Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το τελευταίο "αντίο" στον Χρ. Λαμπράκη
  • [02] Ερευνες για τον "πιστολέρο" με το τζιπ
  • [03] Για τη χρηματοδότηση των ταμείων
  • [04] Ενδιάμεση Εκθεση της ΤτΕ
  • [05] Αυξημένα μέτρα

  • [01] Το τελευταίο "αντίο" στον Χρ. Λαμπράκη

    Στην τελευταία του κατοικία, στο Α΄Νεκροταφείο Αθηνών, αναπαύεται από τις πρώτες απογευματινές ώρες ο Χρήστος Λαμπράκης, έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα σε ηλικία 75 ετών.

    Συγγενείς, φίλοι, συνεργάτες, πολιτικοί, οικονομικοί παράγοντες, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, εργαζόμενοι στον ΔΟΛ, το Μέγαρο Μουσικής αλλά και πλήθος κόσμου είπαν το ύστατο χαίρε στον εκδότη.

    Η εξόδιος ακολουθία εψάλη στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων του Α΄ Νεκροταφείου Αθηνών, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου, μετά δε το τέλος της, δεν εκφωνήθηκαν επικήδειοι, σύμφωνα με επιθυμία του εκλιπόντος και της οικογένειάς του.

    Στην κηδεία παρευρέθησαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τη σύζυγό του Άντα, δυο πρώην πρωθυπουργοί, ο Κώστας Μητσοτάκης και ο Κώστας Σημίτης, ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, σχεδόν σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο, πολλοί πρώην υπουργοί, βουλευτές, οικονομικοί παράγοντες, καλλιτέχνες και πλήθος δημοσιογράφων.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος σε δήλωσή του ανέφερε ότι «ο Χρήστος Λαμπράκης σφράγισε μια ολόκληρη εποχή, με τις εκδοτικές του δραστηριότητες, αλλά και το πάθος του για τον Πολιτισμό».

    Σε δήλωσή του ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε:

    «Ο Χρήστος Λαμπράκης ήταν μια σπουδαία προσωπικότητα της δημόσιας ζωής του τόπου μας. Με την παρουσία του σφράγισε τη δημοσιογραφία, την πορεία των Μέσων Ενημέρωσης και τον Πολιτισμό. Ήταν μεγάλη η συμβολή του στα Γράμματα και στις Τέχνες, η δε απώλειά του έχει αφήσει ένα μεγάλο κενό και βέβαια είναι τέλος μιας εποχής.Στους οικείους του τα ειλικρινά μου συλλυπητήρια, καθώς και σε όλους τους φίλους του, που τον τιμούν και είναι σήμερα εδώ».

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς δήλωσε:

    «Ο Χ. Λαμπράκης, ένας ικανότατος δημοσιογράφος, ένας πολύ πετυχημένος εκδότης, που παράλληλα προσέφερε παρά πολλά - και είχα την τύχη να το γνωρίζω αυτό έμπρακτα ο ίδιος, στον χώρο του πολιτισμού - δεν είναι πια κοντά μας. Σήμερα ειναι μια μέρα πένθους για όλο τον δημοσιογραφικό κόσμο».

    Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε:

    «Είναι απώλεια για τον Τύπο, τον Πολιτισμό και την Πολιτική. Θέλω να ελπίζω ότι οι κληρονόμοι του θα συνεχίσουν την ποιότητα της δράσης του».

    Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη δήλωσε:

    «Για εμένα ήταν πρώτα απ΄όλα ένα πολύ καλός φίλος. Άνθρωπος της εξουσίας, αλλά κατάφερε να μην μείνει εκτός ουσίας, την πολέμησε με ομορφιά. Μπορεί να κρίθηκε ως Σαλιέρι, αλλά σε αυτό που ήθελε να κάνει ήταν περισσότερο Μότσαρτ».

    Μεταξύ άλλων διακρίναμε τους Ανδρέα Λοβέρδο, Γιάννη Ραγκούση, Παύλο Γερουλάνο, Ευάγγελο Βενιζέλο, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Άντζελα Γκερέκου, Νίκο Σηφουνάκη, Φώφη Γεννηματά, Αννα Διαμαντοπούλου, Ντόρα Μπακογιάννη, Προκόπη Παυλόπουλο, Κώστα Λαλιώτη, Κώστα Σκανδαλίδη, Γιώργο Βουλγαράκη, Θόδωρο Κασσίμη, Χρήστο Παπουτσή, Ευάγγελο Αντώναρο, Γιάννη Κεφαλογιάννη, Δημήτρη Κρεμαστινό, Άκη Τσοχατζόπουλο, Τηλέμαχο Χυτήρη, Βάσω Παπανδρέου, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, Γιώργο Σουφλιά, Χρήστο Βερελή, Γιώργο Λιάνη, Πάνο Παναγιωτόπουλο, Γιώργο Αλογοσκούφη, Γιάννο Παπαντωνίου, Τάσο Γιαννίτση, Δημήτρη Σιούφα, Άρη Σπηλιωτόπουλο, Γιώργο Κατσιφάρα,τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, τον Νίκο Αθανασάκη, τη Συλβάνα Ράπτη, την Άννυ Ποδηματά, το Σίμο Κεδίκογλου, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το Γιάννη Ανδριανό. Ήταν επίσης εκεί ο επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης με τη σύζυγό του Μαριάννα, η Ειρήνη Αθανασιάδη, ο Γ. Μπόμπολας, ο Δ. Ρίζος, ο Δ. Καλοφωλιάς, ο Χρήστος Πασαλάρης, ο Γιώργος Νταλάρας με τη σύζυγό του Άννα, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Γιάννης Καψής, ο Πάνος Σόμπολος κ.α.

    Στεφάνια απέστειλαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας καθώς και δεκάδες συνεργάτες και φίλοι του εκλιπόντος.

    [02] Ερευνες για τον "πιστολέρο" με το τζιπ

    Στο "σκοτάδι" παραμένουν οι έρευνες της Ασφάλειας Αττικής για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του άγνωστου που πυροβολεί αναίτια εναντίον πολιτών μέσα από ένα μαύρο τζιπ, τις τελευταίες δύο ημέρες στην Αθήνα.

    Οπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, πολίτες που έχουν ευαισθητοποιηθεί από τα περιστατικά, τηλεφωνούν και αναφέρουν για ύποπτα τζιπ σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας, τα οποία έχουν ελεγχθεί, χωρίς ωστόσο να προκύψει ότι ήταν αυτό που αναζητείται.

    Το τελευταίο θύμα του άγνωστου "πιστολέρο", ήταν 47χρονη γυναίκα, χθες στις 10 το βράδυ, στη διασταύρωση Χειμάρας και Βορείου Ηπείρου, στον Κολωνό.

    Η γυναίκα βάδιζε αμέριμνη στο πεζοδρόμιο, όταν, όπως είπε η ίδια αργότερα, σταμάτησε δίπλα της ένα μαύρο τζιπ, μέσα από το οποίο ο άγνωστος την πυροβόλησε με αποτέλεσμα μια σφαίρα να την τραυματίσει στην κοιλιακή χώρα. Η 47χρονη διακομίστηκε με ασθενοφόρο στον "Ερυθρό Σταυρό", όπου παραμένει για νοσηλεία.

    Αλλα δύο παρόμοια περιστατικά συνέβησαν προχθές το βράδυ, στο Βοτανικό και στο Μοσχάτο, με θύματα Βούλγαρο ποδηλάτη, ο οποίος τραυματίστηκε από σφαίρα στο δεξιό καρπό και 57χρονο Ελληνα, ο οποίος τραυματίστηκε επίσης από σφαίρα στην κοιλιακή χώρα.

    Και στις δύο περιπτώσεις οι πυροβολισμοί ρίχτηκαν μέσα από μαύρο τζιπ με φιμέ τζάμια. Σύμφωνα με μία μαρτυρία, στο αυτοκίνητο επέβαιναν δύο ή τρία άτομα, κάτι όμως που αντιμετωπίζει με επιφύλαξη η Αστυνομία, η οποία πιστεύει ότι πρόκειται για μοναχικό δράστη, πιθανόν με ψυχολογικά προβλήματα, αφού δεν ζήτησε τίποτα από τα θύματά του, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.

    Ερευνες για την υπόθεση διενεργεί το Τμήμα Εγκλημάτων κατά ζωής της Ασφάλειας, ενώ ομάδες αστυνομικών στήνουν μπλόκα στους δρόμους για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη.

    [03] Για τη χρηματοδότηση των ταμείων

    O υπoυργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδος μιλώντας χθες στη συνεδρίαση της επιτροπής των Ειδικών των Κοινωνικών Εταίρων για το Ασφαλιστικό δήλωσε ότι οι εθελούσιες έξοδοι -τις οποίες χαρακτήρισε καταστροφικές πελατειακές παρεμβάσεις- θα πρέπει να αποκλειστούν από το μέλλον των ασφαλιστικών ταμείων. Το κράτος είπε ούτε αρνήθηκε ούτε θα αρνηθεί τη συμμετοχή του στη χρηματοδότηση του ζητήματος κοινωνικής ασφάλισης, όμως προτιμά οι δαπάνες του να διοχετεύονται στη χρηματοδότηση ενός νέου, βιώσιμου δημόσιου, καθολικού και κοινωνικώς δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος.

    Ως προς τις πηγές χρηματοδότησης του συστήματος ο υπουργός Εργασίας έθεσε τους εξής άξονες:

    1. Αυτοχρηματοδότηση του συστήματος. Περιλαμβάνει τη νομική κατοχύρωση σταθερής και μόνιμης ρύθμισης των οφειλών, την αξιοποίηση των πόρων και της περιουσίας των ταμείων. Ακόμα την εξοικονόμηση πόρων με τη μείωση της σπατάλης στα φάρμακα, τα αναλώσιμα υλικά και τις ιατρικές υπηρεσίες, δράσεις από τις οποίες η κυβέρνηση προσδοκά την εξοικονόμηση 800 εκατ έως ενός δισ. ευρώ ετησίως από το 2010.

    2. Νέοι πόροι. Περιλαμβάνει την χρηματοδότηση του ταμείου αλληλεγγύης των γενεών από την άμεση φορολογία και ακόμα τη ροή πόρων προς τα ταμεία από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις στο πλαίσιο των πολιτικών για την ενσωμάτωση των μεταναστών και την καταπολέμηση της φτώχιας.

    3. Αύξηση της βάσης των εσόδων του Ασφαλιστικού χωρίς αύξηση των εισφορών. Περιλαμβάνει την ένταξη στο σύστημα περισσοτέρων από 100.000 παρανόμων έως σήμερα μεταναστών με νομοθετική παρέμβαση τον Ιανουάριο (στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για τις εργασιακές σχέσεις και τη διαδοχική ασφάλιση). Ακόμα τηνπροσπάθεια μείωσης της εισφοροδιαφυγής με την επίταση των ελέγχων για την είσπραξη των οφειλομένων αλλά και με τη θεσμοθέτηση νέου τρόπου είσπραξης των εισφορών. Η κυβέρνηση θέτει στο διάλογο την ιδέα για είσπραξη των εισφορών ως ποσοστού επί του τζίρου των επιχειρήσεων, με παράλληλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ως ποσοστού επί των αποδοχών των εργαζομένων. Περιλαμβάνει ακόμα την μείωση της αδήλωτης εργασίας τον περιορισμό της ανασφάλιστης εργασίας συνταξιούχων και την ανταποδοτικότητα, ως αναλογική σχέση μεταξύ της σύνταξης, των εισφορών και του χρόνου εργασίας.

    [04] Ενδιάμεση Εκθεση της ΤτΕ

    H αντιστροφή του αρνητικού κλίματος των αγορών αποτελεί για την Ελλάδα την μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα η μακροοικονομική πολιτική. Τούτο επισημαίνει η Ενδιάμεση Εκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα που δημοσιοποίησε εκτάκτως σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος.

    Όπως αναφέρεται σ΄αυτήν, μεταξύ άλλων, η ικανότητα της εγχώριας οικονομίας να παρακολουθήσει τους ρυθμούς και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες της διαφαινόμενης παγκόσμιας ανάκαμψης, θα εξαρτηθεί καθοριστικά από την ταχύτητα με την οποία θα διορθώνονται οι δημοσιονομικές ανισορροπίες και θα αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και της διεθνούς κοινότητας στις δημοσιονομικές προοπτικές και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας. Επιπροσθέτως, η παγίωση κλίματος εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία θα συμβάλλει ώστε να διατηρηθεί και στο μέλλον, η αξιοσημείωτη αντοχή του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τα αίτια των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, σ΄αντίθεση με ότι συμβαίνει σε άλλες χώρες, δεν πηγάζουν από τον τραπεζικό τομέα.

    Ο διοικητής της ΤτΕ αναγνωρίζει ότι τα θεμελιώδη μεγέθη του τραπεζικού συστήματος στη χώρα έχουν παραμείνει κατά βάση υγιή και δεν εγκυμονούν κινδύνους για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Ωστόσο οι κατά καιρούς αντιδράσεις των διεθνών αγορών και οι δευτερογενείς επιδράσεις από τις εγχώριες οικονομικές εξελίξεις και μέτρα οικονομικής πολιτικής εκτιμά ότι απαιτούν επαγρύπνηση.

    Για τους δανειστές Για το 2010 η κατάσταση προμηνύεται δύσκολη καθώς όπως αναφέρεται στην Έκθεση ο "κίνδυνος εισοδήματος των νοικοκυριών θα ενισχυθεί". Τούτο σημαίνει ότι η πιθανότητα να επιδεινωθεί η ικανότητα των νοικοκυριών να αποπληρώσουν τα χρέη τους θα αυξηθεί. Τα νοικοκυριά και δη τα υπερδανεισμένα θα βρεθούν σε δυσχερέστερη θέση επειδή όπως προβλέπει η ΤτΕ " το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα τους θα παρουσιάσει μικρότερη άνοδο απ΄αυτή που εμφάνισε το 2009, εν όψει της διαφαινόμενης αύξησης της φορολογικής τους επιβάρυνσης καθώς και του ενδεχόμενου να συνεχιστεί η υποχώρηση της απασχόληση." Οι πιέσεις αυτές ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αδυναμία εκπλήρωσης των δανειακών υποχρεώσεων κυρίως ορισμένων ομάδων νοικοκυριών". Το χρέος των ομάδων αυτών σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η ΤτΕ είναι περιορισμένο σε σύγκριση με το τραπεζικό χρέος των νοικοκυριών το οποίο προσεγγίζει τα 119 δισ. ευρώ.

    Αλλωστε, εξαιτίας των πιέσεων που ασκήθηκαν στην καθαρή χρηματοοικονομική θέση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο δανείων τον Σεπτέμβριο 2009 ανήλθε σε 7,2%. Πάντως, ο ρυθμός ανόδου του λόγου αυτού επιβραδυνόταν στη διάρκεια του έτους (β' τρίμηνο 2009: 6,8%, α' τρίμηνο 2009: 6%, Δεκέμβριος 2008: 5%). Άνοδος του ποσοστού των καθυστερήσεων παρατηρήθηκε σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες δανείων. Παρατηρήθηκε επίσης αισθητή μείωση του ποσοστού κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από τις συσσωρευμένες προβλέψεις. Οι συνθήκες αυτές επιβάλλουν στις τράπεζες το σχηματισμό αυξημένων προβλέψεων και την εφαρμογή συνετής πολιτικής όσον αφορά τις αμοιβές των στελεχών και τη διανομή των κερδών.

    [05] Αυξημένα μέτρα

    Αυξημένα μέτρα για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων θα ληφθούν σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, το τριήμερο των Χριστουγέννων, ώστε να αποφευχθούν τροχαία δυστυχήματα. Η Τροχαία συστήνει στους οδηγούς να είναι προσεκτικοί καθώς η κίνηση αναμένεται να είναι αυξημένη, ενώ σε πολλά σημεία υπάρχει παγετός, ιδίως κατά τις πρωινές ώρες.

    Στο μεταξύ, συνεχίζεται η «οδύσσεια» διερχόμενων οδηγών και κατοίκων του νομού Λάρισας, λόγω του γεγονότος ότι η κοιλάδα των Τεμπών παραμένει κλειστή, μετά τις φονικές κατολισθήσεις.

    Οι δυσκολίες που παρουσιάζουν οι τρεις εναλλακτικές διαδρομές τόσο σε ό,τι αφορά τον χρόνο διέλευσης όσο και την ασφάλεια, αλλά και η αναστάτωση της καθημερινότητας των κατοίκων δήμων και οικισμών, απ' όπου διέρχεται η κυκλοφορία, αποτελούν πλέον καθημερινότητα, όπως και οι βελτιωτικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο των περιθωρίων που υπάρχουν στα οδικά δίκτυα.

    Η αστυνόμευση, από την αρχή του αποκλεισμού της κυκλοφορίας επί της ΠΑΘΕ είναι ενισχυμένη και σε 24ωρη βάση, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ατυχημάτων.

    Προς την κατεύθυνση αυτή έχει ενισχυθεί η αστυνομική δύναμη του νομού με 60 αστυνομικούς και τα μισά σε αριθμό περιπολικά, από άλλους νομούς, που με αλλαγές στις βάρδιες βρίσκονται μόνιμα στα επικίνδυνα σημεία και των τριών εναλλακτικών διαδρομών.

    Αντίστοιχα «ενισχυμένη» είναι και η παρουσία της Πυροσβεστικής, η οποία έχει εγκαταστήσει σταθμούς, όπως και του ΕΚΑΒ που λειτουργεί επίσης ολόκληρο το 24ωρο.

    Όσον αφορά τον «κεντρικό άξονα» εκτροπής της κίνησης μέσω Ελασσόνας προς Κατερίνη και Τρίκαλα, έχει μισθωθεί γκρέιντερ προκειμένου να αντιμετωπιστεί πιθανή χιονόπτωση. Σε ετοιμότητα βρίσκεται, επίσης, ειδικό γερανοφόρο όχημα, που έχει τη δυνατότητα να ρυμουλκήσει ακόμη και νταλίκες.

    Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η αυτοψία της ομάδας Ελλήνων και Ελβετών εμπειρογνωμόνων, η οποία δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από την ερχόμενη εβδομάδα.

    Μάλιστα, η εκτίμηση είναι πως, αν πέραν του καθαρισμού και της αποκατάστασης του οδοστρώματος χρειαστούν απλές παρεμβάσεις, τότε επαρκεί το διάστημα ενός μηνός. Σε διαφορετική περίπτωση, εκτιμάται πως θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι εξετάστηκε το ενδεχόμενο να «ξηλωθεί» η παλιά σιδηροδρομική γραμμή, που περνάει από τα Τέμπη και να ασφαλτοστρωθεί, προκειμένου να δοθεί στην κυκλοφορία, αλλά τελικά απορρίφθηκε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς η γραμμή είναι «τυφλή» σε ένα σημείο, ενώ σημειώνονται, κατά καιρούς, και κατολισθήσεις.

    Σχέδιο για την οδική ασφάλεια

    Τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου για τις ηλικίες μεταξύ 18 και 39 ετών, τόνισε ο υπουργός Μεταφορών, ο οποίος παρουσίασε τα μέτρα που προτείνει για την οδική ασφάλεια στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    Πέραν του τραγικού γεγονότος της απώλειας ζωών, η Ελλάδα επιβαρύνεται με 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από τα τροχαία, πρόσθεσε ο κ. Δ. Ρέππας.

    «Η βαρύτητα του θέματος δεν έχει εκτιμηθεί δεόντως» είπε ο υπουργός προσθέτοντας ότι τα προηγούμενα προγράμματα που είχαν εκπονηθεί δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

    Ο υπουργός πρότεινε την δημιουργία Γενικής Διεύθυνσης Οδικής Ασφάλειας, ενώ ως κατευθύνσεις της πολιτικής πρότεινε την κάλυψη των θεμάτων χρήστης-όχημα-οδικό περιβάλλον, επιτήρηση οδικού δικτύου, περίθαλψη μετά το ατύχημα, κυκλοφοριακή αγωγή, οδική ασφάλεια και αυτοδιοίκηση και αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ.

    Εξειδικεύοντας τις προτάσεις του ο κ. Ρέππας πρότεινε μεταξύ άλλων: αξιολόγηση της οδικής ασφάλειας κάποιου έργου, επιθεώρηση οδικού δικτύου, καθιέρωση τηλεφωνικής γραμμής για ενημέρωση για τις ελλείψεις του οδικού δικτύου, δημιουργία υπηρεσίας καθαίρεσης αυθαίρετων διαφημιστικών πινακίδων, οριζόντια επισήμανση (Stop) στο έδαφος των διασταυρώσεων, προμήθεια εξοπλισμού της τροχαίας, δημιουργία ασφαλών στάσεων στις δημόσιες συγκοινωνίες, αναμόρφωση του συστήματος εξετάσεων απόκτησης διπλώματος οδήγησης, καθιέρωση υποχρεωτικής της ζώνης ασφαλείας για τους επαγγελματίες οδηγούς, «απελευθέρωση» των πεζοδρομίων και ενδεχόμενη διαπλάτυνση τους, πλήρης απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων από επαγγελματίες οδηγούς με το όχημα εν κινήσει, δημιουργία ασφαλών προσβάσεων στα σχολεία, σύνδεση του bonus-malus των ασφαλιστικών εταιρειών και με το point-system, έλεγχο των ταχογράφων βαρέων οχημάτων, πρόγραμμα καθορισμού τοποθέτησης πινακίδων, επιτήρηση της «επιθετικής» οδήγησης, ταχύτερη πρόσβαση τραυματιών στα νοσοκομεία ενδεχομένως και με καθιέρωση λωρίδων «αντίθετης» κυκλοφορίας για ασθενοφόρα, πρόγραμμα τοποθέτησης στύλων των οργανισμών κοινής ωφελείας, δημιουργία βάσης δεδομένων οδικών συμβάντων και εκπομπή κοινωνικών μηνυμάτων από τα ΜΜΕ.

    «Η οδική ασφάλεια αποτελεί εθνικό θέμα, πρώτα-πρώτα γιατί αφορά την ίδια την ζωή, ενώ παράλληλα οι επιπτώσεις στη ζωή της χώρας από τα τροχαία δυστυχήματα είναι τρομακτικές» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Εθεσε ως στόχο της κυβερνητικής πολιτικής την μείωση των τροχαίων κατά 40% ως το 2015, και έκανε λόγο για 15000 θύματα ετησίως και επισήμανε το ζήτημα της διαφθοράς στις διαδικασίες απόκτησης διπλώματος οδήγησης, ενώ επέμενε ιδιαίτερα στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το σχολείο, ιδίως το ολοήμερο, στην κυκλοφοριακή αγωγή των παιδιών.

    .«Κατέχουμε την τελευταία θέση στην οδική ασφάλεια στην Ευρώπη των «15» και μία από τις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη των «27»» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου επισημαίνοντας πως το ζήτημα είναι πολύπλοκο και απαιτεί την συνεργασία πολλών φορέων και υπουργείων.

    _


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 23 December 2009 - 15:30:28 UTC