Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαδήλωση υπέρ του Πατριαρχείου
  • [02] "Απόδοση εγκαταλελειμμένων στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες"
  • [03] "Κοινή δράση της Αριστεράς"
  • [04] Επεισόδια στην Καλαβρία

  • [01] Διαδήλωση υπέρ του Πατριαρχείου

    Διαδήλωση συμπαράστασης στις μειονότητες οργανώθηκε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά από τον Πατριαρχικό Οίκο στο Φανάρι, με συνθήματα και πανό που τόνιζαν ότι «κανείς δεν θα μπορέσει να αγγίξει το Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο».

    Η πρωτοφανής αυτή εκδήλωση, οργανώθηκε από συνασπισμό φιλελεύθερων, αριστερών οργανώσεων, που αποκαλείται «70 εκατομμύρια βήματα κατά των πραξικοπημάτων».

    Οι διαδηλωτές φώναζαν μπροστά από τον Πατριαρχικό Οίκο «Ζήτω η αδελφοσύνη των λαών», «Ελευθερία», «να διαλυθεί η Εργκενεκόν» και κρατούσαν πλακάτ στο οποίο έγραφε στα ελληνικά «ΟΛΟΙ ΟΙ ΛΑΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΛΦΙΑ» και στα τουρκικά «να δικαστούν οι πραξικοπηματίες και όσοι σχεδιάζουν "κλωβούς"».

    Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο "Κλωβός", που αποκαλύφθηκε από την τουρκική δικαιοσύνη πρόσφατα, είναι σχέδιο που επεξεργάζονται δυνάμεις του στρατού για την δολοφονία προσωπικοτήτων με στόχο να προκληθούν επεισόδια ανάλογα με τα Σεπτεμβριανά.

    Εκπρόσωπος του συνασπισμού διάβασε ανακοίνωση στην οποίαν παρουσιάζονται οι στόχοι της διαδήλωσης: «Κι εμείς θα θέλαμε να λέμε ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος για πραξικόπημα», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση.

    «Μέσα σε 50 χρόνια έγιναν 3 αιματηρά πραξικοπήματα, ένα μεταμοντέρνο πραξικόπημα και ένα με ηλεκτρονικό υπόμνημα», αναφέρεται στην ανακοίνωση και υπενθυμίζεται ότι "ακόμα κλείνουν τα πολιτικά κόμματα και φυλακιζόνται δήμαρχοι, εκλεγμένοι από τον λαό, ακόμα υπάρχει το άρθρο 301 του ποινικού κώδικα και ότι πρόσφατα δολοφονήθηκε μπροστά στα μάτια των αρχών ο δημοσιογράφος Χραντ Ντινκ".

    «Δεν αισθανόμαστε ήσυχοι. Διότι σύμφωνα με το σχέδιο "Κλωβός", ο πρώτος που θα εδολοφονείτο ήταν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος», αναφέρει ανακοίνωση και τονίζει ότι "δεν θα επιτρέψουμε ούτε πραξικόπημα, ούτε και νέα Σεπτεμβριανά».

    Ο συνασπισμός που διαδήλωσε σήμερα στο Φανάρι δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια από διάφορες συνεργαζόμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις, ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ εκπρόσωπος των διαδηλωτών κα Γιλντζίν Ενεν: «Έχουμε κάνει πολλές εκδηλώσεις κατά του αστυνομικού κράτους και των πραξικοπηματιών», είπε και πρόσθεσε ότι "σήμερα διαδηλώνουμε τη συμπαράστασή μας προς τους Ρωμιούς πολίτες, που έχουν δεχθεί πολλές επιθέσεις. Είμαστε εδώ για να μην επιτρέψουμε νέα επίθεση κατα των Ρωμιών και δηλώνουμε ότι θα τους υπερσπασπιστούμε».

    Ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος δεν βρίσκονταν της στιγμή της διαδήλωσης στο Φανάρι, αλλά ενημερώθηκε για αυτήν από δημοσιογράφους που τον συνόδευαν σε περιοδεία στη Μαύρη Θάλασσα.

    Η κα Ενεν δήλωσε ότι ετοιμάζεται μεγάλη διαδήλωση στην κεντρική λεωφόρο Ιστικλάλ, την παλαιά λεωφόρο του Πέρα στις 23 Ιανουαρίου.

    [02] "Απόδοση εγκαταλελειμμένων στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες"

    Το θέμα της απόδοσης στις τοπικές κοινωνίες εκτάσεων στρατοπέδων που δεν χρησιμοποιούνται πλέον από τις Ενοπλες Δυνάμεις, συζήτησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με δημάρχους και εκπροσώπους Δήμων της Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης και τον μητροπολίτη Σταυρουπόλεως-Νεαπόλεως Βαρνάβα.

    Η απόδοση αυτών των εκτάσεων είναι μια προγραμματική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ και πρέπει να οργανωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, είπε ο κ. Βενιζέλος.

    «Μερικά στρατόπεδα μπορούν να δοθούν αμέσως, για άλλα χρειάζεται συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών κι αυτό που έχει σημασία είναι η τοπική αυτοδιοίκηση να έχει ώριμες, ολοκληρωμένες προτάσεις και να είναι σε θέση να διαχειριστεί αυτή τη νέα πρόκληση», τόνισε.

    Ο υπουργός επεσήμανε ότι η Δυτική Θεσσαλονίκη έχει αδικηθεί, καθώς έχει πέσει θύμα βάρβαρων ταξικών διαιρέσεων του χώρου και ενός μοντέλου ανάπτυξης που υποβαθμίζει περιοχές και ανθρώπους. Γι' αυτό το λόγο χρειάζεται να γίνει αποκατάσταση των αδικιών με αντισταθμιστικά μέτρα, είπε.

    Τη συνάντηση οργάνωσε η Αναπτυξιακή Εταιρία Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης και ο πρόεδρος της και δήμαρχος Νεάπολης Νάκης Λαδόπουλος είπε ότι τα στρατόπεδα που δεν χρησιμοποιούνται είναι τέσσερα (Ζιάκα, Μ. Αλεξάνδρου, Π. Μελά, Καρατάσιου) συνολικής έκτασης 1.500 στρεμμάτων και είναι καιρός να γίνει πράξη μια εξαγγελία χρόνων, γιατί θα συμβάλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και στην ανάπτυξη της περιοχής.

    Στο περιθώριο της συνάντησης ο υπουργός Εθνικής Αμυνας απάντησε σε ερώτηση για την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η κυβέρνηση σχετικά με την αναδιάρθρωση της Αυτοδιοίκησης.

    Υπογράμμισε ότι «η προγραμματική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ αφορά τη μητροπολιτική περιφέρεια στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αυτή, όμως, θα είναι η περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Τώρα ποιος θα είναι ο πληθυσμός αναφοράς ποια θα είναι η έκταση που θα καλύπτει η κάθε περιφέρεια, είτε μητροπολιτική είτε μη μητροπολιτική, είναι κάτι που θα συζητηθεί στη μεγάλη αυτή θεσμική διαβούλευση που ανοίγει αύριο».

    Σε ερώτηση για την τροπολογία που αφορά στις γονικές παροχές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων υπογράμμισε:

    «Το βασικό ζητούμενο στη νομοθεσία και ιδίως στην φορολογική νομοθεσία, είναι να μην υπάρχουν αναδρομικές εκπλήξεις, να υπάρχει ασφάλεια δικαίου να ξέρει ο πολίτης ποια είναι η φορολογική του επιβάρυνση τι χρωστάει στο δημόσιο. Να είσθε βέβαιοι ότι η κυβέρνηση θα το διασφαλίσει».

    Σχετικά με την επίσκεψη των ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρατήρησε:

    «Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας δεν ζητήθηκε συνάντηση μαζί μου, σε πολιτικό επίπεδο. Γιατί όταν μια υπηρεσιακή αντιπροσωπεία της Κομισιόν έρχεται στην Ελλάδα, συναντάται με ομολόγους της, δηλαδή με υπηρεσιακούς παράγοντες, όπως και έγινε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Ο υπουργός υπάρχει για να συνομιλεί όποτε χρειάζεται με τους αρμοδίους Επιτρόπους γιατί πρέπει να υπάρχει αυτή η δυνατότητα της πολιτικής διαβούλευσης γιατί η ΕΕ δεν κάτι πάνω ή έξω από μας. Οι διαδικασίες και τα στοιχεία είναι απολύτως διαφανή και απολύτως προσιτά».

    Σε ερώτηση γιατί οι ελεγκτές συναντήθηκαν με άλλους υπουργούς, απάντησε: «Κάθε υπουργείο έχει την ιδιορρυθμία του και τον θεσμικό του ρόλο».

    [03] "Κοινή δράση της Αριστεράς"

    Στο Βερολίνο βρέθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας για τις εργασίες της Διάσκεψης της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) και σε παρέμβασή του αφού τόνισε τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την οικονομική κρίση, επεσήμανε πως «η κοινή δράση των δυνάμεων της αριστεράς, η προβολή των εναλλακτικών της προτάσεων σε εθνικό ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσο αναγκαία όσο σήμερα».

    Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι κρίση δεν διέρχεται μόνο η οικονομία αλλά και το μοντέλο της ΕΕ ζει μια βαθιά κρίση, καθώς «είναι ανήμπορη να διαχειριστεί την κρίση και χρησιμοποιεί χώρες με υψηλό έλλειμμα, όπως η Ελλάδα ή η Ιρλανδία, ως πειραματόζωα στα σχέδιά τους να αντιμετωπίσουν τη κρίση, ως ευκαιρία να βαθύνουν την ηγεμονία των αγορών και το νεοφιλελεύθερο πλαίσιο».

    «Η περίπτωση της Ελλάδας δεν αφορά αποκλειστικά τον Ελληνικό λαό, αλλά ως πιλοτικό σχέδιο, αποτελεί ένα κακό προμήνυμα για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Για τους λαούς που η δικτατορία των αγορών προσπαθεί να τρομοκρατήσει, προβάλλοντας το Ελληνικό αντιπαράδειγμα της μείωσης των μισθών και των συντάξεων, της διάλυσης του ασφαλιστικού συστήματος, της δραματικής μείωσης της ανεργίας», υπογράμμισε.

    Και πρόσθεσε:

    «Μπροστά σε αυτή την ωμή πράξη τρομοκρατίας που έχει τη συναίνεση της δεξιάς και σοσιαλδημοκρατίας, η Ευρωπαϊκή Αριστερά δεν μπορεί να μένει απαθής. Οφείλουμε να αντιδράσουμε. Για το λόγο αυτό, μεταξύ άλλων, προτείνουμε και ένα ειδικό ψήφισμα για την περίπτωση της Ελλάδας».

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ αναφερόμενος στο 3ο Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς τον προσεχή Δεκέμβριο, πρότεινε:

    - Να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας επιστημόνων και ερευνητικών κέντρων που θα πάρει μια ανοιχτή πρωτοβουλία για τη διατύπωση ενός εναλλακτικού συμφώνου για την ΕΕ.

    - Να οργανωθεί άμεσα καμπάνια για την ανεργία και την επισφάλεια, που θα κορυφωθεί τη 1η Μαΐου, ως ημέρα πανευρωπαϊκής δράσης για το ελάχιστο ευρωπαϊκό εγγυημένο εισόδημα, την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας

    - Να διερευνηθεί η ιδέα διοργάνωσης ενός παγκόσμιου αριστερού φόρουμ για την οικονομική κρίση, που θα συνδυαστεί με το 3ο μας συνέδριο.

    - Να αναληφθεί μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ειρήνης για το Αφγανιστάν.

    Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε στο ΚΕΑ να στηρίξει τις προσπάθειες του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

    «Για πολλούς λόγους το Κυπριακό θα μπορούσε να αποτελέσει προνομιακό πεδίο δράσης για το ΚΕΑ. Πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα με άμεση εμπλοκή της αριστεράς και από τις δύο κοινότητες στην προσπάθεια επίλυσής του, η επανένωση θα μπορούσε να αποτελέσει για όλη την Ευρώπη παράδειγμα συμβίωσης (Ε/Κ-Τ/Κ, Χριστιανών - μουσουλμάνων κλπ)», είπε.

    [04] Επεισόδια στην Καλαβρία

    Αμείωτη παραμένει η ένταση στην κωμόπολη Ροζάρνο της Καλαβρίας όπου την περασμένη Πέμπτη τρεις ιταλοί που επέβαιναν σε αυτοκίνητο πυροβόλησαν αλλοδαπό εργάτη.

    Ακολούθησε πραγματική εξέγερση των μεταναστών που εργάζονται στις γεωργικές εκτάσεις της περιοχής: έκαψαν αυτοκίνητα, απείλησαν με ξύλινα δοκάρια πολλούς επιβάτες, κατέστρεψαν προσόψεις σπιτιών. Οι ντόπιοι, παράλληλα, κατέλαβαν το δημαρχείο και έστησαν μπλόκα, ζητώντας να απομακρυνθούν οι μετανάστες. Η αστυνομία παρενέβη για να προσπαθήσει να ελέγξει την κατάσταση, αλλά οι τραυματίες (ξένοι, ιταλοί και όργανα της τάξης) στις συμπλοκές της περασμένης νύχτας, ξεπέρασαν τους εξήντα.

    Σήμερα το απόγευμα, στην πόλη Τζόγια Τάουρο, στην Καλαβρία πάντα, σημειώθηκε νέα επίθεση, με πετροβολισμό, κατά μετανάστη.

    Το Βατικανό, σε παρέμβασή του, καταγγέλλει ότι , πολύ συχνά, οι αλλοδαποί εργαζόμενοι ζουν και εργάζονται υπό απάνθρωπες συνθήκες, αλλά σημειώνει, παράλληλα, ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η χρήση βίας.

    Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, προσθέτουν ότι κάθε έγχρωμος εργάτης, στα χωράφια του Ροζάρνο αλλά και όλων των άλλων περιοχών της Κάτω Ιταλίας, εργάζεται δέκα με δώδεκα ώρες την ημέρα, ανασφάλιστος, έναντι είκοσι πέντε ευρώ. Πολύ συχνά, ζουν σε παράγκες, χωρίς τις βασικές προϋποθέσεις υγιεινής.

    Το τελευταίο εικοσιτετράωρο απομακρύνθηκαν από την περιοχή του Ροζάρνο, τουλάχιστον τριακόσιοι αλλοδαποί, οι οποίοι πρόκειται να φιλοξενηθούν, προσωρινά, σε κέντρα πρώτης υποδοχής της περιφέρειας, που ανήκουν και στην Καθολική Εκκλησία. Τόσο οι εκπρόσωποι των εθελοντικών οργανώσεων, όσο και της αστυνομίας, δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να διαταχθούν απελάσεις, για τους ξένους εργαζόμενους που δεν διαθέτουν άδεια παραμονής.

    Η όλη κατάσταση, στις περιοχές της Καλαβρίας, της Σικελίας, της Νάπολης και του Μπάρι, επιδεινώνεται και από την παρουσία του μαφιόζικου οργανωμένου εγκλήματος, που εκμεταλλεύεται διαρκώς την μαύρη εργασία των ξένων, με εκβιασμούς και «τσιφλικάδες» που μονοπωλούν την προσφορά εργασίας στον γεωργικό τομέα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 9 January 2010 - 15:30:22 UTC