Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέους τομεάρχες όρισε ο πρόεδρος της ΝΔ
  • [02] Προτάσεις για Εξεταστικές Επιτροπές
  • [03] Κλειστά τα Τέμπη
  • [04] Ανοικτά και αύριο τα καταστήματα
  • [05] Σε ύφεση ο ιός της νέας γρίπης
  • [06] "Διάλογος με τους εργαζόμενους"
  • [07] ΛΑ.Ο.Σ. για τις Εξεταστικές
  • [08] "Κλοπή του μόχθου"
  • [09] Διάλογος για το φορολογικό
  • [10] Αντιδράσεις για το κείμενο
  • [11] Ντέρμπι στη Θεσσαλονίκη

  • [01] Νέους τομεάρχες όρισε ο πρόεδρος της ΝΔ

    Πέντε ακόμη υπευθύνους τομέων πολιτικής ευθύνης (τομεάρχες) ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς.

    Τον τομέα Περιβαλλοντικής Πολιτικής ο κ. Σαμαράς ανέθεσε στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, δείχνοντας με σαφήνεια ότι θέλει να τον ενσωματώσει στο ηγετικό του σχήμα.

    Τον τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων, τον οποίο είχε αρνηθεί η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ανέθεσε ο κ. Σαμαράς στην κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ.

    Τον τομέα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων ανέθεσε στον βουλευτή Βοιωτίας κ. Μιχάλη Γιαννάκη, τον τομέα Τουριστικής Ανάπτυξης στην κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη και τον τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης στον βουλευτή Κοζάνης κ. Γιώργο Κασαπίδη.

    Δήλωση εκπροσώπου της ΝΔ

    "Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρέπει, επιτέλους, να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, στην κατάρτιση και εφαρμογή ενός συνολικού Εθνικού Σχεδίου εξόδου της Ελληνικής οικονομίας από την κρίση. Όσο δεν το κάνει και είτε αναλώνεται σε κάθε είδους άλλες ενέργειες, είτε υιοθετεί μεμονωμένα μέτρα, χάνει πολύτιμο χρόνο και πλήττει, ακόμη περισσότερο, την αξιοπιστία της χώρας μας απέναντι στις Διεθνείς αγορές", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

    Ο κ.Παναγιωτόπουλος αναφερόμενος στις εξεταστικές επιτροπές τόνισε ότι η "θέση της ΝΔ είναι γνωστή και δεδομένη" και υπενθύμισε ότι "ήδη, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς, στη Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησε να επικρατήσει διαφάνεια παντού και κάλεσε τον Πρωθυπουργό - αν επιθυμεί τη συγκρότηση Εξεταστικών Επιτροπών - να ξεκινήσει από το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου".

    Και πρόσθεσε:

    "Εκείνο, όμως, που επιβάλλεται να τονίσουμε είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε οι σχετικές κυβερνητικές ενέργειες να λειτουργήσουν στο πεδίο των εντυπώσεων, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να προκαλέσουν αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα μείζονα προβλήματα της κρίσιμης συγκυρίας, που διανύουμε".

    [02] Προτάσεις για Εξεταστικές Επιτροπές

    Και τέταρτη πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, αυτή τη φορά για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου κατατέθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, μετά τις προτάσεις για σύσταση εξεταστικών επιτροπών με αντικείμενα τα "δομημένα ομόλογα", την υπόθεση Siemens και την υπόθεση του Χρηματιστηρίου, που κατατέθηκαν από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    Στην πρόταση σημειώνεται ότι το μικρό χρονικό διάστημα του ενός περίπου μηνός (Νοέμβριος β08) που αφιερώθηκε σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, «λόγω της πρόθεσης της τότε πλειοψηφίας της Βουλής να το συγκαλύψει», δεν επέτρεψε να διαφωτιστούν κρίσιμες πτυχές του.

    Οι πτυχές αυτές, σημειώνεται, συναρτώνται κυρίως με διακίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών με άγνωστους παραλήπτες, με ύποπτες χρηματιστηριακές συναλλαγές και επενδυτικές δραστηριότητες της Μονής Βατοπεδίου και των συνδεδεμένων με αυτή φυσικών και νομικών προσώπων, με περίεργους δανεισμούς πολύ μεγάλων χρηματικών ποσών από τη Μονή και τα ανωτέρω πρόσωπα, με τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Μονής κλπ.

    Προστίθεται ακόμη ότι δεν ικανοποιήθηκαν αιτήματα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για έλεγχο των δεκάδων τραπεζικών λογαριασμών της Μονής που διενεργήθηκαν από την Τράπεζα Ελλάδος, ενώ απεδείχθη πλημμελής και ανεπαρκής ο έλεγχος που έγινε λόγω του περιορισμένου χρόνου που είχαν στη διάθεσή τους οι ελεγκτές.

    Πέραν αυτών, συμπληρώνεται, η προηγούμενη κυβέρνηση παρά τα αδιάσειστα στοιχεία και τις αποκαλύψεις, όχι μόνον δεν μερίμνησε για την επιστροφή των ακινήτων στο ελληνικό δημόσιο, αλλά μεθόδευε και συμβιβασμό με την Μονή.

    «Εξ αυτών όχι μόνον επιβεβαιώνεται η αναμφισβήτητη εμπλοκή στο σκάνδαλο της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά αναδεικνύεται περαιτέρω η διαρκής προσπάθεια της για συγκάλυψη, καθώς και οι ευθύνες και η έλλειψη ευαισθησίας για την προστασία της δημόσιας περιουσίας».

    Οι τρεις προτάσεις για σύσταση ισάριθμων εξεταστικών επιτροπών με αντικείμενα τα "δομημένα ομόλογα", την υπόθεση Siemens και την υπόθεση του Χρηματιστηρίου φέρουν τις υπογραφές 128 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

    ΟΜΟΛΟΓΑ

    Για την υπόθεση των ομολόγων, οι βουλευτές σημειώνουν ότι η υπόθεση της έκδοσης από το υπουργείο Οικονομίας της κυβέρνησης της ΝΔ ειδικών ομολόγων υψηλοτάτου κινδύνου με τελικό αποδέκτη ασφαλιστικά ταμεία, προκάλεσε δικαιολογημένη ανασφάλεια, ανησυχία και αγανάκτηση στους Έλληνες πολίτες και "κατεγράφη ως ένα οργανωμένο σχέδιο, ως ένα σκάνδαλο μεγάλων διαστάσεων, με στόχο τη λεηλασία της περιουσίας των ταμείων".

    Όπως αναφέρεται στην πρώτη πρόταση, η έκδοση των σχετικών ομολόγων από το υπουργείο Οικονομίας της κυβέρνησης της ΝΔ και η αγορά τους από τα Ασφαλιστικά Ταμεία έγινε με παραβίαση των αρχών της νομιμότητας και διαφάνειας και μέχρι να καταλήξουν στα Ασφαλιστικά Ταμεία ακολούθησαν "ειδικές διαδρομές" με στόχο την καταβολή υψηλών και παράνομων προμηθειών (μαύρο χρήμα) σε υψηλά ιστάμενα στελέχη χρηματιστηριακών επιχειρήσεων. Στην εξέλιξη της όλης υπόθεσης εμπλέκονταν και εποπτικές αρχές και αναδεικνύονται τεράστιες ευθύνες τους.

    Κεντρικοί πρωταγωνιστές του εγκλήματος, αναφέρεται στην πρόταση, φέρονται να είναι ξένη εταιρία με προνομιακές σχέσεις με την τότε κυβέρνηση, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών -η λεγόμενη παρέα του Λονδίνου- που επίσης έχουν στενή σχέση με τη Νέα Δημοκρατία.

    Οι προτείνοντες βουλευτές σημειώνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προσπάθησε εξ αρχής να μεταθέσει τις ευθύνες της σε "ανίδεες διοικήσεις ταμείων" ή σε "άπληστες χρηματιστηριακές εταιρίες" με σκοπό της συγκάλυψη της υπόθεσης, με αποκορύφωμα την περιφρόνηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας με τη μη κατάθεση στη Βουλή των πλήρων συμβάσεων όλων των ομολόγων, αλλά και των σχετικών εγγράφων.

    Επίσης, προστίθεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επιχείρησε να συγκαλύψει με νόμο τη ζημιά που είχαν υποστεί ορισμένα ταμεία μεταθέτοντας τη ζημία στους φορολογούμενους, αντί να αναζητηθούν και αποδοθούν πολιτικές, διοικητικές και ποινικές ευθύνες.

    Κατά την πρόταση, στο ίδιο σχέδιο εντάσσεται και η συμπεριφορά οργανισμών και επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Αγροτική Τράπεζα που επένδυσαν και σε δομημένα ομόλογα υψηλού κινδύνου, τα οποία εκδόθηκαν ειδικά γι' αυτούς που απέδωσαν τεράστιες προμήθειες σε τρίτους.

    Συμπληρώνεται ότι δεν υπήρξε άμεση και αποτελεσματική δικαστική διερεύνηση, ούτε αξιοποιήθηκαν σχετικά πορίσματα που είχαν εκδοθεί και διαβιβαστεί στη Δικαιοσύνη από τον τότε πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Γιώργο Ζορμπά, γεγονός που γεννά υπόνοιες για τυχόν ανοίκειες κυβερνητικές παρεμβάσεις.

    Κατόπιν αυτού, η πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ θέτει δεκατέσσερα ζητήματα προς διερεύνηση:

    1.Τις πολιτικές ευθύνες των κυβερνητικών παραγόντων της περιόδου 2004-2007 που σχεδίασαν, υλοποίησαν ή ανέχτηκαν το σκάνδαλο των ομολόγων.

    2.Γιατί η Κυβέρνηση της ΝΔ προώθησε στα Ασφαλιστικά Ταμεία ομόλογα υψηλού κινδύνου και εγκατέλειψε την πολιτική των σταθερών και εγγυημένων αποδόσεων;

    3.Γιατί η έκδοση των "αμαρτωλών" ομολόγων έγινε με αδιαφανείς διαδικασίες;

    4.Γιατί, με ποιους και πώς έγινε η διακίνηση των δομημένων ομολόγων πριν ακόμη αυτά εκδοθούν;

    5.Πόσα από τα συγκεκριμένα ομόλογα απορροφήθηκαν από τα Ασφαλιστικά Ταμεία και πόσα από άλλους φορείς και ποιους;

    6.Γιατί η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν δημοσιοποίησε τους ακριβείς όρους έκδοσης όλων των σχετικών συμβάσεων που αφορούν δομημένα ομόλογα;

    7.Γιατί αδρανοποιήθηκε ο νομίμως προβλεπόμενος έλεγχος από την Τράπεζα της Ελλάδος;

    8.Πώς και γιατί την 6.7.2005 οι διοικήσεις οκτώ (8) Ασφαλιστικών Ταμείων και την επομένη (7.7.2005) ακόμη πέντε (5) Διοικήσεις αποφάσισαν ταυτοχρόνως να "σπάσουν" ομόλογα σταθερής απόδοσης και να επενδύσουν σε δομημένα ομόλογα υψηλού ρίσκου;

    9.Ποια Ασφαλιστικά Ταμεία αγόρασαν, από τις αρχές του 2005 μέχρι σήμερα, σύνθετα δομημένα ομόλογα, σε ποια τιμή, σε ποιες ημερομηνίες, μέσα από ποιες διαδικασίες και ποιο είναι το ποσόν των προμηθειών που έχουν καταβληθεί, από κάθε Ταμείο για κάθε συναλλαγή χωριστά; Ποια Ασφαλιστικά Ταμεία εκποίησαν, την ίδια περίοδο, ομόλογα σταθερής απόδοσης;

    10.Ποιες χρηματιστηριακές εταιρείες, τράπεζες ή επενδυτικοί οργανισμοί του εσωτερικού ή του εξωτερικού, συνέπραξαν για την αγορά των σύνθετων δομημένων ομολόγων και με ποια διαδικασία επιλέχτηκαν από τις διοικήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων;

    11.Ποια Ασφαλιστικά Ταμεία συνήψαν δάνεια, με Ελληνικές και ξένες Τράπεζες, με ποιους όρους και μέσα από ποιες διαδικασίες;

    12.Ποιοι δημόσιοι οργανισμοί αγόρασαν την ίδια περίοδο ή απέκτησαν με οποιονδήποτε τρόπο, δομημένα ομόλογα;

    13.Πού βρίσκονται σήμερα οι τεράστιες και παράνομες προμήθειες τις οποίες φέρεται ότι καρπώθηκαν - χρησιμοποιώντας ακόμα και βαλίτσες - οι διάφοροι ενδιάμεσοι;

    14.Γιατί δεν αναζητήθηκαν ευθύνες και η αποκατάσταση της ζημίας που υπέστη το Δημόσιο από εκείνους που με παράνομες πράξεις ή παραλείψεις συμμετείχαν με οποιοδήποτε τρόπο στο σκάνδαλο των ομολόγων;

    ΥΠΟΘΕΣΗ SIEMENS

    Η δεύτερη πρόταση για τη διερεύνηση της υπόθεσης Ζίμενς αναφέρει ότι οι σοβαρές αποκαλύψεις για παράνομες δραστηριότητες της εταιρείας σε διάφορες χώρες, όπως και στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με καταγγελίες για εμπλοκή πολιτικών προσώπων, διοχέτευση πολιτικού χρήματος σε κομματικά ταμεία και δωροδοκίες κυβερνητικών αξιωματούχων και υπηρεσιακών παραγόντων πλήττουν το πολιτικό σύστημα.

    Και για την υπόθεση αυτή, οι υπογράφοντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ότι δεν υπήρξε άμεση και αποτελεσματική δικαστική διερεύνηση, ενώ εγείρονται υπόνοιες για κυβερνητικές παρεμβάσεις, ενώ δόθηκε η δυνατότητα σε πρόσωπα-κλειδιά να διαφύγουν στο εξωτερικό και πέραν αυτού απετράπη με επιλεκτικές διαρροές η έρευνα για την περίοδο μετά το 2004.

    ΥΠΟΘΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ

    Η τρίτη και τελευταία πρόταση αφορά στην υπόθεση των χρηματιστηριακών συναλλαγών, κυρίως της περιόδου 1998-2008, "που απασχόλησε την κοινή γνώμη εξαιτίας ακραίων συμπεριφορών και πρακτικών που επέδειξαν και μεταχειρίστηκαν επαγγελματίες της χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας και εξαιτίας των οποίων πολλοί μικροεπενδυτές υπέστησαν οικονομικές ζημιές από την άνοδο και πτώση των μετοχών που αγόρασαν και μεταπώλησαν υπό το κράτος ευφορίας ή του πανικού που δημιουργήθηκε και τροφοδοτήθηκε από τους κερδοσκόπους".

    Στην πρόταση αναφέρεται ότι με πτυχές της υπόθεσης έχει ασχοληθεί και ασχολείται η Δικαιοσύνη, αλλά κρίνεται επιβεβλημένη και έρευνα από τη Βουλή για τον τυχόν εντοπισμό ευθυνών προς κάθε κατεύθυνση. Ταυτόχρονα ζητείται να αποκαλυφθούν οι αδυναμίες και τα κενά του νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου και της λειτουργίας των εποπτικών και ελεγκτικών αρχών.

    Η διαδικασία σύστασης των εξεταστικών επιτροπών

    Σύμφωνα με το άρθρο 144 του Κανονισμού της Βουλής, οι τρεις προτάσεις θα εγγραφούν στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασης κοινοβουλευτικού ελέγχου, προφανώς μετά την επανάληψη των εργασιών της Βουλής τον Ιανουάριο. Προκειμένου να αποφασιστεί η συγκρότηση των επιτροπών απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 120 θετικές ψήφους. Με την ίδια απόφαση θα ορίζεται ο αριθμός των μελών των επιτροπών και η προθεσμία υποβολής των σχετικών πορισμάτων. Οι εξεταστικές επιτροπές έχουν όλες τις αρμοδιότητες των ανακριτικών αρχών και του εισαγγελέα πλημμελειοδικών.

    [03] Κλειστά τα Τέμπη

    Για ένα μήνα τουλάχιστον, σύμφωνα και με τις δηλώσεις-εκτιμήσεις του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα, θα παραμείνει κλειστή η κοιλάδα των Τεμπών για τα αυτοκίνητα, εξαιτίας της κατολίσθησης που "έκοψε" την Ελλάδα στα δύο και κόστισε μία ανθρώπινη ζωή.

    Η κίνηση των οχημάτων γίνεται από παρακαμπτηρίους οδούς, ενώ στην περιοχή μεταβαίνει κλιμάκιο Ελβετών ειδικών για τη σταθεροποίηση πρανών, καθώς και ξένοι κι Έλληνες επιστήμονες, ώστε μαζί με τους μελετητές του έργου να καθορίσουν τον τρόπο της ταχύτερης κατά το δυνατόν αντιμετώπισης των ζημιών και αποκατάστασης της κυκλοφορίας.

    Ο υπουργός Μεταφορών, που μετέβη στη Λάρισα, συμμετείχε σε πολύωρη σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Σε δηλώσεις του, ανέφερε επίσης, ότι σαφέστερη εικόνα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα Τέμπη, θα υπάρχει την Δευτέρα. Τότε αναμένεται να εκδοθεί και το πόρισμα των ειδικών.

    Ο υπουργός υπήρξε κατηγορηματικός στις δηλώσεις του, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να δοθεί ο δρόμος στην κυκλοφορία αν δεν είναι 100% βέβαιο ότι είναι ασφαλείς όσοι κινούνται στην εθνική οδό. Παράλληλα, ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της Πολιτείας, από τους πολίτες που θα ταλαιπωρηθούν, για πράγματα που έπρεπε να γίνουν στο παρελθόν αλλά δεν έχουν γίνει, όπως είπε.

    Ο κ. Ρέππας αναφέρθηκε και σε άλλους οδικούς άξονες, όπως π.χ. Λάρισας-Ελασσόνας-Κοζάνης και Λάρισας-Ελασσόνας-Κατερίνης, και ο παραλιακός άξονας του νομού Λάρισας, που θα μπορούσαν σήμερα να αποτελούν σύγχρονες και ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις, θέμα που συζητήθηκε άλλωστε διεξοδικά και στη σύσκεψη, καθώς, το βάρος τώρα πέφτει σε παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στους παραπάνω δρόμους, οι οποίοι θα δεχθούν όλο το βάρος της κυκλοφορίας και μάλιστα σε εορταστική περίοδο.

    Ο κ. Ρέππας διαβεβαίωσε επίσης ότι όλες οι υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες και θα ληφθούν έκτακτα μέτρα για την ομαλή κίνηση των οχημάτων.

    Κλιμάκιο υπαλλήλων της Κοινοπραξίας «Μαλιακός-Κλειδί», που ασχολείται με την κατασκευή της σήραγγας, με δύο αυτοκίνητα και επικεφαλής τον 62χρονο Ιταλό τεχνικό διευθυντή Σέρτζιο Σιάνι, μετέβησαν στο σημείο προκειμένου να εξετάσουν τον χώρο.

    Εκείνη ακριβώς, όμως, τη στιγμή σημειώθηκε και νέα πτώση βράχων. Οι πέντε υπάλληλοι που επέβαιναν στο ένα αυτοκίνητο, ακούγοντας το θόρυβο πρόλαβαν και βγήκαν. Ο Ιταλός διευθυντής, όμως, που επέβαινε μόνος του στο άλλο αυτοκίνητο, δυστυχώς, δεν πρόλαβε να βγει. Το ΙΧ αυτοκίνητό του καταπλακώθηκε από έναν μεγάλο βράχο και ο ίδιος έχασε με τραγικό τρόπο την ζωή του.

    Η σορός του άτυχου άνδρα μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και αναμένεται να γίνει νεκροψία.

    Τα βράχια είχαν αρχίσει να πέφτουν από την Τρίτη, όποτε και έσκασαν τα λάστιχα ενός διερχόμενου φορτηγού και συνεχίστηκε η πτώση και την Τετάρτη, στο ίδιο σημείο.

    Παρ' όλα αυτά, απόφαση να κλείσουν τα Τέμπη προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση και η επικινδυνότητά της, λήφθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, με απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

    Επιτόπου υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις οι όποιες και εκτρέπουν την κυκλοφορία από εναλλακτικές διαδρομές.

    Τα αίτια της πτώσης δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, ωστόσο εκτιμάται πως πρόκειται για έναν συνδυασμό των συνεχών βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών και των έργων που γίνονται στην περιοχή για την κατασκευή της σήραγγας.

    Ήδη, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας διέταξε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθούν οι πιθανές ευθύνες των εμπλεκόμενων σχετικά με τη λήψη των μέτρων ασφαλείας.

    Μέτρα εν όψει αυξημένης κίνησης λόγω εορτών

    Όσον αφορά τις εναλλακτικές διαδρομές για την παράκαμψη της κλειστής κοιλάδας ώστε να εξυπηρετηθεί η μετακίνηση των εκδρομέων ενόψει των εορτών, συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα: να χρησιμοποιηθεί ο παραλιακός άξονας, δηλαδή Λάρισα-Αγιά-Αγιόκαμπος-Στόμιο-έξοδος της κοιλάδας, μόνο από Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα -θα απαγορεύεται κατηγορηματικά η διέλευση βαρέων και φορτηγών αυτοκινήτων- εφόσον γίνουν οι απαραίτητες βελτιωτικές κινήσεις.

    Δεύτερη εναλλακτική διαδρομή για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα μπορεί να αποτελέσει η διαδρομή Γόννων- Καλλιπεύκης- Αγίου Παντελεήμονα, υπό την προϋπόθεση να βελτιωθεί ένα τμήμα από τη γέφυρα των Γόννων μέχρι τον οικισμό.

    Η εκτροπή των φορτηγών αυτοκινήτων θα γίνεται μέσω Ελασσόνας- Κοζάνης και Εγνατίας οδού, ενώ συμφωνία υπήρξε και για την ενεργοποίηση της γραμμής πληροφόρησης των πολιτών με τριψήφιο αριθμό για τις εναλλακτικές διαδρομές στην κίνηση των οχημάτων.

    Υπάρχουν πρόνοιες για να παραμείνει το υπάρχον δίκτυο ανοικτό, ασφαλές και εποπτευόμενο, οι τρόποι της πληρέστερης ενημέρωσης πολιτών, επιχειρηματιών, μεταφορέων και εταιρειών οδικής βοήθειας, και η ενίσχυση των μετακινήσεων και μεταφορών αεροπορικώς, σιδηροδρομικώς, ακόμη και δια θαλάσσης.

    Ειδικά για τις ημέρες των γιορτών θα ληφθούν έκτακτα μέτρα: τοπική πρόβλεψη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), πύκνωση των σταθμών της Τροχαίας, μεταφορά βαρέων γερανοφόρων στην περιοχή, ετοιμότητα του ΕΚΑΒ, συνδρομή του ΓΕΕΘΑ, κ.ά.

    Η εταιρεία παραχώρησης έχει ήδη εκδώσει ενημερωτικό φυλλάδιο και έχει θέσει σε πλήρη λειτουργία τετραψήφιο αριθμό, ενώ θα συνδράμει και στις βελτιώσεις του δικτύου της Περιφέρειας.

    Οι όποιες παρεμβάσεις στον παραλιακό δρόμο από την περιοχή του Αγιόκαμπου θα αποφασιστούν σε αυτοψία κλιμακίου του Υπουργείου, ενώ θα υπάρξει βελτίωση και του δρόμου μέσω Γόννων - Τυρνάβου - Ελασσόνας.

    [04] Ανοικτά και αύριο τα καταστήματα

    Ανοιχτά σήμερα και αύριο τα εμπορικά καταστήματα, καθώς είναι η τελευταία Κυριακή του χρόνου.

    Σήμερα, 19 Δεκεμβρίου, θα παραμείνουν ανοικτά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, ενώ αύριο, Κυριακή 20 Δεκεμβρίου, θα λειτουργούν από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

    Στα περυσινά επίπεδα θα διαμορφωθεί το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και η πρόβλεψή του σχετικά με την ποσοστιαία μεταβολή των τιμών μεταξύ 2008 και 2009 προβλέπει μείωση κόστους κατά -0,79%. Δηλαδή φέτος εκτιμάται ότι μια μέση οικογένεια θα διαθέσει 153,68 ευρώ ενώ πέρυσι είχε διαθέσει 154,91 ευρώ.

    [05] Σε ύφεση ο ιός της νέας γρίπης

    Σε περίοδο ύφεσης έχει εισέλθει ο ιός της νέας γρίπης, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες τα τελευταία 24ωρα έχει μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων που ζητούν ιατρική βοήθεια, ενώ την ίδια ώρα σταθεροποιούνται και οι απουσίες από τα σχολεία.

    Εκτιμούν επίσης ότι θα χρειαστούν άλλες 5 εβδομάδες για να ολοκληρώσει το κύκλο του το πρώτο πανδημικό κύμα, στη διάρκεια του οποίου 53 άτομα έχασαν τη ζωή τους.

    [06] "Διάλογος με τους εργαζόμενους"

    "Νόημα έχει ο διάλογος στους τόπους δουλειάς. Ο διάλογος στις κορυφές είναι απάτη, είναι αποπροσανατολισμός, είναι ζημιά. Αλλά ο διάλογος και η συζήτηση πρέπει να φουντώσει", δήλωσε η κ. Αλέκα Παπαρήγα. .

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, σε δηλώσεις της για την απεργιακή συγκέντρωση, επισήμανε ότι οι εργατοϋπάλληλοι μπορούν και πρέπει να δείξουν πολύ μεγάλη αντοχή σε ένα πολύ σκληρό αγώνα, που τους περιμένει, "γιατί έρχονται μέτρα και τους δύο επόμενους μήνες του 2010, το 2011 και το 2012, έχει κοπεί το κοστούμι και αν δεν επιδείξουν αντοχή θα τους τυλίξουν σε μία κόλλα χαρτί".

    Για τη στάση της ΓΣΕΕ είπε ότι δεν έχει ξαναγίνει να υπάρχουν αποφάσεις από σωματεία και ομοσπονδίες για απεργία και να παρεμβαίνει το τριτοβάθμιο όργανο και να λέει ότι αυτή η απεργία είναι παράνομη, ενώ την απεργία των ναυτεργατών τη χαρακτήρισε "μεγάλη νίκη" τη στιγμή που υπήρχε η απαγόρευση των δικαστηρίων.

    Χαρακτήρισε, δε, τη 17η Δεκέμβρη "μέρα που θα γεννήσει καινούργιους μεγάλους αγώνες και που πρέπει να γραφτεί με μεγάλα γράμματα δίπλα σε μία άλλη μέρα που επίσης οι ναυτεργάτες έσπασαν τη σχετική δικαστική απόφαση.

    «Η μαζική ανυπακοή που επέδειξε μεγάλο τμήμα των εργαζομένων ανοίγει δρόμο για να ξετυλιχθεί πιο ισχυρή η εργατική ταξική και λαϊκή αντεπίθεση. Σ' αυτό το δρόμο το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους. Η επιτυχία της απεργίας έδειξε ότι μπορούμε. Εργατική λαϊκή συστράτευση για τα σύγχρονα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Για να μην πληρώσει την κρίση ο λαός, να αποκρούσουμε και να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική. Μαζικός λαϊκός απεγκλωβισμός τώρα από την ιδεολογία και τα κόμματα της πλουτοκρατίας και της ΕΕ» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    Εξάλλου το ΚΚΕ σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου για τους άξονες της κυβέρνησης γιατο φορολογικό, τονίζει: «Οι άξονες για το φορολογικό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σηματοδοτούν μια νέα φοροεπιδρομή για το λαϊκό εισόδημα που σηκώνει ήδη ασήκωτα φορολογικά βάρη. Στο στόχαστρο εκτός από των εργαζόμενων θα βρεθεί και το εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων, ενώ τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων που επενδύονται, θα απολαμβάνουν ακόμα μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές μαζί με ακόμα μεγαλύτερα προνόμια, κίνητρα και ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων».

    [07] ΛΑ.Ο.Σ. για τις Εξεταστικές

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης, αναφερόμενος στα φορολογικά μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση δήλωσε: «Όσο πιέζεται η οικοδομή τόσο θα πιέζεται και η οικονομία. Το μόνο ορατό σήμερα "εργοτάξιο" που μπορεί να μας βγάλει από την κρίση είναι η οικοδομική δραστηριότητα. Κάνουμε έκκληση στην κυβέρνηση να δει τα πράγματα όπως έχουν και όχι όπως τα σχεδιάζουν οι οικονομικοί σύμβουλοί της».

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, επίσης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση περί συστάσεως εξεταστικών επιτροπών δήλωσε: «Προξενεί ικανοποίηση η ταχύτατη αντίδραση του πρωθυπουργού για την σύσταση εξεταστικών επιτροπών για τα ομόλογα, το χρηματιστήριο και την Siemens. Περιμένουμε, σε ένα δεύτερο χρόνο την σύσταση και άλλων επιτροπών για τα θέματα που εξακολουθούν να σκιάζουν τη Βουλή, τα οποία είναι οι υποκλοπές, το Βατοπέδι και οι άγονες γραμμές».

    [08] "Κλοπή του μόχθου"

    Συνεδριάζει σήμερα η Εκτελεστική Γραμματεία του ΣΥΝ με τη συμμετοχή Γραμματέων Νομαρχιακών Επιτροπών και Γραμματέων Πολιτικών Κινήσεων Λεκανοπεδίου. Πολιτική παρέμβαση θα κάνει ο κ. Αλέξης Τσίπρας.

    Συμβολική κατάληψη πραγματοποίησαν ακτιβιστές και συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ στα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ στην Αγ. Κωνσταντίνου. Στην κατάληψη παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "αποφάσισε να θρυματίσει το ασφαλιστικό σύστημα, που στην περίοδο της κρίσης θα μπορούσε να αποτελέσει ασπίδα προστασίας της κοινωνίας".

    Προειδοποίησε, δε, ότι "οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουν τη μεγαλύτερη κλοπή του μόχθου τους των τελευταίων δεκαετιών και θα αντισταθούν".

    Χαρακτήρισε, δε, ως κρίσιμο ερώτημα για την κυβέρνηση "το ποιος κυβερνά τελικά αυτό τον τόπο". Αν δηλαδή πρόκειται για τον κυρίαρχο λαό που αποφάσισε εγκρίνοντας προγράμματα πριν δύο μήνες ή για τις χρηματαγορές που θέλουν να επιβάλουν τη δική τους επιλογή με τρόπο που ξεπερνάει τη δημοκρατία.

    [09] Διάλογος για το φορολογικό

    Την ερχομένη Τρίτη συγκαλείται η πρώτη συνάντηση των συντονιστών διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Την Τετάρτη θα γίνει συνάντηση των ομάδων εργασίας και ταυτόχρονα αρχίζει και η δημόσια διαβούλευση, η οποία θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιανουαρίου.

    Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι αρχές Μαρτίου θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου στη Βουλή.

    Από το 2011 θα υπάρξει η πλήρης απόδοση στα έσοδα από την αλλαγή του φορολογικού συστήματος, καθώς αυτό θα εφαρμοστεί στα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2010 δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας τις προτάσεις της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

    Στον προϋπολογισμό πάντως, πρόσθεσε, εγγράφεται ήδη αύξηση εσόδων λόγω της ενσωμάτωσης ορισμένων αλλαγών, όπως είναι η κατάργηση των χαριστικών φοροαπαλλαγών και της αυτοτελούς φορολόγησης και ο νέος τρόπος φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας.

    Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλλονται από τις αρχές του 2010 δεν πρόκειται να αλλάξουν ουσιαστικά, καθώς σε αυτές δεν θα αποτυπώνονται όλα τα εισοδήματα.

    Πρόσθεσε όμως, ότι αυτό θα είναι και το τελευταίο έτος κατά το οποίο τυπώνονται και αποστέλλονται στους φορολογούμενους περίπου πέντε εκατομμύρια φορολογικά έντυπα δηλώσεων εισοδήματος, και από το 2011 οι δηλώσεις θα γίνονται είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω ΚΕΠ είτε μέσω άλλων τρόπων.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, λέγοντας ότι "οι αντικειμενικές αξίες περιοδικά αναπροσαρμόζονται και κάποια στιγμή θα υπάρξει αύξηση" σε συνδυασμό με ένα νέο τρόπο υπολογισμού της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων.

    Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των εμμέσων φόρων, λέγοντας ότι οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα ποτά και τσιγάρα είναι αισθητά χαμηλότερο από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ και οι φόροι στα καύσιμα είναι χαμηλότεροι από το μέσο όρο της ΕΕ και θα υπάρξει μεσοπρόθεσμη σύγκλιση.

    Πάντως, πρόσθεσε, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απόφαση για αύξηση των ΕΦΚ στα καύσιμα, αλλά οι αυξήσεις στους ΕΦΚ θα αποτυπωθούν το συντομότερο δυνατόν.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών δεν είναι αυτή τη στιγμή στις προθέσεις της κυβέρνησης να γίνει από το 2009 η φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών από τις επιχειρήσεις και ο λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων.

    Παράλληλα, δεν υπάρχει πρόθεση για αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή που σήμερα είναι στο 40%.

    Ερωτηθείς για τη νέα φορολογική κλίμακα είπε ότι ισχύει η δέσμευση για μια πιο προοδευτική κλίμακα και το μεγάλο στοίχημα είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

    Επισήμανε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση της φορολογίας για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αλλά αντίθετα η φορολογία θα αυξηθεί για τα μεγάλα εισοδήματα, τη μεγάλη ακίνητη περιουσία και για τις ειδικές περιπτώσεις φορολόγησης.

    Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξει μείωση των εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων από την περικοπή κατά 10% των επιδομάτων, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι μεσοσταθμικά θα υπάρξει μείωση 3-4% των ονομαστικών αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό όμως, πρόσθεσε, δεν θα αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και οι λεπτομέρειες θα αποτυπωθούν στο νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική στις αρχές του 2010.

    Ερωτηθείς τέλος, για ενδεχόμενη τιτλοποίηση εσόδων από το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΜΑΠ) ο κ. Παπακωνσταντίνου, ανέφερε ότι θα πρόκειται για "ένα είδος προπληρωμής φόρου" και για την παροχή της δυνατότητας στους φορολογούμενους να καταβάλλουν εμπροσθοβαρώς μια υποχρέωση που έχουν στο διηνεκές απέναντι στο κράτος και εκτίμησε ότι μια παρόμοια κίνηση θα αποφέρει σημαντικά φορολογικά έσοδα.

    "Δίκαιο φορολογικό πλαίσιο"

    Στόχος της κυβέρνησης είναι ένα φορολογικό πλαίσιο, σύμφωνα με έξι συγκεκριμένες αρχές: Το νέο φορολογικό πλαίσιο θα πρέπει να είναι δίκαιο, αναδιανεμητικό, αποτελεσματικό, αποδοτικό, απλό και διαφανές. Η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος θα απλωθεί παντού, όπως στη φορολόγηση φυσικών προσώπων, στη φορολόγηση επιχειρήσεων, στη φοροδιαφυγή, στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και τις αλλαγές στη φορολογική διοίκηση και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

    Οι κατευθύνσεις για τη φορολόγηση των φυσικών προσώπων είναι οι εξής:

    -γενίκευση του "πόθεν έσχες" στις φορολογικές δηλώσεις

    -ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα

    -κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης και χαριστικών φοροαπαλλαγών

    -φορολόγηση των διανεμομένων κερδών στην κλίμακα των φυσικών προσώπων

    -λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων

    -σύστημα έκπτωσης φόρου μέσω αποδείξεων και

    -φορολόγηση της υπεραξίας από βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές με συμψηφισμό των ζημιών.

    Σε ό,τι αφορά τις κατευθύνσεις για τη φορολόγηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας ο κ. Παπακωνσταντίνου προσδιόρισε τις εξής:

    -Διαχωρισμός διανεμομένων και αδιανέμητων κερδών

    -Υποχρέωση διατήρησης επαγγελματικών λογαριασμών στις τράπεζες, διασύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα και δυνατότητα πρόσβασης στους λογαριασμούς των φορολογικών υπηρεσιών, κατάργηση του κώδικα βιβλίων και στοιχείων και φορολόγηση των συναλλαγών με off-shore.

    Ειδικά για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας οι κατευθύνσεις είναι:

    -επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών με υψηλότερο αφορολόγητο από εκείνο που ίσχυε.

    -εφαρμογή από το 2010 της προοδευτικής φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

    Τέλος, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών οι βασικές κατευθύνσεις είναι:

    -Έλεγχος του "πόθεν έσχες" σε όλους τους εφοριακούς και παύση καθηκόντων σε όσους αποδεικνύεται ότι δεν δικαιολογούνται τα περιουσιακά τους στοιχεία από τα εισοδήματά τους.

    -Ηλεκτρονική παρακολούθηση της αγοράς καυσίμων για την πάταξη του λαθρεμπορίου.

    -Κατάρτιση από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων ενός προγράμματος στοχευμένων διασταυρώσεων και διεξαγωγή φορολογικών ελέγχων στη βάση των ευρημάτων.

    -Δημοσιοποίηση εισοδημάτων και φόρου από εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερα επαγγέλματα στο διαδίκτυο (εφαρμογή νόμου 2238/1994).

    Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε στο σημείο αυτό, ότι θα γίνει πρώτα συνεννόηση με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

    [10] Αντιδράσεις για το κείμενο

    Αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες απέρριψαν σήμερα Σάββατο τη συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην οποία κατέληξαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και τέσσερις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να αποτελέσει προσχέδιο συνθήκης του ΟΗΕ.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε διστακτικά να υπογράψει τη συμφωνία, η οποία σύμφωνα με τους εμπνευστές της θα αντικαταστήσει το πρωτόκολλο του Κιότο (1997).

    "Μετά λύπης μου σας πληροφορώ ότι το Τουβαλού δεν μπορεί να αποδεχθεί αυτό το κείμενο", δήλωσε ο Ίαν Φράι, εκπρόσωπος του μικρού νησιού στον Ειρηνικό που εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να σβηστεί από το χάρτη λόγω της ανόδου του επιπέδου της θάλασσας.

    Ο Φράι επισήμανε ότι ο στόχος που περιγράφεται στο κείμενο για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στους δυο βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή είναι πολύ χαλαρός και θα σημάνει "το τέλος του Τουβαλού".

    Οι αντιπροσωπείες της Βενεζουέλας, της Βολιβίας, της Κούβας και της Νικαράγουας αποκήρυξαν επίσης τη συμφωνία της Κοπεγχάγης, τονίζοντας ότι δε θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και ότι καταρτίστηκε αδιαφανώς.

    Για να καταστεί η συμφωνία διεθνής συνθήκη με έγκριση του ΟΗΕ θα χρειαστεί η ομόφωνη ψήφισή του και από τις 193 χώρες που λαμβάνουν μέρος στις συνομιλίες. Εάν εναντιωθούν κάποιες, θα υιοθετηθεί μόνον από όσες την υποστηρίξουν. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται ήδη χώρες που είναι υπεύθυνες για το 50% και πλέον των εκπομπών ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

    Ακόμα και υποστηρικτές της συμφωνίας εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις. "Κάναμε ένα βήμα, ελπίζαμε ότι θα κάναμε πολλά περισσότερα", ήταν η δήλωση της Γερμανίδας Καγκελάριου Μέρκελ.

    Ο στόχος που αναφερόταν σε ορισμένα από τα προσχέδια της συμφωνίας για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στο μισό ως το 2050 απαλείφθηκε από το τελικό κείμενο.

    "Δεν είναι η τέλεια συμφωνία. Δε θα απαλείψει την περιβαλλοντική απειλή για την ανθρωπότητα", δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Ράινφελτ, η χώρα του οποίου έχει το τρέχον εξάμηνο την κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ.

    Αντίθετα, ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Ραντ, η αντιπροσωπεία της Κίνας κ.ά. χαρακτήρισαν τη συμφωνία "εξαιρετικά σημαντική".

    Οι οικολογικές οργανώσεις επίσης αντιμετώπισαν με επιθετικό τρόπο τη συμφωνία. "Η πόλη της Κοπεγχάγης είναι τόπος εγκλήματος απόψε, και οι ένοχοι το σκάνε, πάνε στο αεροδρόμιο", σχολίασε ο Τζον Σόβεν, διευθυντής της Βρετανικής Greenpeace. Η οργάνωση WWF εξέφρασε την "απογοήτευσή της". Η οργάνωση Φίλοι της Γης έκανε λόγο για συμφωνία "που αποτελεί καταστροφή για τους φτωχότερους στον κόσμο". Ενώ μια εφημερίδα της Δανίας τιτλοφόρησε το πρωτοσέλιδό της "Brokenhagen".

    "Η συμφωνία παραβιάζει τις παραδόσεις του ΟΗΕ: δεν μπορεί να επιβληθεί συμφωνία", είπε ο Λουμούμπα Ντι-Άπινγκ, της αντιπροσωπείας του Σουδάν. Το Χαρτούμ, πρόσθεσε, "δε θα υπογράψει ποτέ μια συμφωνία που θα καταστρέψει την Αφρική". Ο επικεφαλής του G77 είπε ακόμη ότι "με αυτή τη συμφωνία, ο Ομπάμα εξάλειψε όποια διαφορά είχε με τον [προκάτοχό του, Τζορτζ Ου.] Μπους", ο οποίος ήταν αντίθετος στη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

    Ακολουθούν ορισμένα σημεία-κλειδιά της συμφωνίας, η οποία τιτλοφορείται "Συμφωνία της Κοπεγχάγης".

    ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

    "Βαθιές περικοπές στις παγκόσμιες εκπομπές απαιτούνται σύμφωνα με την επιστήμη... με προοπτική να μειωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές έτσι ώστε να κρατηθεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου".

    ΝΟΜΙΚΑ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

    Μία πρόταση που επισυνάπτεται στη συμφωνία καλεί για μία νομικά δεσμευτική συνθήκη έως τα τέλη του επόμενου έτους.

    ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΦΤΩΧΩΝ ΧΩΡΩΝ

    Το κείμενο αναφέρει: "Οι ανεπτυγμένες χώρες θα παράσχουν επαρκείς, προβλέψιμους και σταθερούς οικονομικούς πόρους, τεχνολογία και δημιουργία ικανοτήτων προκειμένου να υποστηρίξουν την εφαρμογή προσαρμοσμένης δράσης στις αναπτυσσόμενες χώρες".

    Αναφέρει ως ιδιαίτερα ευπαθείς και έχουσες ανάγκη βοήθειας τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, τα αναπτυσσόμενα μικρά νησιωτικά κράτη και χώρες στην Αφρική.

    "Οι ανεπτυγμένες χώρες θέτουν έναν στόχο κινητοποίησης από κοινού 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο έως το 2020 προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των αναπτυσσομένων χωρών. Τα κεφάλαια θα προέλθουν από ένα εύρος πηγών, ιδιωτικών και δημόσιων, διμερών και πολυμερών".

    Ένα παράρτημα αναφέρει τις ακόλουθες βραχυπρόθεσμες οικονομικές δεσμεύσεις από ανεπτυγμένες χώρες για την περίοδο 2010-2012:

    ΕΕ - 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια

    Ιαπωνία - 11 δισ. δολάρια

    Ηνωμένες Πολιτείες - 3,6 δισ. δολάρια

    ΜΕΙΩΣΗ ΕΚΠΟΜΠΩΝ

    Οι λεπτομέρειες για τα σχέδια μετριασμού των ρύπων περιλαμβάνονται σε δύο ξεχωριστά παραρτήματα, ένα για τους στόχους των ανεπτυγμένων χωρών και ένα για τις εθελοντικές δεσμεύσεις των μεγαλύτερων αναπτυσσόμενων χωρών.

    Αυτές δεν είναι δεσμευτικές και περιγράφουν την υπάρχουσα κατάσταση όσον αφορά τις δεσμεύσεις - κυμαινόμενες από τις "υπό σκέψη" για τις Ηνωμένες Πολιτείες έως τις "εγκριθείσες με νομοθεσία" για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ

    Ένα από τα σημεία αδιεξόδου για μία συμφωνία, κυρίως επειδή η Κίνα αρνήθηκε να αποδεχθεί διεθνείς ελέγχους, το τμήμα για την παρακολούθηση των δεσμεύσεων των αναπτυσσομένων χωρών είναι ένα από τα μεγαλύτερα της συμφωνίας.

    Αναφέρει πως οι αναδυόμενες οικονομίες θα πρέπει να παρακολουθούν τις προσπάθειές τους και να αναφέρουν τα αποτελέσματα στα Ηνωμένα Έθνη κάθε δύο χρόνια, με μερικούς διεθνείς ελέγχους ώστε να αντιμετωπιστούν δυτικές ανησυχίες για διαφάνεια αλλά "να διασφαλισθεί ότι η εθνική κυριαρχία θα τύχει σεβασμού".

    ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΣΩΝ

    Η συμφωνία "αναγνωρίζει τη σημασία της μείωσης εκπομπών από την αποψίλωση και την υποβάθμιση δασών και την ανάγκη να ενταθεί η απομάκρυνση αερίων του θερμοκηπίου από τα δάση" και συμφωνεί να παράσχει "θετικά κίνητρα" για τη χρηματοδότηση τέτοιας δράσης με οικονομικούς πόρους από τον ανεπτυγμένο κόσμο.

    ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΘΡΑΚΑ

    Αναφέρονται, αλλά όχι λεπτομερειακά. Η συμφωνία αναφέρει: "Αποφασίζουμε να επιδιώξουμε διάφορες προσεγγίσεις, περιλαμβανομένων ευκαιριών για τη χρησιμοποίηση αγορών ώστε να ενταθεί το κόστος-αποτελεσματικότητα των και να προωθηθούν οι δράσεις μετριασμού".

    [11] Ντέρμπι στη Θεσσαλονίκη

    Το ντέρμπι στην Θεσσαλονίκη μεταξύ του Αρη και του Ολυμπιακού ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της 15ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα. Η ομάδα του Ζίκο θέλει τη νίκη για να παραμείνει στο πρώτο σκαλοπάτι της βαθμολογικής κλίμακας, αλλά η αποστολή του στο «Βικελίδης» μόνο εύκολη δεν θα είναι...

    Σαφώς πιο εύκολο έργο θα έχει ο Παναθηναϊκός, ο οποίος θα υποδεχθεί στο Ολυμπιακό στάδιο τον ΠΑΣ Γιάννινα και είναι το λογικό φαβορί για τη νίκη, ενώ δύσκολη αποστολή θα έχει στην Τρίπολη η ΑΕΚ κόντρα στον τοπικό Αστέρα, όπως και ο ΠΑΟΚ στο Ηράκλειο κόντρα στον δυναμικό Εργοτέλη.

    Συνοπτικά το πρόγραμμα και οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της 15ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας έχουν ως εξής:

    ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

    (Λειβαδιά) Λεβαδειακός-Λάρισα 16:45 ΝOVA

    (Ηράκλειο) Εργοτέλης-ΠΑΟΚ 16:45 ΣΚΑΪ

    (ΟΑΚΑ) Παναθηναϊκός-ΠΑΣ Γιάννινα 19:00 ΝOVA

    ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

    (Κομοτηνή) Πανθρακικός-Ατρόμητος 14:30 ΝOVA

    (Νέα Σμύρνη) Πανιώνιος-Καβάλα 14:30 ΝOVA

    (Τρίπολη) Αστ. Τρίπολης-ΑΕΚ 16:45 ΝOVA

    (Θεσ/κη) Άρης-Ολυμπιακός 19:00 ΝOVA

    (Ξάνθη) Ξάνθη-Ηρακλής 19:00 ΝΕΤ


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 19 December 2009 - 9:30:44 UTC