Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τέλος ο Ζίκο από τον Ολυμπιακό
  • [02] "Το ελληνικό οικογενειακό μου τραπέζι"
  • [03] "Αδικη πολιτική"
  • [04] Συνάντηση για τους πρόσφυγες

  • [01] Τέλος ο Ζίκο από τον Ολυμπιακό

    Το χρονικό ενός «προαναγγελθέντος διαζυγίου» ολοκληρώθηκε σήμερα, καθώς η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε το τέλος της συνεργασίας της με τον Ζίκο. Ο Βραζιλιάνος τεχνικός «χρεώθηκε» τα πρόσφατα ανεπιτυχή αποτελέσματα που έφεραν τον Ολυμπιακό επτά βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό, ενώ η σχετική ανακοίνωση της ΠΑΕ, έχει ως εξής:

    «Η Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ανακοινώνει τη λύση της συνεργασίας της με τον προπονητή Αρτούρ Αντούνες Κοΐμπρα (Ζίκο) και τους βοηθούς του Εντουάρντο Αντούνες Κοΐμπρα και Μορασί Βασκονσέλος Σαντ' Αννα. Την τεχνική ηγεσία της ομάδας αναλαμβάνει ο Μπόζινταρ Μπάντοβιτς με βοηθό τον Ανδρέα Νινιάδη».

    [02] "Το ελληνικό οικογενειακό μου τραπέζι"

    Το πρώτο της βιβλίο, "My Greek Family Table" (Το ελληνικό οικογενειακό μου τραπέζι) κέρδισε κοινό και κριτικούς και της χάρισε ένα από τα πιο έγκυρα βραβεία στο χώρο της γαστρονομίας, το "Gourmand World Cookbook Awards 2009 - Winner Best Mediterranean Cuisine Book (Australia)", ενώ από το 2004, που έκανε το ντεμπούτο της στον κόσμο της γαστρονομίας, έχει κατακτήσει τους Αυστραλούς- και όχι μόνο- με τις αμιγώς ελληνικές της γεύσεις.

    Η Μαρία Μπερναρδή, ιδρύτρια του πρώτου σχολείου ελληνικής μαγειρικής στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, του "Greekalicious", σπούδασε λογιστική, αλλά γρήγορα κατάλαβε πως το πραγματικό της πάθος- και μέλλον- είναι η μαγειρική.

    Η μεγάλη της αγάπη για την ελληνική, παραδοσιακή -και όχι μόνο- κουζίνα είναι τέτοια, που κάθε χρόνο ταξιδεύει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για να δοκιμάσει νέες γεύσεις, να πειραματιστεί με νέες συνταγές και να επιστρέψει στη βάση της, το Σίδνεϊ, με λογής-λογής καλούδια στις αποσκευές της.

    Τη συναντήσαμε σ' ένα τέτοιο της ταξίδι, λίγο καιρό πριν, στη Θεσσαλονίκη. Απλή και προσιτή, μας είπε πώς β¦ ανακάλυψε το φαγητό από τα παιδικά της ήδη χρόνια, πώς η θεία της, Σταυρούλα και οι φίλες της, της χάρισαν απλόχερα τους "θησαυρούς" τους- παραδοσιακές συνταγές μαγειρικής που έφεραν από την πατρίδα στη μακρινή Αυστραλία- αλλά και πώς βλέπει η ίδια το μέλλον του γαστρονομικού τουρισμού στην Ελλάδα, ένα είδος που "υπηρετεί" πιστά και η ίδια, οργανώνοντας ταξίδια, μέσω της Σχολής της, για τους λάτρεις της ελληνικής κουζίνας.

    "Μεγαλώνοντας σ' ένα ελληνικό σπιτικό, πρώτα σ' ένα μικρό ελληνικό νησί και μετά στην Αυστραλία, σήμαινε πως ήμουν συνεχώς περιστοιχισμένη από οικογένεια, φίλους και φαγητό!", μας λέει και μας συστήνει, μέσα από το βιβλίο της, τη θεία Σταυρούλα, φτασμένη μαγείρισσα και νοικοκυρά, αλλά- κυρίως- μητρικό πρότυπο για την ίδια, αφού έχασε πολύ νωρίς τη μάνα της.

    "Η θεία μου, Σταυρούλα Κάργα, είναι η πιο σημαντική επιρροή στη ζωή μου [β¦] Με πλούτισε με ό,τι έπρεπε να ξέρω για την καλής ποιότητας παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. [β¦] Η θεία μου είναι πολύ συνεσταλμένη, όταν πρόκειται να εκφράσει τα συναισθήματά της. Η στοργή της εκφράζεται μέσα από τα πιάτα που μαγειρεύειβ¦", γράφει χαρακτηριστικά στο βιβλίο της.

    Το "My Greek Family Table" είναι μια ιδιαίτερα καλαίσθητη έκδοση του οίκου Penguin, με πληθώρα ιστορικών στοιχείων για την προέλευση των φαγητών και των συνταγών, που με τόση ακρίβεια μας περιγράφει. "Αυτό το βιβλίο -λέει- αφορά τόσο τη μαγειρική όσο και τη σημασία της οικογένειας και των φίλων, που μοιράζονται το τραπέζι μας και αφορά και το φαγητό. Οι Έλληνες έχουν πάθος για το φαγητό τους. Ανθίζουν σαν λουλούδια, όταν είναι γύρω απ' αυτό!".

    Αυτό που την παίδεψε, όπως μας εξομολογείται, στο να καταγράψει τις συνταγές είναι η ακρίβεια που χρειάζεται στο μέτρημα. Άλλωστε, η ίδια, όπως σχεδόν όλες οι έμπειρες μαγείρισσες, χρησιμοποιεί περισσότερο το μάτι απ' ό,τι το ... καντάρι.

    Η Μαρία "παντρεύει" στο βιβλίο της την αρχαία ελληνική ιστορία, με τα ήθη κι έθιμα του λαού μας, την καλαματιανή καταγωγή και "κληρονομιά" της, αλλά κι ένα πολύ σημαντικό "κομμάτι" της ιστορίας της Διασποράς, αυτό των πρώτων γυναικών που έφτασαν στην Αυστραλία, με μια φωτογραφία στο χέρι και μια βαλίτσα όνειρα για μια νέα ζωή, μακριά από την πατρίδα.

    Γραμμένο με πάθος και πλαισιωμένο από περίτεχνες, πολύχρωμες φωτογραφίες, στις οποίες κάθε λεπτομέρεια (από το πετσετάκι έως το κουταλάκι) έχει επιμεληθεί η ίδια, το βιβλίο (σ.σ. στην Ελλάδα μπορεί να το προμηθευτεί κάποιος online από το www.books.gr) αποτελεί μια πρόσκληση- πρόκληση να ανακαλύψουμε το βάθος κι εύρος της ελληνικής κουζίνας, αλλά και να γνωρίσουμε μια νέα σε ηλικία, αλλά έμπειρη σεφ, με πάθος για το καλό, ελληνικό φαγητό, αυτό που παρασκευάζεται από αγνά προϊόντα της ελληνικής γης. Υλικά σαν κι αυτά που κουβάλησαν, με φροντίδα και τάξη στις βαλίτσες τους οι πρώτες Ελληνίδες που πήγαν στην Αυστραλία, υλικά σαν κι αυτά που η ίδια προμηθεύεται από την Ελλάδα για τα φαγητά της.

    Η Μαρία ήρθε στη Θεσσαλονίκη προκειμένου ν' ανακαλύψει τις νοστιμιές της βόρειας Ελλάδας. Δοκίμασε τα ξακουστά μπακαλιαράκια στα Λαδάδικα, κάθε λογής μπουγάτσα, αλλά και διάφορα άλλα πιάτα στις φημισμένες ταβέρνες της πόλης.

    Το παράπονό της, όμως, είναι πως δεν υπάρχει, όπως λέει, οργανωμένη προβολή του τοπικού γαστριμαργικού προϊόντος στη βόρεια Ελλάδα και δεν δίνεται, όπως λέει, έμφαση σ' ένα είδος τουρισμού, που σε άλλα μέρη αποτελεί την ίδια την "ατμομηχανή" της ανάπτυξής τους.

    Αποχαιρετώντας μας, ανανέωσε το "ραντεβού" μας για το ερχόμενο φθινόπωρο, όταν θα φέρει στην Ελλάδα μια ομάδα Αυστραλών (κυρίως) για να τους συμπαρασύρει σ' ένα ταξίδι γεύσεων κι αισθήσεων, στα ελληνικά νησιά.

    [03] "Αδικη πολιτική"

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τα αγροτικά θέματα, κατέθεσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    «Η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικροί και φτωχομεσαίοι αγρότες εκφράζεται και με τις ταυτόχρονες κινητοποιήσεις τους σε όλη τη χώρα. Από την Κρήτη μέχρι το Σουφλί του Έβρου. Τα προβλήματα, πολλά και οξυμένα από την άδικη πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων», τονίζει η κ. Παπαρήγα.

    Ακόμα, η γγ του ΚΚΕ υποστηρίζει ότι «με το διαχωρισμό σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και μη, η κυβέρνηση μειώνει δραστικά το πενιχρό εισόδημα σε χιλιάδες μικρούς και φτωχούς που είναι αγρότες και οι οποίοι δεν μπορούν να επιβιώσουν μόνο με το αγροτικό εισόδημα».

    Η κ. Παπαρήγα ερωτά τον πρωθυπουργό αν σκοπεύει να σταματήσει το διαχωρισμό των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και μη, καθώς και να μην εφαρμόσει την κατάργηση της ενιαίας ενίσχυσης στους μικρούς αγρότες που παίρνουν μέχρι 400 ευρώ, καθώς και τι μέτρα θα πάρει για να υπάρχουν ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

    Εξάλλου σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη στήριξή του «στα δίκαια αιτήματα της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς που ξεσηκώνεται σε όλη τη χώρα για να εμποδίσει στο ξεκλήρισμά της» και καλεί τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους της πόλης να σταθούν στο πλευρό της φτωχής αγροτιάς «γιατί η δικαίωση της πάλης της αποτελεί προϋπόθεση για φτηνά και ασφαλή αγροτικά προϊόντα, για να αντιμετωπιστεί η διατροφική εξάρτηση της χώρας. Λαϊκή συσπείρωση και δράση για να αντιμετωπιστεί η αντιλαϊκή θύελλα».

    «Είναι μονόδρομος η συσπείρωση και ο αποφασιστικός και επίμονος αγώνας για να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση στην ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων» τονίζει το Γραφείο Τύπου το κόμματος.

    «Οι εξευτελιστικές τιμές στις οποίες οι μεγαλέμποροι και βιομήχανοι εξαναγκάζουν τους αγρότες να πωλούν τα προϊόντα τους, τα υπέρογκα χρέη στις τράπεζες, το τεράστιο κόστος παραγωγής, είναι αποτελέσματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, την οποία έχουν συνειδητά ψηφίσει και εφαρμόζουν με απαρέγκλιτη συνέπεια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ» από την οποία «ωφελούνται οι καπιταλιστές αγρότες και οι μεγάλοι επιχειρηματίες που λυμαίνονται την αγροτική παραγωγή» αναφέρει το ΚΚΕ και προσθέτει:

    «Καμία ανοχή στον εμπαιγμό της κυβέρνησης που ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τα αιτήματά των φτωχομεσαίων αγροτών και ότι τα προβλήματα θα λυθούν με εθνικό διάλογο και συνεννόηση. Χρήματα υπήρχαν και υπάρχουν άφθονα όταν πρόκειται να χρηματοδοτηθούν οι μεγαλοεισαγωγείς - μεγαλοεξαγωγείς που έχουν τεράστια κέρδη»

    [04] Συνάντηση για τους πρόσφυγες

    "Έχουμε στείλει σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι για να εισέρχεται όποιος θέλει χωρίς άδεια, αλλά ούτε και θα αποτελέσει γέφυρα για όποιον επιθυμεί να μεταβεί με παράνομη διαδικασία στην Ευρώπη".

    Αυτή τη δήλωση έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αμέσως μετά τη συνεργασία που είχε στο υπουργείο με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Γκουτιέρες.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ακόμα, ότι η Ελλάδα έχει κλείσει τις εισόδους και τις εξόδους για όσους κινούνται παράνομα, και θα προστατεύσει με κάθε αποτελεσματικότητα τα εξωτερικά μας σύνορα.

    Πρόσθεσε επίσης, ότι μαζί με το Γάλλο συνάδελφό του αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για να εξετάσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την Τουρκία, αλλά και τη βελτίωση της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, στην κατεύθυνση της εφαρμογής των συμφωνιών επανεισδοχής που έχουν ήδη υπογραφεί.

    "Το θέμα αυτό θα το συζητήσουμε στο άτυπο Συμβούλιο που θα γίνει στην Ισπανία τον άλλο μήνα και θα προσπαθήσουμε να πείσουμε την Τουρκία να σεβαστεί τις υπάρχουσες συμφωνίες", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης. Και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα προχωρεί στην ταχύτατη αλλαγή όσων ισχύουν στην παροχή πολιτικού ασύλου, ενώ η χώρα μας κατέστησε σαφές ότι θα προστατεύσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια όσων προσφύγων βρίσκονται στο έδαφός της.

    Δήλωση αναφερόμενος στα ζητήματα των προσφύγων στον τρόπο αντιμετώπισής τους και στη συνεργασία μεταξύ των κρατών, έκανε αμέσως μετά τον κ. Χρυσοχοΐδη και ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες.-


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 19 January 2010 - 13:30:19 UTC