Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραιτήθηκε ο Ντίνος Ρόβλιας
  • [02] Έκκληση για συμβιβασμό

  • [01] Παραιτήθηκε ο Ντίνος Ρόβλιας

    Την παραίτησή του υπέβαλε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ντίνος Ρόβλιας, μετά τη γνωστοποίηση του γεγονότος ότι στο γραφείο του είχαν φτάσει αιτήματα για διευκολύνσεις (μετακινήσεις, παραμονές) αξιωματικών. Η παραίτηση έγινε δεκτή.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ανακοινώνοντας την παραίτηση του κ. Ρόβλια τόνισε ότι ο υφυπουργός «μετά το θέμα που δημιουργήθηκε, διευκρίνισε ότι υπήρξε πρόβλημα στο πώς παρουσιάστηκαν τα συγκεκριμένα στοιχεία, δηλαδή ότι δεν διακινήθηκαν από το γραφείο του. Πλην, όμως, για να μη δημιουργηθεί καμία σκιά για πελατειακές σχέσεις της σημερινής κυβέρνησης, υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, η οποία έγινε δεκτή», τόνισε ο Γιώργος Πεταλωτής.

    Ο κ. Πεταλωτής πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός για όλα αυτά τα θέματα επισήμανε ότι πρέπει να διαμορφωθούν κανόνες δεοντολογίας, που θα δεσμεύουν όλα τα μέλη της κυβέρνησης από εδώ και πέρα και ανέθεσε τη σχετική εισήγηση στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θόδωρο Πάγκαλο.

    [02] Έκκληση για συμβιβασμό

    Ένα νέο σχέδιο διεθνούς συμφωνίας για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά σε αριθμητικό στόχο, ούτε ως προς τις μειώσεις των εκπομπών ρύπων, ούτε ως προς τη χρηματοδότηση, δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στην Κοπεγχάγη από τους υπευθύνους των διαπραγματεύσεων.

    Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, το κείμενο αυτό αναμένεται να αναθεωρηθεί την νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, όταν οι ομάδες εργασίας που έχουν οριστεί για τα ευαίσθητα σημεία θα έχουν καταθέσει την πρότασή τους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στις βιομηχανοποιημένες χώρες.

    Στη φάση αυτή, το κείμενο δεν κάνει πλέον καμία αναφορά σε συγκεκριμένη επιδίωξη περιορισμού της ανόδου της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη, τη στιγμή που το προηγούμενο σχέδιο συμφωνίας έκανε λόγο για δύο πιθανούς στόχους: +1,5 ή +2 βαθμούς Κελσίου.

    Χθες, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν απηύθυνε έκκληση προς τους ηγέτες του κόσμου να "βρουν μία συμβιβαστική λύση" για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, την ώρα που το πέπλο μιας πιθανής αποτυχίας καλύπτει την σύνοδο της Κοπεγχάγης.

    "Ο χρόνος πιέζει. Δεν είναι ώρα να κάνουμε κριτική, κάθε χώρα πρέπει να λάβει μέρος στην υιοθέτηση μιας συμφωνίας στην Κοπεγχάγη" δήλωσε ο γγ του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου στη Νέα Υόρκη.

    "Καλώ τους ηγέτες του κόσμου να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να κάνουν αυτό που πρέπει, καλώ τους διαπραγματευτές να εντείνουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση ενός συμβιβασμού", πρόσθεσε ο Μπαν Κι μουν, ο οποίος αναμένεται να ταξιδεύσει στην Κοπεγχάγη σήμερα.

    Από την πλευρά της, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν πως ο χρόνος τελειώνει στις συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή, επικρίνοντας συνάμα τις προκλήσεις και τη βραδυπορία στη διαπραγματευτική διαδικασία στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στην Κοπεγχάγη.

    Ο επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας στη διάσκεψη Τοντ Στερν άσκησε πιέσεις για μία απόφαση στα εκκρεμμούντα θέματα στη συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών αερίων οξειδίων του άνθρακα, που θεωρούνται υπεύθυνα για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ο Στερν προειδοποίησε πως το ρολόι κτυπά και ο χρόνος σώνεται.

    Ο ίδιος τόνισε πως κατανοεί τις ανησυχίες των αναπτυσσόμενων κρατών, αλλά για σήμερα υπήρχαν ελπίδες για κάποια πρόοδο. Ωστόσο ο Στερν δεν έδειχνε τόσο απαισιόδοξος, αναφερόμενος στη σχετική πρόοδο που επετεύχθη και απένειμε τα εύσημα στην οικοδέσποινα δανέζικη κυβέρνηση, η οποία πρέπει να εξισορροπήσει πολλές διϊστάμενες απόψεις.

    Ο Στερν ευελπιστεί πως η άφιξη 100 ηγετών κρατών και κυβερνήσεων από τα μέσα της εβδομάδος θα ασκήσει θετική πίεση στους υπουργούς Περιβάλλοντος και στις αντιπροσωπείες, που εργάζονται από τις 7 Δεκεμβρίου για τη σύνταξη της νέας συνθήκης για το κλίμα, η οποία θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο εκπνέει το 2010.

    Η Σύνοδος... μολύνει

    Το ενεργειακό αποτύπωμα της συνόδου της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή είναι το μεγαλύτερο που έχει προκληθεί από οποιαδήποτε άλλη σύνοδο για το κλίμα και ίσο με το ετήσιο αποτύπωμα τουλάχιστον 600.000 κατοίκων της Αιθιοπίας.

    Εκπρόσωποι κυβερνήσεων, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές και παρατηρητές από σχεδόν 200 χώρες έχουν συγκεντρωθεί στην πρωτεύουσα της Δανίας για τη σύνοδο για την κλιματική αλλαγή και οι μετακινήσεις και οι εργασίες τους παράγουν 46.200 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων προέρχεται από τις πτήσεις που χρησιμοποιούν αυτά τα άτομα.

    Το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται στη σύνοδο της Κοπεγχάγης είναι ίσο με εκείνο που παράγουν ετησίως 2.300 Αμερικανοί, ή 660.000 Αιθίοπες πολίτες. Η τεράστια διαφορά οφείλεται στο χάσμα που υπάρχει στις καταναλωτικές συνήθειες στις δύο χώρες. Η μέτρηση του ενεργειακού αποτυπώματος γίνεται σύμφωνα με στατιστικές του Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για μία Συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή και την ιδιωτική εταιρία συμβούλων Deloitte.

    Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Δανίας να μειώσει το ενεργειακό αποτύπωμα της συνόδου, από την ίδια τη σύνοδο παράγονται περίπου 5.700 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα και άλλοι 40.500 τόνοι παράγονται από τις πτήσεις που χρησιμοποιούν όσοι μετακινήθηκαν στην Κοπεγχάγη για τη σύνοδο.

    "(Το ενεργειακό αποτύπωμα) είναι πολύ μεγαλύτερο σε σύγκριση με τις προηγούμενες συνομιλίες, διότι εδώ υπάρχουν πολύ περισσότεροι άνθρωποι", δήλωσε η Στιν Μπάλσλεβ, εκπρόσωπος της Deloitte, προσθέτοντας ότι κάθε μέρα περνούν από το κέντρο Τύπου της διάσκεψης 18.000 άνθρωποι.

    Οι μετρήσεις του διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα έγιναν με βάση τις τοπικές μετακινήσεις, τον ηλεκτρισμό που χρησιμοποιείται, τις ανάγκες σε θέρμανση και σε χαρτί, τα μέτρα ασφαλείας και τη μεταφορά αγαθών, αλλά και τις παρεχόμενες υπηρεσίες όπως οι υπολογιστές, τα φωτοτυπικά μηχανήματα και οι εκτυπωτές στο κέντρο Τύπου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 December 2009 - 13:30:24 UTC