Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Κερδοσκοπία σε βάρος της Ελλάδας"
  • [02] "Διάλογος με τους αγρότες άμεσα"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] Στηρίζουν επανεκλογή Παπούλια
  • [05] Κρίσιμη συνάντηση

  • [01] "Κερδοσκοπία σε βάρος της Ελλάδας"

    Στη σπέκουλα που γίνεται μέσω φημών, απέδωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου την άνοδο των spread για το δανεισμό του ελληνικού δημοσίου.

    Ο Γ. Παπανδρέου έκανε τη σχετική αναφορά μιλώντας στο Νταβός σε πάνελ στο οποίο μετείχαν, επίσης, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο κι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζαν Ζαν Κλοντ Τρισέ.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει επίθεση κατά της Ευρωζώνης για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους και για την επίθεση αυτή χρησιμοποιήθηκαν χώρες, όπως η Ελλάδα.

    Ωστόσο, η Ελλάδα κατάφερε μόλις πρόσφατα να πάρει περισσότερα χρήματα σε δάνεια από εκείνα τα οποία ζήτησε κι αυτό ήταν μία ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα και αυτό παρά τις φήμες που είχαν προηγηθεί, ειπε.

    Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι υπάρχει σπέκουλα η οποία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και σε σοβαρές οικονομίες και παράλληλα διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο το δημοσίευμα των "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" (το οποίο κατονόμασε) και σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα φέρεται να ζήτησε δάνειο από την Κίνα.

    Δεν είχαμε καμία τέτοια επαφή,τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι οι φήμες αυτές άλλαξαν αμέσως το κλίμα, με συνέπεια να αυξηθούν τα spread.

    "Σύμμαχος" στην αναφορά του κ. Γ. Παπανδρέου ήταν ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχουν πολλοί οι οποίοι επιτίθενται στο ευρώ και είναι αυτοί που δεν τους αρέσει η ύπαρξή του.

    Γι΄αυτό, επεσήμανε ο Ισπανός πρωθυπουργός, πρέπει να ενισχύσουμε το συνεργασία και το συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θέση την οποία υιοθέτησε ο κ. Γ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα δοθεί απάντηση στις επιθέσεις κατά της Ευρωζώνης.

    Ο Γ. Παπανδρέου απαντώντας σε σχετική ερώτηση Βούλγαρου δημοσιογράφου για τα ζήτημα των αγροτών, τόνισε ότι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης φάνηκε όταν ο ίδιος είπε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για μερεμέτια και ότι δεν θα δοθεί ούτε ένα ευρώ για σπατάλη.

    Προχωρούμε σε βαθειές αλλαγές, οι οποίες ενδεχομένως να είναι επώδυνες για πολλούς, αλλά είμαστε σίγουροι ότι οι Ελληνες είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν το πρόγραμμά μας κι αυτό, όπως είπε, το βλέπω κάθε φορά που περπατάω στους δρόμους.

    Ο πρωθυπουργός μιλώντας γενικότερα για την κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα, τόνισε ότι η ευθύνη είναι δική μας καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση διαχειρίστηκε με κακό τρόπο την οικονομία και είχαμε διαφθορά και σπατάλη, ενώ δεν πήραμε τα διαρθρωτικά μέτρα που θα έπρεπε.

    Τα τρία προβλήματα αυτά, πρόσθεσε, επιδεινώθηκαν από την οικονομική κριση.

    Ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει ως μεγαλύτερο πρόβλημα το έλλειμμα αξιοπιστίας, το οποίο είναι μεγαλύτερο και από το οικονομικό πρόβλημα.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει πάρει η Ελλάδα και στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, τονίζοντας ότι το έλλειμμα θα μειωθεί φέτος κατά 4 μονάδες και στο τέλος 2012 θα έχει πέσει κάτω από το 3%.

    Επίσης, αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση του φορολογικού και του ασφαλιστικού συστήματος, μεταρρύθμισεις οι οποίες θα είναι νόμοι του κράτους τον Ιούνιο.

    Αναφέρθηκε επίσης στο νέο μοντέλο ανάπτυξης που προωθεί η κυβέρνηση και στις μεγάλες δυνατότητες που έχει η χώρα για την ανάπτυξη, την οποία μπορούν να στηρίξουν τα 16 δισ. ευρώ σε διαθέσιμα από τα διαρθρωτικά ταμεία.

    Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην Ευρωζώνη, τονίζοντας ότι είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση, η οποία έδωσε σταθερότητα και δημιουργεί ένα είδος αναχώματος. Εμείς, πάντως, από την πλευρά μας, τόνισε ο πρωθυπουργός, είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και σε αυτή την προσπάθεια η Ευρωζώνη θα είναι για μας ένα όπλο το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε.

    Ο πρωθυπουργός, ο οποίος δέχθηκε τις τρεις από τις τέσσερις ερωτήσεις του κοινού σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας στη χώρα, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ισχυρή πολιτική βούληση να προχωρήσει, εφαρμόζοντας τις βασικές αλλαγές που προωθεί και απάντησε με τις λέξεις "ναι μπορούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και να πετύχουμε".

    Και απευθυνόμενος στους ερωτώντες είπε: συνεχίστε να μας παρακολουθείτε, αλλά να μας έχετε εμπιστοσύνη.

    Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλόντ Τρισέ αναφερόμενος στην Ευρωζώνη, τόνισε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, αλλά κάθε χώρα έχει διαφορετικά από την άλλη.

    Ολοι, τόνισε, είμαστε υπό πίεση και απευθυνόμενος στους δύο παριστάμενους πρωθυπουργούς, της Ελλάδας και της Ισπανίας, είπε ότι είναι δική σας ευθύνη να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα στις χώρες σας.

    Εχετε προβλήματα, αλλά έχετε και προγράμματα, ανέφερε χαρακτηριστικά και τάχθηκε υπέρ της βελτίωσης, οπως είπε, της εποπτείας των οικονομιών των χωρών της Ευρωζώνης.

    Πριν τη συζήτηση, ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον κ. Θαπατέρο, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του, τονίζοντας ότι γνωρίζει πως η Ελλάδα δέχεται επιθέσεις από το διεθνή Τύπο και του υποσχέθηκε κάθε βοήθεια που θα μπορούσε να δώσει.

    "Συνάντηση με Μπ. Κλίντον"

    Εν τω μεταξύ, νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου είχε δεκαπεντάλεπτη συνομιλία με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Στο διάλογο που είχαν ο Μπίλ Κλίντον ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι είναι πολύ χαρούμενος και περήφανος για τη νίκη του κ. Παπανδρέου στις εκλογές στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι παρακολουθεί τις προσπάθειες που καταβάλλει διεθνώς για την ελληνική οικονομία.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι "παλεύουμε για την οικονομία και τελικά θα τα καταφέρουμε", κάτι το οποίο συμμερίστηκε και ο κ. Κλίντον, ο οποίος σημείωσε ότι γνωρίζει πως είναι δύσκολα τα πράγματα, αλλά εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον έλληνα πρωθυπουργό ότι η προσπάθειά του θα στεφθεί από επιτυχία.

    -

    [02] "Διάλογος με τους αγρότες άμεσα"

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ζήτησε τη δημοσίευση των επιστολών που έχουν ανταλλάξει οι πρωθυπουργοί της Ελλάδος και της Τουρκίας "προκειμένου να ενημερωθεί για το περιεχόμενό τους η πολιτική ηγεσία της χώρας, ώστε να τοποθετηθεί υπεύθυνα για την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων".

    Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε:

    "Έντονο προβληματισμό προκαλεί η απόκρυψη του συνολικού περιεχομένου των επιστολών που αντάλλαξαν οι Πρωθυπουργοί Ελλάδος και Τουρκίας, επικείμενης μάλιστα της συνάντησης των δύο στο Νταβός και της προγραμματισμένης επίσκεψης του κ. Ερντογάν στην Αθήνα.

    Ενισχύεται έτσι η εντύπωση, που από καιρό είχα επισημάνει, ότι η χώρα μας διολισθαίνει σε διμερή διάλογο με την Τουρκία, εφβ όλης της ύλης και μάλιστα κεκλεισμένων των θυρών.

    Και τούτο, την ώρα που η Τουρκία σαφέστατα προσθέτει ολοένα και περισσότερα ββπροβλήματα και διεκδικήσειςββ στην ατζέντα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    Ζητούμε, επομένως, τη δημοσίευση των επιστολών αυτών, προκειμένου να ενημερωθεί για το περιεχόμενό τους η πολιτική ηγεσία της χώρας, ώστε να τοποθετηθεί υπεύθυνα για την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων".

    Την Τρίτη, ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος συναντήθηκε με αγροτοσυνδικαλιστές από την Ηπειρο και τη Θεσσαλία, κάλεσε τον πρωθυπουργό "να αναλάβει τις ευθύνες του και να προχωρήσει άμεσα σε διάλογο με τους αγρότες, για να βρεθεί λύση στο πρόβλημά τους".

    "Ο κόμπος έφθασε στο χτένι", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Α. Σαμαράς και υπενθύμισε πως η ΝΔ είχε στηρίξει τους αγρότες πέρυσι, όπως κάνει και φέτος, βλέποντας, όμως, το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα της χώρας, το κόμμα λέει όχι στον αποκλεισμό της χώρας.

    Ο εκπρόσωπος των αγροτών Χρήστος Σιδηρόπουλος, σε δηλώσεις του, ξεκαθάρισε πως «τα αγροτικά μηχανήματα δεν θα ξεκολλήσουν, αν δεν λυθούν τα οικονομικά αιτήματα των αγροτών».

    Οι αγρότες ενημέρωσαν τον κ.Σαμαρά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ζήτησαν τη στήριξή του, αλλά και τη μεσολάβησή του, προς τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, προκειμένου να βρεθεί λύση.

    Ο κ. Σιδηρόπουλος διατύπωσε την εκτίμηση πως σύντομα οι εκπρόσωποι των μπλόκων απ' όλα τα κόμματα θα ενωθούν, έτσι ώστε να υπάρξει ενιαίο μέτωπο.

    Ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατηγόρησε ότι πέρσι χαρακτήριζε ψίχουλα τις αποζημιώσεις, που έδωσε η ΝΔ και «τώρα χρησιμοποιούνται ύβρεις και χαρακτηρισμοί κατά των αγροτών, ενώ επισημαίνεται πως δεν υπάρχει σάλιο».

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Ημερίδα με θέμα "Βαμβάκι-Καπνός στη Θράκη: το μέλλον των επιδοτήσεων και η πρόκληση των αγροτών" στη Νομαρχία Ροδόπης. - 09:30:00, Κομοτηνή/Νομαρχία Ροδόπης

  • Κοινοβουλευτικό έργο - Βουλή

    10:00 (ολομέλεια) Επίκαιρες ερωτήσεις

    11:00 (ολομέλεια) Επερώτηση 10 βουλευτών της ΝΔ σχετικά με το πρόγραμμα "Καλλικράτης".

    11:00 (Γερουσίας) Επιτροπές Ευρωπαϊκών, Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών και Προστασίας Περιβάλλοντος: Ενημέρωση από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Σπ. Κουβέλη, για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης για την Κλιματική Αλλαγή.

  • Εγκαίνια νέων εγκαταστάσεων Ινστιτούτου Μεταφορών, στη Θέρμη. - 10:30

    Θα παραστεί -μεταξύ άλλων- ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπ. Βούγιας

  • Η Τελετή Εορτασμού των Τριών Ιεραρχών - 12.00, στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ.

  • Το μαθητή Πέτρο Βελισσαρίου, θα βραβεύσει η υφυπουργός Εσωτερικών Θ.Τζάκρη, ως τον μαθητή/ αθλητή της Μακεδονίας - Θράκης με τις σημαντικότερες επιδόσεις τόσο στα μαθήματα όσο και στον αθλητισμό. - 12:00:00, Θεσσαλονίκη/Διοικητήριο

  • Ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτης Ξυνίδης, θα επισκεφθεί τη Λάρισα.

    Στις 12:30 μ.μ., ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, θα συναντηθεί με τη Νομαρχιακή Επιτροπή και τα μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής του Νομού, στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής.

    Στις 7:30 μ.μ., ο Σωκράτης Ξυνίδης, θα συναντηθεί με τη Νομαρχιακή Επιτροπή της Νεολαίας του Κινήματος.

  • Συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας - Προεδρικό Μέγαρο

    Στις 12.30 τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά

    Στις 13.30 τον Επίτροπο για το Περιβάλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κ. Σταύρο Δήμα

    Στις 14.00 το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο, και

    Στις 15.00 τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα,

  • Παρουσίαση του βιβλίου "Voyage dans les Balkans" του Γάλλου συγγραφέα Jean-Raymond Masson (παρουσία του ίδιου), στο χώρο του Navarino Network, Απελλού 3, πλατεία Ναυαρίνου, Θεσσαλονίκη. - 19:00:00

    Αθλητική ατζέντα

  • Υδατοσφαίριση-Α1 γυναικών (6η ημέρα): Ολυμπιακός-Βουλιαγμένη - 18:00:00, Πειραιάς

  • Υδατοσφαίριση-Α1 ανδρών (12η ημέρα)

    15.00 Λάρισα-Πανιώνιος

    19.00 Παλ. Φάληρο-Ολυμπιακός

    [04] Στηρίζουν επανεκλογή Παπούλια

    Σειρά συναντήσεων θα έχει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Στις 12:30 θα δεχθεί τον πρόεδρο της ΝΔ και Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, στις 13:30 τον Επίτροπο για το Περιβάλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση Σταύρο Δήμα, στις 14:00 το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο, και στις 15:00 τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

    "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λειτούργησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τίμησε με τον πιο αποφασιστικό τρόπο το ανώτατο αξίωμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, πάντα με ευθυκρισία και αίσθημα εθνικού χρέους, σε μια εποχή κατά την οποία δοκιμάστηκαν και αμφισβητήθηκαν οι θεσμοί της χώρας μας και γι' αυτό πιστεύω, ότι είναι αυτονόητη η πρότασή μας για την επανεκλογή του και είμαι σίγουρος ότι αυτή η απόφασή μας έχει την ευρύτατη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων και του ελληνικού λαού", δήλωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του, με τον κ. Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Κατά την προσέλευσή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρωθυπουργός είπε στον κ. Παπούλια πως "είναι χαρά και τιμή να έρθουμε σήμερα σε εσάς με μία πρόταση που μας τιμά όλους για την επανεκλογή σας στην Προεδρία της Δημοκρατίας" και σημείωσε ότι είναι ευρύτατη η πεποίθηση του ελληνικού λαού ότι τίμησε το αξίωμα και ότι σε στιγμές δύσκολες για τη χώρα, έδωσε στίγμα θεσμικό και πολιτειακό με το οποίο ενίσχυσε το αίσθημα σιγουριάς, ασφάλειας και δημοκρατίας.

    Απαντώντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η κατοχύρωση και η ανάπτυξη των δημοκρατικών θεσμών αποτελεί πρώτιστο καθήκον, ενώ ανταπαντώντας ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να επαναφέρουμε στην πολιτική ζωή της χώρας το αυτονόητο, να πράττουν δηλαδή όλοι το καθήκον τους.

    "Η χώρα έχει δυσκολίες, βλέπετε και με το αγροτικό. Τα προβλήματα δεν λύνονται με μπλόκα αλλά μέσα από το διάλογο και τη διάθεση όλων για μεγάλες ανατροπές", είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι "ταυτόχρονα δίνουμε μεγάλο και δύσκολο αγώνα διεθνώς για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας μας, και σε αυτή την πορεία, κύριε Πρόεδρε, η δική σας βοήθεια θα είναι πολύ χρήσιμη".

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς απέστειλε το πρωί της Πέμπτης προσωπική επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, στην οποία αναφέρει ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ προτείνει την ανανέωση της θητείας στο αξίωμα του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, του σημερινού Προέδρου Κάρολου Παπούλια, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Πάνου Παναγιωτόπουλου.

    «Πέρα από κάθε αμφιβολία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποτελεί εγγύηση για τους θεσμούς. Η επίσπευση των διαδικασιών και η παρατηρούμενη "πρεμούρα" γύρω από το θέμα προβληματίζει για το τι ενδεχομένως μπορεί ν΄ ακολουθήσει μετά την εκλογή του. Ο Κάρολος Παπούλιας δικαιούται ν΄ αναμένει ευρύτερη πλειοψηφία από την προηγούμενη φορά» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣΚωστής Αϊβαλιώτης .

    Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη σημερινή συνεδρίασή της αποφάσισε να ψηφίσει «παρών» στη ψηφοφορία για την επανεκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.

    Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας θα επισκεφθεί την Παρασκευή τον προεδρο της Δημοκρατίας. Κ. Παπούλια, τον οποίο θα ενημερώσει για τις θέσεις του κόμματος για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, αλλά και για την απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Επιπλέον, θα ανακοινώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προτείνει άλλο υποψήφιο. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας θα κάνει δηλώσεις για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα αυτό.

    [05] Κρίσιμη συνάντηση

    Κρίσιμη συνάντηση για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων θα έχει το απόγευμα της Παρασκευής στην Αθήνα η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή με το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο των αγροτών.

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία με αποκλεισμούς κομβικών οδικών σημείων.

    Παραταγμένα στο οδόστρωμα παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών επί της Εγνατίας οδού, στους κόμβους Χρυσούπολης στην Καβάλα και Κερδυλλίων στις Σέρρες. Ο αποκλεισμός συνεχίζεται επίσης στη Νίκαια Λάρισας, στις Μικροθήβες Μαγνησίας και στην Τρίγλια Χαλκιδικής.

    Ανοιχτοί, κατά τη διάρκεια της νύχτας, παρέμειναν, για όλα τα οχήματα, οι μεθοριακοί σταθμοί Κρυσταλλοπηγής και Νίκης στη Φλώρινα, Δοϊράνης και Ευζώνων στο Κιλκίς, Προμαχώνα στις Σέρρες, Εξοχής στη Δράμα και Ορμενίου στον Έβρο.

    Χθες, για κάποιο χρονικό διάστημα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι αγρότες διέκοψαν την κυκλοφορία των οχημάτων στο ύψος της γέφυρας Σερβίων Κοζάνης, στο κόμβο της Μερσίνας Γρεβενών, του Βογατσικού Καστοριάς, καθώς και των Πράσινων Φαναριών στη Θεσσαλονίκη.

    Συνάντηση εκπροσώπων από 12 μπλόκα

    Σε συνάντηση των εκπροσώπων από 12 μπλόκα της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και εκείνου του Προμαχώνα Σερρών, που θα γίνει το Σάββατο στην Θεσσαλονίκη, αποφάσισαν να συμμετάσχουν οι αγρότες από τον Πλατύκαμπο και την Μελούνα.

    Στόχος είναι, στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης το Σάββατο, να καθοριστεί ένα κοινό πλαίσιο διεκδίκησης και εν συνέχεια να ζητηθεί συνάντηση με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, η οποία τοποθετείται στις αρχές της ερχόμενη εβδομάδας.

    Έρευνα από την ΕΕ

    Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να κινήσει την επίσημη διαδικασία έρευνας σε ό,τι αφορά τις αντισταθμιστικές πληρωμές ύψους 425 εκατ. ευρώ, που καταβλήθηκαν στους Έλληνες αγρότες από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) κατά τη διάρκεια των ετών 2008 και 2009. Η Επιτροπή αμφισβητεί επί της ουσίας αν το μέγεθος των φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα ήταν τόσο μεγάλο, όσο δηλώθηκε.

    Δηλώσεις Κ. Μπατζελή

    "Θα υπερασπίσουμε με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα της χώρας μας ώστε να μην έχουμε δημοσιονομική επιβάρυνση και πρόστιμα". Αυτό δήλωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κατερίνα Μπατζελή, με αφορμή προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναντίον της χώρας μας για το πακέτο των 500 εκατομμυρίων ευρώ που είχε δώσει πέρυσι ο κ. Χατζηγάκης στους Έλληνες αγρότες.

    Στην προσφυγή εναντίον της χώρας μας έχει ενταχθεί και το ποσό 150 εκατομμυρίων ευρώ που είχε δώσει πρόπερσι ο κ. Κοντός στους συνεταιρισμούς.

    Η κ. Μπατζελή επανέλαβε ότι οι εθνικές και οι έκτακτες ενισχύσεις δεν λύνουν κανένα πρόβλημα των αγροτών και γι' αυτό η κυβέρνηση επιμένει στις θεσμικές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν το εισόδημα του αγρότη και θα εξυγιάνουν τον αγροτικό χώρο.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 29 January 2010 - 5:30:27 UTC