Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν θα αλλάξει η στρατηγική για την οικονομία"
  • [02] Η ατζέντα της ημέρας
  • [03] "Λαϊκή αντεπίθεση"
  • [04] "Να αντιστραφεί το κλίμα"
  • [05] "Φορολογική επιδρομή"
  • [06] Παράταση για τα τέλη
  • [07] Στο επίκεντρο η ασφάλεια

  • [01] "Δεν θα αλλάξει η στρατηγική για την οικονομία"

    Δεν θα αλλάξει η στρατηγική για την οικονομία και θα προχωρήσουμε με βάση όσα έχουμε ανακοινώσει, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια συνάντησης που είχε, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το κυβερνητικό ρεπορτάζ.

    Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι δεν φοβάται απόρριψη του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης, το οποίο θα υποβάλει η κυβέρνηση τον Ιανουάριο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σημείωσε ότι το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα είναι διαφορετικό από εκείνο των άλλων χωρών αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η κυβέρνηση θα πετύχει στην προσπάθειά της.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας οφείλεται κυρίως στην κατασπατάληση των πόρων οι οποίοι δεν κατευθύνθηκαν προς την ανάπτυξη, αλλά σε προγράμματα, οπως τα stage και στη διαφθορά.

    Αναφέρθηκε και στις τράπεζες και τόνισε ότι παρότι έχουν χρηματοδοτηθεί δεν διοχετευσαν τα χρήματα στην πραγματική οικονομία, αλλά προτίμησαν να κλείσουν κάποιες δικές τους τρύπες και να χρηματοδοτήσουν πολύ συγκεκριμένες εταιρίες.

    Τόνισε ακόμη ότι ο πληθωρισμός δεν είναι πρόβλημα για την Ελλάδα, ενώ σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση αύξησης του ΦΠΑ απάντησε ότι δεν του έχει γίνει καμία τέτοια εισήγηση από το υπουργέιο Οικονομικών.

    Εξ άλλου σε ερώτηση για το αν θα δεχόταν τη διεξαγωγή μιας απογραφής, από κοινού με τη ΝΔ, ο Γ. Παπανδρέου απάντησε ότι θα σκεφτόταν μια τέτοια πρόταση, ενώ χαρακτήρισε συμπαθητική την αντιπαράθεση με τον αρχηγό της ΝΔ Α.Σαμαρά στην Βουλή για τον προϋπολογισμό.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε ερώτηση για το ύψος των τελών κυκλοφορίας έδειξε να αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα και ανέφερε ότι σύμφωνα με όσα πληροφορήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών εξετάζονται αλλαγές για τα τέλη κυκλοφορίας του επόμενου έτους.

    Ο Γ. Παπανδρέου απάντησε σε πολλές ερωτήσεις για την καθυστέρηση στην τοποθέτηση γενικών γραμματέων στα υπουργεία και τόνισε ότι είναι προτιμοτερο να περιμένουμε ακόμα κι έναν χρόνο για να γίνουν κάποιες αλλαγές στη χώρα, οι οποίες δεν έχουν γίνει τα τελευταία 200 χρόνια.

    Επίσης, σχετικά με την διγλωσσία που καταλογίζεται στην κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο ίδιος θέλει τη διατύπωση διαφορετικών απόψεων, ξεκαθαρίζοντας, όμως, πως όταν λαμβάνεται μία απόφαση αυτή είναι που ισχύει.

    Εμμέσως επέρριψε κάποιες ευθύνες και στον Τύπο για το θέμα αυτό, τονίζοντας ότι εάν κάποιος μιλήσει με τρεις υπαλλήλους ενός υπουργείου και στη συνέχεια γράψει ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να κάνει αυτά, τότε δεν θα υπάρχει απλώς διγλωσσία αλλά πολυγλωσσία.

    Πρέπει, πρόσθεσε, να αποενοχοποιηθούν οι συζητήσεις.

    Επίσης τόνισε ότι από αξιολόγηση θα περνούν όλοι, ακόμη και οι υπουργοί.

    Σχετικά με τον εκλογικό νόμο και τις διαφωνίες που διατυπώνονται, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι προθυμος να συζητήσει κάθε πλευρά του θέματος και ξεκαθάρισε ότι οι επόμενες αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές θα γίνουν με τον νέο εκλογικό νόμο και τον "Καπποδίστρια 2".

    Επίσης ερωτηθείς για τις διαφωνίες του νέου αρχηγού της ΝΔ για τον εκλογικό νόμο, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η εντύπωσή του είναι πως ο κ. Σαμαράς δεν είπε ακριβώς όχι στον εκλογικό νόμο, αλλά σκέπτεται μια παραλλαγή του συστήματος.

    Αυτό που έχει σημασία, πάντως, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι ότι όλοι συμφωνούν πως το σημερινό σύστημα πάσχει και παράγει μαύρο πολιτικό χρήμα.

    Σε ερώτηση εξ άλλου αν τα μικρά κόμματα θα είναι τα χαμένα αν ισχύσει το γερμανικό μοντέλο, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι αυτό δεν είναι σωστό και οτι αν τα μικρά κόμματα χάσουν κάποιες έδρες στις μονοεδρικές, θα τις κερδίσουν - και ίσως και περισσότερες- στις περιφέρειες.

    Για το θέμα των μεταναστών, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των ρυθμίσεων που προωθεί το Υπουργείο των Εσωτερικών και σε ερώτηση αν έτσι αλλοιώνεται το εκλογικό σώμα, απάντησε ότι το εκλογικό σώμα δεν αλλοιώνεται, απλά αλλάζει και ότι, σε κάθε περίπτωση, όλα τα κόμματα έχουν τη δυνατότητα, επί ίσοις όροις, να διεκδικήσουν την ψήφο όλων των Ελλήνων.

    Ερωτηθείς για τη στάση της ΝΔ στη σύσταση εξετατιστικής επιτροπής για το Βατοπαίδι, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν γνώριζε το θέμα, αλλά, σε κάθε περίπτωση, είπε ότι η ΝΔ πρέπει να αποφασίσει εάν υιοθετεί όσα συνέβησαν στο παρελθόν και από ό,τι δείχνει μέχρι στιγμής τα υιοθετεί.

    Λέει ότι κάνει αυτοκριτική, αλλά στην ουσία δεν το κάνει. Η ΝΔ πρέπει να βρει την ταυτότητά της και να αλλάξει πολλά πράγματα, είπε.

    [02] Η ατζέντα της ημέρας

  • Η υφυπουργός Θ.Τζάκρη θα επισκεφτεί το Παιδοογκολογικό Τμήμα της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, όπου θα συνομιλήσει και θα ανταλλάξει ευχές με τα παιδιά που πάσχουν από νεοπλασματική ασθένεια και με τους γονείς τους (10:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Σύσκεψη στη Νομαρχία Πιερίας για τις επιπτώσεις από το κλείσιμο των Τεμπών (12:30:00, Κατερίνη)

  • Βραδιά ανέργων στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (18:30:00, Θεσσαλονίκη/Αριστοτέλους 32)

    Αθλητική ατζέντα

  • Βόλεϊ-Α1 Ανδρών (13η αγωνιστική), 16:00 ΑΕΚ-Κηφισιά

    17:00 ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός

    17:00 Ολυμπιακός-Άρης

    18:00 Απόλλων Καλ.-ΕΑ Πατρών

    18.00 Πανελλήνιος-Ηρακλής

  • Ποδόσφαιρο-Προαγγελία Β` Εθνικής (15η ημέρα)

  • Ποδόσφαιρο-Προαγγελία Γ` Εθνικής (16η ημέρα)

    [03] "Λαϊκή αντεπίθεση"

    "Οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι δεν πρέπει να παραπλανηθούν από τη συζήτηση που οργανώνει η κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο θα πληρώσουν αυτοί και τα νέα φορολογικά χαράτσια, για να δοθούν νέες επιχορηγήσεις στην πλουτοκρατία", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Ζητά από τους εργαζόμενους "πιο αποφασιστικά και οργανωμένα, με κοινή πάλη να διεκδικήσουν: Κατάργηση όλων των φόρων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 40.000 ευρώ για το ζευγάρι, κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των προνομίων για τους μεγάλους επιχειρηματίες και φορολόγηση των κερδών τους με 45%".

    Τέλος, υπογραμμίζει ότι "για να σταματήσει η ληστεία του λαού από την πλουτοκρατία χρειάζεται ισχυρή λαϊκή αντεπίθεση για σύγχρονα δικαιώματα, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής".

    Τη διαμαρτυρία του ΚΚΕ για τα απαράδεκτα υψηλά τέλη κυκλοφορίας εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Σπύρος Χαλβατζής σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Θ. Μωραϊτη.

    Ο Σπύρος Χαλβατζής τόνισε την απερίγραπτη κατάσταση που υπάρχει τις τελευταίες μέρες στις εφορίες και στα δημόσια ταμεία. Τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα πληρώνουν διπλάσια τέλη απβ ό,τι πληρώνουν οι κάτοχοι πανάκριβων αυτοκινήτων. Γιβ αυτό το λόγο οι κάτοχοι χαμηλής αξίας αυτοκινήτων αναγκάζονται να καταθέτουν τις πινακίδες των οχημάτων τους.

    Ζήτησε να μειωθούν τα τέλη που πληρώνουν οι κάτοχοι παλαιών αυτοκινήτων αλλά και να δοθεί παράταση των ημερομηνιών κατάθεσης των πινακίδων χωρίς πρόστιμα και άλλες επιβαρύνσεις.

    [04] "Να αντιστραφεί το κλίμα"

    "Η 2η δεκαετία του 21ου αιώνα να φέρει καλύτερα αποτελέσματα για όλους. Στην δεκαετία που ολοκληρώθηκε πολλοί συνάνθρωποί μας στερήθηκαν βασικά αγαθά, στερήθηκαν ανθρώπινα δικαιώματα, στερήθηκαν την ασφάλειά τους και - το χειρότερο - το δικαίωμα στο όνειρο και στην ελπίδα. Εύχομαι αυτή τη δεκαετία, με την βοήθεια του Θεού και με πιο εντατική προσπάθεια των κρατούντων, να αντιστραφεί το κλίμα και να δώσουμε στις Ελληνίδες και στους Έλληνες όσα στερήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια", δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.

    Χθες πραγματοποιήθηκε, σύσκεψη Συνδέσμων Περιφερείας του κόμματος, υπό τον κ. Γ. Καρατζαφέρη. Δόθηκαν οι οδηγίες προς όλες τις Οργανώσεις του Κόμματος για την Πανελλήνια εκστρατεία συλλογής υπογραφών, προκειμένου να διενεργηθεί δημοψήφισμα για το νόμο περί παροχής ψήφου στους μετανάστες.

    Επίσης, συνεχίστηκε ο σχεδιασμός για την οργανωτική αναδιάρθρωση του Κόμματος, εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών.

    Σχετικά με την προωθούμενη ρύθμιση με τις αποδείξεις, ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, δήλωσε:

    «Για να μην μπλέξει το Δημόσιο σε έναν κυκεώνα, η μόνη ρεαλιστική πρόταση για τις αποδείξεις είναι η εξής: Ο κάθε φορολογούμενος αποτελεί μια ανεξάρτητη φορολογητέα μονάδα που έχει "συν" και "πλην", και εξετάζεται ανάλογα με τα πόσα εισπράττει και πόσα ξοδεύει. Ότι απομένει φορολογείται».

    Ο κ. Κ. Αϊβαλιώτης σχολιάζοντας το χάος στις εφορίες με την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας εξαιτίας των υψηλών τελών κυκλοφορίας, τόνισε:

    "Ευτυχώς που δεν έχουμε πινακίδες κυκλοφορίας στα... πόδια μας γιατί θα τις καταθέταμε και αυτές....Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν ξέρει τι της γίνεται και δεν ξέρει τι να κάνει".

    [05] "Φορολογική επιδρομή"

    «Η συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο, που έχει ανοίξει η κυβέρνηση, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η προετοιμασία εδάφους για μια πρωτοφανή φορολογική επιδρομή σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων. Στρατηγική της κυβέρνησης είναι, μέσα από τη μείωση μισθών και τη φορολογική αφαίμαξη, να πέσει τα επόμενα χρόνια το βιοτικό επίπεδο των μικρομεσαίων και μεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας μας κατά 20%-25%!", δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ αναφερόμενος στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο.

    "Η χώρα, για να παρακάμψει τα αδιέξοδα, χρειάζεται μια μεγάλη ανατροπή προκειμένου να φύγει από μια αφόρητη δημοσιονομική τρομοϋστερία και να προχωρήσει σε νέους μεγάλους προοδευτικούς στόχους ανάπτυξης, παραγωγικής αναζωογόνησης, κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας του περιβάλλοντος", υπογράμμισε ο κ. Λαφαζάνης.

    [06] Παράταση για τα τέλη

    Παρατείνεται η προθεσμία καταβολής των τελών κυκλοφορίας για το νέο έτος ως τις 15/1/2010, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

    Εν τω μεταξύ, χιλιάδες φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων συρρέουν στις εφορίες τις τελευταίες μέρες προκειμένου να καταθέσουν τις πινακίδες του αυτοκινήτου τους και να απαλλαγούν από την καταβολή των αυξημένων τελών κυκλοφορίας για το 2010.

    Πρόκειται κυρίως για κατόχους παλαιών ΙΧ που η χρονολογία τους ξεπερνά τη δεκαετία, αλλά και για ιδιοκτήτες που έχουν δεύτερο αυτοκίνητο, συνήθως παλαιό.

    Οι ιδιοκτήτες αυτοί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος τελών κυκλοφορίας, το οποίο αυξήθηκε σημαντικά για τα παλαιά αυτοκίνητα για περιβαλλοντικούς λόγους.

    Το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να επανεξετάσει το μέτρο αλλά από του χρόνου για τα τέλη του 2011, καθώς τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι ασφυκτικά.

    Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι κάτοχοι που θα προστρέξουν στις εφορίες για την κατάθεση των πινακίδων τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι απαιτείται η προσκόμιση αντιγράφου του Ε9, καθώς και η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης που να αποδεικνύει ότι έχουν στην κυριότητά τους πάρκινγκ ή κάποιο ιδιόκτητο περιφραγμένο χώρο, όπου θα σταθμεύουν το αυτοκίνητό τους για όσο καιρό οι πινακίδες θα βρίσκονται στην εφορία.

    Προσφυγή για τα "πράσινα τέλη"

    Κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας από το ΙΝΚΑ, αίτηση κατά του Ελληνικού Δημοσίου, για την ακύρωση της απόφασης περί διάθεσης σημάτων τελών κυκλοφορίας των ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων οχημάτων και μοτοσυκλετών έτους 2010, ως κανονιστικής διοικητικής πράξης και πάσης συναφούς πράξης.

    Το ΙΝΚΑ καλεί την Κυβέρνηση να αποσύρει την πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου περί Αναπροσαρμογής των τελών κυκλοφορίας (ΦΕΚ Α΄219) με την οποία καθορίζεται και αναπροσαρμόζεται το ύψος των τελών κυκλοφορίας και επιβάλλονται περιβαλλοντικά τέλη και ειδικός φόρος για τους κατόχους αυτοκινήτων ιδιωτικής και Δημόσιας χρήσης, ως μέτρο παράνομο - αντιφατικό - άδικο - αντισυνταγματικό - αντιοικονομικό, με την επιστροφή όσων πλήρωσαν ή θα πληρώσουν οι κάτοχοι των οχημάτων, μέσω της εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης των δικαιούχων.

    [07] Στο επίκεντρο η ασφάλεια

    Το θέμα της ασφάλειας των οδηγών ΤΑΞΙ, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Υποδομών Νίκος Σηφουνάκης, με εκπροσώπους των φορέων του κλάδου.

    Αφορμή για τη συνάντηση ήταν η πρόσφατη άγρια δολοφονία ενός 32χρονου οδηγού ΤΑΞΙ στη Θεσσαλονίκη και οι ληστείες που ακολούθησαν επίσης σε οδηγούς ΤΑΞΙ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

    Στη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί και εκπρόσωποι των αυτοκινητιστών από τα Σωματεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, παρέθεσαν στον κ. Σηφουνάκη τα προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζει ο κλάδος του και ζήτησαν καλύτερη αστυνόμευση από την πλευρά της πολιτείας.

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός ΥΜΔ επεσήμανε πως η Κυβέρνηση και το Υπουργείο ακούν με προσοχή τα προβλήματα όλων των κοινωνικών ομάδων και φορέων και μέσα από διάλογο και δημόσια διαβούλευση προωθούν λύσεις .

    Κατά την έναρξη της συνάντησης ο κ. Σηφουνάκης εξέφρασε τη λύπη του και τα συλλυπητήρια της Πολιτείας για την αποτρόπαια δολοφονία του οδηγού ταξί στη Θεσσαλονίκη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 30 December 2009 - 5:30:32 UTC