Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα αντιεγκληματική πολιτική
  • [02] Υποβάθμιση σε A2 από A1

  • [01] Νέα αντιεγκληματική πολιτική

    Με νέο σχέδιο αντιεγκληματικής πολιτικής θα αντιμετωπίσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την αύξηση της εγκληματικότητας, η οποία σε μερικούς σημαντικούς τομείς, προσεγγίζει και ξεπερνά το 50%.

    Το σχέδιο προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξη τύπου.

    Τόνισε ότι η Ελληνική Αστυνομία θα "χτυπηθεί" με το έγκλημα και θα δώσει την απάντησή της στο αίτημα των πολιτών για ασφάλεια, καθώς δεν υπάρχει πια κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών ασφαλείας, σοβαρά εγκλήματα παρουσιάζουν αύξηση και, ως παραδείγματα, ανέφερε: την αύξηση κατά 62% των εγκλημάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης, την αύξηση κατά 60% των εκβιασμών, την αύξηση κατά 50% των ληστειών σούπερ μάρκετ και την αύξηση κατά περίπου 43%, των ληστειών και των ληστειών τραπεζών.

    Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συνέδεσε και την τρομοκρατία με το οργανωμένο ποινικό έγκλημα και είπε ότι όλο αυτό το φάσμα θα αντιμετωπίζεται με τη δημιουργία μιας κεντρικής υπηρεσίας αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος.

    Η υπηρεσία αυτή θα έχει επιμέρους τμήματα, για τομείς εγκλημάτων όπως οι απάτες, το ηλεκτρονικό έγκλημα, τα ναρκωτικά, μαφιόζικες δράσεις αντιγραφή εμπορευμάτων, τρομοκρατία κλπ.

    Ο Μ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, λειτουργεί επαναστατικό ταμείο, στο οποίο συγκεντρώνονται χρήματα από ληστείες και απαγωγές και τα χρήματα χρησιμοποιούνται από την τρομοκρατία για την αγορά όπλων, ρουκετών κλπ.

    "Σύντομα", είπε, "θα υπάρξουν απαντήσεις για τα θέματα αυτά από την Αστυνομία και οι απαντήσεις θα κριθούν από τη δικαιοσύνη".

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφερόμενος στον τομέα του αθλητισμού είπε ότι η Αστυνομία θα συνεργαστεί με την πολιτεία για την αντιμετώπιση της βίας στο χώρο αυτό και πρόσθεσε ότι είχε συνεργασία με τον πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Πιλάβιο για την αντιμετώπιση του εγκλήματος των παράνομων στοιχημάτων.

    "Σύντομα θα έρθουν ειδικοί από την ΟΥΕΦΑ, για να εκπαιδεύσουν Έλληνες αστυνομικούς στην αντιμετώπιση αυτού του εγκλήματος", είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

    Αποκάλυψε επίσης ότι θα στείλει επιστολή στους συναρμόδιους υπουργούς για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των χρηστών ναρκωτικών και το πρόβλημα του ΟΚΑΝΑ.

    "Να σταματήσει η διακίνηση εγκλήματος μέσα από τις φυλακές. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Καστανίδης είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης", είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

    Πρότυπα Αστυνομικά Τμήματα

    Με 21 πρότυπα Αστυνομικά Τμήματα στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και σε μερικές ακόμη μεγάλες πόλεις της επαρχίας θα προσπαθήσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να εξουδετερώσει τη μεγάλη παραβατικότητα που εμφανίζουν ορισμένες περιοχές.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σήμερα τα τμήματα αυτά θα ενισχυθούν με ανθρώπινο δυναμικό, κυρίως από τους 1300 αστυνομικούς που επιστρέφουν στην αστυνόμευση από διοικητικές θέσεις και με υλικοτεχνικό εξοπλισμό, για δράσεις σε περιοχές που εμφανίζουν πολλαπλά προβλήματα εγκληματικότητας.

    Ο υπουργός αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε περιοχές όπως το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και άλλες, οι οποίες ουσιαστικά έχουν μετατραπεί σε "γκέτο", από την παρουσία εκεί μεγάλου αριθμού μεταναστών. Τα τμήματα αυτά, είπε ο υπουργός, θα έχουν στόχο να αντιμετωπίσουν την εγκληματικότητα, η οποία στο εξής θα συντονίζεται με τη γραμμή "Police on line".

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης διευκρίνισε ότι η γραμμή αυτή θα διευκολύνει το αρχηγείο της Αστυνομίας να παρακολουθεί την εξέλιξη της εγκληματικότητας και να παρεμβαίνει όπου χρειάζεται και όταν χρειάζεται. Προς το σκοπό αυτό ειδική υπηρεσία της Αστυνομίας θα αναλύει τις πληροφορίες και θα ενισχυθεί με επιστημονικό προσωπικό, όπως ψυχολόγους, προκειμένου να βοηθήσουν στη διαχείριση κρίσεων κ.λπ..

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης πρόσθεσε ότι θα δοθεί "μεγάλο βάρος στη δημιουργία υψηλών δυνατοτήτων καταπολέμησης του οικονομικού και ηλεκτρονικού εγκλήματος. Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης αυτών των τομέων εγκλήματος θα στελεχωθούν, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2010, με εκατό αστυνομικούς ειδικών καθηκόντων, οικονομολόγους, μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών και "πληροφορικάριους", οι οποίοι θα εκπαιδευθούν στη Σχολή Ασφάλειας.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι έχουν εκπονηθεί μέχρι τώρα, στα πλαίσια χαρτογράφησης της εγκληματικότητας και αντιμετώπισής της, 233 ειδικά επιχειρησιακά σχέδια στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη και άλλα 51 στις Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας. Τα σχέδια αυτά αφορούν διαφορετικούς τομείς εγκληματικότητας.

    [02] Υποβάθμιση σε A2 από A1

    Κατά μία βαθμίδα, σε A2 από A1 προηγουμένως, υποβάθμισε σήμερα η Moody's Investors Service (Μούντις) την αξιολόγηση των ελληνικών κρατικών ομολόγων, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η νέα αξιολόγηση δεν επηρεάζει τη αξιολόγηση για ομόλογα και τραπεζικές καταθέσεις - που παραμένει στο Aaa, στα ίδια επίπεδα με την υπόλοιπη ευρωζώνη.

    Επιπλέον, η Moody's προχώρησε στην εκτίμηση ότι η προοπτική του για την ελληνική οικονομία είναι "αρνητική", επισημαίνοντας ότι το ερώτημα κατά πόσον η "αρνητική" προοπτική θα εξελιχθεί σε "σταθερή" προοπτική "θα εξαρτηθεί από την υλοποίηση του σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης (διαρκής αύξηση των φορολογικών εσόδων και/ή την αποτελεσματικότητα στη συγκράτηση των δαπανών)".

    «Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας υποβαθμίζεται κατά ένα επίπεδο, αλλά παραμένει στην πρώτη κατηγορία (Α) και δύο επίπεδα πάνω από τις αξιολογήσεις των δύο άλλων οίκων, που υποβάθμισαν πρόσφατα την Ελλάδα» σημειώνει ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών και υπογραμμίζει πως στην ανακοίνωση της Moody's «αναγνωρίζεται πως η υλοποίηση των πρόσφατων ανακοινώσεων του πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμες λύσεις στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας».

    «Παραμένουμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν και εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την ανάταξη της οικονομίας» καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου

    "Η νέα διαβάθμιση A2 εξισορροπεί αφενός τον πολύ περιορισμένο κίνδυνο ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελληνική κυβέρνηση βραχυπρόθεσμα και, αφετέρου, τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους φερεγγυότητας", υπογραμμίζει η αναλύτρια του διεθνούς οίκου για την Ελλάδα κ. Σάρα Κάρλσον.

    "Η Moody's θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να αντιμετωπίσει η Ελλάδα βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας και αναχρηματοδότησης, εκτός και αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίσει να κάνει το 'ασύνηθες' βήμα να χαρακτηρίσει τους κρατικούς τίτλους ενός κράτους μέλους της ευρωζώνης ακατάλληλους για εξασφάλιση - ενδεχόμενο που εκτιμούμε ότι είναι πολύ απομακρυσμένο", τονίζει ο αντιπρόεδρος του τμήματος Κινδύνου Δημοσίου Χρέους στη Moody's κ. Αρνό Μαρές.

    Επιπλέον, η Moody's δεν πιστεύει ότι οι δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η Ελληνική κυβέρνηση συνιστούν ουσιαστική δοκιμασία για το μέλλον της ευρωζώνης, αλλά θεωρεί ότι πρόκειται μάλλον για "ανατιμολόγηση" των σχετικών κινδύνων που είχαν συγκαλυφθεί από την εξαιρετικά υψηλή ρευστότητα των τελευταίων χρόνων στις διεθνείς αγορές και τους ελαφρά πάνω από το δυναμικό ρυθμούς ανάπτυξης.

    "Οι πιστωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελληνική κυβέρνηση είναι πιο μακροπρόθεσμης φύσης", εξηγεί η κ. Κάρλσον. Η ίδια προσθέτει ότι αυτές οι προκλήσεις "προκύπτουν από την αργή διάβρωση της ανταγωνιστικότητας και του δυναμικού της οικονομίας, γεγονός που υπονοεί ότι το πρόβλημα του χρέους της γενικής κυβέρνησης δεν μπορεί να λυθεί μόνον μέσω της ανάπτυξης. Οι προκλήσεις αυτές προκύπτουν επίσης από χρόνιες αδυναμίες του δημοσιονομικού θεσμικού πλαισίου, που επισκιάζουν την ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει αποφασιστικές περιστολές δαπανών με στόχο την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους".

    Επιπρόσθετα, η Moody's εκτιμά ότι ο συνδυασμός ενός παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος μετά την κρίση, που είναι λιγότερο ευνοϊκό για τη δυναμική των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας (αυξημένη διαφοροποίηση κινδύνου και υποτονική παγκόσμια ζήτηση) και ενός εξίσου δυσχερούς εγχώριου οικονομικού περιβάλλοντος που βρίθει προκλήσεων (με ολοένα αυξανόμενη δημογραφική πίεση στα δημόσια οικονομικά τα επόμενα χρόνια) θα καταστήσει τη μετάθεση της όποιας δημοσιονομικής προσαρμογής όλο και πιο δύσκολη και κοστοβόρα.

    Στη σημερινή έκθεση σημειώνεται ότι η Moody's αναγνωρίζει πως οι ανακοινώσεις της Ελληνικής κυβέρνησης την προηγούμενη εβδομάδα σαφώς προσδιορίζουν αυτές τις αδυναμίες και ανοίγουν το δρόμο για μια διαρκή λύση. Ωστόσο, η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας θα εξαρτηθεί από την αποδοχή των μέτρων αυτών από τον πληθυσμό της χώρας και από τη δραστήρια εφαρμογή τους από την κυβέρνηση.

    "Καθώς τίποτε από αυτά τα δύο δεν μπορεί να προεξοφληθεί και καθώς θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να αποφέρουν καρπούς, η Moody's έδωσε 'αρνητική' προοπτική στη νέα αξιολόγηση A2 των ελληνικών κρατικών ομολόγων", είπε η κ. Κάρλσον.

    Θετικές επιδράσεις

    Η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, κατά μία μόνο βαθμίδα, επιδρά θετικά και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως και στην αγορά ομολόγων, με αποκλιμάκωση του spread, καθώς η έκθεση του διεθνούς οίκου θεωρείται ήπια για την ελληνική οικονομία.

    Μετά την ανακοίνωση της Moody's, η διαφορά των επιτοκίων (spreads) μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών δεκαετών ομολόγων μειώθηκε από τις 275 μονάδες βάσης, που άνοιξαν το πρωί στις 258 μονάδες βάσης.

    Την ίδια ώρα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο. Πρωταγωνιστές της αντίδρασης οι τράπεζες. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:15 η ώρα βρισκόταν στις 2.185,38 μονάδες παρουσιάζοντας σημαντική άνοδο σε ποσοστό 3,15%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 68,9 εκατομμύρια ευρώ.

    Οι επιμέρους δείκτες κινούνται σε θετική τροχιά, με εξαίρεση των Τηλεπικοινωνιών, ο οποίος υποχωρεί κατά 1,06%.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο εμφανίζουν οι εξής: των Ασφαλειών κατά 4,80%, των Τραπεζών κατά 4,73%, των Τροφίμων-ποτών κατά 3,65%, των Ταξιδιών-Αναψυχής κατά 3,25%, της Τεχνολογίας κατά 3,11% και των Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών κατά 3,05%.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 3,64%, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης παρουσιάζει άνοδο κατά 1,69% και της μικρής κεφαλαιοποίησης σημειώνει κέρδη σε ποσοστό 1,86%.

    Από τις μετοχές που διαπραγματεύονται 116 ενισχύονται, 22 υποχωρούν και 22 παραμένουν αμετάβλητες.

    Ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών

    Το Υπουργείο Οικονομικών, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του οίκου Moody's, για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητα της χώρας αναφέρει:

    «Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του Οίκου Moody' s, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας υποβαθμίζεται κατά ένα επίπεδο, αλλά παραμένει στην πρώτη κατηγορία (Α) και δύο επίπεδα πάνω από τις αξιολογήσεις των δύο άλλων οίκων, που υποβάθμισαν πρόσφατα την Ελλάδα. Στη σχετική ανακοίνωση αναγνωρίζεται πως η υλοποίηση των πρόσφατων ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμες λύσεις στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

    Παραμένουμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν και εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την ανάταξη της οικονομίας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 December 2009 - 11:30:26 UTC