Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Τηρούμε με συνέπεια τις δεσμεύσεις μας"
  • [02] "Όχι στη φοροεπιδρομή"
  • [03] "Εκλογές τον Μάρτιο"

  • [01] "Τηρούμε με συνέπεια τις δεσμεύσεις μας"

    «Μήνυμα ειρήνης», με αναζήτηση πεδίων στενότερης συνεργασίας σε διμερές, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, αλλά και εντός της ΕΕ, έστειλαν ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη συνάντησή τους, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΟΑΣΕ.

    Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, έγινε σε εξαιρετικό κλίμα και η πρόθεση είναι να συνεχιστεί στο πνεύμα της συνεργασίας που είχαν οι δύο πλευρές στο διάστημα 1999-2004, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση.

    Ερωτηθείς για τον χρόνο επίδοσης της απαντητικής επιστολής του Ελληνα πρωθυπουργού προς τον Τούρκο ομόλογό του, είπε ότι θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

    «Συμφωνήσαμε για μια συνεργασία και των δύο χωρών προς αμοιβαίο όφελος αλλά και προς όφελος ολόκληρης της περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αυτό το πνεύμα συνεργασίας στέλνει το μήνυμα ότι Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να συνεργαστούν. Αξίζει να προσπαθήσουμε. Είναι μήνυμα ειρήνης», τόνισε ο κ. Δρούτσας στην ενημέρωση του Τύπου.

    Σε αυτό το πνεύμα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έχει εκφράσει την επιθυμία να συναντηθεί με τον κ. Παπανδρέου, αλλά μια τέτοια συνάντηση «θα γίνει όταν θα είμαστε καλά προετοιμασμένοι και θα έχουμε να παρουσιάσουμε κάτι απτό», όπως είπε ο κ. Δρούτσας.

    Στη σημερινή συνάντηση, πάντως, διερευνήθηκαν οι δυνατότητες να ληφθούν πρακτικά μέτρα για τη συνεργασία των δύο υπουργών Εξωτερικών από τις αρχές του 2010.

    Η τουρκική πλευρά, σύμφωνα με τον Ελληνα αναπληρωτή υπουργό, μίλησε με θερμά λόγια για το όραμα του Ελληνα πρωθυπουργού ως προς την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Βαλκανίων το 2014, ευχαρίστησε για την παρουσία του κ. Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ο κ. Νταβούτογλου επιβεβαίωσε τη βούληση του κ. Ερντογάν για στενή συνεργασία των δύο μερών.

    Για τη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας στο πλαίσιο της ΕΕ, η ελληνική πλευρά δήλωσε τη στήριξή της στην ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος και πρόσθεσε ότι «τονίσαμε ότι οι υποχρεώσεις προς τα κράτη-μέλη πρέπει να υλοποιηθούν, αλλά η πορεία προς την ΕΕ πρέπει να προχωρήσει και αυτό θα βοηθήσει και την προσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας».

    Ερωτηθείς αν υπάρχουν ακόμη περιθώρια ως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για επίδειξη καλής θέλησης στο Κυπριακό, ο κ. Δρούτσας απάντησε ότι δεν ήταν αυτό το περιεχόμενο της συζήτησης και ότι η σχετική κουβέντα έγινε στο πνεύμα οι «Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να μπορέσουν να διαπραγματευτούν ελεύθερα και να συμβάλουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στη συνέχιση της διαδικασίας».

    Ως προς την πρακτική υποστήριξη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να παράσχει τεχνοκρατική υποστήριξη, όπως το έχει κάνει και στο παρελθόν με κοινή ομάδα εργασίας, είπε ο κ. Δρούτσας.

    Μιλώντας πιο συγκεκριμένα για άλλα πεδία σύσφιγξης της συνεργασίας, οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στα Βαλκάνια και ο κ. Παπανδρέου είχε τη δυνατότητα να αναπτύξει περισσότερο την «Ατζέντα 2014».

    Δυνατότητες συνεργασίας υπάρχουν επίσης στο παγκόσμιο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, για το οποίο, η ελληνική πλευρά εξέφρασε ακόμη μια φορά το έντονο ενδιαφέρον της νέας κυβέρνησης.

    Ενα άλλο πεδίο περιφερειακής συνεργασίας των δύο χωρών στο οποίο αναφέρθηκαν, είναι η Μέση Ανατολή και ο κ. Δρούτσας υπενθύμισε την πρωτοβουλία Παπανδρέου - Τζεμ και την επίσκεψη στη Ραμάλα και την Ιερουσαλήμ.

    Η «Ενωση για τη Μεσόγειο», ανοίγει ένα ακόμη πεδίο κοινής δράσης.

    Σε διμερές επίπεδο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη προώθησης του θέματος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, μέσω των διερευνητικών επαφών και εξέφρασε την προσδοκία ότι μπορεί να γίνει γρήγορα ρύθμιση και, αν χρειαστεί, μέσω προσφυγής στη Χάγη.

    Η τουρκική πλευρά εξέθεσε την πρόθεση να αναπτύξει με την Ελλάδα ένα μοντέλο πολλαπλής συνεργασίας που διαθέτει ήδη με άλλες χώρες, σε διάφορους τομείς, όπως οι μεταφορές, η υγεία, η οικονομική συνεργασία, η προστασία του περιβάλλοντος. «Το εξετάζουμε, είμαστε ακόμη στην αρχή αυτής της κουβέντας», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

    Συνάντηση με τον Τζέιμς Στάινμπεργκ

    Στη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Στάινμπεργκ συζητήθηκαν πολλά διεθνή και διμερή θέματα καθώς και την κοινή βούληση για μια επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου στην Ουάσινγκτον από το νέο χρόνο.

    Η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τον κ. Στάινμπεργκ για όλες τις εξελίξεις που αφορούν την περιοχή και κυρίως για την πολιτική πρωτοβουλία της Αθήνας να δοθεί δύναμη και προοπτική στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων με την ένταξή τους στην ΕΕ το 2014.

    Τον ενημέρωσαν επίσης για τις θετικές προθέσεις της Ελλάδας σε ότι αφορά την προοπτική της ΠΓΔΜ, δημιουργώντας ένα θετικό κλίμα ακόμα και με άμεσες επαφές των ηγεσιών των δύο χωρών, ενώ συνεχίζεται κανονικά η διαδικασία για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

    Συζητήθηκε ακόμη η πολιτική Ομπάμα στο Αφγανιστάν με την αποστολή 34.000 στρατιωτών στην περιοχή, καθώς επίσης και άλλα περιφερειακά θέματα.

    Οι επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ενημέρωσαν επίσης τον αμερικανό συνομιλητή τους για τις εξελίξεις στις σχέσεις με την Τουρκία και την πορεία του Κυπριακού.

    Χθες, ο κ. Δρούτσας είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, ενώ ακολούθησε ολιγόλεπτη συνάντηση του κ. Μιλόσοσκι με τον πρωθυπουργό. Εχουν πραγματοποιηθεί επίσης συναντήσεις του κ. Παπανδρέου με τον Ούγγρο ομόλογό του Πέτερ Μπάλατζ, τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών Ιλίρ Μέτα, τον υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Βέρνερ Χόγιερ και τον ΓΓ του ΟΑΣΕ Μαρκ Περέν ντε Μπρισαμπό.

    B<Γ.Παπανδρέου: "Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας">/b<

    «Ξαναφέρνουμε την ελπίδα» τόνισε ο πρωθυπουργός, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την έκτακτη ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης και την έκτακτη εισφορά των μεγάλων επιχειρήσεων.

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου εκτίμησε πως το μέτρο, χαράζει την διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις πολιτικές της ΝΔ που καταδίκασε ο ελληνικός λαός και τις πολιτικές αναδιανομής και κοινωνικής δικαιοσύνης της κυβέρνησής του, αποδεικνύοντας πως η τελευταία «υπηρετεί με συνέπεια τα όσα δεσμευτήκαμε».

    «Είναι ένα μήνυμα προς όλους αυτούς που έλεγαν "δεν μπορούμε", "δεν γίνεται", "σας κοροϊδεύουν", "πού θα βρείτε τα λεφτά;". Τα βρήκαμε τα λεφτά. Όχι για να τα σπαταλήσουμε, αλλά για αυτούς που έχουν ανάγκη» ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Δυόμιση εκατομμύρια νοικοκυριά θα λάβουν την πρόσθετη οικονομική ενίσχυση που προβλέπει το σχέδιο νόμου, με την τελική δαπάνη να ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ».

    «Μπορούμε να προχωρήσουμε στο μέλλον, φροντίζοντας παράλληλα και τα δημόσια οικονομικά μας και την αναπτυξιακή μας προοπτική και τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη από προστασία και στήριξη», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Με τη συμμετοχή όλων - και εν προκειμένω, με τη συμμετοχή όσων είναι οικονομικά πιο ισχυροί και ικανοί να συμβάλουν στην εξασφάλιση της συνοχής της κοινωνίας μας. Και όπως ξεκινάμε σήμερα με το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, έτσι θα συνεχίσουμε σε όλη μας τη διακυβέρνηση» συμπλήρωσε. «Τα προβλήματα δεν θα λυθούν ως διά μαγείας, από τη μια μέρα στην άλλη. Όμως, η Κυβέρνηση είναι σήμερα εδώ. Έχει ξεκινήσει μια τιτάνια προσπάθεια, για να βγούμε από το τέλμα. Για να ελπίσουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες ξανά».

    Ο κος Παπανδρέου, αναφέρθηκε εκ νέου στην επιχειρηματική τάξη, εξαίροντας την ανταπόκρισή της στην πρόσκληση της κυβέρνησης για άσκηση κοινωνικού ρόλου: «Δεν είναι απλά ένα πνεύμα κοινωνικής συνευθύνης. Θεωρώ ότι είναι πνεύμα πατριωτικό, τόσο σημαντικό σε περιόδους μεγάλης δυσκολίας για τη χώρα, όλοι από τη θέση που βρίσκεται ο καθένας μας, να αντιλαμβανόμαστε την κοινωνική, την μεγάλη μας πατριωτική ευθύνη». Η επιτευχθείσα συναίνεση, αναδεικνύει και τις αρχές της διαβούλευσης και της διαφάνειας, «βασικές αρχές της νέας πρακτικής στην διακυβέρνηση της χώρας: Η διαβούλευση θα αναπτύσσεται, πάντα με γνώμονα την σύνθεση των αντιθέσεων για το καλό του πολίτη, ο οποίος θα γνωρίζει πού πάνε τα λεφτά του».

    b<Σύνοδος του ΟΑΣΕ>/b<

    Πρέπει να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά τη Διαδικασία της Κέρκυρας, ώστε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που θέτει ο 21ος αιώνας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και προεδρεύων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, στη 17η υπουργική σύνοδο, η οποία συνεχίζεται και σήμερα στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του Ελληνικού.

    Η Διαδικασία της Κέρκυρας, την οποία εγκαινίασε η ελληνική προεδρία με την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ τον Ιούνιο στο νησί των Φαιάκων, «έδωσε ελπίδα σε μια θυελλώδη χρονιά. Ήταν η έναρξη ενός πολιτικού διαλόγου για το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας», είπε ο κ Παπανδρέου, στο πλαίσιο του απολογισμού της ελληνικής προεδρίας, μιλώντας ενώπιον περίπου 45 υπουργών Εξωτερικών και 57 διεθνών αντιπροσωπειών.

    "Η Ελλάδα, επιδιώκει και προωθεί σχέσεις καλής γειτονίας, συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης όχι μόνο με όλους τους γείτονές της, αλλά και στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο. Στηρίζουμε και συμμετέχουμε ενεργά σε όλες τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή", τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.

    "Ιδιαίτερα αποτελεσματικός και ουσιαστικός ήταν στη δουλειά του ο Γιώργος Παπανδρέου. Δεν διοργάνωσε απλώς μια διεθνή διάσκεψη, αλλά προώθησε έναν ΟΑΣΕ που να λύνει προβλήματα", δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο περιθώριο των εργασιών της 17ης Υπουργικής Διάσκεψης του ΟΑΣΕ.

    [02] "Όχι στη φοροεπιδρομή"

    Φιλική και γόνιμη χαρακτήρισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τη συνεργασία του με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, στη Ρηγίλλης.

    "Συζητήσαμε για την πορεία ανασυγκρότησης και αναγέννησης της παράταξης", ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε ότι θα γίνουν ακόμα πολλές συναντήσεις.

    "Μας ενώνει ο κοινός στόχος και με πνεύμα ισχυρής αλληλεγγύης θα είμαστε στην πρώτη γραμμή της συλλογικής προσπάθειας για μια δυναμική αντιπολίτευση", ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.

    Σε ερώτηση αν θα αναλάβει κάποιο ρόλο στο εσωτερικό του κόμματος, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε ότι τους ρόλους και τις αποστολές τις ανακοινώνει και τις αναθέτει ο πρόεδρος του κόμματος και πρόσθεσε ότι όλοι έχουν θέση και ρόλο στη Νέα Δημοκρατία.

    "Όχι στη φοροεπιδρομή"

    Τη διεύρυνση της φορολογητέας ύλης, την αποενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας, την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων των αγορών και την μείωση των αντιπαραγωγικών δημοσίων δαπανών έθεσε ως προϋποθέσεις για την αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου και την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

    Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε πολύ σοβαρή την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας σημειώνοντας όμως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την χρεοκοπία αφού, όπως είπε, και η Κομισιόν «διακήρυξε ότι είναι αδιανόητο κράτη μέλη της ευρωζώνης να χρεοκοπήσουν».

    «Δεν πρέπει να εξαπολύσουμε φοροεπιδρομή στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» είπε ο κ. Σαμαράς και εξήγησε οτι «υπάρχουν πολλοί - επιχειρήσεις και νοικοκυριά - που βρίσκονται ήδη στο όριο. Κι αν τους πιέσουμε κι άλλο, θα βρεθούν κάτω από το νερό. Και μια τέτοια πίεση δεν θα φέρει περισσότερα έσοδα, θα φέρει περισσότερα ``λουκέτα`` επιχειρήσεων, θα φέρει περισσότερη ανεργία, θα φέρει κρίση ρευστότητας στην αγορά, άρα απώλεια εσόδων κλπ. Τελικά μια τέτοια πίεση στην αγορά και στην κοινωνία σε συνθήκες κρίσης, θα προκαλέσει μείωση δημοσίων εσόδων και αύξηση κυκλικών δαπανών. Άρα διόγκωση των ελλειμμάτων». Ο κ. Σαμαράς προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι αν καταφύγουν στην φοροεπιδρομή «θα μας βρουν απέναντί τους».

    Τάχθηκε υπέρ της περιστολής της φοροδιαφυγής με τη μέθοδο των «τεκμηρίων κατανάλωσης». «Μιλάμε για τις κραυγαλέες περιπτώσεις, όπου φορολογούμενοι που διάγουν πολυτελή διαβίωση, δηλώνουν, παρ' όλα αυτά, εισοδήματα φτώχειας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Ακολούθως είπε ότι το κράτος θα πρέπει να φροντίσει ώστε να μειωθούν οι επιβαρύνσεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα και να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές επανεξετάζοντας «τη φορολογία της, άμεση και έμμεση, τις εργοδοτικές εισφορές της, τις εισφορές υπέρ τρίτων, πάσης φύσεων τέλη, επιβαρύνσεις, πνευματικά δικαιώματα, κάθε λογής "χαράτσια" που πληρώνουν».

    Ο κ. Σαμαράς είπε ότι είναι απαραίτητο να αντιμετωπισθούν οι στρεβλώσεις των αγορών και εξήγησε πως «όταν ανεβαίνει το κόστος ανεβαίνουν και οι τιμές. Όμως, όταν πέφτει το κόστος, δεν υποχωρούν οι τιμές. Συνέβη με το πετρέλαιο και με τα επιτόκια, δηλαδή με τις δόσεις των δανείων, καταναλωτικών, επιχειρηματικών και στεγαστικών. Αυτό, μεταξύ πολλών άλλων, σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα στρεβλώσεων στις αγορές μας. Αλλού το πρόβλημα είναι μονοπώλια, αλλού ολιγοπωλιακές πρακτικές, αλλού καταχρήσεις ``δεσπόζουσας θέσης``, αλλού καρτέλ, κι αλλού εμπόδια εισόδου νέων επιχειρήσεων. Στρεβλώσεις θεωρώ ακόμα κι εκείνες τις επιβαρύνσεις της επιχείρησης που δεν τις προκαλεί το κράτος, αλλά η απουσία του: Όπως το παρά-εμπόριο: όταν βλέπει ο καταστηματάρχης παράνομους πλανόδιους να πουλάνε έξω από τη βιτρίνα του ίδια προϊόντα με τα δικά του, ή απομιμήσεις τους, σε πολύ χαμηλότερο κόστος. Αυτό αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό που σκοτώνει το εμπόριο και την οικονομία γενικότερα».

    Πρέπει να εξαλείψουμε τις στρεβλώσεις γιατί μόνο έτσι θα απελευθερώσουμε το δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας θα αρχίσουμε να παράγουμε υγιή δημόσια έσοδα, τα οποία, με τη σειρά τους, θα αρχίσουν να «απορροφούν» τα ελλείμματα, είπε ο κ. Σαμαράς.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι θα πρέπει να επανεξετασθούν οι δαπάνες του προυπολογισμού και να μειωθούν εκείνες που δεν βοηθούν την οικονομία να γίνει πιο αποδοτική και δεν έχουν κοινωνική ανταποδοτικότητα. Θα βγούμε από την κρίση με ανάπτυξη όχι με συμπίεση, είπε ο κ. Σαμαρά και πρόσθεσε: «ανταγωνιστικότητα παντού».

    Σας μίλησα για τον κοινωνικό φιλελευθερισμό ένα σύστημα ιδεών που κυριαρχούν πια παντού στην Ευρώπη και είναι καιρός να επικρατήσουν και στην Ελλάδα. είπε ο κ. Σαμαράς και κατέληξε λέγοντας ότι «φιλελευθερισμός στην οικονομική δραστηριότητα και στην υποβοήθηση της επιχειρηματικότητας με την μείωση του εργοδοτικού κόστους, κοινωνική ευαισθησία με στήριξη των ασθενέστερων και ρυθμιστικός ρόλος του κράτους είναι τα προτάγματα του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Οι φιλελεύθερες ιδέες και η πίστη στην ιδιωτική πρωτοβουλία μπορούν να έχουν κοινωνικά προτάγματα, αντίστοιχα, η ανάπτυξη και η κοινωνική δικαιοσύνη, η αγορά και η κοινωνία, παντρεύονται αβίαστα».

    [03] "Εκλογές τον Μάρτιο"

    Εκλογές τον Μάρτιο πρότεινε στη ΝΔ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης.

    «Παίρνω το περίστροφο, που κράδαινε ο Γιώργος Παπανδρέου πριν τις εκλογές. Δεν λέω κάτι το διαφορετικό. Δεν κερδίσατε εσείς τις εκλογές. Τις έχασε ο Καραμανλής που τώρα έχει φύγει και κάποια πράγματα έχουν αλλάξει. Εσείς λέγατε πρώτα εκλογές και μετά Παπούλιας. Κι εγώ λέω ναι στον Κάρολο Παπούλια μετά όμως τις εκλογές. Το αν θα πιάσει την ευκαιρία η ΝΔ, αυτό αφορά εκείνη», είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τόνισε ότι η οικονομία βρίσκεται σήμερα σε ανήκεστο βλάβη και χρειάζονται ριζοσπαστικές αποφάσεις που δεν λαμβάνονται για λόγους πολιτικού κόστους. Είπε ότι θα πρέπει να εξετασθεί με μεγάλη προσοχή το θέμα των δημοσίων υπαλλήλων ο αριθμός των οποίων είναι υπερβολικά μεγάλος και δεν νοείται να αυξηθεί περισσότερο, ενώ δεν απέκλεισε πάγωμα ή μείωση μισθών αν αυτό είναι απαραίτητο.

    Παράλληλα, ζήτησε να δοθεί βάρος στις επενδύσεις που δεν έρχονται στην Ελλάδα, όπως τόνισε, λόγω της μεγάλης διαφθοράς, της συχνής αλλαγής του φορολογικού πεδίου και την έλλειψη της απαιτούμενης εργασιακής ειρήνης. Τέλος, επανέλαβε την πάγια πρότασή του στη φάση της κρίσης να μην ληφθεί υπόψη το «πόθεν έσχες» και τα τεκμήρια και να πέσουν τα συσσωρευμένα χρήματα της παραοικονομιάς στην αγορά.

    Παρεμβαίνοντας, ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης τόνισε ότι η χώρα έχει μία κυβέρνηση με ισχυρή και νωπή εντολή να επαναφέρει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και δημοσιονομικής ισορροπίας, αναφορά στην οποία απάντησε ο κ. Καρατζαφέρης καλαώντας την κυβέρνηση να μην επαναπαύεται «γιατί μπορεί να γίνουν εκλογές τον Μάρτιο, εκτός αν κάποιοι σας τη χαρίσουν, όπως έκαναν το 1995 και σας άφησαν στην κυβέρνηση δέκα χρόνια».

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής είπε στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ «ότι συνεχίζεται το σήριαλ της πολυκατοικίας με αναταραχή όμως και με κάποιους να αναζητούν νέους ρόλους και να κρατούν το καρότο του Μαρτίου»: «Η ΝΔ, ως γνωστόν έχει ήδη δεσμευθεί για τον Κάρολο Παπούλια, όπως και το ΠΑΣΟΚ. Αναμένω και τη δική σας και μάλιστα σύντομα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 December 2009 - 13:30:25 UTC