Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τραγωδία στην Αϊτή
  • [02] Επαναφορά της λίστας

  • [01] Τραγωδία στην Αϊτή

    Ο αριθμός των νεκρών από το σεισμό στην Αϊτή θα μπορούσε να βρίσκεται ανάμεσα σε 45.000 και 50.000, ενώ περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν μείνει άστεγοι, σύμφωνα με αϊτινό αξιωματούχο του Ερυθρού Σταυρού. Αλλοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο ακόμα και για 100.000 νεκρούς.

    Εξαντλημένοι διασώστες σκάβουν χωρίς σταματημό, με εργαλεία και με τα γυμνά τους χέρια, σε μια απελπισμένη κούρσα με το χρόνο για να απελευθερώσουν όσους περισσότερους μπορούν απ' όσους παγιδεύτηκαν κάτω από τόνους μπετόν στο σεισμό της Τρίτης.

    Ένα μωρό έκλαιγε -κι η φωνή του αντηχούσε μέσα στα συντρίμμια- καθώς μια ομάδα ανδρών δούλευαν ακατάπαυστα, σιωπηλοί, προσπαθώντας να το βγάλουν. Ένας μετασεισμός τους σκόρπισε έντρομους. Εκτός από τον Ζανβέλ Αντουάν, που κράταγε το χέρι του μωρού και προσπαθούσε να το ηρεμήσει.

    Στα συντρίμμια των σπιτιών, οι διασώστες αντίκρισαν σκηνές φρίκης: ένα ζευγάρι νεκρό στο κρεβάτι τουΒ· μικρά κορίτσια μέσα στο χώμαΒ· καμένες σορούς μέσα σε αυτοκίνηταΒ· γυναίκες με ρούχα κομματιασμένα. Μια γυναίκα πλησίασε μια ομάδα κλαίγοντας. "Βοηθήστε με, ο άντρας μου είναι ακόμα εκεί μέσα. Σας παρακαλώ βοηθήστε με, ξέρω πως είναι ζωντανός".

    Τα νοσοκομεία, τα περισσότερα από τα οποία έχουν καταρρεύσει ή έχουν υποστεί ζημιές -εκτός από ένα- πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με τη ροή των τραυματιών να μη σταματά. Η υδροδότηση, η ηλεκτροδότηση και τα φάρμακα δεν φθάνουν, έλεγαν γιατροί. Τα νεκροτομεία γέμισαν. "Χρειαζόμαστε βοήθεια. Το νοσοκομείο είναι γεμάτο, έχουμε ελλείψεις στα πάντα", δήλωσε μια γυναίκα σε εγχώριο ραδιοφωνικό σταθμό.

    Εκτακτη ανάγκη για βοήθεια

    Οι κάτοικοι του Πορτ-ο-Πρενς πέρασαν μια δεύτερη νύκτα φρίκης, ανάμεσα σε πτώματα και ερείπια, περιμένοντας απεγνωσμένα επείγουσα βοήθεια.

    Δεκάδες χιλιάδες Αϊτινοί πέρασαν τη νύκτα στο ύπαιθρο, συγκεντρωμένοι στο Πεδίον του Άρεως, την κεντρική λεωφόρο της πρωτεύουσας που έχει μετατραπεί σε γιγάντιο προσφυγικό καταυλισμό. Έχουν χάσει τα σπίτια τους και τους συγγενείς τους.

    Απέναντι, τα ερείπια του προεδρικού μεγάρου και των κτιρίων των υπουργείων μαρτυρούν την κατάσταση αδυναμίας στην οποία βρίσκονται οι θεσμοί της Αϊτής.

    Πολλά μέλη της κυβέρνησης αγνοούνται και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Κέλι Μπαστιέν βρίσκεται κάτω από τα ερείπια του κτιρίου της βουλής, δήλωσε ο Ζοσλέρμ Πριβέρ, πρώην υπουργός.

    Ο σεισμός έπληξε βασικές υποδομές της Αϊτής, όπως το δίκτυο ηλεκτροδότησης, το οποίο ετέθη εκτός λειτουργίας βυθίζοντας στο σκοτάδι την πρωτεύουσα της φτωχότερης χώρας της αμερικανικής ηπείρου.

    Τα πτώματα που ανασύρονται από τα ερείπια τοποθετούνται σε σειρές στο έδαφος σκεπασμένα με σεντόνια και οι επιζώντες περιφέρονται σαν χαμένοι στους δρόμους, προσπαθώντας να απεγκλωβίσουν με γυμνά χέρια ανθρώπους από τα ερείπια.

    Ο σεισμός έχει επηρεάσει τουλάχιστον δύο εκατομμύρια παιδιά και εφήβους, πολλά από τα οποία έχουν τραυματιστεί ενώ άλλα έμειναν ορφανά, ανακοίνωσε η βρετανική ΜΚΟ "Save the Children".

    Είκοσι δύο μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ έχασαν την ζωή τους και περίπου 100 αγνοούνται έπειτα από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Αϊτή, δήλωσε από τη Νέα Υόρκη ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Μπαν Γκι Μουν.

    Ο Γκι Μουν διευκρίνισε ότι οι 22 νεκροί είναι "4 αστυνομικοί και 18 στρατιωτικοί". Δεν αναφέρθηκε σε πολίτες.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ότι ένας Εσθονός ανεσύρθη από τα ερείπια, αφού εντοπίστηκε από τα σωστικά συνεργεία.

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρτντον Μπράουν χαρακτήρισε "αδιανόητη τραγωδία" την καταστροφή που υπέστη η Αϊτή από τον σεισμό, και ανακοίνωσε ότι το Λονδίνο θα αποστείλει βοήθεια στους πληγέντες περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ.

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι έχει αποστείλει στρατεύματα και πλοία των ΗΠΑ στην Αϊτή για να βοηθήσουν στην διάσωση των πληγέντων από το σεισμό και στις προσπάθειες αποκατάστασης, και τόνισε ότι ο λαός της Αϊτής, "δεν πρόκειται να ξεχαστεί".

    Σε τηλεοπτική του ομιλία ο Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα δαπανήσουν 100 εκατομμύρια δολάρια στις προσπάθειες για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων.

    Ομως και ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρός Καν δήλωσε σήμερα ότι ο διεθνής Οργανισμός θα προσφέρει "πολύ γρήγορα" βοήθεια ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αϊτή, που επλήγη από καταστροφικό σεισμό.

    Ο Στρός Καν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον ότι το ποσό αυτό που θα αποδεσμευτεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, θα προέλθει από την επέκταση ήδη υφιστάμενου δανείου προς την Αϊτή.

    Περίπου 170 εκατ. ευρώ έχουν ήδη καταβληθεί στην Αϊτή μετά την έγκριση αυτού του δανείου το 2006.

    Οι υπουργοί Ανάπτυξης των 27 χωρών-μελών της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν σύνοδο την Δευτέρα για να εξετάσουν τους τρόπους που υπάρχουν για τη χορήγηση βοήθειας στην Αϊτή, η οποία επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

    Ελληνική συμπαράσταση - Για την ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αϊτής κ. Rene Preval εκφράζοντας τα ειλικρινή αισθήματα αλληλεγγύης και την αμέριστη συμπαράσταση του ιδίου και ολόκληρου του ελληνικού λαού στον πληγέντα λαό της Αϊτής από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό.

    Τη συμπαράστασή του και την αλληλεγγύη του στον λαό της Αϊτής, που δοκιμάζεται σκληρά από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε «μια από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη», εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

    Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός κάλεσε όλους τους υπουργούς να πράξουν το παν -ο καθένας στον τομέα του- ώστε να υπάρξει άμεση ελληνική συνδρομή στην Αϊτή.

    Ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα η οποία, το 1822, αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση και τόνισε ότι «οι εξελίξεις έρχονται έτσι ώστε να μας θυμίζουν ότι σε αυτόν τον κόσμο δεν ζούμε μόνοι μας».

    Το Υπουργείο των Εξωτερικών κινητοποίησε άμεσα τους κατάλληλους μηχανισμούς για τον εντοπισμό και την παροχή συνδρομής στους Έλληνες που βρίσκονται στην Αϊτή, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου.

    Συγκεκριμένα, από την πρώτη στιγμή, έθεσε στη διάθεση του κοινού τρεις τηλεφωνικές γραμμές εκτάκτου επικοινωνίας, μέσω των οποίων πραγματοποιήθηκε η καταγραφή των στοιχείων και η συλλογή πληροφοριών αναφορικά με τους πληγέντες συμπατριώτες μας.

    Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο των Εξωτερικών, έχουν εντοπιστεί στην Αϊτή 11 Έλληνες πολίτες, καθώς και ένας Βέλγος υπήκοος, σύζυγος Ελληνίδας, οι οποίοι είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών είναι σε διαρκή επαφή με τους οικείους τους.

    Μετά από συνεννοήσεις με την Ισπανική Προεδρία της ΕΕ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία άμεσου επαναπατρισμού όσων Ελλήνων το επιθυμούν με ειδική πτήση, η οποία πρόκειται να αναχωρήσει από το Port-au-Prince στις επόμενες 36 ώρες, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Η χώρα μας ανταποκρινόμενη άμεσα στις εκκλήσεις για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, προσέφερε, λίγες ώρες μετά το σεισμό, επείγουσα χρηματική βοήθεια ύψους 200.000 β¬ μέσω του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος για την παροχή τροφίμων στους σεισμόπληκτους.Π αράλληλα, γίνονται προσπάθειες για την αποστολή ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και πρόσθετης ανθρωπιστικής βοήθειας, καταλήγει η ανακοίνωση.

    H πολιτική ηγεσία και τα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με την ελληνική πρεσβεία στο Καράκας -που είναι η κοντινότερη διπλωματική αποστολή της Ελλάδας στο Πορτ' Ο Πρενς της Αϊτής.

    Όσοι πολίτες επιθυμούν να πληροφορηθούν την τύχη των συγγενών τους, ή άλλων προσώπων, ή να δώσουν κάποια πληροφορία για Έλληνες που βρίσκονται στην Αϊτή για τουριστικούς ή εμπορικούς σκοπούς, μπορούν να καλούν στο 210-3681212, 210-3681730 και 210-3681350.

    Ηδη, ο Δήμος Αθηναίων, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη, έθεσε στη διάθεση του Προξενείου της Αϊτής και του Υπουργείο Εξωτερικών τις πρώτες ποσότητες σε ρουχισμό και φαρμακευτικό υλικό πρώτης ανάγκης για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο δοκιμαζόμενο λαό της Αϊτής.

    Τις ποσότητες συγκέντρωσαν και ετοίμασαν οι εθελοντές του Ιδρύματος Αστέγων του Δήμου Αθηναίων.

    Ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, σε δηλώσεις του εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της Αθήνας στους πληγέντες από τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή, σημειώνοντας: «Χιλιάδες συνάνθρωποί μας δοκιμάζονται στην Αϊτή και οφείλουμε να προστρέξουμε σε συμπαράστασή τους».

    Η συμπαράσταση του Δήμου Αθηναίων στο λαό της Αϊτής εκφράστηκε μέσω του Προξένου της χώρας, Λεμπρέν Υβέλτ.

    H τραγωδία που βιώνει η Αϊτή, μετά τον καταστροφικό σεισμό, απασχόλησε την Ιερά Σύνοδο και όπως ανακοινώθηκε, εκφράσθηκε η αμέριστη συμπαράσταση των συνοδικών ιεραρχών στον δοκιμαζόμενο λαό της Αϊτής , μιας φίλης χώρας-όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση- που είναι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Ελλάδα ως ανεξάρτητο κράτος το 1822.

    Μάλιστα αποφασίσθηκε η περιφορά δίσκου στους ναούς την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010, για τον λαό της Αϊτής, ενώ δόθηκε εντολή στην Μ.Κ.Ο. Αλληλεγγύη, για συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας. Παράλληλα, η Σύνοδος απέστειλε έγγραφο προς τον υφυπουργό Εξωτερικών Σπυρ. Κουβέλη με το οποίο θέτει στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης την "Αλληλεγγύη", ώστε να επιτευχθεί άμεσα η αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

    -

    [02] Επαναφορά της λίστας

    Κατά πλειοψηφία έγινε δεκτή από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για την επαναφορά της λίστας φαρμάκων. Στην ίδια διαδικασία έγιναν δεκτές κατά πλειοψηφία - με σύμφωνη γνώμη και της ΝΔ - και οι τροπολογίες για την εθελουσία έξοδο προσωπικού του ΟΛΠ και τη χρονική μετάθεση εφαρμογής - ένα χρόνο αργότερα - της ρύθμισης του νόμου Πετραλιά για τη σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των μητέρων ανήλικων παιδιών.

    Μιλώντας για το θέμα της επαναφοράς της λίστας φαρμάκων, η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έκανε λόγο για ρύθμιση που αποπνέει αίσθημα ευθύνης και συνέπειας, ενώ προανήγγειλε επανατιμολόγηση 6.000 φαρμάκων το Φεβρουάριο, με σκοπό τη συγκράτηση ή και τη μείωση των τιμών κάποιων από αυτά.

    Η ίδια είπε ότι η «μαύρη τρύπα», δηλαδή το συνολικό χρέος των νοσοκομείων στους προμηθευτές φαρμάκων είναι 6,3 δισ., από τα οποία οφείλονται στα νοσοκομεία από τα ασφαλιστικά ταμεία 2,5 δισ.

    Η υπουργός παραδέχθηκε ότι η εφαρμογή της λίστας πριν την κατάργησή της είχε πολλά προβλήματα και κυρίως «παράθυρα» καταστρατήγησης κυρίως «με την άναρχη συνταγογράφηση και την παλινωδία στην τιμολόγηση», αλλά την καταστρατήγηση με την αθρόα συνταγογράφηση «αναντικατάστατων» δήθεν φαρμάκων, προβλήματα που δεν θα ανακύψουν πλέον με τις ασφαλιστικές δικλείδες που τίθενται.

    Κατά την υπουργό Υγείας, η κατάργηση της λίστας το 2004 με τη δραματική αύξηση των εξόδων επιβάρυνε τα ταμεία κατά 2,5 δισ. ευρώ, ενώ αύξησε κατά 20% το κόστος για τα νοσοκομεία, χωρίς να υπολογιστούν οι απώλειες από την απόδοση του 4% από το τζίρο των φαρμακοβιομηχανιών ετησίως.

    Ο υπουργός Απασχόλησης Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για καθημερινό αγώνα του ΟΑΕΔ να εξασφαλίσει τα επιδόματα των ανέργων, ενώ υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση με τη φαρμακευτική δαπάνη.

    Ο κ. Λοβέρδος υπολόγισε ότι μόνον από την έναρξη λειτουργίας ηλεκτρονικού ελέγχου της συνταγογράφησης από τον ερχόμενο Μάιο θα εξοικονομήσει μόνο για το ΙΚΑ 250 εκ. ετησίως. Γνωστοποίησε επίσης ότι αποδέχεται την πρόταση του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη για οριζόντια μείωση των τιμών των φαρμάκων κατά 10%.

    Με επιφυλάξεις αντιμετώπισε το θέμα η ΝΔ. Ο κ. Χατζηδάκης, στην παρέμβασή του, τόνισε ότι η λίστα έχει ήδη δοκιμαστεί από το ΠΑΣΟΚ και δεν επέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πέρα από τη μείωση των τιμών πρότεινε ακόμη να οριστεί η τιμή των «γενοσίμων» φαρμάκων, δηλαδή των αντιγράφων, σε ποσοστό χαμηλότερο του 80% των πρωτοτύπων.

    Κατά τον τομεάρχη Υγείας της ΝΔ υπάρχουν εκθέσεις που τεκμηριώνουν ότι η φαρμακευτική δαπάνη δεν εξαρτάται από την ύπαρξη ή μη λίστας. "Η λίστα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υπάρχει σε όλα τα κράτη" παρενέβη η υπουργός Υγείας, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώνσταντίνος Μαρκόπουλος υπογράμμισε ότι με τη ρύθμιση τα ίδια τα «κυκλώματα που λυμαίνονται το χώρο» θα βρεθούν μπροστά στις επιτροπές που δεν θα μπορέσουν να τα αντιμετωπίσουν.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής κατηγόρησε τη ΝΔ ότι από τη μία μιλάει για συνδρομή στο έργο της κυβέρνησης και από την άλλη αρνείται την ψήφιση της λίστας: «Αλήθεια, ποιος είναι ο λόγος; Ποιες δεσμεύσεις έχετε και αρνείστε όταν έχετε τα αποτελέσματα της αποτυχίας σας».

    - Δεσμεύσεις έχουν μόνον όσοι προσπαθούν να περιστείλουν τη φαρμακευτική πολιτική σε ορισμένους και εκλεκτούς και όχι αυτοί που τίθενται υπέρ της ελεύθερης επιλογής απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

    Αντίθετος με τη λίστα φαρμάκων, αλλά υπέρ μιας λίστας «γενόσιμων» τάχθηκε ο αγορητής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης, κρίνοντας ότι έτσι θα ευνοηθεί η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία.

    Το ΚΚΕ δια του εισηγητού του Νίκου Καραθανασόπουλου έκρινε ότι η ρύθμιση στοχεύει στο περαιτέρω χτύπημα στην δημόσια κοινωνική ασφάλιση και στην εύνοια της εμπορευματοποίησης της υγείας. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα συνεχιστεί η εξάρτηση από τις φαρμακοβιομηχανίες σε βάρος των ασφαλισμένων, ενώ η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμανατίδου δήλωσε «παρών» από πλευράς του κόμματός της.

    Εντονη ήταν η κριτική που ασκήθηκε από τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ για την τροπολογία που παρατείνει την προθεσμία για την εθελούσια έξοδο προσωπικού από τον ΟΛΠ με τους κ.κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη και Αδωνη Γεωργιάδη να μιλούν για «ακριβοπληρωμένους λιμενεργάτες που επιβραβεύονται για τον εκβιασμό προς το κράτος και το κλείσιμο του λιμανιού».

    - Ήταν αποτέλεσμα αυτών που εσείς συμφωνήσατε στη σύμβαση παραχώρησης της SOSCO, ανταπάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 14 January 2010 - 19:30:19 UTC