Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Υπουργικό τα ν/σ για την υπερχρέωση
  • [02] Συμπεράσματα της ΕΕ

  • [01] Στο Υπουργικό τα ν/σ για την υπερχρέωση

    Τα νομοσχέδια του Υπουργείου Οικονομίας, που αφορούν στην υπερχρέωση των νοικοκυριών, και των επιχειρήσεων θα συζητηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει το μεσημέρι, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

    Η κα Κατσέλη, η οποία συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό, μίλησε για την ανάγκη αλλαγής του πλαισίου χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Η απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών, ώστε αυτές να γίνουν πιο φιλικές προς τους επενδυτές, αλλά και ο συντονισμός όλων των φορέων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας είναι τα ζητούμενα για την κυβέρνηση.

    Στην αρχή του νέου έτους, εξάλλου, αναμένεται να έρθει στη βουλή και ο νέος αναπτυξιακός νόμος, καθώς, άλλωστε, λήγει η ισχύς του προηγουμένου.

    Η ελληνική οικονομία θα έχει αναταράξεις στις διεθνείς αγορές και τους επόμενους μήνες δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη Τύπου στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

    Ο υπουργός επισήμανε ότι η αντιμετώπιση των αγορών προς την ελληνική οικονομία οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο έλλειμμα αξιοπιστίας που κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε λίγες ημέρες.

    Η σημερινή κυβέρνηση, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, θα κάνει ότι χρειάζεται για να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία, και από σήμερα έως και την υποβολή του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης τον Ιανουάριο θα δίνει συνεχώς το στίγμα των προθέσεών της.

    Πρόκειται, συνέχισε, για μέτρα και πολιτικές που θα μειώνουν τη σπατάλη, θα αυξάνουν τα έσοδα και θα δίνουν αναπτυξιακή πορεία.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχουν κερδοσκοπικές επιθέσεις στα ελληνικά ομόλογα, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι "κερδοσκοπικά παιχνίδια υπάρχουν πάντα, είναι δυστυχώς κομμάτι της λειτουργίας των αγορών και θα ζήσουμε με αυτά αλλά ταυτόχρονα παίρνουμε τα αναγκαία μέτρα για να τα αντιμετωπίσουμε και να διασφαλίσουμε τα δημοσιονομικά μεγέθη".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε επίσης ότι ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα με μείωση κατά 10% των λειτουργικών δαπανών, αναστολή των προσλήψεων στο δημόσιο εκτός από τους ευαίσθητους τομείς, αλλαγή του τρόπου αγοράς του ιατροφαρμακευτικού υλικού και κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης.

    Με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που θα αποτυπωθεί στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης τον Ιανουάριο, θα γίνει απολύτως σαφής ο "οδικός χάρτης" για την επαναφορά σε μια κατάσταση που δεν θα υποθηκεύει το μέλλον και θα ελέγχει το δημόσιο χρέος επισήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ακολούθως, σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται μεν κάτω από την ομπρέλα προστασίας του ευρώ αλλά η κυβέρνηση δεν εφησυχάζει καθώς όλα εξαρτώνται από τις δικές της ενέργειες, τις αποφάσεις και την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει.

    Ερωτηθείς για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και το διάλογο που θα αρχίσει, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα πρόκειται για ριζική αλλαγή στο φορολογικό σύστημα με τη θέσπιση ενιαίας φορολογικής κλίμακας στην οποία θα εντάσσονται όλα τα εισοδήματα, την ένταξη των μερισμάτων στην κλίμακα, την προοδευτική φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, τον αντικειμενικό προσδιορισμό των εισοδημάτων διαβίωσης και το λογιστικό σύστημα για τις επιχειρήσεις.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι θα υπάρξει αύξηση εσόδων με δίκαιο τρόπο, καθώς θα πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες, θα διευρυνθεί η φορολογική βάση και θα αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή. Παράλληλα με το διάλογο, η κυβέρνηση προχωρά στην αναδιοργάνωση των φορολογικών αρχών και στη διαδικασία ανασύνταξης του φορολογικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοιχτό το θέμα αμνήστευσης κεφαλαίων Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό, προκειμένου να επιστρέψουν στην Ελλάδα, λέγοντας ότι θα το δούμε και αυτό στο πλαίσιο του διαλόγου. Τόνισε πάντως, ότι "δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε τίποτα σε σχέση με τη φορολόγηση των καταθέσεων".

    Τέλος, αναφερόμενος στα εξοπλιστικά προγράμματα, είπε ότι οι παραλαβές εξοπλιστικών προγραμμάτων θα είναι το 2010 σημαντικά μειωμένες σε σύγκριση με φέτος και θα υπάρξει περαιτέρω μείωση τα επόμενα χρόνια. Σημείωσε όμως, ότι η οποιαδήποτε μείωση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της χώρας και την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων.

    Παπακωνσταντίνου-Προβόπουλος για υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας

    Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσαντίνου, ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος δήλωσε ότι θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να φθάσουμε εκεί που πρέπει, αναφερόμενοι στην υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από ξένους οίκους.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου μετά από συνάντηση που είχε με τον κ. Προβόπουλο στο υπουργείο Οικονομικών, είπε ότι η σημερινή ανακοίνωση για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από ξένο οίκο Fitch αντανακλά το έλλειμμα αξιοπιστίας που έχει συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια. Πρόσθεσε, όμως, ότι δεν ανταποκρίνεται η τοποθέτηση του ξένου οίκου στην πραγματικότητα και στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ήδη η κυβέρνηση.

    Με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2010 κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα για τη μείωση του ελλείμματος, όπως ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι αρχίζει ο διάλογος για την αναμόρφωση του φορολογικού καθεστώτος και ο διάλογος για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, ενώ αναμορφώνεται το πλαίσιο για τη μείωση της σπατάλης στο δημόσιο.

    Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και είπε χαρακτηριστικά ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας. Αυτό που εκφράζεται από τους αναλυτές, πρόσθεσε, είναι η δυσπιστία γιατί τα τελευταία χρόνια είχαμε μια πλήρη κατάρρευση της εικόνας μας στο εξωτερικό.

    Απαντώντας εξάλλου σε ερωτήσεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση δεν αποδέχεται τη διάκριση ανάμεσα σε σκληρά και ήπια μέτρα διότι προωθεί μια δημοσιονομική πολιτική με την οποία δεν θα θίγονται οι αδύναμοι. Επίσης, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι η αναπαραγωγή φημών δημιουργεί εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και επιδεινώνει το κλίμα, αλλά με τις κυβερνητικές πολιτικές προωθείται μια βιώσιμη δημοσιονομική αποκατάσταση.

    Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ.Γ. Προβόπουλος είπε ότι η λέξη κλειδί στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι θα γίνει ό,τι χρειάζεται για να φθάσουμε εκεί που πρέπει. Επίσης, ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία για το τραπεζικό σύστημα και ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στα τραπεζικά κέρδη διότι υπάρχουν προγράμματα χρηματοδότησης.

    Η Fitch Ratings υποβάθμισε σήμερα την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε "ΒΒΒ+" από "Α-", προχωρώντας στην πρώτη, τα τελευταία δέκα χρόνια, υποβάθμιση της Ελλάδας κάτω του A από έναν διεθνή οίκο αξιολόγησης.

    H υποβάθμιση του ελληνικού χρέους από τη Fitch έρχεται μια μέρα μετά την ανακοίνωση από την Standard & Poor's ότι θέτει σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης τη μακροχρόνια πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας "Α-".

    Η σημερινή υποβάθμιση αντανακλά, σύμφωνα με τη Fitch, τις ανησυχίες όσον αφορά τις εκτιμήσεις για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές των δημοσίων οικονομικών της χώρας, δεδομένης της αδύναμης φερεγγυότητας των δημοσιονομικών θεσμών και του ρυθμιστικού πλαισίου στην Ελλάδα, παράγοντες που εντείνονται από την αβεβαιότητα όσον αφορά μια ισορροπημένη αλλά διατηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη.

    "Επιτεύξιμο" χαρακτηρίζει η Fitch το στόχο της κυβέρνησης για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 3,6 ποσοστιαίες μονάδες, στο 9,1% του ΑΕΠ το 2010. Σημειώνει, ωστόσο, ότι η έλλειψη ουσιαστικών δομικών πολιτικών μέτρων μειώνει την πεποίθηση πως οι μεσοπρόθεσμες προσπάθειες θα είναι αρκετά επιθετικές ώστε να εξασφαλίσουν αρχικά τη σταθεροποίηση των χρεών και τη μείωσή του τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια.

    Οι προτάσεις της παρούσας κυβέρνησης βασίζονται περισσότερο σε μέτρα αύξησης εσόδων, ειδικά για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, των οποίων το αποτέλεσμα είναι αρκετά αβέβαιο, παρά στις τρέχουσες δαπάνες όπου το πρόβλημα είναι περισσότερο έντονο, εκτιμά η Fitch.

    Σύμφωνα με τη Fitch, περίπου το 50% της μείωσης του ελλείμματος της ελληνικής οικονομίας βασίζεται σε έκτακτα μέτρα, ενώ μικρό μόνο ποσοστό της πρόσφατης επιδείνωσης της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας μπορεί να αποδοθεί στην κρίση, η οποία ήταν σχετικά ήπια και ειδικότερα για το χρηματοπιστωτικό κλάδο.

    Η Fitch προειδοποιεί, τέλος, ότι η πιθανή διόγκωση του χρέους σε ποσοστό άνω του 120% του ΑΕΠ το επόμενο έτος και άνω του 125% το 2011, θα αφήσει τα δημόσια οικονομικά εκτεθειμένα σε μεγάλους κινδύνους.

    Ανακοίνωση Αλμούνια

    Ανακοίνωση για τη «δύσκολη κατάσταση» της ελληνικής οικονομίας εξέδωσε, από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του ο Χ. Αλμούνια αναφέρει τα εξής:

    «Σημειώνουμε ότι η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας κεντρίζει την προσοχή των χρηματοπιστωτικών αγορών και των οίκων αξιολόγησης. Μια δύσκολη κατάσταση σε ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης είναι θέμα κοινής ανησυχίας ολόκληρης της Ζώνης του Ευρώ. Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ουσιαστικές και δημοσιονομικές προκλήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ενώπιον της Επιτροπής και του Eurogroup για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της. Το σχέδιο του προϋπολογισμού που υιοθετήθηκε στις 20 Νοεμβρίου είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά απαιτούνται περισσότερα μέτρα. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση στην Ελλάδα από κοντά, σε στενή επαφή με τον πρόεδρο του Eurogroup και δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση στην εφαρμογή ενός συνολικού προγράμματος σταθεροποίησης και μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο των όσων προβλέπει η Συνθήκη για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης».

    Συνάντηση Παπανδρέου με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

    Θερμή υποδοχή επεφύλαξε ο πρωθυπουργός Γιώργιος Παπανδρέου στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο, που τον επισκέφθηκε στο γραφείο του στην Ελληνική Βουλή, συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο.

    Κατά την συνάντησή τους, που διήρκεσε σαράντα λεπτά, συζήτησαν θέματα που αφορούν κυρίως το ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας καθώς και τον Απόδημο Ελληνισμό.

    Απευθύνοντας πρόσκληση στον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί επίσημα την έδρα του Παλαίφατου Πατριαρχείου στην Αλεξάνδρεια, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής κ. Θεόδωρος του προσέφερε ένα ασημένιο βάζο, που φτιάξανε παιδιά από την Αίγυπτο, όπως είπε, περικοσμημένο με το περιστέρι της ειρήνης. «Σας το προσφέρουμε συμβολικά - τόνισε ο Πατριάρχης κ. Θεόδωρος - γιατί πάντοτε σκορπάτε ειρήνη και αγωνίζεστε για την ειρήνη».

    Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου προσέφερε στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας ένα ασημένιο βάζο με την ελληνική τριήρη, τονίζοντας ότι «συμβολίζει την Ελλάδα των θαλασσών και των ηπείρων».

    «Θα το έχω στο γραφείο μου, όταν ξεκινώ για τα πολλά ταξίδια στην ήπειρο της Αφρικής και τους ωκεανούς, για να θυμάμαι τον φίλο τον αγαπητό, τον Πρωθυπουργό», ευχαρίστησε με την σειρά του ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος.

    Κατά την συνάντηση, τους δύο Προκαθημένους συνόδευαν ο Μητροπολίτης Αξώμης κ. Πέτρος από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και ο Μητροπολίτης Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμων.

  • ** Ο πρωθυπουργός, συναντήθηκε επίσης το πρωί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάριο Καρογιάν.

    Στις 3:15 μ.μ., θα δεχθεί στη Βουλή μαθητές που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία των οικολογικών οργανώσεων WWF και GREENPEACE, «Μαζί για το Κλίμα».

    -

    [02] Συμπεράσματα της ΕΕ

    Την πλήρη ικανοποίησή τους για τα τελικά συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, αναφορικά με την Τουρκία και την ΠΓΔΜ, εξέφρασαν με κοινή δήλωσή τους προς τους εκπροσώπους του Τύπου από τις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Δρούτσας και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Μάρκος Κυπριανού, τονίζοντας ότι τα θετικά αποτελέσματα οφείλονται στον απόλυτο συντονισμό μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

    Στο κείμενο που συμφώνησαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών, αναφέρεται ότι η ΕΕ διατηρεί «παγωμένα» οκτώ διαπραγματευτικά κεφάλαια με την Τουρκία, επειδή εμμένει να μην ανοίγει τα λιμάνια της στα κυπριακά πλοία, ενώ ρητή αναφορά γίνεται στην υποχρέωση της Αγκυρας στο σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, καθώς και εκείνων της ελληνικής μειονότητας. Επίσης, γίνεται αναφορά στις ευθύνες της για παρεμπόδιση της παράνομης μετανάστευσης και της ζητείται να σεβαστεί τους κανόνες καλής γειτονίας.

    Οσον αφρά την ΠΓΔΜ, δεν υπάρχει αναφορά περί έναρξης το Μάρτιο ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Αντ' αυτού αναφέρεται ότι «το Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα στη διάρκεια της επόμενης προεδρίας», την οποία αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου 2010 η Ισπανία.

    Ο Δ. Δρούτσας αφού εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τις αποφάσεις που αφορούν την ΠΓΔΜ δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου αναμένεται να έρθει σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι. Η πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού ερμηνεύεται ως επιβεβαίωση της βούλησης της Ελλάδας να ενισχυθεί η διμερής συνεργασία.

    Σε ό,τι αφορά την Τουρκία ο Δ. Δρούτσας ανέφερε ότι μετά από μακρά και σκληρή διαπραγμάτευση η ελληνική και κυπριακή διπλωματία επέτυχαν να βελτιωθούν ουσιαστικά τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ. Όπως είπε ο Δ. Δρούτσας, «η στενή, σχεδόν σε καθημερινή βάση, συνεργασία με την κυπριακή πλευρά, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην κοινή φωνή Ελλάδας - Κύπρου». Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η ελληνική πλευρά επέτυχε μια μεγάλη ανατροπή υπό «αντίξοες συνθήκες», σημειώνοντας ότι η Σουηδική Προεδρία της ΕΕ είχε ριζικά αντίθετες απόψεις από τις ελληνικές.

    Ειδικότερα, όσον αφορά το θέμα της Τουρκίας, ο Δ. Δρούτσας χαρακτήρισε «σημαντική επιτυχία» των διαπραγματεύσεων, τη διαγραφή από το κείμενο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου μίας πρότασης της σουηδικής προεδρίας, η οποία ανέφερε ότι οι διμερείς διαφορές των κρατών-μελών με τις υποψήφιες χώρες δεν θα πρέπει να αποτελούν εμπόδιο στη διεύρυνση της ΕΕ.

    Όπως τόνισε ο Δ. Δρούτσας, στα συμπεράσματα γίνεται, επίσης, ρητή αναφορά στην υποχρέωση της Τουρκίας να εκπληρώσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και ιδιαίτερα να σεβαστεί θεμελιώδη δικαιώματα, όπως η ελευθερία της έκφρασης, οι θρησκευτικές ελευθερίες, οι ελευθερίες των μειονοτήτων και τα περιουσιακά τους δικαιώματα, θέματα κρίσιμης σημασίας για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την ελληνική μειονότητα. Επίσης, στα συμπεράσματα του Συμβουλίου γίνεται ρητή αναφορά στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, όπου επισημαίνεται η υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει τις διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής που έχει συνάψει, καθώς και η ανάγκη να εντείνει τους ελέγχους στα σύνορά της.

    Ακόμη, στα συμπεράσματα υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία θα πρέπει να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας και να συμβάλει στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, σύμφωνα με τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, και εφόσον χρειαστεί, με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ καλεί την Τουρκία να αποφεύγει απειλές και πράξεις οι οποίες θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. Επίσης, για πρώτη φορά, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, προστέθηκε αναφορά σύμφωνα με την οποία τονίζεται η ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένων των διμερών συμφωνιών βάσει του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

    Σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο, οι 27 υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι παρά τις εκκλήσεις τους, η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει πλήρως το Πρωτόκολλο της Άγκυρας. Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο εμμένει στην απόφαση που έλαβε το Δεκέμβριο του 2006 να παγώσει οχτώ διαπραγματευτικά κεφάλαια, σημειώνοντας ότι η Τουρκία δεν έκανε καμία πρόοδο προς την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κύπρο. Επιπλέον, το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να επαναξιολογήσει την πρόοδο της Τουρκίας στην επόμενη ετήσια έκθεσή της και τονίζει ότι αναμένεται πρόοδος χωρίς επιπλέον καθυστέρηση. Επίσης, το Συμβούλιο τονίζει ότι αναμένει από την Τουρκία να συμβάλει ενεργά στις προσπάθειες για μια δίκαιη, και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των Η.Ε.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα, ο Δ. Δρούτσας υπογράμμισε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι καθαρή: «Δεν συζητούμε θέματα μουσουλμανικής μειονότητας, άρα θέματα Ελλήνων πολιτών. Η Τουρκία μπορεί να λέει ό,τι θέλει». Σε αυτό το θέμα είμαστε κάθετοι, πρόσθεσε.

    Εξάλλου, όσον αφορά την ΠΓΔΜ, ο Δ. Δρούτσας ανέφερε πως το αρχικό σχέδιο των συμπερασμάτων που παρουσίασε η Σουηδική Προεδρία δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, καθώς έκανε λόγο για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ το Μάρτιο του 2010. «Το ζητούμενο είναι να φτάσουμε σε λύση για το θέμα της ονομασίας. Πριν την επίτευξη λύσης στο θέμα της ονομασίας δεν νοείται έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Αυτό δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, είναι πραγματικότητα» ανέφερε.

    Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός, χάρη στις εντατικές προσπάθειες της ελληνικής διπλωματίας, το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων ικανοποιεί πλήρως τις ελληνικές θέσεις, καθώς τονίζεται ότι «η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος κατόπιν διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παραμένει ουσιώδης». Το Συμβούλιο καταγράφει την έκθεση της Επιτροπής που προτείνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Προσθέτει δε, ότι θα επανέλθει στο θέμα κατά τη διάρκεια της επόμενης Προεδρίας της ΕΕ, δηλαδή μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

    Ο Δ. Δρούτσας τόνισε ότι αρκετά κράτη-μέλη συμμερίστηκαν τις ανησυχίες της Ελλάδας και στήριξαν τις ελληνικές θέσεις. Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε ότι προσπάθησε να στείλει ένα θετικό μήνυμα προς την ΠΓΔΜ προβάλλοντας τη νέα δυναμική που έχει αναπτυχθεί στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα θέλει να πάρει «στους ώμους της» το θέμα της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ, σημειώνοντας, ωστόσο ότι και η ΠΓΔΜ θα πρέπει να κάνει το χρέος της για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της ονομασίας.

    "Αδικες" θεωρεί η Αγκυρα τις απαιτήσεις της ΕΕ

    Η Αγκυρα θεωρεί ότι οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της στους Ελληνοκύπριους είναι "άδικες" από τη στιγμή που η ΕΕ δεν σέβεται τη δέσμευσή της για την άρση του εμπάργκο επί της βόρειας κατεχόμενης Κύπρου.

    "Είναι απολύτως άδικο να διατυπώνονται απαιτήσεις απέναντι στην Τουρκία ως προς το συμπληρωματικό πρωτόκολλο, τη στιγμή που η απόφαση η οποία ελήφθη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την άρση του εμπάργκο επί της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου δεν εφαρμόζεται στο σύνολό της", αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στο "πρωτόκολλο της Αγκυρας" δια του οποίου η Τουρκία δεσμεύθηκε το 2005 να επεκτείνει στα νέα μέλη της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Κυπριακή Δημοκρατία, τα ευεργετήματα της συμφωνίας Τελωνειακής Ενωσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση και κυρίως την ελεύθερη πρόσβαση στα λιμάνια και τα αεροδρόμια.

    Η τουρκική ανακοίνωση δίδεται στη δημοσιότητα μία ημέρα αφού η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την άρνηση της Αγκυρας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Κύπρο, χωρίς, ωστόσο, να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της, ώστε, σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες, να μην δυσαρεστήσει ακόμη περισσότερο έναν σημαντικό εταίρο της Ευρώπης.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε το 2006 να παγώσει οκτώ από τα 35 θεματικά κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, που άρχισαν το 2005, σε απάντηση της άρνησης της Τουρκίας να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Αγκυρας.

    Δυσαρέσκεια στην ΠΓΔΜ

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι και ο υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι, υπέδειξαν την Ελλάδα ως «υπεύθυνη» για το γεγονός ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ παρέπεμψε στην επόμενη Προεδρία της ΕΕ, το θέμα για τον ορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.

    «Δεν μας εξέπληξε πολύ, αλλά αυτή τη φορά έχει γίνει με πιο εκλεπτυσμένο τρόπο, σε σχέση με αυτόν στη Σύνοδο στο Βουκουρέστι, παρά το γεγονός ότι η δυνατότητα να επανέλθουμε στο ζήτημα του ονόματος στους επόμενους έξι μήνες αφήνει την ελπίδα ότι ίσως θα υπάρξει κάποια προσέγγιση προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο κ. Γκρούεφσκι, μετά την γνωστοποίηση του κειμένου των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων σχετικά με την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ.

    Σύμφωνα με τον κ. Γκρούεφσκι, η Ελλάδα «επέλεξε να χρησιμοποιήσει το επιχείρημα της ισχύος», κάτι που για τον ίδιο, «δεν αποτελεί έκπληξη».

    Πρόσθεσε ότι «αυτό το οποίο εξαρτιόταν από εμάς το κάναμε. Τώρα είμαστε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα 18 χρόνων και με μια κυβέρνηση η οποία δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μία λύση».

    Σημείωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις προσπάθειες προς την πορεία της στη Ε.Ε.

    «Θα συνεχίσουμε και με τις μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό, καθώς και με όλα τα πράγματα τα οποία απαιτούνται για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση. Αλλά, πρόκειται για μια κατάσταση η οποία δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Εμείς κάναμε το δικό μας μέρος, εκπληρώσαμε τις προϋποθέσεις ένταξης, τώρα υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν εξαρτώνται μόνο από εμάς. Η Ελλάδα προφανώς ζητά πράγματα από εμάς τα οποία κανένας στον κόσμο δεν θα ζητούσε από κανέναν», ανέφερε ακόμη.

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ευχαρίστησε τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου των Υπουργών της ΕΕ, Κάρλ Μπίλντ, ο οποίος, όπως ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι, κατέβαλε πολλές προσπάθειες. «Είμαι πολύ ικανοποιημένος που η σουηδική Προεδρία κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες, ακόμη περισσότερες από ό,τι περιμέναμε», πρόσθεσε.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, έκανε λόγο για «νέα ελληνική υποκρισία».

    «Η χώρα, η οποία δήθεν τίθεται υπέρ της προσχώρησης στην ΕΕ όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, το συντομότερο δυνατόν, στην πρώτη ευκαιρία που της δόθηκε να αποδείξει κάτι τέτοιο, προτίμησε να μας μπλοκάρει, αρνούμενη να μας παραχωρηθεί η δυνατότητα να αρχίσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ », ανέφερε ακόμη.

    Σύμφωνα με τον κ.Μιλόσοσκι «η παρεμπόδιση εκ μέρους της επίσημης Αθήνας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δεν θα συνεισφέρει στη βελτίωση του κλίματος των διμερών συνομιλιών για το ζήτημα της ονομασίας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 December 2009 - 11:30:28 UTC