Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η Ελλάδα δεν αναζητά βοήθεια"
  • [02] Κρίσιμη συνάντηση
  • [03] Ντέρμπι ΠΑΟ-ΑΕΚ

  • [01] "Η Ελλάδα δεν αναζητά βοήθεια"

    Η παρουσία της Ελλάδας το προηγούμενο διήμερο στο 40ό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρου του Νταβός ήταν θετικά αποδεκτή. Η διαπίστωση αυτή ανήκει στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τη διατύπωσε σε συνομιλία που είχε με τους απεσταλμένους δημοσιογράφους του ελληνικού Τύπου.

    Ωστόσο ο κ. Παπανδρέου αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική έκβαση της μάχης, είπε ότι έχουμε δρόμο. Πάντως παρατήρησε ότι η Ελλάδα εμφανίστηκε στο Νταβός με αποφασιστικότητα, συγκροτημένο πρόγραμμα και πειστικά επιχειρήματα για τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων.

    Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε και τη θέση της Ελλάδας σχετικά με το Ευρωομόλογο. Αρχικά είπε ότι το Ευρωομόλογο το έθεσαν οι ευρωπαίοι Σοσιαλιστές πριν από δύο περίπου χρόνια, όταν ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση και όταν στον ορίζοντα δεν υπήρχαν τα προβλήματα της Ελλάδας όπως τα γνωρίζουμε σήμερα. Το θέμα αυτό ενδεχομένως να τεθεί από κάποιες χώρες στη σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 11 Φεβρουαρίου. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να μπει στην πρωτοπορία μιας τέτοιας εξέλιξης, αλλά αν υπάρξουν χώρες που θα το θέσουν η Ελλάδα θα υποστηρίξει κάτι τέτοιο.

    Αναφορικά με τη συνέχιση των αρνητικών δημοσιευμάτων κατά της χώρας ο κ. Παπανδρέου πιστεύει ότι θα περάσει μια περίοδος που θα υπάρχουν τέτοια δημοσιεύματα μέχρι την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της χώρας σε ένα βαθμό, να έχουμε δηλαδή την αξιοπιστία με τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Παράλληλα ο παραβρισκόμενος υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου παρατήρησε ότι οι μηχανισμοί παρακολούθησης που θα βάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να καθησυχάσουν τις αγορές.

    Εξάλλου, την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της "μάχης", όπως είπε, που δόθηκε επί διήμερο στο Νταβός, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετά τη λήξη των εργασιών του 40ού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

    Οπως τόνισε ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του, σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, όπου έχει τρωθεί ουσιαστικά η αξιοπιστία της, δώσαμε σκληρή μάχη επί δύο ημέρες για να περάσουμε ένα θετικό μήνυμα για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και των θεσμών, για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

    Ο στόχος όπως σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, είναι να προστατευθεί ο μέσος Ελληνας, στον οποίο θέλουμε να δώσουμε προοπτική, γιατί δεν πρέπει να πληρώσει εκείνος τα λάθη που έκαναν άλλοι.

    Το διήμερο αυτό, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, κάναμε ένα πρώτο θετικό βήμα για όλα αυτά.

    Συνέντευξη με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου δημοσιεύει σήμερα η οικονομική εφημερίδα του Μιλάνου Il Sole 24 Ore.

    Στην ερώτηση αν «η Ελλάδα όντως δεν χρειάζεται ένα σχέδιο διάσωσης της Ε.Ε. ή ένα δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», ο πρωθυπουργός απαντά ότι "Η Ελλάδα δεν αναζητά βοήθεια και δεν υπήρξε κανένα αίτημα για διάσωση. Η κυβέρνησή μου δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα λύσουμε μόνοι μας τα προβλήματά μας. Είναι αλήθεια, το έλλειμμα βρίσκεται στο 12.7%, πολύ πιο υψηλό από αυτό που περιμέναμε όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση. Αν και αυτά τα προβλήματα τα κληρονομήσαμε από τους προκατόχους μας, εργαζόμαστε πυρετωδώς για να τα επιλύσουμε. Ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε μια σειρά βαθύτατων μεταρρυθμίσεων για να φέρουμε το έλλειμμα κάτω από τα επίπεδα του Μάαστριχτ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Παρά ταύτα, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας πρέπει να κατανοήσουν ότι πρόκειται για κοινά προβλήματα σε μια στιγμή ιδιαίτερα δύσκολη για τη διεθνή οικονομία. Σήμερα, μιλάμε για την Ελλάδα, αλλά αύριο θα μπορούσε να είναι η σειρά κάποιου άλλου. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε την κρίση αυτή ως μια ευκαιρία για να καθορίσουμε νέους τρόπους με τους οποίους οι ευρωπαϊκοί θεσμοί μπορούν να συμβάλλουν, προλαμβάνοντας την επανάληψη τέτοιου είδους προβλημάτων".

    Στην ερώτηση αν «πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στην Βουλή σε ότι αφορά την έγκριση του σχεδίου σταθερότητας, ο Γιώργος Παπανδρέου απαντά:

    «Οι αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης μάς οδήγησαν σε αδιέξοδο και τώρα, πρέπει να προχωρήσουμε σε ριζικές μεταρρυθμίσεις για να διορθώσουμε την πορεία. Και αυτό απαιτεί θυσίες από όλους. Ο ελληνικός λαός έδωσε στο κόμμα μας κοινοβουλευτική πλειοψηφία χωρίς προηγούμενο. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στο να εγκριθεί το σχέδιο από το Κοινοβούλιο. Η φοροδιαφυγή αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα του ισολογισμού μας. Στα πλαίσια της προσπάθειάς μας να διευρύνουμε τη φορολογητέα βάση ξεκινήσαμε πρόσφατα εκστρατεία με την οποία καλούμε τους πολίτες να ζητούν και να κρατούν τις αποδείξεις από κάθε υπηρεσία. Επικεντρωνόμαστε στη μείωση των ανώφελων εξόδων στον κρατικό τομέα, αλλά και στην περικοπή των μισθών του δημοσίου».

    Ο δημοσιογράφος της Ιl Sole 24 Ore, ρωτά «πως μπορεί να εκσυγχρονισθεί το κόμμα, όταν αντιμετωπίζει, κανείς μια τόσο ευρεία οικονομική κρίση;» και ο πρωθυπουργός αποκρίνεται:

    «Χρειαζόταν μια τόσο μεγάλη κρίση για να εκσυγχρονισθούν οι πολιτικοί θεσμοί. Σε καλές περιόδους παύουμε να λαμβάνουμε δύσκολες αποφάσεις. Το μάθημα που μπορούμε να εξάγουμε από αυτή την κρίση είναι ότι έχουμε όλοι ανάγκη να είμαστε πιο διαφανείς και υπεύθυνοι, από τις τράπεζες μέχρι τα κόμματα. Οι απόψεις των πολιτών πρέπει να συμβάλλουν στη διαμόρφωση των πολιτικών μας. Αυτή η διαδικασία σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας μορφής σοσιαλιστικής διακυβέρνησης, με ένα πολύ πιο ενεργό ρόλο για τους πολίτες».

    Σχετικά με «το αν είναι ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερος συντονισμός στην φορολογική πολιτική της Ευρωζώνης», ο Γιώργος Παπανδρέου εξηγεί ότι «Ναι, η παγκόσμια ύφεση προκάλεσε οικονομική αστάθεια και ελλείμματα χωρίς προηγούμενο. Ένας πιο στενός συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι βασικής σημασίας. Χρειάζεται επίσης περισσότερη αλληλεγγύη».

    Τέλος, στην ερώτηση «ποια είναι η στάση του ελληνικού λαού σε ότι αφορά την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης της χώρας;» ο πρωθυπουργός τονίζει: «πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός έχει επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης. Υπάρχει ένα όραμα που όλοι συμμεριζόμαστε, ξέρουμε ότι έτσι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Αν και οι μεταρρυθμίσεις θα είναι επώδυνες, ο κόσμος ξέρει ότι μακροπρόθεσμα θα είμαστε όλοι καλύτερα''.

    Σειρά επαφών στο Νταβός

    Σειρά επαφών είχε σήμερα το πρωί στο περιθώριο του 40ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Μεταξύ άλλων, συναντήθηκε με τον ιδρυτή και Πρόεδρο του Φόρουμ Κλάους Σουάμπ, τον Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, τον πρώην Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Άναν και τον υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με ομάδα 25 διευθυντών και στελεχών ξένων εφημερίδων, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα.

    Η συζήτηση χαρακτηρίστηκε «πολύ καλή» και η ελληνική πλευρά εξέφρασε την ικανοποίησή της για το επίπεδο της συνομιλίας και για την κατανόηση, που έδειξαν οι ξένοι δημοσιογράφοι, στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να αντιστρέψει το κλίμα που υπάρχει σε βάρος της χώρας και στην εφαρμογή του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Εξάλλου, τυχαία συνάντηση με τον γνωστό οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπίνι είχαν σήμερα το απόγευμα στους διαδρόμους του Φόρουμ του Νταβός ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Ο κ. Ρουμπίνι είχε δηλώσει πρόσφατα ότι η Ελλάδα είναι ήδη χρεοκοπημένη.

    Με αφορμή αυτή τη δήλωσή του, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε εξηγήσεις για τα όσα έγραψε και είπε ο οικονομολόγος και ο κ. Ρουμπίνι απάντησε ότι δεν εγνώριζε ότι δεν ισχύουν τα περί δανείου της Ελλάδας από την Κίνα.

    Ο πρωθυπουργός παρατήρησε στον κ. Ρουμπίνι ότι καλό θα ήταν την επόμενη φορά που θα γράψει κάτι να ρωτήσει για το τι ακριβώς ισχύει.

    Η σύντομη συνομιλία κατέληξε με τον κ. Ρουμπίνι να εκφράζει τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη του προς τις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα.

    Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιτ Μίλιμπαντ, με τον οποίο συζήτησαν ευρωπαϊκά θέματα για την οικονομική κρίση, το Κυπριακό και την διεθνή ασφάλεια με επίκεντρο το Αφγανιστάν.

    Επίσης ο κ.Παπανδρέου συναντήθηκε με τον προέδρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Πασκάλ Λαμί και τον επικεφαλής του οργανισμού εργασίας του ΟΗΕ Χουάν Σομάδια.

    "Κερδοσκοπία σε βάρος της Ελλάδας"

    Στη σπέκουλα που γίνεται μέσω φημών, απέδωσε χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου την άνοδο των spread για το δανεισμό του ελληνικού δημοσίου.

    Ο Γ. Παπανδρέου έκανε τη σχετική αναφορά μιλώντας στο Νταβός σε πάνελ στο οποίο μετείχαν, επίσης, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο κι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζαν Ζαν Κλοντ Τρισέ.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει επίθεση κατά της Ευρωζώνης για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους και για την επίθεση αυτή χρησιμοποιήθηκαν χώρες, όπως η Ελλάδα.

    Ωστόσο, η Ελλάδα κατάφερε μόλις πρόσφατα να πάρει περισσότερα χρήματα σε δάνεια από εκείνα τα οποία ζήτησε κι αυτό ήταν μία ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα και αυτό παρά τις φήμες που είχαν προηγηθεί, ειπε.

    Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι υπάρχει σπέκουλα η οποία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και σε σοβαρές οικονομίες και παράλληλα διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο το δημοσίευμα των "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" (το οποίο κατονόμασε) και σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα φέρεται να ζήτησε δάνειο από την Κίνα.

    Δεν είχαμε καμία τέτοια επαφή,τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι οι φήμες αυτές άλλαξαν αμέσως το κλίμα, με συνέπεια να αυξηθούν τα spread.

    "Σύμμαχος" στην αναφορά του κ. Γ. Παπανδρέου ήταν ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχουν πολλοί οι οποίοι επιτίθενται στο ευρώ και είναι αυτοί που δεν τους αρέσει η ύπαρξή του.

    Ο πρωθυπουργός μιλώντας γενικότερα για την κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα, τόνισε ότι η ευθύνη είναι δική μας καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση διαχειρίστηκε με κακό τρόπο την οικονομία και είχαμε διαφθορά και σπατάλη, ενώ δεν πήραμε τα διαρθρωτικά μέτρα που θα έπρεπε.

    Τα τρία προβλήματα αυτά, πρόσθεσε, επιδεινώθηκαν από την οικονομική κριση.

    Ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει ως μεγαλύτερο πρόβλημα το έλλειμμα αξιοπιστίας, το οποίο είναι μεγαλύτερο και από το οικονομικό πρόβλημα.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει πάρει η Ελλάδα και στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, τονίζοντας ότι το έλλειμμα θα μειωθεί φέτος κατά 4 μονάδες και στο τέλος 2012 θα έχει πέσει κάτω από το 3%.

    Ο πρωθυπουργός, ο οποίος δέχθηκε τις τρεις από τις τέσσερις ερωτήσεις του κοινού σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας στη χώρα, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ισχυρή πολιτική βούληση να προχωρήσει, εφαρμόζοντας τις βασικές αλλαγές που προωθεί και απάντησε με τις λέξεις "ναι μπορούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και να πετύχουμε".

    Και απευθυνόμενος στους ερωτώντες είπε: συνεχίστε να μας παρακολουθείτε, αλλά να μας έχετε εμπιστοσύνη.

    Αλμούνια: "Δεν υπάρχει κίνδυνος"

    Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος η Ελλάδα να χρεωκοπήσει ή να αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ, δήλωσε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομία Χοακίν Αλμούνια, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι δεν διεξάγονται συνομιλίες για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας.

    "Οχι η Ελλάδα δεν θα χρεωκοπήσει. Παρακαλώ! Στη ζώνη του ευρώ δεν υπάρχει χρεωκοπία, διότι με ένα κοινό νόμισμα η δυνατότητα δανεισμού στο νόμισμά σου είναι μεγαλύτερη... Δεν τίθεται θέμα διάσωσης", δήλωσε ο Χοακίν Αλμούνια στο τηλεοπτικό δίκτυο Blooomberg.

    Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι δεν γνωρίζει να διεξάγονται συνομιλίες με χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιλαμβανομένων της Γαλλίας και της Γερμανίας, και δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει επικεντρωθεί "στο να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για τη μείωση του ελλείμματος".

    Πάντως η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει θέμα μεγάλης ανησυχίας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, όπου ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα λάβει και πάλι σήμερα τον λόγο, στο πλευρό του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

    [02] Κρίσιμη συνάντηση

    Κρίσιμη συνάντηση για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων έχει το απόγευμα στην Αθήνα η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή με το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο των αγροτών.

    Με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή ζητούν συνάντηση μέσα στο Σαββατοκύριακο αγροτοσυνδικαλιστές από δεκαπέντε μπλόκα της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, οι οποίοι παρευρέθησαν στη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα Νέα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν περισσότεροι από εκατό αγροτοσυνδικαλιστές από τα μπλόκα Προμαχώνα Σερρών, Παραλίμνης και Μελισσίου Πέλλας, Μαλγάρων, "Πράσινων Φαναριών" και Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης, Νέας Τρίγλιας και Γαλάτιστας Χαλκιδικής, Βαρικού Πιερίας, Κρυσταλλοπηγής Φλώρινας, Βογατσικού Καστοριάς, Τυρνάβου, Πλατυκάμπου και Μικροθηβών Θεσσαλίας. Απουσίαζαν εκπρόσωποι των μπλόκων Νίκαιας και Αλαμάνας, ενώ αποφασίστηκε ομόφωνα να εκλέξουν συντονιστική επιτροπή αποτελούμενη από 30 άτομα (δύο από κάθε μπλόκο).

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία με αποκλεισμούς κομβικών οδικών σημείων.

    Κλειστή παραμένει η Εγνατία οδός, στο ύψος της Χρυσούπολης, και στα Κερδύλλια, η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών, στον κόμβο Νέας Τρίγλιας, Νέων Μουδανιών - Σιθωνίας, στις Καλύβες (από τις 13.00 έως τις 17.00), καθώς επίσης και ο δρόμος Σερρών - Θεσσαλονίκης, στο Στρυμονικό.

    Αποκλεισμένο είναι το τελωνείο Δοϊράνης, ενώ μέχρι τις 19.00 θα είναι κλειστός και ο Προμαχώνας. Στη Δυτική Μακεδονία οι αγρότες έκλεισαν τον κάθετο άξονα της Εγνατίας (κόμβος Βογατσικού Καστοριάς) και την παλιά εθνική οδό Καστοριάς - Κοζάνης.

    Γύρω στο μεσημέρι, οι παραγωγοί έκλεισαν ξανά την οδική διέλευση στον Προμαχώνα, η οποία είχε παραμείνει ανοιχτή καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας. Κλειστή παραμένει από χθες το απόγευμα και η Εγνατία οδός, στο ύψος του κόμβου των Κερδυλλίων, ενώ ανοιχτή είναι η παλιά εθνική Σερρών - Καβάλας. Μέχρι αυτήν την ώρα, ανοιχτή παραμένει και η εθνική Σερρών - Θεσσαλονίκης.

    Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν συγκεντρωμένα στο οδικό δίκτυο περιφερειακά της Θεσσαλονίκης. Τόσο στα «Πράσινα Φανάρια», στον κόμβο της Χαλκηδόνας, αλλά και στα διόδια των Μαλγάρων, η πρόσβαση των οχημάτων γινόταν ομαλά όλη τη νύχτα.

    Ανοιχτός ήταν ο κόμβος της Χρυσούπολης, στην Καβάλα, ενώ αποκλεισμένοι από τους αγρότες, είναι οι οδικοί κόμβοι της Νίκαιας και των Μικροθηβών στη Θεσσαλία.

    Ανοιχτές είναι οι προσβάσεις των οχημάτων προς τους συνοριακούς σταθμούς της Νίκης και της Κρυσταλλοπηγής, στο νομό της Φλώρινας.

    Συνάντηση εκπροσώπων από 12 μπλόκα

    Σε συνάντηση των εκπροσώπων από 12 μπλόκα της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και εκείνου του Προμαχώνα Σερρών, που θα γίνει το Σάββατο στην Θεσσαλονίκη, αποφάσισαν να συμμετάσχουν οι αγρότες από τον Πλατύκαμπο και την Μελούνα.

    Στόχος είναι, στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης το Σάββατο, να καθοριστεί ένα κοινό πλαίσιο διεκδίκησης και εν συνέχεια να ζητηθεί συνάντηση με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, η οποία τοποθετείται στις αρχές της ερχόμενη εβδομάδας.

    Συλλαλητήριο αγροτών και κτηνοτρόφων

    Συλλαλητήριο αγροτών και κτηνοτρόφων στο άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, προανήγγειλε για τις 6 Φεβρουαρίου η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), ενόψει και της διεθνούς αγροτικής έκθεσης AGROTICA (3-7/2). Με σημερινή ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΥ καλεί τους αγρότες σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο, που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι, με αιτήματα -μεταξύ άλλων- την κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, την κατάργηση του φόρου στο πετρέλαιο και την άμεση καταβολή της συνδεδεμένης και αποσυνδεμένης επιδότησης, με ταυτόχρονη κατάργηση του διαχωρισμού σε αγρότες κατά κύριο και μη επάγγελμα.

    «Για τρίτη συνεχή χρονιά οι τιμές σε όλα τα προϊόντα είναι εξευτελιστικές, με συνέπεια μεγάλη μείωση στο εισόδημα μας. Τα χρέη είναι υπέρογκα, ενώ το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο. Από τις ενισχύσεις του ΟΣΔΕ πήραμε μόνο 60%, ενώ μεγάλος αριθμός αγροτών δεν παίρνει την επιστροφή φόρου από το πετρέλαιο», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    Αλλα αιτήματα είναι η προστασία της ντόπιας παραγωγής από ανεξέλεγκτες εισαγωγές ομοειδών προϊόντων, το τριετές πάγωμα των χρεών προς την ΑΤΕ και η δεκαετής ρύθμιση των χρεών χωρίς πανωτόκια και η τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει όλες τις ζημιές που οφείλονται σε καιρικά φαινόμενα, με αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών.

    Κ. Μπατζελή: Δέσμη μέτρων στήριξης του αγροτικού εισοδήματος

    Δέσμη μέτρων στήριξης του αγροτικού εισοδήματος ανακοίνωσε στην Κομοτηνή κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα "Βαμβάκι - Καπνός στη Θράκη: το μέλλον των επιδοτήσεων και η πρόκληση των αγορών", η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή. Ειδικότερα, η υπουργός, ανακοίνωσε:

    -Άμεση ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών που βαρύνονται από δάνεια, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και περίοδο χάριτος 2 ετών.

    -Αύξηση του ορίου των δανείων για το κεφάλαιο κίνησης των αγροτών από την Αγροτική Τράπεζα, για την απόκτηση ρευστότητας για κάλυψη του 100% των καλλιεργητικών τους αναγκών.

    -Διοχέτευση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, από το συνολικό ποσό των 28 δισ. ευρώ που δίνονται στις τράπεζες, στον αγροτικό τομέα για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων αγροτικών δανείων της περιόδου 2009-2010.

    -"Πάγωμα" όλων των ενήμερων δανείων των αγροτών για δύο χρόνια.

    -Επέκταση των παραπάνω ρυθμίσεων για συγκεκριμένες περιπτώσεις υγιών και δυναμικών Οργανώσεων, Συνεταιρισμών, για ομάδες παραγωγών, Ενώσεις Συνεταιρισμών που, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της γνωστής χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    -Αύξηση από 7% σε 11% της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς για όλα τα προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής.

    -Άμεση επέκταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) και στις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα, με τη διαμόρφωση ειδικών προϋποθέσεων για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των αγροτών.

    Επίσης, η κ. Μπατζελή ανακοίνωσε τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, από 300 έως 500 ευρώ, σε ευπαθείς ομάδες αγροτών, ανάλογα και με τη γεωγραφική περιοχή, την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, σε ποσοστό 4% επί των τιμολογίων πώλησης των αγροτικών προϊόντων για τους παραγωγούς, την επιδότηση του μεταφορικού κόστους ζωοτροφών για τις μειονεκτικές περιοχές και την αύξηση της επιδότησης στις νησιωτικές περιοχές.

    Παράλληλα, η υπουργός τόνισε πως οι προγραμματισμένες εισροές προς τη γεωργία και τους παραγωγούς, έως το τέλος της χρονιάς θα ανέλθουν στα 5,5 δισ. ευρώ.

    Όσον αφορά το διάλογο με τους αγρότες, η κ. Μπατζελή τόνισε ότι το Υπουργείο είναι ανοιχτό για να δεχθεί συντονιστικές επιτροπές, σωματεία και ενώσεις απ' όλη την Ελλάδα, ενώ το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα από το Μάρτιο, αναμένεται να γίνουν περιφερειακές συσκέψεις σε όλη τη χώρα, ώστε να τεθούν και οι τοπικοί προβληματισμοί κάθε περιοχής.

    Στην ημερίδα παρέστη επίσης και μίλησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, βουλευτής Ν. Ροδόπης, Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος στον χαιρετισμό του ζήτησε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στην κυβερνητική προσπάθεια για άρση της αντιμετώπισης της χώρας μας ως αναξιόπιστης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόνισε δε ότι, το πρόβλημα δεν είναι τόσο το δημοσιονομικό έλλειμμα, όσο το πολιτικό έλλειμμα και υπογράμμισε την ανάγκη εθνικής συστράτευσης στην προσπάθεια αυτή.

    Σε ό,τι αφορά το αγροτικό ζήτημα, ο κ. Πεταλωτής χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματα των αγροτών, δηλώνοντας όμως την αντίθεσή του στα μπλόκα ως μέσο διεκδίκησης.

    Συγκεκριμένα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε:

    "Είναι πολύ σημαντικό σήμερα, σε μία εποχή που μιλάμε μόνο για αιτήματα, πολλά από τα οποία είναι δίκαια, να κατανοούμε την αγωνία των αγροτών. Διαφωνούμε όμως κάθετα με τέτοιες κινητοποιήσεις, ειδικά σε αυτή τη χρονική συγκυρία. Όταν κάθε μέρα έχουμε να παλέψουμε με το έλλειμμα αξιοπιστίας και με την επίθεση που δεχόμαστε σαν χώρα από κάποια κερδοσκοπικά κυκλώματα, αυτό σημαίνει ότι η προσοχή όλων μας πρέπει να είναι στραμμένη στην οικονομία. Είναι, λοιπόν, σημαντικό ότι σε αυτές τις συνθήκες, εμείς προχωράμε μπροστά, μιλάμε για ανάπτυξη. Βλέπουμε πέρα από την ευκαιριακή επιδοματική πολιτική. Είμαστε και στο αγροτικό ζήτημα, υπέρ των βαθιών αλλαγών, με ριζικές αλλαγές και ριζικές αποφάσεις, επαναπροσδιορίζουμε τι συμβαίνει με τις παραδοσιακές καλλιέργειες και τι σημαίνει να εμμένουμε σε αυτές, ποιες εναλλακτικές λύσεις και προτάσεις μπορούμε να βρούμε, πρακτικά και όχι θεωρητικά, ώστε η αγροτική παραγωγή να αποκτήσει άλλες διαστάσεις. Σήμερα, όταν κάποιοι μιλούν μόνο για αιτήματα, εμείς προχωράμε και μιλάμε για πραγματική και βιώσιμη ανάπτυξη και αυτό είναι πολύ σημαντικό".

    Το απόγευμα, λίγο πριν την αναχώρησή της από τη Θράκη για την Αθήνα, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των αγροτών, στο κτίριο της νομαρχίας Έβρου, στην Αλεξανδρούπολη.

    [03] Ντέρμπι ΠΑΟ-ΑΕΚ

    Το ντέρμπι στο Ολυμπιακό στάδιο μεταξύ του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ δεσπόζει από το πρόγραμμα της 20ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Η ομάδα του Νίκου Νιόπλια θέλει μόνο τη νίκη για να κάνει ένα ακόμη βήμα προς τη κατάκτηση του τίτλου, ενώ οι «κιτρινόμαυροι» θα παλέψουν για το θετικό αποτέλεσμα.

    Στα αγωνιστικά, με τον Σεμπάστιαν Λέτο στο βασικό σχήμα αναμένεται να αγωνιστεί ο Παναθηναϊκός. Ο Νιόπλιας στηρίζει πολλά πάνω στον Αργεντινό, ενώ θα παίξει κανονικά ο Ζιλμπέρτο Σίλβα και υπάρχουν ελπίδες για συμμετοχή και του Νίνη.

    Στην ΑΕΚ, Αραμπατζής, Μαϊστόροβιτς, Αραούχο, Καράμπελας, Καφές, Μαντούκα, Σκόκο, Τζεμπούρ και Μπλάνκο πολύ δύσκολα δεν θα ξεκινήσουν στην ενδεκάδα. Από την άλλη, οι δύο θέσεις παίζονται ανάμεσα σε τρεις ποδοσφαιριστές. Συγκεκριμένα, οι Γιάχιτς, Ζεράλντο και Μάκος διεκδικούν τις θέσεις του στόπερ και του αμυντικού χαφ που απομένουν.

    Από εκεί και πέρα, δύσκολη αποστολή θα έχει στη Νέα Σμύρνη ο Ολυμπιακός. Η ομάδα του Πειραιά, μετά το σοκ της εντός έδρας ήττας από τον ΠΑΟΚ, θέλει μόνο τη νίκη για να ενισχύσει τη ψυχολογία του, κόντρα στον Πανιώνιο, ο οποίος θα παίξει το πρώτο του παιχνίδι μετά την παραίτηση του Φερέρα.

    Φαβορί για τη νίκη είναι ο ΠΑΟΚ, ο οποίος θα υποδεχθεί στη Τούμπα τον -πάντα επικίνδυνο- Ατρόμητο, ενώ πολύ δύσκολη αποστολή θα έχει ο Αρης στην Ξάνθη κόντρα στη τοπική ομάδα. Συνοπτικά το πρόγραμμα της αγωνιστικής έχει ως εξής:

    ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

    (Καυτανζόγλειο) Ηρακλής-Καβάλα 16:45 (ΝOVA)

    (Γιάννενα) ΠΑΣ Γιάννινα-Λάρισα 16:45 (ΣΚΑΪ)

    (Τούμπα) ΠΑΟΚ-Ατρόμητος 19:00 (ΝOVA)

    ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

    (Λειβαδιά) Λεβαδειακός-Αστέρας Τρίπολης 14:30 (ΝOVA)

    (Κομοτηνή) Πανθρακικός-Εργοτέλης 14:30 (ΝOVA)

    (Ξάνθη) Ξάνθη-Άρης 14:30 (ΝΕΤ)

    (Νέα Σμύρνη) Πανιώνιος-Ολυμπιακός 16:45 (ΝOVA)

    (ΟΑΚΑ) Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 19:00 (ΝOVA)

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ

    ΑΓ. Ν-Ι-Η Ν-Ι-Η Ν-Ι-Η ΤΕΡΜ. ΒΑΘ.

    1. Παναθηναϊκός 19 15-3-1 9-1-0 6-2-1 37-11 48

    2. Ολυμπιακός 19 12-4-3 6-2-2 6-2-1 28-11 40

    . ΠΑΟΚ 19 12-4-3 8-0-1 4-4-2 24-8 40

    4. Άρης 19 8-8-3 5-4-1 3-4-2 23-16 32

    5. Αστέρας Τρίπολης 19 8-5-6 5-3-2 3-2-4 20-16 29

    . ΑΕΚ 19 8-5-6 6-1-2 2-4-4 28-26 29

    7. Ατρόμητος 19 7-5-7 5-2-3 2-3-4 25-23 26

    8. Εργοτέλης 19 6-7-6 4-4-2 2-3-4 20-20 25

    9. Καβάλα 19 6-6-7 4-4-1 2-2-6 17-17 24

    . Πανιώνιος 19 6-6-7 4-3-2 2-3-5 24-23 24

    11. Ξάνθη 19 6-4-9 6-1-3 0-3-6 14-18 22

    12. Λάρισα 19 5-6-8 4-4-1 1-2-7 19-27 21

    13. Ηρακλής 19 5-4-10 3-3-3 2-1-7 23-30 19

    14. ΠΑΣ Γιάννινα 19 4-6-9 3-4-2 1-2-7 17-29 18

    15. Λεβαδειακός 19 4-4-11 3-1-5 1-3-6 17-30 16

    16. Πανθρακικός 19 0-3-16 0-3-7 0-0-9 10-41 3


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 29 January 2010 - 17:30:31 UTC