Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες"
  • [02] Ο Αντώνης Σαμαράς νέος πρόεδρος της ΝΔ
  • [03] Σουηδική διάκριση σε ελληνική ταινία
  • [04] Θεσπίστηκε κάρτα μέλους
  • [05] Τρίτη φάση εμβολιασμού

  • [01] "Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες"

    «Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες, όλοι το ξέρουμε, απλώς αυτές τις δυνατότητές μας τις σπαταλήσαμε και τις απαξιώσαμε», τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην Πάτρα, προσθέτοντας ότι «ακούμε το αίσθημα πανικού, που δημιουργείται γύρω από την Ελλάδα και παγκοσμίως».

    Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στην αντιφώνησή του στον δήμαρχο Πατρέων Ανδρέα Φούρα, κατά τη διάρκεια τελετής υποδοχής στο Δημαρχείο, με αφορμή τον σημερινό εορτασμό του πολιούχου της Πάτρας Αγίου Ανδρέα, «απαξιώσαμε το ανθρώπινο δυναμικό, τις υποδομές, το σύστημα παιδείας και το περιβάλλον».

    «Δεν ζητώ την ανοχή των ολίγων ημερών, αλλά ζητώ τη συμμετοχή σε όλη τη διάρκεια αυτής της μεγάλης προσπάθειας, διότι από κοινού θα κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές στον τόπο μας», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο δήμαρχος Πατρέων, αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη σημερινή του επίσκεψη, τού περιέγραψε μία σειρά από προβλήματα που απασχολούν την Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για χαμηλό κατά κεφαλή ΑΕΠ, ζητώντας ταυτόχρονα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα, ενώ επεσήμανε την ανάγκη να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η επισκευή του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» που παραμένει κλειστό μετά τον σεισμό της 8ης Ιουνίου του 2008.

    Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι θα γίνει μία σωστή οργάνωση και μία συνάντηση, ώστε να δούμε, όπως είπε τα προβλήματα και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «πολλά θα μπορέσουμε να τα λύσουμε».

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός παρέστη στην δοξολογία που εψάλη στον ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα και στην οποία χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

    Στη συνέχεια ακολούθησε τη λιτάνευση της τίμιας Κάρας του Αγίου Ανδρέα στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας και μετά επισκέφθηκε το δημαρχείο της πόλης.

    Συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου

    Το απόγευμα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, θα συνεδριάσει το άτυπο υπουργικό συμβούλιο το οποίο θα συζητήσει για την οργάνωση του κοινωνικού διαλόγου, ο οποίος θα είναι κοινωνικός, ευρύτερος και εργαλειακός πάνω στα μεγάλα ζητήματα της χώρας με νέες προοπτικές, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    Ερωτηθείς αν στο διάλογο η κυβέρνηση θα καταθέσει και τις προτάσεις της, ο κ. Πεταλωτής απάντησε ότι "η κυβέρνηση έχει ένα πλαίσιο το οποίο θα τοποθετήσει στον διάλογο, για αυτό είναι εργαλειακός, είναι ευρύτερος, γιατί δεν συζητάμε μόνο με φορείς, αλλά με όλους τους πολίτες, και εθνικός γιατί συζητάμε όλα τα προβλήματα της χώρας πάνω σε συγκεκριμένα πλαίσια για τα οποία δεσμευθήκαμε και μας εξέλεξε ο ελληνικός λαός".

    Ο εκπρόσωπος ερωτηθείς γιατί η κυβέρνηση ξαναβάζει σε διάλογο ένα πρόγραμμα με βάση το οποίο πήρε ισχυρή εντολή πριν από 50 ημέρες, δήλωσε ότι "βάζουμε το πλαίσιό μας, αλλά ζητάμε την ευρύτερη συμμετοχή του ελληνικού λαού. Το πλαίσιο είναι προδιαγεγραμμένο, μας ενδιαφέρει, όμως, ένας νέος τρόπος διακυβέρνησης, μέσα από τον οποίο εμείς χαράζουμε την αποφασιστική πολιτική για τη χώρα μας".

    Κληθείς να σχολιάσει την ερώτηση σύμφωνα με την οποία στις εκλογές "πήρατε 45%, τί άλλη συμμετοχή θέλετε από τον πολίτη", ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι "δεν έχουμε εκλογικίστικη αντίληψη για την διακυβέρνηση, μας ενδιαφέρουν οι προτάσεις και οι ιδέες των πολιτών".

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς αν ο διάλογος αποτελεί άλλοθι, αφού το πλαίσιο είναι προδιαγεγραμμένο, απάντησε ότι "υπάρχει το πλαίσιο, από εκεί και πέρα ξεκινάμε το διάλογο για να βρεθούν συγκεκριμένες λύσεις μέσα από μια ευρεία συναίνεση".

    Ο Γ. Πεταλωτής αρνήθηκε ότι οι αποφάσεις είναι ειλλημμένες και πρόσθεσε ότι "επεξηγούμε στον ελληνικό λαό τι σημαίνει διάλογος -διαφορετικός από ό,τι γινόταν μέχρι τώρα- και νέος τρόπος διακυβέρνησης".

    Γ.Παπανδρέου: "Στήριξη της ανάπτυξης με νοικοκύρεμα"

    Τραγική, χαρακτήρισε την κατάσταση της οικονομίας, όπως την παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου, κατά την πρώτη συνεδρίαση του νεοεκλεγέντος Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, το Σάββατο.

    Στη συνεδρίαση, εκτός των μελών του οργάνου, πήραν μέρος επίσης ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρήστος Παπουτσής, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    Ο πρωθυπουργός καταλόγισε στο ακέραιο και αποκλειστικά την ευθύνη για την κατάσταση της οικονομίας στην κυβέρνηση της ΝΔ για τις πολιτικές που ακολούθησε τα τελευταία πέντε χρόνια, για το γεγονός ότι μέχρι την τελευταία στιγμή απέκρυπτε την πραγματική κατάσταση και γιατί, ενώ μιλούσε για "μαξιλάρι" στον προϋπολογισμό, τίποτα δεν έχει εξασφαλίσει.

    Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση σε μια από τις δυσκολότερες στιγμές της χώρας από τη μεταπολίτευση, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την ευθύνη να βγάλει τη χώρα από τη βαθειά κρίση και να ανατάξει την ασθμαίνουσα οικονομία της. Γι' αυτό, υπογράμμισε, δεν πρέπει απλά να διαχειριστούμε την εξουσία, αλλά να προχωρήσουμε σε βαθειές αλλαγές και ανατροπές, ώστε να πάμε σε μια διαφορετική Ελλάδα με αλλαγή του τρόπου διακυβέρνησης.

    Ο πρωθυπουργός επέμεινε στην ανάγκη η κυβέρνηση να δείχνει καθημερινά την αξιοπιστία της και να εργάζεται με σκληρούς ρυθμούς όπως υποχρεώνεται να κάνει λόγω των μεγάλων αναγκών της χώρας. Αυτή, πρόσθεσε, ήταν άλλωστε και η φιλοσοφία του σχεδίου των 100 πρώτων ημερών οι οποίες είχαν σχεδιαστεί ακριβώς για να αντιμετωπιστούν οι άμεσες δυσκολίες που έχει προκαλέσει στους πολίτες η γενικευμένη κρίση που βιώνουμε.

    Παρά τις δυσκολίες ο κ. Παπανδρέου έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας στην ελληνική κοινωνία, τονίζοντας ότι αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση θα την ξεπεράσουμε. Και επισήμανε τρεις τομείς στους οποίους επικεντρώνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης: νοικοκύρεμα, ανάταξη της οικονομίας και αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

    Ανέφερε επίσης ότι μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους υπάρχει μέριμνα ώστε να τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις που ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ για τις εκατό πρώτες ημέρες. Και αναφέρθηκε στα δείγματα γραφής, όπως είπε, που έχει δώσει η κυβέρνηση μέχρι σήμερα, τα οποία δείχνουν και την αποφασιστικότητά της να παραμείνει πιστή σε όσα δεσμεύτηκε. Ως παραδείγματα ο κ. Παπανδρέου ανέφερε την παροχή του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, την κατάργηση των σταζ, την έναρξη της διαδικασίας ηλεκτρονικής διαβούλευσης, τον περιορισμό της κρατικής σπατάλης, τον δραστικό περιορισμό των κρατικών αυτοκινήτων, τη μετατροπή της Στατιστικής Υπηρεσίας σε Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή και τη δέσμευση να υπάρξει διαφάνεια παντού με την ανάρτηση όλων των υπογραφών στο διαδίκτυο αναφέροντας σχετικά ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι ήδη έτοιμο και θα εισαχθεί στη δημόσια διαβούλευση.

    Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα άρχισε και πάλι να είναι παρούσα στο εξωτερικό, να αρθρώνει λόγο, να συμμετέχει εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις και να παίρνει πάλι το νήμα από εκει που το άφησε το 2004.

    Ο πρωθυπουργός απάντησε εμμέσως και σε όσους επικρίνουν την κυβέρνηση για την καθυστέρηση στη στελέχωση πολιτικών θέσεων στο δημόσιο τομέα τονίζοντας ότι η διαδικασία στελέχωσης που ακολουθείται μπορεί να είναι δύσκολη και χρονοβόρα για την κυβέρνηση αλλά είναι μεγάλο όφελος για την κοινωνία. Και επισήμανε τρεις δυσκολίες που συνάντησε η κυβέρνηση σε αυτή την προσπάθειά της. Η πρώτη αφορά στην ανυπαρξία μηχανισμών στο δημόσιο, που να αναλάβουν να φέρουν σε πέρας αυτές τις διαδικασίες. Η δεύτερη στο ότι δεν υπάρχει πουθενά καταγραφή ποιοι είναι όλοι οι φορείς και οι πολιτικές θέσεις που συμπληρώνονται από την κυβέρνηση και η τρίτη μια κακή παράδοση του παρελθόντος σύμφωνα με την οποία στη στελέχωση αυτών των θέσεων ή θα υπήρχαν άγνωστοι με πτυχία και ακαδημαϊκές περγαμηνές αλλά χωρίς εμπειρία ή με πολιτική αντίληψη και εμπειρία. Και τα δύο όπως είπε ο κ. Παπανδρέου αποκλειόταν να βρεθούν στο ίδιο άτομο. Τον συνδυασμό αυτό επιχειρεί να κάνει σήμερα η κυβέρνηση.

    Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς όσους υποδεικνύουν οικονομική πολιτική στην κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε προειδοποιήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης της ΝΔ και, σήμερα, δεν μπορεί να ζητείται από μία κυβέρνηση 50 ημερών να απολογείται γι' αυτά.

    Ευθύνες επέρριψε επίσης ο κ. Παπανδρέου και στις τράπεζες διεθνώς χαρακτηρίζοντάς τες υπόλογες για την κρίση καθώς μαζεύουν χρήματα και δεν επενδύουν.

    Ο πρωθυπουργός άφησε σαφέστατα να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και, όπως τόνισε, το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή του τετραετούς της προγράμματος για τη χώρα, για να βγει από τον φαύλο κύκλο της υπανάπτυξης και των συνεχών προβλημάτων.

    "Δεν πρόκειται να καταφύγουμε σε πρόσκαιρες λύσεις χωρίς προοπτική, όπως επίμονα υποδεικνύονται και μάλιστα την ώρα που η χώρα έχει μια νέα κυβέρνηση η οποία πήρε την εντολή να ασκήσει μια διαφορετική πολιτική", τόνισε.

    Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι επιλογή της κυβέρνησης είναι η στήριξη της ανάπτυξης με νοικοκύρεμα αλλά χωρίς να πληρώνουν οι αδύναμοι την κρίση. Δεν μας νοιάζει πρόσθεσε, να βελτιωθούν οι αριθμοί και τα μεγέθη αν, πάνω από όλα, δεν έχουμε βελτίωση στη ζωή των ανθρώπων και αυτό, σημείωσε, είναι που μας νοιάζει.

    Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια ιδεολογική και πολιτική μάχη που διεξάγεται παγκοσμίως για τα θέματα αυτά και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση έστω και αν αυτό πάρει λίγο χρόνο. Τα αποτελέσματα της πολιτικής μας, πρόσθεσε, δεν θα φανούν άμεσα αλλά μεσοπρόθεσμα γιατί δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

    Η έξοδος της χώρας από την κρίση, τόνισε ο πρωθυπουργός, θα γίνει μέσα από τη στροφή στην πράσινη ανάπτυξη, που είναι μονόδρομος. Έθεσε όμως προϋπόθεση, ως ικανή και αναγκαία συνθήκη, να γίνουν οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές στη χώρα. Γιατί όπως είπε, τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει στη ζωή μας αν δεν παρέμβουμε στον τρόπο που ασκείται η διοίκηση και η εξουσία.

    Η κυβέρνηση, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε αυτές τις αλλαγές και θα το κάνει άμεσα. Οι αλλαγές αυτές θα αφορούν όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής αλλά, όπως επισήμανε, για να προχωρήσουν οι αλλαγές αυτές δεν φθάνουν ούτε οι ιδέες της κυβέρνησης ούτε καν η βούλησή της: Αυτό που χρειάζεται είναι να σφυρηλατηθούν κοινωνικές συμμαχίες και να υπάρξει συμμετοχή του πολίτη. Στην κατεύθυνση αυτή, όπως είπε, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει ένας ευρύς διάλογος με την ελληνική κοινωνία, καθώς χρειαζόμαστε τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών δίπλα μας περισσότερο από ποτέ. Γιατί σε αυτή την πορεία η κυβέρνηση θα χρειαστεί να έλθει αντιμέτωπη με συμφέροντα, με κατεστημένα και με νοοτροπίες που θα προσπαθούν να κρατήσουν τη χώρα πίσω, είπε ο κ. Παπανδρέου και συνέχισε. Σε όλη αυτή την προσπάθεια κομβικό ρόλο θα έχει το Κίνημα ΠΑΣΟΚ το οποίο πρέπει να γίνει ο εγγυητής της κοινωνικής συμφωνίας που έχει ανάγκη η χώρα.

    Ξεκαθαρίζοντας τις σχέσεις και τους ρόλους κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση ασκεί την εξουσία αλλά το ΠΑΣΟΚ οφείλει να εμπνέει, να ελέγχει την κυβέρνηση, να δημιουργεί διαύλους συμμετοχής του πολίτη και να προετοιμάζει τους νέους πολιτικούς στόχους. Εν ολίγοις πρέπει να είναι ο καταλύτης των αλλαγών.

    Οι ρόλοι κόμματος και κυβέρνησης, ανέφερε επίσης ο κ. Παπανδρέου, είναι μεν διαφορετικοί αλλά ταυτόχρονα είναι και συμπληρωματικοί. Και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι και δεν θα επιτρέψει ο ίδιος να γίνει κράτος, αλλά να παραμείνει ζωντανό πιο ενεργό και πιο δραστήριο.

    Σημαντικός θα είναι και ο ρόλος του Πολιτικού Συμβουλίου για ένα κόμμα ανοιχτό, μαζικό και καινοτόμο, που θα γίνεται αρωγός στην προσπάθεια της κυβέρνησης αφενός, και από την άλλη θα διαβουλεύεται με τους πολίτες τους οποίους θα εντάσσει στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι πρέπει να λειτουργήσουν τα όργανα του κόμματος πιο συντονισμένα από ποτέ, μέσα από διαδικασίες συλλογικότητας και συντροφικότητας. Διότι, όπως υπογράμμισε, θα βρεθούν πολλοί οι οποίοι θα έχουν τους λόγους τους για να θελήσουν να ελέγξουν και να εμποδίσουν το έργο της κυβέρνησης, μόνος σύμμαχος της οποίας, όπως και του ΠΑΣΟΚ, είναι ο πολίτης.

    "Δεν θα γίνουμε κυβέρνηση υπό ομηρία"

    «Δεν πρόκειται να γίνουμε κυβέρνηση υπό ομηρία. Εάν χρειαστεί, θα συγκρουστούμε για να υπερασπιστούμε τις θέσεις και τα δίκαια της χώρας». Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή» ερωτηθείς σχετικά με την αιφνίδια επιδείνωση του οικονομικού κλίματος. Διαβεβαιώνει μάλιστα ότι σε καμιά περίπτωση «δεν πρόκειται η κυβέρνηση να δεχθεί να πληρώσουν την κρίση τα αδύναμα στρώματα».

    «Δεν μπορεί αυτοί που συνεχίζουν να απολαμβάνουν παχυλές αμοιβές και να παίρνουν υψηλά μπόνους να μας λένε "κόψτε τους μισθούς των εργαζομένων και των συνταξιούχων"» τόνισε ο κ. Παπανδρέου επισημαίνοντας ότι «αυτοί που δημιούργησαν την κρίση δεν επιτρέπεται να θέλουν, τώρα, να λυθεί στις πλάτες και σε βάρος των πολλών που δεν ευθύνονται γι' αυτή».

    Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «αυτοί που σχεδόν έξι χρόνια ανέχτηκαν όλες τις αλχημείες και τις σπατάλες της προηγούμενης κυβέρνησης δεν μπορούν να απαιτούν από μια νέα κυβέρνηση να λύσει σε 50 ημέρες όλα όσα επισώρευσε η κυβέρνηση Καραμανλή, ιδίως τον τελευταίο χρόνο». Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, συνιστά και «αντιδημοκρατική αντίληψη καθώς δεν λαμβάνεται υπόψιν η πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού, που καταδίκασε μια συγκεκριμένη πολιτική και ενέκρινε μια άλλη με ιεραρχημένους στόχους, αναπτυξιακή και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επιστροφής στη δημοσιονομική τάξη».

    [02] Ο Αντώνης Σαμαράς νέος πρόεδρος της ΝΔ

    Τον απερχόμενο πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή συνάντησε το μεσημέρι ο νικητής της εκλογικής αναμέτρησης Αντώνης Σαμαράς.

    Καθώς τον υποδεχόταν, στο γραφείο του στη Ρηγίλλης, ο κ. Καραμανλής είπε στον κ. Σαμαρά: "Μεγάλη νίκη, μεγάλη επιτυχία, μεγάλη συμμετοχή στη διαδικασία. Είναι αυτονόητο, για ότι χρειαστείς, θα είμαι δίπλα σου". Ο κ. Σαμαράς περιορίστηκε να ευχαριστήσει τον κ. Καραμανλή.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο κ. Δ.Σιούφας εκ μέρους της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής των Εκλογών, με καταμετρημένο το 86,28% των εκλογικών κέντρων, ο κ. Σαμαράς λαμβάνει το 50,28% των ψήφων, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη το 39,45% και ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης το 10,27%. Τα εκλογικά τμήματα που έχουν καταμετρηθεί αντιστοιχούν σε 662,354 ψηφοφόρους. .

    "Αναλαμβάνω να οδηγήσω την παράταξη σε νέους αγώνες"

    Ο νικητής των εκλογών για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας και νέος πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς, σε δήλωσή του σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες από τη Ρηγίλλης, ευχαρίστησε τους νεοδημοκράτες που του έδωσαν την εντολή να αναλάβει την τιμή και ευθύνη για να οδηγήσει τη Νέα Δημοκρατία σε νέους αγώνες, όπως είπε.

    Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για μια καθαρή, αδιαμφισβήτητη και μεγάλη νίκη. «Ο λαός μίλησε. Έδωσε μια εντολή αδιαμφισβήτητη και αναλαμβάνω την ευθύνη να οδηγήσω την παράταξη σε νέους αγώνες» είπε ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και τόνισε απευθυνόμενος στους νεοδημοκράτες ότι «πριν από ένα μήνα μίλησα για ελπίδα. Τα ρυάκια έγιναν ποτάμια κι εσείς λαοθάλασσα που σάρωσε ότι μας πήγε πίσω».

    Επεσήμανε ότι ξεκινά μια νέα εποχή για την δημοκρατία και τη Νέα Δημοκρατία, και τόνισε για όσους δεν τον ψήφισαν ότι «δεν είμαστε πια αντίπαλοι, μας ενώνουν οι μεγάλες προσδοκίες».

    Ανέφερε ακόμα ότι θα μιλήσει με την Ντόρα Μπακογιάννη, την οποία ευχαρίστησε για το τηλεφώνημά της, τον Παναγιώτη Ψωμιάδη και τον Κώστα Καραμανλή λέγοντας «και θα είμαστε μαζί σε όλους τους μεγάλους αγώνες».

    Ο κ. Σαμαράς εξήρε την ανάγκη ενότητας στο κόμμα και ανέφερε ότι ξεχνάει ότι ειπώθηκε μέχρι τώρα. «Τα ξεχνάω όλα. Σφουγγάρι» είπε χαρακτηριστικά, αλλά προειδοποίησε ότι «δεν θα ανεχθώ υπονόμευση της ενότητας της παράταξης».

    Ευχαρίστησε όλους όσους τον στήριξαν στον αγώνα του, την οικογένειά του, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο που ξεκίνησε το θέμα της εκλογής από τη βάση, όπως είπε, και τα στελέχη του κόμματος που βρέθηκαν δίπλα του.

    Ανήγγειλε επίσης συνέδριο θέσεων και αρχών, για τομές που θα οδηγήσουν την παράταξη σε αναγέννηση, όπως είπε, και κάλεσε όλους τους νεοδημοκράτες «να συμμετέχουν στη μεγάλη γιορτή της δημοκρατίας».

    «Η δημοκρατική επανάσταση που έγινε απόψε, αφορά όλους μας. Αυτούς που μας ψήφισαν και αυτούς που δεν μας ψήφισαν. Τώρα πρέπει να ασκήσουμε δυναμική και αξιόπιστη αντιπολίτευση να διεκδικήσουμε την διακυβέρνηση της χώρας. Το πρώτο βήμα έγινε, πάμε για τα επόμενα και σημαντικότερα βήματα» ανέφερε και κατέληξε λέγοντας ότι «πάμε για την Ελλάδα της ελπίδας, και για την ελπίδα της Ελλάδας».

    Ντ.Μπακογιάννη:"Θα είμαστε όλοι παρόντες"

    Η Ντόρα Μπακογιάννη βγαίνοντας από το γραφείο της δήλωσε ότι η βάση της Ν.Δ εξέλεξε νέο αρχηγό του κόμματος και η απόφαση είναι απολύτως σεβαστή. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τους νεοδημοκράτες που συμμετείχαν στη διαδικασία και είπε ότι ήδη επικοινώνησε με τον κ. Σαμαρά και τον συνεχάρη για την εκλογή του όπως και με τον κ. Ψωμιάδη για τον αγώνα του.

    «Ευχαριστώ τους εκατοντάδες χιλιάδες νεοδημοκράτες που με τίμησαν με τη ψήφο τους καθώς και όλους όσους με στήριξαν σβ αυτή τη διαδικασία. Τους βουλευτές, τους πολιτευτές, τα κομματικά στελέχη, τα στελέχη της Τ.Α, τους συνδικαλιστές, τους οννεδίτες και όλα τα άλλα στελέχη που στάθηκαν δίπλα μου» είπε, σημειώνοντας πως η στήριξή τους τη συγκίνησε και είναι για την ίδια τιμητική.

    «Ξεκινά σήμερα ένα νέο κεφάλαιο για τη Ν.Δ. Η Ν.Δ πρέπει να προχωρήσει μπροστά και να γίνει σύγχρονο κεντροδεξιό, ισχυρό κόμμα. Στην προσπάθεια αυτή θα είμαστε όλοι παρόντες», κατέληξε.

    Ψωμιάδης: "Καθαρή και δίκαιη η επικράτησή του"

    Τα συγχαρητήρια στον Αντώνη Σαμαρά για την εκλογή του στη θέση του προέδρου της Ν.Δ. εκφράζει με γραπτή του δήλωση ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Ψωμιάδης, ενώ παράλληλα συγχαίρει και τη Ντόρα Μπακογιάννη για την ενωτική της στάση.

    Στη δήλωση του ο κ. Ψωμιάδης αναφέρει: «Θέλω να συγχαρώ από τα βάθη της καρδιάς μου τον καλό φίλο και άξιο αγωνιστή Αντώνη Σαμαρά για την καθαρή και δίκαιη επικράτησή του. Επίσης, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και στη Ντόρα Μπακογιάννη για την ενωτική στάση που κράτησε σβ αυτήν την πρωτόγνωρη για το κόμμα μας διαδικασία.

    Προσωπικά, σβ αυτόν τον αγώνα μέτρησα τους φίλους μου. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των κομματαρχών να με ισοπεδώσουν, από σήμερα ο απλός νεοδημοκράτης θα έχει πλέον πιο δυνατή φωνή. Θέλω να ευχαριστήσω όσους άντεξαν στις πιέσεις των τελευταίων εβδομάδων αλλά και όσα συνέβησαν κατά τη χθεσινή δύσκολη ημέρα.

    Έδωσα μόνος μου έναν ωραίο, τίμιο και ηθικό αγώνα. Να είστε βέβαιοι πως και την επόμενη ημέρα ο Παναγιώτης Ψωμιάδης δεν πρόκειται να σωπάσει, θα είμαι παρών στις εξελίξεις, σταθερά απέναντι σε αλαζονικές συμπεριφορές που θα υποθηκεύουν το αύριο της παράταξης και του τόπου.

    Η ΝΔ κέρδισε σήμερα την πρώτη μάχη στη μεγάλη προσπάθεια να ανακτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία.

    Είναι τώρα η ώρα, να «καθαρίσουμε» το σπίτι μας, να διώξουμε τα «παράσιτα», να ανασυνταχτούμε για να φέρουμε τη ΝΔ ξανά στη θέση που της αρμόζει.

    Η ΝΔ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταντήσει κόμμα δύο ταχυτήτων. Ή όλοι μαζί ενωμένοι θα κάνουμε την ανατροπή και θα κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές, ή αλλιώς δεν πρόκειται να ξαναδούμε κυβέρνηση.

    Εύχομαι ο νέος πρόεδρος να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του, να ξαναβάλει το κόμμα μέσα στην κοινωνία ώστε να συνταχθούμε όλοι στο πλευρό του και να αγωνιστούμε για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας».

    Μεγάλη συμμετοχή στις κάλπες

    Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση του κόσμου στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου της ΝΔ. Οι κάλπες έκλεισαν στις 21:30 οπότε βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων.

    "To τεχνικό πρόβλημα, που υπήρξε νωρίτερα στο δίκτυο του ΟΤΕ και έχει επηρεάσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τη διαδικασία του ηλεκτρονικού συστήματος" δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Γ. Κουμουτσάκος.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ υπογράμμισε ότι όσες καταγραφές χρειάστηκε και χρειάζεται να γίνουν «offline», θα ενταχθούν αμέσως στο σύστημα, όπου και μόλις αυτό αποκατασταθεί, ενώ ανακοίνωσε ότι οι κάλπες δεν θα κλείσουν εάν δεν έχει περαστεί στο σύστημα «online» ό,τι έχει καταγραφεί «offline».

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΤΕ, το πρόβλημα που σημειώθηκε, σχετικά με το "τσεκάρισμα" όσων έχουν ψηφίσει, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα διπλοψηφισάντων, οφείλεται σε σφάλμα στο λογισμικό της εταιρίας η οποία έχει αναλάβει την τεχνική στήριξη της εκλογικής διαδικασίας της Νέας Δημοκρατίας, και όχι στον ΟΤΕ.

    Δηλώσεις υποψηφίων κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας

    Α.Σαμαράς: Ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν από το πρωί στην εκλογική διαδικασία και κάλεσε τους ψηφοφόρους της ΝΔ να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες για το καλό της παράταξης.

    Ο κ. Σαμαράς δήλωσε: Όπως με ενημέρωσε η Εφορευτική Επιτροπή, με ταχύ ρυθμό αποκαθίστανται τα όποια τεχνικά προβλήματα. Καλώ τον κόσμο εκείνον που έφυγε, να επιστρέψει. Εκείνον που είναι στην κάλπη να παραμείνει. Αυτό το τεράστιο ποτάμι που έχει ξεχυθεί προς την κάλπη δεν θα γυρίσει πίσω. Θα πρέπει ο κόσμος να είναι αισιόδοξος. Θα δοθεί και παράταση. Όλα θα πάνε καλά. Ο κόσμος να κρατήσει την αισιοδοξία του. Είναι καταπληκτική η συμμετοχή του κόσμου. Αυτό δίνει μια τεράστια, καινούργια δύναμη στη ΝΔ, και γιβ αυτό το λόγο είμαι πάρα πολύ χαρούμενος. Παρακαλώ όμως τον κόσμο, οι λίγοι που έφυγαν να επιστρέψουν, να υπάρχει αυτή η μαζικότητα. Και οι άλλοι να παραμείνουν δίπλα στην κάλπη. Σύντομα θα ψηφίσουν".

    Ντ.Μπακογιάννη: Κατά τη διάεκεια της εκλογικής διαδικασίας η Ντόρα Μπακογιάννη επισκέφθηκε εκλογικά κέντρα της Αττικής.

    Εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη μεγάλη συμμετοχή των ψηφοφόρων και κάλεσε τους Νεοδημοκράτες να δείξουν υπομονή για τις όποιες οργανωτικές αδυναμίες υπάρξουν: «Η Νέα Δημοκρατία ψηφίζει, οι Νεοδημοκράτες και οι Νεοδημοκράτισες έρχονται σε πάρα πολύ μεγάλους αριθμούς και θέλω να τους ευχαριστήσω γιβ αυτό. Ξέρω ότι υπάρχουν οργανωτικές αδυναμίες, αλλά αυτή τη στιγμή χρειάζεται υπομονή και είμαι σίγουρη ότι η ΝΔ θα δώσει το μήνυμά της», τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

    Με πνευμονία ο Π.Ψωμιάδης

    Βελτιώνεται η κατάσταση της υγείας του Νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος χθες στις 7 μμ εισήχθη στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με πυρετό και δύσπνοια.

    Σύμφωνα με το πρωινό ιατρικό ανακοινωθέν, η κατάσταση της υγείας του είναι καλύτερη, παίρνει αντιβίωση και οι γιατροί πρόλαβαν την πνευμονία.

    Νωρίτερα, ο Π. Ψωμιάδης δεν αποδέχτηκε τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας με χειρόγραφες καταστάσεις, λόγω της πτώσης του επιγραμμικού (on line) συστήματος, όπως αναφέρει σε επιστολή που έστειλε προς τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής Δημήτρη Σιούφα.

    Ο κ. Ψωμιάδης αναφέρει ότι "μια τέτοια διαδικασία καταστρατηγεί τα συμφωνηθέντα και δεν εγγυάται τη διαφάνεια και την αξιοπιστία της κορυφαίας εσωκομματικής διαδικασίας."

    Ο κ. Ψωμιάδης προσήλθε να ψηφίσει αλλά είχε πέσει το επιγραμμικό σύστημα. Δεν δέχθηκε να ψηφίσει με καταστάσεις, αποχώρησε και είπε ότι θα ψηφίσει στις 5 το απόγευμα.Λειτούργησαν 1.584 εκλογικά τμήματα, ενώ σε 8 χώρες της Ευρώπης στήθικαν 64 εκλογικά τμήματα.

    [03] Σουηδική διάκριση σε ελληνική ταινία

    Το "Μπρούντζινο Άλογο", το βραβείο καλύτερης ταινίας στο φετινό 20ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Στοκχόλμης, απέσπασε η ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη, Γιώργου Λάνθιμου, "Κυνόδοντας.

    Στο ίδιο φεστιβάλ, την τιμητική διάκριση "Silver audience award" πήρε η αμερικανική ταινία μικρού μήκους "The cove", του ελληνικής καταγωγής φωτογράφου του περιοδικού "National Geographic", Louis Psychogios.

    Όπως αναφέρουν σε σχετικά τους δημοσιεύματα οι σουηδικές εφημερίδες, η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου ήταν το "φαβορί" από τις αρχές του Φεστιβάλ.

    Πολλές σουηδικές εφημερίδες, όπως η "Svenska Dagbladet" και η "Dagens Nyheter", δημοσίευσαν, μάλιστα, χθες, συνεντεύξεις με τον Έλληνα σκηνοθέτη και νικητή του βραβείου.

    Η τελετή απονομής των βραβείων έγινε το Σάββατο.

    [04] Θεσπίστηκε κάρτα μέλους

    Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ο Γραμματέας του ΣΥΝ Δημ.Βίτσας με σημερινή του δήλωση και σημειώνει ότι τώρα η προσοχή θα στραφεί στα σημαντικά κοινωνικά μέτωπα, με την Αριστερά να αντιπαρατίθεται σε όλα τα επίπεδα, της οικονομίας, των κοινωνικών δαπανών, της παιδείας, της υγείας, του πολιτισμού κλπ.

    Ο Γραμματέας του ΣΥΝ τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το δικό του πρόγραμμα που ωθεί στην ανάγκη ανατροπής του πολιτικού σκηνικού και των πολιτικών συσχετισμών, στη βάση εναλλακτικού σχεδίου, με καταλύτη τις δυνάμεις της Αριστεράς.

    Για την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη Συνδιάσκεψη, ο κ.Βίτσας δήλωσε ότι σήμερα το στοίχημα είναι κι άλλες οργανώσεις και συλλογικότητες από το χώρο της Αριστεράς, από το χώρο της ριζοσπαστικής σοσιαλδημοκρατίας και της ριζοσπαστικής οικολογίας, να συμπορευθούν, να συμμετάσχουν στο ΣΥΡΙΖΑ. Και πρόσθεσε ότι στη 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη απομονώθηκε και απορρίφθηκε κάθε λογική που, τοποθετώντας διαχωριστικές γραμμές στο ΣΥΡΙΖΑ, τον απομαζικοποιεί και τον αποδυναμώνει. Απομονώθηκε κάθε λογική που ψάχνει να βρει, μέσω αναχρονισμών και αντιφάσεων, λόγους που χωρίζουν, τη στιγμή που η ανάγκη επιβάλλει μεγαλύτερη ενωτική δράση, επεσήμανε και συμπλήρωσε λέγοντας ότι "είμαστε στη λογική "προχωρούμε ενωτικά"και όχι στη λογική "προχωρούμε διασπώμενοι". Ο ΣΥΝ εγγυάται, όσο τον αφορά, την ενωτική πορεία και δράση".

    Η απόφαση της Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ

    Στην υιοθέτηση των επτά σημείων, που παρουσίασε με την εισήγησή του ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Νταβανέλος, κατέληξε η 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που ολοκλήρωσε τις εργασίες της το Σάββατο το βράδυ.

    Σύμφωνα με την απόφαση, θεσπίζεται η κάρτα "μέλους" του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε κάθε τοπική ή νομαρχιακή επιτροπή δημιουργείται ενιαίο μητρώο μελών.

    Κορυφαίο όργανο είναι η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, ενώ την ευθύνη της πολιτικής λειτουργίας μεταξύ των δύο Πανελλαδικών Συνδιασκέψεων έχει η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

    Αναλυτικά η απόφαση προβλέπει τα εξής:

    1. Άμεση υλοποίηση των αποφάσεων της 1ης Πανελλαδικής Σύσκεψης: Γραφείο Τύπου και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ,έκδοση περιοδικού και λειτουργία του ιστοχώρου με συντακτική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκρότηση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

    2. Βασικά "κύτταρα" της οργανωτικής συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι Τοπικές, Νομαρχιακές και κλαδικές Επιτροπές. Λειτουργούν με κέντρο την Συνέλευση των μελών, που έχει το δικαίωμα να αποφασίσει -με συναίνεση ή ψηφοφορία- για τα τοπικά ή νομαρχιακά ή κλαδικά πολιτικά ζητήματα και για την ανάδειξη της Συντονιστικής Γραμματείας, των Επιτροπών.

    3. Θεσπίζεται η έννοια του "μέλους" του ΣΥΡΙΖΑ, σε άμεση σύνδεση με τις Τοπικές ή Νομαρχιακές (ή και "Θεματικές όπου έχει αναπτυχθεί ουσιαστική δράση και συμμετοχή) επιτροπές του. Σε κάθε Επιτροπή δημιουργείται Ενιαίο Μητρώο Μελών. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ εφοδιάζονται με «κάρτα μέλους» με ευθύνη της αντίστοιχης επιτροπής.

    4. Θεσμοθετείται ως "ενδιάμεσο" σώμα η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή. Αποτελείται από τα μέλη της Γραμματείας , της Κ.Ο. και τους συντονιστές-συντονίστριες (ή συμφωνημένες αντιπροσωπείες) των τοπικών επιτροπών. Έχει ως αντικείμενο το συντονισμό της πολιτικής δραστηριότητας ή τη συζήτηση σημαντικών πολιτικών ζητημάτων της συγκυρίας.

    5. Κορυφαίο σώμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Συγκαλείται τακτικά μια φορά το χρόνο και έκτακτα -με ευθύνη της Γραμματείας- όταν προκύπτει σοβαρό θέμα. Οι αντιπρόσωποι ορίζονται με αποφάσεις των Τοπικών-Νομαρχιακών-Κλαδικών Επιτροπών με συναίνεση ή εκλογή, με μέριμνα για πλουραλιστική εκπροσώπηση, ώστε η σύνθεση της να καθίσταται ισχυρή και αναμφισβήτητη.

    6. Την ευθύνη ανάμεσα σε δύο Πανελλαδικές Συνδιασκέψεις έχει η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκροτείται με την μέθοδο της συναίνεσης. Συμμετέχει τουλάχιστον ένας ή μια εκπρόσωπος από κάθε συνιστώσα και ανένταχτοι-ες (σε αριθμό και σύνθεση που κάθε φορά συμφωνούνται στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη).

    7. Ενισχύεται αποφασιστικά το Ταμείο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να διασφαλίζεται η κεντρική και τοπική λειτουργία του.

    Όπως σημειώθηκε στην εισήγηση, " για όσα αναπτυχθούν στην παρούσα Πανελλαδική Συνδιάσκεψη αλλά και άλλα που μπορεί να προκύψουν κατά την εμβάθυνση του ζητήματος- συγκροτείται Ανοιχτή Επιτροπή που αναλαμβάνει -σε συνεργασία με τη Γραμματεία- να προετοιμάσει τη συζήτηση για την επόμενη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Αυτή θα συγκληθεί εντός του 2010 και με βάση τις αποφάσεις της παρούσας Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης θα έχει τη δυνατότητα και τη συγκρότηση να πάρει τις οριστικές αποφάσεις".

    Αντιδράσεις της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ

    Την άρνησή της να αποδεχθεί ορισμένες αποφάσεις της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, και ειδικότερα την κάρτα μέλους του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζει η Ανανεωτική Πτέρυγα του Συνασπισμού.

    Σε σημερινή ανακοίνωσή της, εκτιμά ότι η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε τη σοβαρή κρίση και τα αδιέξοδα του σχήματος και προσθέτει ότι ερήμην της πολιτικής συγκυρίας, σε μια ατέρμονη και εσωστρεφή οργανωτίστικη συζήτηση, ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά στη βαθμιαία μετατροπή του σε ενιαίο κόμμα με επιλογές κορυφών που δεν ικανοποιούν καμία πλευρά.

    Η Ανανεωτική Πτέρυγα τονίζει ότι «οφείλουμε κατηγορηματικά να υπενθυμίσουμε ότι ως μέλη του ΣΥΝ έχουμε την κάρτα μέλους του κόμματός μας και δεν είμαστε ούτε προτιθέμεθα να γίνουμε μέλη άλλου κόμματος» και διατυπώνει επικρίσεις κατά της ηγεσίας του ΣΥΝ, η οποία «κατά παραβίαση των αποφάσεων της ΚΠΕ, προχώρησε στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη σε συμφωνίες που ρευστοποιούν του ΣΥΝ».

    Η Ανανεωτική Πτέρυγα υπογραμμίζει ότι επιμένει στην ανάγκη επανακαθορισμού των σχέσεων ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ και διεύρυνσης των συμμαχιών προς τον χώρο των αριστερών σοσιαλιστών και των Οικολόγων-Πράσινων, ενώ, σχολιάζοντας την ομιλία του Α. Αλαβάνου αναφέρει: «Η διχαστική, αντισυνασπισμική και υβριστική για την ανανεωτική αριστερά παρέμβαση του Αλέκου Αλαβάνου, η οποία υπαγορεύεται από προφανείς σκοπιμότητες, προσβάλλει χιλιάδες αγωνιστές του κόμματός μας και της ανανέωσης του αριστερού κινήματος. Ο Αλέκος Αλαβάνος, αρκετά αργά βέβαια, περνάει την παιδική αρρώστια του κομμουνισμού: Τον αριστερισμό», και καταλήγει. «Η Ανανεωτική Πτέρυγα καλεί τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος να αγωνιστούμε όλοι μαζί, μακριά από λαϊκισμούς και αριστερισμούς, για μια νέα πορεία του ΣΥΝ με κύριο μέλημα τα σοβαρά προβλήματα της κοινωνίας».

    -

    [05] Τρίτη φάση εμβολιασμού

    Την εκτίμηση ότι περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι είχαν κάνει μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης, έκανε σήμερα η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αναφερόμενη στα τελευταία στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών. Μέχρι την Παρασκευή το βράδυ είχαν εμβολιαστεί 75.658 άτομα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

    Όπως είπε η υπουργός, στόχος είναι να αυξηθούν τα εμβολιαστικά κέντρα από 354 σε 527 μέχρι το τέλος της εβδομάδας, καθώς αναμένεται να συμπεριληφθούν σε αυτά και τα εμβολιαστικά κέντρα των Νομαρχιών.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το στοιχείο ότι ο τετραψήφιος αριθμός 1135 γίνεται όλο και πιο "δημοφιλής" στους πολίτες, οι οποίοι καθημερινά κατακλύζουν τις 45 γραμμές του, προκειμένου να ενημερωθούν για τη γρίπη και τους εμβολιασμούς.

    Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας, σύντομα ο αριθμός αυτός θα ενισχυθεί με επιπλέον δεκαπέντε γραμμές.

    Αύριο ξεκινά η τρίτη φάση του εμβολιασμού, που αφορά τα άτομα από 6 μηνών έως 49 ετών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 30 November 2009 - 15:30:32 UTC