Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Υπεύθυνη πολιτική για καλύτερο μέλλον"
  • [02] "Οδηγούνται στην εξαθλίωση"
  • [03] MIG: Ενδιαφέρον για την Ολυμπιακή

  • [01] "Υπεύθυνη πολιτική για καλύτερο μέλλον"

    Η διαδήλωση τρακτέρ στην Αθήνα δεν είναι ζήτημα ελευθερίας δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του πρόεδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνου σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Κρήτης. Η θέση μας, είπε ο κ. Καραμανλής, είναι ξεκάθαρη: "Είναι δικαίωμα κάθε πολίτη και να αμφισβητεί και να διεκδικεί. Εικόνες αντιπαράθεσης της αστυνομίας με διαδηλωτές δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση. Έχει όμως υποχρεώσεις η Πολιτεία απέναντι σε όλους τους πολίτες, στο σύνολο των πολιτών" τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Αναρωτήθηκε, δε, γιατί ο Συνασπισμός, εάν πιστεύει στο διάλογο, κάνει ό,τι είναι δυνατό, ό,τι περνάει από το χέρι του για να τον υπονομεύσει; Γιατί αρνείται το διάλογο για το Λύκειο και το νέο εξεταστικό σύστημα για παράδειγμα; Γιατί άραγε θα πρέπει να υπάρχουν τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας, στους δρόμους της Αθήνας, για να γίνει διάλογος στα αγροτικά ζητήματα;

    Σημείωσε επίσης ότι δεν αποτελεί άσκηση δικαιώματος η κατάφωρη παραβίαση των νόμων: "Δεν είναι ωφέλιμη για κανέναν η πρόκληση κοινωνικής αναταραχής και συγκρουσιακών καταστάσεων. Δεν ωφελούνται οι αγρότες με πρακτικές που προκαλούν ζημιά στην οικονομία και την κοινωνία. Δεν μπορεί λοιπόν ούτε ο Συνασπισμός, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε κανένας άλλος να υποστηρίζουν ότι είναι "ζήτημα ελευθερίας" η διαδήλωση τρακτέρ στους δρόμους της πρωτεύουσας. Κάνει λάθος η αντιπολίτευση εάν νομίζει ότι μπορεί να καπηλευτεί έτσι τους αγώνες των αγροτών".

    Αναφερόμενος στις ζημιές που υπέστη ο αγροτικός τομέας ξεκαθάρισε ότι οι αποζημιώσεις "δεν χορηγούνται με γεωγραφικά κριτήρια" καθώς και ότι "στο πακέτο των 500 εκ. ευρώ περιλαμβάνονται και τα προϊόντα της Κρήτης". Επισήμανε ακόμα ότι τα έργα, που έγιναν στην τελευταία τετραετία στην Κρήτη είναι πολλαπλάσια σε σχέση με εκείνα που έγιναν την άμεσα προηγούμενη περίοδο και ότι η ανεργία είναι σε ποσοστά πολύ χαμηλότερα σε σχέση με το μέσο όρο της ελληνικής κοινωνίας. "Βεβαίως πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα. Δεν το αμφισβητεί κανένας. Υπάρχουν ζητήματα και μας απασχολούν σοβαρά. Προτεραιότητα μάλιστα τώρα έχουν οι τομείς που πλήττονται περισσότερο είτε από φυσικά αίτια, είτε από την παγκόσμια κρίση".

    Τέλος, τόνισε ότι "δεν μπορεί να υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που επενδύουν στην παραπληροφόρηση, την άρνηση, την ισοπέδωση. Δεν μπορεί να υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν κοινωνικές εντάσεις [...] Κάποιοι έκαναν την άρνηση μόνιμη πρακτική τους. Κάποιοι αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με τρόπο που αποκαλύπτει πως έγνοια τους δεν είναι να κερδίσουν οι αγρότες. Η κυβέρνηση και νοιάζεται και παλεύει για τα πραγματικά συμφέροντα όλων των αγροτών. Σέβεται όλους τους πολίτες. Χωρίς διακρίσεις και χωρίς διαχωρισμούς. Η Κυβέρνηση επιδιώκει το διάλογο, επιδιώκει τη συνεννόηση για όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν και το παρόν και το μέλλον του τόπου".

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ κ.Γ.Καρατζαφέρη για τη φτώχεια, ο πρωθυπουργός ανέφερε: Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση δώσαμε έμφαση στην απασχόληση και στην καταπολέμηση της ανεργίας. Βασικός άξονας της κοινωνικής μας πολιτικής είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας. Βασικός πυλώνας της πολιτικής μας είναι η ενίσχυση των πολιτών και βεβαίως εκείνων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

    Δήλωση για την οικονομική κρίση

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με δήλωσή του στο Μέγαρο Μαξίμου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει καθαρό σχέδιο και σταθερή βούληση για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης η οποία, όπως είπε, τώρα είναι πιό έντονη από το παρελθόν και έχει χτυπήσει την πόρτα της χώρας μας.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι υπάρχουν δύο δρόμοι αυτός της υπευθυνότητας και εκείνος της ανευθυνότητας. Και πρόσθεσε ότι κάποιοι υπόσχονται εύκολες και ανέξοδες λύσεις αλλά τέτοιες λύσεις δεν υπάρχουν ενώ αυτοί οι δρόμοι οδηγούν σε αδιέξοδο.

    Η υπεύθυνη και σταθερή πολιτική της κυβέρνησης εγγυάται καλύτερη μέρα για όλους τους πολίτες, τόνισε ο κ. Καραμανλής και υπογράμμισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης στηρίζεται σε τρεις άξονες:

    Πρώτος στόχος, είναι η διατήρηση της ανάπτυξης έστω και με μειωμένους ρυθμούς φέτος, αλλά με υψηλότερους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια. Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ρευστότητας της οικονομίας, στην ενίσχυση των επιχειρήσεων, την τόνωση των δημοσίων επενδύσεων και την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

    Δεύτερος στόχος είναι η δημοσιονομική εξυγίανση με συγκράτηση των δαπανών, περιορισμό της σπατάλης και περιορισμό της φοροδιαφυγής.

    Τρίτος στόχος είναι η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων στα όρια αντοχής της οικονομίας με στοχευμένες παρεμβάσεις σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, με ταυτόχρονη θωράκιση της απασχόλησης. Η κοινωνική συνοχή είναι βάση, είπε της πολιτικής της κυβέρνησης. Τίποτα δεν είναι εύκολο ούτε γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι ο καθένας πρέπει να βοηθήσει για να ξεπεραστεί αυτή η κρίση.

    Χωρίς τη στήριξη της επιχειρηματικότητας δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς τον περιορισμό των ελλειμμάτων, δεν μπορούν να υπάρξουν οι αναγκαίοι πόροι για τη στήριξη των κοινωνικά ασθενέστερων και χωρίς τη δημοσιονομική εξυγίανση δεν ενισχύεται η αξιοπιστία της οικονομίας. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι χωρίς στοχευμένες δράσεις δεν προχωράει η οικονομία. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι καμιά οικονομική πολιτική δεν μπορεί να προχωρήσει από μόνη της, απαιτείται πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον που να ευνοεί τη συναίνεση. Είναι ανάγκη, σημείωσε, οι κοινωνικές ομάδες να συνυπολογίζουν το κοινωνικό σύνολο, να αποφεύγονται οι μετωπικές συγκρούσεις καθώς δεν μπορεί να ισχύει το "όχι σε όλα".

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι με το νέο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, μετά και την αναθεώρηση των εκτιμήσεων όλων των διεθνών οργανισμών, η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της όλα τα δεδομένα με ένα νέο μίγμα πολιτικής. Καμμία χώρα και καμμία κοινωνία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνη της την παγκόσμια κρίση. Ωστόσο μπορούμε με συγκεκριμένο πρόγραμμα να αποτρέψουμε τις βαρειές επιπτώσεις με ρεαλισμό και σταθερή πολιτική.

    [02] "Οδηγούνται στην εξαθλίωση"

    Δεν υπάρχει στήριξη των αγροτών, οδηγούνται στην εξαθλίωση, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος από το βήμα της Βουλής, στην ομιλία του επί της επίκαιρης ερώτησης προς τον πρωθυπουργό σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Κρήτης.

    Ο κ.Αλαβάνος έκανε λόγο για πρακτική της κυβέρνησης που προσέβαλε την ευαισθησία του κρητικού λαού,και κάλεσε τον πρωθυπουργό να ζητήσει "συγγνώμη από αυτόν τον κόσμο, ο οποίος έχει τρωθεί στο φιλότιμό του".

    Γιατί τους αντιμετωπίσατε με χημικά και βία ρώτησε τον κ. Καραμανλή "Γιατί ξύπνησαν τα γονίδια της παράταξής σας, που έβλεπε πάντα την Κρήτη ως μία από τις μαχόμενες εστίες για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία, ενάντια στο μοναρχισμό, ενάντια στις δικτατορίες, ενάντια στο αυταρχισμό; Γιατί θέλατε να δώστε ένα μάθημα στους αγρότες; Οφείλετε να ζητήστε αποκατάσταση, μια συγγνώμη από αυτόν τον κόσμο, ο οποίος έχει τρωθεί στο φιλότιμό του, που ξέρετε τι σημασία έχει αυτό για Κρητικούς [...] και κάντε έμπρακτη τη συγγνώμη σας με συγκεκριμένες δεσμεύσεις" είπε ο κ. Αλαβάνος.

  • Ο πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε το πρωί με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά.

    ΣΥΝ για δηλώσεις Κ.Καραμανλή και Γ.Παπανδρέου

    «Η ελληνική κοινωνία, με τα τόσα προβλήματα και αδιέξοδα, υπέστη για άλλη μια φορά το ανούσιο θέαμα μιας δικομματικής φιέστας. Ο ένας μας είπε τι ωραία που θα τα κάνει και ο άλλος, απαντώντας, μας είπε τι ωραία που τα κάνει», τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τϋπου του ΣΥΝ, με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ καθώς και τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού για την οικονομία.

    «Η εν λόγω φιέστα θα ήταν ανάξια σχολιασμού αν δεν προκαλούσε κρύο ιδρώτα η σκέψη ότι υπάρχει η περίπτωση να συνεχίσουν να έχουν την τύχη της χώρας στα χέρια τους και στο μέλλον», επισημαίνει ο ΣΥΝ.

    Για την Ολυμπιακή

    Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Κ. Χατζηδάκη για την Ολυμπιακή, έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:

    Όταν στη Βουλή τονίζαμε ότι η απόπειρα ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής ισοδυναμούσε με εθνικό έγκλημα και ότι θα οδηγούσε τον εθνικό αερομεταφορέα σε νέα μοιραία αδιέξοδα, εισπράτταμε από τον κ. Κ. Χατζηδάκη ειρωνείες και περισσή αλαζονεία.

    Το ομολογημένο τώρα ναυάγιο της, έτσι κι αλλιώς απαράδεκτης, ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής έρχεται να επιβεβαιώσει ότι για άλλη μια φορά η «Ολυμπιακή» χρησιμοποιήθηκε ως «πειραματόζωο» σε μια επιχείρηση που ως αντικειμενικό στόχο έχει τις μαζικές απολύσεις του προσωπικού της, την απόλυτη απαξίωση του εθνικού μας αερομεταφορέα και τελικά τη δραματική συρρίκνωση και κλείσιμό του.

    Η κυβέρνηση, αντί να επιμένει στον καταστροφικό ρόλο του «πλασιέ» για το ξεπούλημα της Ολυμπιακής και να απευθύνει εκκλήσεις σε εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα να αναλάβουν το ρόλο του αυτόκλητου «σωτήρα» της, οφείλει να αποσύρει τον Ν. 3717/2008, να σταματήσει τις απολύσεις προσωπικού και να προχωρήσει στην ανασυγκρότηση της Ολυμπιακής ως δημόσιας εταιρείας με ένα σχέδιο για τη στήριξη και ανάπτυξή της.

    [03] MIG: Ενδιαφέρον για την Ολυμπιακή

    Την επόμενη Τρίτη ξεκινούν οι συζητήσεις μεταξύ των συμβούλων της κυβέρνησης και της MIG, που πρώτη εκδήλωσε το ενδιαφέρον της στη δημόσια πρόσκληση, την οποία απηύθυνε η κυβέρνηση για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, αρμόδιος για την αποκρατικοποίηση της Ο.Α

    Ειδικότερα, ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Την επόμενη Τρίτη ξεκινούν οι συζητήσεις μεταξύ των συμβούλων της Κυβέρνησης και της MIG, που πρώτη εκδήλωσε το ενδιαφέρον της στη δημόσια πρόσκληση, την οποία απηύθυνε η κυβέρνηση για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής.

    Υπενθυμίζεται ότι η πρόσκληση αυτή είναι ανοιχτή σε οποιονδήποτε άλλον επενδυτή εκφράσει σχετικό ενδιαφέρον, με δημόσια δήλωσή του. Αυτονόητο είναι ότι η επισημοποίηση της όποιας συμφωνίας για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής θα λάβει χώρα μετά τη σχετική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

    Η Marfin Investment Group (MIG), σε χθεσινή ανακοίνωση της ανακοίνωσε ότι «αποφάσισε να ανταποκριθεί στην έκκληση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων και είναι έτοιμη να προσέλθει σε απ΄ευθείας διαπραγματεύσεις ώστε η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ να συνεχίσει να λειτουργεί στα πλαίσια της ελληνικής επιχειρηματικότητας».

    «Εφ΄όσον οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε συμφωνία προτιθέμεθα να παραχωρήσουμε οικειοθελώς στο Ελληνικό Δημόσιο τη δυνατότητα επανακρατικοποίησης της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ σε χρονικό διάστημα μέχρι και 3 μήνες μετά τη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Επίσης, η MIG υπογραμμίζει ότι: «Η απόφασή μας ελπίζουμε να αντιμετωπισθεί σε αντιστοιχία με τις πραγματικές μας προθέσεις και πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες. Είμαστε έτοιμοι και να συμπράξουμε στην διαδικασία αυτή, με οποιοδήποτε άλλο υγιή επιχειρηματικό ή επενδυτικό όμιλο επιθυμεί, αλλά και να αποσυρθούμε, εάν κάποιος άλλος Έλληνας σοβαρός ενδιαφερόμενος εξασφαλίσει την επιτυχία του εγχειρήματος και δεν επιθυμεί τη δική μας συμμετοχή».

    «Μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων την τελική απόφαση για την απόκτηση της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ θα λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο της MIG, σταθμίζοντας μεταξύ άλλων και την επίτευξη ή μη της επιθυμητής διακομματικής συναίνεσης, αλλά και την κοινωνική αποδοχή για τις εξελίξεις αυτές στον εθνικό μας αερομεταφορέα».

    Τέλος, στην ανακοίνωση η MIG αναφέρει ότι απασχολεί πάνω από 50.000 εργαζόμενους και μόνιμους συνεργάτες και έχει παρουσία σε 40 χώρες. Το 58% της εταιρείας, που έχει έδρα την Ελλάδα και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ανήκει άμεσα ή έμμεσα σε Έλληνες στρατηγικούς, θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, το 24% ανήκει σε ξένους θεσμικούς επενδυτές, ενώ το Dubai Group κατέχει περίπου το 18% των μετοχών και εκπροσωπείται στο Διοικητικό Συμβούλιο με 3 μη εκτελεστικά μέλη και δεν έχει καμία ανάμειξη στη Διοίκηση της Εταιρείας.

    Μείωση 70% του ευρωπροστίμου για Ολυμπιακή

    Τη μείωση κατά περίπου 70% του ημερήσιου προστίμου, που είχε εισηγηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβληθεί στην Ελλάδα για τη μη ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν στην Ολυμπιακή την περίοδο 1998-2002 και οι οποίες κρίθηκαν παράνομες με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 2005, πρότεινε ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

    Ειδικότερα, ο γενικός εισαγγελέας προτείνει τη μείωση του ημερήσιου προστίμου που είχε εισηγηθεί η Επιτροπή από 53.611 ευρώ στα 15.768 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης στην εκτέλεση της απόφασης του Δικαστηρίου του 2005, από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας αποφάσεως έως ότου εκτελεστεί η απόφαση του 2005. Επιπλέον, ο γενικός εισαγγελέας θεωρεί κατάλληλη την επιβολή κατ' αποκοπή ποσού 2 εκατομμυρίων ευρώ, ως κύρωση λόγω της παράβασης που αφορά το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης του Δικαστηρίου του 2005 μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης στην παρούσα υπόθεση. Υπενθυμίζεται, ότι η Επιτροπή είχε προτείνει ποσό 10.512 ευρώ επί τον αριθμό των ημερών εξακολούθησης της παράβασης.

    Από την πλευρά του, ο γενικός εισαγγελέας Π. Μενγκότσι θεωρεί ότι η Επιτροπή δεν απέδειξε τη μη ανάκτηση της ενίσχυσης των 41 εκατομμυρίων ευρώ καθώς και ενός μέρος των ποσών που οφείλονταν ως αερολιμενικά μισθώματα (πρόκειται για ποσό δύο τιμολογίων 176.082,18 ευρώ και 478.606,91 ευρώ αντιστοίχως - επί συνολικού ποσού 2,46 εκατομμυρίων ευρώ, που αναφέρεται στην απόφαση της Επιτροπής) και ως «σπατόσημο» (38.192.997 ευρώ, επί συνολικού ποσού 60.999.156 ευρώ). Ο εισαγγελέας φρονεί ωστόσο ότι τα εκ μέρους της Ελλάδας προσκομισθέντα έγγραφα δεν είναι ικανά να αποδείξουν την πραγματική καταβολή του υπολοίπου που οφείλει η Ολυμπιακή Αεροπορία βάσει της απόφασης της Επιτροπής του 2002.

    Ο γενικός εισαγγελέας θεωρεί ότι, για να καθοριστεί ο εφαρμοστέος συντελεστής σοβαρότητας, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το ποσό των υπολειπομένων προς ανάκτηση ενισχύσεων είναι σαφώς χαμηλότερο από το ποσό που έλαβε υπόψη της η Επιτροπή. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη η μερική ακύρωση από το Πρωτοδικείο της αποφάσεως του 2002 και το γεγονός ότι η Επιτροπή δεν απέδειξε τη μη ανάκτηση ενός μέρους των ενισχύσεων που η εν λόγω απόφαση έκρινε παράνομες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 6 February 2009 - 11:30:16 UTC