Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Θετική ανταπόκριση ''

  • [01] ''Θετική ανταπόκριση ''

    Την ικανοποίησή του για την κατανόηση που έδειξαν ο πρόεδρος του Eurοgroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, σχετικά με τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για την επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου του Eurogroup και του Συμβούλιου ΕCOFIN.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι αναγνωρίζεται από την πλευρά των κοινοτικών αξιωματούχων πως γίνονται θετικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι υπήρξε με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο διάψευση όλων των σεναρίων περί «κατάρρευσης» της ελληνικής οικονομίας.

    Ο υπουργός οικονομικών σημείωσε ακόμη ότι το πρόβλημα της Ελλάδας ήταν κυρίως πρόβλημα πολιτικών πρακτικών της προηγούμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου ΕCOFIN για υπαγωγή της Ελλάδας στο επόμενο στάδιο της διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος είναι μια ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον. Ένα μέλλον, το οποίο όπως επεσήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου, θα κριθεί με βάση τις αποφάσεις που παίρνει η ελληνική κυβέρνηση και οι οποίες θα αποτυπωθούν όχι μόνο στον προϋπολογισμό ο οποίος ήδη κατατέθηκε στη Βουλή, αλλά κυρίως στο πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης το οποίο θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο και θα αξιολογηθεί στο Συμβούλιο ECOFIN του Φεβρουαρίου. Ειδικότερα για τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου για την Ελλάδα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι σε αυτή επισημαίνεται «πως παρά το γεγονός ότι η επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, η δημοσιονομική κατάσταση επιδεινώθηκε πολύ περισσότερο από αυτό που θα περίμενε κανείς εξαιτίας της ύφεσης».

    Ο υπουργός οικονομικών ανέφερε παράλληλα ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις βασικές πτυχές του προϋπολογισμού του επόμενου χρόνου ο οποίος έχει διπλό στόχο: Nα στηρίξει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και να οδηγήσει σε νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών με συγκεκριμένο δημοσιονομικό στόχο τη μείωση του ελλείμματος κατά 3,6 ποσοστιαίες μονάδες. Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ακόμη ότι ενημέρωσε το Eurogroup για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, όπως η κοινωνική διαβούλευση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Μάρτιο στη Βουλή, η αλλαγή του τρόπου κατάρτισης του προϋπολογισμού και περιστολής της σπατάλης στο Δημόσιο αλλά και για ο διάλογος για το ασφαλιστικό και οι πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

    Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση σχετική με τους μισθούς στο δημόσιο ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επανέρχονται συχνά στο ζήτημα του μισθολογικού κόστους στην Ελλάδα και στο θέμα της μείωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι στις συζητήσεις στο πλαίσιο του Eurogroup γίνεται συχνά αναφορά στην περίπτωση της Ιρλανδίας όπου είχε αποφασιστεί μείωση των μισθών του δημοσίου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε πάντως ότι « δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα στην κατεύθυνση της μείωσης ή του παγώματος των μισθών».

    Ο υπουργός οικονομικών διαβεβαίωσε ακόμη ότι τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου αποτελούν μια «σίγουρη τοποθέτηση», ενώ αναφερόμενος στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης ανέφερε πως αυτή θα αποτυπωθεί στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί το νέο χρόνο στη Βουλή με γνώμονα «το αίσθημα δικαίου». Ανέφερε παράλληλα ότι αποτελεί προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης η έναρξη διαλόγου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε επίσης ότι η περίοδος προσαρμογής για τη μείωση του ελλείμματος θα αποφασιστεί με βάση το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης τονίζοντας πως σε γενικές γραμμές το έλλειμμα μπορεί να μειωθεί με την αύξηση της ανάπτυξης, την αύξηση των φορολογικών εσόδων, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την περιστολή των δαπανών και την καταπολέμηση της σπατάλης στο δημόσιο τομέα. Στο πλαίσιο αυτό οι αμυντικές δαπάνες ήδη από φέτος συνεισφέρουν και θα συνεχίσουν να συνεισφέρουν στη μείωση του ελλείμματος, κατέληξε ο υπουργός οικονομικών.

    Δηλώσεις Γιούνκερ, Αλμούνια

    Σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα χαρακτήρισαν ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και ο Επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2010, τους βασικούς άξονες του οποίου παρουσίασε στο Συμβούλιο των υπουργών της Ζώνης του Ευρώ, ο υπουργός οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Παράλληλα, οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες χαρακτήρισαν παντελώς αβάσιμα τα τελευταία δημοσιεύματα του Διεθνούς Τύπου περί "χρεοκοπίας" της Ελλάδας.

    Ειδικότερα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια τόνισαν ότι είναι ικανοποιητικό το γεγονός ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 9,5% του ΑΕΠ το 2010, λέγοντας συγκεκριμένα ότι πρόκειται για ένα "πρώτο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση".

    Ωστόσο, οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες υπογράμμισαν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε επιπλέον μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος το 2010 και ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου γνωρίζει πως αν χρειαστεί, θα προχωρήσει στις ενδεδειγμένες αλλαγές. Εξάλλου, όπως σημείωσε ο Χ. Αλμούνια, η Επιτροπή, τελεί εν αναμονή του προγράμματος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο όπως σημείωσε, καλό θα είναι να κατατεθεί το ταχύτερο δυνατό.

    Επιπλέον, ο Χ. Αλμούνια αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες τομές στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας, όπως η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, ο επαναπροσδιορισμός της μεθόδου καταγραφής των δαπανών του δημοσίου, η βελτίωση των θεσμικών οργάνων για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του δημοσίου και η εξυγίανση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας. Συνεχίζοντας, ο Ισπανός Επίτροπος επισήμανε ότι οι αλλαγές αυτές πρέπει να εφαρμοστούν, όχι μόνο για το καλό της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία της ευρωζώνης.

    Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, χαρακτήρισε "εικασίες" τα δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο περί πτώχευσης του ελληνικού κράτους, διαψεύδοντας, παράλληλα, κάθε σενάριο για προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. "Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο", δήλωσε και σημείωσε ότι η Ελλάδα ούτε είναι, ούτε θα βρεθεί σε κατάσταση χρεοκοπίας. Εξάλλου, ερωτηθείς ποιό μήνυμα θα ήθελε να στείλει στον ελληνικό λαό, ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ απάντησε ότι οι Έλληνες θα πρέπει να δείξουν υπομονή και κουράγιο, γιατί τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι σκληρά.

    Οι δηλώσεις αυτές, όπως είναι φυσικό, προκάλεσαν την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς, ικανοποίηση που ασφαλώς θα εκφράσει σήμερα ο υπουργός οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει μετά το τέλος των εργασιών του Συμβουλίου Ecofin.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 December 2009 - 17:30:23 UTC