Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ημέρα εθνικού πένθους στη Ρωσία
  • [02] Διεθνές βραβείο σε φοιτητές του ΑΠΘ
  • [03] Ρουμανία-Ο Μπασέσκου νιητής των προεδρικών εκλογών
  • [04] «Μαζικό "παρών" των νέων»
  • [05] Συλλαλητήρια

  • [01] Ημέρα εθνικού πένθους στη Ρωσία

    Ημέρα εθνικού πένθους κηρύχθηκε η σημερινή για την Ρωσία, με απόφαση του προέδρου Μεντβέντεφ, για τον θάνατο 112 ανθρώπων κατά την διάρκεια πυρκαγιάς σε νυκτερινό κέντρο, η μεγαλύτερη στην ιστορία της χώρας, στην πόλη Περμ, στα Ουράλια, την Παρασκευή.

    Περίπου 130 άτομα τραυματίστηκαν από την πυρκαγιά που άρχισε μετά την εκτόξευση πυροτεχημάτων στο κέντρο Lame Horse. Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι αναμένουν περισσότερους θανάτους. Πάνω από 80 από τους τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε ειδικές για τα εγκαύματα κλινικές σε Μόσχα, Αγία Πετρούπολη και Τσέλιαμπινσκ.

    Σήμερα οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια. Αρκετές μεγάλες εορταστικές εκδηλώσεις ακυρώθηκαν ενώ επιμνημόσυνες τελετές είναι προγραμματισμένες σε πολλές ρωσικές πόλεις. Λόγω του θλιβερού συμβάντος όλες οι ψυχαγωγικές εκπομπές της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης ματαιώθηκαν για σήμερα. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μανμοχάν Σινγκ που επισκέπτεται την Μόσχα ματαίωσε την μετάβασή στο θέατρο Μπολσόι μαζί με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ρωσικής προεδρίας.

    Τα περισσότερα από τα θύματα πέθαναν από εγκαύματα και εισπνοή, ενώ άλλα ποδοπατήθηκαν μετά τον πανικό που ακολούθησε.

    Η αστυνομία συνέλαβε πέντε άτομα, συμπεριλαμβανομένων των δύο ιδιοκτητών του κέντρου με την κατηγορία της πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια. Περισσότεροι από 240 αυτόπτες μάρτυρες ανακρίνονται. Ο ρώσος πρόεδρος ζήτησε την αυστηρή τιμωρία των υπευθύνων για την πυρκαγιά της Παρασκευής.

    Ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφθηκε μερικούς από τους τραυματίες και δήλωσε ότι "το κυριότερο θέμα είναι τώρα να σωθούν οι τραυματίες ορισμένοι από τους οποίους είναι σε πολύ σοβαρή κατάσταση".

    Γιατροί ανέφεραν ότι πολλοί από τους τραυματίες φέρουν εγκαύματα σε πάνω από το 50% του σώματός τους και ορισμένοι κρατούνται στην ζωή με τεχνικά μέσα. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν μεταξύ 20 και 30 ετών.

    Πάνω από 15.000 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους κάθε χρόνο σε πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας και ανώτεροι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι οι επιθεωρήσεις που γίνονται αποσκοπούν περισσότερο στο να ζητήσουν οι επιθεωρητές χρήματα παρά να διαπιστώσουν κατά πόσο τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας.

    Ο πρόεδρος Μεντβέντεφ έχει κάνει έκκληση για σταυροφορία κατά της διαφθοράς ,αλλά οι εκκλήσεις του μέχρι τώρα μικρό αποτέλεσμα έχουν.

    Η πιο πολύνεκρη πυρκαγιά σε νυκτερινό κέντρο σε όλο τον κόσμο είχε σημειωθεί το 2004 στο Μπουένος Αϊρες και είχαν χάσει τότε την ζωή τους περίπου 200 άνθρωποι.

    [02] Διεθνές βραβείο σε φοιτητές του ΑΠΘ

    Ένα πολύτιμο αγαθό - ένα μπουκάλι νερό - φυλάσσεται σε μία βαλίτσα, την οποία διεκδικούν πολλοί. Η μεταφορά της προκαλεί μία σειρά από δολοφονίες αυτών που την μεταφέρουν, πριν φτάσει στον τελικό παραλήπτη της.

    Η ιδέα αυτή αποτέλεσε την υπόθεση μίας μονόλεπτης κινηματογραφικής προβολής, δύο φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο διεθνή διαγωνισμό για το περιβάλλον «Ένα λεπτό για να σώσεις τον κόσμο», που διοργανώθηκε στο Λονδίνο στις αρχές Νοεμβρίου.

    Πρόκειται για τους φοιτητές του τμήματος Κινηματογράφου, Στέλιο Αλεξανδράκη και Μενέλαο Παμπουκίδη, που συμμετείχαν με την ταινία «3ος Παγκόσμιος Πόλεμος». Η ταινία επιλέχθηκε ανάμεσα σε 210 άλλες ταινίες από χώρες όλου του κόσμου και περιοχές που έχουν πληγεί από περιβαλλοντικές καταστροφές.

    «Η έλλειψη νερού στο μέλλον θα αποτελέσει αιτία διαμάχης και μαχών μεταξύ των λαών. Το μπουκάλι με το νερό χρησιμοποιείται στην ταινία με μία δόση ειρωνείας για να δείξει την αξία του, ενώ στις δολοφονίες εμπλέκονται άτομα διαφορετικών εθνοτήτων, που αποδεικνύει τη διάσταση του προβλήματος» δήλωσε ο Στέλιος Αλεξανδράκης.

    Η ταινία θα προβληθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, που πραγματοποιείται σήμερα στην Κοπεγχάγη, ενώ έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα http://1minutetosavetheworld.com

    [03] Ρουμανία-Ο Μπασέσκου νιητής των προεδρικών εκλογών

    Ο Τράιαν Μπασέκσου είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία, μετά την επικράτησή του, στο χθεσινό β' γύρο, επί του αντιπάλου του, ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατικών, Μιρτσέα Γκεοάνα.

    Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, όπως ανακοινώθηκαν από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, ο Τράιαν Μπασέσκου έλαβε 50,33% των ψήφων και ο Μίρτσεα Γκεοάνα 49,66%. Η προσέλευση στις κάλπες, στο ββ γύρο των προεδρικών εκλογών, έφθασε το 58,02%, σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

    Τα τελικά αποτελέσματα πρέπει να επικυρωθούν από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

    Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα καταγγέλλει νοθεία στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και θα καταθέσει ένσταση κατά του εκλογικού αποτελέσματος, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Λίβιου Ντραγκνέα.

    Οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσαν ότι η εκλογική διαδικασία ανταποκρινόταν στα κριτήρια και τις προϋποθέσεις του Οργανισμού, παρότρυναν, ωστόσο, τις αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν τις καταγγελίες για παρατυπίες.

    "Ο τρόπος με τον οποίο διεξήχθη ο β' γύρος επιβεβαιώνει τις αρχικές μας εκτιμήσεις ότι η εκλογική διαδικασία διεξήχθη σε γενικές γραμμές βάσει των δεσμεύσεων του ΟΑΣΕ", δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στο Βουκουρέστι, Βαντίν Ζντάνοβιτς. "Ωστόσο, θα πρέπει να ερευνηθούν, χωρίς καθυστέρηση και οι καταγγελίες για παρατυπία", πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ, εναπόκειται πλέον στις αρχές και τα πολιτικά κόμματα να διορθώσουν τα όποια μειονεκτήματα πριν από την επόμενη εκλογική διαδικασία στη χώρα. Ο κ. Ζντάνοβιτς διευκρίνισε ότι η ολιγομελής αποστολή του ΟΑΣΕ, επιτήρησε μεν το σύνολο της εκλογικής διαδικασίας, αλλά δεν διεξήγαγε συστηματική έρευνα των διαδικασιών.

    Τα επίσημα αποτελέσματα έρχονται σε αντίθεση με τις δημοσκοπήσεις κάλπης (exit polls), οι περισσότερες από τις οποίες, χθες το βράδυ, εμφάνιζαν τον Μιρτσέα Γκεοάνα νικητή.

    Ο Τράιαν Μπασέσκου, 58 ετών, υπήρξε πλοίαρχος στο εμπορικό ναυτικό και σταδιακά άρχισε να "χτίζει" την καριέρα του στην πολιτική που τον έφερε έως την προεδρία της χώρας. Διακρίνεται για το μαχητικό του πνεύμα.

    Διετέλεσε στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρουμανίας. Το 1996 εξελέγη βουλευτής και διετέλεσε υπουργός Μεταφορών από το 1990 μέχρι το 1992 και από το 1996 μέχρι το 2000. Το 2000 και το 2004 εξελέγη δήμαρχος Βουκουρεστίου. Το 2001 εξελέγη πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Ρουμανίας.

    Στις προεδρικές εκλογές του 2004 εξελέγη πρόεδρος της Ρουμανίας, νικώντας τον Σοσιαλδημοκράτη αντίπαλό του, Αντριάν Ναστάσε.

    Είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες.

    [04] «Μαζικό "παρών" των νέων»

    Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας δήλωσε σήμερα ότι "πάρα το καθεστώς τρόμου που στήθηκε το προηγούμενο διάστημα, δεκάδες χιλιάδες νέες και νέοι έδωσαν μαζικά το "παρών", ειρηνικά και περιφρουρημένα στις εκδηλώσεις μνήμης για τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου".

    Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι απ' αυτό αποδεικνύεται ότι ούτε η στρατηγική της έντασης, ούτε οι ομάδες τυφλής βίας μπορούν να επηρεάσουν τη συντριπτική πλειοψηφία των νέων ανθρώπων που είναι προσανατολισμένη στις αξίες της συλλογικής διεκδίκησης και των μαζικών αλλά ειρηνικών αγώνων.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με επικρίσεις της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι "εκτός από τη μηδενική ανοχή στους διαδηλωτές, η κυβέρνηση επιδεικνύει και μηδενική ανοχή στην πολιτική κριτική".

    Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είχε σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συμβασιούχων Πυροσβεστών.

    Η κυβέρνηση στο τεράστιο θέμα της ανεργίας και της εργασιακής επισφάλειας πορεύεται δίχως στρατηγική, τόνισε ο κ. Τσίπρας και υποστήριξε ότι δεν καταργείται το καθεστώς της ομηρίας, αλλά δίδεται απλώς μία παράταση, γιατί διαφορετικά θα διαλυόταν η δημόσια διοίκηση, τα ΚΕΠ και οι δήμοι.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι από τον Οκτώβριο έχουν αυξηθεί κατά 100.000 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που θα φθάσουν, όπως υπολογίζει, τις 800.000.

    Η αλήθεια είναι ότι επιδιώκετε άνεργη ανάπτυξη με πορεία προς τον εργασιακό μεσαίωνα και απαξίωση του δημόσιου τομέα, όχι για πάταξη του ρουσφετιού, αλλά για περιορισμό των δαπανών στο δημόσιο τομέα, είπε ο κ.Τσίπρας, ζητώντας να δοθεί οριστικό τέλος στο θέμα των συμβασιούχων με προκήρυξη άμεσων διαγωνισμών μέσω ΑΣΕΠ.

    [05] Συλλαλητήρια

    Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, με τη συμμετοχή φοιτητών, σχολείων, εκπαιδευτικών, παγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην Αθήνα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου.

    Εκατοντάδες μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και στη συνέχεια πορεύτηκαν μέσω της Ομόνοιας και της οδού Σταδίου προς την Βουλή.

    Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

    Στην Αθήνα, από το πρωί έγιναν διάφορες προσυγκεντρώσεις μαθητών σε αστυνομικά τμήματα της Αττικής και συγκεκριμένα στην Αγ. Παρασκευή, στην αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά, στο Αιγάλεω, στον Αλιμο, στο Φάρο Ψυχικού, στο Γαλάτσι, στο συγκρότημα Γκράβας, στη Νέα Σμύρνη και αλλού. Στο αστυνομικό τμήμα Ανω Πατησίων, στην οδό Αγ. Λαύρας, οι μαθητές πέταξαν νεράντζια εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι τους διέλυσαν, ενώ συνελήφθησαν και δύο άτομα, ένας 15χρονος και ένας 18χρονος, ελληνικής και αλβανικής υπηκοότητας αντίστοιχα. Οι προσυγκεντρώσεις έληξαν και οι μαθητές κατέβηκαν στο κέντρο της Αθήνας.

    Ενταση επικράτησε και στην οδό Ρήγα Φεραίου, δίπλα στα Προπύλαια, λόγω συγκρούσεων νεαρών διαδηλωτών, που είχαν συγκεντρωθεί για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και των αστυνομικών δυνάμεων.

    Οι νεαροί πέταξαν πέτρες, νεράντζια και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι αρχικά δεν αντέδρασαν, στη συνέχεια όμως και επειδή οι επιθέσεις έγιναν πιο έντονες, χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και έκαναν εφόδους εναντίον των επιτιθέμενων, κάνοντας και προσαγωγές.

    Μέχρι στιγμής έχουν γίνει είκοσι εννέα προσαγωγές. Εννέα άτομα συνελήφθησαν στην οδό Ρήγα Φεραίου δίπλα στην πρυτανεία, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

    Το Πανεπιστήμιο Αθηνών έστειλε έγγραφο στην Ελληνική Αστυνομία με το οποίο ζήτησε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα φύλαξης περιμετρικά του ιστορικού κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου με τη σημείωση ότι οι πέριξ του πανεπιστήμιου δρόμοι, πεζόδρομοι και πεζοδρόμια είναι κοινόχρηστοι χώροι. Για το λόγο αυτό οι αστυνομικές δυνάμεις παρατάχθηκαν στο πεζοδρόμιο της οδού Πανεπιστημίου, αποτρέποντας τυχόν νέα κατάληψη της πρυτανείας.

    Στο μεταξύ, στον ανακριτή απολογούνται οι 22 νεαροί που συνελήφθησαν στο χώρο «Ρεσάλτο» στο Κερατσίνι, σε βάρος των οποίων ο εισαγγελίας είχε ασκήσει ποινική δίωξη για σύσταση και συμμορία, σε βαθμό κακουργήματος καθώς και για φθορές σε βαθμό πλημμελήματος.

    Ανάμεσά τους είναι και τα δύο παιδιά του Αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γρηγόρη Νιώτη, ο οποίος δήλωσε για τη σύλληψη τους: "Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική δικαιοσύνη, όπως έχω και εμπιστοσύνη στα παιδιά μου". Η κόρη του βουλευτή είναι δικηγόρος, και ο γιος κάνει μεταπτυχιακό.

    Οσον αφορά τους 42 καταληψίες του δημαρχείου Κερατσινίου, ο Εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για 3 τουλάχιστον πλημμελήματα, και τους παρέπεμψε να δικασθούν σήμερα στο αυτόφωρο.

    Στον εισαγγελέα οδηγούνται επίσης σήμερα, 26 άτομα που συνελήφθησαν κατά τα επεισόδια της Κυριακής, στο κέντρο της Αθήνας, ενώ η δίκη των δέκα συλληφθέντων στα Εξάρχεια σε μικροεπεισόδια το βράδυ του Σαββάτου αναβλήθηκε από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο για τις 16 Δεκεμβρίου.

    Οι δέκα, μεταξύ των οποίων πέντε Ιταλοί, τρεις Αλβανοί και δύο Ελληνες, αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος για οχτώ αδικήματα. Το δικαστήριο διέταξε την άρση της κράτησης των κατηγορουμένων.

    Συνολικά, το τελευταίο 48ωρο σε όλη την Ελλάδα έγιναν 784 προσαγωγές και συνελήφθησαν 138 άτομα.

    Δικογραφία για τα χθεσινά επεισόδια

    Εντολή για τον σχηματισμό τριών δικογραφιών για γεγονότα που συνέβησαν χθες κατά τη διάρκεια της πορείας για την επέτειο απο τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, έχει δώσει στην Ασφάλεια ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ιωάννης Σακελάκος.

    Σύμφωνα με την εντολή του Εισαγγελέα, η Ασφάλεια πρέπει να σχηματίσει δικογραφία για την εισβολή κουκουλοφόρων στην Πρυτανεία και τον σοβαρό τραυματισμό του πρύτανη κ. Χρήστου Κίττα.

    Η Ασφάλεια, που απο χθες έλαβε εντολή να ερευνήσει την υπόθεση, θα πρέπει να αναζητήσει στοιχεία απο καταγραφές καμερών διαχείρησης κυκλοφορίας και τηλεοπτικών συνεργείων, προκειμένου να εντοπίσει τους υπαίτιους για την επίθεση σε βάρος του πρύτανη.

    Ο κ. Σακελάκος ζητά να σχηματιστεί ξεχωριστή δικογραφία για την υποστολή της σημαίας απο το κτίριο της πρυτανίας και για το κάψιμό της στη συνέχεια, καθώς και για φθορές που έγιναν απο τους δράστες εντός του χώρου του Πανεπιστημίου.

    Τέλος, σύμφωνα με την εισαγγελική εντολή δικογραφία θα σχηματιστεί και για το συμβάν, όπου αστυνομικός της Ομάδας Δ χτύπησε με τη μηχανή του 55χρονη γυναίκα στην πλατεία Συντάγματος.

    Και σε αυτή την δικογραφία οι αστυνομικοί θα αναζητήσουν στοιχεία απο κάμερες.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 December 2009 - 15:30:31 UTC