υποχρεώσεις μας σε αυτό το θέμα. Αυτό μας το επιβεβαίωσε και η αμερικανική πλευρά, ότι από πλευράς Ελλάδας είμαστε έτοιμοι. Είναι πλέον θέμα εσωτερικών διαδικασιών των ΗΠΑ, τις οποίες τώρα κι εμείς θα περιμένουμε".

    Απαντώντας σε ερώτηση για το Κυπριακό, καθώς μόλις ολοκληρώθηκε και η επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στη Λευκωσία, ο αναπληρωτής υπ. Εξωτερικών δήλωσε: "Κάθε πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα των Ην. Εθνών στην κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού είναι σημαντική και ευπρόσδεκτη. Η παρουσία του στην Κύπρο είναι βεβαίως πολύ σημαντικό βήμα. Ελπίζουμε αυτό να συμβάλει στην περαιτέρω διαδικασία και ιδιαίτερα να συμβάλει ώστε η τουρκοκυπριακή πλευρά, ο κ. Ταλάτ, να διαπιστώσει σε ποια κατεύθυνση θα πρέπει κι εκείνος να συμβάλει για την επίλυση του κυπριακού".

    Στην κοινή συνάντηση με την κα Κλίντον συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Βασίλης Κασκαρέλης και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του κ. Δρούτσα, Χρίστος Παναγόπουλος, ενώ στην εκτενή συζήτηση που ακολούθησε με τον δεύτερο στην ιεραρχία της αμερικανικής διπλωματίας συμμετείχαν επίσης οι πρέσβεις Παρασκευόπουλος και Αλειφέρη.

    Μετά τις συναντήσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Δρούτσας μετέβη στο Καπιτώλιο όπου θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Χάουαρντ Μπέρμαν, και τον πρόεδρο της επιτροπής που ασχολείται με θέματα του Οργανισμού για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη, γερουσιαστή Μπέντζαμιν Κάρντιν.

    Αναφερόμενος στις συναντήσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Φίλιπ Κρόουλι, σημείωσε ότι σε αυτές συζητήθηκε "ένα φάσμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ και την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στα Βαλκάνια, την Κύπρο, και άλλα περιφερειακά ζητήματα".

    Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα μη θεώρησης διαβατηρίων (Visa Waiver), ο κ. Κρόουλι τόνισε ότι δεν υφίσταται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και σημείωσε ότι υπάρχουν κάποια κριτήρια που πρέπει να εκπληρωθούν. Αφού υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει το σημαντικό έργο που έχει σημειωθεί και από τις δυο χώρες, ο κ. Κρόουλι τόνισε ότι δεν είναι εύκολο να αναφέρει κανείς σε ποιο ακριβώς σημείο της διαδικασίας βρισκόμαστε, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί υπέρ της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα το συντομότερο δυνατό.

    [02] "Δε θα μπουν νέοι φόροι για τα ταμεία"

    Δεν τίθεται (τουλάχιστον προς το παρόν) ζήτημα νέου φόρου για τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ την ερχόμενη Τρίτη θα συνεχίσει ο διάλογος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, με θέμα της δομικές αλλαγές στο υπάρχον σύστημα.

    Αυτό προέκυψε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, με την παρουσία των υπουργών Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπακωνστνατίνου και Εργασίας Α. Λοβέρδο.

    Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι η συζήτηση για τις δομικές αλλαγές θα συνεχίσει στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης και οι προτάσεις θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.

    Χαρακτήρισε επείγον το ζήτημα της χρηματοδότησης, αν και έδωσε έμφαση σε αλλαγές που θα "μαζεύουν" τα κενά στο παρόν σύστημα. Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών δόθηκαν φέτος για πρώτη φορά 580 εκατ. ευρώ.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσιάζοντας τις θέσεις του στην Επιτροπή υπογράμμισε ότι δεν είναι εφικτό προς το παρόν να θεσμοθετηθεί νέος φόρος για τη χρηματοδότηση των ταμείων, αφού με τον τρόπο αυτό οι έντιμοι πολίτες θα καλούνταν να σηκώσουν το βάρος όσων εισφοροδιαφεύγουν.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε επίστης ότι κατά το 2010 ο προϋπολογισμός θα στηρίξει αλλά δεν θα μπορέσει να προχωρήσει σε έκτακτες ενισχύσεις προς τα Ταμεία. Για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων, κάνοντας λόγο για διαχείριση ή εκποίηση τμημάτων της, ώστε να καλυφθούν τα κενά μέχρι να αποδώσουν τα μέτρα δομικών αλλαγών του συστήματος.

    Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για κοινή διαχείριση των αποθεματικών του Ταμείων. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας υπογράμμισε ο προϋπολογισμός του 2010 θα υλοποιηθεί στο ακέραιο, προσπάθεια την οποία συνέδεσε με τις τομές στο φορολογικό, στις διαδικασίες υλοποίησης του προϋπολογισμού αλλά και τις αλλαγές στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων.

    Περιγράφοντας τα οικονομικά των Ταμείων, έστρεψε την προσοχή στην περίοδο μεταξύ 2001-2009, όπου παρουσιάζεται αύξηση εσόδων του κράτους απο φόρους κατά 38%, ενώ η αύξηση της χρηματοδότησης προς τα Τμεία φτάνει στο 288%.

    Πάντως, ο κ. Παπακωνσταντίνου έστρεψε ειδικότερα την προσοχή στις εξελίξεις του 2009, μιλώντας για μια περίοδο απόλυτου εκτροχιασμού του συστήματος.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας επανέλαβε ότι θα ενισχυθεί η χρηματοδότηση στο ΑΚΑΓΕ απο τους πόρους αύξησης του ΦΠΑ, ποσοστού των αποκρατικοποιήσεων, αύξησης του ΑΕΠ, ενώ άφησε και ανοιχτό ένα ενδεχόμενο πόρων απο λαχεία, τυχερά παιχνίδια και άλλα.

    Ο εκπρόσωπος των συνδικάτων κ. Ρομανιάς, ζήτησε να μην καταμετρούνται οι δαπάνες προνιακού χαρακτήρα στον προϋπολογισμό μέσα στους λογαριασμούς του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, επανέλαβε την αντίθεση των συνδικάτων για το ζήτημα ενός νέου φόρου και χαρακτήρισε την ακίνητη περιουσία ως μία χρυσή ευκαιρία που αν αξιοποιηθεί μέσω της κτηματικής εταιρίας του δημοσίου θα μπορούσε να αποφέρει στο σύστημα μέχρι και 3 δισ. ετησίως για τα επόμενα 15 χρόνια.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ο καθηγητής Σαβας Ρομπόλης υπογράμμισε ότι με τα σημερινά επίπεδα ανεργίας το σύστημα θέλει μια πολύ σημαντική χρηματοδότηση ετησίως, αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος σε ελάχιστα χρόνια να χαθεί πλήρως ο έλεγχος.

    [03] Εξεταστική Επιτροπή για τη Ζήμενς

    Με συναινετική διάθεση συνεδρίασε για πρώτη φορά η εξεταστική επιτροπή που θα ερευνήσει την υπόθεση Siemens και εξελέγησαν ως πρόεδρος ο Σήφης Βαλυράκης (με 11 ψήφους), αντιπρόεδρος ο Γιώργος Νικητιάδης (με 12 ψήφους) και γραμματέας η Βασιλική Τσόνογλου- Βυλλιώτη (με 11 ψήφους).

    Οι αποφάσεις, όπως έγινε γνωστό από όλες τις πτέρυγες ήσαν ομόφωνες. Αποφασίστηκε να ζητηθούν όλες οι συμβάσεις που υπέγραψε η Siemens με το Δημόσιο και νομικά πρόσωπα (όπως ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Προαστιακό, ασφάλεια ολυμπιακών αγώνων) σε βάθος χρόνου ακόμη και πριν το 1989.

    Στην ενημέρωση που έκανε προς τους δημοσιογράφους ο βουλευτής της ΝΔ και μέλος της επιτροπής Κωνσταντίνος Τζαβάρας τόνισε ότι η έρευνα θα πάει και πιο πίσω, αφού ήδη από το 1985 υπάρχει εμπλοκή της γερμανικής εταιρίας στις ψηφιακές παροχές του ΟΤΕ.

    «Όπου υπάρχει ανάθεση στη Siemens θα ερευνηθεί καθώς και η πορεία του χρήματος» τόνισε ο βουλευτής. Θα ζητηθούν ακόμη το πόρισμα που έκανε η επιτροπή Ζορμπά και οτιδήποτε έχει σχέση με λογαριασμούς.

    Eκτός αυτού θα σταλεί επιστολή σε όλα τα υπουργεία και εποπτευόμενους οργανισμούς να δώσουν λίστες με συμβάσεις που τυχόν έχουν συνάψει με τη γερμανική εταιρεία.

    Πρόκειται για μία διαδικασία που ήδη έχει ξεκινήσει από τον περσινό Μάιο το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

    Κατεπειγόντως απόψε το βράδυ, γνωστοποίησε ο πρόεδρος της επιτροπής κος Βαλυράκης, θα αποστείλει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αίτημα αποστολής στη Βουλή των έξι δικογραφιών που έχουν σχηματισθεί για την υπόθεση Siemens με προτεραιότητα στα έγγραφα που απεικονίζουν διαδρομές του "μαύρου χρήματος" προς πολιτικά πρόσωπα με βάση τον εσωτερικό έλεγχο της ίδιας της εταιρείας.

    Ακόμη θα ζητηθεί η δικογραφία για την πειθαρχική και ποινική δίωξη του ανακριτή της υπόθεσης Νίκου Ζαγοριανού καθώς και τα εντάλματα του ιδίου για τους δύο βασικούς μάρτυρες και εμπλεκόμενους που διέφυγαν στο εξωτερικό (Μιχάλη Χριστοφοράκο, Χρήστο Καραβέλα), οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας και οι αποφάσεις των γερμανικών δικαστηρίων.

    Πέραν αυτών η επιτροπή αποφάσισε να εξετάσει τις δικονομικές προϋποθέσεις προκειμένου να καταστεί δυνατή η εξέταση του φυγόδικου Μιχάλη Χριστοφοράκου ακόμη και με μετάβαση κλιμακίου της επιτροπής στη Γερμανία. Να ζητηθούν επίσης όσα στοιχεία διαθέτουν η γερμανική και η ελβετική δικαιοσύνη καθώς και το πόρισμα της αμερικανικής εταιρείας DEBEVOISE.

    Σύσσωμοι οι 19 βουλευτές της επιτροπής δήλωσαν παραίτηση από το δικαίωμά τους για αποζημίωση από τη συμμετοχή τους στην εξεταστική, κάτι που προοιωνίζεται ότι θα γίνει και στις υπόλοιπες υπό σύσταση εξεταστικές επιτροπές, λόγω της δυσμενούς δημοσιονομικής κατάστασης.

    «Θα λειτουργήσουμε χωρίς πλειοψηφίες και μειοψηφίες, ως ενιαία ομάδα και ελπίζουμε στην κατάληξη σε κοινό πόρισμα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κος Σήφης Βαλυράκης.

    Η επιτροπή θα συνέλθει εκ νέου την ερχόμενη Πέμπτη, στις 2 το μεσημέρι και θα αρχίσει συζήτηση για την κατάρτιση του καταλόγου των μαρτύρων, ο οποίος κατά ομόφωνη και πάλι γνώμη θα μείνει ανοιχτός.

    Πιθανόν μέχρι την διαβίβαση στοιχείων να ξεκινήσει το έργο της εξέτασης μαρτύρων με δημοσιογράφους που έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση.

    [04] Υπαγωγή της ΕΥΠ στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

    Η υπαγωγή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) από το υπουργείο Εσωτερικών στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με πράξη νομοθετικού περιεχομένου από τις 13 Οκτωβρίου του 2009, κυρώθηκε από την Βουλή κατά πλειοψηφία (με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ).

    Ο αρμόδιος υπουργός, Μ. Χρυσοχοϊδης, τόνισε πως με την υπαγωγή αυτή υπηρετείται η ενιαία πολιτική ασφάλειας της χώρας από ένα ενιαίο υπουργείο και χαρακτήρισε κρίσιμο το να συνεργάζονται όλες οι υπηρεσίες μεταξύ τους.

    Ο εισηγητής της ΝΔ, Γρ. Αποστολάκος, έδωσε μεν θετική ψήφο γιατί με την νομοθετική πράξη καλύπτεται όντως μια ανάγκη, επισήμανε όμως την αλλαγή στάσης του ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνησης, αφού ως αντιπολίτευση υπεραμύνονταν του ενιαίου υπουργείου Εσωτερικών και δήλωσε την ριζική διαφωνία με την πολιτική της κυβέρνησης. «Τέσσερις μήνες δεν μπορεί να κάνει υπερήφανη την κυβέρνηση ο τρόπος αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος» είπε και ζήτησε ακόμη: «Πάρτε θέση για την αποτρεπτική και κατασταλτική δράση των καμερών». «Το μοντέλο της ενοποίησης έτσι όπως το χειρίστηκε η κυβέρνηση της ΝΔ, το χρεοκόπησε» απάντησε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Δ. Καρύδης.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Τζαβάρας καταλόγισε στον υπουργό ότι καταναλώνει πολύτιμο χρόνο σε δηλώσεις και οράματα και μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει τίποτα στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας. Διερωτήθηκε μάλιστα μήπως είναι η μεγάλη ιδέα που έχει αυτή η κυβέρνηση για τον εαυτό της που δημιουργεί προβλήματα αποτελεσματικότητας.

    «Μη ξύνετε πληγές γιατί πέρυσι τέτοιο καιρό γλείφαμε τις πληγές μας από μια κατεστραμμένη Αθήνα. Προσπαθούμε να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις, να ξαναδώσουμε την αίσθηση της ασφάλειας στον πολίτη, να δημιουργήσουμε συντεταγμένες υπηρεσίες» απάντησε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

    «Η μόνη μεγάλη ιδέα είναι η καινούργια εικόνα για την Αστυνομία» είπε ο υφυπουργός Σπ. Βούγιας.

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις σε μια πορεία συναίνεσης και προσπάθειας ώστε να καταπολεμήσουμε ένα φαινόμενο που μας αφορά, αλλιώς - όπως είπε - θα γίνουμε φοβικοί. Μίλησε μάλιστα για «ύψιστη αποστολή» της ασφάλειας του πολίτη, που καλούμαστε όλοι να υπηρετήσουμε.

    Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο ειδικός αγορητής Α. Σκυλλάκος, δήλωσε την ανησυχία του για τον ρόλο της ΕΥΠ, διερωτήθηκε γιατί «ανακατεύεται» στα ζητήματα της αντιτρομοκρατικής. Όπως είπε οι κάμερες οι οποίες «θεωρήθηκαν το άλφα και το ωμέγα» για την ασφάλεια όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα αλλά στρέφονται προς τους διαδηλωτές.

    Από τον ΛΑΟΣ ο ειδικός αγορητής, Ιω. Κοραντής και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Α. Ροντούλης, ανέφερε ότι η ΕΥΠ πρέπει να υπαχθεί στον πρωθυπουργό, καθώς το εύρος των αρμοδιοτήτων της ΕΥΠ είναι πολύ μεγαλύτερο από κείνο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ενώ είπε πως αυτό δεν έγινε για να παραμένει κάθε φορά στο απυρόβλητο.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φ. Κουβέλης, είπε ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του Συντάγματος περί έκτακτων, επειγουσών και απρόβλεπτων αναγκών για την σύνταξη νομοθετικής πράξης και έθεσε ζήτημα αντιμετώπισης των θεσμών από την κυβέρνηση. Έθεσε ακόμη το ερώτημα τι χρειάζεται η ΕΥΠ όταν μια σειρά αρμοδιοτήτων της καλύπτονται από άλλες υπηρεσίες και ανέφερε ότι η διατήρηση της αποτελεί απόηχο ενός μακρινού παρελθόντος και πάντως ότι δεν δικαιολογούν οι συνθήκες την αυτοτέλεια της ΕΥΠ.

    «Το κατεπείγον προέκυπτε από το γεγονός ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την ΕΥΠ σε ένα υπουργείο που δεν έχει σχέση, είναι τυπική υπαγωγή, δεν αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας της ΕΥΠ», απάντησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και συμπλήρωσε «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας σας λέω με βεβαιότητα ότι υπηρετείτε καλύτερα η εθνική ασφάλεια».

    Να εκπονηθεί μια μελέτη για το αντικείμενο που πρέπει να υπηρετεί μια τέτοια Υπηρεσία πρότεινε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης ο οποίος πρόσθεσε πως υπάρχει αναγκαιότητα μιας υπηρεσίας Αντικατασκοπείας που να υπάγεται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και «για οποιαδήποτε άλλα ζητήματα θα πρέπει να υπάρχει μια υπηρεσία που θα υπάγεται στον έλεγχο της Βουλής».

    [05] Ρόδι, ο καρπός τον Ολύμπιων θεών

    "Όσες ρώγες έχει το ρόδι τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη τη χρονιά", εύχεται την Πρωτοχρονιά ο νοικοκύρης κάθε σπιτιού και φαίνεται πως την παραδοσιακή αυτή ευχή αποφάσισαν να κάνουν πράξη οι Έλληνες παραγωγοί- όσοι τουλάχιστον έλαβαν τη μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψουν παραδοσιακές καλλιέργειες και να στραφούν σε νέες, πιο προσοδοφόρες και γούρικες, αφού η ροδιά θεωρείται σύμβολο καλοτυχίας και αφθονίας.

    Στην Ελλάδα, η καλλιέργεια ροδιάς βρίσκεται σε "νηπιακό" στάδιο και η καλλιεργούμενη έκταση δεν υπερβαίνει συνολικά τα 20.000 στρέμματα, αλλά στα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα, όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ παραγωγοί.

    Υπενθυμίζεται ότι, βάσει των στοιχείων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η παραγωγή ροδιού το 2007 έφθανε στη χώρα μας τα 4.000 στρέμματα, όταν το 2005 ήταν κάτι λιγότερο από 1.000 στρέμματα και το 1994 μόλις 500.

    Το σύνολο της παγκόσμιας παραγωγής είναι περίπου 2.250.000 τόνοι, με τα "ηνία" να κρατά η Ινδία (1.200.000 τόνους) και να ακολουθούν το Ιράν (650.000 τόνους) και οι ΗΠΑ (100.000 τόνους), όπως προκύπτει από στοιχεία του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ).

    Βάσει των στοιχείων αυτών, η ελληνική αγορά απορροφά ποσότητες ροδιών που κυμαίνονται μεταξύ 1.000-1.200 τόνων, εκ των οποίων οι 800 τόνοι εισάγονται. Οι εισαγόμενες ποσότητες αφορούν, κυρίως, ρόδια ξινών ή ημίξινων ποικιλιών, που χαρακτηρίζονται από πολύ καλή εξωτερική εμφάνιση. Επισημαίνεται ότι, η ελληνική αγορά εισάγει μεγάλες ποσότητες ροδιών, κυρίως από Τουρκία, Ιράν, Ινδία, Αίγυπτο και Ισραήλ.

    "Ο αγροτικός κόσμος στη χώρα μας έχει βαρεθεί να μετράει πενταροδεκάρες και να χρωστάει", τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ροδοπαραγωγός, Κώστας Τσατλάκης προσθέτοντας, "η καλλιέργεια ροδιάς εξασφαλίζει τα προς το ζην και αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη, από οικονομικής πλευράς, παραγωγή".

    Στη Ροδόπη, με την καλλιέργεια ροδιάς απασχολούνται 27 παραγωγοί, ενώ στο προσεχές διάστημα ο αριθμός τους θα αυξηθεί σημαντικά, αφού το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται είναι ιδιαίτερα έντονο. Η καλλιεργούμενη έκταση ανέρχεται σε 600 στρέμματα και η απόδοση υπολογίζεται σε 2 τόνους/ στρέμμα. Η απορρόφηση του προϊόντος είναι ήδη εξασφαλισμένη, αφού έχει υπογραφεί σύμβαση με ελληνική εταιρία στα Γιαννιτσά, που "αγοράζει" όλο το προϊόν, τόνισε ο κ. Τσατλάκης, προσθέτοντας ότι, εντός του επόμενου διμήνου, θα γίνει πραγματικότητα ο Συνεταιρισμός στην περιοχή.

    Στο Νομό Κιλκίς, με την καλλιέργεια ροδιάς ασχολούνται περί τους 150 παραγωγούς και η καλλιεργούμενη έκταση ανέρχεται σε 2.000 στρέμματα. Στο Νομό Πέλλας, ισραηλινή εταιρία, που δραστηριοποιείται στο χώρο κατασκευής αρδευτικών συστημάτων, προωθεί την καλλιέργεια ροδιάς με όρους συμβολαιακής γεωργίας και συνολικά έχουν εγκατασταθεί περί τα 1.200 στρέμματα.

    Στο Νομό Δράμας, με την καλλιέργεια ροδιάς απασχολούνται 250 παραγωγοί και η καλλιεργούμενη έκταση φθάνει τα 3.000 στρέμματα, με την απόδοση να διαμορφώνεται σε 150-200 κιλά/στρέμμα, όπως σημείωσε ο ροδοπαραγωγός Γρηγόρης Αργυρίου. Μάλιστα, ο ίδιος αποκάλυψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με εταιρίες σε Ρωσία και Αγγλία, προκειμένου να υπογραφεί συμφωνία για απορρόφηση μέρους του προϊόντος που παράγουν.

    Κόστος Εγκατάστασης

    Το κόστος εγκατάστασης της φυτείας ανέρχεται περίπου στα 1330β¬/στρέμμα, και περιλαμβάνει τις δαπάνες που πραγματοποιούνται κατά τα πρώτα τρία χρόνια, όσο δηλαδή θεωρείται ότι διαρκεί η περίοδος εγκατάστασής της. Κατά το πρώτο έτος, οι δαπάνες εγκατάστασης προέρχονται, κατά κύριο λόγο, από τα δενδρύλλια και το αρδευτικό σύστημα. Η εργασία περιλαμβάνει κυρίως τη χάραξη του δενδρώνα, τη φύτευση των δενδρυλλίων και την τοποθέτηση των καλαμιών υποστήριξης.

    Η εργασία καταλαμβάνει πολύ μικρό ποσοστό στις συνολικές δαπάνες εγκατάστασης, λόγω της αυξημένης συμμετοχής του σταθερού κεφαλαίου (84%), ενώ το μεταβλητό κεφάλαιο αποτελείται, ουσιαστικά, από το κόστος του πετρελαίου, αφού κατά το πρώτο έτος, δεν εφαρμόζονται λιπάνσεις και φυτοφάρμακα.

    Μετά το δεύτερο έτος, παρατηρείται μία μεγάλη μείωση των δαπανών, καθώς οι μεγάλες δαπάνες της αγοράς δενδρυλλίων και του συστήματος άρδευσης έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, ενώ στο τρίτο και τελευταίο έτος εγκατάστασης, τα δέντρα αρχίζουν να μπαίνουν σε παραγωγή καλύπτοντας έτσι μικρό μέρος των δαπανών.

    Ρόδι, ο καρπός τον Ολύμπιων θεών

    Το ρόδι, σύμβολο ζωής, γονιμότητας και ευημερίας, είναι ο καρπός που, από τα πανάρχαια χρόνια, θεοί και άνθρωποι λάτρεψαν. Οι μικροσκοπικοί κόκκινοι, ζουμεροί και γλυκόξινοι σπόροι του αποτελούν μια ξεχωριστή, γευστική απόλαυση και κρύβουν πλήθος από θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες.

    Το ρόδι παράγεται από ένα θάμνο ή δενδρύλιο που είναι αυτοφυές στην Ελλάδα, καθώς και σε άλλες μεσογειακές χώρες. Πιθανολογούν ότι μας έχει έρθει σε άγρια μορφή τα πανάρχαια χρόνια από την κεντρική Ασία.

    Η λατινική ονομασία του είναι "Punica granalum", που σημαίνει "πολύσπορο μήλο".

    Ο Πλίνιος το αναφέρει ως "Malum Punicum", που σημαίνει "μήλο των Καρχηδονίων".Το όνομα "Ρόα" ή "Ροία", που συναντάμε σήμερα σε πολλά μέρη της Ελλάδας, είναι ασιατικής καταγωγής και έχει τις ρίζες του στο συριακό "Rimmon".

    Η ροδιά καλλιεργείται σε ηλιόλουστα και ζεστά μέρη, γι' αυτό και η παρουσία της είναι εμφανής στο μεσογειακό τοπίο.

    Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Ροδιά ήταν αφιερωμένη στην Ήρα, προστάτιδα του γάμου και της γέννησης. Η Αφροδίτη, θεά του έρωτα, συνέδεσε το όνομα της με την ίδια την καταγωγή της Ροδιάς, μια και εκείνη φύτεψε για πρώτη φορά το δένδρο στην Κύπρο. Αναφορά στη ροδιά κάνει και ο Όμηρος, στην Οδύσσεια, περιγράφοντας τις καλλιέργειες του βασιλιά των Φαιάκων, Αλκίνοου, ενώ ο Αριστοτέλης επισημαίνει κάποια ποικιλία ροδιών χωρίς κουκούτσια (Αθηναίος ΙΔ'650 ε).

    Στη Βίβλο, η Ροδιά παρομοιάζεται με τη γυναικεία ομορφιά, οι σπόροι της συμβολίζουν τη γονιμότητα και ο κατακόκκινος χυμός τους το νέκταρ της αγάπης, Στη Λαϊκή παράδοση το ρόδι συνδέεται με το γάμο, ως σύμβολο γονιμότητας και με το έθιμο της πρωτοχρονιάς, σαν ένδειξη καλής τύχης.

    Θεραπευτικές ιδιότητες

    Το ρόδι είναι πλούσιο σε σάκχαρα, βιταμίνες A,B,C μέταλλα, όπως ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, σίδηρο και την αντιοξειδωτική ουσία, σελήνιο.

    Το εκχύλισμα του ροδιού μπορεί να προλάβει τον καρκίνο του προστάτη ή να επιβραδύνει την εξάπλωσή του, ενώ η κατανάλωση χυμού ροδιού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικών κακώσεων στα βρέφη.

    Οι κατακόκκινοι και χυμώδεις σπόροι του είναι στυπτικοί, αφροδισιακοί, δροσιστικοί και ανακουφίζουν από τον πυρετό. Τονώνουν και αποτοξινώνουν τον οργανισμό, καθαρίζουν το αίμα, τα νεφρά και την κύστη. Το αφέψημα από τα άνθη της Ροδιάς, υπό μορφή γαργάρας, θεραπεύει την ουλίτιδα και ανακουφίζει από τον πονόλαιμο, ενώ το αφέψημα από τη φλούδα του καρπού καταπολεμά τις αμοιβάδες.

    Ο δε χυμός του ροδιού, αναμεμειγμένος με ελαιόλαδο, εξαφανίζει τις κηλίδες από το δέρμα και σβήνει τις ρυτίδες, ενώ το ρόδι χρησιμοποιείται ευρύτατα στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.

    [06] Ενισχύουν τα μπλόκα

    Σε αδιέξοδο κατέληξε και η τρίτη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με εκπροσώπους από τα μπλόκα της Θεσσαλίας. Η υπουργός κ. Κ. Μπατζελή για άλλη μία φορά ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για εθνικές ενισχύσεις και δεσμεύτηκε να επιταχύνει τις διαδικασίες για την εξόφληση των κοινοτικών ενισχύσεων.

    Εκπρόσωπος των αγροτών από το μπλόκο της Λάρισας ανέφερε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με κλιμάκωση τους, καθώς η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί τα οικονομικά τους αιτήματα.

    Σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι εκπρόσωποι των αγροτών, η κ. Μπατζελή δέχτηκε δύο προτάσεις τους. Η μία αφορά τη σύνταξη μητρώου αγροτών και η άλλη τη σύνταξη μητρώου εμπόρων στο οποίο η ένταξη θα είναι εθελοντική.

    Τη μεγαλύτερη ένταση στη συνάντηση προκάλεσε η καθυστέρηση στην εξόφληση των κοινοτικών ενισχύσεων, για την οποία η κ. Μπατζελή είπε ότι δεν θα διακινδυνεύσει την επιβολή μεγάλων προστίμων από την ΕΕ, για λίγες ημέρες.

    Θα ακολουθήσουν συνελεύσεις στα μπλόκα για να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

    Τα μπλόκα

    Οι αγρότες της Θεσσαλίας κρατούν αποκλεισμένους τους οδικούς κόμβους της Νίκαιας και των Μικροθηβών, ενώ η διέλευση των οχημάτων γίνεται κανονικά από τον Τύρναβο και την Ελασσόνα.

    Ομαλά λειτουργούν τα τελωνεία του Ορμενίου και των Κήπων στο νομό του Έβρου, καθώς τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν δεξιά και αριστερά του δρόμου, χωρίς να εμποδίζουν την κίνηση των οχημάτων.

    Οι αγρότες έχουν αποσυρθεί από το τελωνείο των Κήπων, ενώ στο τελωνείο του Ορμενίου, γίνονται σταδιακοί αποκλεισμοί.

    Οι κινήσεις των αγροτών στο Ορμένιο επηρεάζονται και από τις συνθήκες παγετού που επικρατούν στον Έβρο, μετά τη χθεσινή ξαφνική χιονοθύελλα, με τη θερμοκρασία να είναι στους μείον 5 βαθμούς Κελσίου, στην ευρύτερη περιοχή της Ορεστιάδας.

    Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν στους οδικούς κόμβους «Πράσινα Φανάρια», διόδια Μαλγάρων, κόμβος Χαλκηδόνας, χωρίς ωστόσο να προκαλούν πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων.

    Να ανοίξουν τα σύνορα στον Προμαχώνα, στις δύο τα ξημερώματα, μόνο για τη διέλευση των ΙΧ επιβατικών αυτοκινήτων που ήταν εγκλωβισμένα από χθες το μεσημέρι στην περιοχή, αποφάσισαν οι αγρότες.

    Νταλίκες, φορτηγά και ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα σχημάτιζαν μία άμορφη μάζα επί σειράς 20 χλμ εντός των ελληνικών συνόρων. Η ίδια κατάσταση επικρατούσε και στη γείτονα χώρα. Με το θερμόμετρο να δείχνει στους μείον 8 βαθμούς Κελσίου και τους αγανακτισμένους οδηγούς των ΙΧ αυτοκινήτων να διαμαρτύρονται, οι αγρότες αποφάσισαν να ανοίξουν το μπλόκο και να επιτρέψουν τη διέλευσή τους.

    Εξάλλου, γύρω στις έντεκα το βράδυ, στο μπλόκο του Προμαχώνα σημειώθηκαν και μικροφασαρίες που περιορίστηκαν μόνο σε λογομαχίες μεταξύ αγροτών και οδηγών, όταν κάποιοι προσπάθησαν να περάσουν με τα αυτοκίνητά τους από το μοναδικό άνοιγμα στο μπλόκο, που είχαν οι αγρότες, ώστε να εξυπηρετούνται έκτακτες ανάγκες διέλευσης από και προς τη Βουλγαρία.

    Στην περιοχή βρίσκεται, από νωρίς το βράδυ, μεγάλη αστυνομική δύναμη, προκειμένου να αποφευχθούν σοβαρές εμπλοκές μεταξύ αγροτών και αγανακτισμένων οδηγών.

    Το μεσημέρι της Τρίτης αγρότες από τα μπλόκα της Αλαμάνας και της Ελάτειας, με 50 τρακτέρ περίπου έκλεισαν προειδοποιητικά τον κόμβο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας με το δρόμο Λαμίας - Άμφισσας στο 200 χλμ της ΝΕΟ Αθηνών-Λαμίας προκαλώντας συνολικά έμφραγμα στην κυκλοφορία κόβοντας την Ελλάδα στα δύο για μία ώρα περίπου. Σύμφωνα με δηλώσεις τους οι αγρότες θα συνεχίσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και απειλούν να μετακινήσουν το μπλόκο στο ύψος του κόμβου των Θερμοπυλών που αν πραγματοποιήσουν την απειλή τους δεν θα υπάρχει πλέον άλλη διέξοδος στην κυκλοφορία μεταξύ βορρά και νότου.

    Στο μπλόκο του Κάστρου Βοιωτίας οι αγρότες έχουν σκληρύνει την στάση τους έχοντας κόψει όλους τους παράδρομους προκαλώντας έτσι πολύωρη ταλαιπωρία στους οδηγούς που αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν επαρχιακούς και αγροτικούς δρόμους για να συνεχίσουν το ταξίδι τους για Αθήνα.

    Άνοιξε το ένα από τα δύο μπλόκα που είχαν στήσει αγρότες στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στα όρια της Αχαΐας.

    Η εθνική οδός στο ύψος της Βιομηχανικής Περιοχής Πατρών παραμένει κλειστή, ενώ λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα αποχώρησαν οι αγρότες από το μπλόκο των Σαγείκων στο δήμο Μόβρης.

    Σε νέες κινητοποιήσεις ετοιμάζονται να προχωρήσουν σήμερα οι αγρότες στην Πελοπόννησο, όπου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΑΣΥ, θα κλείσουν την εθνική οδό Πύργου - Κυπαρρισίας στο ύψος της Νέδας Μεσσηνίας. Για την Πέμπτη προγραμματίζουν αποκλεισμό του αυτοκινητοδρόμου Τρίπολης - Κορίνθου, στο ύψος του κόμβου της Στέρνας.

    Στο «χορό» των κινητοποιήσεων και οι κτηνοτρόφοι

    Στο «χορό» των κινητοποιήσεων μπήκαν και οι κτηνοτρόφοι, που διεκδικούν τόσο οικονομικές ενισχύσεις, όσο και -κυρίως- την επίλυση θεσμικών τους αιτημάτων.

    Χθες, μετά το μεσημέρι, Βορειοελλαδίτες κτηνοτρόφοι έριξαν μεγάλες ποσότητες γάλακτος, στο οδόστρωμα, μπροστά από τη διασταύρωση «Πράσινα Φανάρια», κοντά στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

    Σήμερα στις 5 το απόγευμα οι κτηνοτρόφοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης πρόκειται να συγκεντρωθούν με τα τρακτέρ και τα ζώα τους, τόσο στην Εγνατία οδό, όσο και μπροστά από την πύλη της Διεθνούς Έκθεσης. Σύμφωνα δε με τον Στέλιο Βογιατζή, οι κτηνοτρόφοι προετοιμάζουν «θερμή υποδοχή στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή».

    Την προσεχή Πέμπτη, κτηνοτρόφοι από τη Δράμα πρόκειται να κατευθυνθούν στο τελωνείο της Εξοχής, όπου προτίθενται να ρίξουν στους δρόμους μεγάλες ποσότητες γάλακτος.

    Αντίστοιχη κίνηση θα ακολουθήσει την Παρασκευή από κτηνοτρόφους της Ξάνθης, οι οποίοι θα αποκλείσουν κατά πάσα πιθανότητα το κτίριο της νομαρχίας.

    Το Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου, θα συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη η ολομέλεια των προέδρων των κτηνοτροφικών συλλόγων της χώρας, προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, αναφορικά με την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

    Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Δημήτρη Καμπούρη, οι κτηνοτρόφοι προτίθενται να πραγματοποιήσουν στην Αθήνα πανελλαδικό συλλαλητήριο, είτε στα τέλη του Φεβρουαρίου, είτε το αργότερο στις αρχές του επόμενου μήνα.

    Στο μεταξύ, συλλαλητήριο αγροτών και κτηνοτρόφων στο άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, προανήγγειλε για τις 6 Φεβρουαρίου η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), ενόψει και της διεθνούς αγροτικής έκθεσης AGROTICA (3-7/2). Με ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΥ καλεί τους αγρότες σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο, που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι, με αιτήματα -μεταξύ άλλων- την κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, την κατάργηση του φόρου στο πετρέλαιο και την άμεση καταβολή της συνδεδεμένης και αποσυνδεμένης επιδότησης, με ταυτόχρονη κατάργηση του διαχωρισμού σε αγρότες κατά κύριο και μη επάγγελμα.

    «Για τρίτη συνεχή χρονιά οι τιμές σε όλα τα προϊόντα είναι εξευτελιστικές, με συνέπεια μεγάλη μείωση στο εισόδημα μας. Τα χρέη είναι υπέρογκα, ενώ το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο. Από τις ενισχύσεις του ΟΣΔΕ πήραμε μόνο 60%, ενώ μεγάλος αριθμός αγροτών δεν παίρνει την επιστροφή φόρου από το πετρέλαιο», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    Αλλα αιτήματα είναι η προστασία της ντόπιας παραγωγής από ανεξέλεγκτες εισαγωγές ομοειδών προϊόντων, το τριετές πάγωμα των χρεών προς την ΑΤΕ και η δεκαετής ρύθμιση των χρεών χωρίς πανωτόκια και η τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει όλες τις ζημιές που οφείλονται σε καιρικά φαινόμενα, με αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών.

    Δύο μηνυτήριες αναφορές στον Άρειο Πάγο για τα αγροτικά μπλόκα

    Μηνυτήριες αναφορές για τα αγροτικά «μπλόκα» υπέβαλαν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και το πολιτικό κόμμα «Δράση» (Στ. Μάνος).

    Η ΠΟΞ ζητεί να ασκηθεί δίωξη για παρακώλυση συγκοινωνιών και να κινηθεί αυτόφωρα η διαδικασία κατά των αγροτών, υποστηρίζοντας ότι ανεξαρτήτως του δικαίου ή μη των αιτημάτων των αγροτών οι ενέργειές τους για κλείσιμο των δρόμων είναι αδικαιολόγητες και απειλούν την βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών και όχι μόνο επιχειρήσεων, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή λειτουργίας και σε πολλές απολύσεις. Υποστηρίζει επίσης ότι το 2009 υπήρξε μείωση εσόδων κατά 16%, επισημαίνουν την συγκυρία της οικονομικής κρίσης και χαρακτηρίζουν τελειωτικό χτύπημα για τον κλάδο τα μπλόκα που έχουν οδηγήσει σε ακύρωση πολλών κρατήσεων, ενώ έχουν «παγώσει» και κρατήσεις για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

    Το κόμμα «Δράση» ζητεί να ασκηθεί δίωξη κατά παντός υπευθύνου για παρακώλυση συγκοινωνιών με επιβαρυντικές συνθήκες πρόκλησης κατάστασης κοινής ανάγκης για παράβαση καθήκοντος κ.λπ. Ζητεί να ερευνηθούν ποινικές ευθύνες των αγροτών που κλείνουν τους δρόμους, καθώς και των οργάνων της ΕΛΑΣ που παραβαίνουν το καθήκον τους αφού δεν ενεργούν για την αποτροπή των παράνομων ενεργειών, τη σύλληψη των παραβατών και την προσαγωγή τους στον εισαγγελέα.

    Ακόμη, αναφέρει η «Δράση» ότι έχει αναστατωθεί η κοινωνικοοικονομική ζωή της χώρας, λόγω της παρεμπόδισης της ελεύθερης διακίνησης, της απαξίωσης εμπορευμάτων, της δυσχέρανσης ανεφοδιασμού επιχειρήσεων, κ.λπ.

    [07] "Οχι σε αντιλαϊκά μέτρα"

    "Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε τη συναίνεσή μας και να στηρίξουμε τα αντιλαϊκά, αντεργατικά, αντιαγροτικά μετρα, στο όνομα της κρίσης και προς εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και της συνακόλουθης κερδοσκοπίας", δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου σχετικά με την οικονομία.

    Η κα Παπαρήγα δήλωσε ότι όλες οι πιέσεις αποβλέπουν στο να ληφθούν πιο αντιλαϊκά μέτρα και το χειρότερο είναι ότι γίνεται μια προσπάθεια να μετατραπεί ο λαός σε έναν λαό ηττημένο, απογοητευμένο και φοβισμένο, ώστε να δεχθεί ασυζητητί τα μέτρα που έρχονται.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ απάντησε αρνητικά στην ερώτηση αν ο πρωθυπουργός της είπε ότι υφίσταται κίνδυνος πτώχευσης της χώρας.

    Η κα Παπαρήγα τόνισε την ανάγκη να συνειδητοποιήσει ο λαός το δίκαιο και τη δυναμη που έχει και με πείσμα να οργανώσει την αντεπιθεσή του.

    Κάλεσε δε εργάτες, αγρότες και εμπορουπαλλήλους να συμμετάσχουν στην απεργία της 10ης Φεβρουαρίου που οργανώνει το ΠΑΜΕ.

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις η κα Παπαρήγα είπε ότι το ΠΑΣΟΚ σφυγμομετρεί την αντίδραση της κοινής γνώμης όσον αφορά τα μέτρα και σημείωσε ότι η κοινή γνώμη πρέπει να πεί ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να σκύψουμε το κεφάλι.

    Σχετικά με τη συζήτηση για συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, η κα Παπαρήγα δήλωσε ότι συναίνεση υπάρχει, καθώς η ΝΔ είναι συναινετική προς την ουσία των μέτρων, ο κ. Καρατζαφέρης επίσης, καθώς λέει νυν υπέρ πάντων αντιλαϊκά μετρα και επίσης υπάρχουν και φωνές θεσμολαγνείας, ότι, δηλαδή, με τη βελτίωση των θεσμών μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση.

    [08] "Να δείξουμε σύνεση"

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου είχε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο των επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της οικονομίας.

    Ο Γ. Καρατζαφέρης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά την 45λεπτη συνάντηση είπε ότι οι περιστάσεις επιβάλλουν σύνεση και σοβαρότητα από όλα τα κόμματα και τόνισε ότι είναι μια δύσκολη περίοδος: τα προβλήματα είναι πολλά και συσσωρευμένα.

    Υποστήριξε επίσης ότι η Ευρώπη τιμωρεί τους έλληνες στη βάση της λογικής «περνάγατε καλά και τώρα θα υποστείτε και τις συνέπειες» κι ανέφερε ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τα όποια εμπόδια, να δούμε σοβαρά τα πράγματα.

    Χρειάζεται ρεαλισμός και όχι μικροκομματικές σκοπιμότητες για να στηθεί σκηνικό αισιοδοξίας, είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Και εκτίμησε ότι αν τα όσα γίνουν και γίνονται, δεν γίνονται με μικροπολιτικό συμφέρον, τότε θα έχουν αποτέλεσμα.

    Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, ο Γ. Καρατζαφέρης είπε ότι ο κ. Παπανδρέου έχει ένα σχέδιο και θα πρέπει να το ακούσουμε με σοβαρότητα και όχι με εμπάθεια, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε σαν εν δυνάμει εχθρό, αλλά ως αρωγό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

    Σ' αυτή τη φάση δεν πρέπει να αβαντάρουμε ακρότητες, κάποιες δε υπερβολές από κοινωνικές ομάδες μπορεί να βλάψουν περισσότερο από όσο έβλαψαν κάποιοι πολιτικοί, είπε ο κ. Καρατζαφέρης, ενώ επιτέθηκε στην κα Παπαρήγα, υποστηρίζοντας ότι κανείς σοβαρός άνθρωπος στην Ελλάδα δεν περίμενε συναίνεση από την κα Παπαρήγα.

    Σε ερώτηση το τι ειπώθηκε και γιατί προσκλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ.Καρατζαφέρης απάντησε λέγοντας «καλύτερα εδώ παρά στο κλαμπ 18».

    Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε ακόμη ότι όποιος πολιτικός έχει πλουτίσει παράνομα πρέπει να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη, αλλά αυτό δεν σημαίνει - πρόσθεσε - ότι κάποιοι μπορούν να αποκλείουν την Ελλάδα δημιουργώντας ζημιογόνες καταστάσεις.

    Τέλος αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας και τις ευθύνες που υπάρχουν, είπε ότι ευθύνη για την οικονομία έχουν όσοι συμμετείχαν στο γκρέμισμα, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν έχει κάνει κυβερνητικός και είναι από αυτούς που χτίζουν.

    [09] "Δεν συναινούμε"

    Συναίνεση σε αυτή την πολιτική μπορεί να έχει η κυβέρνηση μόνο από δεξιά, από τη ΝΔ και τον ΛΑ.ΟΣ, δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα είχαν νόημα αν γίνονταν πριν από την κατάθεση του προγράμματος σταθερότητας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση τώρα που κάνει τις συναντήσεις δραματοποιεί την κατάσταση αφού έχει αποφασίσει την πολιτική που θα ακολουθήσει.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η χώρα μας να ακολουθήσει την πολιτική που υπαγορεύουν οι χρηματαγορές και οι κερδοσκόποι και πρόσθεσε ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μην επιμείνει στην πολιτική που έχει εξαγγείλει, γιατί πρόκειται για πρόγραμμα αποσταθεροποίησης και όχι σταθερότητας.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι ανάγκη να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις, να στηριχθεί η απασχόληση, οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι και παράλληλα να αναζητηθούν συμμαχίες στον ευρωπαϊκό νότο με στόχο την έκδοση ευρωομολόγου.

    Όσον αφορά τις κινητοποιήσεις διαφόρων κλάδων εργαζομένων, ο κ. Τσίπρας είπε θα εκδηλωθούν το επόμενο διάστημα και επί της ουσίας θα πρόκειται για αντίρροπες κινήσεις προς τις εκβιαστικές πολιτικές που δέχονται και διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρωτοστατήσει στην αντίσταση των εργαζομένων και την αφύπνιση της κοινωνίας.

    Αναφερόμενος στις θέσεις του πρωθυπουργού ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο κ. Παπανδρέου του έδωσε την εικόνα ότι κατανοεί τις θέσεις του, αλλά, πρόσθεσε, είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στο πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει.

    [10] Αντιδράσεις για τους σαρωτές

    Η Βρετανία επιχείρησε σήμερα να καθησυχάσει το κοινό μετά την τοποθέτηση σαρωτών σώματος στα αεροδρόμια του Χίθροου στο Λονδίνο και του Μάντσεστερ, χωρίς να αναμένει την «κοινή θέση της ΕΕ» για το θέμα, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να έχουν μεν τη δυνατότητα να αρνηθούν τον έλεγχο, αλλά τότε αποκλείονται από την πτήση.

    Ο βρετανός υπουργός Μεταφορών Άντριου Άντονις εξήγησε πως οι εικόνες των ορισμένων επιβατών που καλούνται να περάσουν από τον σαρωτή σβήνονται αμέσως, με απόλυτο σεβασμό στις σχετικές ανησυχίες που διατυπώνονται από άκρου εις άκρον στην Ευρώπη για παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

    Τα αεροδρόμια του Χίθροου και του Μάντσεστερ-αντίστοιχα το πρώτο και τέταρτο μεγαλύτερο της Αγγλίας στην κίνηση επιβατών-εξοπλίσθηκαν με σαρωτές σώματος.

    «Ήδη σήμερα, ο κόσμος αποδέχεται να υποβάλλεται σε σωματικές έρευνες μετά την πάροδό τους από τις πύλες των ανιχνευτών μετάλλων», όταν και αυτή η διαδικασία είναι «ιδιαίτερα ενοχλητική. Ένας σαρωτής σώματος ανήκει ακριβώς στην ίδια κατηγορία» μηχανημάτων, τονίζει ο Άντονις.

    «Στον παρόντα χρόνο, ένα μικρό ποσοστό από επιβάτες θα επιλέγεται για να περνά από τον σαρωτή. Εάν ένας επιβάτης αρνηθεί, δεν θα του επιτρέπεται η επιβίβαση», πρόσθεσε ο ίδιος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 3 February 2010 - 7:30:31 UTC