Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές Χριστόφια στην Αθήνα
  • [02] Ελπίδες ανάμεσα στα συντρίμμια
  • [03] Αγροτικές κινητοποιήσεις
  • [04] Συνεδριάζουν Eurogroup-Ecofin

  • [01] Επαφές Χριστόφια στην Αθήνα

    Πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα περιλαμβάνει η επιστολή απάντησης του πρωθυπουργού προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που θα αποσταλεί μέσα στις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπανδρέου σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση που είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με τον Κύπριο Πρόεδρο είχαν μια πολύ γόνιμη και χρήσιμη συνάντηση, έτσι ώστε ''να συμπεριληφθούν περαιτέρω σκέψεις σε αυτήν την επιστολή'' προς τον κ. Ερντογάν.

    Οι κ.κ. Χριστόφιας και Παπανδρέου αντάλλαξαν απόψεις για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και αποφάσισαν να δημιουργηθεί άμεσα μία ομάδα Ειδικών Νομικών που θα συνδράμουν την κυπριακή κυβέρνηση σε ό,τι χρειαστεί.

    Για την προώθηση της υλοποίησης αυτής της απόφασης συναντήθηκαν ήδη ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας με τον κύπριο υπουργό κ.Κυπριανού.

    Ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε και δημόσια τον Πρόεδρο Χριστόφια οτι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει ενεργά τον κυπριακό ελληνισμό με κάθε δυνατό τρόπο, με στόχο μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες.

    ''Στηρίζουμε τις προσπάθειες για μιά λύση στη βάση των αποφάσεων, των αρχών και των αξιών της ΕΕ και της πλήρους εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Μια λύση που θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα του κυπριακού κράτους και την αποτελεσματική συμετοχή του στην ΕΕ. Μια λύση που θα έχει ως συνεπεια τον τερματισμό της στρατιωτικής κατοχής και εισβολής απο την Τουρκία'',τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Χαρακτηρίζοντας τις προτάσεις τουρκοκυπριακής πλευράς αρνητικές εως και οπισθοδρομικές, ο πρωθυπουργός τόνισε οτι για να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες, η βάση πρεπει να είναι μια Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.

    ''Συμφωνήσαμε οτι πρέπει να συνεχιστούν οι συνομιλίες, διότι πιστεύουμε πως τα προβλήματα λύνονται μόνον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων'',τόνισε ο κ.Παπανδρέου και πρόσθεσε οτι η γόνιμη συζήτηση με την κυπριακή ηγεσία γέννησε και σκέψεις ως προς τη συνέχεια των κινήσεων.

    Επιπλέον, όπως ανέφερε ο κύπριος Πρόεδρος, ο κ.Παπανδρέου έχει αποδεχθεί πρόσκληση να κατέλθει στην Κύπρο για συνάντηση με την ηγεσία και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για μια συνεκτίμηση της πορείας του κυπριακού προβλήματος.

    Απαντώντας σε ερώτηση ως προς τις προοπτικές για λύση, ο πρωθυπουργός δήλωσε οτι η λύση του Κυπριακού είναι προς το συμφέρον όλων.

    ''Πιστεύω οτι είναι καιρός να υπάρξει το θάρρος και απο πλευράς Τουρκίας, να αποδεσμεύσει η τουρκοκυπριακή κοινότητα και να συμβάλει εποικοδομητικά στην εξεύρεση εκείνης της λύσης, που θα μετατρέψει την περιοχή μας απο περιοχή εντάσεων, σε περιοχή - υπόδειγμα συνεργασίας και ειρήνης για όλο τον κόσμο''.

    Το πλαισιο στο οποίο κινούμαστε για λύση είναι στρατηγικός στόχος, επεσήμανε ο κ.Παπανδρέου, προσθέτοντας οτι οι περαιτέρω κινήσεις που θα συζητηθούν και στην Κύπρο δεν αλλοιώνουν το στόχο για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

    Σε οτι αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε οτι υπάρχει σειρά υποχρεώσεων απο Τουρκία προς ΕΕ, όχι μόνον η ομαλοποίηση των σχεσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και η επίλυση του κυπριακού προβληματος.

    Με τις εκτιμήσεις Παπανδρέου συμφώνησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας και πρόσθεσε οτι έχουν παγώσει τα εξι κεφάλαια της διαπραγμάτευσης ΕΕ-Τουρκίας και αυτό σημαίνει οτι το συμπέρασμα οτι η Τουρκία βγήκε αλώβητη απο το Συμβούλιο του Δεκεμβρίου είναι λανθασμένο.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε ευγνωμοσύνη και θερμές ευχαριστίες προς τον Πρωθυπουργό για τη στήριξη, τη συνεχή επαφή και την αγαστη συνεργασία .

    Ο κ. Χριστόφιας μίλησε για ''κοινή αντίληψη και πλήρη ταύτιση απόψεων'' και πρόσθεσε οτι η εντολή που δόθηκε για τη συγκρότηση της Ομάδας Νομικών ''στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας και συντονισμού στο διεθνή χώρο''.

    Σε ερώτημα για την αδιάλλακτη στάση του τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις συνομιλίες, ο Κύπριος Πρόεδρος απάντησε οτι ''ο κ. Ταλάτ έχει ανάγκη απο θετικές εξελίξεις, γιατί θα είναι υποψήφιος'' στις επικείμενες "εκλογές" στα κατεχομενα και μάλιστε είπε οτι διαπιστώνει μια αντίφαση: ''ενώ θέλει να υπάρξει πρόοδος, απο την άλλη οι προτάσεις τις οποίες επεξεργάστηκαν στην Αγκυρα είναι αρνητικές και απαράδεκτες'''.

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ευχή στο δεύτερο γύρο η στάση Ταλάτ να είναι τέτοια ώστε να οδηγήσει σε περισσότερες συγκλίσεις στο θέμα της διακυβέρνησης.

    ''Δεν βοηθάει αυτό μόνον τον κ. Ταλάτ. αλλά και την κοινή μας προσπάθεια για λύση. Εγώ θα εξακολουθήσω να υπερασπίζομαι με πάθος τις προσπάθειες για την ενότητα του κράτους'',τόνισε.

    Ο Κύπριος Πρόεδρος δεν θέλησε να προδικάσει ναυάγιο των συνομιλιών, επισήμανε όμως οτι οι προτάσεις είναι ''απορριπτέες''.

    Συμφώνησε δε με κ. Παπανδρέου οτι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα είναι ''συνεπής στον στόχο της και μόνον η τακτική επιδέχεται ανακατατάξεων'', ενώ συνέστησε ''ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση, αυτοπεποίθηση και συνέπεια''.

    Συνάντηση με Αντ. Σαμαρά

    Στο πλαίσιο των επαφών του στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας συναντήθηκε το απόγευμα με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

    Μετά το πέρας της συνάντησης η οποία κράτησε μία ώρα ο κ. Σαμαράς δήλωσε:

    "Ακούσαμε με προσοχή τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Βέβαια, στη φάση αυτή τη λεπτή και ευαίσθητη των συνομιλιών οι θέσεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι τουλάχιστον απαράδεκτες. Αυτό το οποίο απαιτείται είναι αρραγής εθνική ενότητα, συνειδητοποίηση των προβλημάτων και βεβαίως μία λύση η οποία θα στηρίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο της Κύπρου".

    Το κ. Σαμαρά συνόδευαν ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Π. Παναγιωτόπουλος.

    Στη συνέχεια ο κ. Χριστόφιας θα συναντηθεί διαδοχικά με τη ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη και με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα.

    [02] Ελπίδες ανάμεσα στα συντρίμμια

    Ομάδα αμερικανών και τούρκων διασωστών ανέσυρε χθες ζωντανούς από τα ερείπια ενός σούπερ μάρκετ τρεις ανθρώπους και η 80μελής ομάδα εκτιμά ότι με το πρώτο φως της μέρας θα ανασύρει ζωντανούς δύο ακόμα, μετέδωσε το CNN.

    Οι πέντε άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα ερείπια του τριώφορου Caribbean Supermarket που κατέρρευσε μετά το σεισμό των 7 Ρίχτερ, που έπληξε την Τρίτη την Αϊτή.

    Περισσότερα από 20 σωστικά συνεργεία που έσπευσαν στην Αϊτή έχουν ανασύρει ζωντανούς 62 ανθρώπους από τα συντρίμμια των κτιρίων, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης, αλλά μέρα με τη μέρα οι πιθανότητες να διασωθούν κι άλλοι άνθρωποι μειώνονται δραματικά.

    Η διάσωση στο σούπερ μάρκετ καταγράφηκε λεπτομερώς από το CNN.

    "Ήταν σχεδόν σαν θαύμα. Ήταν εγκλωβισμένοι ανάμεσα στα τρόφιμα", είπε στο CNN ο Τζόζεφ Φερνάντεζ, επικεφαλής ενός από τα συνεργεία από τη Φλόριντα. Ο ίδιος περιέγραψε στην εκπομπή του Λάρι Κίνγκ στο CNN πώς οι εγκλωβισμένοι κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή με ό,τι βρήκαν στους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ.

    Όταν ένα επτάχρονο κοριτσάκι εμφανίστηκε στο στενό πέρασμα που είχαν ανοίξει οι διασώστες "πρώτα βγήκαν φρούτα και μπισκότα", είπε ο Φερνάντεζ.

    Μεταξύ των διασωθέντων από το σούπερ μάρκετ είναι και η μητέρα ενός άνδρα ο οποίος ζει στο Πέμπροουκ Πάινς της Φλόριντα, απ΄όπου προέρχεται η συγκεκριμένη ομάδα διασωστών.

    Πιθανότατα να ήταν τα γραπτά μηνύματα που έστελνε η γυναίκα τα οποία να οδήγησαν τους αξιωματούχους στο συμπέρασμα ότι ζει και να κατέστη δυνατό να την εντοπίσουν οι διασώστες.

    Βοήθεια από την Ελλάδα

    Αύριο το πρωϊ και εφόσον οι συνθήκες στην Αϊτή το επιτρέψουν, ειδική ομάδα γιατρών και διασωστών καθώς και φαρμακευτικού υλικού με ειδική απ' ευθείας πτήση Μπόινγκ 747 θα αναχωρήσει για την Αϊτή, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

    Κατά την επιστροφή του Μπόινγκ θα δοθεί η δυνατότητα επιστροφής στην Ελλάδα 400 πολιτών ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται στην Αϊτή.

    Η αποστολή αποτελείται από περίπου 25 υγειονομικούς, νοσηλευτές, διασώστες και στελέχη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ μεταφέρεται μεγάλη ποσότητα φαρμάκων που είναι αναγκαία για τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά τον καταστροφικό σεισμό.

    Οι εθελοντές θα παραμείνουν περίπου δέκα έως δεκαπέντε ημέρες -αναλόγως των αναγκών- και θα ακολουθήσει δεύτερη αποστολή με το ίδιο αεροπλάνο, στο οποίο θα μεταφέρονται τρόφιμα κατάλληλα για τις συνθήκες, φάρμακα και υλικό προσαρμοσμένα στις ανάγκες των θυμάτων του σεισμού.

    Ο Υφυπουργός των Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης δήλωσε ότι η Ελλάδα αναλογιζόμενη την ιστορική σχέση και την ιστορική υποχρέωσή της προς την Αϊτή, από την πρώτη στιγμή έσπευσε να χορηγήσει οικονομική βοήθεια 200. 000 ευρώ, που εντάχθηκε στα άμεσα μέτρα ανακούφισης του λαού της Αϊτής μέσω διεθνών οργανισμών και συνεχίζει μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Εξ άλλου, τα υπουργεία Προστασίας του πολίτη, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης συνεργάζονται με το Υπουργείο Εξωτερικών για να συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια της άμεσης και αποτελεσματικής παροχής βοήθειας.

    Σημειώνεται ότι όσοι φορείς επιθυμούν να προσφέρουν θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τις υπηρεσίες του Υπουργείου στο τηλέφωνο 2103683570 και να λάβουν γνώση του καταλόγου αναγκαίων φαρμάκων ή άλλων υλικών, τα οποία θα μεταφερθούν με τη δεύτερη πτήση του αεροσκάφους.

    Τέλος, ανακοινώθηκε ο τραπεζικός λογαριασμός για την κατάθεση εισφορών για την ανθρωπιστική βοήθεια είναι: 2341131478, ΙΒΑΝ GR8701000230000002341131478 στην Τράπεζα της Ελλάδος ή σε άλλες τράπεζες με χρήση του ΙΒΑΝ.

    280 κέντρα ανθρωπιστικής βοήθειας

    Κατα τ' άλλα, περίπου 280 κέντρα θα ανοίξουν από σήμερα στην Αϊτή για να διανέμουν ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα του σεισμού και να φιλοξενούν αστέγους, όπως δήλωσε χθες κυβερνητική πηγή της χώρας.

    Τα κέντρα αυτά θα έχουν δυνατότητα υποδοχής κατά μέσον όρο 500 ατόμων και θα εγκατασταθούν σε δημόσια κτίρια, όπως οι αυλές σχολείων, σε εκκλησίες, στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς και σε έξι πόλεις στα περίχωρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Η διαχείριση των κέντρων και η διανομή των τροφίμων θα γίνεται σε συντονισμό με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM), κατέληξε η πηγή.

    Παράλληλα, τον φόβο ότι ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό μπορεί να ανέλθει σε 150.000 με 200.000 εξέφρασε υψηλόβαθμος αξιωματικός του αμερικανικού στρατού.

    Πρόκειται για τον τριπλάσιο ή ακόμη τον τετραπλάσιο αριθμό νεκρών από αυτόν που υπολογιζόταν μέχρι σήμερα.

    Ο αντιστράτηγος ΠΚ Κιν, ο οποίος ανέλαβε τη διοίκηση των ανθρωπιστικών προσπαθειών του αμερικανικού στρατού στην Αϊτή, ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC την Κυριακή για τους νέους υπολογισμούς που κυκλοφορούν μεταξύ των αξιωματούχων.

    "Πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα εξετάζει αυτούς τους αριθμούς και πιστεύω ότι αυτό είναι μια αρχή", απάντησε ο Κιν.

    "Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο", σημείωσε.

    Μέχρι στιγμής, περίπου 70.000 πτώματα έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια και ενταφιαστεί σε ομαδικούς τάφους στην Αϊτή μετά τον καταστροφικό σεισμό της Τρίτης, δήλωσε χθες ο υπουργός της κυβέρνησης της χώρας Κάρολ Τζόζεφ.

    Η αϊτινή κυβέρνηση κήρυξε παράλληλα κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα ως τα τέλη Ιανουαρίου, όπως επίσης και περίοδο εθνικού πένθους 30 ημερών, έως τις 17 Φεβρουαρίου, κατά την οποία οι σημαίες στα επίσημα κτίρια της χώρας θα κυματίζουν μεσίστιες.

    Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε την πραγματοποίηση συνόδου στο Μόντρεαλ στις 25 Ιανουαρίου στην οποία θα μετάσχουν οι δωρήτριες χώρες, οι οποίες θα συμβάλουν στη βοήθεια προς τη δοκιμαζόμενη Αϊτή.

    Η σύνοδος θα διεξαχθεί παρουσία του πρωθυπουργού της Αϊτής Ζαν-Μαξ Μπελρίβ και της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, προσθέτει η καναδική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

    Ακόμη, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε χθες εντολή για την κινητοποίηση εφέδρων για να μετάσχουν στις ανθρωπιστικές αποστολές στην Αϊτή, όπου οι ΗΠΑ έχουν ήδη αποστείλει περισσότερους από 10.000 άνδρες, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Οικονομική βοήθεια από την ΕΕ

    Οι θεσμοί της ΕΕ και τα κράτη μέλη προσέφεραν συνολικά περισσότερα από 420 εκατομμύρια ευρώ σε επείγουσα και πιο μακροπρόθεσμη βοήθεια προς την Αϊτή μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα αυτή της Καραϊβικής, ανακοίνωσε σήμερα η ΕΕ.

    Ο ευρωπαίος επίτροπος Αρωγής για την Ανάπτυξη Κάρελ ντε Γκαχτ δήλωσε πως στη βοήθεια θα περιληφθούν 137 εκατομμύρια ευρώ για βραχυπρόθεσμες ανάγκες και τουλάχιστον 200 εκατομμύρια για τις μεσοπρόθεσμες και τις πιο μακροπρόθεσμες.

    Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε επίσης ότι επιπλέον 92 εκατομμύρια ευρώ θα προσφερθούν από κράτη μέλη της ΕΕ.

    Ο επίτροπος Κάρελ ντε Γκαχτ θα μεταβεί την Τετάρτη στην Αϊτή για να εκτιμήσει τις ανάγκες σε ανθρωπιστική βοήθεια και τα προβλήματα.

    Στο μεταξύ, η ισπανική προεδρία προτείνει να διανεμηθούν ευρωπαϊκά αγροτικά πλεονάσματα στα θύματα του σεισμού, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ισπανίδα υπουργός Γεωργίας, κατά την άφιξή της σε σύνοδο στις Βρυξέλλες με τους ευρωπαίους ομολόγους της.

    Η ευρωπαϊκή γεωργία έχει τακτικά μεγάλα πλεονάσματα, ιδιαίτερα στο γάλα και το βούτυρο.

    Την ίδια ώρα ελβετικές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν ότι αποδέσμευσαν περίπου 2,6 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσουν τους πληγέντες από τον σεισμό στην Αϊτή.

    -

    [03] Αγροτικές κινητοποιήσεις

    Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, όπου η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται "μετ΄ εμποδίων" και από παρακμπτήριους σε μεγάλα τμήματα του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου εξαιτίας των αγροτικών μπλόκων, ενώ με τρακτέρ αποκλείστηκαν και μεθοριακές διαβάσεις, στα βόρεια σύνορα της χώρας.

    Στο χορό των αγροτικών κινητοποιήσεων μπήκαν σήμερα μαζικά και δυναμικά και οι Θεσσαλοί αγρότες, αποκλείοντας τον κόμβο Νίκαιας, έξω από τη Λάρισα. Από το μεσημέρι οι αγρότες έχουν αρχίσει να προσέρχονται με τα αγροτικά τους μηχανήματα στο συγκεκριμένο σημείο.

    Η κυκλοφορία έχει διακοπεί καθώς η ΠΑΣΥ (Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση) από την αρχή είχε προαναγγείλει την πρόθεσή της να αποκλείσει το δρόμο, με αποτέλεσμα η τροχαία να εκτρέπει την κυκλοφορία μέσω Μεγάλου Μοναστηρίου, Στεφανοβικείου και της παλαιάς εθνικής οδού Λάρισας - Βόλου.

    Ο αριθμός των τρακτέρ αναμένεται να ενισχυθεί σήμερα, αλλά και τις επόμενες μέρες, καθώς η προσέλευση των αγροτών συνεχίζεται.

    Στον κόμβο της Νίκαιας "τον πρώτο λόγο" έχουν κυρίως αγρότες από την Καρδίτσα και τα Φάρσαλα, ενώ συμμετέχουν και αγρότες από τη Λάρισα και τα Τρίκαλα.

    Αγρότες από το νομό Κιλκίς από τις 2 το μεσημέρι διέκοψαν την κυκλοφορία των οχημάτων από την Ελλάδα προς και από την ΠΓΔΜ, αποκλείοντας το μεθοριακό σταθμό Δοϊράνης, που όπως έκαναν γνωστό, θα παραμείνει αποκλεισμένος μέχρι αργά το βράδυ. Επίσης, τρακτέρ παρατάχθηκαν στο τελωνείο Ορμενίου Έβρου, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, και οι αγρότες θα αποφασίσουν μέσα στις επόμενες ώρες αν θα κλείσουν ή όχι τη διάβαση, ενώ και στην περιοχή Κορνοφωλιάς υπάρχει δεύτερο μπλόκο.

    Εξάλλου, έξω από το κτίριο της Νομαρχίας Γρεβενών παραμένουν τα τρακτέρ και μεθαύριο, Τετάρτη, οι αγρότες θα αποφασίσουν αν θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Σε συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, εξελέγη συντονιστική επιτροπή αγώνα, η οποία αποφάσισε να περιμένει μέχρι την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, ώστε να προστεθούν και άλλα αγροτικά μηχανήματα. Στη διάρκεια νέας συνέλευσης θα αποφασιστεί αν θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό του κόμβου της Εγνατίας Οδού, στο ύψος της πόλης των Γρεβενών.

    Στον κόμβο Νέας Τρίγλιας Χαλκιδικής παραμένουν τα τρακτέρ των ελαιοπαραγωγών, οι οποίοι σήμερα το βράδυ θα αποφασίσουν αν θα κλείσουν το δρόμο Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η σύσκεψη της συντονιστικής επιτροπής αγροτών του νομού Φλώρινας. Οι αγρότες θα αποφασίσουν αν θα αποκλείσουν την Εγνατία Οδό, στο ύψος των Κοίλων, ή το μεθοριακό σταθμό Νίκης, στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ.

    Επίσης, στη διασταύρωση Βογατσικού Καστοριάς, στην παλιά εθνική οδό Καστοριάς - Κοζάνης, αλλά και στον κόμβο Κρυσταλλοπηγής, σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από το τελωνείο Κρυσταλλοπηγής (στα ελληνοαλβανικά σύνορα) οι διαδηλωτές αγρότες ανοιγοκλείνουν και σήμερα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τους δρόμους.

    Κλειστός είναι από τις 3 το μεσημέρι ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα, από το μπλόκο των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων του νομού Σερρών. Πολλά τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή αποτρέποντας τη διέλευση των οχημάτων από και προς τη Βουλγαρία.

    Ανοιχτή θα παραμείνει μέχρι αύριο το πρωί η εθνική οδός Σερρών - Θεσσαλονίκης, στο μπλόκο Στρυμονικού από τους αγρότες. Οι κτηνοτρόφοι, που συμμετέχουν από σήμερα ενεργά στις κινητοποιήσεις, έριξαν γάλα στο δρόμο, διαμαρτυρόμενοι για τη χαμηλή τιμή πώλησής του. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι αγρότες έκαψαν στο δρόμο καπνά, ενώ έριξαν καλαμπόκια και σιτάρια. Η εθνική οδός Σερρών - Θεσσαλονίκης θα ξανακλείσει αύριο το πρωί από τις 10.30 μέχρι τις 15.30. Στο συγκεκριμένο κόμβο, οι αγρότες επιτρέπουν τη διέλευση των οχημάτων των οποίων οι επιβάτες αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας.

    Ανοιχτή είναι η παλιά εθνική οδός Σερρών -Καβάλας από τις 4 το απόγευμα. Μετά τον αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού Σερρών -Καβάλας στον κόμβο Κερδυλλίων, οι αγρότες της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών νομού Σερρών, εμπόδισαν τη διέλευση των αυτοκινήτων και στις παράπλευρες οδούς.

    Εξάλλου, την πρόθεση της Ομοσπονδίας Φορτηγών Δημοσίας Χρήσης να καταφύγουν στην ελληνική δικαιοσύνη εναντίον των αγροτών ανήγγειλε ο πρόεδρός της, Βασίλης Τσιμαράγκας.

    ''Θα επιτρέπεται η διέλευση των φορτηγών με ευπαθή προϊόντα από τον κόμβο του Στρυμονικού'', απάντησε ο πρόεδρος της ΟΔΑΣ (Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων), Αναστάσιος Κάτος.

    Στο μεταξύ, να εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία ή, εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, να σχηματιστούν δικογραφίες για παρακώλυση συγκοινωνιών, ζητά από τις τοπικές αστυνομικές αρχές, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Παπαγεωργίου, σε περίπτωση που στηθούν αγροτικά μπλόκα στο νομό Θεσσαλονίκης.

    Με επείγον έγγραφό του προς τον Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης και τον Διευθυντή Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ο κ. Παπαγεωργίου, αφού υπενθυμίζει ότι το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος και διώκεται αυτεπάγγελτα, τονίζει ότι η τήρηση της νομιμότητας επιβάλλει την ποινική δίωξη και τιμωρία των δραστών της συγκεκριμένης πράξης, που προσβάλλει το έννομο αγαθό της συγκοινωνίας ως ελεύθερης διακίνησης προσώπων και πραγμάτων.

    Εκπρόσωποι παραγωγών εσπεριδοειδών από τη Λακωνία, την Αργολίδα και την Άρτα, σε συνάντησή τους στην Τρίπολη, συζήτησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τη χυμοποίηση, ζητώντας την ενίσχυση του προϊόντος τους από εθνικούς πόρους.

    Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυκλών Λακωνίας Σπύρος Παπαδάκος, όλα τα εργοστάσια χυμοποίησης παραμένουν κλειστά.

    Οι πορτοκαλοπαραγωγοί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις τοπικού χαρακτήρα εντός των νομών Λακωνίας, Αργολίδας και Άρτας μεθαύριο Τετάρτη, ενώ άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους και να κατέβουν με τα τρακτέρ τους στη Αθήνα για να προχωρήσουν σε αποκλεισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Εξάλλου, αύριο, αγρότες των πέντε νομών της Πελοποννήσου με απόφαση της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) θα προχωρήσουν, στις 12 το μεσημέρι, σε συγκέντρωση και συμβολική κατάληψη του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου - Τρίπολης, στο ύψος του κόμβου της Στέρνας.

    Στελέχη της ΠΑΣΥ, με δηλώσεις τους από το Εργατικό Κέντρο Τρίπολης, σημείωσαν πως αν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν ασχοληθεί άμεσα με τα προβλήματά τους, δίνοντας λύση στα αδιέξοδα που υπάρχουν, θα προχωρήσουν σε ολικό αποκλεισμό της Πελοποννήσου.

    Δηλώσεις Κ. Μπατζελή

    Η παροχή εθνικών επιδοτήσεων χωρίς προγραμματισμό και δομή στήριξης της αγροτικής οικονομίας δεν έχει πραγματικό αποτέλεσμα στο αγροτικό εισόδημα. Γι΄αυτό, δεν επιλέγουμε πρόσκαιρες διευθετήσεις αλλά δίκαιες και βιώσιμες λύσεις με έναν ανοιχτό σε όλους διάλογο.

    Αυτό δήλωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Μπατζελή, απαντώντας στα αιτήματα των αγροτών που έχουν στήσει μπλόκα σε 20 περίπου σημεία των εθνικών δρόμων.

    Καλώντας τους αγρότες σε διάλογο η κ. Μπατζελή επισήμανε ότι το αγροτικό δεν είναι ένα διμερές ζήτημα αλλά αφορά όλη την κοινωνία και όλους τους κοινωνικούς εταίρους.

    Δηλώσεις κυβερνητικού εκπρόσωπου

    «Το αγροτικό ζήτημα δεν είναι θέμα απλής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην πολιτεία και τους αγρότες, αλλά αφορά όλη την κοινωνία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και επεσήμανε ότι είναι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός που έχουν αναδείξει τα προβλήματα των αγροτών ως "αγροτικό ζήτημα" συνολικά.

    Ο Γ. Πεταλωτής τόνισε ότι το αγροτικό ζήτημα «δεν λύνεται με διμερή διάλογο σε σχέση με μικρά ζητήματα γιατί δεν είναι αυτό το ζητούμενο» και υπογράμμισε ότι η πολιτική ηγεσία αμέσως προχώρησε σε ανοιχτό διάλογο με όλες τις παραγωγικές τάξεις.

    Επισήμανε δε ότι ήδη ομάδες εργασίας, με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επεξεργάζονται τους 8 προτεινόμενους βασικούς άξονες, όπου θα γίνουν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στην παραγωγή και την εμπορία.

    Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο ανοιχτός διάλογος κορυφώνεται στις 25 και 26 Ιανουαρίου στο Ζάππειο, σε συνεργασία με την ΟΚΕ αλλά και το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, «προκειμένου να καταλήξουμε σε βασικές πολιτικές που θα εφαρμόσουμε σε σχέση με το αγροτικό ζήτημα».

    Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει συνάντηση αγροτοσυνδικαλιστών με τον πρωθυπουργό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «είναι "άκαιρο" να μιλάμε για συνάντηση με τον πρωθυπουργό σήμερα, όταν στις 25 και 26 Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί ο συγκεκριμένος διάλογος».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η κυβέρνηση έρχεται να κάνει ρήξεις και συγκρούεται με συμφέροντα, που υπάρχουν παντού σε όλους τους χώρους.

    «Όπως ξέρουμε και τι συμβαίνει με τους συνδικαλιστικούς, συνεταιριστικούς χώρους των αγροτών, όπου θα πρέπει να ξαναδούμε πολλά ζητήματα, να υπάρξει εξυγίανση, ώστε όλος ο κύκλος της αγροτικής παραγωγής μέχρι την αγορά και τον καταναλωτή να εξυγιανθεί και να είναι προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος», πρόσθεσε.

    Ο κ.Πεταλωτής υπογράμμισε ότι έως και σήμερα έχουν γίνει "σημαντικότατα" βήματα για την ελάφρυνση του βάρους του Έλληνα αγρότη.

    Ειδικότερα, αναφέρθηκε σε ορισμένα από αυτά τα μέτρα, όπως στην ένταξη των αγροτών στο νομοσχέδιο για τη ρευστότητα της οικονομίας, σε ρυθμίσεις δανείων που αφορούν και τους αγρότες, την αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ από 7 σε 11%, την ένταξή τους στις ρυθμίσεις μέσω ΤΕΜΠΜΕ, την αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ και την επιπλέον αυξηση κατά 20 ευρώ τον ερχόμενο Ιούνιο, καθώς επίσης και την ένταξή τους στο επίδομα Κοινωνικής Αληλλεγγύης.

    Τόνισε ακόμα ότι έως τις 15 Μαρτίου θα καταβληθούν οι κοινοτικές επιδοτήσεις στους αγρότες που δεν έχουν καταβληθεί γιατί, όπως επισήμανε ο κ. Πεταλωτής, δεν είχε ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση του μητρώου τους.

    Κληθείς σχετικά ο κ. Πεταλωτής δεν θέλησε να προβεί σε χαρακτηρισμό των κινητοποιήσεων, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις κινητοποιήσεις "δια της βίας", είπε ότι «εμείς κάνουμε δουλειά ουσίας, ολοκληρώνουμε το διάλογο, θα ανακοινώσουμε μέτρα θετικά προς τους αγρότες».

    Εξέφρασε δε τη βεβαιότητά του ότι οι αγρότες με τους οποίους η κυβέρνηση είναι ήδη σε επαφή, όπως είπε, αφενός θα αντιληφθούν ότι το κλείσιμο των δρόμων δεν είναι μέσο αγώνα και αφετέρου πως θα υπάρχουν ουσιαστικά υπέρ τους μέτρα.

    [04] Συνεδριάζουν Eurogroup-Ecofin

    Συνέρχονται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλες τα συμβούλια Eurogroup και Ecofin, στα οποία την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να ενημερώσει προφορικά τους ομολόγους του για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από τα επόμενα συμβούλια στις 15- 16 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, στη διάταξη του Ecofin αύριο έχει περιληφθεί και το θέμα των ελληνικών στατιστικών δεδομένων και το συμβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει συμπεράσματα με βάση την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 8/1/2010 για τα δημοσιονομικά στατιστικά δεδομένα της Ελλάδας την περίοδο 2004-2008. Η έκθεση αυτή συντάχθηκε κατόπιν αιτήματος του Ecofin της10ης Νοεμβρίου 2009.

    Σημειώνεται ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι διαγνωστικού χαρακτήρα και οι προτάσεις για μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος θα έρθουν στην ατζέντα του επόμενου Ecofin. Πάντως, στα συμπεράσματα της 10ης Νοεμβρίου είχε υπάρξει ήδη μια πρώτη θετική αναγνώριση των πρωτοβουλιών που έχει πάρει έως σήμερα η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της ανεξαρτητοποίησης της ΕΣΥΕ και την παρακολούθηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

    Στο Ecofin θα τεθεί προς συζήτηση και η τελευταία τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ευρωζώνη, που δημοσιεύτηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2009 και σύμφωνα με την οποία η οικονομική ύφεση φαίνεται ότι φτάνει στο τέλος της, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης έχει επιστρέψει θετικός κατά το τρίτο τρίμηνο του 2009, μετά από πέντε συνεχή τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης. Η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας οφείλεται σε βελτιώσεις του εξωτερικού περιβάλλοντος, των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και του κλίματος εμπιστοσύνης. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, η προοπτική για την οικονομία της ευρωζώνης παραμένει αβέβαιη.

    Στα υπόλοιπα θέματα του συμβουλίου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η Οδηγία για τη φορολογία των αποταμιεύσεων, με στόχο την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας επί της πρότασης τροποποίησης στο επόμενο Ecofin, η Οδηγία για την είσπραξη φορολογικών απαιτήσεων, η οποία προβλέπει ότι τα κράτη- μέλη δεν θα μπορούν πλέον να επικαλούνται το τραπεζικό απόρρητο για να αρνηθούν τη συνεργασία τους με τις αρχές άλλου κράτους- μέλους και η Οδηγία για τη διοικητική συνεργασία στον φορολογικό τομέα, ώστε να αποτρέπονται στο μέλλον φαινόμενα διπλής φορολογίας που ενθαρρύνουν τη φορολογική απάτη και να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των κρατών- μελών στο πεδίο της εποπτείας και της λήψης κατάλληλων μέτρων. Θα παρουσιαστεί, εξάλλου, το πρόγραμμα εργασιών της Ισπανικής Προεδρίας, το οποίο στοχεύει στην αντιμετώπιση των αναγκών και των προκλήσεων της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης. Η μεγαλύτερη πρόκληση, σύμφωνα με την Προεδρία, τους προσεχείς μήνες είναι η διαμόρφωση μιας φιλόδοξης στρατηγικής εξόδου από την κρίση, που θα λαμβάνει υπόψη δύο διαστάσεις: πρώτον, να διακοπεί η εξάρτηση των κρατών- μελών από τη λήψη έκτακτων δημοσιονομικών και χρηματοπιστωτικών μέτρων και δεύτερον, να προωθηθούν μέτρα που ευνοούν τη βιώσιμη, σταθερή και ισορροπημένη ανάπτυξη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 January 2010 - 17:30:43 UTC